Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14 cz.19 - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-10, 16:22   #781
Maglena89
Raczkowanie

Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

Dziewczyny ma któraś ślub na 13:00 ?? Bo ja tak właśnie mam i nie wiem jak ogarnąć plan dnia

Z tego co piszecie to ok.1,5-2h trzeba zarezerwować na fryzjera, na makijażystkę myślę, że 1h starczy spokojnie. Do fryzjera mam dwie minutki pieszo. Makijażystkę z kolei chcę zamówić do domu, aby umalowała przy okazji mamę, teściową (jeśli będzie chciała), świadkową (moją siostrę). Wydaje mi się, że znając mnie nie będę mogła od wczesnych godzin spać i pewnie jeszcze rano będę musiała pojechać na salę do naszego apartamentu zawieść co trzeba i ogarnąć ostatnie sprawy i sprawdzić czy wszystko jest dopilnowane (choć mimo wszystko wolałabym dzień przed już mieć to ogarnięte i spokój ducha, żeby w dzień ślubu się nie denerwować niepotrzebnie). Droga z domu do kościoła to ok. 20 minut.

08:00-09:30 - fryzjer
10:00-11:00 - makijaż
11:15 - ubieranie
12:00 - błogosławieństwo
12:30 - wyjazd do kościoła

Kąpiel, relaks w wannie i takie tam dzień wcześniej, rano przed fryzjerem szybka kąpiel lub prysznic przed samym wyjściem, żeby po fryzjerze już się nie pluskać, aby fryzura nie ucierpiała

Czy tak będzie ok? Coś byście zmieniły???

Pytanie nr 2:

Dziewczyny mieszkające ze swoimi TŻtami - jak ogarniacie błogosławieństwo, ubieranie i wszystko? Wychodzicie ze swojego mieszkania oboje? Czy z TŻtem do swoich mam się "wprowadzacie" dzień przed, czy po prostu w dzień ślubu rano?? My mieszkamy od 3 lat razem. Mama TŻta mieszka trzy bloki dalej od nas. Moi rodzice 5 minutek samochodem, także nie wiem jak to zorganizować
Stary 2013-09-10, 16:40   #782
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

Maglena, my po prostu rano pojedziemy każde do swoich rodziców i tyle
Najchętniej ubieralabym się u nas, ale mamy małe mieszkanie i my + fotograf, makijażystka, fryzjer, świadkowa, świadek, mama, to już za dużo
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 16:40   #783
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
szare mnie nie wysusza, ładnie oczyszcza twarz (przynajmniej moją) PS. Wiadomo, że po umyciu trzeba nałożyć kremik.
Bez kremu nawilżającego to ja bym już dawno skóry nie miała

Cytat:
Napisane przez Lemon_Drop Pokaż wiadomość
Zapomniałabym! Miałam dzisiaj pierwszy ślubny koszmar! Śniło mi się że zespół był do kitu - zamiast naszego wokalisty w zespole śpiewał ten nowy wokalista Piersi (kojarzycie Balkanice?)
Mój TŻ ostatnio miał ślubny koszmar śniło mu się, że zapomnieliśmy zaprosić gości, ale niektórzy i tak przyszli, ale była straszna lipa

Cytat:
Napisane przez ParisParisienne Pokaż wiadomość
kiedy zabieracie sie organizacje podrozy "poslubnej"? Liczycie na lasta, czy chcecie wczesniej, zeby nie wyprzedali wszystkich fajnych miejsc?
Ja pewnie się na żadną podróż nie wybiorę

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Ja też panikowałam jak mój brat oświadczył się miesiąc po naszych zaręczynach, ale ja pierwsza wybierałam datę i my mamy w czerwcu, brat we wrześniu. Coś słyszę, że drugi mój brat ma w planach zaręczyny w grudniu. Miejmy nadzieję, że rodzice nie będą mieli w tym samym roku ślubów całej swojej trójki Dwa śluby w jednym roku córki i syna wystarczą
u mojego TŻ tak jest, jego siostra ma w październiku tego roku, a my w sierpniu następnego, i jest finansowa panika.

Tycikata na pewno będzie dobrze, 3mam kciuki! Wiem, jak to jest z kryzysem w związku, ja ze swoim TŻ teraz też "zażegnuję", ale ja go do ołtarza choćby siłą zaprowadzę (oczywiście żart, żeby dyskusji nie było, że na siłę biorę ślub)

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
haha, to dobrze, że nie wiesz, w jakim wieku był mój tż jak mi się oświadczał
a pochwal się!

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
też uważam, że godzina to mało. Wole zarezerwować więcej czasu. A jak coś się stanie? będzie wypadek i spóźnisz się do fryzjera albo on do ciebie?? I robi się problem. Wolę nie dodawać sobie dodatkowego stresu w tym dniu.
Mi się spóźniła makijażystka studniówkowa - zakopała się. Ale i latem się różne akcje zdarzają

Ja tam jeszcze nic nie rezerwuję, bo nie wiem, o której będzie ślub. Chciałabym o 17...
I w ogóle nie mam teraz weny ani czasu ani kasy na organizację własnego ślubu, bo ciągle się zajmujemy weselem siostry TŻ samo szukanie fryzjera to kupa czasu. I musiałam sobie odmówić panieńskiego siostry TŻ.

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 16:44   #784
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maglena89 Pokaż wiadomość
Pytanie nr 2:

Dziewczyny mieszkające ze swoimi TŻtami - jak ogarniacie błogosławieństwo, ubieranie i wszystko? Wychodzicie ze swojego mieszkania oboje? Czy z TŻtem do swoich mam się "wprowadzacie" dzień przed, czy po prostu w dzień ślubu rano?? My mieszkamy od 3 lat razem. Mama TŻta mieszka trzy bloki dalej od nas. Moi rodzice 5 minutek samochodem, także nie wiem jak to zorganizować
ja jestem zdania, że należy wychodzic tego dnia z domów rodzinnych - ślub to symbol rozpoczęcia nowego życia z drugą osobą i warto go uszanowac. Poza tym ubieranie sie w jednym domu? to juz nie ma tej atmosfery.... poza tym tż by cie widział w fryzurze ale bez makijażu, w makijażu ale bez sukienki, itd, zabralibyscie sobie całą niespodziane i ekscytacje z oczekiwań... ale to tylko MOJE zdanie jest

nie odpisałam na jakiej diecie ejstem....
8 kg schudłam w 2 miesiące na diecie plaż południowych.... przestrzeałam jej bardzo rygorystycznie, a teraz juz jadam owoce normalnie ale weglowodanów wciąz unikam jak ognia, juz nie trace kg na tydzien (wczesniej to nie było aż tak regularne :P), a tak może z pół na 10 dni i dobrze mi z tym.... nie chceteraz tak zleciec bardzo, bo nie będe miała w czym jesienią chodzic
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 16:51   #785
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość

a pochwal się!

tż ma 31 lat, a ja 22
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 16:55   #786
exist_
Zakorzenienie

Wszystkie zmiany w kalendarzu o które prosiłyście są zrobione.
Nie mam czasu na nadrobienie wątku.
Stary 2013-09-10, 17:03   #787
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Cytat:
Napisane przez Tycikata Pokaż wiadomość
stary???? proszę Cię, nie załamuj mnie

to ja mam 25 lat a wszystko wskazuje na to, że zostanę starą panną.

Nie pisałam Wam tutaj na forum, ale już Wam piszę.
Z moim (chyba jeszcze) TŻ przechodzimy obecnie bardzo poważny kryzys.
Zbyt poważny aby nasz ślub się odbył w przyszłym roku.
Być może pobierzemy się kiedyś, być może się rozstaniemy.

Dlatego też przestałam się tu namiętnie udzielać.
No i muszę poprosić exist aby mnie wywaliła z kalendarza

oczywiście i tak zostanę tu z Wami i będę Was podczytywała i wspierała
no, i tyle

Rety... Przykro to czytać, przesyłam siłę, tylko tyle mogę

Cytat:
Dziewczyny ma któraś ślub na 13:00 ?? Bo ja tak właśnie mam i nie wiem jak ogarnąć plan dnia
Ja najprawdopodobniej będę mieć o tej godzinie, albo nawet o 12 (chyba, że stanie na opcji łączonego jednego przyjęcia, to pewnie o 15 lub 16), też jeszcze nie myślałam nad planem dnia

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 17:09   #788
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzixx88 Pokaż wiadomość
śliczna fryzura

ja mam do zapięcia stanika teraz i zapuszczam...
dziękuję
do zapięcia stanika to już długie
Cytat:
Napisane przez Ad rem Pokaż wiadomość
hihihi ile Twoja fryzjerka układała to cudne upięcie, które wstawiałaś ostatnio?
40 minut więc moim zdaniem bardzo krótko
Cytat:
Napisane przez Ad rem Pokaż wiadomość
aaaaaaa dostałam właśnie maila, że moje ślubne buciki zamówione na bialebuty.com właśnie zostały do mnie wysłane!!!
Chyba oszaleję!
czekam na szczegółowy opis ze zdjęciami!

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 17:09   #789
Atomoowka
Wtajemniczenie

10.05.2014

Ja: Roztrzepana, wiecznie uśmiechnięta, czasami zbyt szczera i zbyt głośna. Jak na lwa przystało lubi być w centrum uwagi i z chęcią miałaby zawsze rację. Chyba zbyt wymagająca w stosunku do bliskich, pedantka o jasno określonych zasadach.
Kocha bezgranicznie psy-jest wolontariuszką.
Najważniejsze osoby w jej życiu to synek Aleksander i przyszły mąż Piotrek

On: Bardzo ugodowy i spokojny. Nie zna słowa złość i kłótnia. Człowiek o niezwykle nietypowym poczuciu humoru.
Jak kocha to na zabój, choć niekoniecznie łatwo przychodzi mi wyznawanie uczuć. Mało mówi, domator.

My: Poznali się w pracy i choć początkowo się nie lubili, bo on był gburem stroniącym od ludzi a ona rozgadaną i rozwrzeszczaną małolatą to jednak coś zaiskrzyło. Połączyło ich wspólne biurko ( dosłownie i w przenośni). Skazani na siebie musieli zacząć rozmawiać. Tak zaczęła się ich przyjaźń która dość szybko przerodziła się w miłość
Mieszkają razem od ponad 2-óch lat, a razem są ponad 5.

Kościół: Parafia rzymskokatolicka św. Michała Archanioła w Warszawie- ślub godzina 18-sta
Sala: Park na Wojskiego w Markach
DJ: Dj Rafi- umowa podpisana
Kamerzysta: będzie ale jesteśmy w trakcie wybierania.
Foto:
Anna Sychowicz- umowę będziemy podpisywali w połowie września.
Samochód: pojedziemy albo terenówką mojej siostry albo wynajmiemy jakiś zabytkowe autko.
Buty: zdjęcie w załączniku
Suknia: agnes 11218 kolor jasny ecru, materiał piękny muślin. Do tego takie jakby bolerko koronkowe z rękawem 3/4
Fryzura: zdecydowanie prosta, żadnych koków ani lakierowanych sprężynek. Coś dziewczęcego i subtelnego. Zamiast welony kwiatek lub delikatny wianek z kwiatów
Kolor przewodni: Fiolet

Inspiracje w załączniku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3f869f6363310a249f7b96247bbbbbcb.jpg (78,4 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CAM01140.jpg (77,5 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Asia_Piotr_Wesele006.jpg (75,0 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bukiet-ślubny-z-fioletowych-kwiatów-15.jpg (23,3 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg agnes2.jpg (16,7 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CAM01126.jpg (117,5 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CAM01128.jpg (103,8 KB, 27 załadowań)

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca
Atomoowka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 17:29   #790
ParisParisienne
Rozeznanie

Katarzyna
Chyba ostatecznie zdecyduje sie na ta diete.... Tyle dobrego o niej slyszalam... a jak ukladalas posilki to po prostu korzystalas z jakies listy dozwolonych produktow, czy jakiegos konkretenego planu/menu?
Ja nie jestem teraz na jakies specjlanej diecie, ale nie chce zeby te 5 kg wrocilo

Cytat:
Pytanie nr 2:

Mysle, ze powinniescie wychodzic ze swoich domow rodzinnych. Taka jest nasza tradycja i jesli sie z nia zgadzasz to czemu mialabys robic inaczej ? Ja tez mieszkam z TZ, ale w dniu slubu bedziemy "oddzielnie" az do blogoslawienstwa. Oczywiscie to jest tylko moje zdanie
ParisParisienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 17:35   #791
Atomoowka
Wtajemniczenie

Magdalena89 ja też mieszkam z TŻ ale i ja i on nie chcemy się widzieć wcześniej niż błogosławieństwo, a najchętniej przy ołtarzu dopiero.
TŻ w piątek wieczorem jedzie do swojego domu rodzinnego i w sb tuż przez ślubem przyjedzie do mnie ze swoją mamą i bratem.

Trochę taką szkopkę w sumie z tego robimy, bo takie kombinowanie ale tak chcemy więc tak sobie wymyśliliśmy

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca
Stary 2013-09-10, 17:50   #792
Maglena89
Raczkowanie

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi - chciałam poznać Wasze opinie i rozwiązanie tej sytuacji
Dziewczyny, które jeszcze nie pisały - chętnie poczytam jak to będzie u Was

Ja planuję tak:

6:00 - pobudka
6:15 - wspólna kawka i śniadanko (tak, tak mam nadzieję, że uda mi się coś przełknąć, bo jak nic nie zjem przed wyjściem z domu to nie czuję się najlepiej...)
6:30-7:00 - kąpiel/prysznic (wszelkie wylegiwania w wannie, spa i zabiegi dzień wcześniej przed snem)
7:00-7:30 - ja ubieranie się do fryzjera, a TŻ kąpiel i co tam mu potrzeba będzie z łazienki skorzystać
7:45 - oboje wychodzimy z naszego mieszkania. Ja do fryzjera, a TŻ do swoich rodziców. Fryzjer jest 2 minutki od mojej mamy także po fryzjerze do mamy już realizować dalszą część planu. TŻ w tym czasie będzie u swoich rodziców z babcią i bratem (świadkiem) przygotowywał się do ślubu, potem przyjedzie z rodzicami do mnie i rodziców na błogosławieństwo (chyba, że teściowa będzie chciała przyjechać wcześniej na makijaż, albo makijażystkę wyślę do niej, bo dom moich rodziców i TŻta dzieli 5 minut samochodem).
Stary 2013-09-10, 17:55   #793
hihihi
Zakorzenienie

ja jeszcze nie wiem, ślub o 16, więc fryzjera planuję 10.30-11.00 a makijaż może 12.00-12.30

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 17:59   #794
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vixena Pokaż wiadomość
hmm macie już zaplanowany cały dzień a ja jeszcze nie wiem o której godz. ślub bo ksiądz dopiero od polowy października będzie zapisywał msze na przyszły rok :/ mam nadzieje że uda się na 16 lub ewentualnie 17
Ja się dowiem dopiero w marcu, o której godzinie ślubuję, więc to dopiero będzie późno...
Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
waże 65 kg w tej chwili, to jest sporo, jak zejde do 59,9 to będę przesszczesliwa, do końca stycznia mam czas bo wtedy zamawiam suknie ślubną

zobaczcie jakie cuda znalazłam http://www.aldoshoes.com/ca-eng/wome...886-gweneal/81
A ile masz wzrostu, jeśli można wiedzieć?
Butki śliczne
Ja z dietą totalnie leżę, tak jak wspominałam, niestety aktualna waga z podpisu podskoczyła o ok. 1-1,5kg Ale jak mówiłam, planuję się solidnie ogarnąć po 21 września, bo wtedy idziemy na ostatnie w tym roku wesele, ale to już koniecznie, bo źle się sama z sobą czuję jak tak zaniedbuję dietę... Tym bardziej, że ładnie ćwiczę codziennie i żal to tak zaniedbywać...
Cytat:
08:00-09:30 - fryzjer
10:00-11:00 - makijaż
11:15 - ubieranie
12:00 - błogosławieństwo
12:30 - wyjazd do kościoła

Kąpiel, relaks w wannie i takie tam dzień wcześniej, rano przed fryzjerem szybka kąpiel lub prysznic przed samym wyjściem, żeby po fryzjerze już się nie pluskać, aby fryzura nie ucierpiała

Czy tak będzie ok? Coś byście zmieniły???

Pytanie nr 2:

Wydaje mi się, że plan jest ok.
A co do 2 pytania - ja jestem w totalnie innej sytuacji, bo TŻ jest z zupełnie innego miasta, a nawet województwa. Mieszkamy w domu 2-piętrowym, my na piętrze, moi rodzice na dole, więc noc pewnie spędzimy razem, a rano ja ucieknę szykować się na dole, a TŻ po mnie przyjdzie później (mamy osobne wejścia do mieszkań, więc będzie ok ).
A na Twoim miejscu, na noc przed ślubem się rozdzieliła

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Mój TŻ ostatnio miał ślubny koszmar śniło mu się, że zapomnieliśmy zaprosić gości, ale niektórzy i tak przyszli, ale była straszna lipa
Mój TŻ miał dziś zwykły sen ślubny, choć dla mnie pewnie to byłby koszmar Ze ślubu nic nie pamiętał, ale za to rano po ślubie jedliśmy zimne krokiety :P
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 18:07   #795
Verunka
Zadomowienie

pewnie mnie zjedziecie, ale uwazam, ze jak sie razem mieszka to takie wynoszenie sie do rodziców, zeby wyjsc ze swojego domu jest mega na pokaz i wychodzi sztucznie... to tak jakby udawac, ze wcale razem sie nie mieszka i ze przeciez ciagle sie jest dziewicą.... sratatata. Wychodzenie z domu moim zdaniem miało sens i symbol, kiedy młodzi mieszkali osobno i to było jakby to ostatnie wyjscie, bo od nastepnego dnia juz byli małżeństwem i wynosili sie na swoje. Uwazam, ze jak sie razem mieszka to nie ma co robic szopki i trza wychodzic od siebie po prostu. A ze nie ma atmosfery, ze nie ma sie jak ubrac, no cóż... trza było razem nie mieszkac, albo rybki, albo akwarium.

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 18:11   #796
Dotka90
Zakorzenienie

Verunka, no wiesz, sorry, nie wybieraliśmy mieszkania pod kątem tego 'czy będzie tu wygodnie ubierać się do ślubu'

I głęboko gdzieś mam to, co kto sobie pomyśli, nie robimy żadnej szopki, tylko zwyczajnie chcemy żeby nam było wygodnie, a u nas NIE MA możliwości żeby tak było.
Stary 2013-09-10, 18:12   #797
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
pewnie mnie zjedziecie, ale uwazam, ze jak sie razem mieszka to takie wynoszenie sie do rodziców, zeby wyjsc ze swojego domu jest mega na pokaz i wychodzi sztucznie... to tak jakby udawac, ze wcale razem sie nie mieszka i ze przeciez ciagle sie jest dziewicą.... sratatata. Wychodzenie z domu moim zdaniem miało sens i symbol, kiedy młodzi mieszkali osobno i to było jakby to ostatnie wyjscie, bo od nastepnego dnia juz byli małżeństwem i wynosili sie na swoje. Uwazam, ze jak sie razem mieszka to nie ma co robic szopki i trza wychodzic od siebie po prostu. A ze nie ma atmosfery, ze nie ma sie jak ubrac, no cóż... trza było razem nie mieszkac, albo rybki, albo akwarium.
Ja się nie do końca zgadzam. Okej, może to wyglądać sztucznie dla ludzi z zewnątrz, ale u mnie nie chodzi o "udawanie dziewicy", tylko bardziej o to samo, o co chodzi z niepokazywaniem się TŻtowi w sukni ślubnej. Noc przed ślubem razem spędzić można i sama tak zrobię, ale po prostu nie chciałabym, żeby TŻ od rana mnie widział na kolejnych etapach przygotowań - z fryzurą, ale bez mejkapu, z fryzurą i mejkapem, ale bez sukni itp... Chcę zobaczyć blask w jego oczach, kiedy zobaczy mnie pierwszy raz jako swoją pannę młodą, a przyszłą żonę. I ja chcę mieć podobne wrażenie. Takie "podglądanie" swoich wspólnych przygotowań wg mnie po prostu trochę psuje magię tego dnia, dla mnie to jest strasznie ekscytujące, że się tak czeka od samego rana, aż się zobaczy na kilka chwil przed ślubem.
Nie mówiąc o aspekcie wygody i komfortu w tym dniu, o czym mówi Dotka, a nie gnieść się w ok. 10 osób w ciasnym mieszkaniu. 10 osób, bo młodzi, ich rodzice, świadkowe, foto, kamerzysta...

Edytowane przez Anesthesia
Czas edycji: 2013-09-10 o 18:13
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 18:14   #798
Atomoowka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja się po części z Tobą zgadzam, ale my z TŻ rozstajemy się ze względu na to iż nie chcemy się w ogóle widzieć tego dnia.
Chcemy się dopiero zobaczyć już w pełnej krasie przed ołtarzem.
Na pokaz to jednak nie będzie bo żadna rodzina Nam towarzyszyła nie będzie ( oprócz rodziców) a i kamerzysta i fotograf nie będzie z Nami, no chyba że zdecydujemy się na błogosławieństwo.
Zawsze marzyłam o tym, żeby TŻ ujrzał mnie w suknie dopiero przed ołtarzem ale z tego powodu nie mogłabym zrezygnować ze wspólnego mieszkania z TŻ

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca
Stary 2013-09-10, 18:16   #799
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Anesthesia 176cm

Paris
ja po prostu nie jadłam zakazanych produktów, nie wymyslałam sobie jadlospisów, kupiłam mnóstwo jogurtów, serków wiejskich, wieczorem jadałam ryby i pełno warzyw.... nie jadłam wegli i owoców

verunka to równie dobrze idąc twoim tokiem myślenia po co brac ślub jak sie razem mieszka? dla szopki? niestey ale czasy mamy takie, że ludzie młodzi nie są w stanie od 18 roku sie razem utrzymac i wziac ślub, teraz wszyscy ida na studia (prawie) i średnia zawierania małżeństw wynosi 27 lat w Polsce obecnie, a kiedyś 27 letnia kobieta to była stara panna której nikt by już nie chciał. Zmieniły sie czasy to i rozwiązania są inne.
Poza tym pamiętajmy że przed ślubem obowiązuje nas czystość (w piątek jest spowiedź przedślubna, po której już nie można położyć sie do tego samego łóżka).

Edytowane przez swiat_katarzyny
Czas edycji: 2013-09-10 o 18:18
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 18:23   #800
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Cytat:
Kompletnie się nie zgadzam. Ja z Tż planujemy spać w swoich domach z pt. na sob, bo:
a) można te chwile spędzić ze swoimi rodzicami i rodzeństwem,
b) zdąży się za sobą zatęsknić do rana,
c) jest się na spokojnie ze swoimi myślami,
d) istnieje szansa na wyspanie się.

Ponadto to, co dziewczyny niektóre pisały, czyli ja nie chcę żeby mnie Tż od rana widział przed założeniem sukienki, z samym makijażem czy fryzurą. Trzeba to celebrować na łonie rodzinnym, ale bez jazdy po wspólnym mieszkaniu proszę, bo tu się wkrada taki przedszkolny wręcz klimat. Albo psio-ogrodniczy

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 18:36   #801
say-hello
Zakorzenienie

Verunka ja też się nie zgodzę... nawet mi przez myśl nie przeszło, że chcę wychodzić z domu rodziców, żeby wyglądać na dziewicę tak jak dziewczyny wyżej wspomniały, jest wiele praktycznych przyczyn, dla których decydujemy się na takie rozwiązanie. poza tym, o ile nasz domek będzie już wykończony, to chcemy go udostępnić przyjezdnej rodzince tż, żeby mogli tam przed ślubem się pojawić, wypić kawkę, wypakować, przebrać itp. część gości też będzie tam spała.
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 18:41   #802
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
A u mnie panika. Od rana wydzwaniają mama i siostra, bo mój siostrzeniec (stary 25 letni chłop ) chyba się oświadczył swojej lubej. .
stary 25letni chłop? No coś Ty to ja też z moim Tżetem stara

Cytat:
Napisane przez Tycikata Pokaż wiadomość
Nie pisałam Wam tutaj na forum, ale już Wam piszę.
Nasz Kochana

Cytat:
ja zawsze mam szczupłą twarz, tycie czy chudnicie jej ni zmienia, ale w biodrach wciąż 102 cm chociaż do 96 chciałabym dojsc

dziekuje, ale to jeszcze nie to nosze rozmiar 40 na dole a na górze 38 (a było 42/40) jak zejde do 38 na dole to sie uspokoję
naprawdę nie widać, że nosisz na dole taki rozmiar. Wg mnie jest już dobrze, nie powinnaś już chudnąć, ale jeżeli uszcześliwi Cię ta 38 to życzę Ci aby w miarę możliwości szybko się to udało

Cytat:
Anesthesia 176cm[B]

Zmieniły sie czasy to i rozwiązania są inne.

Poza tym pamiętajmy że przed ślubem obowiązuje nas czystość (w piątek jest spowiedź przedślubna, po której już nie można położyć sie do tego samego łóżka).
zgadzam się tak socjologicznie to ujęłaś

KaEs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 18:43   #803
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez antonina_bielska Pokaż wiadomość
Kompletnie się nie zgadzam. Ja z Tż planujemy spać w swoich domach z pt. na sob, bo:
a) można te chwile spędzić ze swoimi rodzicami i rodzeństwem,
b) zdąży się za sobą zatęsknić do rana,
c) jest się na spokojnie ze swoimi myślami,
d) istnieje szansa na wyspanie się.

Ponadto to, co dziewczyny niektóre pisały, czyli ja nie chcę żeby mnie Tż od rana widział przed założeniem sukienki, z samym makijażem czy fryzurą. Trzeba to celebrować na łonie rodzinnym, ale bez jazdy po wspólnym mieszkaniu proszę, bo tu się wkrada taki przedszkolny wręcz klimat. Albo psio-ogrodniczy
Daj spokój, sama z chłopem mieszkam. Nie zamierzam sie jednak wynosic na noc gdziekolwiek. Zdecydowalismy sie zyc razem przed slubem, razem do tego slubu sie mozemy przygotowac

Cytat:
Anesthesia 176cm

Paris
ja po prostu nie jadłam zakazanych produktów, nie wymyslałam sobie jadlospisów, kupiłam mnóstwo jogurtów, serków wiejskich, wieczorem jadałam ryby i pełno warzyw.... nie jadłam wegli i owoców

verunka to równie dobrze idąc twoim tokiem myślenia po co brac ślub jak sie razem mieszka? dla szopki? niestey ale czasy mamy takie, że ludzie młodzi nie są w stanie od 18 roku sie razem utrzymac i wziac ślub, teraz wszyscy ida na studia (prawie) i średnia zawierania małżeństw wynosi 27 lat w Polsce obecnie, a kiedyś 27 letnia kobieta to była stara panna której nikt by już nie chciał. Zmieniły sie czasy to i rozwiązania są inne.
Alez ja doskonale znam realia Własnie jak mówisz zmieniły sie czasy i rozwiazania. Skoro jestesmy takie nowoczesne i trendy i mieszkamy z chłopami przed slubem, to po co siegamy do tradycji (ktorą olałysmy własnie tym przedslubnym mieszkaniem). To jest moim zdaniem szopka. Albo robi sie tak, albo tak. Nie ma tak ze wilk syty i owca cała. Ja absolutnie rozumiem, ze chce sie przygotowac osobno, ze chce sie ten czas spedzic z rodziną, ze to tradycja itepe... Ale tak jak mówie, albo sie jest wiernym tradycji - i sie razem nie mieszka i kozysta wtedy z dobrodziejstw symboli itepe, albo sie mieszka razem i troche jakby cichaczem przemycając graty nad ranem, zeby nas nikt nie widział wsiada do taksówy i pedzi do mamy Tak to widze, nie obrzucajcie błotem;P

Nie musze podkreslac, ze kazda robi wedle własnego sumienia i własnego uwazania, tak zeby jej było dobrze, fajnie, wygodnie. JA uwazam, ze to smieszne i udawane. Mam prawo ot co Tyle w kwestii wyjasniania, coby nam sie tu burza nie wywiązała zaś

Stary 2013-09-10, 18:46   #804
Dotka90
Zakorzenienie

Verunka, ale ja np. nie zamierzam się na noc nigdzie wynosić. Normalnie śpimy razem, a rano każde jedzie, do swojego domu rodzinnego.
To też jest be i fuj i niedobre, czy jestem już w połowie dobra, bo jednak wspólna noc, ale potem 'odstawiam szopkę' i jadę do mamy, żeby móc się jak człowiek ubrać i mieć normalne zdjęcia?

Nie wiem, mam się gnieść w naszym małym mieszkaniu w 10 osób, z footgrafem, który nie może porobić fajnych fot, bo zawsze ma kogoś w kadrze?
Stary 2013-09-10, 18:50   #805
ParisParisienne
Rozeznanie

Katarzyna dzieki

Verunka ja tez nie zgadzam sie z Toba. Ale wcale nie chce Cie zjechac Takie masz zdanie - tak zrob, ok. Lecz nie wypominaj dziewczynom, ze ich podejscie jest na pokaz i bez sensu -skoro i tak razem mieszkaja z TZ. Mieszka sie razem z roznych powodow. Czasy sa jakie sa, studia, praca i miliony innych powodow.....
ParisParisienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 18:54   #806
Dotka90
Zakorzenienie

Aha, jeszcze dodam, że przecież kiedyś nie-mieszkanie razem przed ślubem było podyktowane nie tradycją, a głównie względami religijnymi.
My wierzący nie jesteśmy, więc dlaczego mam nie mieszkać z TŻtem?
I podobnie jak dziewczynom, nawet nie przyszło mi do głowy udawać żadnej dziewicy itd.

Idąc tym tokiem myślenia, to WSZYSTKIE z nas, które chcą w tym dniu ubrać welon, a nie są dziewicami, sa hipokrytkami?

No nie do końca, bo KIEDYŚ welon był symbolem dziewictwa, teraz funkcjonuje raczej po prostu jako ozdoba...

Kurczę, rozumiem, że ktoś może mieć inne zdanie, ale takie jechanie po kimś jest niemiłe

I tekst, że jak się nie ma jak ubrać do ślubu we własnym domu, to trzeba było razem nie zamieszkiwać A co ma piernik do wiatraka..
Jak zamieszkiwałam z Tżtem to nawet nie byliśmy zaręczeni.
Stary 2013-09-10, 18:55   #807
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Verunka, ale ja np. nie zamierzam się na noc nigdzie wynosić. Normalnie śpimy razem, a rano każde jedzie, do swojego domu rodzinnego.
To też jest be i fuj i niedobre, czy jestem już w połowie dobra, bo jednak wspólna noc, ale potem 'odstawiam szopkę' i jadę do mamy, żeby móc się jak człowiek ubrać i mieć normalne zdjęcia?

Nie wiem, mam się gnieść w naszym małym mieszkaniu w 10 osób, z footgrafem, który nie może porobić fajnych fot, bo zawsze ma kogoś w kadrze?
Czy masz sie gniesc w małym mieszkanku? Nie wiem, pewnie nie. Tak jak wyzej, kazda robi wedle swojego uznania. Mam bliskich znajomych, którzy ubierali sie i przyjmowali błogosławienstwo w malenkiej kawalerce, w której mieszkali. Czy im było wygodnie? Pewnie nie. Tak zdecydowali - ok, Ty zrobisz inaczej, bo Ci nie bedzie wygodnie, bedziesz sie stresowac czy coś. Ja jestem obcą babą z forum i nikt sie moim zdaniem sugerował nie bedzie przece
Niemniej jednak jest to forum publiczne i zdanie swoje wyrazić mam ochote. I nie uwazam, zeby kogokolwiek swoim zdaniem zjeżdżała, bo mówie w odniesieniu do ogólnej sytuacji, nie wymieniam nikogo z imienia, czy nicka. Wiem, ze zostanie to potraktowane personalnie, ale co zrobic. Nie mam zamiaru milczec na kazdy temat tylko ze wzgledu na to, ze jest on niewygodny. Wydaje mi sie, ze dosc kulturalnie sie wypowiedziałam.

edit: odnosnie welonu... nie wiem ja uwazam ze to faktycznie jest jakis symbol dziewictwa. Nadal. No i faktycznie zakładanie w takiej sytuacji welonu o hipokryzje zakrawać może.

I nie: że jak sie nie ma gdzie ubrac, to trzeba było razem nie zamieszkiwać, ALE: jak sie razem zamieszkało przed slubem i była to dojrzała decyzja to dlaczego w niej nie wytrwać i nie pójść tym tropem dalej, tylko cofać się do czegoś, co się notabene odrzuciło.

Chodzi mi o to, ze nie da sie tak wybierac z kazdego garnka tego co mi smakuje. Jak sie na cos decyduje, to sie decyduje i juz. Wiem, ze to jest niewygodne co pisze, ale ja jestem w zyciu mocno kategoryczna i bardzo szczera, wiec wiem ze to moze byc trudne i kłujące, ale no nie wiem. Niekoniecznie uwazam, zebysmy musiały sobie we wszystkim przytakiwac i sie w odniesieniu do wszystkiego usmiechac.

Edytowane przez Verunka
Czas edycji: 2013-09-10 o 19:04
Stary 2013-09-10, 19:05   #808
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:

Alez ja doskonale znam realia Własnie jak mówisz zmieniły sie czasy i rozwiazania. Skoro jestesmy takie nowoczesne i trendy i mieszkamy z chłopami przed slubem, to po co siegamy do tradycji (ktorą olałysmy własnie tym przedslubnym mieszkaniem). To jest moim zdaniem szopka. Albo robi sie tak, albo tak. Nie ma tak ze wilk syty i owca cała. no ale dlaczego tak nie ma ze wilk syty i owca cała, gdy dziewczyny dokładnie pokazują że tak bedą miały

Ja absolutnie rozumiem, ze chce sie przygotowac osobno, ze chce sie ten czas spedzic z rodziną, ze to tradycja itepe... Ale tak jak mówie, albo sie jest wiernym tradycji - i sie razem nie mieszka i kozysta wtedy z dobrodziejstw symboli itepe, a co w sytuacji gdy mieszkałam z Tżetem i już z nim nie mieszkam... mam spod mostu iść bo no nie jestm tak czy siak wierna tradycji... i żeby nie odwalać szopki to takie wyjście mi pozostaje, bo i tak każdy wie że z nim mieszkałam albo sie mieszka razem i troche jakby cichaczem przemycając graty nad ranem, zeby nas nikt nie widział wsiada do taksówy i pedzi do mamy Tak to widze, nie obrzucajcie błotem;P

oczywiście prześmiewczo to pokazałam, żeby pokazać Ci, że to zwykłe czepianie jest DDziewczyną gł. chodzi o to pierwsze wrażenie, gdy Tż widzi już w całej okazałości... dla tego pierwszego wrażenia warto zrobic ta "szopkę". Poza tym mile widziane błogosławieństwo w rodzinnym domu

Nie musze podkreslac, ze kazda robi wedle własnego sumienia i własnego uwazania, tak zeby jej było dobrze, fajnie, wygodnie. JA uwazam, ze to smieszne i udawane. Mam prawo ot co Tyle w kwestii wyjasniania, coby nam sie tu burza nie wywiązała zaś no dokładnie masz takie prawo niemniej jednak dla mnie to nie jest szopka i całkowicie rozumiem dziewczyny
no Verunka a Ty w końcu wybrałaś makijażystkę, czy jeszcze nie? Czy mi się z kimś innym pomyliło

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cytat:
Wydaje mi sie, ze dosc kulturalnie sie wypowiedziałam.
.

KaEs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 19:06   #809
vixena
Rozeznanie

hmm ja rozumiem Verunko twoje podejście i nie uważam, żebyś po kimś tu jechała. Chociaż sama zrobię odmiennie - każdy wychodzi od siebie, względy praktyczne.
Stary 2013-09-10, 19:07   #810
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
no Verunka a Ty w końcu wybrałaś makijażystkę, czy jeszcze nie? Czy mi się z kimś innym pomyliło

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

skoro teraz mieszkasz w domu, to z niego wychodzisz. Dla mnie to naprawde jest proste i mysle, ze jakby dziewczyny czytaly to bez emocji to tez by to ogarnely, ale wiem ze dochodzą kwestie emocjonalne i robi sie sajgon

Ja juz jakis czas temu wybrałam, Anasthesia miała chyba wybierac, ale mówiła ze zdecyduje sie na tą co ja, chyba ze chodziło o kogos innego jeszcze

A Ty co zas kombinowałas z kiecką?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości