![]() |
#151 |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Ja zrobiłam sok z malin dla córy sposobem mojej babci. klik
śliweńka- ja się przymierzam do takiej sałatki zimowej, wielowarzywnej, chcesz przepis? Tylko nie wiem czy dobra będzie,bo to będzie dziewicze podejście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
dzięki
![]() już znalazłam jakiś zachwalany na necie z czosnkiem ![]() ![]() myślę nad pomidorami w słoikach, bo piękny zapach w zimę jak się otworzy słoik
__________________
![]() ![]() 09.04.2012 córa ![]() 19.04.2017 ![]() 31.01.2018 ![]() 06.02.2019 Kropek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
...po prostu być.
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Przyjaciółka KWC
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 16 278
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Cytat:
![]() Mam już pomidory solo, pomidory z chilli, pomidory z czosnkiem i te pomidory duszone z selerem. Może przetrwam zimę. ![]()
__________________
nie musimy się katować
nienormalną sytuacją nauczymy się kochać przestaniemy się bać życie stanie się muzyką i stanie się to co ma się stać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
moja teściowa robi tak - cebulę, ogórki gruntowe, marchew wszystko w plasterkach, do tego papryka czerwona drobno pocięta na paseczki, zalane zalewa octową, jak do korniszonów lub pikli, ważne by dość ciasno upchać warzywa do słoiczka, pasteryzować 10 min.
![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Cytat:
![]() dostałam od jednej z wizażanek Myszki ![]() 3kg pomidorów 1kg cebuli 1 papryka czerwona 1 puszka ananasów 1 łyżka curry 0,5 lyzeczki chili 3 zabki czosnku przecisnięte przez praskę 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 łyżka slodkiej papryki mielonej 1 lyzka vegety 0,5 lyzeczki pieprzu 3 szkl cukru niecale 0,5 szklanki octu 2łyzki soli 2 czubate lyzki mąki ziemniaczanej Pomidory obrac ze skórki, pokroić w kostkę, ceblulę pokroić w kostę, posolić i gotowac około godziny pod przykryciem pozostałe skladniki pokroic w kostkę, wymieszac i dodac, gotowac około 0,5 godziny, pod przykryciem Mąkę rozprowadzić w soku z ananasa i podprawić wszystko Gorące nakładac do sloików, nie pasteryzować |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 4
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Uwielbiam robić przetwory, mam już powidła śliwkowe, galaretkę z winogron, gruszki w occie, konfitury.
Wszystko co świeże zamykam w słoikach ![]()
__________________
http://offcarobi.blogspot.com/ Edytowane przez offca robi Czas edycji: 2013-09-15 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Dziewczyny a co fajnego i smacznego można zrobic z jabłek ? Kompotów i musów mam już full
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Ja jeszcze zrobiłam dżem jabłka z bananami, jabłka z brzoskwinią i jabłka z aronią. Wszystkie przepyszne.
__________________
21.04.2001 ![]() 21.12.2010 ![]() 29.01.2011 ![]() 07.06.2012 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 4
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Prażone jabłka z cynamonem. Świetne do szarlotki.
![]()
__________________
http://offcarobi.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Copyraptor
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Podbijam temat z pytaniem - czy ktoś wie, czy da się zrobić sok z żurawiny bez cukru? Wszędzie widzę przepisy z cukrem - gotuje się żurawinę w proporcjach 1:1 z cukrem, w wodzie oczywiście, po czym pasteryzuje w słoiczkach. A ja bym się chciała dowiedzieć, czy da się ten sok zrobić z minimalną ilością cukru i przechowywać tak, żeby się nie zepsuł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomości: 81
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Ja wczoraj zrobiłam własny przecier pomidorowy. Myślałam, że będzie to dosyć trudne, ale okazało się całkiem proste i szybkie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Cytat:
![]() ![]() prażone jabłka to podejrzewam, że robi sie jak musy, tylko nie miksuje ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 55
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
nie wiem czy już bylo, ale można robic przetwory z arbuza i jeśli tak to jakie? sok na przykład?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Z jabłek to ja robię takie szrlotkowe właśnie że chwilę pogotuję żeby były całe kawałki i do słoika
A z arbuza to słyszałam że dżem można ale nigdy nie robiłam jakoś to do mnie nie "mówi" ![]() A ja dzisiaj szalałam z brzoskwiniami ,soki,dżemy, brzoskwinie w syropie ,jedną porcję dżemu robię z dynią (tym miąższem twardym nie pestkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
Przyjaciółka KWC
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 16 278
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Cytat:
![]()
__________________
nie musimy się katować
nienormalną sytuacją nauczymy się kochać przestaniemy się bać życie stanie się muzyką i stanie się to co ma się stać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 72
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Poczytajcie porównanie opłacalności - przetwory w domu - sklep może się przyda
![]() xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-08 o 10:37 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Cytat:
Nawet jeżeli wychodzi drożej (a tak nie jest), to ten smak, aromat, włożone serce... Aż przypomniał mi się zapach konfitur truskawkowych, które robiłam całkiem nie dawno, 3 rodzaje: z kwiatem bzu, białą czekoladą i morelami. Pychota!
__________________
21.04.2001 ![]() 21.12.2010 ![]() 29.01.2011 ![]() 07.06.2012 ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-08 o 10:37 Powód: reklama |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
...po prostu być.
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Artykuł ciekawy.
Nawet gdybyb policz.yć wszystko to może wyjść ta sama kwota. Ale to prawda nie ma co porównywać. Swoje możesz komponować jak sie podoba. Wkladasz w to siebie i przede wszystkim wiesz co wkładasz. To prawda aromat, serce to jest to. Z drobnych owoców jak maliny rzeczywiście nie bardzo się opłaca chyba, że ma się swoje. Ale opłacają się śliwki, wiśnie, truskawki. Natomiast prawda taka, że niektóre firmy przesadzają z cenami za słoiczek dżemu. Ja w tym roku robiłam po raz pierwszy truskawke czekoladą. Poezja. Z bzem chętnie bym wzięła przepisik. W zeszłym roku śliwka z czekoladą i chili to było to. Tego nie ma w sklepie. Ale są inne smaki, których nie robię wtedy czasem kupię. Teraz czeka na mnie rabarbar. Jem mniej niż zrobię, ale uwielbiam robić marmolady... Morele polecam z odrobiną lawendy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez minka-80 Czas edycji: 2014-07-04 o 06:42 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Nie wiem kim jest pani która pisała ten artykuł, ale myślę że przed jego napisaniem powinna najpierw rzetelnie zebrać informacje. Cukier za 3,50? Gdzie jest po tyle? To jest wczorajszy artykuł, a nie z przed roku. Ja w weekend kupowałam cukier w jednym sieciowym sklepie za 2,15 w innym był za 2,19.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
dziś w Tesco kupiłam cukier za 2,15zł
szczerze to nie ma co porównywać domowych przetworów ze sklepowymi
__________________
![]() ![]() 09.04.2012 córa ![]() 19.04.2017 ![]() 31.01.2018 ![]() 06.02.2019 Kropek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Cytat:
__________________
SZUKAM ANASTASIA BEVERLY HILLS Loose Setting Powder |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 72
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Cytat:
xxx w każdym razie sam jestem za domowymi przetworami. Dodatkowo chętnie kupowałbym takie prawdziwe domowe przetwory nawet kiedy byłyby 2 lub razy droższe. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-08 o 10:27 Powód: link |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Jest czego się czepiać, bo 2,15 i 3,5 to kolosalna różnica, zwłaszcza że takiego cukru w drzemie jest naprawdę dużo, czyli mocno wpływa na ostateczną cenę przetworów. Pewnie jak poszukamy to się znajdzie cukier nawet za 5 zł, ale jak ktos się bawi w robienie zapraw to nie kupuje za tyle, nie kupuje też za 3,5 tylko wybierze się do najbliższej sieciówki i kupi za 2,15.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 2
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Ostatnio zrobiłam konfiturę z truskawek. Wystarczył tylko żelfix i cukier. Konfitura jest o niebo smaczniejsza niż te marketowe, a jaka satysfakcja. Chcę jeszcze z wiśni/czereśni porobić, ale na razie nie ma sensu bo się przeprowadzam i wszędzie są kartony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | ||
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Cytat:
Konfitura z truskawek i kwiatów dzikiego bzu Składniki: 1 kg truskawek 100-200 g cukru lub ksylitolu (lub wg uznania w zależności od kwasoty truskawek) 6-8 kwiatostanów dzikiego bzu czarnego ewentualnie łyżka soku z cytryny Truskawki opłukać, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Podgrzewać w szerokim rondlu lub na patelni na malutkim ogniu. Kiedy puszczą sok, dodać w całości baldachy dzikiego bzu. Gotować do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty czarnego bzu, a gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić. Można następnie pasteryzować przez 20 minut np w piekarniku nagrzanym do 100°C. Nie gotuj za długo kwiatów, bo nabiorą gorzkiego smaku. Najlepiej wrzuć je pod koniec gotowania truskawek. Gdy robiłam sok z truskawek, też wrzuciłam do niego kwiaty bzu, zapach i smak boski! Kiedyś jak mieszkałam w UK, to np. woda mineralna z kwiatem czarnego bzu, to był hit! Cytat:
3 słoiki ok 330- 350 g składniki: - 1 kg truskawek - 200 g cukru - 100 g białej czekolady- najlepiej dobrej jakości. Truskawki odszypułkować i przekroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie smażyć truskawki na małym ogniu przez ok 1.5- 2 godziny aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia dodać czekoladę i smażyć jeszcze chwilę, kiedy czekolada się rozpuści. Pamiętaj czekolada jeszcze bardziej zagęści dżem! Dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania się wody. Nie trzymałam się sztywno przepisu, cukru raczej sypnęłam mniej i gotowałam krócej, zależy ile soku mają truskawki.
__________________
21.04.2001 ![]() 21.12.2010 ![]() 29.01.2011 ![]() 07.06.2012 ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Wiadomości: 2 843
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Robiłyście może kiedyś syrop z mięty do butelek? Jeśli ktoś robił to do czego go używacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Cytat:
po ile kupujesz ksylitol?
__________________
![]() ![]() 09.04.2012 córa ![]() 19.04.2017 ![]() 31.01.2018 ![]() 06.02.2019 Kropek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
__________________
21.04.2001 ![]() 21.12.2010 ![]() 29.01.2011 ![]() 07.06.2012 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Toruń/Poznań
Wiadomości: 189
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Ja robiłam w tym roku kilka razy syrop miętowo-cytrynowy.. schodzi na bieżąco bo jest idealny na upały.
Robie wg takiego przepisu: - ok. 20 gałązek (całych gałązek, nie listków!) świeżej (ale z suszonej też jest ok, sprawdzałam) mięty - tak na oko porządna garsć - litr wody - 40 g kwasku cytrynowego - 1 kg cukru Mięte zalewam litrem gorącej wody, dodaję do tego kwasek cytrynowy - odstawiam na ok. 12 godzin. Po tym czasie całość odcedzam (najlepiej przez gazę, żeby usunąć wszystkie farfocle z mięty) i dodaję cukier - podgrzewam, aż cukier sie rozpuści i gotowe ![]() Ja nie pasteryzuję bo używam go na bieżąco, ale wystarczy zagotować przy rozpuszczaniu cukru i gorący rozlać do szklanych butelek. Syrop nie jest mocno gęsty, ale skoncentrowany - zależy jak słodkie napoje lubicie, dla mnie wystarcza łyżka syropu na szklankę wody. Orzeźwiający i pyszny ![]()
__________________
22.08.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:53.