|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
właśnie więc to mnie trochę blokuje bo nie jestem mistrzem kierownicy i jednak wolę chyba bardziej stacjonarną posadkę... a drugie to: daleko:/
|
|
|
|
|
#3782 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rodzenstwo mamy pracuje w Belgii i Holandii. Ona się nauczyła języka, teraz pracuje jako dziennikarka w lokalnej gazecie. Ma mieszkanie, 2 pokoje, 2 auta, ma małe dziecko, jest sama. On, brat mamy, starszy 5 lat ode mnie, w wieku 28 lat wziął z dziewczyną 100-metrowy dom na kredyt, on pracuje...jako monter uszczelek. I pracuje 8 h, weekendy wolne. Więc jak przyjeżdżają to i ja i moja mama siedzimy i wysłuchujemy, że by to za cholerę nie wrócili, że jak tak można żyć itp. ![]() A mój ojciec w Skandynawii zarabia na polskie 200 zł/h, oczywiście wydatki tam są mega, ale na czysto z super swoim własnym życiem tam, zostaje mu 5-7 tys. zł miesięcznie, a pracuje jako zwykły robotnik, bez nadgodzin. Dlatego nie dziwię się, że siostra chce wyjechać z facetem i dzieckiem, jak z TŻ do roku czegoś nie znajdziemy pewnego (umowa o pracę) i za tyle, żeby móc coś wynająć małego i ew. coś odkładać, jakieś minimum, też jedziemy
_____________________ Edytowane przez _nouvelle_ Czas edycji: 2013-09-02 o 15:51 |
|
|
|
|
|
#3783 |
|
Konto usunięte
|
Skandynawia to fakt! Tam się zarabia. Mój mąż w delegacji tam był, to jak mi opowiadał jaką kasę trzepie koleś zajmujący takie samo stanowisko jak on, to padłam!
|
|
|
|
|
#3784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
x: myślałaś o tym, by zostać aktuariuszem? y: nie, bo jest już dużo aktuariuszy x: ten argument jest absurdalny moim zdaniem y: czemu? nie chcę wyjeżdżać, to nie dla mnie (...) x: ponieważ rynek się jeszcze nie nasyci przez kilka najbliższych lat i nie zgadzam się z tym. jeśli ktoś jest gotów wyjechać i się uczyć do egzaminów to uważam, że jest to dobra opcja. Ty nie chcesz - ok, rozumiem. i na tym powinna się rozmowa skończyć. a Ty dalej, o chłopaku, o swoim mieście, gdzie już wyżej napisałam ŻE DOBRZE, ZROZUMIAŁAM, i sama podkreśliłam, iż żeby pracować w tym zawodzie trzeba się liczyć z wyjazdem, nigdzie nikogo nie "namawiałam" do kształcenia się w tym kierunku, no nic kompletnie. później Ty dalej o swoim chłopaku,że przecież no nie chcesz, i na końcu wizażanka tłumacząca mi, że przecież skoro nie chcesz to może nie powinnaś -_- no bo padnę. jesteś mistrzem we wciskaniu ludziom w usta słów, których nie powiedzieli... nie wiem, skąd czerpiesz inspiracje do tych interpretacji ale po pierwszych dwóch czy trzech zdaniach nie mam siły czytać Twojego ostatniego posta, wiem, że się napracowałaś, wybacz. przyjmij na klatę, że nie zawsze musisz mieć we wszystkim rację. ja uważam, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem i zdania nie zmienię. Ty uważasz, że coś źle napisałam, ok. bawią Cię takie puste dyskusje? no jakoś musisz tym żyć, że się nie zgadzamy
|
|
|
|
|
|
#3785 |
|
Konto usunięte
|
ale ze ocb?
|
|
|
|
|
#3786 |
|
Zakorzenienie
|
Deborah1000, ja umowę podpisałam po chyba tygodniu od rozpoczęcia pracy w tym miejscu. Jednak nie wolno tak robić. Gdybym nie miała pewności (no.. w zasadzie 99% pewności, bo czego teraz można być pewnym?), że umowa zostanie podpisana i dostanę wynagrodzenie, w życiu bym się na coś takiego nie zgadzała. Umowa powinna zostać podpisana najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy. Ja już też w pewnym momencie miałam wyrzuty sumienia, że truję ludziom d***, bo wiedziałam, że podpiszemy umowę, ale bez przesady, nie można się bać upominać o swoje. Więc grzecznie podpytałam o to jak im idzie(oczywiście nie tymi słowami
) i umowę podpisałam następnego dnia gdy przyszłam do pracy.
|
|
|
|
|
#3787 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie. Wiem, że pracownik może mieć 2 umowy o pracę z tym samym pracodawcą. Mamy taką sytuację: 1 pracownik ma pół etatu na czas nieokrślony, i 1/4 etatu na zastępstwo na określony(i wykonuje te same czynności co na normalenj umowie). Czy takie coś jest możłiwe? Na necie pisze że 2 umowy mogą być tylko wtedy jeśli druga umowa to są inne czynności niż te w pierwszej, ale tutaj jest na zastepstwo więc może jest to możłiwe?
|
|
#3788 |
|
Konto usunięte
|
chyba mogą być dwie ale gdy wykonujesz inną czynność, dodatkowe zlecenie czy cuś. mój mąż tak czasem ma.
|
|
|
|
|
#3789 |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42590435]Skandynawia to fakt! Tam się zarabia. Mój mąż w delegacji tam był, to jak mi opowiadał jaką kasę trzepie koleś zajmujący takie samo stanowisko jak on, to padłam!
[/QUOTE]Dramat. ![]() A tatuś nie pomaga, ba, odebrał połowę alimentów, cóż, życie.
|
|
#3790 |
|
Zakorzenienie
|
Hi,
dołączyłam do Was niedawno ale podczytuje od bardzo dawna. Dla przypomnienia pracy szukam od lipca(w lipcu jeszcze byłam na l4) W Połowe sierpnia wykładałam towar w jednym z pobliskich dyskontów(fizycznie ciężko,ekipa wporządku no i zawsze jakiś grosz wleci) niestety zlecenie się skończyło i dzis byłam na kolejnej rozmowie (chyba 9?). Do 18 mają oddzwonić.Ale czuje,że to kolejny niewypał. To była rozmowa w sklepie z odzieżą z końcówkami serii. Rekrutująca okazała się pracownikiem innego sklepu tej samej sieci, od samego początku nie przypadłysmy sobie do gustu. Kobieta nawet nie raczyła się przedstawić ,była bardzo "szorstka"zadała mi 2 pytania po czym musiałam zostać na 30min próbnych podczas kórych na próbę doszły kolejne osoby. Byłyśmy w 4 na 15m plus klientki -wielki chaos wiadomo każdy chciał kogos obsłużyć. Mogła chociaż umówić każdego na inną h. Wgl rozmawiając przez telefon mówiła (o ile dobrze usłyszałam),że jeśli chodzi o rekrutację to jest tragedia ![]() Praco przybądź wreszcie !
Nie ma sprawiedliwości jestem tylko JA. Wymiana (nowy depilator Philips ! ) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1173491 Edytowane przez Malinowa_dziewczynka Czas edycji: 2013-09-02 o 17:02 |
|
|
|
|
#3791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3792 |
|
Zakorzenienie
|
ja pracuje za 5,12 i nie jest lekko,plus bo to 1km odemnie więc blisko, ale to dorywcza puki nie znajdę czegoś, no i to nie codziennie tylko z możliwością odpowiednich mi dni i zmian, dzisiaj lece na 22 juz zaopatrzyłam się w energetyki
|
|
|
|
|
#3793 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
|
|
|
#3794 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Właśnie to jest koszmar jakiś!!! Póki mieszkam z rodzicami to jeszcze OK, ale jak się wyprowadzić, zacząć samodzielne życie za 800zł?! Nie da się. |
|
|
|
|
|
#3795 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie uczono na kursie, ze pracodawca ma tydzien na wydanie umowy pisemnej. Nawet taka zawarta ustnie do tygodnie moze podlegać prawu. Czyli zaczynasz prace pierwszego i do siódmego musi wydać ci umowę, ale z dniem kiedy zaczelas prace. Babeczka mówła też ze jak pracodawca wywinie ci numer, zwolni cie, czy nie zaplaci masz prawo sie sądzić i prawio stoi po twojej stronie.
|
|
#3796 |
|
Rozeznanie
|
ok, dzięki za odpowiedzi
|
|
#3797 |
|
Rozeznanie
|
Tusia, jak ćwiczenia?
ja się tak napaliłam, ostro daję codziennie
|
|
#3798 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj pół dnia przeglądam oferty, i co? I nic
Nie znalazłam żadnej sensownej ehh jakieś tam są, wiadomo, ale nic naprawdę ciekawego. Dostosowałam swój nastrój do pogody
|
|
|
|
|
#3799 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale wysłałam na hostessę, fajna stawka, zawsze to lubiłam, kasa wpadnie za parę dni. ![]() A w co celujesz?
|
|
|
#3800 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ja się za to umówiłam na rozmowę w przyszłym tygodniu
|
|
#3801 |
|
Konto usunięte
|
w weekend średnio. wczoraj tylko mel b
![]() mam pms i mąż mnie wk**** więc na nim z chęcią bym się wyżyła ![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- chyba też tak zrobię
|
|
|
|
|
#3802 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
też pracowałam kilka razy jako hostessa ![]() chętnie bym sobie popracowała dorywczo lub wykonała jakieś zlecenia, ale niestety żadna umowa nie wchodzi w grę bo już się nie uczę i musiałam się zarejestrować w urzędzie pracy ![]() Piątkowa rozmowa też mnie nie napawa optymizmem, bo nie sądzę, że to będzie coś wow. Jedyne co mnie przekonuje to szkolenia w Londynie, bo ostatnio nie mam okazji do używania języka. Edytowane przez lazada Czas edycji: 2013-09-02 o 18:58 |
|
|
|
|
|
#3803 | |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42594146]w weekend średnio. wczoraj tylko mel b
![]() mam pms i mąż mnie wk**** więc na nim z chęcią bym się wyżyła [/QUOTE]Tusia, mam do Ciebie mega prośbę, jak będziesz mieć czas mogłabyś zerknąć na moje CV? Co byś zmieniła, co jest ok a co nie? ![]() ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
Trzymaj się tej piątkowej rozmowy, musi być dobrze.
|
|
|
#3804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Znam chłopaka, który jest zarejestrowany w UP i podpisuje umowy o dzieło, bo uważa, że to głupi przepis - beztroska ludzi mnie rozwala Zarobi raz na trzy miesiące 300 zł... nic tylko czekać aż dostanie kare i go wykreślą. Dodam, że skończył 30 lat, rodzice kupili mu mieszkanie i go utrzymują.p.s. i jest singlem jakieś zainteresowane taką dobrą partią? |
|
|
|
|
|
#3805 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No gdybym mogła, brałabym w ciemno!
|
|
|
#3806 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- |
||
|
|
|
|
#3807 |
|
Zadomowienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42581690]Wypowiem sie po raz ostatni -sa muejsca gdzie nie bede pracowac i sa wyplaty ponizej ktorych nie zejde. Wiec bardzo prosze nie wciskac mi kitu, co bym zrobila, gdybym byla w takiej czy takiej dytuacji. Moje zycie rozni sie od Waszego, wiec zdanie tez moxr sie roznic.
A Banana - co do UTRZYMYWANIA przez meza a wspolnoty majatkowrj to chyba nie rozrozniasz pojec. Utrzymanie by bylo gdybym lezala i pachniala a tak nie jest i nie bedzie wiec moze bez przesady. Milego dnia. Zaczynsm 5 miesiac w firmie, gdzie pracuje. ---------- Dopisano o 07:14 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ---------- sorry za bledy ale tel plus bus to slabe polaczenie[/QUOTE] Utrzymywanie jest wtedy kiedy ktos za ciebie placi rachunki i kupuje ci zarcie do lodowki. I czy lezysz i pachniesz czy szukasz pracy wielce ambitej to dzieki KOMUS masz na to mozliwosc. Nie ma tego kogos - to nie masz dachu nad glowa i jedzenia. Proste. Jak dla mnie zadzierasz nosa. Obie skonczylsmy socjologie - wiec zadnymi specjalistkami nie jestesmy. Takich jak my jest tysiace. I nikt sie jak widac ani o mnie ani o ciebie nie bije na rynku pracy. Taka prawda. Twoja sytuacja jest o tyle korzystniejsza ze masz meza i jak sama wspominalas jego dobra wyplate. I tylko dzieki temu mozesz sobie powybrzydzac. To rozni NAS od ciebie... Moze kiedys zycie zweryfikuje Twoje "zdanie" i nauczy troche pokory. Bo widze ze by sie przydalo. |
|
|
|
|
#3808 |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42597269]spoko, pewnie. a mogę jutro? bo koleżanka wzięła zlecenie i się nie wyrabia i właśnie jej pomagam ogarnąć. teraz wyjątkowo przerwa na herbatkę. jutro mam free to przysiądę
Ba Dzięki wielkie!
|
|
#3809 |
|
Zadomowienie
|
A jeśli ludzie tak podzielą swoje "obowiązki" w małżeństwie, że mężczyzna pracuje, a kobieta zajmuje się domem i dziećmi to też byś powiedziała, że mąż ją utrzymuje??? Bo ja nie. Powiedziałabym, że po prostu razem prowadzą jak to się mówi gospodarstwo domowe, więc nie zgadzam się z Twoją teorią o utrzymywaniu kogoś. Swoja drogą uważam, że w takiej sytuacji kobieta odwala dużo cięższą robotę.
Edytowane przez lazada Czas edycji: 2013-09-02 o 21:17 |
|
|
|
|
#3810 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42594146]w weekend średnio. wczoraj tylko mel b
![]() mam pms i mąż mnie wk**** więc na nim z chęcią bym się wyżyła ![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- chyba też tak zrobię [/QUOTE]Co jest gorsze - kobieta z pms czy terrorysta? Kobieta z pms bo z terrorysta można negocjować |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:39.

) i umowę podpisałam następnego dnia gdy przyszłam do pracy.