|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
Nie wiem, co robić... wiem, że bez znieczulenia u dentysty nie dam rady... Mąż mówi, że zassa, jak zgłodnieje... Czy kupić szczykawkę i próbować z szczykawki?? Ja już nic nie wiem
|
|
#2972 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2973 |
|
Zakorzenienie
|
Justi jeszcze apropo noszenia, to u nas neurolog pozwoliła na łódeczkę i przodem do świata w taki sposób, jak pisała aska. Tylko podkreśliła, że nóżki mają być podciągnięte trochę do góry, a nie zwisać luźno.
happy blue no właśnie tą butelkę wczoraj zassała...
|
#2974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
70zł z wysyłką.Ale pewnie, że jak bardziej zależy Ci na nosidle to zbieraj na nie Nie chustujemy się właśnie. Czekam aż temperatury spadną i będę próbować, bo po połowie wrzesnia jedziemy nad morze i chciałabym wtedy z Młodą w chuście chodzić
|
|
|
|
|
#2975 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
axella ja w bujaczku też mam baterie i mam a np. w karuzeli już chyba 3
razy wymieniałam. Wiecie co moja gwiazda dziś zrobiła? położyłam ją na puzzlach piankowych pod panelem edukacyjnym. Blisko mnie żebym jej mogła co jakiś czas włączyć jak będzie marudzić (jedliśmy obiad). W pewnym momencie coś mi było za cicho, patrzę a jej nie ma! moje kochane dziecko na tyłku odbijając się nogami powędrowało na środek pokoju (cichaczem!). Kurde kręci się w łóżeczku niemalże od urodzenia ale teraz to przesadziła.axella u mnie jest dokładnie to samo, albo śpi albo płacze. |
|
|
|
#2976 |
|
Zakorzenienie
|
no nie mogę, teraz zjadła z butelki wiec wtf
![]() sharp hehehe masz Karolcie wędrowniczkę. happy my leżaczek dostaliśmy tydzień temu ale bez wibracji. Mała uwielbia. Co prawda nie jest to fisher price, tylko jakiś tańszy, ale nam to różnicy nie robi.
|
#2977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() diabli ja to bym nie chciała od nikogo dostać kosmetyków, proszków czy nawet ubranek. Jedynie pampersy są ok. karolina piękne ciuszki ![]() nuna mi tam leżaczki z fisher prise się nie podobają ![]() idę do mojej marudy |
|
|
|
|
#2978 |
|
Zakorzenienie
|
maż ma rację - będzie głodna to zje z butelki. zmiana na strzykawkę nie pomoże jeśli nie będzie chciała ssać
|
#2979 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Była i czwarta kupaa ![]() Ale dziecko rozgadanae roześmiane, wiec nie wiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wooooow niezła jest Szalone dziecko ![]() Diabli, pewnie, że w domu najlepiej, ale oddałabym wiele by mieszkać nad morzem ![]() Happy u nas też tak jest, że jedna rączka jak lezy na brzuchu jakby słabsza, ale no nie wiem i kurcze trzęsą jej się rączki jak się np zdenerwuje i głowa dalej nawet jak jest przekręcona w lewo to tak jakby i tak w prawo?! Będziemy na szczepieniu to się zapytam... I czekam na wieści Z reha co tam będziecie robić Nasza dalej oporona jeśli chodzi o przekręcanie.
|
|
#2980 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2981 |
|
Wtajemniczenie
|
tak czytam o problemach z kupkami Waszych dzieci i nie wiem co mam myśleć bo moje dziecko nadal robi kupki ok 5 razy dziennie i raz w nocy
Nie wiem dlaczego tak
|
|
|
|
#2982 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moze zaczesz się tak ![]() A z tych rzeczy co zaproponowałaś to widzisz moją małą chusteczki z huggisa strasznie uczuliły mnie bardzo cieszą ubranka jak dostaję, nawet jak ktoś nie trafi to można opchnąć na allegro Cytat:
teraz mam już dłuższe i akceptuję je tylko i wyłącznie jak nie patrze na swój profil Też chcę mieć takie do związania gumką ale tylko dlatego że siedząc z dzieckiem nie muszę się pindrzyć, bo do pracy bym tak nie poszła.Cytat:
|
|
|
#2983 |
|
Przyczajenie
|
Hej majowo-czerwcowe mamusie!
Przyjmiecie mnie do waszego grona? Jestem mamą majową, moja kruszynka przyszła na świat w maju, podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale dopiero od niedawna mam czas (a właściwie baaardzo bym chciała go mieć aby włączyć się aktywniej. Siedzenie w domu z takim maluszkiem, a to moje pierwsze dziecko, to nie lada wyzwanie i nie raz już skorzystałam z waszych rad. Razem zawsze raźniej....Teraz mój Zuziak słodko śpi więc postaram się podczytać by być bardziej na bieżąco i napisać trochę o nas
|
|
|
|
#2984 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny które macie akwarium z rybkami w domu posadzcie swoje dzieci przed nim
moja mała potrafi siedzieć przed akwarium i się wpatrywać w nie nawet godzinę to ją uspokaja
|
|
|
|
#2985 |
|
Przyczajenie
|
To może na początek podstawowe info o mojej Jedynej
![]() Zuzia przyszła na świat 27.05, ważyła 2600g i mierzyła 49cm, urodziła się w 37/38 tyg ciąży, poród sn. Poszło tak szybko....w nocy najpierw odeszły mi wody, na porodówce po kilku godzinach bezskutecznego oczekiwania na skurcze dostałam oxy, skurcze do przeżycia, dopiero ostatnia godzina dała w kość, ale weszłam wtedy do wanny i w ciągu tej godziny z 4cm zrobiło się rozwarcie 10 a potem 5 minut II fazy i mój skarbek był z nami ![]() Karmienie....ehh...tu mogłabym pisać godzinami, ale krótko narazie - od początku odciągam pokarm i jest karmiona moim odciągniętym mlekiem...nie wiem czy któraś z Was na wątku też tak karmi ale zapewniam że umęczyć się można nieziemsko..niestety moja miłość do Zu nie pozwala mi narazie przejść na mm, szczególnie że mała pije je chętnie, przybiera na wadze (teraz 3 miesiące skończone i 4900g) a mleka tym sposobem mam w nadmiarze... I znów się obudziła...pora na butelke...do usłyszenia później |
|
|
|
#2986 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
![]() Juz jestem po mamy skierowanie do poradni rehalibitacyjnej i do Poradni szczepien i profilaktyki Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2987 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja przez 1.5 m-ca odciągałam mleko, a teraz od 1.5 m-ca jesteśmy już tylko na mm; a wszystko głównie przez pracę i długie przerwy w odciąganiu (tak myślę )--- Cześć U nas dzisiaj zimno a do południa nawet trochę popadało Ja chcę już na wakacje ![]() ![]() ale dalej nie możemy się zdecydować na miejsce Udało mi się zamówić tort na urodziny (o smaku czekoladowo-pomarańczowym ), a myślałam, że jak na niedzielę to będzie już za późno. Ostatni goście dziś zaproszeni, więc czeka nas znowu zakręcony weekend ![]() W. kłóci się z kaczuszką z leżaczka , a ja zmykam dalej pracować. Może uda mi się wpaść w nocy, edit: Wczoraj była 1 kupa, a dzisiaj już 2. Normalnie Wiktorek szaleje
Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2013-08-29 o 18:31 |
|||
|
|
|
#2988 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja poczekam póki co na to aż będzie miał 3 miesiące....chyba, chyba, że wygra ciekawość. A to wolno tak trzymając dziecko za ręce czy tylko wtedy gdy dziecko samo chwyci i samo się podciąga? Jak to się robi? Jakiś filmik? Cytat:
U nas teraz też nie wiadomo po czym przez 3 dni były rzadsze kupki i dawałam dicoflor ( bo mam) i dziś się unormowało, ale w sumie przypomniałam sobie, że kiedyś już takie miał i pediatra powiedział, że są całkiem normalne i mogą takie być. Panikę mogę łapać jak całkowicie wsiąkną w pieluchę albo będzie ich nagle więcej. A co do tego obniżonego napięcia to jak czytam to co napisałaś i to, że Twój synek ma 2,5 mies to mam wrażenie że mój synek będzie miał to samo, bo uważam, że też nie trzyma główki mega stabilnie, ale jakoś byłam przekonana i w sumie nadal jestem, że ma czas. Swoją drogą jeśli moje dziecko ma obniżone napięcie mięśniowe bo nie trzyma sztywno główki w pionie, a podnosi ją na ramieniu i na brzuszku to co w sumie ma powiedzieć ta moja koleżanka, której dziecko leży po prostu na płasko, a ma kilka dni ponad 2 mies? No cholercia nie mogę jakoś nie umiem uwierzyć, że to jest obniżone napięcie Cytat:
![]() My też już wyrobiliśmy, choć podobnie jak Diabli nie mogliśmy dobić do tych 6 kg. Serio Diabli, to jakaś magiczna granica. Jak mi wcześniej przybierał po 300 gram tak jakieś 2-3 tygodnie zaczął mniej i ciągle było o trochę mniej niż 6 kg ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Podziwiam, że Ci się chce odciągać i karmić, bo ja bym w życiu tak nie dała rady
07.07.2012 & Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2013-08-29 o 18:44 |
||||||
|
|
|
#2989 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
witaj czemu odciągasz pokarm a nie karmisz piersią ?
|
|
|
#2990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dluuugo się przygladala, później zaczela usmiechac, ale ogladala wlosy, później je musiala pomacać chyba jest zdziwiona, ze już się tak latwo nie da pociagnac :Pa oto jaki widok zastałam - gryzon dopadl gryzonia strach się bac! jak ja ja mam teraz zostawić w jednym pomieszczeniu z grubcia-chomikiem? i jeszcze Nelka spacerkowo, a wcześniej sjesta ze zmeczonym tatusiem hehe pisalyscie, ze mala caly tata |
|
|
|
|
#2991 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nelcia tez nie placze, ale jak zacznie piszczeć, stekac i nawolywac to stoimy na baczność ![]() Cytat:
brawo i pewnie będzie chciał coraz więcej. a butla-nagroda bardzo mnie rozbawila. u nas po dluzszym lezeniu na brzuchu zawsze jest paw i mloda chyba sobie myśli "no to macie za kare, sprzatajcie, a mnie dajcie swiety spokoj!"---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Cytat:
bez przesady, my mamy jeszcze maluszki za dużo od nich wymagają hehe. pewnie będą musiały stać na rekach zanim je przyjmą do przedszkola :Pciekawe dlaczego owoce i kaszki...myslalam, ze glownie chodzi o unikniecie tej anemii (bo zapasy zgromadzone na ok. 4 mies.), wiec najczęściej kaza się skupiać na zupach
|
|||
|
|
|
#2992 |
|
Wtajemniczenie
|
Aha Diabli zapomniałam wcześniej napisać świetnie wyglądasz w nowej fryzurce
|
|
|
|
#2993 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
będą na prezent na rocznicę, tylko jeszcze nie wiem czy małego weźmiemy ze sobą :P jakie miejsca rozważacie?2. aa tort brzmi pysznie idę po kakao żeby zaspokoić trochę czekoladowy głód
|
|
#2994 |
|
Przyczajenie
|
Ehh...Próbowaliśmy od początku, w szpitalu, Zuzia była drobniutka i strasznie leniwa, każde karmienie na siłe...jej drobna buzia z trudem łapała mojego cyca...ale próbowaliśmy . Baaaardzo chciałam ją karmić....W efekcie spadła ponad 15% na wadze i była dokarmiana Bebilonem. Położne przychodziły, pomagały...a efektów nie było. Spróbowałam ściągać, początkowo krople, potem małe porcje które starczały na 1 karmienie. po powrocie do domu nadal próbowałam...szczerze to nadal próbuje ale każda próba to reraz krzyk małej i kończy się butelką. Choc jak ma "dobry moment" to chwyta pierś i ssie,..pare razy ściągneła mi tak zastój...Tylko po karmieniu piersią nadal chciała butelkę..w nocy szybciej było od razu podać butlę i odciągnąć kolejną porcję jak podać pierś i wykonać te same czynności...Pewnie to załatwiło sprawę ale teraz jest jeszcze gorzej przystawić ją do piersi...Tyle razy zapierałam się ze tym razem sie uda...i zawsze du...pa...A teraz ściąganie trwa 10-15 min, karmienie 5-10min i dziecko spokojne...
|
|
|
|
#2995 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Czesc dziewczyny, dawno mnie tu nie bylo. Zwolnilyscie troche tempo po urodzeniu sie dzieci?
jak tak, to mam szanse sie wbic i zostac ![]() U nas fajnie. Jak moze pamietacie moja corcia, zwana na potrzeby forum Bulgotka, urodzila sie 6 tygodni za wczesnie. W czerwcu okazalo sie, ze miala b. Niski poziom hemoglobiny. Trafilismy do szpitala, miala transfuzje krwi. Pomoglo, ale na krotko i musielismy zaczac leczenie erytropoetyna. To pomoglo i wyszlismy na prosta poza tym rehabilitujemy ja, bo wyraznie preferowala prawa strone ciala i chcemy uniknac asymetrii i pomoc jej sie rozwijac jest dobrze. Poza tym Bulgotka to aniol nie dziecko w porownaniu z moja starsza, ktora byla kolkowa i darla sie non stop przez pierwszych 6 miesiecy zycia. Bulgotka spi, je, smieje sie, usmiecha przy kazdej okazji, lubi lezec na brzuchu, rozgladac ,sie, prawie w ogole nie placze, a usypia po prostu odlozona do lozeczka myslalam,ze takie dzieci istnieja tylko w legendach, a teraz takie mam ![]() A w najblizsza niedziele cala nasza 4 osobowa rodzinka pakuje sie w bryke i jedziemy na 3 tygodniowe wakacje do Triestu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2996 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w pokoju? nie wiem ile jest u P. w nocy bo termometr mamy w sypialni, ale w sypialni pokazuje ok. 22 stopni (teraz, w upały ponad 30 w mi9eszkaniu było), a tam jest chłodniej. Cytat:
![]() Cytat:
![]() my po 2 min byliśmy w domu ![]() Cytat:
--- patrzcie co moje dziecko robiło cały wieczór. ponad godzinę. ja już miałam dość a ten uparty jak osiołek, co dziwne bo jak to robił to się awanturował jak słychać http://www.youtube.com/watch?v=DH5BLdln958 zaraz Wam napiszę o rehabilitacji ale muszę P. zanieść do pokoju bo padł i zjeść coś. |
||||
|
|
|
#2997 | |
|
Przyczajenie
|
diabli - mnie z prezentów najbardziej cieszy bujaczek, używamy n aokrąągło, mata też choć jeszcze nie tak często i nie na tak długo, Nelcia jest świetna
axella - moja Zu w wózku tylko na śpiocha, inaczej 5 min i płacz..więc każdy spacer to wycieczka z przygodami... Cytat:
jenny - długie przerwy w odciąganiu na pewno nie pomagają..pewnie tak było, ja staram się co 3-4 h w dzien i do max 5-6h w nocy |
|
|
|
|
#2998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2999 |
|
Wtajemniczenie
|
hej Gwizdak, fajnie że zajrzałaś
miało być o rehabilitacji. najpierw kobieta o nas zapomniała, bo nie zapisała sobie, a umawiałam się z nią telefonicznie. na szczęście nikogo innego nie było, bo odwoływała wizyty bo się źle czuła, ale jak przyjechaliśmy to nas przyjęła. Przemek na początku anioł, 10 min dawał sobą przerzucać na boczki, na brzuszek itp, po 10 min coś mu się odwidziało i syrena się załączyła ... nie dało się go uspokoić bo zajęłoby mi to kilka min a ćwiczeń Wam nie opiszę, bo sama nie jestem w stanie tego powtórzyć. to nie było tak że jedno ćwiczenie i powtarzane kilka razy, żebym zapamiętała, tylko ciągle coś mu naciągała, przekładała rączki, ustawiała w konkretnych pozycjach itp. szybko to robiła a ja pytałam potem co mogłabym z nim w domu ćwiczyć to mówiła że tylko leżenie na brzuszku .... mam mieszane uczucia co do tego. a potem powiedziała że nie jest tak źle jak myślała po naszej wizycie w CZDz, że albo nadgania albo jakiś "lepszy" jest - czyli że nie jest źle ale i tak postara mu się znaleźć termin na nfz szybko. |
|
|
|
#3000 |
|
Raczkowanie
|
Vill moj ma tak samo chce na brzuch i płacze a jak go przekręcę na plecy to ryk najgorsze że on mi tak w nocy robi.
wiec ostanio mało śpie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.

Nie wiem, co robić... wiem, że bez znieczulenia u dentysty nie dam rady... Mąż mówi, że zassa, jak zgłodnieje... Czy kupić szczykawkę i próbować z szczykawki?? Ja już nic nie wiem
położyłam ją na puzzlach piankowych pod panelem edukacyjnym. Blisko mnie żebym jej mogła co jakiś czas włączyć jak będzie marudzić (jedliśmy obiad). W pewnym momencie coś mi było za cicho, patrzę a jej nie ma! moje kochane dziecko na tyłku odbijając się nogami powędrowało na środek pokoju (cichaczem!). Kurde kręci się w łóżeczku niemalże od urodzenia ale teraz to przesadziła.

i głowa dalej nawet jak jest przekręcona w lewo to tak jakby i tak w prawo?! Będziemy na szczepieniu to się zapytam... I czekam na wieści Z reha co tam będziecie robić 

a do południa nawet trochę popadało
), a myślałam, że jak na niedzielę to będzie już za późno. Ostatni goście dziś zaproszeni, więc czeka nas znowu zakręcony weekend
07.07.2012

wiec ostanio mało śpie.