Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-30, 10:21   #2461
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Goba-kukurydza na śniadanie? Jak to robisz?

Happy, Majka- to już zaczynacie niedługo a czego Wy uczycie-chyba językowe jesteście?

Hejka piątkowo

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:26   #2462
kala__20
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
Do północy Ewuszka sobie grzecznie siedziała na macie i się bawiła, rodzice sobie dłubali każde swoją robotę, w międzyczasie dziecko sieknęło 2 kupy Zmęczenie nas jednak zmogło, to znaczy mnie i tżta, bo Ewka to by się chętnie jeszcze pobawiła pogasiliśmy światła, zacyckowałam ją i poszliśmy spać. Od 7 nie śpimy, bo i po co, przecież organizm dziecka regeneruje się szybko Dzięki bogu teraz ją zmogło i drzemie. Ja nie wiem no co za dziecko

Mi ostatnio sen z powiek spędza odcyckowywanie, na razie w teorii, bo mam problemy decyzyjne. I tak sobie czasami myślę, że ja głupia takie mam problemy a może to rach pach pójdzie i ja się będę bardziej przejmować niż ona

ja tam postanowiłam jeszcze z tym poczekać ze względu na to, że mała bardzo jest przywiązana do cycuszka, więc dlaczego miałabym jej to odbierać. Z czasem zapewne będzie chciała coraz mniej cyca. A jak będzie rozumniejsza to będzie można jakoś wytłumaczyć, że mleczko pijemy już z kubeczka. Taka prawda, że ta pierś to jest pierwsza i najważniejsza rzecz dla takiego maluszka. Od narodzin przy niej czuła się najbezpieczniejsza. To nie tylko narzędzie do karmienia, ale także najprostsza na świecie metoda na uspokojenie i ukojenie maluszka i na razie mam zamiar z niej korzystać Ufff ale się rozpisałam, ale do takich doszłam wniosków jak myślałam o odstawieniu. A jak będę chciała się za to zabrać to jeszcze się poradzę znajomych psychologów dziecięcych, żeby było jak najłagodniej
Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
nie obrażam się, wydaje mi się, że wszystko zależy od realiów w mojej okolicy ciężko o pracę, a jak dostaniesz taka za 1000zł nie zawsze pracujesz 8h, czasami 10 lub dłużej to taka praca nauczyciela jest super wypaśna ja pracowałam w różnych miejscach po studiach(tu akurat licencjat, nie poszłam dalej, bo nie było najmniejszego sensu) jako pomoc na szwalni za 800 zł (10h plus soboty) dziurki i guziki no tu czasmi tysiąc wpadł jak miałam nadliczbowe godziny(4zł/h) później po usilnych poszukiwaniach znalazłam prace w zawodzie, w dziele marketingu, fajna praca, ale pierwsze pół roku 600zł na mc, kolejne 800, kolejne 1000, potem dostałam podwyżkę do 1200, ale oprócz 8h były ciągłe delegacje po całej Polsce za free i zrezygnowałam ze względu na to, że mnie wcale w domu nie było(jeszcze żeby to się na większą wypłatę przekładało to bym tam została) a wtedy już poznałam obecnego tża i chciałam chociaż jakiś dzień w tygodniu z nim spędzić zarejestrowałam się jako bezrobotna, wzięłam kase i uni i otworzyłam swoja działalność kokosów tez nie ma, ale starcza na normalne życie, utrzymanie rodziny wspólnie z tż, itp. On z kolei w sezonie letnim zarobi więcej(na umowie ma najniższą) ale w sezonie zimowym, dostanie z papierka to cos około tysiaka, 3 stówy wyda na dojazd, a z reszta to nie wiadomo co zrobić
można wiedzieć jaką?

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
ja juz drugie sniadanie w postaci paczka wszamalam

mam nadzieje ze skoncza sie ryki w samochodzie dzieki niemu
pączek

nasza też ostatnio marudzi w samochodzie. Chyba, że jest senna to zaśnie. Dlatego jedziemy raczej wtedy jak już jest trochę zmęczona, ale nie za bardzo
Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Hejka piątkowo

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

macie jakieś propozycje na fajne zabawki dla maluchów takich jak nasze?
Stary 2013-08-30, 10:28   #2463
judkama
Zakorzenienie

Matylda nauczyła się bić brawo!!!!!!!

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:28   #2464
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:

nie obraźcie się dziewczyny nauczycielki
oj Musso Musso chyba wymyśliłaś sobie te koleżanki nauczycielki
1. karta nauczyciela zeszła na psy, można rzec że już prawie jej nie ma
2. wycieczki zapraszam Kochana, 3 dni i 3 noce, 24 h/dobę w pracy pilnując 60-cio osobowej bandy rozochoconych nastolatków ZA DARMO!!!!
3. mam niby goły etat czyli 20 h (2 za darmochę), w praktyce praca od 7.30 do 13/14/15/16 codziennie + min 3 h pracy w domu (codziennie, w weekendy też)
4. podstawowa pensja śmiechu warte, po 5 latach studiów (kredyt dopiero skończyłam spłacać), kilku kursach, podyplomówce itp - ok 1700 (po kilku latach pracy ) weź się za to utrzymaj
5. wakacje? ferie? mój mąż (też pedagog) w tym roku miał 7 tyg wakacji = 35 dni, chyba ciut mniej niż na kodeks pracy, no i w z góry narzuconym terminie!!!
6. zapraszam na studia, skończ, idź pracować do szkoły, pogadamy wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
No musze bo sie zagotowalam co prawda w szkole pracowalam pol roku tylko ale realia zznam - fakt masz malo godzin bo 18 zamoast 40 ( a nie jest teraz 20?) ale przygotowanie ciekawych lekcji zajmuje co najmniej 10 dodatkowych... Oczywiscie mozna to olac i leciec na sucho z podrecznika... Ale bym sama z nudow na wlasnej lekcji umarla... A kasa? Na poczatku jako stazysta z mgr bylo te kilka lat temu 1400? Teraz moze nieco wiecej, szalony 1600? A potem skacze lekko do gory co jakis czas i moooze za x lat bedzie 2 z hakiem? Po 5 latach trudnych studiow (filologia na uniwersytecie) to ja mam wieksze oczekiwania.... To nie jest fajna kasa, nawet nie wiem co bym z tym 1400 miala zrobic, jak za glupie wynajecie mieszkania placilam 1000. A teraz to juz wcale... Moja kolezanka jako sekretarka ma 3 tysie. No blagam, z czym do ludzi, wstyd zeby nauczyciel mial taka pensje. Sorry, musialam bez urazy
o właśnie!
a tak przy okazji wymiar czasu pracy nauczyciela to 40 h w tygodniu, w tym 20 h zajęć dydaktycznych

no i w dzisiejszych czasach nie jesteś w stanie lecieć na sucho z podręcznika, znudzone dzieciaki zaraz polecą na skargę do dyrekcji

Cytat:
Nie odzywam sie bo dygam o moj rachunek zq tel za sierpien... Transmisja danych w roamingu sie ceni, bedzie mnie wiecej od pon jak wroce do domu, poza tym nienawidze pisac z tel a lapa nie wzielam
to jeszcze na wakacjach? myślałam że wróciłaś już! jak tam?? pisz coś

Cytat:
Do północy Ewuszka sobie grzecznie siedziała na macie i się bawiła, rodzice sobie dłubali każde swoją robotę, w międzyczasie dziecko sieknęło 2 kupy Zmęczenie nas jednak zmogło, to znaczy mnie i tżta, bo Ewka to by się chętnie jeszcze pobawiła pogasiliśmy światła, zacyckowałam ją i poszliśmy spać. Od 7 nie śpimy, bo i po co, przecież organizm dziecka regeneruje się szybko Dzięki bogu teraz ją zmogło i drzemie. Ja nie wiem no co za dziecko
nie bądź cienias matka

Cytat:
nie obrażam się, wydaje mi się, że wszystko zależy od realiów w mojej okolicy ciężko o pracę, a jak dostaniesz taka za 1000zł nie zawsze pracujesz 8h, czasami 10 lub dłużej to taka praca nauczyciela jest super wypaśna ja pracowałam w różnych miejscach po studiach(tu akurat licencjat, nie poszłam dalej, bo nie było najmniejszego sensu) jako pomoc na szwalni za 800 zł (10h plus soboty) dziurki i guziki no tu czasmi tysiąc wpadł jak miałam nadliczbowe godziny(4zł/h) później po usilnych poszukiwaniach znalazłam prace w zawodzie, w dziele marketingu, fajna praca, ale pierwsze pół roku 600zł na mc, kolejne 800, kolejne 1000, potem dostałam podwyżkę do 1200, ale oprócz 8h były ciągłe delegacje po całej Polsce za free i zrezygnowałam ze względu na to, że mnie wcale w domu nie było(jeszcze żeby to się na większą wypłatę przekładało to bym tam została) a wtedy już poznałam obecnego tża i chciałam chociaż jakiś dzień w tygodniu z nim spędzić zarejestrowałam się jako bezrobotna, wzięłam kase i uni i otworzyłam swoja działalność kokosów tez nie ma, ale starcza na normalne życie, utrzymanie rodziny wspólnie z tż, itp. On z kolei w sezonie letnim zarobi więcej(na umowie ma najniższą) ale w sezonie zimowym, dostanie z papierka to cos około tysiaka, 3 stówy wyda na dojazd, a z reszta to nie wiadomo co zrobić
musso nie obraź się ale chyba widzisz różnicę między przyszywaniem guzików a nauczaniem/pilnowaniem/wychowywaniem/resocjalizowaniem itp itd 30 dzieciaków jednocześnie
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:29   #2465
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
można wiedzieć jaką?
usługi krawieckie
Stary 2013-08-30, 10:31   #2466
goba
Zadomowienie

Cytat:
Goba-kukurydza na śniadanie? Jak to robisz?
gotuję kolbę w osolonej wodzie i jem z braku laku i to dobre, jak to Judka powiedzila dobra kukurydza nie jest zła
myslalam ,ze mam chociaz jajka w lodówce a tu jedno male od liliputki
dobra ja juz teraz na stówe lecę ..pa laseczki..
goba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:32   #2467
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:

Happy, Majka- to już zaczynacie niedługo a czego Wy uczycie-chyba językowe jesteście?
ja mam ang i biol

Cytat:

mój od 2 dni robi pa pa babcia nauczyła
Stary 2013-08-30, 10:34   #2468
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Matyldo klask i: możecie z moim Matim pobić razem

Juleńka
Mateuszek
Stary 2013-08-30, 10:40   #2469
musso4
Zakorzenienie

już pisałam, że żałuję, że nie wybrałam takich studiów, nauczycielki nie są zmyślone i tak uważam że nauczyciele maja za dobrze

zmykam na spacerek
Stary 2013-08-30, 10:44   #2470
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goba Pokaż wiadomość
nie mam co zjesc z rana, mam pustą lodówkę... więc gotuję kukurydzę na sniadanie
Nie opryskaj monitora

Cytat:
On z kolei w sezonie letnim zarobi więcej(na umowie ma najniższą) ale w sezonie zimowym, dostanie z papierka to cos około tysiaka, 3 stówy wyda na dojazd, a z reszta to nie wiadomo co zrobić
A mnie to najbardziej wku.r.wia
Ciągle, zawsze, wszędzie się słyszy, że na rękę to ktoś ma więcej ale na umowie minimalną. Nosz ku.r.wa no

Cytat:
TZ wzial dzis kacowe
To z kodeksu pracy

Cytat:
ja tam postanowiłam jeszcze z tym poczekać ze względu na to, że mała bardzo jest przywiązana do cycuszka, więc dlaczego miałabym jej to odbierać. Z czasem zapewne będzie chciała coraz mniej cyca. A jak będzie rozumniejsza to będzie można jakoś wytłumaczyć, że mleczko pijemy już z kubeczka. Taka prawda, że ta pierś to jest pierwsza i najważniejsza rzecz dla takiego maluszka. Od narodzin przy niej czuła się najbezpieczniejsza. To nie tylko narzędzie do karmienia, ale także najprostsza na świecie metoda na uspokojenie i ukojenie maluszka i na razie mam zamiar z niej korzystać
Ja w to nie wierzę

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
mój mąż (też pedagog) w tym roku miał 7 tyg wakacji = 35 dni, chyba ciut mniej niż na kodeks pracy
Ciut więcej

Ewka drzemała chyba ze 2 godziny teraz, właśnie się przebudziła także matka idzie oporządzać. W międzyczasie obfociłam najnowszą wypocinkę, w załączeniu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kolorowanka.jpg (149,1 KB, 20 załadowań)

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:47   #2471
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Dzika- fajne kolczykia gdzie można obejrzeć wszystkie Twoje wypocinki?

Juleńka
Mateuszek
Stary 2013-08-30, 10:52   #2472
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
już pisałam, że żałuję, że nie wybrałam takich studiów, nauczycielki nie są zmyślone i tak uważam że nauczyciele maja za dobrze

zmykam na spacerek
a ja uważam że Ty masz za dobrze mąż zarabia kokosy, Ty masz własną firmę = też zarabiasz kokosy, dzieci nie musisz oddawać do przedszkola/żłobka/niani bo pracujesz w domu więc nie masz żadnych wydatków, żyć nie umierać

Cytat:

Ciut więcej

Ewka drzemała chyba ze 2 godziny teraz, właśnie się przebudziła także matka idzie oporządzać. W międzyczasie obfociłam najnowszą wypocinkę, w załączeniu
no chyba zależ od stażu pracy a ile jest po ok 10 latach na kodeks?

wow!!! śliczne
Stary 2013-08-30, 10:57   #2473
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Matylda nauczyła się bić brawo!!!!!!

Cytat:
usługi krawieckie
na tym się nie znam ale kiedyś też myślałam o własnej działalności tylko, że mój tż też ma i 2 takie zusy płacić tym złodziejom to już by była przesada
Cytat:
Ja w to nie wierzę

W międzyczasie obfociłam najnowszą wypocinkę, w załączeniu
ja zakładam optymistyczną wersję

fajne, takie indiańskie
Stary 2013-08-30, 10:59   #2474
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:

macie jakieś propozycje na fajne zabawki dla maluchów takich jak nasze?
Moja bawi się ciągle ze starszym, jakichś konkretnych nie wymyślam

Cytat:

Dorzuciłam nowe fotki do albumu

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 11:06   #2475
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzika- fajne kolczykia gdzie można obejrzeć wszystkie Twoje wypocinki?
Na mojej stronie, której nie pokazuję, bo jest dziadowa Ciągle walczę z tżtem o ładniejszą

Cytat:
no chyba zależ od stażu pracy a ile jest po ok 10 latach na kodeks?

wow!!! śliczne
20 dni poniżej10 lat i 26 dni powyżej 10 lat.
A mój bro jako "naukowiec" ma 36

Cytat:
na tym się nie znam ale kiedyś też myślałam o własnej działalności tylko, że mój tż też ma i 2 takie zusy płacić tym złodziejom to już by była przesada

fajne, takie indiańskie
My mieliśmy dwie, tż już od stu lat na wysokim zusie ale póki ja miałam preferencyjny to można się było w to bawić. Preferencyjny mi się już skończył więc jestem zawieszona, do odwołania. No nie zarobię tysiaka na zus i żeby jeszcze przeżyć, za chiny. Także kombinujemy co by tu...

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Starszak też faktycznie szczupak. Ale żeby niedożywione czy coś to bym nie powiedziała

Lecimy z Ewkiem na łindoł szopping, si ja lejter!

Stary 2013-08-30, 11:08   #2476
musso4
Zakorzenienie

aaa zapomniałam napisać, że czuję się jakbym była w ciąży serio mdli mnie, kręci mi się w głowie, brzuch mnie boliale to chyba nie możliwe skoro biorę anty
Cytat:
a ja uważam że Ty masz za dobrze mąż zarabia kokosy, Ty masz własną firmę = też zarabiasz kokosy, dzieci nie musisz oddawać do przedszkola/żłobka/niani bo pracujesz w domu więc nie masz żadnych wydatków, żyć nie umierać
a czy ja napisałam, że mam źle ale zawsze mogłoby być lepiej
Stary 2013-08-30, 11:12   #2477
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
wcześniejsza emerytura, normalnie full wypas, ja żałuję, że nie poszłam na studia w tym kierunku, a teraz to mi się nie chce
:
Wcześniejszej emerytury dla nauczycieli już nie ma Ja też żałuję, że nie poszłaś, bo ciekawe, czy tak samo byś myślała. Wysłałabym Cię na kilka godzin do 30-osobowej klasy np. w gimnazjum, ciekawe czy byś zdania nie zmieniła O ile w ogóle znalazłabyś pracę, bo ja po 5 latach ciężkich studiów magisterskich, 1,5 roku podyplomowych i 4 latach doświadczenia w zawodzie, pracy znaleźć nie mogę. Moi rodzice mieli podobne do Twojego zdanie o nauczycielach, póki ja nie zaczęłam pracować w szkole. Mieszkałam jeszcze z nimi, a oni dziwili się, że siedzę do wieczora i przygotowuje lekcje, albo sprawdzam wypracowania
Cytat:
No musze bo sie zagotowalam
Dobrze gada, dać jej wódki
Cytat:
no to brawo dla niej

Cytat:
W międzyczasie obfociłam najnowszą wypocinkę, w załączeniu
Wow, super
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 11:17   #2478
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
aaa zapomniałam napisać, że czuję się jakbym była w ciąży serio mdli mnie, kręci mi się w głowie, brzuch mnie boliale to chyba nie możliwe skoro biorę anty
anty są raczej skuteczne, jeżeli nie zapomina się brać...chociaż ryzyko zawsze jest
Stary 2013-08-30, 11:17   #2479
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:

Starszak też faktycznie szczupak. Ale żeby niedożywione czy coś to bym nie powiedziała

Lecimy z Ewkiem na łindoł szopping, si ja lejter!
Dlatego powiedziałam że koniec z łażeniem do lekarza i ważeniem co chwilę (sprawdziłam tylko czy po szpitalu coś ruszyło i w domu wyszło ok 6200g) . Tylko endokrynologa dla spokoju sumienia zaliczymy

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 11:20   #2480
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:

możliwe gratulacje
Stary 2013-08-30, 12:06   #2481
judkama
Zakorzenienie

Cytat:

To z kodeksu pracy

Tak

ładne ta wypocinka

Cytat:
w sumie chciałas trzecie
ale mysle, ze to nie ciaza...

Cytat:
Dlatego powiedziałam że koniec z łażeniem do lekarza i ważeniem co chwilę (sprawdziłam tylko czy po szpitalu coś ruszyło i w domu wyszło ok 6200g) . Tylko endokrynologa dla spokoju sumienia zaliczymy
masz racje, pewnie to jej taka uroda

Cytat:
Moja bawi się ciągle ze starszym, jakichś konkretnych nie wymyślam

Moja tez łazi za starszym non stop, jest jej guru

ale sa do siebie podobni

a moje szkraby niet

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

przyszedl fotelik
super jest
chociaz i tak bardziej sie krówka mi podoba, ale musza miec inne
lece robic malemu stymulacje

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 12:29   #2482
dzinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Zgadza się piąty Dzinek kupiłaś już kolejny nocnik? Będzie mi raźniej

A jeśli chodzi o ranking to zależy w jakiej kategorii

Ćwiczenia z cyklu uczymy się pić na dorosło to oczywiście doidy. Ale to dla matek o nerwach ze stali, gdzie umoczone body nie powoduje spazmów i białej gorączki
A teraz ten 360 będzie chyba moim ulubionym na wyjścia i na wyjściowe ubranie, bo ten rodzaj niekapka jest lepszy na zgryz.
Z tym, że jak Twoje dziecię w ogóle nie piło z niekapka to nie wiem czy będzie rozumiało co robić. Jakbyś mieszkała w okolicy to bym Ci wypożyczyła któryś z mych niekapków do treningu Ale z drugiej strony woda dosyć łatwo z niego wypływa, bo sprawdzałam osobiście.
poczekaj teraz remont i przeprowadzka w pelni, ale jak przejedziemy to nadrobie nocnikowe zakupy nie ma obawy

Cytat:
Z nocnikiem może tez być jak z innymi rzeczami np odkurzaczem, raz dziecko akceptuje a za chwilę się boi. Starszemu kupiłam nocnik jak miał 1,5 roku, stał na widoku, bawił się nim nawet. Nie bał się ale jeszcze nie kumał sikania. Jak miał ponad 2 i czuł że sika za to zaczął się go bać, ot tak

Na pewno przy odpieluchowaniu pomaga przykład rówieśników Mój załapał bo widział że koledzy sikają i chciał naśladować, z kolei od niego podłapała już młodsza kuzynka.
Nauka zawsze ma sens, od dziecka zalezy kiedy zalapie.
2 latek na nie z nocnikiem to norma, taki czas, wiekszosc rzeczy jest na NIE
btw ktos rowiesnikow musial nauczyc, wole zeby moja mala byla ta dajaca stymul do nauki
Tu sie zgadzam zawsze myslalam ze wlasnie jak sie ma ciut starsze rodzenstwo to latwiej drugiemu dziecku zalapac bo sie dodatkowo uczy przez obserwacje. Ja kluchy ze soba do toalety nie tacham

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
to jest coś w stylu bielizny bezszwowej - bardzo cieńkie i elastyczne.. są różne rozmiary 0-6m i 6-12m
a sa takie wieksze moja Klucha ma stopy jak pilkarz skarpetki roczne sa za male, no i jest klucha

ale piszecie, jeszcze mam dwie strony do nadrobienia, ale teraz bede w tyle bo czas mnie goni

A tez wybralam fotelik do 18 kg ze wzgledu na odchylanie do spania, moja mala jezdzi tylko w tej pozycji niezaleznie czy spi

Zapomnialam Klucha sie nauczyla robic papa. Jeszce nie mowi no czasem jej sie zdazy pa , ale pokazuje juupiii

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

Edytowane przez dzinek
Czas edycji: 2013-08-30 o 12:32
dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 12:46   #2483
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość

a sa takie wieksze moja Klucha ma stopy jak pilkarz skarpetki roczne sa za male, no i jest klucha

Zapomnialam Klucha sie nauczyla robic papa. Jeszce nie mowi no czasem jej sie zdazy pa , ale pokazuje juupiii
nie widziałam tych skarpetek w większym rozmiarze..
sama kupiłam 6-12 i mam nadzieję, że może jeszcze chwilę w nich pochodzi

brawo za 'papa' - moja jeszcze tego nie kuma..

ostatni weekend i dla mnie - od poniedziałku znów tyra

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 15:51   #2484
dzika_kaka
Zakorzenienie

Połaziłyśmy po sklepach i lesie i biję się z myślami czy jednak nie uderzyć po południu do mothercare na wyprzedaż
Ponadto zajrzałam do piotra i pawła w poszukiwaniu kaszki holle (nie ma) oraz do wszelkich możliwych sklepów z rzeczami dla dzieci na risercz niekapka 360 (od 26zł do 43zł) - wybieram allegro I tu moje pytanie Solaaaaaa jaką pojemność byś polecała jako znawca niekapków
A ponadto zajrzałam do c&a, bo przecież -20% i kupiłam młodej dwie bluzki (Goba )

Cytat:
Możliwe

Cytat:
I słusznie!

Cytat:
ładne ta wypocinka

lece robic malemu stymulacje

Głupio to zabrzmiało

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
moja Klucha ma stopy jak pilkarz

Ewka ma nową ulubioną zabawkę. Mamy takie coś http://www.smyk.com/smiki-dzungla-pl...y-dla-dzieci-p i ona permanentnie żre ten pałąk do nakładania obręczy Swoją drogę zabawkę babcia wyhaczyła na ciuchach za parę groszy

I jeszcze zabiorę słowo w temacie pracy. Wg mnie to bez znaczenia czy chodzi o pracę nauczyciela z pozycji nauczyciela czy nie nauczyciela. Takie same analogiczne rozbieżności są w każdym innym zawodzie.
Dla przykładu ja będąc kadrową (nienawidzę tego słowa, bo mi się z głęboką komuną kojarzy jakoś no ale wiadomo o co cho) w budżetówce (800 pracowników) zajmowałam się TYLKO i WYŁĄCZNIE wpinaniem wniosków urlopowych i sprawdzaniem list obecności czy są dobrze wypełnione za 2200pln. Wytrzymałam 3 miesiące próbnego a większość i tak na zwolnieniu Za to w biurze rachunkowym (1700 pracowników z kilku firm) robiąc calusieńkie kadry (akta, dokumenty, raporty itp. w tym dla niektórych po angielsku plus dla niektórych płace) za 2500pln. Niby robota ta sama a jakby inna

Stary 2013-08-30, 19:28   #2485
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

Ja celowałam w maj. Tak celowałam, że w grudzień ucelowałam
to ja tak samo

Cytat:
Moj oglada w domu
Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Mój naczynia właśnie zmywa
mój w tym czasie masaż mi robił
przebiłam was

Cytat:

ja tam już pisałam - was nauczycielki podziwiam

co do pracy i płacy - to ja może nie powiem ile zarabiałam za sprzątanie, prowadzenie całej księgowości, sprzedaży (od fakturowania po pakowanie kartonów), kontakty z klientami

byliśmy u okulisty i jest ok Jan nie ma takiej wady co mąż
trochę nam poryczał przy kroplach, pierwsza część badania spoko ale kolejna już wył na całego

później chwilę po sklepach - spożytkowałam ostatnie urodzinowe pieniążki na 2 bluzki

teraz mamy chwilowo kłopot bo Jan marudzi straszliwie i w sumie jakoś na mnie się wypiął bo co go wezmę to mnie gryzie albo gryzie i szarpie, lub gryzie i bije, lub wszystko na raz
a do tatusia się śmieje
myślicie że za to iż to ja mu krople wlewałam i ja trzymałam by się nie ruszał u okulisty
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 19:32   #2486
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
Wcześniejszej emerytury dla nauczycieli już nie ma Ja też żałuję, że nie poszłaś, bo ciekawe, czy tak samo byś myślała. Wysłałabym Cię na kilka godzin do 30-osobowej klasy np. w gimnazjum, ciekawe czy byś zdania nie zmieniła O ile w ogóle znalazłabyś pracę, bo ja po 5 latach ciężkich studiów magisterskich, 1,5 roku podyplomowych i 4 latach doświadczenia w zawodzie, pracy znaleźć nie mogę. Moi rodzice mieli podobne do Twojego zdanie o nauczycielach, póki ja nie zaczęłam pracować w szkole. Mieszkałam jeszcze z nimi, a oni dziwili się, że siedzę do wieczora i przygotowuje lekcje, albo sprawdzam wypracowania
Ja jak studiowałam, po licencjacie byłam na stażu jako wychowawca świetlicy. Miałam dziennie 5 godzin z tego co pamiętam. A może to było 5 i pół? Ale chyba 5, bo wydaje mi się, że to było 25 tygodniowo. Czasami własnie ponad 60 dzieciaków. Chodziłam też na zastępstwa. Była to jedna z najlepszych prac jaką miałam. Mogłam sobie pozałatwiać sprawy nie biorąc wolnego. Jak miałam zmianę od 7ej to cały dzień jeszcze przed sobą.
Miałam koleżankę od wychowania wczesnoszkolnego i ona również nie była zbyt przepracowana. Ale jestem ostatnia jeśli chodzi o stwierdzenie, że nauczyciele nic nie robią, bo uważam, że to jak w każdej pracy - jedni się starają, a inni robią tak żeby się nie narobić.
Niestety staż się skończył i nie zostałam tam, bo nie było takiej opcji.

A jeśli chodzi o pracę po godzinach to jak pracowałam już w innym zawodzie to często było tak że musiałam robić coś w domu za co nikt mi nie płacił, a w pracy byłam standardowo 8 h

Podsumowując: I love you moje nauczycielki Każda praca ma plusy i minusy. Pewnie są prace lepsze i gorsze, a forum jest od tego żeby sobie też ponarzekać
To co napisałam wyżej to moja subiektywna ocena Trzymam kciuki, żebyście miały grzecznych uczniów w tym roku.

Cytat:
Ponadto zajrzałam do piotra i pawła w poszukiwaniu kaszki holle (nie ma) oraz do wszelkich możliwych sklepów z rzeczami dla dzieci na risercz niekapka 360 (od 26zł do 43zł) - wybieram allegro I tu moje pytanie Solaaaaaa jaką pojemność byś polecała jako znawca niekapków
Ja mam 250 ml

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
To brawo dla Matyldy
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 20:11   #2487
happy_eve
Wtajemniczenie

Hej!

Byłam dzisiaj w szkole i jest jeszcze gorzej niż miało być Ja nie wiem co to się porobiło :/ Ale nawet nie chce mi się już o tym pisać. Szczególnie jak dla niektórych i tak mam za dobrze

Cytat:
U nas było podobnie dzisiaj Tylko godzina wcześniejsza Ale usypialiśmy się ponad godzinę

Cytat:
No musze bo sie zagotowalam co prawda w szkole pracowalam pol roku tylko ale realia zznam - fakt masz malo godzin bo 18 zamoast 40 ( a nie jest teraz 20?) ale przygotowanie ciekawych lekcji zajmuje co najmniej 10 dodatkowych... Oczywiscie mozna to olac i leciec na sucho z podrecznika... Ale bym sama z nudow na wlasnej lekcji umarla... A kasa? Na poczatku jako stazysta z mgr bylo te kilka lat temu 1400? Teraz moze nieco wiecej, szalony 1600? A potem skacze lekko do gory co jakis czas i moooze za x lat bedzie 2 z hakiem? Po 5 latach trudnych studiow (filologia na uniwersytecie) to ja mam wieksze oczekiwania.... To nie jest fajna kasa, nawet nie wiem co bym z tym 1400 miala zrobic, jak za glupie wynajecie mieszkania placilam 1000. A teraz to juz wcale... Moja kolezanka jako sekretarka ma 3 tysie. No blagam, z czym do ludzi, wstyd zeby nauczyciel mial taka pensje. Sorry, musialam bez urazy
Cytat:
oj Musso Musso chyba wymyśliłaś sobie te koleżanki nauczycielki
1. karta nauczyciela zeszła na psy, można rzec że już prawie jej nie ma
2. wycieczki zapraszam Kochana, 3 dni i 3 noce, 24 h/dobę w pracy pilnując 60-cio osobowej bandy rozochoconych nastolatków ZA DARMO!!!!
3. mam niby goły etat czyli 20 h (2 za darmochę), w praktyce praca od 7.30 do 13/14/15/16 codziennie + min 3 h pracy w domu (codziennie, w weekendy też)
4. podstawowa pensja śmiechu warte, po 5 latach studiów (kredyt dopiero skończyłam spłacać), kilku kursach, podyplomówce itp - ok 1700 (po kilku latach pracy ) weź się za to utrzymaj
5. wakacje? ferie? mój mąż (też pedagog) w tym roku miał 7 tyg wakacji = 35 dni, chyba ciut mniej niż na kodeks pracy, no i w z góry narzuconym terminie!!!
6. zapraszam na studia, skończ, idź pracować do szkoły, pogadamy wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

o właśnie!
a tak przy okazji wymiar czasu pracy nauczyciela to 40 h w tygodniu, w tym 20 h zajęć dydaktycznych

no i w dzisiejszych czasach nie jesteś w stanie lecieć na sucho z podręcznika, znudzone dzieciaki zaraz polecą na skargę do dyrekcji

musso nie obraź się ale chyba widzisz różnicę między przyszywaniem guzików a nauczaniem/pilnowaniem/wychowywaniem/resocjalizowaniem itp itd 30 dzieciaków jednocześnie
Chciałam coś od siebie napisać, ale chyba by mnie zbanowali za to, co Micię kiedyś Dziewczyny wyraziły "ładniej" wszystko, co chciałam

Cytat:
Angielski.

Cytat:

Cytat:
Ekstra kolczyki!

Cytat:
Mi również córa nie wygląda na niedożywioną Piękne dzieciaki

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
byliśmy u okulisty i jest ok Jan nie ma takiej wady co mąż
trochę nam poryczał przy kroplach, pierwsza część badania spoko ale kolejna już wył na całego
Stary 2013-08-30, 20:14   #2488
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Hej!

Byłam dzisiaj w szkole i jest jeszcze gorzej niż miało być Ja nie wiem co to się porobiło :/ Ale nawet nie chce mi się już o tym pisać. Szczególnie jak dla niektórych i tak mam za dobrze
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 21:10   #2489
jagnna
Zakorzenienie

Sanetka - malutka jes przefajna i jacy podobni z bratem!

Dzikus - kolce w deche. Azteckie

Nauczycielki - moi teściowe są nauczycielami. Zazdroszcze im, i współczuję jednocześnie.

happy - kciuki, żeby ci coś jednak pozmieniali w rozkładzie

judka - dla Mati

Ta'i - super że mały ma zdrowe oczęta

A u mnie młyn w chałupie. Niby powinnam mieć więcej czasu, bo przecież mąż w domu, i pomaga, i w ogóle, a tu
Jutro jedziemy na to wesele. Jeździłam dziś po mieście za koszulą dla męża, jutro od rana fryzjer aahhh...
A z życia towarzyskiego- wczoraj byłam na grilu ze znajomymi w pracy i było nawet fajnie Natomiast dziś odwiedzałam koleżankę, która urodziła miesiąc temu Biankę - jaka to myszka malutka takie zwierzątko, spiąco-ssąco-nieporadne. Boszze niedawno Ulak taki był. A teraz darła japę, w sensie nie płakała, tylko tak pokrzykiwała - bo umie pierdziała jak drwal, zjadała koleżance laptopa, sępiła od każdego jedzenie, no masakra.. Muszę jej zrobić pogadankę jak sie zachowują damy
aa i dostałam przepis na wypaśny dżem z cukinii i pomarańczy
bede robić

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 21:13   #2490
goba
Zadomowienie

aleście popisały dużo dzisiaj...
Cytat:
A ponadto zajrzałam do c&a, bo przecież -20% i kupiłam młodej dwie bluzki (Goba )
ejjj...to wszystko przez Sanetkę
goba jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości