![]() |
#4891 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- dzisiaj 5 mc Rózyczka ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4892 | |
Kniaginia
|
Witam
![]() To jeszcze stary wątek??? Ja też znów niewyspana. Pobudki Róży 1.00, 3.00, 4.50, do tego obudził mnie w nocy hałas upadającego stelaża do wanienki i jak zwykle budzik TŻ. Poza tym jak TŻ rano się zbiera do pracy, to Róża się rozbudza, więc tak czy siak kolejna pobudka. Co człowiek zaśnie, to zaraz go budzą... A teraz moja bździągwa ma przedpołudniową drzemkę, która pewnie potrwa 3h. A ja nie umiem w dzień położyć się i zasnąć ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- A, tak. ![]() Czyli muszę powoli pomyśleć o wprowadzaniu innego jedzenia. Ale mi się nieee chce. Jednak wyciągnięcie cycka jest łatwiejsze ![]() Edytowane przez maria28 Czas edycji: 2013-09-05 o 09:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4893 |
MBZ♥
|
Malpka
![]() ![]() Maria też nie zasnę w dzien ![]() liwka my z ężem tez mielismy szybko zeby, a to podobno dziedziczne ![]() jola ![]() ![]() Kasia gdzies polazla? ![]() Pani , Torres postanowił budzic ptaki? ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4894 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() heh. raajjjj Cytat:
Poza tym zaraz jest akcja pt. dentysta ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4895 |
Zakorzenienie
|
BYou
ide do urzedu dac paszport Milusia do ksero - a pozniej na spacero-zakupy :p mleko i obaidki sie koncza - tak samo jak kasa na koncie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4896 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4897 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajna, muszę się właśnie za czapkami rozejrzec Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4898 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Widzę, że powoli kończymy wątek ![]() ![]() Korzystam z chwilki drzemki z Krzysia, bo dziś wstaliśmy o 8 (dla Krzysia to wcześnie ![]() ![]() Dostaję ☠☠☠☠☠☠☠ca od siedzenia w domu, więc dziś chyba wyjdziemy na spacer, jakieś szerokie buty znajdę i trochę pokuśtykam ![]() Cytat:
![]() ![]() Analiza siatek jest pożyteczna, bo sam przyrost masy niewiele mówi. Dopiero skorelowany ze wzrostem może dać nam pełniejszy obraz rozwoju dziecka. Każde załamanie krzywej w dół powinno budzić niepokój i skłonić do wyjaśnienia przyczyn takiego stanu – będzie to często choroba lub odmawianie ssania. Zdrowe niemowlęta karmione piersią mogą wykazywać niewielki, lecz stały przyrost masy ciała, który jest prawidłowy, jeżeli: - dziecko jest aktywne, żywe, wygląda zdrowo - oddaje 3-4 stolce dziennie i przynajmniej 6 razy na dobę moczy pieluszkę - je przynajmniej 8 razy na dobę lub więcej, karmienia trwają przynajmniej 15 minut, dziecko najada się, jest zadowolone po karmieniu - matka czuje po karmieniu, że piersi są opróżnione Ponieważ w naszym kraju dziecko jest ważone w pierwszych dniach po porodzie, a potem dopiero po 6 tygodniach, gdy przychodzi termin szczepienia, zachęcamy matki, aby same obserwowały jak rosną ich niemowlęta. Warto ważyć dziecko w pierwszych dobach po urodzeniu – codziennie, w pierwszych tygodniach – co 1-2 tygodnie, w kolejnych miesiącach – 1 raz na miesiąc. Do interpretacji tych wyników potrzeba nieco wiedzy: 1. Każde dziecko, chyba że wystąpiły wyjątkowe okoliczności np. choroba, operacja, kłopoty ze ssaniem, powinno wyrównać masę urodzeniową do ukończenia 3 tygodni. 2. Dziecko nie powinno przybierać mniej niż 120 gram/tydzień. 3. Zwykły przyrost w pierwszych 3 m-cach życia to: 120 - 210g / tydz , czyli 765 - 945 g /miesiąc . Bywają niemowlaki, które będą przybierały ponad 300 gram/tydzień, czyli przez miesiąc zwiększą masę o 1,5 lub 2 kg (!). 4. Do 6 miesiąca prawidłowo przybierające niemowlę podwaja masę urodzeniową. 5. Po 3 miesiącu tempo wzrostu maleje.. Niemowlęta przybierają w okresie 3-6 m-cy 110 - 120 gram/tydzień, czyli ok. 500 - 540 g/miesiąc. W drugim półroczu przyrosty będą jeszcze niższe, początkowo średnio 375 g/mc, później nawet 270 g/mc będzie prawidłowe. Przy problemach z wagą dziecka, nalezy poradzic sie pediatry, doradcy laktacyjnego, wykluczyć chorobę i problemy ze ssaniem, zwiększyć częstotliwość karmień nocnych, a dopiero w ostateczności stosować karmienie mieszane. Może innym z Was też się przyda ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Czyli naprawdę różnie jest, różne tempo dzieci mają, nie ma co panikować ![]() Cytat:
![]() A jak zabudowane? U nas stoi jednym dłuższym bokiem do ściany, drugim do pokoju i właśnie tym drugim obserwuje (leży w poprzek) ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() No właśnie ![]() Cytat:
200 gr przez 3 tyg to rzeczywiście niedużo, ale pewnie chwilowe, skontroluj wcześniej ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A Krzyś ma niecałe 4,5 (no w sumie podobnie, jak Twoja ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4899 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() No takie programy to ja rozumiem! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Juuhuuu ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dobra, zbieram się do wyjścia ![]()
![]() |
![]() |
#4900 | ||||
Wtajemniczenie
|
Hejka!
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Boby niestety nie było do przymiarki w sklepie, w którym kupowałam, a nie chciało mi się jechać na drugi koniec miasta tylko na przymiarkę... Zajęłoby mi to min. godzinę w korkach :/ Nosiłam dziś chwilę i ramiona mnie bolą! Nieprzyzwyczajona jestem. ![]() Zdrówka dla Karola ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ostatnio oglądałam "Ty tu stoisz, a ja rodzę" czy coś podobnego (debilny tytuł). Wzruszam się, kurde, a kiedyś nic mnie nie ruszało.
![]() |
![]() |
#4901 |
Zakorzenienie
|
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Nie wiem co wy chcecie od bondolino. Mi sie podoba
![]() Despa - tak, kazdy daje tyle cukru ile chce. Chcialam tylko napisac ze jak ktos nie lubi slodkiego to zdecydowanie mniej. Dla mnie cenne sa wdkazowki na bogach np dalam mniej cukru i bylo ok. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4902 |
MBZ♥
|
Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Monika kwestia gustu po prostu
![]() Córko my na mm jesteśmy ![]() ![]() jakoś ie umiem sobie wyobrazić kp przy ząbkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4903 | ||||||||
Zakorzenienie
|
nie pocytowało mi wszystkiego :/
Cytat:
powiedziała że wszystko ok miał miesiąc temu i wszystko było ok Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
wzrost na 10 centylu waga - poniżej 3 centyla, poza siatką Cytat:
wagowo to jest poza centylem, dużo poniżej 3 centyla on i tak zjada 8 min i odwraca się już z uśmiechem na buzi słoiczek to zjada cały ten duży z babydream na raz. Teraz jeszcze pół dostaje z owoców Od dziś 2 duże słoiczki plus 3 karmienia cycem jako posiłek i między czasie pierś do picia . Cytat:
Jak chcę badania robić to tylko prywatnie :/ Cytat:
2 słoiczki i 3 razy pierś, plus pierś do picia powinien robić 3 stolce, mój robi czasami 2, a czasami przez tydzień nic. do tego powinien przybierać 120g tygodniowow, Michaś przybiera 120g miesięcznie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4905 |
Zakorzenienie
|
To Michaś ma tak ur - 3250g i 56cm wypis - 2940 6 tyg - 4520 29.05 3 miesiące - 5900 i 60cm Jak był w szpitalu na początku lipca miał 4 i pół miesiąca ważył 6280g i ma 65cm długości 04.09. - 6350 i 66cm - czyli w 2 miesiące przybrał tylko 70g!! na początku lipca miał robioną morfologię i mocz i wszystko było ok, potem po wyjściu ze szpitala powtórzone były badania i też było ok. Lekarka nic nie zaleciła.
![]() |
![]() |
#4906 |
MBZ♥
|
Strippi miesiąc to dużo w życiu takiego Maluszka, ja bym sprawdziła na świeżo morfo
![]() Będziesz to jeszcze konsultowac z innym pediatrą? ![]() Kiedy jedziecie na koncerty? ![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Strippi doczytałam o wadze:/faktycznie bardzo malutko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4907 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Michaś więcej raczej nie zje, on jest takim niejadkiem trochę. Od małego cycuś był tylko do jedzenia, nie wisiał nigdy. Od początku przesypia noce i nie kazała wybudzać na jedzenie. Lekarka dobrze wie, że karmię piersią i dalej powiedziała bym karmiła i nie kazała dokarmiać. Od 2 tyg Michaś je słoiczki, więc może zacznie tyć od nich. Cytat:
![]() no wybierzemy się jutro z mężem do lekarki i ja z nią pogadam...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4908 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ahaha - a jak sie dziecko juz z zebem by urodzilo :P to cio ![]() Cytat:
![]() ew podrzuc Klementynce ma tydzien, z jej smietana w cyckach to wiesz ![]() jestem, wrocilam - i co !! mialam nadzieje juz na nowy watek Milus padl mi po 15min placzu, w tym czasie pizzzzzza sie piekla w piekarniku - zjadlam CALA ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4910 |
Zakorzenienie
|
Ja zamawiałam bobe w ciemno bez przymiarek
![]() ![]() Strippi to może jednak skonsultuj z się z innym lekarzem by się uspokoić. ![]() A kupki nasza córcia robi raz na parę dni ale podobno na cycku to normalne więc się nie spinamy. ---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Kasiu ale przecież rodzą się dzieci z ząbkami już ![]() My już po kontroli bioderek, wszystko w porządku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4912 | |
Zakorzenienie
|
Hej hej
![]() Bondolino wcale brzydkie nie jest, ale tez nie ma tego czegos ![]() ![]() ![]() ![]() U nas slonecznie i baaardzo cieplo, zaraz zmykam na spacer ![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
![]() super, ze z bioderkami wszystko si ![]()
![]() |
![]() |
#4913 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wróciłam. Godzina w parku, godzina zakupów-Biedronka (ryby, mrożonki warzywne, pieluchy Dada 4, ciasteczka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dopiero pod domem zaczął kwilić, ale miał kupcię w pieluszce ![]() Moja pozabiegowa stopa przeżyła, dopiero teraz czuję, że mnie boli (bo jednak inaczej się stąpa, jak jest opatrunek).
![]() |
![]() |
#4914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do sloiczkow, to warzywa czy owoce maja bardzo malo kalorii, i tak np. 100g marchewki ma ok. 20-30 kcal, a mleko matki 70-80 kcal. Dopiero pelny posilek czyli warzywo+ziemniak+mieso zastepuja posilek mleczny - trzeba uwazac, by nie zapchac dziecka malokaloryczna marchewka, a ono nie bedzie przez to chcialo uzupelnic posilku mlekiem.
![]() |
![]() |
#4915 |
Zakorzenienie
|
hahaha
![]() no wlasnie po temu sie pytam co by zrobila, jakby mialo juz zeba - bo wiem ze tak tez sie moze zdarzyc no nic ide sie legnac do wyrka z Milusiem - moze oc 45minut uda sie zdrzemnac:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4916 |
MBZ♥
|
Kasia pewnie bym dala radę
![]() ![]() ![]() Moderna coś w tym jest jak opisałaś nosidła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4917 | ||
Kniaginia
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Róża na spacerze spała. Przyszłyśmy, to zjadła, poćwiczyłyśmy, pobawiła się z 10 minut na kocu i znowu śpi... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4918 |
Zakorzenienie
|
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Stripi - poza siatka to kiepsko, chyba ze dziecko caly czas utrzymuje sie ponizej siatki a przybiera to taka jego natura. Ale u was przyrosty wybitnie polecialy. Skontroluj. Od sloiczkow ci nie przytyje i jesli ma problem z waga to chyba ograniczylabym sloiczki na pol malego zeby poznawal smaki a jadl mleko ktore ma wiecej kalorii bo tak zapycha sie warzywami ktore niewiele mu daja. Tak to mi kazala pediatra zeby ograniczyc kalorie a Jakub po pol sloiczka z miesem wypija 160 ml mleka.. calych poki co nie daje bo wczesniej mial problemy z kupa jak zjadal po calym. No i ja teraz karmie 5/6 razy mlekiem plus pol sloiczka obiadowego i 1/3 owocowego. 3 razy mleko to bardzo malo mi sie wydaje w tym wieku jeszcze.
W kwestii nosidelek. Ja nie mierzylam zadnego, nie ogladalam za bardzo, moze dlatego moje mi sie podoba. Jest wygodne, latwo sie zaklada, spelnia swoja funkcje, wizualnie mi sie podoba wiec jestem bardzo zadowolona. Ale moze jak bede miec dostep do neta poogladam jak dokladnie prezentuja sie wasze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4919 | ||
Zakorzenienie
|
Tylko ja mam szarą a zobaczyłam, że niebieską wkleiłam.
Cytat:
![]() Trzymam kciuki! ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4920 |
Raczkowanie
|
Hej! My byliśmy na wypoczynku nad morzem i zmiana klimatu chyba mi posłużyła bo właśnie dostałam upragniony okres
![]() Ja mam urlop rodzicielski gdzieś do połowy kwietnia ale potem mam zaległy urlop to coś dodatkowo około 2 miesięcy plus urlop nowy 26 dni ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:23.