|
|
#2011 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X
Cytat:
za to 7latka jest nieporadna, płacze 3 razy dziennie i ogólnie dzieci są raczej mało samodzielne
|
|
|
#2012 |
|
Rozeznanie
|
cała trójka jeśli im coś nie wychodzi to płacze, najmniejsza nawet jak nie potrafi otworzyć drzwi lub wyciągnąć rękę z rękawa kurtki, a ostatnio najstarsza wpadła w histerie bo jej się balon odczepił od patyka... Jednym słowem od rana do wieczora w tym domu panuje jeden wielki płacz
|
|
#2013 |
|
Rozeznanie
|
jutro lecę do Mediolanu! :O aaaa, mam mieszane uczucia, bardzo chcę już jechać, ale z drugiej strony przywiązałam się do dzieci i hostów i w środku mnie ściska na myśl, że wyjeżdżam, a oni będą mieli inną au pair
dziewczyny jak wyglądały u Was pożegnania? Moja rodzinka w niedzielę jak byli dziadkowie dzieci przyniosła mi ciasto w czasie deseru z napisem "will miss you" i sztucznymi ogniami, nie wiem czy to całość pożegnania ja zrobiłam dla nich album, do którego przygotowałam kolaże zdjęć z miejsc w których byliśmy napiszę czy jeszcze jakieś łzawe pożegnania będą miały miejsce (chociaż znając siebie na bank na lotnisku się popłaczę), no to jak było u Was? |
|
|
|
|
#2014 |
|
Raczkowanie
|
Witam, dawno się nie udzielałam na forum a to za sprawą planowania wyjazdu, samym wyjazdem i adaptacją w nowym miejscu. Jest to mój pierwszy raz jako aupair i szczerze muszę przyznać że bardzo sie cieszę że zdecydowałam się na taką przygodę.
Jestem w Londynie już ponad tydzień, okres sprawdzania mnie się już chyba zakończył bo zostawiają mnie samą w domu i sama zaprowadzam i przyprowadzam małą ze szkoły. Moja mała ma prawie 5 lat i jest strasznie nieznośna. Jak jej się czegoś zabrania albo jak coś idzie nie po jej myśli to wtedy bije i rzuca różnymi rzeczami. A nawet potrafi powiedzieć do swojej mamy: shut up albo shut your mounth. Postaram się nadrobić zaległości w tym wątku a także chciałam podziękować za bardzo przydatne rady związane z aupair
|
|
|
|
|
#2015 | ||
|
Tajka
|
Czy któraś z Was wyjeżdżała do jakiegoś kraju (np. Niemcy) z podstawową znajomością języka użytkowego ?
|
|
|
#2016 |
|
Konto usunięte
|
Wszystko o byciu AU PAIR, part. X
|
|
|
|
|
#2017 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2018 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ciekawe, jak to będzie wyglądać
|
|
|
#2019 |
|
Rozeznanie
|
I co wtedy robisz? Ja czasem nie pozwalam im na ich zachcianki, ale co z tego jak zaraz przychodzi mama i robi co tylko dzieci zapragną
|
|
#2020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak rodzice są to nie jest mój problem, oni tak wychowują te dzieci i to oni będą mieć z nimi problemy
|
|
|
#2021 | ||
|
Tajka
|
Jesteście
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- [1=6746bdedfa49379c2543594 dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f 24d671;42726651]Ja wyjechałam do Hiszpanii nie znając słowa po hiszpańsku Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] I jak sobie poradziłaś ?
|
|
|
#2022 | |
|
Konto usunięte
|
Wszystko o byciu AU PAIR, part. X
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#2023 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny! Chcę wyjechać w wakacje pomiędzy liceum a studiami jako au pair więc mam jeszcze trochę czasu by znaleźć rodzinę, najprawdopodobniej za poważniejsze poszukiwania wezmę się dopiero w lutym bo nie wiem czy wcześniej jest sens, ale chciałabym już popracować nad swoim profilem, póki mam jakieś resztki wolnego czasu.
Mogłybyście spojrzeć krytycznie i powiedzieć co byście zmieniły? Na pewno chciałabym zmienić zdjęcie na coś bardziej naturalnego i kolorowego, czekam na zdjęcia z wolontariatu i może tam coś znajdę więc chwilowo temat zdjęcia jest zamknięty ![]() TUTAJ macie link do profilu. Z góry dziękuję
|
|
#2024 | ||
|
Tajka
|
Ile +/- czekałyście na pasującą Wam rodzinkę ?
Ile trwało całe załatwianie formalności ? (Europa) ?
|
|
|
#2025 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2026 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale do dziec mialam mowic po polsku, ich babcia jest polka. pod koniec juz i tak z nimi rozmawialam po francusku i tak do dzis zostalo... Cytat:
taka prawda... Cytat:
plus...jedna rada: zakladaj konto na aupair-world.net greataupair to zrodlo oszustow, scamow i innych spamow...:/ szukaj takze w grupach na facebooku.
|
|
|
#2027 | ||
|
Tajka
|
roux666 od jak dawna siedzisz w Szwajcarii ? Łatwo Ci było się zaklimatyzować ?
---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 22:18 ---------- Wzięłam sobie to wszystko poważnie do siebie. I już zaczęłam szukać, czytać itp. Ale boję się trochę. Np. piszecie, że niektóre z Was jeżdżą bez agencji. Nie bałyście się ? Jak wyglądają wówczas sprawy organizacyjne ? Jak wygląda sytuacja z ubezpieczeniem ? Zabezpieczeniem samych siebie ?
|
|
|
#2028 |
|
Rozeznanie
|
Ja jakoś się nie bałam, były rozmowy na Skypie więc poznałam rodzinę, umowę też otrzymałam, w której wszystko jest wyszczególnione no i gdyby było źle od razu bym uciekała
|
|
#2029 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
Ale chyba za pierwszym razem pojadę z agencją. Jeszcze nie wiem, ale wiem jedno - chcę wyjechać.
|
|
|
#2030 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc, z agencją jechać opłaca się tylko poza Europę. Jak masz trafić na złą rodzinę, to z agencji też na taką trafisz, a i czasami pomoc z ich strony jest różna, jak się coś dzieje.
Do tego w agencji dostajesz mały wybór rodzin i trzeba z nich wybrać, szukając samodzielnie, możesz bardziej przebierać w ofertach |
|
|
|
|
#2031 |
|
Zakorzenienie
|
to już chyba wiem, kto do mnie pisał na email
ze swojej strony dodam tylko tyle, ze agencja to zbędny, dodatkowy problem i ograniczenie, a np. Niemcy są tak blisko, że można w każdej chwili wsiąść nawet w pociąg i wrócić
|
|
#2032 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
Po prostu chcę mieć pewność do wszystkiego, zabezpieczenie itp. Ale właśnie tak też myślałam, że jak do Niemiec, to nie będzie to aż tak duży problem. ![]() Ale jednak kwestia - agencja vs. bez jeszcze zostaje u mnie do przemyślenia. Zwłaszcza ta cała sprawa z tłumaczeniem dokumentów, ubezpieczeniem (karta EKUZ itp)... Wszystko jest do poważnego przemyślenia.
Edytowane przez kisiej25 Czas edycji: 2013-09-11 o 12:23 |
|||
|
|
|
|
#2033 |
|
Przyczajenie
|
Cześć! Przejrzałem wszystkie 10 części operkowego wątku, i zauważyłem, że wszystkie obecne tu wizażanki operkowały w Europie. Czy macie może jakieś doświadczenia z au pair w Stanach. Z tego co wiem, amerykański program au pair jest o wiele bardziej restrykcyjny, nadzorowany przez rządowe agencje itp. Amerykanie po prostu bardziej boją się imigrantów
Czy któraś z was wie może ile czasu zajmuje znalezienie rodziny i wyjazd (chodzi mi o ilość czasu od rozpoczęcia łowów rodziny do momentu w którym wszystko jest już załatwione i wyjazd jest na 100% pewny) a także, i na tym zależy mi bardziej, czy jest to trudne? Z tego co wyczytałem na forum znalezienie hostów w Europie to buła z masłem, a jak jest z Ameryką? Ile trzeba mieć doświadczenia? Czy trzeba mieć koniecznie prawo jazdy? Czy mężczyzna (20 lat, chłopak w zasadzie) ma szanse na zostanie au-pair? Szczególnie jeżeli celuje w dzieci raczej w wieku szkolnym (powiedzmy 7-13 lat). Z góry dzięki za info.
|
|
|
|
|
#2034 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
Ponoć mężczyźni mają trudniej ze znalezieniem stanowiska w au pair, dlatego też powinni wcześniej starać się o wyjazd (tj. wcześniej zacząć dopełniać wszelkie formalności zgodnie z planowanym terminem wyjazdu). Doświadczenie w Stanach, ponoć, musi być dość spore. Jak rozmawiałam z ludźmi, to musisz mieć referencje od minimum dwóch rodzin (ale nie z Twojej rodziny) + musisz mieć "przepracowane" min. 200 godzin. I znalezienie hostów nie jest "bułą z masłem", bo musicie oboje (Ty, jak i rodzina) sobie przypasować.
|
|
|
#2035 |
|
Rozeznanie
|
moja jedna koleżanka szukała rodziny w USA (oczywiście przez agencję) koło 3 miesiecy a druga 6 miesięcy,wszystko zależy od profilu
no i prawo jazdy w USA jest konieczne we wszystkich agencjach |
|
|
|
|
#2036 |
|
Przyczajenie
|
Czy któraś z Was zna jakąś szkołę językową we wschodnim Londynie? (okolice Wanstead/Redbridge)
|
|
#2037 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
akurat tutaj latwo bylo mi sie zaklimatyzowac, pomgli mi ludzie ktorych poznalam...i widoki jesli dobrze sprawdzisz/ poznasz rodzine to nie ma strachu. a agencja to jedynie dodatkowe koszty, a efekt taki sam. sprawy oragnizacyjne sa takie same przy wyjazdach w obrebie europy. poznajesz rodzine. klika miedzy wami. emiale, skype, tel. kupujesz bilet. lecisz. po drodze zalatwiasz ewentualnie zaswiadczenie od lekarza. ubezpieczenie- zalezy od kraju do ktorego lecisz. w wiekszosci mamy euro26. Cytat:
ja uwazam ze jako chlopak masz duze szanse- to rzadkie, ale wiem ze rodziny nawet wola miec chlopaka au pair. zalozenie profilu nic nie kosztuje, zobacz! ![]() powodzenia!
|
|
|
#2038 |
|
Raczkowanie
|
Kompletnie się teraz nie umiem dogadać z hostką, ciągle robię coś inaczej niż ona by chciała
. Jak widzę te jej miny, wzdychania i słowne wyrzuty to po prostu bym sie od razu spakowała- do tego mam problemy rodzinne, ale został mi tu tylko miesiąc i jakoś przetrzymam,chyba.Przez to zaczęły mnie wkurzać nawet małe uwagi w stylu "zawsze mieszasz piżamy J.(co nie jest prawdą)- jak się pytam biała koszulka do czarnych spodni, a niebieska do niebieskich- to mi odpowiada"tak, to przecież logiczne" i wychodzę na głupią, co nawet piżamy dobrać nie umie ![]() Rano nie da się z nią gadać, bo nie ma czasu, wieczorem też nie, bo pracuje przy kompie. Teraz się staram jej po prostu unikać, a jak już z nią muszę gadać, to nie zagłębiam się w rozmowę. Czy Wasi hości też tak mało spędzają czasu z dziećmi? Hostka widzi dzieci 15 min. przed wyjściem do pracy i ok.20-30 minut po przyjściu do pracy, bo zaraz siada do kompa. Chłopiec przez to nie umie zasnąć, bo chce żeby mama do niego przyszła, muszę mu kłamać, że zaraz przyjdzie, a jak jej raz powiedziałam, że płacze, to się mnie zapytała z pretensją "po co do niego ciągle chodzę". Żal mi tych dzieci :/ ale może to teraz takie czasy? Sorry za długaśną wiadomość, ale może poczuję się lepiej, jak wyleję żale przed kompem
|
|
|
|
|
#2039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do hostki, moja ostatnio jakaś zła chodzi ogólnie, i mam wrażenie, że jakaś "chłodniejsza" w stosunku do mnie jest, chociaz można powiedzieć, że my się praktycznie przyjaźnimy, ale wiecznie się kłóci z hostem, wiec pewnie dlatego ![]() co do spędzania czasu z dziećmi, hostka może i spędza ale niezbyt kreatywnie czy aktywnie, host za to praktycznie w ogole.. je tylko z nami kolacje wieczorem najlepsze jest to, ze przyszedl bodajże wczoraj? szybciej z pracy ze dwie godziny i akurat dziewczynki bawiły się same, razem, a ja siedziałam przy kompie, i niby żartem ale wyskakuje do mnie z tekstem "heh, Ty cały czas siedzisz przed komputerem, musisz sie pobawić z dziećmi!" po czym.. umył się i usiadł do komputera mialam ochote mu powiedziec "skoro wrociles wczesniej, to pobaw sie troche z dziecmi z nie siedzisz przed komputerem" ale sie powstrzymalam![]() u mnie za to jest chora sytuacja dość, bo hości w ogole nie konsultują ze soba spraw dotyczacych wychowania dzieci i kazde robi co innego.. dla przykladu, 2 letnia dziewczynka jak to bywa, jest czasami marudna i zmeczona.. hostce nie chce się z nią męczyć i bardzo często "ucisza" ją hebratnikami albo.. smoczkiem i np rozmawia przez telefon. Host jest rzadziej duzo w domu i z kolei probuje malą oduczyć od smoczka.. i dzisiaj wynikla taka sytuacja, ze hostka "uciszyla" malą smoczkiem, po godzinie przyszedl tata, zabieralismy sie do kolacji i zabral jej smoczka - mała zaczęła krzyczeć, płakać, zrobiła tak ogromny cyrk, że wysłał ją do kąta gdzie kolejne 25 minut(gdy my jedlismy) krzyczala, jęczała, burczała, warczała, miotała się i wiła.. znajac zycie, gdybysmy byly same (bez hosta) hostka by ją uciszyla smoczkiem, a tak to siedziala sie nie odzywala. no chora sytuacja ogolnie, bo po kolacji, host poszedl na gore sie myc, a ta jej znowu dala smoczka i powiedzcie mi, jak takie dziecko ma normalnie funkcjonowac?
|
|
|
#2040 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi ci o kurs języka angielskiego to mogę ci polecić Learn Direct. Jest to darmowy kurs, wybierasz co chcesz sobie podszkolić. Nie wiem czy jest akurat w tych twoich okolicach ale poszukaj może akurat znajdziesz. Jak coś to podaje ci link http://www.learndirect.com/ P.S. ja na poniedziałek mam umówione z nimi spotkanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.

ale to jej problem nie mój 
:

a jak rodzice są to nie jest mój problem, oni tak wychowują te dzieci i to oni będą mieć z nimi problemy

. Jak widzę te jej miny, wzdychania i słowne wyrzuty to po prostu bym sie od razu spakowała- do tego mam problemy rodzinne, ale został mi tu tylko miesiąc i jakoś przetrzymam,chyba.