Mam pytanie o przetwory-robicie? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2013-09-04, 10:16   #151
La Monica
La Moderatoiure
 
Avatar La Monica
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Ja zrobiłam sok z malin dla córy sposobem mojej babci. klik

śliweńka- ja się przymierzam do takiej sałatki zimowej, wielowarzywnej, chcesz przepis? Tylko nie wiem czy dobra będzie,bo to będzie dziewicze podejście
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sok z malin .jpg (72,6 KB, 13 załadowań)
__________________
Often people who criticize your life are the same people that don't know the price you paid to get to where you are today.
LC 66/100/2015
Instagram

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-06, 21:11   #152
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

dzięki
już znalazłam jakiś zachwalany na necie z czosnkiem zobaczymy co wyjdzie z tego
myślę nad pomidorami w słoikach, bo piękny zapach w zimę jak się otworzy słoik
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-06, 21:32   #153
minka-80
...po prostu być.
 
Avatar minka-80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
dzięki
już znalazłam jakiś zachwalany na necie z czosnkiem zobaczymy co wyjdzie z tego
myślę nad pomidorami w słoikach, bo piękny zapach w zimę jak się otworzy słoik
Ja właśnie kończę gęsty sok pomidorowy na zimę jak znalazł
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 14:32   #154
iceflower
Przyjaciółka KWC
 
Avatar iceflower
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 16 278
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o pomidory to ja podpatrzyłam znakomity przepis u starej chorwatki
pomidory sparzone bez skóry kroję ale mniej więcej z 70% owocow wycinam miąższ
duszę z dużą ilością lisci selera(!) ,standardowo czosnek i na sam koniec dodaję oliwę
oczywiście zielsko i czosnek wyjmuje na sam koniec z gara

te pomidory krolują u mnie od lat, a najcześciej używam je do makaronow i do risotto
Zrobiłam pomidory tym sposobem po przeczytaniu Twojego posta i muszę przyznać, że są fajne, bardzo aromatyczne z tym selerem. Kolejny rzut też zrobię tym sposobem.

Mam już pomidory solo, pomidory z chilli, pomidory z czosnkiem i te pomidory duszone z selerem. Może przetrwam zimę.
__________________
nie musimy się katować
nienormalną sytuacją
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 15:09   #155
La Monica
La Moderatoiure
 
Avatar La Monica
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Sok z jeżyn przecierany klik
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2116.jpg (76,2 KB, 7 załadowań)
__________________
Often people who criticize your life are the same people that don't know the price you paid to get to where you are today.
LC 66/100/2015
Instagram

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 15:43   #156
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
macie dobry przepis na sałatki do słoików?
moja teściowa robi tak - cebulę, ogórki gruntowe, marchew wszystko w plasterkach, do tego papryka czerwona drobno pocięta na paseczki, zalane zalewa octową, jak do korniszonów lub pikli, ważne by dość ciasno upchać warzywa do słoiczka, pasteryzować 10 min.

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
dzięki
już znalazłam jakiś zachwalany na necie z czosnkiem zobaczymy co wyjdzie z tego
myślę nad pomidorami w słoikach, bo piękny zapach w zimę jak się otworzy słoik
może sos słodko-kwasny ?
dostałam od jednej z wizażanek Myszki


3kg pomidorów
1kg cebuli
1 papryka czerwona
1 puszka ananasów
1 łyżka curry
0,5 lyzeczki chili
3 zabki czosnku przecisnięte przez praskę
2 łyżki musztardy delikatesowej
1 łyżka slodkiej papryki mielonej
1 lyzka vegety
0,5 lyzeczki pieprzu
3 szkl cukru
niecale 0,5 szklanki octu
2łyzki soli
2 czubate lyzki mąki ziemniaczanej

Pomidory obrac ze skórki, pokroić w kostkę, ceblulę pokroić w kostę, posolić i gotowac około godziny pod przykryciem


pozostałe skladniki pokroic w kostkę, wymieszac i dodac, gotowac około 0,5 godziny, pod przykryciem


Mąkę rozprowadzić w soku z ananasa i podprawić wszystko


Gorące nakładac do sloików, nie pasteryzować
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 10:37   #157
offca robi
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 4
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Uwielbiam robić przetwory, mam już powidła śliwkowe, galaretkę z winogron, gruszki w occie, konfitury.
Wszystko co świeże zamykam w słoikach
__________________
http://offcarobi.blogspot.com/

Edytowane przez offca robi
Czas edycji: 2013-09-15 o 10:40
offca robi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-15, 13:41   #158
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Dziewczyny a co fajnego i smacznego można zrobic z jabłek ? Kompotów i musów mam już full Macie jakieś ciekawe pomysły
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 17:37   #159
pinaplesss
Zadomowienie
 
Avatar pinaplesss
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co fajnego i smacznego można zrobic z jabłek ? Kompotów i musów mam już full Macie jakieś ciekawe pomysły
Ja jeszcze zrobiłam dżem jabłka z bananami, jabłka z brzoskwinią i jabłka z aronią. Wszystkie przepyszne.
__________________
 21.04.2001
 21.12.2010
 29.01.2011
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 18:20   #160
offca robi
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 4
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Prażone jabłka z cynamonem. Świetne do szarlotki.
__________________
http://offcarobi.blogspot.com/
offca robi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 10:51   #161
cholernarejestracja
Copyraptor
 
Avatar cholernarejestracja
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Podbijam temat z pytaniem - czy ktoś wie, czy da się zrobić sok z żurawiny bez cukru? Wszędzie widzę przepisy z cukrem - gotuje się żurawinę w proporcjach 1:1 z cukrem, w wodzie oczywiście, po czym pasteryzuje w słoiczkach. A ja bym się chciała dowiedzieć, czy da się ten sok zrobić z minimalną ilością cukru i przechowywać tak, żeby się nie zepsuł?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-16, 14:31   #162
kata_87
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomości: 81
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Ja wczoraj zrobiłam własny przecier pomidorowy. Myślałam, że będzie to dosyć trudne, ale okazało się całkiem proste i szybkie Cieszę się, bo będę miała do sosiku pomidorowego na zimę
kata_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 09:06   #163
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
Ja jeszcze zrobiłam dżem jabłka z bananami, jabłka z brzoskwinią i jabłka z aronią. Wszystkie przepyszne.
Cytat:
Napisane przez offca robi Pokaż wiadomość
Prażone jabłka z cynamonem. Świetne do szarlotki.
dzięki
prażone jabłka to podejrzewam, że robi sie jak musy, tylko nie miksuje ?
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 14:47   #164
cerasi
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 55
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

nie wiem czy już bylo, ale można robic przetwory z arbuza i jeśli tak to jakie? sok na przykład?
cerasi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-19, 00:04   #165
libra777
Zakorzenienie
 
Avatar libra777
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Z jabłek to ja robię takie szrlotkowe właśnie że chwilę pogotuję żeby były całe kawałki i do słoika

A z arbuza to słyszałam że dżem można ale nigdy nie robiłam jakoś to do mnie nie "mówi"

A ja dzisiaj szalałam z brzoskwiniami ,soki,dżemy, brzoskwinie w syropie ,jedną porcję dżemu robię z dynią (tym miąższem twardym nie pestkami) jeszcze nie wiem co mi z tego wyjdzie bo na razie tylko zagotowałam z cukrem i odstawiłam do jutra ale spróbowałam sok z tego i dobry czuć i brzoskwinie i dynie ,może trzeba będzie doprawić kwaskiem jeśli wyjdzie za mdłe
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-19, 20:11   #166
iceflower
Przyjaciółka KWC
 
Avatar iceflower
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 16 278
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez cerasi Pokaż wiadomość
nie wiem czy już bylo, ale można robic przetwory z arbuza i jeśli tak to jakie? sok na przykład?
Na pewno można dżem z zielonej części miąższu, to pewnie i sok wyjdzie.
__________________
nie musimy się katować
nienormalną sytuacją
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 14:44   #167
MaciejW
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 72
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Poczytajcie porównanie opłacalności - przetwory w domu - sklep może się przyda

xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-08-08 o 10:37 Powód: link
MaciejW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 19:26   #168
pinaplesss
Zadomowienie
 
Avatar pinaplesss
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez MaciejW Pokaż wiadomość
Poczytajcie porównanie opłacalności - przetwory w domu - sklep może się przyda

xxxx
Żartujesz sobie?? Porównujesz domowe przetwory z tymi ze sklepu??
Nawet jeżeli wychodzi drożej (a tak nie jest), to ten smak, aromat, włożone serce...
Aż przypomniał mi się zapach konfitur truskawkowych, które robiłam całkiem nie dawno, 3 rodzaje: z kwiatem bzu, białą czekoladą i morelami. Pychota!
__________________
 21.04.2001
 21.12.2010
 29.01.2011
 07.06.2012

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-08-08 o 10:37 Powód: reklama
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 06:34   #169
minka-80
...po prostu być.
 
Avatar minka-80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Artykuł ciekawy.
Nawet gdybyb policz.yć wszystko to może wyjść ta sama kwota. Ale to prawda nie ma co porównywać. Swoje możesz komponować jak sie podoba. Wkladasz w to siebie i przede wszystkim wiesz co wkładasz. To prawda aromat, serce to jest to.
Z drobnych owoców jak maliny rzeczywiście nie bardzo się opłaca chyba, że ma się swoje.
Ale opłacają się śliwki, wiśnie, truskawki.
Natomiast prawda taka, że niektóre firmy przesadzają z cenami za słoiczek dżemu.
Ja w tym roku robiłam po raz pierwszy truskawke czekoladą. Poezja.
Z bzem chętnie bym wzięła przepisik.
W zeszłym roku śliwka z czekoladą i chili to było to.
Tego nie ma w sklepie. Ale są inne smaki, których nie robię wtedy czasem kupię.
Teraz czeka na mnie rabarbar.
Jem mniej niż zrobię, ale uwielbiam robić marmolady...
Morele polecam z odrobiną lawendy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez minka-80
Czas edycji: 2014-07-04 o 06:42
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 07:54   #170
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Nie wiem kim jest pani która pisała ten artykuł, ale myślę że przed jego napisaniem powinna najpierw rzetelnie zebrać informacje. Cukier za 3,50? Gdzie jest po tyle? To jest wczorajszy artykuł, a nie z przed roku. Ja w weekend kupowałam cukier w jednym sieciowym sklepie za 2,15 w innym był za 2,19.
__________________
asia
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 08:09   #171
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

dziś w Tesco kupiłam cukier za 2,15zł
szczerze to nie ma co porównywać domowych przetworów ze sklepowymi
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 10:01   #172
cebulki
Zakorzenienie
 
Avatar cebulki
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 3 900
GG do cebulki
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
Żartujesz sobie?? Porównujesz domowe przetwory z tymi ze sklepu??
Nawet jeżeli wychodzi drożej (a tak nie jest), to ten smak, aromat, włożone serce...
Aż przypomniał mi się zapach konfitur truskawkowych, które robiłam całkiem nie dawno, 3 rodzaje: z kwiatem bzu, białą czekoladą i morelami. Pychota!
moge prosic o przepis na konfitury z białą czekoladą?
__________________
SZUKAM
ANASTASIA BEVERLY HILLS Loose Setting Powder
cebulki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 10:28   #173
MaciejW
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 72
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Nie wiem kim jest pani która pisała ten artykuł, ale myślę że przed jego napisaniem powinna najpierw rzetelnie zebrać informacje. Cukier za 3,50? Gdzie jest po tyle? To jest wczorajszy artykuł, a nie z przed roku. Ja w weekend kupowałam cukier w jednym sieciowym sklepie za 2,15 w innym był za 2,19.
Oj nie ma co się czepiać szczegółów. Can cukru od 2 -4 zł się waha .
xxx
w każdym razie sam jestem za domowymi przetworami. Dodatkowo chętnie kupowałbym takie prawdziwe domowe przetwory nawet kiedy byłyby 2 lub razy droższe.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-08-08 o 10:27 Powód: link
MaciejW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-04, 13:09   #174
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Jest czego się czepiać, bo 2,15 i 3,5 to kolosalna różnica, zwłaszcza że takiego cukru w drzemie jest naprawdę dużo, czyli mocno wpływa na ostateczną cenę przetworów. Pewnie jak poszukamy to się znajdzie cukier nawet za 5 zł, ale jak ktos się bawi w robienie zapraw to nie kupuje za tyle, nie kupuje też za 3,5 tylko wybierze się do najbliższej sieciówki i kupi za 2,15.
__________________
asia
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 13:39   #175
Blackout_20
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 2
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Ostatnio zrobiłam konfiturę z truskawek. Wystarczył tylko żelfix i cukier. Konfitura jest o niebo smaczniejsza niż te marketowe, a jaka satysfakcja. Chcę jeszcze z wiśni/czereśni porobić, ale na razie nie ma sensu bo się przeprowadzam i wszędzie są kartony
Blackout_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 17:34   #176
pinaplesss
Zadomowienie
 
Avatar pinaplesss
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez minka-80 Pokaż wiadomość
Artykuł ciekawy.
Nawet gdybyb policz.yć wszystko to może wyjść ta sama kwota. Ale to prawda nie ma co porównywać. Swoje możesz komponować jak sie podoba. Wkladasz w to siebie i przede wszystkim wiesz co wkładasz. To prawda aromat, serce to jest to.
Z drobnych owoców jak maliny rzeczywiście nie bardzo się opłaca chyba, że ma się swoje.
Ale opłacają się śliwki, wiśnie, truskawki.
Natomiast prawda taka, że niektóre firmy przesadzają z cenami za słoiczek dżemu.
Ja w tym roku robiłam po raz pierwszy truskawke czekoladą. Poezja.
Z bzem chętnie bym wzięła przepisik.
W zeszłym roku śliwka z czekoladą i chili to było to.
Tego nie ma w sklepie. Ale są inne smaki, których nie robię wtedy czasem kupię.
Teraz czeka na mnie rabarbar.
Jem mniej niż zrobię, ale uwielbiam robić marmolady...
Morele polecam z odrobiną lawendy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dodajesz listki lawendy czy kwiatki? Chętnie wypróbuję przepis.
Konfitura z truskawek i kwiatów dzikiego bzu
Składniki:

1 kg truskawek
100-200 g cukru lub ksylitolu (lub wg uznania w zależności od kwasoty truskawek)
6-8 kwiatostanów dzikiego bzu czarnego
ewentualnie łyżka soku z cytryny
Truskawki opłukać, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Podgrzewać w szerokim rondlu lub na patelni na malutkim ogniu. Kiedy puszczą sok, dodać w całości baldachy dzikiego bzu. Gotować do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty czarnego bzu, a gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić. Można następnie pasteryzować przez 20 minut np w piekarniku nagrzanym do 100°C.
Nie gotuj za długo kwiatów, bo nabiorą gorzkiego smaku. Najlepiej wrzuć je pod koniec gotowania truskawek.
Gdy robiłam sok z truskawek, też wrzuciłam do niego kwiaty bzu, zapach i smak boski! Kiedyś jak mieszkałam w UK, to np. woda mineralna z kwiatem czarnego bzu, to był hit!
Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Nie wiem kim jest pani która pisała ten artykuł, ale myślę że przed jego napisaniem powinna najpierw rzetelnie zebrać informacje. Cukier za 3,50? Gdzie jest po tyle? To jest wczorajszy artykuł, a nie z przed roku. Ja w weekend kupowałam cukier w jednym sieciowym sklepie za 2,15 w innym był za 2,19.
Artykuł nie rzetelny, autorka podała kosmiczne ceny ogórków, cukier kupiłam za 1,99zł (obecnie jest po tyle w Biedrze i Centrum), rok temu papryka w sezonie była w Lidlu za ok. 3zł, nawet ocet w sezonie jest tańszy o paręnaście groszy niż zawsze. o
Cytat:
Napisane przez cebulki Pokaż wiadomość
moge prosic o przepis na konfitury z białą czekoladą?
Dżem truskawkowy z białą czekoladą
3 słoiki ok 330- 350 g

składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 g cukru
- 100 g białej czekolady- najlepiej dobrej jakości.

Truskawki odszypułkować i przekroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie smażyć truskawki na małym ogniu przez ok 1.5- 2 godziny aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia dodać czekoladę i smażyć jeszcze chwilę, kiedy czekolada się rozpuści. Pamiętaj czekolada jeszcze bardziej zagęści dżem!
Dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania się wody.

Nie trzymałam się sztywno przepisu, cukru raczej sypnęłam mniej i gotowałam krócej, zależy ile soku mają truskawki.
__________________
 21.04.2001
 21.12.2010
 29.01.2011
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 18:04   #177
anula3333
Wtajemniczenie
 
Avatar anula3333
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Wiadomości: 2 843
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Robiłyście może kiedyś syrop z mięty do butelek? Jeśli ktoś robił to do czego go używacie?
__________________
"Życie jest melodią" Franz Heferd
Mój decoupage
anula3333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 19:39   #178
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
Dodajesz listki lawendy czy kwiatki? Chętnie wypróbuję przepis.
Konfitura z truskawek i kwiatów dzikiego bzu
Składniki:

1 kg truskawek
100-200 g cukru lub ksylitolu (lub wg uznania w zależności od kwasoty truskawek)
6-8 kwiatostanów dzikiego bzu czarnego
ewentualnie łyżka soku z cytryny
Truskawki opłukać, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Podgrzewać w szerokim rondlu lub na patelni na malutkim ogniu. Kiedy puszczą sok, dodać w całości baldachy dzikiego bzu. Gotować do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty czarnego bzu, a gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić. Można następnie pasteryzować przez 20 minut np w piekarniku nagrzanym do 100°C.
Nie gotuj za długo kwiatów, bo nabiorą gorzkiego smaku. Najlepiej wrzuć je pod koniec gotowania truskawek.
Gdy robiłam sok z truskawek, też wrzuciłam do niego kwiaty bzu, zapach i smak boski! Kiedyś jak mieszkałam w UK, to np. woda mineralna z kwiatem czarnego bzu, to był hit!

Artykuł nie rzetelny, autorka podała kosmiczne ceny ogórków, cukier kupiłam za 1,99zł (obecnie jest po tyle w Biedrze i Centrum), rok temu papryka w sezonie była w Lidlu za ok. 3zł, nawet ocet w sezonie jest tańszy o paręnaście groszy niż zawsze. o

Dżem truskawkowy z białą czekoladą
3 słoiki ok 330- 350 g

składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 g cukru
- 100 g białej czekolady- najlepiej dobrej jakości.

Truskawki odszypułkować i przekroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie smażyć truskawki na małym ogniu przez ok 1.5- 2 godziny aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia dodać czekoladę i smażyć jeszcze chwilę, kiedy czekolada się rozpuści. Pamiętaj czekolada jeszcze bardziej zagęści dżem!
Dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania się wody.

Nie trzymałam się sztywno przepisu, cukru raczej sypnęłam mniej i gotowałam krócej, zależy ile soku mają truskawki.

po ile kupujesz ksylitol?
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 20:09   #179
pinaplesss
Zadomowienie
 
Avatar pinaplesss
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
po ile kupujesz ksylitol?
Nie kupuję, robiłam w wersji z cukrem.
__________________
 21.04.2001
 21.12.2010
 29.01.2011
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-07, 11:03   #180
tyna31
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Toruń/Poznań
Wiadomości: 189
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Ja robiłam w tym roku kilka razy syrop miętowo-cytrynowy.. schodzi na bieżąco bo jest idealny na upały.

Robie wg takiego przepisu:
- ok. 20 gałązek (całych gałązek, nie listków!) świeżej (ale z suszonej też jest ok, sprawdzałam) mięty - tak na oko porządna garsć
- litr wody
- 40 g kwasku cytrynowego
- 1 kg cukru

Mięte zalewam litrem gorącej wody, dodaję do tego kwasek cytrynowy - odstawiam na ok. 12 godzin. Po tym czasie całość odcedzam (najlepiej przez gazę, żeby usunąć wszystkie farfocle z mięty) i dodaję cukier - podgrzewam, aż cukier sie rozpuści i gotowe
Ja nie pasteryzuję bo używam go na bieżąco, ale wystarczy zagotować przy rozpuszczaniu cukru i gorący rozlać do szklanych butelek.

Syrop nie jest mocno gęsty, ale skoncentrowany - zależy jak słodkie napoje lubicie, dla mnie wystarcza łyżka syropu na szklankę wody.
Orzeźwiający i pyszny
__________________
22.08.2015
tyna31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2017-10-19 12:01:38


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:53.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.