![]() |
#151 |
La Moderatoiure
|
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?
Ja zrobiłam sok z malin dla córy sposobem mojej babci. klik
śliweńka- ja się przymierzam do takiej sałatki zimowej, wielowarzywnej, chcesz przepis? Tylko nie wiem czy dobra będzie,bo to będzie dziewicze podejście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() już znalazłam jakiś zachwalany na necie z czosnkiem ![]() ![]() myślę nad pomidorami w słoikach, bo piękny zapach w zimę jak się otworzy słoik
![]() |
#153 |
...po prostu być.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]() Mam już pomidory solo, pomidory z chilli, pomidory z czosnkiem i te pomidory duszone z selerem. Może przetrwam zimę. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
|
moja teściowa robi tak - cebulę, ogórki gruntowe, marchew wszystko w plasterkach, do tego papryka czerwona drobno pocięta na paseczki, zalane zalewa octową, jak do korniszonów lub pikli, ważne by dość ciasno upchać warzywa do słoiczka, pasteryzować 10 min.
![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Cytat:
![]() dostałam od jednej z wizażanek Myszki ![]() 3kg pomidorów 1kg cebuli 1 papryka czerwona 1 puszka ananasów 1 łyżka curry 0,5 lyzeczki chili 3 zabki czosnku przecisnięte przez praskę 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 łyżka slodkiej papryki mielonej 1 lyzka vegety 0,5 lyzeczki pieprzu 3 szkl cukru niecale 0,5 szklanki octu 2łyzki soli 2 czubate lyzki mąki ziemniaczanej Pomidory obrac ze skórki, pokroić w kostkę, ceblulę pokroić w kostę, posolić i gotowac około godziny pod przykryciem pozostałe skladniki pokroic w kostkę, wymieszac i dodac, gotowac około 0,5 godziny, pod przykryciem Mąkę rozprowadzić w soku z ananasa i podprawić wszystko Gorące nakładac do sloików, nie pasteryzować |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Przyczajenie
|
Uwielbiam robić przetwory, mam już powidła śliwkowe, galaretkę z winogron, gruszki w occie, konfitury.
Wszystko co świeże zamykam w słoikach ![]()
http://offcarobi.blogspot.com/ Edytowane przez offca robi Czas edycji: 2013-09-15 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a co fajnego i smacznego można zrobic z jabłek ? Kompotów i musów mam już full
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zadomowienie
|
Ja jeszcze zrobiłam dżem jabłka z bananami, jabłka z brzoskwinią i jabłka z aronią. Wszystkie przepyszne.
![]() |
#160 |
Przyczajenie
|
Prażone jabłka z cynamonem. Świetne do szarlotki.
![]()
![]() |
#161 |
Copyraptor
|
Podbijam temat z pytaniem - czy ktoś wie, czy da się zrobić sok z żurawiny bez cukru? Wszędzie widzę przepisy z cukrem - gotuje się żurawinę w proporcjach 1:1 z cukrem, w wodzie oczywiście, po czym pasteryzuje w słoiczkach. A ja bym się chciała dowiedzieć, czy da się ten sok zrobić z minimalną ilością cukru i przechowywać tak, żeby się nie zepsuł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Raczkowanie
|
Ja wczoraj zrobiłam własny przecier pomidorowy. Myślałam, że będzie to dosyć trudne, ale okazało się całkiem proste i szybkie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() prażone jabłka to podejrzewam, że robi sie jak musy, tylko nie miksuje ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
|
nie wiem czy już bylo, ale można robic przetwory z arbuza i jeśli tak to jakie? sok na przykład?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
Z jabłek to ja robię takie szrlotkowe właśnie że chwilę pogotuję żeby były całe kawałki i do słoika
A z arbuza to słyszałam że dżem można ale nigdy nie robiłam jakoś to do mnie nie "mówi" ![]() A ja dzisiaj szalałam z brzoskwiniami ,soki,dżemy, brzoskwinie w syropie ,jedną porcję dżemu robię z dynią (tym miąższem twardym nie pestkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
BAN stały
|
Poczytajcie porównanie opłacalności - przetwory w domu - sklep może się przyda
![]() xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-08 o 10:37 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet jeżeli wychodzi drożej (a tak nie jest), to ten smak, aromat, włożone serce... Aż przypomniał mi się zapach konfitur truskawkowych, które robiłam całkiem nie dawno, 3 rodzaje: z kwiatem bzu, białą czekoladą i morelami. Pychota!
21.04.2001 ![]() 21.12.2010 ![]() 29.01.2011 ![]() 07.06.2012 ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-08 o 10:37 Powód: reklama |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
...po prostu być.
|
Artykuł ciekawy.
Nawet gdybyb policz.yć wszystko to może wyjść ta sama kwota. Ale to prawda nie ma co porównywać. Swoje możesz komponować jak sie podoba. Wkladasz w to siebie i przede wszystkim wiesz co wkładasz. To prawda aromat, serce to jest to. Z drobnych owoców jak maliny rzeczywiście nie bardzo się opłaca chyba, że ma się swoje. Ale opłacają się śliwki, wiśnie, truskawki. Natomiast prawda taka, że niektóre firmy przesadzają z cenami za słoiczek dżemu. Ja w tym roku robiłam po raz pierwszy truskawke czekoladą. Poezja. Z bzem chętnie bym wzięła przepisik. W zeszłym roku śliwka z czekoladą i chili to było to. Tego nie ma w sklepie. Ale są inne smaki, których nie robię wtedy czasem kupię. Teraz czeka na mnie rabarbar. Jem mniej niż zrobię, ale uwielbiam robić marmolady... Morele polecam z odrobiną lawendy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez minka-80 Czas edycji: 2014-07-04 o 06:42 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem kim jest pani która pisała ten artykuł, ale myślę że przed jego napisaniem powinna najpierw rzetelnie zebrać informacje. Cukier za 3,50? Gdzie jest po tyle? To jest wczorajszy artykuł, a nie z przed roku. Ja w weekend kupowałam cukier w jednym sieciowym sklepie za 2,15 w innym był za 2,19.
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
dziś w Tesco kupiłam cukier za 2,15zł
szczerze to nie ma co porównywać domowych przetworów ze sklepowymi
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#173 | |
BAN stały
|
Cytat:
xxx w każdym razie sam jestem za domowymi przetworami. Dodatkowo chętnie kupowałbym takie prawdziwe domowe przetwory nawet kiedy byłyby 2 lub razy droższe. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-08 o 10:27 Powód: link |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Jest czego się czepiać, bo 2,15 i 3,5 to kolosalna różnica, zwłaszcza że takiego cukru w drzemie jest naprawdę dużo, czyli mocno wpływa na ostateczną cenę przetworów. Pewnie jak poszukamy to się znajdzie cukier nawet za 5 zł, ale jak ktos się bawi w robienie zapraw to nie kupuje za tyle, nie kupuje też za 3,5 tylko wybierze się do najbliższej sieciówki i kupi za 2,15.
![]() |
#175 |
Przyczajenie
|
Ostatnio zrobiłam konfiturę z truskawek. Wystarczył tylko żelfix i cukier. Konfitura jest o niebo smaczniejsza niż te marketowe, a jaka satysfakcja. Chcę jeszcze z wiśni/czereśni porobić, ale na razie nie ma sensu bo się przeprowadzam i wszędzie są kartony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Konfitura z truskawek i kwiatów dzikiego bzu Składniki: 1 kg truskawek 100-200 g cukru lub ksylitolu (lub wg uznania w zależności od kwasoty truskawek) 6-8 kwiatostanów dzikiego bzu czarnego ewentualnie łyżka soku z cytryny Truskawki opłukać, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Podgrzewać w szerokim rondlu lub na patelni na malutkim ogniu. Kiedy puszczą sok, dodać w całości baldachy dzikiego bzu. Gotować do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty czarnego bzu, a gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić. Można następnie pasteryzować przez 20 minut np w piekarniku nagrzanym do 100°C. Nie gotuj za długo kwiatów, bo nabiorą gorzkiego smaku. Najlepiej wrzuć je pod koniec gotowania truskawek. Gdy robiłam sok z truskawek, też wrzuciłam do niego kwiaty bzu, zapach i smak boski! Kiedyś jak mieszkałam w UK, to np. woda mineralna z kwiatem czarnego bzu, to był hit! Cytat:
3 słoiki ok 330- 350 g składniki: - 1 kg truskawek - 200 g cukru - 100 g białej czekolady- najlepiej dobrej jakości. Truskawki odszypułkować i przekroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie smażyć truskawki na małym ogniu przez ok 1.5- 2 godziny aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia dodać czekoladę i smażyć jeszcze chwilę, kiedy czekolada się rozpuści. Pamiętaj czekolada jeszcze bardziej zagęści dżem! Dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania się wody. Nie trzymałam się sztywno przepisu, cukru raczej sypnęłam mniej i gotowałam krócej, zależy ile soku mają truskawki.
![]() |
![]() |
#177 |
Wtajemniczenie
|
Robiłyście może kiedyś syrop z mięty do butelek? Jeśli ktoś robił to do czego go używacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po ile kupujesz ksylitol?
![]() |
![]() |
#179 |
Zadomowienie
|
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
Ja robiłam w tym roku kilka razy syrop miętowo-cytrynowy.. schodzi na bieżąco bo jest idealny na upały.
Robie wg takiego przepisu: - ok. 20 gałązek (całych gałązek, nie listków!) świeżej (ale z suszonej też jest ok, sprawdzałam) mięty - tak na oko porządna garsć - litr wody - 40 g kwasku cytrynowego - 1 kg cukru Mięte zalewam litrem gorącej wody, dodaję do tego kwasek cytrynowy - odstawiam na ok. 12 godzin. Po tym czasie całość odcedzam (najlepiej przez gazę, żeby usunąć wszystkie farfocle z mięty) i dodaję cukier - podgrzewam, aż cukier sie rozpuści i gotowe ![]() Ja nie pasteryzuję bo używam go na bieżąco, ale wystarczy zagotować przy rozpuszczaniu cukru i gorący rozlać do szklanych butelek. Syrop nie jest mocno gęsty, ale skoncentrowany - zależy jak słodkie napoje lubicie, dla mnie wystarcza łyżka syropu na szklankę wody. Orzeźwiający i pyszny ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:53.