|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 38,18% |
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
0 | 0% |
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
0 | 0% |
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
26 | 47,27% |
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
8 | 14,55% |
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Powiem szczerze, że gdyby tylko u mnie był dobry lekarz na nfz to wolałabym z tego skorzystać ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4322 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
ale z drugiej strony mnie osobiście szlag trafia jak moje podatki są wydawane na pijaków i tyhc, którym zwyczajnie nie chce się iść do pracy, bo od państwa za nic dostaną zasiłki itp. a w robocie nie dość, ze musi się jeden z drugim nieprzyzwyczajony do rpacy, naharować ponad siły to jeszcze 40 godzin tygodniowo za podobne pieniadze. oj tym to z czystym sumieniem odebrałabym pomoc i kazała zasuwać do pracy. bo praca jest, tylko nie ma chętnych do jej wykonywania. wiem coś o tym, bo od lat pracuję w HR
![]() |
#4323 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
My z TŻ też startujemy z samego dołu. Nikt nam nie da. Nie mamy mieszkania, będziemy wynajmować. Musimy kupić wszystkie sprzęty, nikt nam nie pomoże, nie mamy żadnych oszczędności, wszystko zdarzyło sie szybko i trzeba to ogarnąć. Ja co prawda becikowe dostanę ( ustawowo 1000 zł, czasem bogate gminy dokładają jakiś grosik, stąd może być np. 1200 w jakimś mieście), ale co to jest przy tym, że nie mamy nawet lodówki czy pralki, kuchenki. Wczoraj byliśmy umowieni z ludźmi po lodówkę, za 220 zł, używaną. Ucieszyłam się. Pojechalismy ( ja też, bo chciała obejrzeć) i co? Na miejscu nam powiedzieli, że nieaktualne ![]() ![]() Prawdziwe chamstwo. Tyle km przejechalismy,ja w ogole nie powinnam, a okazało się że nas oszukali. Mogli chociaż smsa wysłać. Także po tych jazdach z USG już do końca byłam wściekła i ostatecznie z tych emocji pokłóciłam się z TŻ i z moją mamą, a na koniec sie poryczałam że mam dość ciąży i że sobie nie radzę. ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
Panny po 30 lat, nie pojdą do pracy bo: "Ona nie może pracować, bo musi dziecko ze szkoły odebrać i ugotować obiad!" "Ja za takie pieniądze pracować nie zamierzam!" Nóż się w kieszeni nie raz otwiera. Czasem to bym tych ludzi rozszarpała żywcem ![]() A moja koleżanka z pracy mówi, że jakby wygrała w totolotka to by kupiła beczkowóz wódki, postawiła w centalnym punkcie miasta i ci wszyscy pijący niech piją do upadłego. Tak ma tych wszystkich ludzi dość. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4324 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4325 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sprzęty kupowaliśmy, część na pozyczkę, ale dzięki Bogu, wszytsko już za nami. Pospłacane i teraz troszkę spokojniej. Ja pracy na umowę nie mam, ale doszliśmy do wniosku, że nie chcemy czekać aż ja dostanę dobrą umowę, wybudujemy dom itd... Nie wiem, kiedy by to się stało. Mąż pracuje na siebie i u siebie, więc jego praca pewna. To była trudna decyzja, ale podjęliśmy ją. Mam nadzieję, że nie będziemy musieli jej żałować. ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4326 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie możemy na razie brać kredytu, bo TŻ nie jest zarejstrowany. Pracuje niestety "na czarno" bo szef go nie chce zatrudnić. Wiadomo, że nie musi płacić ZUS. TŻ chce znaleźć lepszą pracę i przede wszystkim być zarejestrowanym. Ja mam jeszcze kredyt, który muszę spłacić, on też. Jak będziemy mieć czystą kartę, pomyślimy o kredycie. Wolę płacić ratę kredytu niż wynajem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
my też nic od nikogo nie dostaliśmy. mieszkanie na kredyt (i to też szczęście, że kilka lat temu jako ludzie zaczynajacy pracę zaraz po studiach mieliśmy jakąś zdolność), sprzęty na raty kupujemy. w mieszkaniu w większosci meble, które dostaliśmy "w spadku" więc bez rewelacji. no ale na swoim. i wiem, że ciężką pracą uda nam się dojść do czegoś ![]()
![]() |
#4328 | |
Moderator
|
Cytat:
Ja mam 25 lat, a zachowuję się jak paranoiczka - sprawdzam setki stron i forów w poszukiwaniu informacji na temat badań genetycznych, byłam nawet umówiona do 3 lekarzy. Dopiero kiedy mama powiedziała mi zupełnie szczerze, że to nie jest normalne co ja robię - wtedy do mnie dotarło, że faktycznie nadmiar wiedzy robi mi krzywdę, bo ja na prawdę starałam się być mądrzejsza od lekarza... Dlatego w moim przypadku wolę nie wiedzieć. Chcę jak inne kobitki siedzieć uśmiechnięta w poczekalni, a nie zastanawiać się jakie badania powinnam teraz mieć - bo to ma wiedzieć lekarz, nie ja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4329 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlatego ja tak sie mocno denerwuję, bo w sumie TŻ robi remont, łazienkę też musi doprowadzić do używalności, trzeba kupić jakieś sprzęty, używane na początek, żeby w ogóle zamieszkać razem. W tym mieszkaniu nic nie było. Kupiliśmy za 200 zł łóżko do sypialni od znajomej. Ale trzeba je uprać. Czas leci. Ja to wszystko przeżywam. Dziecko sie urodzi, musimy wszystko skompletować. Ale chyba ważne jest to, żebyśmy byli razem. Teraz dość często sie kłócimy przez tą trudną sytuację, ja płaczę, denerwuję się ciążą. Ale potem on mnie przytula i mówi, że nas kocha bardzo to mi przykro, że na niego krzyczałam. ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
Kiedyś usg było robione niezbyt często. A jeszcze wcześniej nie było czegoś takiego. Jakoś nas te matki wydały na świat. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4330 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, strasznie się wystraszyłam tymi opowieściami o toksoplazmozie
![]() Oczywiście myję ręce przed jedzeniem, myję warzywa i owoce, nie jem surowego mięsa itp. Ale skoro można zarazić się nawet przez polędwicę łososiową to jestem przerażona! Raz w czasie ciąży zdarzyło mi się zjeść trochę łososia wędzonego - taką miałam straszną ochotę, a teraz boję się że mogłam się przez to zarazić. Chciałabym powtórzyć badanie- tylko jeśli dwa miesiące temu wyszło mi IgG ujemne i IgM ujemne to muszę powtarzać oba odczynniki czy wystarczy że zrobię teraz tylko IgM?
#4331 |
Moderator
|
I coś mi się wydaję, że lepiej znosiły (psychicznie) te ciąże niż kobiety w dzisiejszych czasach...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4332 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pisałyście dziewczyny o Rooibosie, a o herbatce ciążowej któraś z Was słyszała albo stosowała? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4333 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale ja jestem taka niedojda moja gin wręczyła mi wizytówkę i kazała się umówić a ja nawet nie zapytałam dlaczego mnie tam kieruje. Też chciałabym być spokojna, a przed gabinetem mam stan przedzawałowy. A jak mi gin mierzy ciśnienie to zawsze oscyluje w granicach 200 na ileś... z tym luzem to chyba trzeba się urodzić |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4334 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja cię rozumiem. Ja też wcale nie jestem spokojna. Też świruję, zwłaszcza po moich krwawieniach i dwóch pobytach w szpitalu. Nie ufam lekarzom. Właśnie jutro mam wizytę u nowego lekarza. A mama mi jeszcze dokłada, ze nie wie gdzie on teraz pracuje, że nie będzie go przy moim porodzie, że to że tamto. Powiedziałam jej, że może iść za mnie urodzić jak chce, bo ja już mam dość. Skoro chcą mi pomoc, niech powiedzą do jakiego lekarza mam iść. Moja mama ma większą paranoję niż ja. I to ona mnie namawia na genetyczne usg. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4335 | |
Zakorzenienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4336 | |
Zakorzenienie
|
Rozmawiacie o genetycznych - ja mam 24 lata i się wybieram, bo po prostu chcę wiedzieć. Coprawda ani ja ani TŻ nie wyobrażamy sobie usunąć gdyby coś było nie tak, ale ta świadomość i możliwość przygotowania się nas przekonuje... Chociaż z drugiej strony, któraś tu kiedyś pisała, że nie sztuką jest ciągnąć ciążę, urodzić chore dziecko, ale sztuką jest je później wychować i się nim opiekować...
Ale nie martwmy się na zapas - każda z nas będzie miała ślicznego, zdrowego bobasa już niedługo ![]() Zmieniając temat - myślałyście już nad mebelkami dla dzieciaczka? Mamy z tż 3 pokoje, jeden to sypialnia, jeden taki dzienny i jeden stoi narazie jako graciarnia, ale myślimy czy nie zrobić z niego pokoju dla dziecka... Z jednej strony bardzo bym chciała taki pokoik stworzyć, ale z drugiej, czy jest możliwe spać w innym pokoju niż dziecko, które ma miesiąc czy dwa? Bez tej ciągłej kontroli? A jak już czytam o tym, że dzieć może udusić się kołderką to już zupełnie panikuję... Co sadzicie? Doświadczone mamy, powiedzcie jak to wygląda po porodzie? ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
![]() Powiedzcie mi jeszcze, jakie macie stanowisko do porodu rodzinnego? Bo mój tż bardzo chce być ze mną, a mnie to przeraża, nie chcę by patrzył na mnie taką "brzydką" ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4337 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ten filmik ja podrzuciłam, warty obejrzenia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Chyba najlepiej zrobić oba badania. Chociaż lepiej niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony, lub zapytaj lekarza ![]() Cytat:
Ja chcę żeby mój Tż rodził ze mną ![]() ![]() Poza tym, wydaje mi się, że to wiąże mężczyznę z partnerką oraz z dzieckiem ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4338 | |||
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() Ja też dziś na USG. Pomierzą mi wszystko, mam nadzieję że będzie ok ![]() Cytat:
Też jestem z Lublina, poprzednie dziecko rodziłam tam. Zdecydowałam się na Lubartowską, prowadziła mnie lekarka stamtąd, tam też chodziłam na SR. Ale i tak nie chcieli mnei przyjąc na początku. Fakt, że były tłumy (na porodówce rodziły 4 dziewczyny, potem w jednej sali 7 dziewczyn z dzieciakami. I ze dwie na korytarzu. Potem się troszkę rozluźniło, ale to koszmar był). Położne niby miłe były, ale nie za bardzo mogłam o sobie decydować, w ogóle nie czułam się komfortowo...Generalnie cieszę się, że to dziecko będę rodzić we Francji. A odnośnie tego chodzenia prywatnie...Osobiście jeśli tylko mam wybór i fajnego lekarza na nfz, idę na nfz. Masz rację co do tego przyzwyczajania lekarzy.Przy czym jak ktoś musi iść do lekarza, to zależy mu przede wszystkim, żeby było skutecznie, i mało się myśli, czy właśnie się lekarza do czegoś przyzwyczaja czy nie. Często tu chodzi o zdrowie i życie, więc nikt się nie wychyla... Przykre to Cytat:
Cytat:
KArolcia, z tym pokojem dla dziecka, my nie mieliśmy wyboru, bo mieliśmy dwa pokoje ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4339 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja sama nie wiem czy wolałabym wiedzieć czy nie. Sądzę, że na to nie da sie przygotować. Darmowe jest chyba tylko powyżej 35 roku życia. Ale nie wiem. Ja chcę, żeby TŻ był ze mną. On sie trochę boi, ale też chce być. Niech też trochę "poczuje" ten poród. Może wtedy więź z dzieckiem będzie silniejsza. Ale też kiedyś myslałam, że nie chcę żeby mnie partner oglądał taką brzydką. Ale z nim będę się mniej bała. Edytowane przez nadzwyczajna Czas edycji: 2013-09-12 o 13:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Zakorzenienie
|
Cześć
Nie bylo mnie wczoraj a dziś tyle nadrabiania. Ale mi się chce spać ![]() ![]() Edytowane przez baja_86 Czas edycji: 2013-09-12 o 13:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4342 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4343 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przy poprzednim porodzie baardzo mi pomógł. Chociaż mógł byc dopiero od pewnego moementu (Wcześniej było za dużo osób), to i tak sama jego obecność była szalenie ważna. Masował mi plecy, liczył czas, mówił, że skurcz zaraz się skończy, że już za chwile wszyscy będziemy razem...no nie wyobrażam sobie żeby miało go nie być w takiej chwili jak przychodzenie na świat naszego dziecka... W końcu jest ojcem. A że nie byłam piękna... no cóż, nie zawsze jestem. W końcu nie kocha mnie tylko za moją urodę. Zresztą, facet to też nie jakiś cyborg, który patrzy tylko, czy aby na pewno oczy są równo pomalowane, on też ma świadomość tego, co się dzieje... A poza tym, każde z nas miało w życiu grypę żołądkową, albo wypiło za dużo, więc widzieliśmy niejedno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może po prostu źle się wyraziłam, chodzi mi o to, że całość porodu nawet mnie przeraża, boję się strasznie tej krwi i bólu i chyba chciałabym tego zaoszczędzić tż, czasem nawet podobno faceci zrażają się do dziecka kiedy są przy porodzie bo zrobiło jego ukochanej krzywdę ![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- aa i mam prośbę, zerknijcie proszę w mój suwaczek i pomóżcie - czy to oznacza że już jestem w 11 tygodniu czy jeszcze w 10 ? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4345 |
Wtajemniczenie
|
Karolcia z suwaczka wynika jak dla mnie, że jesteś w 3 dniu 11 tygodnia, czyli masz skończone 10 tygodni a zaczęłaś 11
![]() Mona dlaczego nie dostajesz skierowania na badania z nfz? Tez chciałabym rodzić z mężem, ale przy cesarce chyba być mu nie pozwolą... Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2013-09-12 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#4346 | ||
Zakorzenienie
|
nadzwyczajna
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Mnie też ta tokso przeraża ![]() ![]() staram się nie schizować, no ale nie ukrywam, że o tym myśle ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4347 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4348 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja siostra rodziła przez cc i jej mąż nie mógł być obecny, ale podobno co szpital to inaczej więc musisz dopytać u siebie ![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() muszę to po prostu chyba na poważnie przedyskutować z mężem, zobaczę jaki ma stosunek do tego, kiedy mniej więcej powiem mu czego musi się spodziewać ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4349 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ze strony http://www.gdzierodzic.info/ tam są informacje od szpitala co mają w "ofercie" i opinie rodzących dziewczyn ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4350 | |
Raczkowanie
|
Chciałabym jeszcze cos dodać odnośnie porodów z TZami... To są dorośli ludzie, świadomi swoich wyborów. Jęsli mężowie chcą z nami być uważam, że podejmują bardzo dobrą decyzję. Trzeba im na to pozwolić, niech zobaczą, że to nie jest tak, że się pierdnie i dzieciak wyskakuje. Ja uważam, że im więcej widzą tym więcej potrafią zrozumieć. Nie okłamujmy się, faceci nie mają bujnej wyobraźni-są prości w budowie. I tak jak któraś pisała, już nie raz widzieli nas w "niekomfortowych" sytuacjach to i tym razem podołają. A Ci którzy nie chcą lub się boją to zwykli tchórze. Przepraszam, za ta stanowczość, ale skoro przy robieniu dzieciaczka byli tak odważni to niech pociągną sprawę do końca. Także drodzy TZowie-macie być wsparciem dla swoich kochanych kobietek i przeżywać to razem z nimi. To nie tylko nasze dziecko ale i wasze, poczujcie się w obowiązku i stańcie na wysokości zadania-taki apel do naszych kochanych wybranków serca:P
---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.