|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
#3542 |
|
Zadomowienie
|
Tak, mam, ale tlyko dlatego, że ostatnio nie udało się złapać kości nosowej. No i dzisiaj pierwszy raz idzie ze mną mąż
Ty już za półtora godzinki - trzymam mocno kciuki za super wizytę
|
|
|
|
#3543 | |
|
Moderator
|
Tak zmieniając temat - właśnie zaczynam się zbierać powoli do lekarza na USG...
Z jednej strony nie mogę się doczekać aż już tam będę, a z drugiej strasznie się boję Bardzo Was proszę o kciuki i dobrą myśl - będą mi bardzo potrzebne ![]() Obiecuję, że jeśli tym razem wszystko będzie w porządku to już nie będę tyle panikować ![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
![]() Fajnie że mąż z Tobą idzie Mój niestety w pracy i nie da rady wyjść wcześniej więc jadę dzielnie sama Ja również trzymam kciuki za owocną wizytę |
|
|
|
|
#3544 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w rodzinie na całe szczęście wszystkie porody przebiegały SN i bezproblemowo. Chciałabym naturalnie, no i raczej z ZZO, bo przy moim ubezpieczeniu w De nie będzie to problemem. Cesarka tylko w ostateczności.
No, ale jak już kiedyś napisałam- co człowiek, to opinia. Byle by wszystkie dzieciaki ZDROWO przyszły na świat.
|
#3545 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, z tym cc to nie jest wcale tak różowo... I nie jest tak że nic nie boli, rozcinają, zszywają i wszystko jest cacy
![]() Miałam cesarkę po 18 godzinach skurczy niestety. Nie było przyjemnie. Cholernie bolało później. Czucie w okolicach szwu wróciło po pół roku dopiero Podczas porodu sn boli w trakcie porodu, a po cesarce zaczyna boleć dopiero później (gdy już dobrze, gdyby nie bolało, bo fajnie jest się zająć dzieckiem )Natura wie, co robi. Podczas porodu wydzielają się hormony, które są bardzo ważne dla dziecka (i dla mamy), stymuluje się mózg i zmysły, poza tym, to, że poród sn trwa też jest dobre, bo organizm dziecka ma czas się przestawić na funkcjonowanie w zupełnie innym środowisku. Do tego kontakt z florą bakteryjną mamy... No i cesarka taka "gwałtowna" (gdy poród naturalny się nie zaczął) to duży szok, bywają problemy z laktacją. No i wierzę, że dużo ze swoim organizmem można zrobić, przygotować się do porodu, są ćwiczenia, jest np balonik epino, masaż, herbata z liści malin... |
|
|
|
#3546 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3547 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam całkiem odmienne zdanie. Skoro natura wie co robi to po co jest cały ten postęp medycyny i próba walki z chorobami. Przecież tak jest w naturze, że silniejszy wygrywa a słabszy ginie... Ale ok. Proponuję żeby jedna i druga strona nie nakłaniała wzajemnie i nie przekonywała o wyższości porodu SN nad CC i na odwrót. Na szczęście żyjemy w takich czasach gdzie możliwość wyboru jest. I ja akurat mam zamiar z niej skorzystać. Oczywiście jak będzie to się okaze, bo przewidzieć wszystkiego się nie da. Karmienie piersią to też drażliwy temat, nie każda kobieta chce karmić piersią.
|
|
#3548 |
|
Raczkowanie
|
TeQiba, Mmhym- trzymam za was i za wasze pociechy kciukasy!!!!!!! Będzie dobrze, zobaczycie!
|
|
|
|
#3549 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Fasol żyje i raczej ma się dobrze patrząc na to, co wyczyniał - coś jak skok w dal lub o tyczce, normalnie plumkał sobie. I tyle jego - niech korzysta, póki czas i miejsce ma. Szkoda, że mi lekarz tego nie nagrał. Najfajniejsze jest to, że lekarz tak naprawdę termin uzgadniał z moim mężem a mnie nikt o zdanie nie pytał. Taki zagorzały fan naszej Fasoli, że MUSI być (choć ciężko mu z pracą to pogodzić). Ale co tam, zawartość (Fasola) i opakowanie (mama) się dostosują. Może jak zobaczę, że jest wszystko ok. to w końcu zacznę się cieszyć?!? A tak poważniej - lekarz narzekał, że słabo Fasola widać. Macie pomysły czemu? |
|
|
|
|
#3550 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Czytam dziś namiętnie Was, bo chciałabym być w końcu na bieżąco. Cytat:
może dlatego że ćwiczyłam też. Boziu, mam nadzieję, że po tej ciąży też mi się uda tak ładnie schudnąć Cytat:
Cytat:
![]() Nie martw się, też się ostatnio objadam. Tym bardziej, że autentycznie jestem ciągle głodna... Cytat:
Mnie złapały mdłości. Nie są jakieś mega, ale deko uciążliwe - muszę rozważnie jeść, bo jak nie zjem są mdłości, jak zjem za dużo są mdłości, najgorzej że w nocy też je mam, a ponieważ dziecko budzi mnie baaardzo często to dodatkowo i z tym się jeszcze męczę. |
||||
|
|
|
#3551 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3552 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
w takich wypadkach nie ma co ryzykować!! Dużo przeszłaś |
||
|
|
|
#3553 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() jestem, jestem ...czujne oko przyszłej matki czyta was codziennie |
||
|
|
|
#3554 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Mam taki pas ale jakoś mnie nie przekonuje... Kupiłam i leży w szafce ani razu nie uzyty może póżniej się przyda... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wkońcu się wzięłam w garść i spisałam moje zbiory i oto wynik: Pościel x 6 Prześcieradła x2 Śpiwór do wozka x1 Spiworki do spania x3 Rożek x2 Kurtki wiosenne x2 Kombinezony x2 Kamizelki grube x 5 Koc cienki i gruby Ręcznik z kapturkiem x2 Czapeczki, skarpetki,rajtuzki, śliniaczki niezliczona ilość Butelka 150 + smoczek Smoczki 0+ 2 Smoczek 3+ 1 Łóżeczko + materac Myjki x3 56-62 Śpioszki 30 Pajacyki 28 Body krotki rękaw 11 Body dlugi rękaw 12 Koszulki krotki rękaw 6 Koszulki długi rękaw 33 Rampersy 5 Spodenki 12 Półśpioszki 4 Bluzy 11 68-74 Śpioszki 10 Pajacyki 9 Body krotki rękaw 13 Body dlugi rękaw 0 Koszulki krotki rękaw 3 Koszulki długi rękaw 2 Rampersy 2 Spodenki 13 Półśpioszki 2 Bluzy 12 To to co pamiętam... |
||||
|
|
|
#3555 | |
|
Wtajemniczenie
|
Zaraz zbieram się na usg
![]() Paula, z tymi rozstępami pewnie masz rację, cudów nie ma Ale nie wiadomo, jak by było, gdybyś nie używała kompletnie nic...Cytat:
Ale przecież nie będziemy rozmawiać tylko o pogodzie.Wszystko zależy od sposobu przekazywania argumentów.Ja napisałam, jakie jest moje zdanie i doświadczenia, nie zamierzam nikogo oceniać, ani na siłę przekonywać. I jeszcze jedno -idąc tym tokiem myślenia (że natura nie wie, co robi, bo są choroby), niedługo nie będziemy chodzić w ciąży, a dzieci będą od zapłodnienia rosnąć w inkubatorach ![]() Ale to tak pół żartem. Oczywiście nie twierdzę, że postęp medycyny jest nie potrzebny, bo natura wie co robi (zresztą nigdzie tak nie napisałam). Po prostu w przypadku porodu naturalnego, poza bólem, jest dużo czynników dodatkowych, które są ważne dla zdrowia dziecka. |
|
|
|
|
#3556 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sorry ale poród kleszczowy, przeciąganie porodu naturalnego na siłę, niedotlenienie dziecka i inne "problemy" są dla mnie wystarczające. A nie muszę ci spowiadać się z innych przyczyn, zdrowotnych czy nie, które na moją decyzją wpływają.
|
|
#3557 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Każda dziewczyna to inne zdanie i musimy to uszanować. Jesteśmy tu po to by się wspierać i dzielić obawami, a nie wykłócać która ma rację
|
|
|
|
|
#3558 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dawajcie znać jak po wizytach. Cytat:
przed pierwszą ciążą marzyłam o cc (no i poniekąd z racji torbieli na jajniku byłoby ku niej wskazanie). po zajęciach w sr mi się odmieniło. zaczęłam dostrzegać plusy porodu sn i później sama się nakręciłam, że tak chcę rodzić. pamiętam, że jak już zaczęły się skurcze to miałam wielką nadzieję i powtarzałam mojemu dziecku, że obie musimy zrobić wszystko żeby skończyło sie naturalnym porodem. dopóki mogłam to na piłce poskakałam, żeby mi się mała lepiej w kanał rodny wpasowała. ponieważ drobna jestem, to i mam wąską miednicę, więc też nie było w 100% pewne, że jak zacznę sn to na cc się nie skończy, bo choć według usg córi powinna ok 3 kg ważyć, to mogła się nie zmieścić. i to akurat uważam za totalną głupote learzy! bo chyba nie ma nic gorszego niż namęczyć się przy naturalnym porodzie a potem zakończyć cesarką. W przypadku użycia vacuum, kleszczy, zagrożenia życia dziecka - dyskusji nie ma. poza tym jeśli poród nie postępuje min. 6 godzin, pęcherz pękł, a rozwarcie się nei robi kobieta ma prawo żadać cc. tak samo, jeśli jest konieczność użycia vacuum, czy kleszczy. kobieta moze nie wyrazić zgody i żądać cc. tylko trzeba pamiętać żeby dobre dokumenty przed porodem podpisać i czytać to, co jest napisane. Cytat:
|
|
|
#3559 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Zaczął się rok szkolny i nie jestem na bieżąco chociaż staram się
![]() Witajcie nowe mamusie ![]() Brawo za wszystkie wczorajszych udane wizyty. Trzymam kciuki za dzisiejsze. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dziś już nie mam tyle. Ale ogólnie nieraz mi gin wspominała, że dość dużo mam, więc może taka moja uroda |
|||||||
|
|
|
#3560 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na dodatek po cc sie czuam jakas gorsza..ze nie potrafilam, ze nie mogałm, jeszcze mi pare osob gadało ze cc to nie poród...wiem głupie ale miałam jakies wyrzuty ze nie zdołałam sn co do szczepionek bo ja na biezaco ja szczepie 5w1 i pneumo.w sumie chcialam podstawowymi, ale mąż mnie przekonał |
|
|
|
|
#3562 |
|
Wtajemniczenie
|
ag9 wybacz, ale chyba lekko przesadzasz Oczywiscie, ze sie nie musisz nikomu tlumaczyc ani spowiadac, to Twoja decyzja i tez nie mam zamiaru jej oceniac ale przedstawilas tu porod sn w tak kiepskim swietle, jakby byl niewiadomo jak gorszy i duzo bardziej niebezpieczny od cesarki Porod sn jest beee a cesarka to taka cacy tak
Przezylas jedno czy drugie, zeby tak pewnie sie wypowiadac na ten temat i byc moze zniechecac inne dziewczyny do sn
|
|
#3563 |
|
Zakorzenienie
|
23paula23 ale to dostałas te zbiory czy masz juz dziecko? dużo tego
![]() ja ciuchów i wogole wszystkiego mam od cho.lery dlatego tak naprawde nic nie kupuje.nawet mam dwa wozki i łozeczka :p |
|
|
|
#3564 |
|
Zadomowienie
|
Niestety nie mogę jeszcze oficjalnie się dołączyć do watku
![]() Byłam na pierwszym usg i lipa. Macica wygląda na 7 tygodni,a płodu w ogóle nie było widać. Jak go lekarz znalazł okazało się, że jest malutki jak na taką macicę wielką. Jego wiek to tak 5 tyg. Ale miał tętno. Ostatnią @ miałam 7.07. A badania krwi pikazywały 7-8tydzień Powiedział, żemam nikomu o ciąży nie mówić i przyjść za 2 tyg. na ponowne usg. W ogóle to nie chciał za wiele mówić. Jak mi piersi opadną i pojawią się plamienia dziwne mam natychmiast przychodzić. W ogóle czułam się jakby mnie chciał przygotować na najgorsze.... Dostałam tabletki te na d. podtrzymujące ciązę I jakieś wiataminy. Zastanawiam się, czy nie iść na l4
|
|
#3565 |
|
Zakorzenienie
|
light lamara, moze mialas owulacje pozniej? co ile dni mialas okres?skoro serduszko bije to musi byc ok
|
|
|
|
#3566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3567 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skojarzone też obejmują różyczkę, odrę i świnkę? Cytat:
|
|
|
#3568 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie mam dzidzi kupywałam dużo mam używanych ale w stanie idealnym :P poszło mi to szybko bo już rok temu kupiłam sporo przy poprzedniej ciąży a po drugie jak widzę takie tyci tyci takie maleńkie slodkie to nie mogę się opanować i jak mojego tż nie ma to kupuje ![]() --------------------- A co do śluzu to ja też od początku ciąży miałam dużo i przed też ale mimo to dostałam leki bo lekarz twierdził że lepiej dmuchać na zimne i faktycznie teraz jest lepiej. |
|
|
|
|
#3569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
noooo cudeńka takie malutkie ja co chwile patrzę na skarpeteczki, bo tylko to mam |
|
|
|
|
#3570 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
W sumie może mój płodek jest dobrej wielkości tylko "apartament" za duźy. Luksus już od małego ![]() Poczekam te 2 tyg. i zobaczę. Zastanawiam sięnad L4. Na razie, chociaż wiem że to tak nie działa,będę więcej jeść żeby rósł
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.

Ty już za półtora godzinki - trzymam mocno kciuki za super wizytę

może dlatego że ćwiczyłam też. Boziu, mam nadzieję, że po tej ciąży też mi się uda tak ładnie schudnąć 

w takich wypadkach nie ma co ryzykować!! Dużo przeszłaś
Perfect Housewife 

Już mi się płakać chce
Włącznie z tą co wygląda jak granat