|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: XXI część wątku powinna się nazywać: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
3 | 5,45% |
| Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy |
|
14 | 25,45% |
| Wszystkie foczki poszły rodzić - jak tu z nudy nie urodzić?! |
|
3 | 5,45% |
| Część porodów za nami, reszta z nas też pragnie zostać mamami |
|
2 | 3,64% |
| Która kolejna się rozpakuje, wielkie napięcie się tu buduje |
|
11 | 20,00% |
| Kiedy nastąpi porodu data, tż zostanie nazwany "tata"? |
|
6 | 10,91% |
| Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna |
|
16 | 29,09% |
| Która teraz pójdzie rodzić? Której czop zacznie odchodzić? |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. XX
Cytat:
czasem m go żal, ale co tam - trzeba korzystać ze swojego stanu ![]() A ja miałam dzisiaj jakiś okropny sen o operacji tarczycy w ciąży mam najgłupsze sny jakie w życiu miałam do tej pory i jeszcze w dodatku je pamiętam ![]() Ja mimo, że się nie wyspałam, bo wczoraj do 24 robiłam ciasto, a spać poszłam po 1.00 to i tak całkiem nieźle się czuję. Już jestem po śniadanku, prysznicu i wybywam na zakupy po mięsko na obiad. I mam może głupie pytanie: bierzecie kapcie do szpitala czy tylko klapki które będą też służyły pod prysznic ![]() Laryska i Angel - bardzo fajne opisy porodów eh, może to dziwne, ale czasem żałuję, że ja takich przeżyć nie będę miała. Choć jak to mi lekarz na moje jojczenie ostatni powiedział: nie chodzi o to żeby poród zaliczyć, tylko żeby dziecko i mama były zdrowe
|
|
|
|
|
#812 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. X
nie rodze
dzis mialam pierwsza spokojna noc od piatku, takie normalne skurczybyki wieczorem i pare troche wiekszych o 5rano ale chyba dziec sie tak naprezyl ze troszke bolalo za to jestem.wyspana , usnelam wczoraj zaraz po ostatnim.poscie i obudzilam sie 20minut temu wiec spalam 8h!!!! dzis w planie prasowanie, troche pracy i chyba jakas niespodzianke dla tz przygotuje za wczoraj Cytat:
najlepiej jakas pieczen jesli ma byc po polsku, zrobisz wczesniej, malo roboty, a potem.tylko z piekarnika wyciagnieaz do tego mizeria i ziemniaki albo.gotowe buraczki ze.sloika ziemniaki 3,5szt na osobe lub jesli to same chlopy to 4-5 a jak.nie musi byc typowo po polsku to 3paczki makaronu i jakis sos tutaj mozna zaszalec Cytat:
bylam wczoraj u babci i mi opowiadala o swoim porodzie i powiem wam ze chwala bogu ze zyjemy w takich czasach jak zyjemy generalnie to oczywiscie pracowala do dnia porodu, wracajac z pracy siedziala na koncu autobusu i ja paskudnie wytrzeslo, wiec jak wrocila do domu to odeszly jej wody. w szpitalu tracila przytomnosc pare razy, dawali jej ta maseczke opowiadala ze lezala na tym.lozku jak miala skurcze i naturalnym bylo dla.niej usiasclub kucnac, a jak chciala sie podniesc to dwie polozne trzymaly ja za rece i kazaly lezec na plasko byla tak.wykonczona ze jak przyszly parte to lekarz lokciem wyciskal dziecko wtedy obiecala sobie ze nigdy wiecej i tak moj ojciec jest jedynakiem
Edytowane przez tassia Czas edycji: 2013-09-10 o 09:14 |
||
|
|
|
#813 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. XX
![]() Widzę, że dziś wszystkie wyspane, tylko nie ja...
|
|
#814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie po paru no-spach i całym fenku przeszło. Plecy mnie bolą od tych skurczy. A młody po śniadaniu nawet spokojny.
|
|
#815 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013,
Cytat:
Jeszcze mówiła, że nawrzeszczała na babkę w autobusie, która coś jej chciała tam pomóc
|
|
|
#816 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#817 | |
|
dryfuję słowami
|
Dot.: Odp: Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013,
Cytat:
ja w ogóle uważam,że wtedy kobiety były twarde jak skały, że tak dawały radę. najpierw w pracy, potem taki poród. w dzisiejszych czasach gdyby tak wyglądały porody, to byłyby plagi zgonów. my już nie jestesmy tacy silni. inne czasy, sposób życia, jego jakość. swoją drogą, jak nawet w tym zakresie jest taki postęp, to jak to będzie za te kolejne 30 czy 50 lat... tassia, coś czuję, że Ty tą cesarkę masz na prawde niedługo. inaczej pewnie leciałabyś już na IP żeby powstrzymać te skurcze ![]() aaa... i tak w ogóle, to poczytałam sobie o porodach z bólami krzyżowymi, które nie ustają wcale przez cały czas trwania porodu. nie czuje się skurczy brzucha, bo ból pleców je zabija i boli ciągle, bez ustanku. na prawdę muszę sie pomodlić, żeby ominęły mnie takie doświadczenia.
|
|
|
#818 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dokładnie tak czasem tez się zastanawiam czemu mój gin wszystkiego mi nie mowi bo tu dziewczyny dużo pisza o przepływach itd. może nie było jeszcze potrzeby o tym wspominać i na kolejnej wizycie mi powie cos więcej bo to już będzie jakos 36 tydzień, mysle tez ze mój gin tez wie co robi bo ma tyle pacjentek ze szok ja też nie miałam przykładowo kilku badań robionych raz toxo, na kolejnej wizycie gbs nie miałam hiv :/ chyba ze zleci jeszcze żeby zrobić ale ufam mu i uważam że krzywdy mi i malutkiej nie zrobi zwłaszcza że też wyniki mam ok oprócz tej anemii która i tak po 4 tygodniach zniknęła także nie ma co się dołować
|
|
|
|
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
powiem wam ze jeszcze 1 ciaze to bym jakos do dnia porodu przetrzymala, druga juz gorzej (sama sobie zrobilam rozwarcie w 7 miesiacu bo podbieglam z wieeeelkim juz brzuchem na placu zabaw do lecącego prosto w huśtające sie hustawki syna... i tym stresem i wysilkiem mialam rozwarcie z ktorym łazilam do konca...), a teraz to wogole lipa, bo od miesiaca jak siedze dluzej (a mam siedzaca prace) to mam skurcze że hoho! a do tego niby sie oszczedzam, a i tak rozwarcie mam...
no i tyle sie mowi ze kiedys to kobiety chodzily do pracy do konca itd. ale nie mowi sie ile bylo wczesniakow, ciaz obumarlych, problematycznych, ze nie powiem o ilosci szwow czy problemach przy porodzie dzieki "kochanej" wtedy sluzbie zdrowia, ktora potrafila przywiazywac(!) do łóżek nawet podczas porodu... lub dzieki porodom w domu bo daleko... wiec chyba dla tych lepszych statystyk warto dbac o siebie teraz. poza tym czy ja wiem czy tak wszyscy harowali do konca? ogladalam kiedys film o afrykanskim dziecku i ciazy jego matki. tam wlasnie ciezarnej pomagano itd. owszem - pracowala, ale mniej niz inni, po porodzie otoczona byla opieka, wszyscy pomocni, ze mozna bylo dojsc do siebie, potem az do kilku lat killka osob zajmowalo sie dziecmi a nie ze kazdy zdany na siebie jak w cywilizowanych krajach... wszyscy tam zyja szczesliwie i dzieci i matki usmiechniete... wiec wydaje mi sie ze i w czasach przed plaga l4 ciazowego nie robiono niewolnikow z ciezarnych a starano sie zeby ciaze spokojnie szły. tym bardziej mnie to rpzekonuje ze wtedy byl rpzepis ze ciezarna w kolejce sie przepuszcza a teraz zalezy to tylko od dobrego wychowania kolejkowiczow...
|
|
|
|
#820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#821 |
|
Zakorzenienie
|
chyba umrę ze strachu. Poczekam do 13, bo niby coś tam się rusza, ale ja mam już takiego schiza, że szok.
|
#822 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To i tak luksus,że w szpitalu. Moja mama wychowała się na wsi i w dowodzie w miejscu urodzenia ma podaną nazwę tejże. Mój musk kiedyś tego nie zczaił i zapytałam to zdziwiona, gdzie kiedyś był tam szpital. A moja mama na to "ale ja się w domu urodziłam" :brzyd al:![]() Cytat:
A z kolei moja Mama oboje nas przenosiła i myła okna itp. żebyśmy w końcu chcieli wyjść. Przy moim bracie byli biednymi studentami, także do szpitala szli na nogach ![]() A ze mną już był luksus, rodziłam się w tym szpitalu, w którym i ja urodzę i była przy tym moja ciocia
|
|
#823 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() U mnie tez dziś lepszy nastrój, chyba dlatego że słońce od rana a nie szaro i ponuro jak wczoraj ![]() Wstawiłam drugą (z 10 ) pralek dzidziusiowych - może uda się dziś suszyć na dworze (u was też tego tyle było? liczę już wszystko ciuszki, kocyki pieluszki itp.?)Cytat:
![]() inwersja, wiktom, ewacia za rozkręcenie akcjiCytat:
i gratulacje za 9 miesiąc
|
|
#824 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
ale biorąc pod uwagę tutaj, nasze poletko, to na pewno było inaczej niż teraz babcia tż'ta też opowiadała, że za jej czasów to dzień przed porodem robiło się w polu z tymi statystykami tez prawda choć dzisiaj też do róznych lekarzy mozna trafić, bo jak usłyszałam, że koleżanka w 7mc-u miała już 4palce rozwarcia i jej lekarz mówił, że ok, to mało nie padłam. nie oszczędzała się, nie pracowała, ale śmigała normalnie w ciązy. urodziła dzień po tp, w ciągu 3h. jak przyjechała do szpitala, to miała już 9 palców rozwarcia! biorąc pod uwagę, to, że to pierwsze ciąża była i w każdej kolejnej rozwarcie robi się szybciej, to jeśli pójdzie do tego samego lekarza żeby prowadził jej ciążę, to albo będzie poród jeszcze większym ekspresem, albo wcześniak. tylko niestety ona nie ma świadomości tego, że jednak coś nie do końca w porządku było z jej ciążą. nie wie,że w sumie sporo szczęścia miała.
|
|
|
#825 |
|
Zakorzenienie
|
misiu
|
#826 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. XX
no wlasnie babcia mi opowiadala ze porod straszny a jeszcze gorszy strach bo wiele dzieci rodzilo sie martwych i nikt nie wiedzial dlaczego, nie raz slyszalo sie zeby kobieta umarla przy porodzie
mowila ze.moj tata tez urodzil sie siny i nie oddychal i nikt jej nie powiedzial dlaczego tylko go wytrzepali, trzasneli w tylek i juz to jej mowoe ze.moze zachlusnal sie.wodami plodowymi i dopiero babcie.po 50latach od porodu oswiecilo. mowi ze wtedy takiej wiedzy nikt nie mial, a personel medyczny to byla swietosc broniaca dostepu do informacji inwersja ja tp mam za 12dni wiectak czy siak juz blisko Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#827 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny , najnowsze opisy porodow piekne, pryczalam sie przy obydwu... dzielne jestescie naprawde
![]() ide spakowac torbe, bo tato mowi, ze to mogl byc czop i ze powinnam byc spakowana, tz tez krzyczy na mnie za ta torbe, wiec ide... ale nie wiem co zabrac... |
|
|
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
parę razy się ruszył, może się stresuje, bo moje dziecko ma zazwyczaj adhd, a dzisiaj taki spokojny.
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Dziewczyny super opisy ![]() Zastanawialiśmy się z mężem kiedy robić chrzciny i chyba będą 12 października (muszę dopasować się do rodzeństwa- większość za granicą, albo na drugim końcu pl). I właśnie zastanawiam się nad tortem, a dokładniej nad dekoracją na tort. Będę zamawiać z allegro. Którego bobasa wybrać? 1. http://allegro.pl/bobasek-na-skrzydl...466136202.html 2. http://allegro.pl/cbobas-na-skrzydla...521167369.html Podoba mi się jeszcze ten ale chce mieć niebieski napis i kwiatuszki więc chyba nie będzie pasował: 3. http://allegro.pl/bobas-na-listku-c-...515607098.html
|
|
|
|
#830 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. X
Cytat:
|
|
|
|
|
#831 | |
|
dryfuję słowami
|
Dot.: Odp: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. X
Cytat:
![]() swoją drogą to strasze, że robili taką rzeźnię
|
|
|
#832 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I słusznie, ja od miesiąca mam spakowaną mniej-więcej ![]() A co do listy to na 1 stronie jakaś jest, może Ci pomoże co zabrać ![]() Cytat:
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
Czeszko
![]() Larysa i Angel super opisy ![]() Asiek i Madzia gratuluje szczesliwego rozpakowania ![]() ja wczoraj po poludniu pobieglam na miasto, zrobilam zakupy, cos zjadlam i ogarnelam chate i przyszla kolezanka...posiedzialysm y i poklachalysmy prawie do 21 i potem poszlam jeszcze przygotowac malzowi obiad na dzis bo bierze sobie do pracy.... kolo 22 chwycily mnie tak jakby skurcze, nawet bolesne temu mysle ze skurcze bo niby bylam zagrozona porodem przedwczesnym i wszyscy mi wmawiali ze mam skurcze ale tak na prawde to ja do dnia dzisiejszego nie wiem co to znaczy skurcz... nio wiec wczoraj chyba mialam skurcze tyle ze trwaly od 22 do ok. 0.30 i to od poczatku co 5 minut albo nawet czesciej a czasem tak ze mi sie brzuch napinal i byl napiety przez 3 minuty a potem puszczal i za minute znowu sie napinal... troche to bolalo, juz nawet zastanawialam sie czy nie powinnam jechac na ip bo na szkole rodzenia powiedzieli ze trzeba jechac jak przez 2 h beda skurcze co 5 minut, ale nie chcialam tztowi nocy zarywac bo taka wizyta to minimum 2 h a tz po falszywym alarmie musi isc do pracy nio wiec wzielam nospe i stwierdzilam ze poczekam troche dluzej bo ani czop ani wody mi nie odchodza na razie... nio i dobrze zrobilam bo wszystko rozeszlo sie tak jak przyszlo :Pnio i w sumie to bardzo dobrze sie czuje i moglabym jeszcze jakis czas w tej ciazy pochodzic haha ale wkurzaja mnie z zewszad dochodzace pytania czy aby juz urodzilam.... jutro termin i beda mnie wkurzac jeszcze bardziej :P Edytowane przez SAMBAdiJANEIRO Czas edycji: 2013-09-10 o 09:49 |
|
|
|
#834 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. X
Cytat:
ale u mnie dlatego tak duzo ze.np koldry i ochraniacze pralam a to byly ze 4pralki plus kocyki itp. nie liczac ochraniaczy z wozka i fotelika Cytat:
na pierwszej stronie masz liste i przykladowa torbe matal Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#835 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem za nr1 ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
![]() CHodź dużo, wykorzystaj TŻa
|
|
#836 |
|
Zakorzenienie
|
a wiecie ze nadal przy lozkach porodowych sa pasy do nóg
przynajmije u nas widzialam. jak spytalam po co to lekarz mi wytlumaczyl ze czesto po porodzie przy szyciu kobiety chca kopac (wcale sie nei dziwie) albo maja jakies mimowolne ruchy nog ze zmeczenia i nie mozna normalnie szyc, wiec wtedy trzeba przytrzymac te nogi jakoś... ale to info sprzed 5 lat, wiec nie wiem jak jest teraz...
|
|
|
|
#837 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013,
Cytat:
ja nie chce 11,13,14,15,17 reszta moze byc ![]() wiec albo dzis albo w poniedzialek ciekawe co Maciej na tow sumie z.nim bylam umowiona na 21 ale lekarz.chyba chce inaczej Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#838 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
choc na prawde wygladac moze jak narzedzie tortur ciekawa jestem czy któraś i jesli tak, to która urodzi tego 24.09 ![]() ja wczesniej chciałam, ale myśle, że moja psychika nie wytrzyma 2-tygodniowego przeterminowania
|
|
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X
Cytat:
Jeszcze Ci czwartek zostaje ![]() Ja nie chcę dzisiaj, jutro ani w czwartek ![]() ![]() Jakoś mi daty nie siadają Wczorajsza jeszcze była fajna, no ale po ptokach.
|
|
#840 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X
a dlaczego akurat wtedy?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.

czasem m go żal, ale co tam - trzeba korzystać ze swojego stanu 
w ciąży mam najgłupsze sny jakie w życiu miałam do tej pory i jeszcze w dodatku je pamiętam 
eh, może to dziwne, ale czasem żałuję, że ja takich przeżyć nie będę miała. Choć jak to mi lekarz na moje jojczenie ostatni powiedział: nie chodzi o to żeby poród zaliczyć, tylko żeby dziecko i mama były zdrowe

kto rodzi

czasem tez się zastanawiam czemu mój gin wszystkiego mi nie mowi bo tu dziewczyny dużo pisza o przepływach itd. może nie było jeszcze potrzeby o tym wspominać i na kolejnej wizycie mi powie cos więcej bo to już będzie jakos 36 tydzień, mysle tez ze mój gin tez wie co robi bo ma tyle pacjentek ze szok

za rozkręcenie akcji