|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
![]() Zgadzam sie - jest to sprawa indywidualna - u nas ja nie chcę, on nie chciał, więc mamy jasność ![]() Chyba, że nam sie zmieni jak Mały będzie kopał a brzuch będzie widoczny (bardziej ) ale u mnie sie nie zanosi na zmianę.
|
|
#4382 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę być nie miła, ale musisz zdawać sobie sprawę, że jakieś konsekwencje Twojego zachowania mogą być, ale wcale nie muszą. Czasami kobiety tracą ciążę nawet nie pijąc i nie paląc, więc to nie musi być powód. Na pocieszenie dodam, że moja siostra nie wiedziała, że jest w ciąży, ale tak się ululała, że nawet film jej się urwał waliła wódę wiadrami, nie wspominając, że kopciła do porodu ![]() Dziecko zdrowe i ładne Zazwyczaj takie nieświadomki kończą się dobrze O sobie nic nie powiem, bo ja dziecko planowałam, więc dowiedziałam się szybciutko (5 tydzień), poza tym nie palę i po jednym piwie śpię ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
jak się męczę z bólu jakiegoś, to tż wie, że ma się nie odzywać ja nie lubię jak mnie ktoś wtedy denerwuje
|
|
#4383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie przejmuj się na zapas, lekarz wszystko ci wyjaśni jakie trafne spostrzeżenie |
|
|
|
|
#4384 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super uczucie co Cytat:
Cytat:
No cóż zdarza się że tak powiem ciąża z zaskoczenia myślę ze bedzie wszystko dobrze. Co do palenia to z tego co wiem to nie wolno tak z dnia na dzień rzucić bo to może właśnie zaszkodzić, ale radzę dopytać lekarza Ja jestem od jutra w 19tyg
|
|||
|
|
|
#4385 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wszystko wpisałam, a te badanie 30 października to tzw. połówkowe??Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4386 |
|
Zakorzenienie
|
Tamga - witaj. Badz dobrej mysli
mam kuzynke, tez pozno sie dowiedziala, a jeszcze pozniej przyznala rodzicom (bo nie byla nawet pelnoletnia, a ojciec dziecka sie na nia wypial), imprezowala ostro. Mala Marysia ma juz ponad roczek i jest zdrowym slicznym bobasem.Dbaj o Was podwojnie Przy moim pierwszym porodzie malz byl obecny, niestety nie od poczatku, bo wredna polozna z nocnej zmiany nie wpuscila go ze mna na porodowke, ale po zmianie kadry wszedl i zostal do konca. To jest taki czas, ze nie myslisz o tym, jak wygladasz, w jakim stanie Cie widzi. Bardzo mi pomagal, polozna mu podpowiadala co moze robic, miedzy innymi sprawdzal tetno dziecka. Stal z boku, w krocze nie zagladal, przecial pepowine drzaca reka a gdy mnie zszywano, poszedl i nagrywal wszystko, co w tym czasie dzialo sie z Ewcia - wazenie, mierzenie itp. Mamy fajna pamiatke. Nie wyobrazam sobie, ze mialo by go nie byc przy kolejnym porodzie.
|
|
|
|
#4387 | |
|
Zakorzenienie
|
Chciałabym już po imieniu mówić, bo fajnie to brzmi jak mówisz do swojej Maja
Ja sobie dzisiaj porównałam wagę 118 gram do pojedynczej małej piersi z kurczaka centymetry to wiadomo, ale wagę musiałam sobie jakoś wyobrazić ![]() Cytat:
|
|
#4388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I ja też raczej nie za często mówię "Mikołaj", na razie "Mały"
|
|
#4389 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W takim razie Twoja siostra jest ogromną szczęściarą! ![]() No tak, zaplanowana ciąża to chyba najlepszy sposób aby uchronić dziecko przed ewentualnymi powikłaniami Gratulacje Dziękuję za wsparcie ![]() Cytat:
choć może coś w tym jest.. dzisiaj w pracy bardzo słabo się czułam i byłam blada jak trup, koleżanka śmiała się, że to z braku nikotyny myślę, że do soboty i tak nie będę tykać fajek, zapytam lekarza bo w końcu on będzie wiedział najlepiej ![]() 19tydzień! ale ten czas leci co? gratulacje i powodzenia Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
Oczywiście odkąd się dowiedziałam dbam o nas jak tylko najlepiej potrafię! dodatkowo cieszę się na myśl, że tatuś przyjedzie do nas na weekend i spędzimy go razem ![]() A co do obecności partnera przy porodze to uważam, że każdy, bez wyjątków powinien mieć taką możliwość! Ja osobiście bardzo bym chciała żeby tata dzieciaczka był przy jego narodzinach świetnie, że macie taką cudowna pamiątkę! chyba sama postaram się pomyśleć coś w tej kwestii Edytowane przez tamga Czas edycji: 2013-09-12 o 20:28 |
||||
|
|
|
#4390 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak to będzie połówkowe Cytat:
Ja się obecnie dobrze czuje bo to II trymestr już
|
||
|
|
|
#4391 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie szukam informacji o tym i podobno tak jest ale jak myślę, że miałabym zapalić teraz i truć maleństwo... nie no nie wyobrażam sobie.W II trymestrze kobiety czują się z reguły dobrze? a brzuszek już masz pokaźny?
|
|
|
|
|
#4392 |
|
Raczkowanie
|
Gdy rodziłam Amelkę mój mąż był ze mną. Bardzo mi pomagał. Masował kark, pomagał dociągać głowę w stronę nóg przy parciu, ocierał mi twarz, bo strasznie się pociłam, a w sali porodowej było ok. 30 stopni (sierpień-lato stulecia). Zawsze był z tego dumny i gdy to wspomina, to łezki mu się w oczkach błyszczą. No i pierwszy zobaczył córkę!!!
Co do L4, to ja bym chciała pierwszy semestr w zerówce zamknąć i wtedy iść na L4. Ale czy doczekam tak długo? Dolnośląskie ferie ma na końcu. No i zdarzają się sytuacje, które mnie przerastają w pracy. Np. 6-cio letni chłopiec, który nie potrafi wytrzeć sobie pupy. |
|
|
|
#4393 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo ważne jest jego przyjmowanie, najlepiej już 3 miesiące przed planowaną ciążą. W aptece poproś po prostu o kwas foliowy, panie będą wiedzialy o co chodzi ![]() Ile masz lat jeśli można spytać?
Edytowane przez mona1 Czas edycji: 2013-09-12 o 21:11 |
|
|
|
|
#4394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To zależy ja I trymestr zniosłam w miarę. Tylko mnie mdlilo i wszystko mi śmierdziało . W II jest spoko tylko szybko się męcze a brzuszek pomału rośnie
|
|
|
|
|
#4395 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4396 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałam pisać o tym kwasie, ale pomyślałam, że przecież to oczywiste a sama jak zaczełam planować to zrobiłam oczy że coś trzeba brać "Nie pamięta wół jak cielęciem był" ![]() Aż mi wstyd, że ja tak mało o ciąży wiem połówkowe, znieczulenia głowa mała...Cytat:
|
|
#4397 | |||
|
Moderator
|
Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Na samym poczateczku to mi tez sie zdarzyl i alkohol i papierosek, ale ja juz w 4 tygodniu sie dowiedzialam o ciazy wiec troche krocej grzeszylam... No ale niczego juz nie zmienisz - trzeba byc dobrej mysli ![]() Znam dziewczyne ktora cala ciaze pila i palila, a dziecko jest zdrowe. Cytat:
Co do TZa to sama nie wiem, dzisiaj jak spytalam to stwierdzil, ze tak jakos mu sie powiedzialo
|
|||
|
|
|
#4398 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a lat mam 20 ![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
![]() A mi właśnie nic takiego nie było stąd nawet mi do głowy myśl o ciąży nie przyszła. No to bardzo się cieszę, że dobrze się czujesz, ja już nie mogę sie doczekać mojego brzuszka ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
![]() haha! no widzisz, a dla mnie to wszystko czarna magia, nie mam nic pojęcia na temat ciąży ![]() Rozumiem, że więcej śpisz i chodzi też o aktywność fizyczną? wchodzenie po schodach, noszenie zakupów? to jesteś tylko a może aż 3 tygodnie dłużej niz ja
|
|
|
#4399 |
|
Moderator
|
Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cos mi nie wyszlo cytowanie - Ela gratuluje dobrych wiesci!
![]() Co do palenia, to opinie sa rozne - ja na szczescie od maja mocno ograniczylam wiec nie balam sie calkowicie rzucic... Niektorzy twierdza, ze przy gwaltownym rzuceniu organizm zamiast pracowac nad ciaza, najbardziej skupia sie na braku nikotyny. |
|
|
|
#4400 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
![]() dziękuję za radę i pomoc
|
|
|
#4401 |
|
Zakorzenienie
|
Dobranoc
|
#4402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko teraz jest lepiej Fajnie, że nie masz objawów, ale zazdroszczę też tego, że dopiero teraz się dowiedziałaś. Ja wiedziałam od 5 tygodnia i od 5 tyg. się martwiłam, a Ty 5 tygodni się nie zamartwiałaś ![]() Kiedy miałaś ostatnią miesiączkę? ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Dobranoc. Ja za chwile muszę jechać po tżta, bo zakosiłam dzisiaj samochód na badania i muszę teraz po niego jechać może zahaczę po drodze o tesco
|
|
#4403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4404 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
:O to aż tak się meczysz? mimo, że przed ciążą byłaś tak sprawna? boję się pomyśleć co będzie kiedy mnie w końcu dopadnie ![]() Czy ja wiem czy jest czego zazdrościć, przez to bardzo się boję o zdrowie maleństwa.. miesiączkę, hmm trudno mi powiedzieć ale miałam będąc już w ciąży, znaczy teraz jak sobie tak myślę to jak zwykle zaniedbałam system liczenia od miesiączki do miesiączki i w ciągu tych prawie 3 miesięcy miałam jakieś plamienie. nie było obfite ale oczywiście jak zawsze miałam to gdzieś, tak jak to kiedy powinnam dostać miesiączkę ![]() oo do tesco po coś dobrego? ja niedawno odwiedziłam żabkę i jestem na razie spełniona co do zachcianek
|
|
|
#4405 |
|
Zakorzenienie
|
kup mi coś dobrego
fajnie się czyta o waszych porodach
|
|
|
|
#4406 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To skąd wiesz w którym jesteś tygodniu skoro nie byłaś u gina i od 3 miesięcy masz okres którego nie kontrolujesz . Skoro teraz też miałaś takie plamienie i nie masz objawów to jak doszłaś do tego ze jesteś w ciąży? sorry że tak pytam to z czystej ciekawości |
|
|
|
|
#4407 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
była dołączona taka karteczka ale kompletnie nie umiałam sobie z nią poradzić dlatego zapytałam lekarzy
|
|
|
#4408 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4409 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a pomyślałam o ciąży ze względu na moją wagę, jak już pisałam wcześniej mocno przytyłam, przy wzroście prawie 170 ważyłam 51 kg gdzie teraz ważę 57 biust mi urósł do tego stopnia, że koleżanki śmiały się ze mnie, żę "najpierw idą cycki, a potem Ty!"
|
|
|
#4410 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Mocno już przytyłaś ja w I trymestrze zaledwie 2kg mialam do przodu, to bylo z miesiąc temu teraz to aż się boję co to będzieDobra idę spać babeczki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.

po prostu uważam, że zarówno mężczyzna jak i kobieta powinni przyżywac ciąże razem a poród jest jej kulminacyjnym i można by powiedziec najwazniejszym momentem, w którym mężczyzna powinien uczestniczyc. nie rozumiem wymówki, że sie boją, bądź nie chcą na to patrzec. Takim najlepiej dac piekne pachnace dzieciatko i oklamywac ze bocian je przyniosl. Przykro mi ale takie sa moje odczucia w tym temacie. zresztą jest to sprawa indywidualna i kazda para powinna miedzy soba to przedyskutowac. Kazda ze stron powinna wyrazic swoje oczekiwania i obawy zwiazane z tym tematem. wtedy napewno dojdzie sie do kompromisu.

) ale u mnie sie nie zanosi na zmianę.

nie miałam żadnych objawów, nawet jakaś delikatna miesiączka występowała, jedynie miewałam gorączkę ale myślałam, że to zwykła choroba. Co teraz? czy mam szansę urodzić zdrowe dzieciątko?
w sobotę idę do ginekologa mam nadzieję, że będzie mógł choć w części stwierdzić czy z moim maleństwem jest wszystko w porządku.
waliła wódę wiadrami, nie wspominając, że kopciła do porodu
O sobie nic nie powiem, bo ja dziecko planowałam, więc dowiedziałam się szybciutko (5 tydzień), poza tym nie palę i po jednym piwie śpię
jakie trafne spostrzeżenie
Perfect Housewife 
super uczucie co
a za godzinę znów do pracy jadę na radę

centymetry to wiadomo, ale wagę musiałam sobie jakoś wyobrazić

choć może coś w tym jest.. dzisiaj w pracy bardzo słabo się czułam i byłam blada jak trup, koleżanka śmiała się, że to z braku nikotyny 

że coś trzeba brać
dla Twojego TŻ. Co on się wstydzi przyznać, że nie płacicie? Nawet nie wiesz jak ja bym chciała chodzić na NFZ i nie wydawać tyle kasy
biust mi urósł do tego stopnia, że koleżanki śmiały się ze mnie, żę "najpierw idą cycki, a potem Ty!"