Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-12, 18:55   #4381
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez Niutka25 Pokaż wiadomość
No cóż, takie jest moje zdanie, mam nadzieję, że ciśnienie wróciło do normy po prostu uważam, że zarówno mężczyzna jak i kobieta powinni przyżywac ciąże razem a poród jest jej kulminacyjnym i można by powiedziec najwazniejszym momentem, w którym mężczyzna powinien uczestniczyc. nie rozumiem wymówki, że sie boją, bądź nie chcą na to patrzec. Takim najlepiej dac piekne pachnace dzieciatko i oklamywac ze bocian je przyniosl. Przykro mi ale takie sa moje odczucia w tym temacie. zresztą jest to sprawa indywidualna i kazda para powinna miedzy soba to przedyskutowac. Kazda ze stron powinna wyrazic swoje oczekiwania i obawy zwiazane z tym tematem. wtedy napewno dojdzie sie do kompromisu.
Luz, fajnie że nie wszystkie mamy takie samo zdanie bo by wiało nudą
Zgadzam sie - jest to sprawa indywidualna - u nas ja nie chcę, on nie chciał, więc mamy jasność
Chyba, że nam sie zmieni jak Mały będzie kopał a brzuch będzie widoczny (bardziej ) ale u mnie sie nie zanosi na zmianę.

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:00   #4382
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamga Pokaż wiadomość
Dobrze, mam taki problem. Mam 20 lat i niedawno dowiedziałam się, że jestem już w 11 tygodniu ciąży! do tego czasu nie oszczędzałam się, paliłam przynajmniej paczkę papierosów dziennie, i piłam alkohol. Oczywiście odkąd dowiedziałam się (kilka dni temu), że jestem w ciąży przestałam to robić. Mimo wszystko jestem zła na siebie nie miałam żadnych objawów, nawet jakaś delikatna miesiączka występowała, jedynie miewałam gorączkę ale myślałam, że to zwykła choroba. Co teraz? czy mam szansę urodzić zdrowe dzieciątko? w sobotę idę do ginekologa mam nadzieję, że będzie mógł choć w części stwierdzić czy z moim maleństwem jest wszystko w porządku.
Czyli jeszcze nie byłaś na usg?
Nie chcę być nie miła, ale musisz zdawać sobie sprawę, że jakieś konsekwencje Twojego zachowania mogą być, ale wcale nie muszą. Czasami kobiety tracą ciążę nawet nie pijąc i nie paląc, więc to nie musi być powód.
Na pocieszenie dodam, że moja siostra nie wiedziała, że jest w ciąży, ale tak się ululała, że nawet film jej się urwał waliła wódę wiadrami, nie wspominając, że kopciła do porodu
Dziecko zdrowe i ładne
Zazwyczaj takie nieświadomki kończą się dobrze O sobie nic nie powiem, bo ja dziecko planowałam, więc dowiedziałam się szybciutko (5 tydzień), poza tym nie palę i po jednym piwie śpię

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Luz, fajnie że nie wszystkie mamy takie samo zdanie bo by wiało nudą
Zgadzam sie - jest to sprawa indywidualna - u nas ja nie chcę, on nie chciał, więc mamy jasność
Chyba, że nam sie zmieni jak Mały będzie kopał a brzuch będzie widoczny (bardziej ) ale u mnie sie nie zanosi na zmianę.
Ja sama nie wiem. Niby chcę by był, ale wiem, że jak mnie coś boli to bez kija lepiej nie podchodzić jak się męczę z bólu jakiegoś, to tż wie, że ma się nie odzywać ja nie lubię jak mnie ktoś wtedy denerwuje

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:05   #4383
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie jestem tutaj nowa i o dziwo dopiero niedawno dowiedziałam się, żę bede mamą, prawdopodobnie juz pod koniec marca! bardzo się cieszę lecz jako młoda osoba jestem pełna obaw. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona i pomożecie wdrążyć się w Wasz świat
Cześć Nie przejmuj się na zapas, lekarz wszystko ci wyjaśni

Cytat:
skoro dziewczynka to hamburger, to chyba chłopak hot dog, nie?
jakie trafne spostrzeżenie
Stary 2013-09-12, 19:05   #4384
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Witam się po wizycie
Wszystko w porządku oczywiście. Dziecko już nie ma cm tylko wagę 118 gram (gramów?)
Z powodu moich plamień dostałam opakowanie duphastonu 2x1 i zalecenie zwiększenia dawki kwasu foliowego do nawet 3 dziennie. Wzięłam stówę do apteki, a duphaston tylko 23 zł Zapytałam doktora do kiedy brać kwa foliowy, to powiedział, że niektórzy zalecają do 12 tyg., ale on do 30 tygodnia nawet, bo to są witaminy z grupy B, które mają wpływ na przyswajanie przez organizm żelaza. Stąd też mogą być moje plamienia, później anemia i takie tam dostałam też skierowanie na morfologię i mocz.
No i co najważniejsze, to płeć Szukał, szukał. Coś zobaczył i mi pokazał, ale powiedział, że traktowałby to z przymrużeniem oka. Mam to zdjęcie w domu i tak patrzę, patrzę i chyba to jest pulik
Także Mona proszę o wpisanie chłopca, najwyżej zmienimy
Doktor zawsze pokazuje mi dziecko w kolorowym 3d a drukuje w czarno-białym, ale dzisiaj na druk 3d twarzy sie nie zdecydowaliśmy, bo jak lekarz stwierdził "będziemy drukować takiego avatara?" faktycznie bobas nie wyszedł wyjściowo na monitorze ale mam zdjęcie 3d z profilu bez główki. Zawsze dostaję 3 zdjęcia. Jedno całe, jedno 3d i jedno jakieś inne. Dzisiaj np. to z tym "chyba pulikiem" Także nie żałuję ani grosza na tego lekarza

Następne wizyty usg 11.10 godz. 17:30; 30.10 prenatalne 15:00

AAA no i nie wzięłam karty ciąży muszę ją wrzucić do auta, będzie zawsze przy mnie :P
Gratulacje super uczucie co moja Maja waży 190g

Cytat:
Witajcie jestem tutaj nowa i o dziwo dopiero niedawno dowiedziałam się, żę bede mamą, prawdopodobnie juz pod koniec marca! bardzo się cieszę lecz jako młoda osoba jestem pełna obaw. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona i pomożecie wdrążyć się w Wasz świat
Cytat:
Dobrze, mam taki problem. Mam 20 lat i niedawno dowiedziałam się, że jestem już w 11 tygodniu ciąży! do tego czasu nie oszczędzałam się, paliłam przynajmniej paczkę papierosów dziennie, i piłam alkohol. Oczywiście odkąd dowiedziałam się (kilka dni temu), że jestem w ciąży przestałam to robić. Mimo wszystko jestem zła na siebie nie miałam żadnych objawów, nawet jakaś delikatna miesiączka występowała, jedynie miewałam gorączkę ale myślałam, że to zwykła choroba. Co teraz? czy mam szansę urodzić zdrowe dzieciątko? w sobotę idę do ginekologa mam nadzieję, że będzie mógł choć w części stwierdzić czy z moim maleństwem jest wszystko w porządku.
Witaj
No cóż zdarza się że tak powiem ciąża z zaskoczenia myślę ze bedzie wszystko dobrze. Co do palenia to z tego co wiem to nie wolno tak z dnia na dzień rzucić bo to może właśnie zaszkodzić, ale radzę dopytać lekarza

Ja jestem od jutra w 19tyg i nasze było planowane ale nie spodziewaliśmy się ze od razu po zabiegu laparoskopii się uda dowiedziałam się jakoś w 5tyg

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:06   #4385
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Witam się po wizycie
Wszystko w porządku oczywiście. Dziecko już nie ma cm tylko wagę 118 gram (gramów?)
Z powodu moich plamień dostałam opakowanie duphastonu 2x1 i zalecenie zwiększenia dawki kwasu foliowego do nawet 3 dziennie. Wzięłam stówę do apteki, a duphaston tylko 23 zł Zapytałam doktora do kiedy brać kwa foliowy, to powiedział, że niektórzy zalecają do 12 tyg., ale on do 30 tygodnia nawet, bo to są witaminy z grupy B, które mają wpływ na przyswajanie przez organizm żelaza. Stąd też mogą być moje plamienia, później anemia i takie tam dostałam też skierowanie na morfologię i mocz.
No i co najważniejsze, to płeć Szukał, szukał. Coś zobaczył i mi pokazał, ale powiedział, że traktowałby to z przymrużeniem oka. Mam to zdjęcie w domu i tak patrzę, patrzę i chyba to jest pulik
Także Mona proszę o wpisanie chłopca, najwyżej zmienimy
Doktor zawsze pokazuje mi dziecko w kolorowym 3d a drukuje w czarno-białym, ale dzisiaj na druk 3d twarzy sie nie zdecydowaliśmy, bo jak lekarz stwierdził "będziemy drukować takiego avatara?" faktycznie bobas nie wyszedł wyjściowo na monitorze ale mam zdjęcie 3d z profilu bez główki. Zawsze dostaję 3 zdjęcia. Jedno całe, jedno 3d i jedno jakieś inne. Dzisiaj np. to z tym "chyba pulikiem" Także nie żałuję ani grosza na tego lekarza

Następne wizyty usg 11.10 godz. 17:30; 30.10 prenatalne 15:00

AAA no i nie wzięłam karty ciąży muszę ją wrzucić do auta, będzie zawsze przy mnie :P
Gratuluję serdecznie wszystko wpisałam, a te badanie 30 października to tzw. połówkowe??

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Cześć

Nie bylo mnie wczoraj a dziś tyle nadrabiania. Ale mi się chce spać a za godzinę znów do pracy jadę na radę
baja z tego co pamiętam Ty też w przedszkolu pracujesz, kiedy zamierzasz pójść na chorobowe? Ja już jestem na L4 i szczerze powiem że nie wyobrażam sobie siebie teraz w pracy, podobno połowa przedszkolaków już chodzi zakatarzona i do tego 1 przypadek różyczki. brrr aż strach

Cytat:
Witaj! pisz i pytaj o wszystko Fajnie że mamy kolejną mamusię marcową. Przede wszystkim zażywaj kwas foliowy (oczywiście jeśli jeszcze nie przyjmujesz), to bardzo ważne
Stary 2013-09-12, 19:15   #4386
margo80
Zakorzenienie

Tamga - witaj. Badz dobrej mysli mam kuzynke, tez pozno sie dowiedziala, a jeszcze pozniej przyznala rodzicom (bo nie byla nawet pelnoletnia, a ojciec dziecka sie na nia wypial), imprezowala ostro. Mala Marysia ma juz ponad roczek i jest zdrowym slicznym bobasem.
Dbaj o Was podwojnie

Przy moim pierwszym porodzie malz byl obecny, niestety nie od poczatku, bo wredna polozna z nocnej zmiany nie wpuscila go ze mna na porodowke, ale po zmianie kadry wszedl i zostal do konca. To jest taki czas, ze nie myslisz o tym, jak wygladasz, w jakim stanie Cie widzi. Bardzo mi pomagal, polozna mu podpowiadala co moze robic, miedzy innymi sprawdzal tetno dziecka. Stal z boku, w krocze nie zagladal, przecial pepowine drzaca reka a gdy mnie zszywano, poszedl i nagrywal wszystko, co w tym czasie dzialo sie z Ewcia - wazenie, mierzenie itp. Mamy fajna pamiatke. Nie wyobrazam sobie, ze mialo by go nie byc przy kolejnym porodzie.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:17   #4387
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Gratulacje super uczucie co moja Maja waży 190g
Chciałabym już po imieniu mówić, bo fajnie to brzmi jak mówisz do swojej Maja ale nie wiem czy się zdecydować już, czy poczekać do następnego i się upewnić co do płci.
Ja sobie dzisiaj porównałam wagę 118 gram do pojedynczej małej piersi z kurczaka centymetry to wiadomo, ale wagę musiałam sobie jakoś wyobrazić

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Gratuluję serdecznie wszystko wpisałam, a te badanie 30 października to tzw. połówkowe??
Nie wiem czy połówkowe. To jest to samo co miałam tydzień temu z kolorowymi zdjęciami, co je robi lekarz z uprawnieniami. Kazał przyjść w 21 tygodniu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-12, 19:22   #4388
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Chciałabym już po imieniu mówić, bo fajnie to brzmi jak mówisz do swojej Maja ale nie wiem czy się zdecydować już, czy poczekać do następnego i się upewnić co do płci.
Kiedyś mi powiedziała jedna znajoma, że ona nie mówi często do brzucha po imieniu żeby jej się nie znudziło
I ja też raczej nie za często mówię "Mikołaj", na razie "Mały"

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-09-12, 19:33   #4389
tamga
Raczkowanie

Cytat:
Czyli jeszcze nie byłaś na usg?
Nie chcę być nie miła, ale musisz zdawać sobie sprawę, że jakieś konsekwencje Twojego zachowania mogą być, ale wcale nie muszą. Czasami kobiety tracą ciążę nawet nie pijąc i nie paląc, więc to nie musi być powód.
Na pocieszenie dodam, że moja siostra nie wiedziała, że jest w ciąży, ale tak się ululała, że nawet film jej się urwał waliła wódę wiadrami, nie wspominając, że kopciła do porodu
Dziecko zdrowe i ładne
Zazwyczaj takie nieświadomki kończą się dobrze O sobie nic nie powiem, bo ja dziecko planowałam, więc dowiedziałam się szybciutko (5 tydzień), poza tym nie palę i po jednym piwie śpię
Rozumiem, że mogą wystąpić jakieś konsekwencje, liczę się z tym. A na USG nie byłam bo dopiero się dowiedziałam. Już jestem umówiona na sobotę także wtedy dowiem się wszystkiego
W takim razie Twoja siostra jest ogromną szczęściarą!
No tak, zaplanowana ciąża to chyba najlepszy sposób aby uchronić dziecko przed ewentualnymi powikłaniami Gratulacje

Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
Cześć Nie przejmuj się na zapas, lekarz wszystko ci wyjaśni
[
Dziękuję za wsparcie na pewno wypytam lekarza o wszystko

Cytat:

Witaj
No cóż zdarza się że tak powiem ciąża z zaskoczeniamyślę ze bedzie wszystko dobrze. Co do palenia to z tego co wiem to nie wolno tak z dnia na dzień rzucić bo to może właśnie zaszkodzić, ale radzę dopytać lekarza

Ja jestem od jutra w 19tyg i nasze było planowane ale nie spodziewaliśmy się ze od razu po zabiegu laparoskopii się uda dowiedziałam się jakoś w 5tyg
Nigdy nie słyszałam o tym, że nagłe rzucenie może zaszkodzić choć może coś w tym jest.. dzisiaj w pracy bardzo słabo się czułam i byłam blada jak trup, koleżanka śmiała się, że to z braku nikotyny myślę, że do soboty i tak nie będę tykać fajek, zapytam lekarza bo w końcu on będzie wiedział najlepiej
19tydzień! ale ten czas leci co? gratulacje i powodzenia a jak się czujesz? masz jakieś dokuczliwe objawy?

Cytat:
Witaj! pisz i pytaj o wszystko Fajnie że mamy kolejną mamusię marcową. Przede wszystkim zażywaj kwas foliowy (oczywiście jeśli jeszcze nie przyjmujesz), to bardzo ważne
Dzięki dzięki kwas foliowy? wstyd przyznać ale nie słyszałam o tym nigdy

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Tamga - witaj. Badz dobrej mysli mam kuzynke, tez pozno sie dowiedziala, a jeszcze pozniej przyznala rodzicom (bo nie byla nawet pelnoletnia, a ojciec dziecka sie na nia wypial), imprezowala ostro. Mala Marysia ma juz ponad roczek i jest zdrowym slicznym bobasem.
Dbaj o Was podwojnie

Przy moim pierwszym porodzie malz byl obecny, niestety nie od poczatku, bo wredna polozna z nocnej zmiany nie wpuscila go ze mna na porodowke, ale po zmianie kadry wszedl i zostal do konca. To jest taki czas, ze nie myslisz o tym, jak wygladasz, w jakim stanie Cie widzi. Bardzo mi pomagal, polozna mu podpowiadala co moze robic, miedzy innymi sprawdzal tetno dziecka. Stal z boku, w krocze nie zagladal, przecial pepowine drzaca reka a gdy mnie zszywano, poszedl i nagrywal wszystko, co w tym czasie dzialo sie z Ewcia - wazenie, mierzenie itp. Mamy fajna pamiatke. Nie wyobrazam sobie, ze mialo by go nie byc przy kolejnym porodzie.
Biedna, na prawdę współczuje jej, musiała bardzo przezywać całą sytuację. Ja mam o tyle dobrze, że ojciec dziecka pozstanowił zostać przy mnie, jestem pewna, że nie zostawi mnie samej
Oczywiście odkąd się dowiedziałam dbam o nas jak tylko najlepiej potrafię! dodatkowo cieszę się na myśl, że tatuś przyjedzie do nas na weekend i spędzimy go razem Niestety nie może być przy nas ciągle, wyjechał do miasta oddalonego o 400km na szkołę policyjną

A co do obecności partnera przy porodze to uważam, że każdy, bez wyjątków powinien mieć taką możliwość! Ja osobiście bardzo bym chciała żeby tata dzieciaczka był przy jego narodzinach
świetnie, że macie taką cudowna pamiątkę! chyba sama postaram się pomyśleć coś w tej kwestii

Edytowane przez tamga
Czas edycji: 2013-09-12 o 19:28
tamga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:52   #4390
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Ja sobie dzisiaj porównałam wagę 118 gram do pojedynczej małej piersi z kurczaka centymetry to wiadomo, ale wagę musiałam sobie jakoś wyobrazić

Nie wiem czy połówkowe. To jest to samo co miałam tydzień temu z kolorowymi zdjęciami, co je robi lekarz z uprawnieniami. Kazał przyjść w 21 tygodniu.
No My jakoś tak od razu po USG zaczeliśmy
Tak to będzie połówkowe

Cytat:
Rozumiem, że mogą wystąpić jakieś konsekwencje, liczę się z tym. A na USG nie byłam bo dopiero się dowiedziałam. Już jestem umówiona na sobotę także wtedy dowiem się wszystkiego
W takim razie Twoja siostra jest ogromną szczęściarą!
No tak, zaplanowana ciąża to chyba najlepszy sposób aby uchronić dziecko przed ewentualnymi powikłaniami Gratulacje

Dziękuję za wsparcie na pewno wypytam lekarza o wszystko

Nigdy nie słyszałam o tym, że nagłe rzucenie może zaszkodzić choć może coś w tym jest.. dzisiaj w pracy bardzo słabo się czułam i byłam blada jak trup, koleżanka śmiała się, że to z braku nikotyny myślę, że do soboty i tak nie będę tykać fajek, zapytam lekarza bo w końcu on będzie wiedział najlepiej
19tydzień! ale ten czas leci co? gratulacje i powodzenia a jak się czujesz? masz jakieś dokuczliwe objawy?

Jeśli chodzi o fajki to tak moja koleżanka usłyszała od swojego gina. Zbyt szybkie odstawienie podobno nie jest zdrowe, ale dopytaj lekarza .
Ja się obecnie dobrze czuje bo to II trymestr już

Maja

Czytam
Stary 2013-09-12, 19:58   #4391
tamga
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli chodzi o fajki to tak moja koleżanka usłyszała od swojego gina. Zbyt szybkie odstawienie podobno nie jest zdrowe, ale dopytaj lekarza .
Ja się obecnie dobrze czuje bo to II trymestr już

Właśnie szukam informacji o tym i podobno tak jest ale jak myślę, że miałabym zapalić teraz i truć maleństwo... nie no nie wyobrażam sobie.

W II trymestrze kobiety czują się z reguły dobrze? a brzuszek już masz pokaźny? ja właściwie nie mam żadnych objawów poza bólem pleców i jak juz pisałam miewałam gorączkę ale to nie są takie typowo ciążowe objawy, chyba się dobrze trzymam póki co
tamga jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-12, 20:02   #4392
amelka2006
Raczkowanie

Gdy rodziłam Amelkę mój mąż był ze mną. Bardzo mi pomagał. Masował kark, pomagał dociągać głowę w stronę nóg przy parciu, ocierał mi twarz, bo strasznie się pociłam, a w sali porodowej było ok. 30 stopni (sierpień-lato stulecia). Zawsze był z tego dumny i gdy to wspomina, to łezki mu się w oczkach błyszczą. No i pierwszy zobaczył córkę!!!

Co do L4, to ja bym chciała pierwszy semestr w zerówce zamknąć i wtedy iść na L4. Ale czy doczekam tak długo? Dolnośląskie ferie ma na końcu. No i zdarzają się sytuacje, które mnie przerastają w pracy. Np. 6-cio letni chłopiec, który nie potrafi wytrzeć sobie pupy. Akurat pomoc gdzieś wyszła i musiałam interweniować. Rwało mnie na wymioty strasznie. Złożyłam mu papier i powiedziałam co ma zrobić. Ale sama nie dałam rady. Zwymiotowałam do umywalki. I też boję się chorób zakaźnych, bo sama przeszłam tylko ospę i szkarlatynę. Także nie wiem jak długo pociągnę.
amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:07   #4393
mona1
Zadomowienie

Cytat:

Dzięki dzięki kwas foliowy? wstyd przyznać ale nie słyszałam o tym nigdy [COLOR="Silver"]
"Kwas foliowy jest bardzo ważną substancją chroniącą rozwijające się dziecko przed wadami wrodzonymi ze strony układu nerwowego oraz nieprawidłowościami anatomicznymi (na czele z rozszczepem podniebienia i wargi), które mogą rozwinąć się w przebiegu pierwszych kilkunastu tygodni ciąży. W wielu badaniach klinicznych udowodniono także, że kwas foliowy (dostępny w różnych źródłach pod postacią folianów) zapewnia odpowiednią ochronę przed poronieniami, przedwczesnym porodem, komplikacjami podczas porodu oraz zgonem wewnątrzmacicznym."

Bardzo ważne jest jego przyjmowanie, najlepiej już 3 miesiące przed planowaną ciążą. W aptece poproś po prostu o kwas foliowy, panie będą wiedzialy o co chodzi

Ile masz lat jeśli można spytać?

Edytowane przez mona1
Czas edycji: 2013-09-12 o 20:11
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:11   #4394
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie szukam informacji o tym i podobno tak jest ale jak myślę, że miałabym zapalić teraz i truć maleństwo... nie no nie wyobrażam sobie.

W II trymestrze kobiety czują się z reguły dobrze? a brzuszek już masz pokaźny? ja właściwie nie mam żadnych objawów poza bólem pleców i jak juz pisałam miewałam gorączkę ale to nie są takie typowo ciążowe objawy, chyba się dobrze trzymam póki co
Lepiej dopytaj gina

To zależy ja I trymestr zniosłam w miarę. Tylko mnie mdlilo i wszystko mi śmierdziało . W II jest spoko tylko szybko się męcze a brzuszek pomału rośnie

Maja

Czytam
Stary 2013-09-12, 20:19   #4395
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:

Pisała, że 20

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-09-12, 20:19   #4396
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:

Dzięki dzięki kwas foliowy? wstyd przyznać ale nie słyszałam o tym nigdy
Też słyszałam o tym nagłym rzucaniu głód nikotynowy, oczyszczanie organizmu i takie tam. Tylko jak już rzuciłaś, to nie wiem co teraz. Chyba lepiej nie próbować.

Chciałam pisać o tym kwasie, ale pomyślałam, że przecież to oczywiste a sama jak zaczełam planować to zrobiłam oczy że coś trzeba brać "Nie pamięta wół jak cielęciem był"

Cytat:
No My jakoś tak od razu po USG zaczeliśmy
Tak to będzie połówkowe
Aż mi wstyd, że ja tak mało o ciąży wiem połówkowe, znieczulenia głowa mała...

Cytat:

Ja na początku czułam się baaaardzo słaba, ale z dnia na dzień coraz lepiej. Tak naprawdę wzięłam się za siebie w tym tygodniu (14 tydzień), ale też się męczę szybko

Stary 2013-09-12, 20:21   #4397
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez ktosia35 Pokaż wiadomość
Mam pytanie: dziewczyny pracujecie jeszcze? a jeżeli tak to kiedy planujecie iść na L4?
Ja pracuje - mysle ze jak wszystko bedzie dobrze to do konca listopada popracuje

Cytat:
Witaj
Na samym poczateczku to mi tez sie zdarzyl i alkohol i papierosek, ale ja juz w 4 tygodniu sie dowiedzialam o ciazy wiec troche krocej grzeszylam... No ale niczego juz nie zmienisz - trzeba byc dobrej mysli
Znam dziewczyne ktora cala ciaze pila i palila, a dziecko jest zdrowe.

Cytat:
Ja myslę, że ten prywatny sie nie obrazi - w koncu mu płacisz ale temu na NFZ lepiej nie mówić

[...]

teQiba dla Twojego TŻ. Co on się wstydzi przyznać, że nie płacicie? Nawet nie wiesz jak ja bym chciała chodzić na NFZ i nie wydawać tyle kasy ale nie słyszałam u nas opinii o dobrym ginie państwo, więc płacę i płaczę.
I tak chyba zrobie - dziekuje za wsparcie
Co do TZa to sama nie wiem, dzisiaj jak spytalam to stwierdzil, ze tak jakos mu sie powiedzialo
Stary 2013-09-12, 20:28   #4398
tamga
Raczkowanie

Cytat:
"Kwas foliowy jest bardzo ważną substancją chroniącą rozwijające się dziecko przed wadami wrodzonymi ze strony układu nerwowego oraz nieprawidłowościami anatomicznymi (na czele z rozszczepem podniebienia i wargi), które mogą rozwinąć się w przebiegu pierwszych kilkunastu tygodni ciąży. W wielu badaniach klinicznych udowodniono także, że kwas foliowy (dostępny w różnych źródłach pod postacią folianów) zapewnia odpowiednią ochronę przed poronieniami, przedwczesnym porodem, komplikacjami podczas porodu oraz zgonem wewnątrzmacicznym."

Bardzo ważne jest jego przyjmowanie, najlepiej już 3 miesiące przed planowaną ciążą. W aptece poproś po prostu o kwas foliowy, panie będą wiedzialy o co chodzi

W takim razie jutro lecę go zakupić!
a lat mam 20

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Cytat:
Lepiej dopytaj gina

To zależy ja I trymestr zniosłam w miarę. Tylko mnie mdlilo i wszystko mi śmierdziało . W II jest spoko tylko szybko się męcze a brzuszek pomału rośnie
dopytam

A mi właśnie nic takiego nie było stąd nawet mi do głowy myśl o ciąży nie przyszła. No to bardzo się cieszę, że dobrze się czujesz, ja już nie mogę sie doczekać mojego brzuszka

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Cytat:
Też słyszałam o tym nagłym rzucaniu głód nikotynowy, oczyszczanie organizmu i takie tam. Tylko jak już rzuciłaś, to nie wiem co teraz. Chyba lepiej nie próbować.

Chciałam pisać o tym kwasie, ale pomyślałam, że przecież to oczywiste a sama jak zaczełam planować to zrobiłam oczy że coś trzeba brać "Nie pamięta wół jak cielęciem był"

Aż mi wstyd, że ja tak mało o ciąży wiem połówkowe, znieczulenia głowa mała...

Ja na początku czułam się baaaardzo słaba, ale z dnia na dzień coraz lepiej. Tak naprawdę wzięłam się za siebie w tym tygodniu (14 tydzień), ale też się męczę szybko
Sama nie wiem co z tym zrobić, chyba już zostawię to tak jak jest
haha! no widzisz, a dla mnie to wszystko czarna magia, nie mam nic pojęcia na temat ciąży

Rozumiem, że więcej śpisz i chodzi też o aktywność fizyczną? wchodzenie po schodach, noszenie zakupów? to jesteś tylko a może aż 3 tygodnie dłużej niz ja
Stary 2013-09-12, 20:28   #4399
teQiba
Moderator

Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cos mi nie wyszlo cytowanie - Ela gratuluje dobrych wiesci!

Co do palenia, to opinie sa rozne - ja na szczescie od maja mocno ograniczylam wiec nie balam sie calkowicie rzucic...
Niektorzy twierdza, ze przy gwaltownym rzuceniu organizm zamiast pracowac nad ciaza, najbardziej skupia sie na braku nikotyny.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-12, 20:30   #4400
tamga
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

Witaj
Na samym poczateczku to mi tez sie zdarzyl i alkohol i papierosek, ale ja juz w 4 tygodniu sie dowiedzialam o ciazy wiec troche krocej grzeszylam... No ale niczego juz nie zmienisz - trzeba byc dobrej mysli
Znam dziewczyne ktora cala ciaze pila i palila, a dziecko jest zdrowe.
Staram się na razie nie panikować, bedę dbać o nas podwójnie i mam nadzieję, że ta moja niewiedza przejdzie bokiem
dziękuję za radę i pomoc
Stary 2013-09-12, 20:36   #4401
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Dobranoc

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-09-12, 20:40   #4402
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:

Sama nie wiem co z tym zrobić, chyba już zostawię to tak jak jest
haha! no widzisz, a dla mnie to wszystko czarna magia, nie mam nic pojęcia na temat ciąży

Rozumiem, że więcej śpisz i chodzi też o aktywność fizyczną? wchodzenie po schodach, noszenie zakupów? to jesteś tylko a może aż 3 tygodnie dłużej niz ja
Przed ciążą ćwiczyłam siłowo, ale ciąza mnie tak położyła, że po wejściu na schody sapię śpię tyle co zawsze, ale ciągle bym leżała tylko teraz jest lepiej Fajnie, że nie masz objawów, ale zazdroszczę też tego, że dopiero teraz się dowiedziałaś. Ja wiedziałam od 5 tygodnia i od 5 tyg. się martwiłam, a Ty 5 tygodni się nie zamartwiałaś
Kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
Dobranoc
Dobranoc. Ja za chwile muszę jechać po tżta, bo zakosiłam dzisiaj samochód na badania i muszę teraz po niego jechać może zahaczę po drodze o tesco

Stary 2013-09-12, 20:41   #4403
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:

Dobranoc. Ja za chwile muszę jechać po tżta, bo zakosiłam dzisiaj samochód na badania i muszę teraz po niego jechać może zahaczę po drodze o tesco
Szerokiej drogi

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-09-12, 20:45   #4404
tamga
Raczkowanie

Cytat:
Przed ciążą ćwiczyłam siłowo, ale ciąza mnie tak położyła, że po wejściu na schody sapię śpię tyle co zawsze, ale ciągle bym leżała tylko teraz jest lepiej Fajnie, że nie masz objawów, ale zazdroszczę też tego, że dopiero teraz się dowiedziałaś. Ja wiedziałam od 5 tygodnia i od 5 tyg. się martwiłam, a Ty 5 tygodni się nie zamartwiałaś
Kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

:O to aż tak się meczysz? mimo, że przed ciążą byłaś tak sprawna? boję się pomyśleć co będzie kiedy mnie w końcu dopadnie
Czy ja wiem czy jest czego zazdrościć, przez to bardzo się boję o zdrowie maleństwa..
miesiączkę, hmm trudno mi powiedzieć ale miałam będąc już w ciąży, znaczy teraz jak sobie tak myślę to jak zwykle zaniedbałam system liczenia od miesiączki do miesiączki i w ciągu tych prawie 3 miesięcy miałam jakieś plamienie. nie było obfite ale oczywiście jak zawsze miałam to gdzieś, tak jak to kiedy powinnam dostać miesiączkę dopiero kilka dni temu zorientowałam się, że coś jest nie tak

oo do tesco po coś dobrego? ja niedawno odwiedziłam żabkę i jestem na razie spełniona co do zachcianek
Stary 2013-09-12, 20:51   #4405
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
może zahaczę po drodze o tesco
kup mi coś dobrego

fajnie się czyta o waszych porodach
Stary 2013-09-12, 20:52   #4406
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
:O to aż tak się meczysz? mimo, że przed ciążą byłaś tak sprawna? boję się pomyśleć co będzie kiedy mnie w końcu dopadnie
Czy ja wiem czy jest czego zazdrościć, przez to bardzo się boję o zdrowie maleństwa..
miesiączkę, hmm trudno mi powiedzieć ale miałam będąc już w ciąży, znaczy teraz jak sobie tak myślę to jak zwykle zaniedbałam system liczenia od miesiączki do miesiączki i w ciągu tych prawie 3 miesięcy miałam jakieś plamienie. nie było obfite ale oczywiście jak zawsze miałam to gdzieś, tak jak to kiedy powinnam dostać miesiączkę dopiero kilka dni temu zorientowałam się, że coś jest nie tak

oo do tesco po coś dobrego? ja niedawno odwiedziłam żabkę i jestem na razie spełniona co do zachcianek
To skąd wiesz w którym jesteś tygodniu skoro nie byłaś u gina i od 3 miesięcy masz okres którego nie kontrolujesz . Skoro teraz też miałaś takie plamienie i nie masz objawów to jak doszłaś do tego ze jesteś w ciąży? sorry że tak pytam to z czystej ciekawości

Maja

Czytam
Stary 2013-09-12, 21:00   #4407
tamga
Raczkowanie

Cytat:
To skąd wiesz w którym jesteś tygodniu skoro nie byłaś u gina i od 3 miesięcy masz okres którego nie kontrolujesz . Skoro teraz też miałaś takie plamienie i nie masz objawów to jak doszłaś do tego ze jesteś w ciąży? sorry że tak pytam to z czystej ciekawości
zrobiłam test ciążowy, a potem poszłam na badanie krwi, tam bylo napisane ile mam beta hcg i wyjasnili mi, że jestem w ciąży i że poziom hormonu wskazuje na to, że to 11 tydzień była dołączona taka karteczka ale kompletnie nie umiałam sobie z nią poradzić dlatego zapytałam lekarzy
Stary 2013-09-12, 21:09   #4408
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
zrobiłam test ciążowy, a potem poszłam na badanie krwi, tam bylo napisane ile mam beta hcg i wyjasnili mi, że jestem w ciąży i że poziom hormonu wskazuje na to, że to 11 tydzień była dołączona taka karteczka ale kompletnie nie umiałam sobie z nią poradzić dlatego zapytałam lekarzy
Aaaa no to jasne tyle że beta ma jakiś zakres wartości więc bez USG to wydaje mi się że w Twoim przypadku nie można zakładać dokładnego tygodnia w ktorym jesteś. Mi na becie wyszło że jestem w 6-7 tygodniu bo taki był zakres, a później z usg że jednak to jest jakiś poczatek 5tyg bo byl sam pęcherzyk jeszcze bez serduszka

Maja

Czytam
Stary 2013-09-12, 21:14   #4409
tamga
Raczkowanie

Cytat:
Aaaa no to jasne tyle że beta ma jakiś zakres wartości więc bez USG to wydaje mi się że w Twoim przypadku nie można zakładać dokładnego tygodnia w ktorym jesteś. Mi na becie wyszło że jestem w 6-7 tygodniu bo taki był zakres, a później z usg że jednak to jest jakiś poczatek 5tyg bo byl sam pęcherzyk jeszcze bez serduszka
no właśnie zakładam możliwość, że wyjdzie troszeczkę inaczej ale orientacyjnie przynajmniej już wiem a pomyślałam o ciąży ze względu na moją wagę, jak już pisałam wcześniej mocno przytyłam, przy wzroście prawie 170 ważyłam 51 kg gdzie teraz ważę 57 biust mi urósł do tego stopnia, że koleżanki śmiały się ze mnie, żę "najpierw idą cycki, a potem Ty!"
Stary 2013-09-12, 21:21   #4410
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie zakładam możliwość, że wyjdzie troszeczkę inaczej ale orientacyjnie przynajmniej już wiem a pomyślałam o ciąży ze względu na moją wagę, jak już pisałam wcześniej mocno przytyłam, przy wzroście prawie 170 ważyłam 51 kg gdzie teraz ważę 57 biust mi urósł do tego stopnia, że koleżanki śmiały się ze mnie, żę "najpierw idą cycki, a potem Ty!"
No to zobaczymy po usg w którym dokładnie jesteś . Mocno już przytyłaś ja w I trymestrze zaledwie 2kg mialam do przodu, to bylo z miesiąc temu teraz to aż się boję co to będzie .

Dobra idę spać babeczki

Maja

Czytam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości