|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 |
|
2 | 4,35% |
| Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. |
|
3 | 6,52% |
| Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. |
|
0 | 0% |
| Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. |
|
0 | 0% |
| Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. |
|
1 | 2,17% |
| Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. |
|
0 | 0% |
| Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. |
|
0 | 0% |
| Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. |
|
12 | 26,09% |
| Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! |
|
17 | 36,96% |
| Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! |
|
7 | 15,22% |
| Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! |
|
1 | 2,17% |
| Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. |
|
3 | 6,52% |
| Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
ale ma być w fabrycznym opakowaniu itp. - jeśli to daje jakąś pewność
|
|
|
|
|
#452 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#453 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
dupki w tej Męża pracy
|
|
#454 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Jestem ochlonelam ale dalej ryczec mi sie chce...
S wiec zbadala go tak jak opisalam :banghead: malo co zrozumialam z tej wyzyty:banghead: Pokazala jak podnosic bokiem - dalej nie umiem Nosic przodem do swiata plecy na mojej klatce pier. Jedna reka pod kolami i pupa druga przez brzuch pod paszkami albo na fasolke pokazala jak masowac nozki i raczki , bran go na kolana jak bede siedziala z podkurczonymi nogami jego pupa na moim brzuchu zabawy kosi kosi lapki w lini srodkowej ciala , pierdzioszki robic brac do buzi jego paluszki i rak i nog , na macie przewracanie bioder- pupy na zwiane donprzewroyu na brzuch i odwrotnie, lewa raczka prawa nozka , przyblizanie go nozek do buzi , obroty na krzesle kreconym , fotel bujany , rozmowa na wprost dziecka glowy , masaz shantala - nie wiem co to musze na youtubie ogladnac a i robienie 8 palcem na klatce piersiowej uciskajac w kolo jakby sutkow , terminy na nfz 2-3 mc w jedym.osrodku udalo mi sie na 28.10. Wizyta bedzie trwala 1,5 godziny i 5 specjalistow oglada dziecko i teraz nie wiem ile pryw. Tych reha.. musi miec przezvten mc mowila tylko zeby juz zaczac... i ze nie bedzie to mc tylko kilka miesiecy .... a i powtorzyc morfologie bo moze miec anemie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#455 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zobaczysz, że ćwiczenia pomogą i będzie dobrze!
|
|||
|
|
|
#456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#457 |
|
Wtajemniczenie
|
hejjj
byłam dzisiaj u innej pediatry (z polecenia),okazała się być nawet spoko , ale też za bardzo chyba nie ma pomysłu na Wojtusia... mam nie karmić w nocy... tylko dawać mu wodę ...ciekawe czy Młody da się tak oszukać...szczerze mówiąc nie sądzę... ale spróbujemy ![]() dostaliśmy skierowanie na bad moczu i posiew kału- zawsze coś mówiła też o rozszerzaniu diety,ale na spokojnie i dopiero po badaniach, pytałam o gluten, to mówiła, że można by już mu powoli rozpoczynać ekspozycję, ale ze względu na jego brzuch to jeszcze czekamy.. dzisiaj od 4 rano walczyliśmy... W strasznie płakał i się prężył... a ja taka zaspana chodziłam z nim po mieszkaniu i skakałam na piłce...;/ teraz jestem padnięta...banka- |
|
|
|
#458 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kurczę, i z tą wodą daj znać po nocce, bo coś czuję, że dla Was obojga może być trudno. Trzymamy kciuki, żeby wreszcie wyszło co i jak ![]() |
|
|
|
|
#459 |
|
Wtajemniczenie
|
Ile Wasze dzieci spia w ciagu dnia i jak zasypiaja?
|
|
|
#460 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
![]() to moze jakies inne zelazo... hmm... albo mleko matki jakies specyficzne? na moim pisze, zeby byla przerwa, wiec pewnie twoje jest po prostu przystosowane do potrzeb maluszkow
|
|
#461 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
albo w wózku i bardzo rzadko w samochodzie
|
|
|
|
|
#462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem 2x30min czasem nawet 3 godziny ciągiem ![]() a zasypia albo przy piersi (pierwsza drzemka) albo w wózku na spacerze, czasem po prostu leży i zaśnie
|
|
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
Banka! Bedzie wszystko dobrze!!!
michas szybko sie "naprawi" najwazniejsze ze jestescie pod opieka specjalistow ![]() Veronic-moze to glupie ale wprowadzalas juz moze sliwke? Mozna ja w 4mc juz podac, choc ty jeszcze nie rozszerzasz pewnie na kp.. Wybacz malo jestem zorientowana tu ostatni ![]() Ale sliwka dziala cuda na male brzuszki fakt ze po zjedzeniu jest okropna kupa ale dziala zbawiennie! Moze warto pomyslec.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#464 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny jak macie zamiar wprowadzać gluten? jakimi konkretnie środkami z jakich firm? ja bym chciała podawać jakąś kaszkę z moim mlekiem i szukam środka bezmlecznego, byłam w dwóch marketach i nic nie znalazłam.
Cytat:
A u nas od poniedziałku wdrażamy zasady zalecane przez rehabilitanta i moje dziecko jest wyraźnie spokojniejsze, leży w wózku bez wrzasku, poleży chwilkę w łóżeczku , nie rwie się do siedzenia. Zabawy fajnie jej wychodza i mam nadzieje, że w końcu mała zaskoczy z jakąś aktywnością. z 4 drzemki po ok pół godziny, wygląda to tak, ze zaczyna być marudna więc biorę na ręcę, pielucha smok, zasypia i odkładam. Zdarza się, że zaśnie też przy piersi. Im późniejsza pora dnia tym cięższe usypianie i dłuższe marudzenie.
|
|
|
#465 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas to jest loteria, mlody najdzesciej budzi się po 15-20 min i mimo zmeczenia nie chce spac dalej
w wózku juz od jakiegoś czasu nie chce lezec, albo na polsiedzaco albo najlepiej na rekach z nim chodzic po dworze. Wszysykim sie szybko nudzi i prawie ciagle kweka. Najlepiej non stop byc przy nim a jesxcze lepiek go nosić. Czasem poprostu nie mam siłyWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
AW: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
![]() A Co do Flo to tak tez podejrzewam i lekarka z kliniki Mowila ze tak moze byc. Prowizorka mu na wiecej nie pozwala. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#467 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczynki za mile slowa
![]() Jutro prawdopodnie przyjedzoe kolezanki kolezanka ktora jest rehabilitantka i pokaze mi masaz i codzienne prawidliwe zajmowanie sie malym czyli przewijanie podnoszenie, noszenie lezenie na brzuszku i inne rzeczy ktore wspomagaja rozwoj i powiedziala ze to wystarczy na ten miesia do rehabilitacji w osrodku i prawdopodobnie trafiny do jakiegos dobrego reha.... mam nadzieje ze ogarne to wdzystko , zaraz po D. Do szkply a ja coraz gorzej sie czuje w masce juz chodze musze ibuprom zatoki zakupic bo mi nos exploduje za moment ... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
AW: Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
okropneWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#469 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nas maly też się buntuje w wózku to wtedy go motam i dalej spacerujemy---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Agnes u nas też mały często leży jak kloda ale wystarczy że mu pampka ściągnę to fika, przekręca się, próbuje dotykac stóp i wgl jest aktywny, chyba pampersy go krępują, nie wiem - ale ogolnie się staram żeby sobie fikał na golasa jak najdłużej |
|
|
|
|
#470 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
|
|
|
|
#471 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nie oduczyłam, ale po prostu nie daję jej w nocy i czasami w dzień jak jesteśmy same to staram się bez smoka uśpić. Niestety na spacerze na syrenie się poddałam i dostała smoka, ale na krótko pomogło ...
Smoczek mam, ale nie chcę po prostu, żeby miała go non stop. Za to mąż wpycha jej jak tylko można, jak zacznie marudzić zamiast albo zabawić albo dać do łóżeczka ...Cytat:
Cytat:
Też mamy w tą niedzielę chrzest
|
|
#472 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Podejrzewam, że jak któraś z Was by miała mojego Darusia to by mówiła, że to złote dziecko. A ja jakoś za chiny nie mogę zaakceptować i przywyknąć do 6 karmień. To samo ze spanie w nocy. Jak mija 6-7 h jego snu to ( pomijając, że cycki mi pękają) ja już myślę o tym, że on długo nie je i trzeba mu coś wcisnąć zamiast zostawić go i niech śpi ile wlezie ;p Wczoraj jak tak ponarzekałam to właśnie później pomyślałam o Tobie. O tym, że u nas ten katarek w końcu powinien przejść, oczka w najgorszym razie po zabiegu tez będą ok, a u Was to serduszko to poważniejsza sprawa Cytat:
Tylko, że mam kłopot z 2ma ćwiczeniami. Z jednym - któraś opisywala, że też to robi- jak dziecko leży i ma tyłek podwinięty do góry to naciskać na barki- mój przy tym ryczy. Pewnie go boli bo mięśnie zastane Z drugim- to noszenie przodem do świata- nie macie wrażenia, że dziecko i tak się przechyla w jedną stronę? Bo ja usiłuję tak nosić i ciągle mam wrażenie, że on krzywo siedzi. A po dwóch dniach ćwiczeń na asymetrie mam wrażenie, że jeszcze mocniej ma tą lewą stronę wyciągniętą niż miał Masakra z tymi ćwiczeniami Cytat:
Pytanie mam o oczyszczanie noska, bo już trochę zwątpiłam. Jak Wasze dzieci nie mają nawet katarku to wkraplacie im wodę morką i odciągacie np.coś raz dziennie? Pytam w kontekście naszego kataru, bo od kilku dni ma się ku końcowi, ale się nie kończy i jeden pediatra mówi, że odciągać np. z 1-3x dziennie, a drugi, że najlepiej wcale niech sam sobie nos czyści...i ja już jestem ogłupiała. Daruś dziś kończy 3 miesiące ![]() W kwestii brzuszkowych problemów to hmm...no jest delikatnie lepiej.Co mniej więcej znaczy, że nim dojdzie do pierwszego "rzucania się" w woombie mija jakieś 6-7h, przy czym po karmieniu często jest lepiej. Natomiast nadal między 5:30- 6:30 tak go męczą pierdy, że się rzuca i rzuca i nie może skończyc ( przy czym praktycznie nie płacze, może sobie czasami krzyknie) więc coś musi się poprawiać. Obecnie w ciągu dnia już nic mu nie daję na brzuchol ( to już od dobrych 2ch tygodni), a w nocy od wczoraj. Więc zobaczymy za 3-4 dni czy będzie tak samo czy gorzej. Powoli też korzystając z tego, że mąż w domku planujemy wprowadzać następujące zmiany: 1. od dziś wrzucić go w woombie convertible i wyjąć mu rączki ( nie wiem czy długo w tym wytrwamy bo jeśli się będzie budził co 2h to wrócę do tradycyjnego) 2. Od soboty ( po teście woombie) zacząć odkładać go do łóżeczka na noc... Acha i nie poszliśmy dziś na szczepienie, bo czytając wasze komentarze w kwestii katarku to wolałam poczekać, ale Pani pediatra oburzona i wyznaczyła termin 17.09 jako ostateczny ( swoją drogą naprawdę nie można tego przesunąć jakoś dłużej w razie czego?).
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
A zwykły grysik czy kaszka zrobione na wodzie i wymieszać z mleczkiem z piersi? Chyba coś takiego przeczytałam w gazecie jakiejś dzieciowej.
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
AW: Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#475 | |
|
Zakorzenienie
|
Bańka myślałam o Was od rana!!! Ćwiczenia super! Takie jak my mamy, jak happy będzie dobrze!!! Tylko powiedz mi czy orzekła co mu jest?! A anemia według niej czym się u M. objawia?
Happy badanie moczu miałąm zrobić jak wróciliśmy z nad morza bo mi śmierdziało, ale doszłam co to. A teraz chciałam zrobić, bo przy ulewaczach podobno powinno się robić morfologię co miesiąc, czy nerki dobrze pracują. Veronic cieszę się, że dostaliście skierowanie na badania! Może coś się wyjaśni? I miałam jeszcze coś napisać ale nie wiem co i trudno. Młoda od rana przebrana już 4 razy, aktualnie leży mokra, bo zalała się po 5 minutach od przebrania i brak mi siły juz. ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
Da się odwlec szczepienia dłuuuugo dłuuugo
|
|
#476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
" i wpisze w kartę, że matka powiedziała, że dziecka nie zaszczepi bo ma katar!. Możesz się podpisać 2 rękami i nic ci nie zrobią, bo przecież szczepi się dzieci ZDROWE bo szczepionka to ingerencja w układ immunologiczny a skoro jest katar, to ten może nie podołać. gUpia baba, że nie wie, podobno lekarze są po studiach medycznych
|
|
#477 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
więc mamy znowu swoje łóżko do 5 rano
|
|
|
|
|
#478 | |
|
Zakorzenienie
|
AW: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
ale uzywam poki mogeWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#479 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My dziś mieliśmy walkę z nosidełkiem i leżaczkiem, 3 razy mały wymusił na mnie rykiem i włożyłam go do nosidełka na max 5 minut i wyjęłam. Po włożeniu od razu się uspokajał. Ostatnim razem wpadł w mega szał już ze zmęczenia bo dziś dużo ćwiczyliśmy przewracanie się na boki, to na minute do nosidełka gdzie od razu zasną i uspokojonego szybko przerzuciłam do łóżeczka i śpi |
|
|
|
|
#480 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
ostatnio rozmawiałam z moja dentystka i ona mówiła ze jej dziecko jadlo tylko rano i wieczorem kaszke. pediatra zabronil zmuszac dzieciaka, bo mu obrzydzi jedzenie, wiec nie zmuszala i ktoregos dnia gdy mial ok 2 lata rzucil sie na jedzenie i od tej pory jadl normalnie Cytat:
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.

ale ma być w fabrycznym opakowaniu itp. - jeśli to daje jakąś pewność

Łyknij od razu Ibuprom Max - mnie przy zapaleniach trzy razy dziennie zalecała go nasza położna, niby ma działać przeciwzapalnie.
i teraz nie wiem ile pryw. Tych reha.. musi miec przezvten mc mowila tylko zeby juz zaczac... i ze nie bedzie to mc tylko kilka miesiecy .... a i powtorzyc morfologie bo moze miec anemie
podobnie jak pisałyście, weekend raczej nie, a w tygodniu mi we wcześniejszych godzinach pasuje, w pn i śr w dowolnych. W przyszły pt tylko wyjeżdżam na zjazd
zobaczysz, że ćwiczenia pomogą i będzie dobrze!

W strasznie płakał i się prężył... a ja taka zaspana chodziłam z nim po mieszkaniu i skakałam na piłce...;/ teraz jestem padnięta...

kurczę, i z tą wodą daj znać po nocce, bo coś czuję, że dla Was obojga może być trudno. Trzymamy kciuki, żeby wreszcie wyszło co i jak 
czasem 2x30min czasem nawet 3 godziny ciągiem 
michas szybko sie "naprawi" najwazniejsze ze jestescie pod opieka specjalistow 
07.07.2012