Już dwupaki wśród nas mamy - na następne wciąż czekamy! Staraczki 2013, część 5 - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-31, 12:37   #2971
zubi89
Zakorzenienie

Dot.: Już dwupaki wśród nas mamy - na następne wciąż czekamy! Staraczki 2013, część 5

Cytat:
Napisane przez Leine Pokaż wiadomość
jak poruszałam laptopem góra-dół to też ujrzałam
czyli mój nowy sposób odczytywania II kreski sprawdził się

P.S. I obiecuję, że do poniedziałku włączam pozytywne myślenie dziękuje za motywacje Leine

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 12:38   #2972
vioris
Zakorzenienie

Dot.: Już dwupaki wśród nas mamy - na następne wciąż czekamy! Staraczki 2013, część 5

Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
\
Ja mam chore sny, w sumie do końca nie pamiętam, wiem tylko, że wysiadłaś z autobusu z całą masą chińczyków w środku jakiegoś pola, ja na ciebie czekałam i poszłyśmy
Stary 2013-08-31, 12:44   #2973
Leine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
czyli mój nowy sposób odczytywania II kreski sprawdził się

P.S. I obiecuję, że do poniedziałku włączam pozytywne myślenie dziękuje za motywacje Leine
haha, no fakt No ale ja nie gratuluje, dopóki nie będzie 100% pewności
No to czekam do poniedziałku i tak na zachętę do tego
Cytat:
Napisane przez Carmenaa_88 Pokaż wiadomość
jeśli ma ciemną to by ją trochę podtuningowała

i nagle, wszystkie zmarszczki by znikły
Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
no właśnie chyba wczoraj wieczorem miałam najwyżej szyjkę, a dziś ten niewielki skok... no zobaczymy

a z tego Twojego tekstu to myśałam, że padnę

A no jak się szybko zamknie to już po ptokach, u mnie tak było teraz dawno jej nie macałam i zapomniałam jak wygląda

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Ja mam chore sny, w sumie do końca nie pamiętam, wiem tylko, że wysiadłaś z autobusu z całą masą chińczyków w środku jakiegoś pola, ja na ciebie czekałam i poszłyśmy
pewnie szłyśmy kręgi na polu robić z tymi chinolami
Leine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 12:45   #2974
ilona_0105
Raczkowanie

Odp: Dot.: Już dwupaki wśród nas mamy - na następne wciąż czekamy! Staraczki 2013, cz

Cytat:
haha, no fakt No ale ja nie gratuluje, dopóki nie będzie 100% pewności
No to czekam do poniedziałku i tak na zachętę do tego

i nagle, wszystkie zmarszczki by znikły

A no jak się szybko zamknie to już po ptokach, u mnie tak było teraz dawno jej nie macałam i zapomniałam jak wygląda

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

ale naprodukawalyscie niedługo ciężko będzie jeden dzień nadrobić

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

zaręczyny 09.08.2010

II kreseczki 11-12.04.2013

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
ilona_0105 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 12:55   #2975
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Może

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 13:19   #2976
kindziulindzia
Zakorzenienie

A mnie zaczęło lekko mdlić i od czasu do czasu poczuje jajniory oby to CLO coś pomogło bo jutro powyrywam sobie wszystkie włosy na krewecie i pogryzę kapcie

No to tyle ode mnie
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 13:24   #2977
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
A mnie zaczęło lekko mdlić i od czasu do czasu poczuje jajniory oby to CLO coś pomogło bo jutro powyrywam sobie wszystkie włosy na krewecie i pogryzę kapcie

No to tyle ode mnie
Pewnie jutro będą na teście II kreseczki i ten piękny skok

Stary 2013-08-31, 13:24   #2978
Elfka86
Zakorzenienie

Jeszcze 2,5 h pracy
Stary 2013-08-31, 13:32   #2979
maciejka1987
Zakorzenienie

Cytat:
A to tam jest łączenie! Wklejam jeszcze raz test ze wskazówkami, gdzie szukać kreski

ja widzę, cień cienia, ale widać... mi się wydaje, że te paskowe testy są słabsze...

swoją drogą, był czas, że miałam mocniejszą krechę, ale @ przyszła ... rok temu to było i okres miałam wtedy mega mega i myślałam wtedy, że takie słabe nic nie oznaczają

Cytat:

przynajmniej kreweta by miała super mejkap!
Cytat:

a z tego Twojego tekstu to myśałam, że padnę
no co:P brzoskwinka też się chciała wystroić przed randką

ale powiem Wam, że chyba będę męża molestować dzień w dzień... będzie dzidzia jak nic... a jak nie to

jeszcze parę dni...ale w tym miechu od @ czuję jajory...produkuję jajeczka dla moich bliźniaków

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

na dobrą sprawę 18 września będę prawdopodobnie 10 dni po owu także może wczesniej zatestuję ??

6.2.15

maciejka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 13:32   #2980
Mygda
Raczkowanie

GG do Mygda
Odp: Już dwupaki wśród nas mamy - na następne wciąż czekamy! Staraczki 2013, część 5

Szybko piszecie i sporo czasu trzeba na czytanie.
Za tydzień możliwa @ ale i egzamin z maty wiec pewnie przez to się przesunie i na wieś jeszcze z @ pojade odpoczywać na kilka dni bo mój w tym czasie może wziasc urlop.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mygda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 13:32   #2981
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
Pewnie jutro będą na teście II kreseczki i ten piękny skok
Zubi u Ciebie ma być to samo

Lecę dalej w gary leczo zrobione a teraz idę walczyć z bitkami
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 13:41   #2982
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
Zubi u Ciebie ma być to samo

Lecę dalej w gary leczo zrobione a teraz idę walczyć z bitkami

Mam nadzieje

Stary 2013-08-31, 13:48   #2983
Juliette25
Zakorzenienie

hejka
Udało mi się zalogować, ale pewnie za chwilkę mnie odłączy

gosius - gratuluję - tak czułam, że to TO !!! Dbaj o siebie i maleństwo

Kto tu jeszcze testował dziś? Fantastka? Nie wytrzymałaś jednak. Oby ta słaba kreseczka zamieniła się w grubą krechę

vioris - kiedy powtarzasz test?

Edytowane przez Juliette25
Czas edycji: 2013-08-31 o 13:51
Juliette25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 13:55   #2984
vioris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Juliette25 Pokaż wiadomość
hejka
Udało mi się zalogować, ale pewnie za chwilkę mnie odłączy

gosius - gratuluję - tak czułam, że to TO !!! Dbaj o siebie i maleństwo

Kto tu jeszcze testował dziś? Fantastka? Nie wytrzymałaś jednak. Oby ta słaba kreseczka zamieniła się w grubą krechę

vioris - kiedy powtarzasz test?
Ja powtarzam chyba w poniedziałek Mam taki plan w każdym razie, ale się boję że jeszcze mi nic pewnego nie wyjdzie

Fan nie wytrzymała i też ma cień cienia. Ale już wyrzuciła do kosza i zakopała śmieciami
Stary 2013-08-31, 14:15   #2985
anyaG25
Rozeznanie

Cytat:
Zubi, jedna za krótka faza lutealna niczego nie przesądza, one niestety często nie mają jednakowej długości Bądź dobrej myśli

Z temperaturą to u mnie tak samo - jak tempka pójdzie mocno w dół to nie robię testu
Cytat:
hahaha

no kurcze, mam nadzieję, że nic Ci się nie wydaje i że będzie krecha ogromne kciuki

gosius
super wiedziałam, że tak będzie wszystkiego naj!

sama nie zostaniesz - jeszcze ja tu jestem

no właśnie zastanawia mnie jak jest z tą fazą lutealną bo generalnie gdzie nie czytam to, że powinna mieć taką samą długość. Moja ostatnio miała 11 dni, a dziś mam lekki skok, jeśli wyznaczyłoby owulkę to dodając te 11 dni wyszedłby tak krótki cykl, którego nigdy nie miałam
Dziewczyny! Mi wczoraj Gin powiedziała, ze faza lutealna jest stała i powinna wynosić 14 dni. Wtedy oznacza to , że wszystko jest OK. Więc jak przychodzi @ to trzeba odjąć 13 dni i w ten wyliczony dzień była owulacja Czy ona wie co mówi ???
anyaG25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 14:18   #2986
vioris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anyaG25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Mi wczoraj Gin powiedziała, ze faza lutealna jest stała i powinna wynosić 14 dni. Wtedy oznacza to , że wszystko jest OK. Więc jak przychodzi @ to trzeba odjąć 13 dni i w ten wyliczony dzień była owulacja Czy ona wie co mówi ???
Raczej nie wie Z tego co ja wiem, to faza lutealna może być zmienna.

Badałam szyjkę i z szyjką wszystko tak jak było, czyli raczej twarda i zamknięta, ale za to czuję wokół wszystko jakieś takie mięciutkie Wcześniej to po prostu było gładko wokół i takie napięte a teraz jakbym miała tam taką pogryzioną i wyplutą galaretkę No inaczej tego nie umiem opisać

Edytowane przez vioris
Czas edycji: 2013-08-31 o 14:27
vioris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 14:26   #2987
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
No ja nie wiem, skąd ona wzięła to, że powinna 14 dni wynosić, jak są lekarze, którzy uważają, że 10 dni wystarczy Mówi się, że faza lutealna powinna mieć co najmniej 10-12 dni. A z tym odejmowaniem 13 dni od dnia @ to już jest śmieszne, bo przecież u każdego faza lutealna może mieć różną długość. U mnie chyba jest 13 dni, ale są dziewczyny, które mają np. 16 dni. Jeśli chodzi o zmienność długości tej fazy to niestety często jest to stała tylko w książkach, wielu kobietom się to zmienia

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-08-31, 14:33   #2988
Leine
Zakorzenienie

Cytat:
tak, faza lutealna się nie zmienia, jest stała
Cytat:
Napisane przez vioris Pokaż wiadomość
Raczej nie wie Z tego co ja wiem, to faza lutealna może być zmienna.
ależ skąd- faza folikularna może się zmieniać= wydłużyć cykl- inny dzień owulacji, ale faza lutealna jest zawsze ta sama, tylko nie zawsze zauważymy kiedy wylatuje co nie co

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

"
Faza lutealna

Resztki pęcherzyka Graafa, pozostałe w jajniku po owulacji, przekształcają się pod wpływem FSH i LH w ciałko żółte. Ciałko żółte pełni funkcję gruczołu dokrewnego i wydziela estrogeny oraz znaczne ilości progesteronu[3]. Progesteron odgrywa kluczową rolę w przygotowaniu endometrium do implantacjii zarodka oraz jest niezbędny do utrzymania ciąży. Hormon ten, powoduje również wzrost temperatury ciała[19], co może być przydatne w ustalaniu aktualnie trwającej fazy cyklu.
Hormony produkowane przez ciałko żółte powodują, na zasadzie ujemnego sprzężenia zwrotnego, spadek wydzielania FSH i LH przez przysadkę mózgową. Jeśli komórka jajowa nie zostanie zapłodniona, obniżanie się poziomu LH powoduje stopniowe zanikanie ciałka żółtego i obniżanie poziomu produkowanych przez nie hormonów (głównie progesteronu). Spadek stężenia progesteronu, ok. 28 dnia cyklu, wywołuje złuszczanie się niepotrzebnej już błony śluzowej, czyli menstruację.
Od owulacji do menstruacji mija przeciętnie 14 dni (za normalny jest uważany czas od 10 do 16 dni). Czas trwania fazy lutealnej (w przeciwieństwie do fazy folikularnej) jest na ogół stały w różnych cyklach tej samej kobiety, nawet jeśli cykle te mają różną długość[20].
Jeśli komórka jajowa zostanie zapłodniona, powstała zygota podejmuje produkcję gonadotropiny kosmówkowej (hCG), która działając podobnie do LH, podtrzymuje życie ciałka żółtego. Poziom progesteronu w takiej sytuacji nie obniża się, a zatem nie dochodzi do krwawienia miesiączkowego i ciąża może być utrzymana.
Gonadotropina kosmówkowa jest wydzielana tylko przez zarodek, w związku z tym jej obecność w organizmie kobiety jest dowodem na zajście w ciążę. Większość testów ciążowych wykrywa obecność właśnie tego hormonu[3]."

http://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pyta...tealna,95.html

także gin wie, co mówi

oczywiście jeśli to jest osoba zdrowa, nie biorąca żadnych tabletek wywołujących @ jak duphaston, czy inne leki jak clo stymulujące owulację itp itd

Edytowane przez Leine
Czas edycji: 2013-08-31 o 14:35
Stary 2013-08-31, 14:34   #2989
vioris
Zakorzenienie

Cytat:

ależ skąd- faza folikularna może się zmieniać= wydłużyć cykl- inny dzień owulacji, ale faza lutealna jest zawsze ta sama, tylko nie zawsze zauważymy kiedy wylatuje co nie co
No to ja chyba coś źle czytam. Bo z tego co czytałam to faza lutealna POWINNA być stała, ale może się zmieniać o 1-2 dni. No i przede wszystkim nie sądzę, aby MUSIAŁA mieć 14 dni tak jak napisała anya

Ja czytałam to:

Długość fazy lutealnej (Co to jest faza lutealna?) zazwyczaj jest stała lub waha się zaledwie o jeden, dwa dni. Dotyczy to również cykli nieregularnych, co oznacza że nawet jeśli długość trwania Twojego cyklu zmienia się z cyklu na cykl, czas od owulacji do kolejnej miesiączki zazwyczaj jest stały. Czyli na przykład jeśli średnia długość Twojej fazy lutealnej wynosi 13 dni, to jeśli Twój cykl w maju miał 26 dni to owulacja najprawdopodobniej wystąpiła około 13 dnia cyklu (26-13), podobnie jeśli w czerwcu Twój cykl wydłużył się i wynosił 35 dni, to można przypuszczać że owulacja była około 22 dnia cyklu (35-13). Oczywiście są to jedynie orientacyjne wartości, więc jeśli chcesz mieć pewność czy owulacja w ogóle miała miejsce i jeśli tak to kiedy, polegaj na bardziej wiarygodnych sposobach, np. mierzeniu temperatury bądź monitoringu cyklu u lekarza ginekologa.

Edytowane przez vioris
Czas edycji: 2013-08-31 o 14:36
vioris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 14:37   #2990
Leine
Zakorzenienie

Cytat:
No to ja chyba coś źle czytam. Bo z tego co czytałam to faza lutealna POWINNA być stała, ale może się zmieniać o 1-2 dni. No i przede wszystkim nie sądzę, aby MUSIAŁA mieć 14 dni tak jak napisała anya
nie musi- jest od 10 do 16 dni jakby miała poniżej 8 czy 9 dni to można się martwić, że coś jest nie tak- gdzieś kiedyś o tym przeczytałam

Dobrze rozumiesz Ale np. wahania typu raz 10 dfl a czasem 15 to coś nie halo wtedy A ten jeden dzionek w tę czy we wtę to nie robi dla mnie różnicy
Zawsze warto sobie dodać dzień, w razie co, co nie?

Edytowane przez Leine
Czas edycji: 2013-08-31 o 14:39
Stary 2013-08-31, 14:41   #2991
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
Badałam szyjkę i z szyjką wszystko tak jak było, czyli raczej twarda i zamknięta, ale za to czuję wokół wszystko jakieś takie mięciutkie Wcześniej to po prostu było gładko wokół i takie napięte a teraz jakbym miała tam taką pogryzioną i wyplutą galaretkę No inaczej tego nie umiem opisać
Też tak mam, wysoko jest a wszystko naokoło takie mięciutkie, właśnie jak galaretka, którą ktoś wyciągnął z lodówki i o niej zapomniał

Ja dziś zarobiona- od rana zakupy, gotowanie i sprzątanie

Upiekłam tartę z borówkami, zrobiłam sałatkę gyros i nadzienie do pasztecików z ciasta francuskiego.
Dzisiaj znajomi przychodzą na drinken :P a ja mam dylemat, napić się czy nie. Ja jestem na nie, Tż mówi, ze przecież nic nie wiadomo...

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 14:41   #2992
vioris
Zakorzenienie

Masz rację Leine

Ja uciekam pozałatwiać sprawy
Będę później to nie piszcie za dużo bo będę całą noc nadrabiać
Stary 2013-08-31, 14:42   #2993
Leine
Zakorzenienie

Vioris ja teraz miałam plamienia + trochę krwi na palcu przy badaniu szyjki, ale jeszcze nie zdążyła wylecieć sama na zewnątrz, tak to bym miała 11dfl ale zaznaczyłam to jako plamienie i mam 12dfl więc ja obliczam że moja faza lutealna trwa 11-12 dni.
więc może to o to chodzi, że może mieć +/- 1/2 dni? Bo zanim to wyleci to trochę minie

Edytowane przez Leine
Czas edycji: 2013-08-31 o 14:43
Stary 2013-08-31, 14:50   #2994
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
Baby... zlejcie mnie porządnie! ! Wczoraj przed snem obiecałam sobie, że jeżeli tempka nie spanie poniżej 36,90, co u mnie było mało prawdopodobne to zrobię test...! Więc rano niewiele myśląc poleciałam... I coś widziałam na nim... Ledwo co, bladziutkie że hej, widać to tylko po 10 sekundach wpatrywania... Zawołałam nawet męża mimo rozsądku, żeby się przyjrzał. Kanalia mnie wyśmiała... Obraziłam się na niego... W każdym razie trochę słabo, bo na tym teście z Tesco jest czułość 10 i nawet jest napisane, żeby robić 2 dni po zapłodnieniu Oszuści Powtórzę w poniedziałek lub środę, a ta kanalia - mój mąż o niczym się nie dowie.................... ..........
oooo wredota jedna jak on mógł
Cytat:
Napisane przez gosius91 Pokaż wiadomość
nooooo moje gratulacje
Cytat:
Napisane przez Elfka86 Pokaż wiadomość
Tego się boję najbardziej że wezmą wszystkie i zajdą, a ja zostanę jak ta sierota sama

Dziś biorę mojego w obroty i jutro kurka też ma mi zrobić dziecko!!! ja sobie życzę!!!
spokojnie spokojnie dasz radę wierzymy w ciebie
Cytat:
jak poruszałam laptopem góra-dół to też ujrzałam
ja też ja też minimalnie ale jest
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 14:50   #2995
Leine
Zakorzenienie

Cytat:
Źle zrozumiałam Twojego posta
Gin miała pewnie na myśli, że 'zazwyczaj' tyle trwa (bo tak piszą w książkach) ale nie, że MUSI tyle wynosić, bo jak będzie wynosić 12 dni to, co, źle? od 10 do 16 dni jest jak najbardziej ok!
Tak, jak przychodzi @ to trzeba odjąć sobie tyle dni, ile Ci wynosi fl i wychodzi dzień owulacji

Edytowane przez Leine
Czas edycji: 2013-08-31 o 14:51
Stary 2013-08-31, 14:52   #2996
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luzia Pokaż wiadomość

Upiekłam tartę z borówkami, zrobiłam sałatkę gyros i nadzienie do pasztecików z ciasta francuskiego.
Dzisiaj znajomi przychodzą na drinken :P a ja mam dylemat, napić się czy nie. Ja jestem na nie, Tż mówi, ze przecież nic nie wiadomo...
Jakie pyszności

Ja bym piła, ale nie wódkę tylko winko, piwo, albo słabego drineczka Nawet wczoraj pół piwa wychlapałam

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-08-31, 14:55   #2997
Leine
Zakorzenienie

ja ja mam ochotę na sheridana

mój tż w pracy, a ja nie mam pomysłu na obiad. Wyciągnęłam zamrożoną pierś z kurczaka i tak myślę nad risottem, ale ja nie umiem go przyrządzić zawsze takie fajne zdjęcia żółtego ryżu mnie inspirowały, nie wiem co oni dodają, że taki kolorek ma
Stary 2013-08-31, 15:02   #2998
anyaG25
Rozeznanie

Cytat:
No ja nie wiem, skąd ona wzięła to, że powinna 14 dni wynosić, jak są lekarze, którzy uważają, że 10 dni wystarczy Mówi się, że faza lutealna powinna mieć co najmniej 10-12 dni. A z tym odejmowaniem 13 dni od dnia @ to już jest śmieszne, bo przecież u każdego faza lutealna może mieć różną długość. U mnie chyba jest 13 dni, ale są dziewczyny, które mają np. 16 dni. Jeśli chodzi o zmienność długości tej fazy to niestety często jest to stała tylko w książkach, wielu kobietom się to zmienia
Cytat:

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

"
Faza lutealna

Resztki pęcherzyka Graafa, pozostałe w jajniku po owulacji, przekształcają się pod wpływem FSH i LH w ciałko żółte. Ciałko żółte pełni funkcję gruczołu dokrewnego i wydziela estrogeny oraz znaczne ilości progesteronu[3]. Progesteron odgrywa kluczową rolę w przygotowaniu endometrium do implantacjii zarodka oraz jest niezbędny do utrzymania ciąży. Hormon ten, powoduje również wzrost temperatury ciała[19], co może być przydatne w ustalaniu aktualnie trwającej fazy cyklu.
Hormony produkowane przez ciałko żółte powodują, na zasadzie ujemnego sprzężenia zwrotnego, spadek wydzielania FSH i LH przez przysadkę mózgową. Jeśli komórka jajowa nie zostanie zapłodniona, obniżanie się poziomu LH powoduje stopniowe zanikanie ciałka żółtego i obniżanie poziomu produkowanych przez nie hormonów (głównie progesteronu). Spadek stężenia progesteronu, ok. 28 dnia cyklu, wywołuje złuszczanie się niepotrzebnej już błony śluzowej, czyli menstruację.
Od owulacji do menstruacji mija przeciętnie 14 dni (za normalny jest uważany czas od 10 do 16 dni). Czas trwania fazy lutealnej (w przeciwieństwie do fazy folikularnej) jest na ogół stały w różnych cyklach tej samej kobiety, nawet jeśli cykle te mają różną długość[20].
Jeśli komórka jajowa zostanie zapłodniona, powstała zygota podejmuje produkcję gonadotropiny kosmówkowej (hCG), która działając podobnie do LH, podtrzymuje życie ciałka żółtego. Poziom progesteronu w takiej sytuacji nie obniża się, a zatem nie dochodzi do krwawienia miesiączkowego i ciąża może być utrzymana.
Gonadotropina kosmówkowa jest wydzielana tylko przez zarodek, w związku z tym jej obecność w organizmie kobiety jest dowodem na zajście w ciążę. Większość testów ciążowych wykrywa obecność właśnie tego hormonu[3]."

http://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pyta...tealna,95.html

także gin wie, co mówi

oczywiście jeśli to jest osoba zdrowa, nie biorąca żadnych tabletek wywołujących @ jak duphaston, czy inne leki jak clo stymulujące owulację itp itd
Cytat:

Ja czytałam to:

Długość fazy lutealnej (Co to jest faza lutealna?) zazwyczaj jest stała lub waha się zaledwie o jeden, dwa dni. Dotyczy to również cykli nieregularnych, co oznacza że nawet jeśli długość trwania Twojego cyklu zmienia się z cyklu na cykl, czas od owulacji do kolejnej miesiączki zazwyczaj jest stały. Czyli na przykład jeśli średnia długość Twojej fazy lutealnej wynosi 13 dni, to jeśli Twój cykl w maju miał 26 dni to owulacja najprawdopodobniej wystąpiła około 13 dnia cyklu (26-13), podobnie jeśli w czerwcu Twój cykl wydłużył się i wynosił 35 dni, to można przypuszczać że owulacja była około 22 dnia cyklu (35-13). Oczywiście są to jedynie orientacyjne wartości, więc jeśli chcesz mieć pewność czy owulacja w ogóle miała miejsce i jeśli tak to kiedy, polegaj na bardziej wiarygodnych sposobach, np. mierzeniu temperatury bądź monitoringu cyklu u lekarza ginekologa.
Cytat:
Źle zrozumiałam Twojego posta
Gin miała pewnie na myśli, że 'zazwyczaj' tyle trwa (bo tak piszą w książkach) ale nie, że MUSI tyle wynosić, bo jak będzie wynosić 12 dni to, co, źle? od 10 do 16 dni jest jak najbardziej ok!
Tak, jak przychodzi @ to trzeba odjąć sobie tyle dni, ile Ci wynosi fl i wychodzi dzień owulacji
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi Już myślałam, ze trafiłam do Gina , który zjadł rozumy a tak na prawdę nic nie wie W takim razie to się zgadza z moimi cyklami. Też mam mniej wiecej 13-14 dni i dzień owu sobie policzyłam Wszystko by się zgadzało Szkoda tylko , ze nie zawsze jest jak w zegarku... bo bym sobie co miesiąc obliczyła dzień owu i bym nie musiała kupować testów
anyaG25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 15:22   #2999
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
ja ja mam ochotę na sheridana

mój tż w pracy, a ja nie mam pomysłu na obiad. Wyciągnęłam zamrożoną pierś z kurczaka i tak myślę nad risottem, ale ja nie umiem go przyrządzić zawsze takie fajne zdjęcia żółtego ryżu mnie inspirowały, nie wiem co oni dodają, że taki kolorek ma
Kurkumę albo curry Kurkumę chyba do wody, w której się ryż gotuje

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-08-31, 15:31   #3000
Leine
Zakorzenienie

Cytat:
Kurkumę albo curry Kurkumę chyba do wody, w której się ryż gotuje
nie mam ani tego ani tego no a ryż musi koniecznie się z wszystkim gotować? Czy może być ugotowany a potem te wszystkie inne czynności? z paczki taki może być robiłam ze 2 razy i może raz mi wyszedł
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości