Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-04, 09:41   #2791
Ma_majka
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
UWAGA OGŁOSZENIE PRAFIALNE
Mamy zęba Dolna, prawa jedynka

Cytat:
Aaaaa!
Do bieguuuu, gotowiiii, start!
Tak dzisiaj przyłapałam moją córkę. Wielokrotnie wchodziła w tą pozycję i się kiwała. Ruchów w przód ani w tył nie zaobserwowano
Aktywność ta nastąpiła na dywanie u mojej mamy. Jak jutro u nas na macie to się nie powtórzy to zaciągam tżta do Ikea po dywan

my byliśmy ostatnio w Ikei po dywan, ale nic mnie nie urzekło kupiłam tylko do pokoju Daśka, taki z ulicami itp, ale ze względu że pokój Daśka jeszcze robi za graciarnię, dywan tymczasowo rozkładam w salonie i rzeczywiście fajnie się po nim pełza, ale Adam wykracza już poza teren wczoraj w 3 min przeszedł przez cały salon i przedpokój i wszedł sobie do pokoju Juniora

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość

Janusze opowiedzcie te sny bo cos zglodnialam
Jagnie to na pewno śniły się wielkie jak ziemniaki oczy

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Moonie- fajne zdjęcia- w koszu świetne, Franek uroczy, mąż młodo wygląda, a Ciebie to prawie wcale nie widaćczekam na więcej

Ja też mam ogłoszenie parafialne- moje maleństwo wczoraj pierwszy raz stanęło samo!!!
no włacha! też to zauważyłam Moonie chowasz się przed nami czy co pół twarzy za grzywką, drugie pół za dzieckiem a figury to już wcale nie widać, a ja jestem ciekawa jak się trzymasz na takim wypaśnym żarciu ale znając życie to jesteś chudzielcem zgadłam, co??

klask i:

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość

jeszcze jakieś przeziębienie mnie dopadło i totalnie nie mam siły
impreza wczoraj spoko - mnóstwo ludzi i hałas ale Jan uśmiechnięty
i znów tylko się nasłuchałam "ile to on ma włosów"
a dziś rano jak go odstawiałam to wzięłam sobie sałatkę do pracy i ciasto
zdrówka życzę!!!
super ze impreza się udała!
o! muszę zrobić sałatkę jarzynową uwielbiam!

Laseczki! ja niebawem do pracy ruszam, dziś popołudnie, jutro na rano. Ten tydzień jeszcze luźny bo mam lekcje tylko w jednej szkole (w drugiej mam jeszcze tydzień zaległego urlopu), ale od poniedziałku ruszam pełną parą

pytanie!!! czy ten 2-tygodniowy urlop co ojcu przysługuje, trzeba wykorzystać w jednym kawałku, czy można sobie wziąć 14 dni w kilku kawałkach???
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 09:45   #2792
T'ai
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
, ale Adam wykracza już poza teren wczoraj w 3 min przeszedł przez cały salon i przedpokój i wszedł sobie do pokoju Juniora

zdrówka życzę!!!
super ze impreza się udała!
o! muszę zrobić sałatkę jarzynową uwielbiam!

Laseczki! ja niebawem do pracy ruszam, dziś popołudnie, jutro na rano. Ten tydzień jeszcze luźny bo mam lekcje tylko w jednej szkole (w drugiej mam jeszcze tydzień zaległego urlopu), ale od poniedziałku ruszam pełną parą
no proszę dla Adasia
Jan w ogóle już w swoim pokoju nie chce posiedzieć zaraz jest w przedpokoju na tych zimnych kafelkach

dzięki to właśnie jarzynowa
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 10:00   #2793
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
wczoraj Jan miał 2 drzemki po niecałe pół godziny
ja mam nadzieję że to się w końcu zmieni bo ocipieję
nie chce Cie martwic, ale moze sie zmienic na zupelny brak drzemek

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
ty, ale to jest bardzo dobry sposób kilka razy wyprasować źle koszulę, przekona sie że sam to robi lepiej i może nawet coś mojego poprasuje
to naprawde dziala

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
my byliśmy ostatnio w Ikei po dywan, ale nic mnie nie urzekło kupiłam tylko do pokoju Daśka, taki z ulicami itp, ale ze względu że pokój Daśka jeszcze robi za graciarnię, dywan tymczasowo rozkładam w salonie i rzeczywiście fajnie się po nim pełza, ale Adam wykracza już poza teren wczoraj w 3 min przeszedł przez cały salon i przedpokój i wszedł sobie do pokoju Juniora

pytanie!!! czy ten 2-tygodniowy urlop co ojcu przysługuje, trzeba wykorzystać w jednym kawałku, czy można sobie wziąć 14 dni w kilku kawałkach???
dla Juniora

dywan kupilam dzieciakom u siebie w sklepie tani i suuuper miekki i przyjemny http://www.dwm24.pl/dywany-dzieciece/berfin-kids
ten ostatni

a urlop to nie wiem czy nie trzeba w jednym kawałku jednak

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 10:01   #2794
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Janusze opowiedzcie te sny bo cos zglodnialam
To się nie nadaje do publikacji

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
A wiesz, ze u nas bylo tak ze odpowiednia wykladzina pomogla
Takze dywan to dobry zakup
No właśnie pamiętam te dyskusje
Póki co dupki nie dźwiga tak jak wczoraj u mamy. Za to spełzła z maty i zaraz jej się pokój skończy. Oczywiście do tyłu

Cytat:
Ja też mam ogłoszenie parafialne- moje maleństwo wczoraj pierwszy raz stanęło samo!!!

A!Bym zapomniała- mała różnica wieku u rodzeństwa, to świetne rozwiązanie-polecam!!!Jula miała 15 miesięcy jak się urodził Mateuszek.
za stanie!

15 miesięcy dla mnie za duży hardkor

Cytat:
interweniuje kiedy Mati jest duszona, rozjezdzana albo ciagnieta

Cytat:
wczoraj Jan miał 2 drzemki po niecałe pół godziny
ja mam nadzieję że to się w końcu zmieni bo ocipieję
U niektórych to norma
Można się przyzwyczaić

Cytat:
chyba miała na to wpływ jego 2,5tygodniowa nieobecność
Oby Ci przeszło

Cytat:

Wyznaję Twoją zasadę, że każdy pretekst aby odwiedzić Ikea jest dobry Pudełka by mi się przydały i w ogóle... ale nie wiem co na to tż, w końcu nie zabudżetował takich wydatków na ten miesiąc

Ciurkiem trza brać.

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 10:06   #2795
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
nie chce Cie martwic, ale moze sie zmienic na zupelny brak drzemek

chyba będę uciekać z wózkiem na dwór żeby odpocząć

w ogóle wczoraj na tej imprezie za każdym razem parskałam śmiechem jak słyszałam
"ale to spokojne dziecko"
"a jakie poważne"

szczęście Jan pokazał swoje oblicze później odrywając babci kołnierzyk od bluzki
Stary 2013-09-04, 10:15   #2796
judkama
Zakorzenienie

Cytat:

chyba będę uciekać z wózkiem na dwór żeby odpocząć

w ogóle wczoraj na tej imprezie za każdym razem parskałam śmiechem jak słyszałam
"ale to spokojne dziecko"
"a jakie poważne"

szczęście Jan pokazał swoje oblicze później odrywając babci kołnierzyk od bluzki

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-09-04, 10:22   #2797
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:

kurcze a mój Jan jak pełzał tak tylko pełza i wstawać sam nie wstaje

co do zabawek kupiłam mu ostatnio pianinko - bierze grzechotkę w rękę i w to nawala zamiast ładnie rączkami tak samo bębenek - też z czymś w ręku w niego nawala albo z pięści
mój też tylko pełza spokojnie, mają jeszcze czas ja wolę żeby poraczkował trochę zanim wstanie

Janko muzykant

Cytat:

Wyznaję Twoją zasadę, że każdy pretekst aby odwiedzić Ikea jest dobry Pudełka by mi się przydały i w ogóle... ale nie wiem co na to tż, w końcu nie zabudżetował takich wydatków na ten miesiąc

Ciurkiem trza brać.
ja właśnie tez już czuję potrzebę

danke Ci dobra kobieto tak myślałam, ale baby w pracy naopowiadały D. że moze w częściach kolejny raz potwierdza się reguła że żona ma zawsze rację kiedy ten chłop się nauczy
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 10:38   #2798
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
danke Ci dobra kobieto tak myślałam, ale baby w pracy naopowiadały D. że moze w częściach kolejny raz potwierdza się reguła że żona ma zawsze rację kiedy ten chłop się nauczy

Uwaga sieję zgorszenie i zaszczepiam w Waszych umysłach chęć na zgrzeszenie... MAM OCHOTĘ NA TIRAMISU

Stary 2013-09-04, 10:44   #2799
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Cytat:

Uwaga sieję zgorszenie i zaszczepiam w Waszych umysłach chęć na zgrzeszenie... MAM OCHOTĘ NA TIRAMISU
ja nie zgrzeszę bo nie lubię tiramisu poza tym mam 20 kg nadwagi

co do krzesełka rozumiem ze zadna z was takiego nie ma ?
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 11:01   #2800
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Majka- oj urlop, to raczej w jednym kawałku, nie slyszałam, żeby ktoś go rozbijał(w sumie, to nie ma co, tyle tego urlopu)
To Ty na dwa etaty robisz?

Pokrzywka-ja mam baby mix-spore koromysło(jak w mojej maleńkiej kuchni), a wada to taka, że to śliskie pokrycie na siedzisku(tez masz takie śliskie?) rwie się -dwa razy już było w reklamacji(tak średnio co 9 miesięcy było w reklamacji) ciągle wymieniali to pokrycie, nie chcieli oddać kasy(a to drogie było)no i teraz skończyła się gwarancja, a pokrycie znowu się porwało....masakra jakaś!

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 11:01   #2801
judkama
Zakorzenienie

Cytat:

tez bym zjadla
w ogle w jednej z biedronek bylo tiramisu przy desrecah i jogurtach pyyyyyyyyyyyyycha

Cytat:
Napisane przez Pokrzywka19 Pokaż wiadomość

co do krzesełka rozumiem ze zadna z was takiego nie ma ?
ja takiego nie mam

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-09-04, 11:14   #2802
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
miałam to samo, od 7 tygodnia na luteinie bo kosmówka mi się odklejała
wróciło szybko do normy ale z jakieś 2 tygodnie prawie leżałam plackiem
okropne jak dla mnie to było mama mi sprzątała

u mnie jeszcze dochodzi to IV piętro i tak chodzić z brzuchem i dzieckiem na ręku a potem z dwójką to ja nie wiem jak bym dała radę
więc nawet jakby nas było stać teraz na drugie to wątpię żebym się zdecydowała
ja tam mam z moją meksyk w domu i jak jestem z nią sama to za dużo w domu nie zrobię. Więc też mówiłam, że póki co na jednym dziecku koniec. Ale wiem też, że za kilka lat będzie ciężko się zdecydować. Niektórzy mają bardziej cywilizowane dzieci to mogą się decydować na drugie. Mojej znajomej 3 miesięczne dziecko placze tylko jak jest głodne, a tak to sobie leży i patrzy na zabawki. A my odkąd młoda skończyła chyba 2 miesiące to wiecznie na rękach, wiecznie trzeba bujać do spania. Na zabawki w ogóle nie zwracała uwagi. Teraz troche dłużej się zajmie
Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
kala My chodzimy odkąd Patka miała 4,5 miesiąca. Miała obniżone napięcie, asymetrię, była dość wiotka, tak ze 2 miesiące do tyłu w rozwoju.
Teraz miałyśmy 1,5 miesiąca przerwy bo i tak rehabilitantka była na urlopie i lekarz pozwolił.
W poniedziałek idziemy żeby neurolog ocenił i pewnie zapiszemy się do rehabilitantki.

Młoda nie raczkuje, czołga się na brzuchu, staje sama chociaż nie zawsze jej się jeszcze uda, musi się wygodnie złapać.
moja sama nie wstaje na brzuchu jak jest to podnosi się na prostych rękach i na nich się przesuwa, ale to raczej na boki niż do przodu. Mamy neurologa na 18.09
Stary 2013-09-04, 11:15   #2803
nini_b
Zadomowienie

Cześć
Gratki dla wszystkich maluchów za nowe umiejętności i ząbki
U nas idą dwie górne jedynki, chociaż dolne jeszcze całkiem nie urosły. Skutkuje to marudką w nocy i dziś o 1.30 mały wylądował u mnie w łóżku, chociaż zawsze śpi u siebie. Ale szkoda mi go było, tak kwękał, a jak się do mnie przytulił, to usnął.
Wczoraj Oli jadł kopytka robione przez babcię. Dałam mu trochę na spróbowanie i baardzo mu smakowały
Co do drugiego dziecka, ja sobie nie wyobrażam mieć je tak szybko. Nie wiem, czy w ogóle się zdecydujemy, ale jeśli już to za kilka lat.
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 11:31   #2804
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość

moja sama nie wstaje na brzuchu jak jest to podnosi się na prostych rękach i na nich się przesuwa, ale to raczej na boki niż do przodu. Mamy neurologa na 18.09
Ta wizyta u dr to dla mnie przykry obowiązek i już mnie ściska na samą myśl.. Znów będzie że powinna już siadać, raczkować i pierdyliard innych rzeczy robić lepiej

Rehabilitantka na szczęście bardziej "życiowa', wie że nie zawsze da się schematami jechać bo dzieci są różne, z nią chętnie pogadam

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 11:37   #2805
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też mam 20kg nadwagi ale tiramisu ważniejsze

Cytat:
tez bym zjadla
w ogle w jednej z biedronek bylo tiramisu przy desrecah i jogurtach pyyyyyyyyyyyyycha
Ja robię takie oszukane ale jest pyszne i robi się szybciutko. Biszkopty namaczane w kawie z syropem, klasyk. A na to masa z 2 serków mascarpone z bitą śmietaną. Omijam jaja. No i kakao na górę. Robię dwie warstwy. Jezuuu zbieram się do sklepu po mascarpone

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
Wczoraj Oli jadł kopytka robione przez babcię. Dałam mu trochę na spróbowanie i baardzo mu smakowały
Co do drugiego dziecka, ja sobie nie wyobrażam mieć je tak szybko. Nie wiem, czy w ogóle się zdecydujemy, ale jeśli już to za kilka lat.
Kopytka

Ja bym chciała taką różnicę koło 3 lat. Jak nasza sytuacja materialna nie będzie zła to może se machniemy niedługo. Tylko ja to jestem za tym, żeby ogarnąć ślub przedtem ale coś się zebrać nie możemy. No i jednak to spory wydatek, nawet jak się nie robi wielkiego weselicha z kapelą i piórkami w du.pie

Stary 2013-09-04, 11:42   #2806
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
i tak nikt Ci nie uwierzy, bo Dzika też pisała, że ma tyle nadwagi, a jak pokazała zdjęcia, to się okazało, że nieprawda

Edytowane przez musso4
Czas edycji: 2013-09-04 o 11:44
musso4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 11:46   #2807
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Dziewczyny moja córcia, to była od urodzenia diabełkiem-ciągle się darla, codziennie brałam z rana tabletkę przeciwbólowąbo noce były nieprzespane-co 2h budziła się na 2h potem trochę się uspokoiło, ale nadal jest bardzo placzliwa, nerwowa trochę, najchetniej to by się przywiązała sznurkiem do mamy i nic jej nie dała zrobić, mimo to mąż aby wyszłam ze szpitala pytał, kiedy robimy następne no i zrobiliśmy 6 miesięcy później Mateuszek w porównaniu do Julci, to ANIOŁEK-dać mu zabawkę, to sie pobawi sam ładnie, znudzi się, to pójdzie na 'obchód'po domu, albo do siostry do pokoju poprzewracać zabawki, śpi od urodzenia całe noce bez jedzenia oczywiście- niebo a ziemia to dziecko.

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 11:49   #2808
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
to krzesełko kupiłam, ma ktoraś podobne ? sprawdza się ?
ja mam coś w tym stylu i jestem zadowolona bardzo

Cytat:
Jagnie to na pewno śniły się wielkie jak ziemniaki oczy

niebawem do pracy ruszam,
myslałam, że inaczej skończysz to zdanie

miłego dnia

Cytat:
Oby Ci przeszło

Cytat:
zayebisty jest

Cytat:
hmm.. a na co ja mam ochote...... sama nie wiem

Byłam w biedronce i czwórek nie było w ogóle

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 11:52   #2809
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny moja córcia, to była od urodzenia diabełkiem-ciągle się darla, codziennie brałam z rana tabletkę przeciwbólowąbo noce były nieprzespane-co 2h budziła się na 2h potem trochę się uspokoiło, ale nadal jest bardzo placzliwa, nerwowa trochę, najchetniej to by się przywiązała sznurkiem do mamy i nic jej nie dała zrobić, mimo to mąż aby wyszłam ze szpitala pytał, kiedy robimy następne no i zrobiliśmy 6 miesięcy później Mateuszek w porównaniu do Julci, to ANIOŁEK-dać mu zabawkę, to sie pobawi sam ładnie, znudzi się, to pójdzie na 'obchód'po domu, albo do siostry do pokoju poprzewracać zabawki, śpi od urodzenia całe noce bez jedzenia oczywiście- niebo a ziemia to dziecko.
u mnie też córka diabeł wcielony no masakra po prostu a synek aniołek, chociaż już zaczyna pokazywać swoje ja protestuje, pokazuje nerwy, wymusza, więc nie wiem czy za jakiś czas nie będę miała dwóch diabłów w domu
Stary 2013-09-04, 12:08   #2810
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Cytat:
Majka- oj urlop, to raczej w jednym kawałku, nie slyszałam, żeby ktoś go rozbijał(w sumie, to nie ma co, tyle tego urlopu)
To Ty na dwa etaty robisz?

Pokrzywka-ja mam baby mix-spore koromysło(jak w mojej maleńkiej kuchni), a wada to taka, że to śliskie pokrycie na siedzisku(tez masz takie śliskie?) rwie się -dwa razy już było w reklamacji(tak średnio co 9 miesięcy było w reklamacji) ciągle wymieniali to pokrycie, nie chcieli oddać kasy(a to drogie było)no i teraz skończyła się gwarancja, a pokrycie znowu się porwało....masakra jakaś!
szczerze to widziałam to krzesełko na zdjęciu tylko gdyż Tż kupił je w bydgoszczy a wraca dopiero w piątek i to też pewno pks-em gdyż auto idzie na weekend do mechanika także nie wiem kiedy to krzesełko zobacze na żywo ale Tż ma porównanie bo dzień wcześniej jechał inne obejrzeć i mówi ze to praktycznie jak nowe czysciutkie i nie popękane w pełni sprawne

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
i tak nikt Ci nie uwierzy, bo Dzika też pisała, że ma tyle nadwagi, a jak pokazała zdjęcia, to się okazało, że nieprawda
no naprawdę mam 20 kg nadwagi zawsze ważyłam 55 kg a teraz mam cały czas 20 kg więcej i waga ani rusz

Wiecie Adaś śpi od 2 godzin a ja w tym czasie nic poza prysznicem i umyciem włosów nie zrobiłam, kurde nie mam weny do pakowania, kto pomoże ??
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 12:18   #2811
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
u mnie też córka diabeł wcielony no masakra po prostu a synek aniołek, chociaż już zaczyna pokazywać swoje ja protestuje, pokazuje nerwy, wymusza, więc nie wiem czy za jakiś czas nie będę miała dwóch diabłów w domu
mówicie, że chłopaki spokojniejsze? Ja wiem, że jak młoda będzie miała 3,4,5 lat to mi już się nie będzie chciało znowu noworodka...ale teraz póki co to raczej i tak są małe szanse na dzidzię, bo karmię i okresu na razie
Stary 2013-09-04, 12:24   #2812
natallkaa
Wtajemniczenie

Dzika gratulację za ząbka dla Ewy

póki co tylko tyle nadrobiłam

otóż Kochane nadszedł ten dzień - mam 3 z przodu z tej okazji obudziłam się rano z bólem kręgosłupa

a w pt jedziemy z mężem na weekend do spa....
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 12:28   #2813
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
mówicie, że chłopaki spokojniejsze? Ja wiem, że jak młoda będzie miała 3,4,5 lat to mi już się nie będzie chciało znowu noworodka...ale teraz póki co to raczej i tak są małe szanse na dzidzię, bo karmię i okresu na razie
U mnie drugie spokojniejsze, ale córa

Stary 2013-09-04, 14:06   #2814
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie drugie spokojniejsze, ale córa
a czy to nie jest tak, że mamy już doświadczenie w temacie i wydaje nam się, ze to drugie jest spokojniejsze bo będąc w ciąży z pierwszym dzieckiem wyobrażamy sobie jak to będzie super tulić takie śliczne, słodkie maleństwo, a tu po porodzie jest tak jakby ktoś nas w kosmos wystrzelił, śliczne dziecko okazuje się czerwoną rozedrzypapą, my jesteśmy wykończone nagłym brakiem snu, bolącymi cyckami, d*pą, brakiem czasu, wkurzajacym tżem, itp. a przy drugim już wiemy czego się spodziewać w dodatku mamy już podstawy jak operować taka małą żabką, łatwiej nam się domyśleć czego chce,zorganizować się, mniej się denerwujemy, nie nasłuchujemy każdego oddechu i wydaje nam się, że to dziecko jest inne, a w rzeczywistości jest bardzo podobne
Stary 2013-09-04, 14:35   #2815
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
a czy to nie jest tak, że mamy już doświadczenie w temacie i wydaje nam się, ze to drugie jest spokojniejsze bo będąc w ciąży z pierwszym dzieckiem wyobrażamy sobie jak to będzie super tulić takie śliczne, słodkie maleństwo, a tu po porodzie jest tak jakby ktoś nas w kosmos wystrzelił, śliczne dziecko okazuje się czerwoną rozedrzypapą, my jesteśmy wykończone nagłym brakiem snu, bolącymi cyckami, d*pą, brakiem czasu, wkurzajacym tżem, itp. a przy drugim już wiemy czego się spodziewać w dodatku mamy już podstawy jak operować taka małą żabką, łatwiej nam się domyśleć czego chce,zorganizować się, mniej się denerwujemy, nie nasłuchujemy każdego oddechu i wydaje nam się, że to dziecko jest inne, a w rzeczywistości jest bardzo podobne
To co piszesz na pewno też Doświadczenie dużo daje, jak mnie się koleżanki pytają jak dałam radę jak się drugie urodziło to mówiłam że normalnie i że na pewno łatwiej mi było wszystko ogarnąć bo byłam już przyzwyczajona. Ale były też rzeczy które mnie zaskakiwały i czasem czułam się 'zielona'.

Ajednak starszy od małego był bardziej wymagający, histeryczny, płaczący.Do dziś większość poranków wygląda tak że wstaje i ryczy, za nic nie wiem o co i dlaczego
Młodsza od urodzenia pogodniejsza, wszystko przyjmuje z uśmiechem, musi mieć naprawdę poważny powód do płaczu. Może bardziej zwiercona ale też w taki pozytywny sposób.

Różnią się charakterem jednak

Na pewno przy drugim olałam 'dobre" rady typu nie noś bo przyzwyczaisz, miałam więcej luzu do takich spraw. Na początku wiele wieczorów zasypiała na rekach przytulona do mnie, nosiłam i bujałam ile było trzeba. Nie weszło jej to w nawyk na szczęście.

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2013-09-04 o 14:38
Stary 2013-09-04, 14:47   #2816
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
To co piszesz na pewno też Doświadczenie dużo daje, jak mnie się koleżanki pytają jak dałam radę jak się drugie urodziło to mówiłam że normalnie i że na pewno łatwiej mi było wszystko ogarnąć bo byłam już przyzwyczajona. Ale były też rzeczy które mnie zaskakiwały i czasem czułam się 'zielona'.

Ajednak starszy od małego był bardziej wymagający, histeryczny, płaczący.Do dziś większość poranków wygląda tak że wstaje i ryczy, za nic nie wiem o co i dlaczego
Młodsza od urodzenia pogodniejsza, wszystko przyjmuje z uśmiechem, musi mieć naprawdę poważny powód do płaczu. Może bardziej zwiercona ale też w taki pozytywny sposób.

Różnią się charakterem jednak

Na pewno przy drugim olałam 'dobre" rady typu nie noś bo przyzwyczaisz, miałam więcej luzu do takich spraw. Na początku wiele wieczorów zasypiała na rekach przytulona do mnie, nosiłam i bujałam ile było trzeba. Nie weszło jej to w nawyk na szczęście.
ooo u nas też jest wycie bez powodu, np. przez godzinę w środku nocy(pisze o starszej) tylko u niej to się zaczęło jak miała nie wiem ile może rok, półtora, to wszystko przed nami
Stary 2013-09-04, 15:05   #2817
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
ja przy pierwszym już olałam takie rady, ale mojej chyba weszło w nawyk cały czas do snu bujamy albo przy cycu zasypia
Stary 2013-09-04, 15:11   #2818
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
mój też tylko pełza spokojnie, mają jeszcze czas ja wolę żeby poraczkował trochę zanim wstanie
dlatego tak z przymrużeniem oka bo generalnie to mnie to nie martwi

Cytat:
ja tam mam z moją meksyk w domu i jak jestem z nią sama to za dużo w domu nie zrobię. Więc też mówiłam, że póki co na jednym dziecku koniec. Ale wiem też, że za kilka lat będzie ciężko się zdecydować. Niektórzy mają bardziej cywilizowane dzieci to mogą się decydować na drugie.
u mnie nie ma tragedii ale np kasy brak
i nie dalibyśmy rady z dwójką finansowo
zwłaszcza że ja przecież na wypowiedzeniu i zaraz bez dochodu będę

Cytat:

zayebisty jest
musiałam jej naprędce przyszywać z powrotem

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
otóż Kochane nadszedł ten dzień - mam 3 z przodu z tej okazji obudziłam się rano z bólem kręgosłupa
wszystkiego najlepszego

ja już w domku, spijam kawkę bo Jan padł
ciekawe czy na 20 czy 30 minut
Stary 2013-09-04, 15:38   #2819
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
ooo u nas też jest wycie bez powodu, np. przez godzinę w środku nocy(pisze o starszej) tylko u niej to się zaczęło jak miała nie wiem ile może rok, półtora, to wszystko przed nami
A płacz w nocy tez przerabiamy. Może coś się śni
zwykle przebudzi się bo coś chce a potem to już sam nie wie; na nocnik, pić czy spać....

Cytat:
ja przy pierwszym już olałam takie rady, ale mojej chyba weszło w nawyk cały czas do snu bujamy albo przy cycu zasypia
wiesz, ja właśnie dlatego że nie karmiłam chciałam jak najwięcej bliskości dać. Jak miała miesiąc-dwa to często zasypiała na rękach, w dzień na mnie. Ale jakoś samo przeszło i potem jak zasypiała wystarczyło że byłam obok itd

Cytat:
Dzika gratulację za ząbka dla Ewy

póki co tylko tyle nadrobiłam

Wszystkiego najlepszego

Stary 2013-09-04, 15:56   #2820
judkama
Zakorzenienie

Cytat:

Wszytskiego Najlepszego!!!!!!!!!
Staruszko grzecznej córeczki i grzecznego męża życzę
ale skoro do spa się wybieracie to grzeczny chyba jest

Sanetka
odkąd robimy małemu stymulacje o wiele lepiej śpi
nawet jak się wybudzi to wystarczy przytulic go i moment zasypia
w dzień tez mniej histerii, nie jest juz taki płaczliwy
naprawdę widze duuużą zmianę
dla porównania w jeden dzień nie było kiedy tego robić, w nocy częściej sie budził

synuś
córeczka
synuś
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości