Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 2 4,35%
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. 3 6,52%
Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. 0 0%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. 1 2,17%
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. 0 0%
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. 12 26,09%
Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! 17 36,96%
Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! 7 15,22%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! 1 2,17%
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. 3 6,52%
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. 0 0%
Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-12, 19:00   #511
barwineczek
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
http://dzielnicarodzica.pl/33003/26/...ienie_co_robic

Oby nikomu nigdy się nic takiego nie przydarzyło ale warto obejrzeć.
Mnie sie przydarzyło. Ktoregos razu po kąpieli, gdy ubieralam Nikiego, nagle zaczal sie rzucac na przewijaku i maksymalnie machac raczkami i nozkami. Na poczatku chcialo mi sie śmiać, ale jak spojrzalam na buzie to byl czereony jak burak i... nie oddychal. Zerwslam go z przewijaka na ręce tak na w pół ubranego... nie pomoglo. Nie wydawal żadnego dzwieku z siebie. Położyłam go sobie na przedramieniu i kilka razy udarzylam w plecki. Cos wylecialo i wtedy zaczal plakac a ja z nim

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
barwineczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:05   #512
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez barwineczek Pokaż wiadomość
Mnie sie przydarzyło. Ktoregos razu po kąpieli, gdy ubieralam Nikiego, nagle zaczal sie rzucac na przewijaku i maksymalnie machac raczkami i nozkami. Na poczatku chcialo mi sie śmiać, ale jak spojrzalam na buzie to byl czereony jak burak i... nie oddychal. Zerwslam go z przewijaka na ręce tak na w pół ubranego... nie pomoglo. Nie wydawal żadnego dzwieku z siebie. Położyłam go sobie na przedramieniu i kilka razy udarzylam w plecki. Cos wylecialo i wtedy zaczal plakac a ja z nim

Sytuacja mrozaca krew ja tez taka mialam
Ale przy zaksztuszeniu a nie zadlawieniu mi kazano podnosic do gory malego w pion
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:11   #513
barwineczek
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Sytuacja mrozaca krew ja tez taka mialam
Ale przy zaksztuszeniu a nie zadlawieniu mi kazano podnosic do gory malego w pion
U mnie nie pomoglo pionowo. Jak juz opanowalam sytuacje to zawolalam mame( bylam u rodzivow). Oddalam jej dziecko a sama stałam i plakalam. Potem płakał z godzine, ale wolalam ten placz niz cisze...

Stary 2013-09-12, 19:15   #514
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
No bo wiecie ja mam jakąś schizę z tymi karmieniami i spaniem.
Podejrzewam, że jak któraś z Was by miała mojego Darusia to by mówiła, że to złote dziecko.
A ja jakoś za chiny nie mogę zaakceptować i przywyknąć do 6 karmień. To samo ze spanie w nocy.
Jak mija 6-7 h jego snu to ( pomijając, że cycki mi pękają) ja już myślę o tym, że on długo nie je i trzeba mu coś wcisnąć zamiast zostawić go i niech śpi ile wlezie ;p

Wczoraj jak tak ponarzekałam to właśnie później pomyślałam o Tobie. O tym, że u nas ten katarek w końcu powinien przejść, oczka w najgorszym razie po zabiegu tez będą ok, a u Was to serduszko to poważniejsza sprawa

Ja nie wiem co jest z tymi rehabilitacjami, my też musimy bo ma lekką asymetrię.
Tylko, że mam kłopot z 2ma ćwiczeniami.
Z jednym - któraś opisywala, że też to robi- jak dziecko leży i ma tyłek podwinięty do góry to naciskać na barki- mój przy tym ryczy. Pewnie go boli bo mięśnie zastane
Z drugim- to noszenie przodem do świata- nie macie wrażenia, że dziecko i tak się przechyla w jedną stronę? Bo ja usiłuję tak nosić i ciągle mam wrażenie, że on krzywo siedzi.
A po dwóch dniach ćwiczeń na asymetrie mam wrażenie, że jeszcze mocniej ma tą lewą stronę wyciągniętą niż miał
Masakra z tymi ćwiczeniami

Daj znać jak po pierwszej nocce z wodą, może faktycznie będzie lepiej bo mniejsze obciążenie dla brzuszka

Pytanie mam o oczyszczanie noska, bo już trochę zwątpiłam. Jak Wasze dzieci nie mają nawet katarku to wkraplacie im wodę morką i odciągacie np.coś raz dziennie?
Pytam w kontekście naszego kataru, bo od kilku dni ma się ku końcowi, ale się nie kończy i jeden pediatra mówi, że odciągać np. z 1-3x dziennie, a drugi, że najlepiej wcale niech sam sobie nos czyści...i ja już jestem ogłupiała.

Daruś dziś kończy 3 miesiące
W kwestii brzuszkowych problemów to hmm...no jest delikatnie lepiej.Co mniej więcej znaczy, że nim dojdzie do pierwszego "rzucania się" w woombie mija jakieś 6-7h, przy czym po karmieniu często jest lepiej. Natomiast nadal między 5:30- 6:30 tak go męczą pierdy, że się rzuca i rzuca i nie może skończyc ( przy czym praktycznie nie płacze, może sobie czasami krzyknie) więc coś musi się poprawiać.
Obecnie w ciągu dnia już nic mu nie daję na brzuchol ( to już od dobrych 2ch tygodni), a w nocy od wczoraj. Więc zobaczymy za 3-4 dni czy będzie tak samo czy gorzej.
Powoli też korzystając z tego, że mąż w domku planujemy wprowadzać następujące zmiany:
1. od dziś wrzucić go w woombie convertible i wyjąć mu rączki ( nie wiem czy długo w tym wytrwamy bo jeśli się będzie budził co 2h to wrócę do tradycyjnego)
2. Od soboty ( po teście woombie) zacząć odkładać go do łóżeczka na noc...

Acha i nie poszliśmy dziś na szczepienie, bo czytając wasze komentarze w kwestii katarku to wolałam poczekać, ale Pani pediatra oburzona i wyznaczyła termin 17.09 jako ostateczny ( swoją drogą naprawdę nie można tego przesunąć jakoś dłużej w razie czego?).
Kochana daj spac Dareczkowi on widac tego potrzebuje a z cycusiow sciagnij jak bola, dziecko jak spi tez sie rozwija i gdyby byl glodny to by sie upomnial napewno

Co do cwiczen to ja zielona , troche w masazu shantala sie edukowalam dzisiaj

Jak nie ma dziecko kataru tez psikam woda 2 razy dziennie ale nie odciagam
A co do noszenia przodem tak to moj idealnie jest ustawiony
Stary 2013-09-12, 19:24   #515
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Kochana daj spac Dareczkowi on widac tego potrzebuje a z cycusiow sciagnij jak bola, dziecko jak spi tez sie rozwija i gdyby byl glodny to by sie upomnial napewno

Co do cwiczen to ja zielona , troche w masazu shantala sie edukowalam dzisiaj

Jak nie ma dziecko kataru tez psikam woda 2 razy dziennie ale nie odciagam
A co do noszenia przodem tak to moj idealnie jest ustawiony
Banieczko pytałam się wcześniej co w końcu jest Michasiowi? Czy stwierdzili, że to WNM ? Jakaś asymetria?

Happy, Karolina u nas pełno dady było. Byłam gdzieś koło 11 w jednej biedronce i wzięłyśmy, a później do drugiej poszłam po przecenione wieszaki i też było dużo. Gdyby przesyłka była tańsza, to bym Wam wysłała

Happy, nie zawiozłam bo TŻ wstał o 5 i stwierdził, że jedzie do mieszkania kończyć kłaść instalacje. Miał jechac rowerem, ale było tak ciemno, że mu się odechciało i wziąl auto...

W inter marche promocja na słoiczki i cenowo chyba lepiej wychodzi niż w ross tylko jedna firma bobovita.

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:25   #516
puchatkowa
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Czy zakładacie już dzieciom czapeczki na spacer?

Axella cudna Zu

Cytat:
Odnosnie wzrostu :
Jestem coraz większy
Większość maluszków urodzonych o czasie ma długość od 46 do 55 cm i waży od 2800 do 3800 g. Chłopcy zwykle rodzą się nieco dłużsi od dziewczynek i z upływem miesięcy ta różnica się powiększa. Pierwszy rok życia to czas najintensywniejszego wzrostu. Szczególnie dynamiczny rozwój przypada na początkowe trzy miesiące. W pierwszym kwartale maleństwo potrafi urosnąć średnio ok. 10 cm. Tempo wzrostu nieco zwalnia między 4. a 6 miesiącem, choć nadal jest zawrotne. W tym czasie brzdąc rośnie o 6-7 cm. W drugim półroczu niemowlę wyciąga się o kolejne 8 cm. Pojawia się też coraz więcej ciałka - większość dzieci w pierwszym kwartale przybiera na wadze 600-800 g miesięcznie, w drugim: 500-700 g, w trzecim: 300-400 g, a w czwartym: 200-300 g. Maluch, który kończy roczek, jest zwykle dłuższy o 25 cm i trzykrotnie cięższy niż w chwili urodzenia (pamiętając o dynamice wzrostu, kupuj dziecku ubranka o rozmiar większe). W drugim i trzecim roku życia brzdącowi przybywa kolejne 20-30 cm wzrostu, a w okresie przedszkolnym rośnie jeszcze kilkanaście centymetrów.
Fajnie napisane, dzięki

Cytat:
Jestem ochlonelam ale dalej ryczec mi sie chce...
S wiec zbadala go tak jak opisalam :banghead: malo co zrozumialam z tej wyzyty:banghead:
Pokazala jak podnosic bokiem - dalej nie umiem
Nosic przodem do swiata plecy na mojej klatce pier. Jedna reka pod kolami i pupa druga przez brzuch pod paszkami albo na fasolke pokazala jak masowac nozki i raczki , bran go na kolana jak bede siedziala z podkurczonymi nogami jego pupa na moim brzuchu zabawy kosi kosi lapki w lini srodkowej ciala , pierdzioszki robic brac do buzi jego paluszki i rak i nog , na macie przewracanie bioder- pupy na zwiane donprzewroyu na brzuch i odwrotnie, lewa raczka prawa nozka , przyblizanie go nozek do buzi , obroty na krzesle kreconym , fotel bujany , rozmowa na wprost dziecka glowy , masaz shantala - nie wiem co to musze na youtubie ogladnac a i robienie 8 palcem na klatce piersiowej uciskajac w kolo jakby sutkow , terminy na nfz 2-3 mc w jedym.osrodku udalo mi sie na 28.10. Wizyta bedzie trwala 1,5 godziny i 5 specjalistow oglada dziecko i teraz nie wiem ile pryw. Tych reha.. musi miec przezvten mc mowila tylko zeby juz zaczac... i ze nie bedzie to mc tylko kilka miesiecy .... a i powtorzyc morfologie bo moze miec anemie
Banka o kurcze to faktycznie czeka Was troszkę pracy. Ale chyba faktycznie trzeba to potraktować na zasadzie zabawy i trzeba wierzyć, że będzie dobrze Fajnie, że przyjdzie do Was ta znajoma i pokaże co i jak

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
byłam dzisiaj u innej pediatry (z polecenia),okazała się być nawet spoko , ale też za bardzo chyba nie ma pomysłu na Wojtusia...

mam nie karmić w nocy... tylko dawać mu wodę ...ciekawe czy Młody da się tak oszukać...szczerze mówiąc nie sądzę... ale spróbujemy

dostaliśmy skierowanie na bad moczu i posiew kału- zawsze coś

mówiła też o rozszerzaniu diety,ale na spokojnie i dopiero po badaniach, pytałam o gluten, to mówiła, że można by już mu powoli rozpoczynać ekspozycję, ale ze względu na jego brzuch to jeszcze czekamy..

dzisiaj od 4 rano walczyliśmy... W strasznie płakał i się prężył... a ja taka zaspana chodziłam z nim po mieszkaniu i skakałam na piłce...;/ teraz jestem padnięta...
Biedny Wojtuś Może te badania coś wykażą? Oby była jakaś poprawa po tej wizycie u innej lekarki.

Cytat:

O matko wyobraziłam to sobie. To musiało być straszne! Dobrze, że tak fachowo zareagowałaś.

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:26   #517
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Salviae a to zrobiłaś interes!!!

Magiusa, w międzyczasie jest prostowanie dłoni, czyli podnosi się na dłoni a nie na piąstkach i wyciąganie rączek do zabawek i łapanie ich.

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2013-09-12, 19:27   #518
becik_4
Zadomowienie

happy blue jak jest licytacja to nie mozna zwrócić towaru jak sie kupuje przez kup teraz to owszem mozna juz nie raz zwracałam
becik_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:28   #519
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:

Współczuję strasznie, u nas to samo było w drugiej dobie, na szczęście jeszcze w szpitalu. Była fioletowa i pielęgniarka ją ratowała i ratowała a ja wyłam ;(

Puchatkowa dziś założyłam, bo jak wyszłyśmy było brzydko i kropiło i wiało, ale później zdjęłam

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2013-09-12, 19:39   #520
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość

Axella cudna Zu

Fajnie napisane, dzięki

Banka o kurcze to faktycznie czeka Was troszkę pracy. Ale chyba faktycznie trzeba to potraktować na zasadzie zabawy i trzeba wierzyć, że będzie dobrze Fajnie, że przyjdzie do Was ta znajoma i pokaże co i jak

Biedny Wojtuś Może te badania coś wykażą? Oby była jakaś poprawa po tej wizycie u innej lekarki.

O matko wyobraziłam to sobie. To musiało być straszne! Dobrze, że tak fachowo zareagowałaś.

ja zakładam taką cienką jak Wam kiedyś wstawiałam z HM
czekam na Twój adres
Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
happy blue jak jest licytacja to nie mozna zwrócić towaru jak sie kupuje przez kup teraz to owszem mozna juz nie raz zwracałam

dzięki to była opcja kup teraz

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Banieczko pytałam się wcześniej co w końcu jest Michasiowi? Czy stwierdzili, że to WNM ? Jakaś asymetria?

Happy, Karolina u nas pełno dady było. Byłam gdzieś koło 11 w jednej biedronce i wzięłyśmy, a później do drugiej poszłam po przecenione wieszaki i też było dużo. Gdyby przesyłka była tańsza, to bym Wam wysłała

Happy, nie zawiozłam bo TŻ wstał o 5 i stwierdził, że jedzie do mieszkania kończyć kłaść instalacje. Miał jechac rowerem, ale było tak ciemno, że mu się odechciało i wziąl auto...

W inter marche promocja na słoiczki i cenowo chyba lepiej wychodzi niż w ross tylko jedna firma bobovita.

Może jutro jeszcze męża wyślę do II biedronki ..........
Może jutro będzie dzień na łapanie siuśków..

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
No bo ja się wtedy martwię, że on tak długo nie je...

Ok a w innej kwestii mam pytanie- zupełnie z ciekawości.
Jak przebiega rozwój leżenia na brzuchu? Chodzi mi o ułożenie rączek.
Najpierw jest szorowanie noskiem po podłodze, później chwilowe podnoszenie główki i ręce na przedramionach....a później?
Końcowy etap to ręce wyprostowane, a co jest pomiędzy?
wiem, że się martwisz, ale zupełnie niepotrzebnie
a co do pytania to nie mam pojęcia
happy blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:40   #521
ankaaa206
Wtajemniczenie

czy Wasze maluchy maja otwarte dlonie jak leżą na brzuszku czy zaciśnięte?

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:42   #522
barwineczek
Wtajemniczenie

Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Puchatkowa nie zakladam czapeczki jak nie ma wiatru.

Nikomu nie życzę takich przygód.

Stary 2013-09-12, 19:43   #523
Ashyshqa
Zakorzenienie

Re: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

dzis me dziecko ma dzien spiocha, a ze juz sie od takich odzwyczailam to jest wiecej placzu niz powinno bo zmeczenia nie wylapuje... biedne to dziecko.
Ale mamy tez dwa odkrycia dnia. Dobre i zle. Dobre- Sofia uwielbia jak jej sie zarzuca i zaraz sciaga kawalek materialu na glowe. Cieszy sie jak i kwiczy. Moglaby tak sie bawic godzinami
Zle mamy na nozkach paskudna wysypke... Krostki wypelnione jakbu ciecza i czerwona skora w okol. Zauwazylam takie dwie juz kilka dni temu ale przez te jelitowe atrakcje zapomnialam a teraz patrze i obie lydki ma w tych krosteczkach. i kurcze nie wiem od czego! Proszku do.prania ani pielegnacji nie zmienialam Sofii od urodzenia. Co di jedzebia to z nabialu tylko ser zolty jem, ale ostatnio czesciej jajka... Obstawiam jedno albo drugie... Myslicie, ze powinnam sie przejsc do.lekarza czy najpierw wyeliminowac podejrzanych sprawcow z diety i jak nie przejdzie to dopiero wtedy uderzac do lekarza?

Banka biedny Michas mam nadzieje, ze kolejne sesje reha beda dla niego przyjemniejsze. Ale jestem pewna, ze szybciutko wycwiczycie co trzeba i bedzie git.

Magiusa co do etapow rozwoju motoryki na brzuszku to nie wiem jak jest oficjalnie, ale u nas po podnoszeniu sie stabilnie na przedramionacz doszlo wyciaganie raczek do zabawek przed soba i wracanie na przedramiona.

Musze sie dowiedziec czy tu kontroluja bioderka... My mielismy tylko jedna kontrole w 6 tyg a potem juz nic...

Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:52   #524
cloche
Zakorzenienie

Cytat:

okropne, ale swietnie zareagowalas! wyobrazam sobie, jak kojaco musial dzialac na ciebie pozniejszy placz mlodego...
Cytat:
Współczuję strasznie, u nas to samo było w drugiej dobie, na szczęście jeszcze w szpitalu. Była fioletowa i pielęgniarka ją ratowała i ratowała a ja wyłam ;(
brrr, nie sni ci sie to po nocach? ja mam rozne traumy z mlodym zwiazane, a z tego potem niefajne sny
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:56   #525
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
dzis me dziecko ma dzien spiocha, a ze juz sie od takich odzwyczailam to jest wiecej placzu niz powinno bo zmeczenia nie wylapuje... biedne to dziecko.
Ale mamy tez dwa odkrycia dnia. Dobre i zle. Dobre- Sofia uwielbia jak jej sie zarzuca i zaraz sciaga kawalek materialu na glowe. Cieszy sie jak i kwiczy. Moglaby tak sie bawic godzinami
Zle mamy na nozkach paskudna wysypke... Krostki wypelnione jakbu ciecza i czerwona skora w okol. Zauwazylam takie dwie juz kilka dni temu ale przez te jelitowe atrakcje zapomnialam a teraz patrze i obie lydki ma w tych krosteczkach. i kurcze nie wiem od czego! Proszku do.prania ani pielegnacji nie zmienialam Sofii od urodzenia. Co di jedzebia to z nabialu tylko ser zolty jem, ale ostatnio czesciej jajka... Obstawiam jedno albo drugie... Myslicie, ze powinnam sie przejsc do.lekarza czy najpierw wyeliminowac podejrzanych sprawcow z diety i jak nie przejdzie to dopiero wtedy uderzac do lekarza?

Banka biedny Michas mam nadzieje, ze kolejne sesje reha beda dla niego przyjemniejsze. Ale jestem pewna, ze szybciutko wycwiczycie co trzeba i bedzie git.

Magiusa co do etapow rozwoju motoryki na brzuszku to nie wiem jak jest oficjalnie, ale u nas po podnoszeniu sie stabilnie na przedramionacz doszlo wyciaganie raczek do zabawek przed soba i wracanie na przedramiona.

Musze sie dowiedziec czy tu kontroluja bioderka... My mielismy tylko jedna kontrole w 6 tyg a potem juz nic...

Z tym materiałem też to dziś odkryliśmy
A co do wysypki, to nie miałabym na całym ciele gdyby to było od jedzenia?

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
okropne, ale swietnie zareagowalas! wyobrazam sobie, jak kojaco musial dzialac na ciebie pozniejszy placz mlodego...

brrr, nie sni ci sie to po nocach? ja mam rozne traumy z mlodym zwiazane, a z tego potem niefajne sny
Daj spokój, przez 6 tyg spaliśmy z Rafałem na zmianę i czuwaliśmy Snów na szczęście nie ma... A jak kupa i brzuchol Florka?

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2013-09-12, 20:02   #526
cloche
Zakorzenienie

Dot.: Re: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
oj ja bym poszla z tym do lekarza. alergiczne wysypki/egzemy wygladaja troche inaczej (przynajmniej w mojej rodzinie, a mamy wielu alergikow)

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Daj spokój, przez 6 tyg spaliśmy z Rafałem na zmianę i czuwaliśmy Snów na szczęście nie ma... A jak kupa i brzuchol Florka?
chyba tez bym tak zrobila...
kupy sa jak na razie 2 dziennie, wlasnie czekam na druga... i nie widze tam za bardzo krwi juz. prawdopodobnie humana pozwolila odpoczac jelitkom, mogly sie zregenerowac, no i bedzie teraz lepiej... kurcze musi byc, bo jak waga dalej nie ruszy, to mi kaza go odstawic. a to cycol taki ze hej! no i ja bym sie zalamala... uwielbiam go karmic piersia... tej nocy byl tylko cyc i mlody byl znacznie bardziej zadowolony, a ja wyspana
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:03   #527
Magiusa
Zakorzenienie

Apropo masaży Shantala, ja to miałam na szkole rodzenia, więc przerysowałam ( koślawo) i wklejam, mam nadzieję, że pomogę. Każdy ruch wykonuje się tak 5 razy i masuje się olejkiem oczywiście.

MASAŻ SHANTALA.pdf

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:10   #528
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość

proszę o przepis na ten bosko brzmiacy makaron

nie mam pojęcia... ale ten pałąk chyba ochroni???
masełko smażysz na oliwie i podsmażasz czosnek
dodajesz wędzonego łososia 150-200g, jak się zrobi taki bladoróżowy to dodaję mascarpone jedno pudełeczko i chwilkę mieszma i tyle

pyyyychotka a robi się 5 minut

Cytat:
Ale robicie pysznosci, a ja caly czas dieta, jeszcze 90 dkg mi zostało:p

ja się obżeram i zostało mi 1,5 ale przydałoby się tak z 5 zlecieć, kiedyś się wezmę:P

Cytat:
i co gdzie te wasze kciuki
Czeka nas kilku mc rehabilitacja musze dojsc do siebie po tej wizycie badanie bylo traumatyczne za noge do gory nogami raz za jedna raz za druga za bark masakra pozniej napisze co i jak poki co szukam rehabilitanta pryw.
będzie dobrze

Cytat:
Ile Wasze dzieci spia w ciagu dnia i jak zasypiaja?

3-4 drzemki po 30-40 minut, czasem godzina

zasypia różnie: ze smokiem, bujany na rękach, w huśtawce albo z odkurzaczem:P

jesteśmy z hump debeściaki:P
hump zgarnęła zetsaw do karmienia, a ja kosmetyki z jelenia:P

dawali też kupony na zabawki do wyboru do odbioru w 3 sklepach w Krakowie, pojechałam do entliczka ale jutro dopiero będą mieć a ja chciałam grzechotkę z tiny love
Stary 2013-09-12, 20:13   #529
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Bańka myślałam o Was od rana!!! Ćwiczenia super! Takie jak my mamy, jak happy będzie dobrze!!! Tylko powiedz mi czy orzekła co mu jest?! A anemia według niej czym się u M. objawia?

Happy badanie moczu miałąm zrobić jak wróciliśmy z nad morza bo mi śmierdziało, ale doszłam co to. A teraz chciałam zrobić, bo przy ulewaczach podobno powinno się robić morfologię co miesiąc, czy nerki dobrze pracują.

Veronic cieszę się, że dostaliście skierowanie na badania! Może coś się wyjaśni?

I miałam jeszcze coś napisać ale nie wiem co i trudno.
Młoda od rana przebrana już 4 razy, aktualnie leży mokra, bo zalała się po 5 minutach od przebrania i brak mi siły juz.

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Żadne dziecko nie lubi naciskania na barki, nam podpowiedziałą by młodą po kąpieli opatulić ręcznikiem i przez ręcznik naciskać.

Da się odwlec szczepienia dłuuuugo dłuuugo

dzieki nic nie mowila tylko ze jest do tylu

Cytat:
Pewnie jako ostatnia bede z Flo razem spac ale uzywam poki moge

korzystaj pewnie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
no to faktycznie sobie w kulki lecą

No to może nam się uda umówić w Wodzisławiu

zobaczysz, że ćwiczenia pomogą i będzie dobrze!

Cytat:
Potraktuj to jak zabawe z dzieciaczkiem, wszystko będzie dobrze

wiem

Cytat:
hejjj

byłam dzisiaj u innej pediatry (z polecenia),okazała się być nawet spoko , ale też za bardzo chyba nie ma pomysłu na Wojtusia...

mam nie karmić w nocy... tylko dawać mu wodę ...ciekawe czy Młody da się tak oszukać...szczerze mówiąc nie sądzę... ale spróbujemy

mówiła też o rozszerzaniu diety,ale na spokojnie i dopiero po badaniach, pytałam o gluten, to mówiła, że można by już mu powoli rozpoczynać ekspozycję, ale ze względu na jego brzuch to jeszcze czekamy..

dzisiaj od 4 rano walczyliśmy... W strasznie płakał i się prężył... a ja taka zaspana chodziłam z nim po mieszkaniu i skakałam na piłce...;/ teraz jestem padnięta...

banka- Michaś na pewno da radę z tymi ćwiczeniami

M.jest tak zakatarzony ze boje sie nocy :banghead: jutro pojedziemy do lekarza
Stary 2013-09-12, 20:14   #530
Ashyshqa
Zakorzenienie

Re: Dot.: Re: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
oj ja bym poszla z tym do lekarza. alergiczne wysypki/egzemy wygladaja troche inaczej (przynajmniej w mojej rodzinie, a mamy wielu alergikow)

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

chyba tez bym tak zrobila...
kupy sa jak na razie 2 dziennie, wlasnie czekam na druga... i nie widze tam za bardzo krwi juz. prawdopodobnie humana pozwolila odpoczac jelitkom, mogly sie zregenerowac, no i bedzie teraz lepiej... kurcze musi byc, bo jak waga dalej nie ruszy, to mi kaza go odstawic. a to cycol taki ze hej! no i ja bym sie zalamala... uwielbiam go karmic piersia... tej nocy byl tylko cyc i mlody byl znacznie bardziej zadowolony, a ja wyspana
mowisz, ze lepiej pokazac lekarzowi.. To jutro sie tam znow przejde (choc ci lekarze mam wrazenie sa do niczego) albo zadzwonie do Health Visitor bo one maja wiecej do czynienia z dziecmi (tu nie ma pediatrow tylko ogolni lekarze )

A z karmieniem to doskonale Cie rozumiem... Nie wiem co bysmy obie z Sofia poczely jakby kp mialo sie nagle skonczyc... Ale miejmy nadzieje, ze lepsza kupa Florka zwiastuje przyrosty wagi!

Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:29   #531
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
ja tak zabieram Przemka ubranego. myślę że ok
Dzięki

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
to zależy jaka będzie pogoda na 20 stopni dla mnie ok, ale body pod spód to wiadomo
Tak o takiej właśnie pogodzie myślałam. Oczywiście body z kr rękawem, koszulka i bluza jak będzie tak jak dziś u mnie było czyli 22st i pochmurno.

Dziewczyny czy kupię w smyku ten gryzak taki jak smoczek z babyono?

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:36   #532
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
No bo ja się wtedy martwię, że on tak długo nie je...

Ok a w innej kwestii mam pytanie- zupełnie z ciekawości.
Jak przebiega rozwój leżenia na brzuchu? Chodzi mi o ułożenie rączek.
Najpierw jest szorowanie noskiem po podłodze, później chwilowe podnoszenie główki i ręce na przedramionach....a później?
Końcowy etap to ręce wyprostowane, a co jest pomiędzy?
A moja Zu niestety do teraz nie skumala, ze mozna sie oprzec na rekach ona w ogóle jest "nożna"..
Rak nie wyciaga po nic, na brzuchu ma je do tylu do gory.. Jedyne co robi rekoma to je wpycha do buzi..
Nogi za to.. Kopie nimi wszystkie zabawki, wklada je do buzi, ma je ciagle w gorze, nawet zasypiajac kreci stopami.. Na brzuchu lezac" raczkuje " od pasa w dol, tzn nogi pod brzuch i sie wypycha.. A rece w powietrzu

Z w ogóle dziwnie sie rozwija..
Jedne rzeczy robi jak duzo starsza, inne jak by byla opozniona. Ale to mi uswiadamua ze kaaazde dziecko ma swój indywidualny tryb rozwoju i sie nie martwie

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:47   #533
nuna2
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie musze pamietac zeby tak.przewijax

moj tez ma katar oczy zaszklone blee kupilam calcium vitc i marimer

wit c dziala takze wspomagajaco w przeziebieniach

Wiem powoli oswajam sie ze najblizsze mc bede miala co robic przy 2 dzieciakow jazdybpo lekarzach rehabilitacja szkola dom :banghead: ale jak mus to mus
U mnie od 70-100 zl
A na nfz w pozniejszym czasie nie mozesz liczyc?
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi dotyczace rehab. My płacimy 50 zł za godz. więc to chyba dobra cena Na pewno jest możliwość na NFZ... ALe czekać 2 albo 3 msc nie będziemy... Bo to za długo...
Cytat:
Apropo masaży Shantala, ja to miałam na szkole rodzenia, więc przerysowałam ( koślawo) i wklejam, mam nadzieję, że pomogę. Każdy ruch wykonuje się tak 5 razy i masuje się olejkiem oczywiście.

Załącznik 5405778
dziękujemy

A na rękach jak masujecie?? My mamy je przegłaskać, potem DELIKATNIE podszczypywać, potem delikatną pokrzywkę i pougniatać całymi dłońmi. Na dłoniach mamy przegłaskać potem każdy paluszek, potem ,,odchylanie kciuka" i kółeczka kciukiem.

Stopy przegłaskać, i na odruchy jeszcze takie cuś. Nie wiem jak wytłumaczyć

barwniczek straszna historia... Ja się zawsze boję, że mi się mała zakrztusi...
Stary 2013-09-12, 20:50   #534
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Te które udało mi się namierzyć na fb to zaprosiłam

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2013-09-12, 20:51   #535
nuna2
Zakorzenienie

cloche ja Twoje karmienie piersią tak podziwiam i ciągle trzymam kciuki, żeby Flo mógł się tulić do cycusia

Ashy przekichane z tą opieką tam

Magusia są dni, kiedy się nie martwisz tym karmieniem?? Wrzuć na luz!! Tyle razy miałaś udowodnione, że jest ok, bo przybiera. Nie bój żaby, będzie głodny to poprosi
Stary 2013-09-12, 21:01   #536
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Te które udało mi się namierzyć na fb to zaprosiłam
Hee to mnie namierzylas hehe pewnie szpiegowal u innych w znajomych hehe my tak ostatnio robilysmy pare udalo sie znalezc hehhe

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi dotyczace rehab. My płacimy 50 zł za godz. więc to chyba dobra cena Na pewno jest możliwość na NFZ... ALe czekać 2 albo 3 msc nie będziemy... Bo to za długo...

dziękujemy

A na rękach jak masujecie?? My mamy je przegłaskać, potem DELIKATNIE podszczypywać, potem delikatną pokrzywkę i pougniatać całymi dłońmi. Na dłoniach mamy przegłaskać potem każdy paluszek, potem ,,odchylanie kciuka" i kółeczka kciukiem.

Stopy przegłaskać, i na odruchy jeszcze takie cuś. Nie wiem jak wytłumaczyć

barwniczek straszna historia... Ja się zawsze boję, że mi się mała zakrztusi...

Ale mozez sie zapisac i za 3 mc skorzystac
Stary 2013-09-12, 21:03   #537
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Hee to mnie namierzylas hehe pewnie szpiegowal u innych w znajomych hehe my tak ostatnio robilysmy pare udalo sie znalezc hehhe

Ale mozez sie zapisac i za 3 mc skorzystac

Dokładnie

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2013-09-12, 21:08   #538
barwineczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Dzięki

Tak o takiej właśnie pogodzie myślałam. Oczywiście body z kr rękawem, koszulka i bluza jak będzie tak jak dziś u mnie było czyli 22st i pochmurno.

Dziewczyny czy kupię w smyku ten gryzak taki jak smoczek z babyono?
Jak jest 22 stopnie to tyle warstw zakładasz? Ja bym tylko body z dlugim rekawem zalozyla

Stary 2013-09-12, 21:11   #539
Hawwa87
Zakorzenienie

Cytat:
Hawwa87 z allegro zamówiłąś to nosidło? jak tak to pusci linka od jakiego użytkownika ja ciagle sie zastanawiam i jak sie juz zdecyduje to znowu zaczynam czytac i mam watpliwosci
Z Allegro, od tej pani http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1817507

Cytat:
wczoraj zdecydowalam sie na to ERGObaby ale na forach dowiedzialm sie ze jest male a ja chcialam zeby mi posłużyło do 2 roku Kubusia ponoć dzieciaczką bardzo głowa wystaje a w wieku 1 roczka to do pach im siega wiadomo ze zalezy to od wielkosci dziecka ale moj raczej z tych wiekszych i wyższych poza tym na allegro ponoc jakies chinskie podróby sprzedaja dwie dziewczyny sie naciely inne informacje to z kolei ze bardzo dobra firma pierwsza na rynku robila te ergonomiczne nosidla dla maluszków
Chyba trafiłyśmy na to samo forum Moja póki co jest drobna, więc mam nadzieję, że tak szybko nie wyrośnie, a i tak najbardziej mi zależy na noszeniu jej teraz.

Ja liczę, że dostanę oryginalne nosidło, a jak coś będzie nie tak, to będę reklamować i tyle.

Cytat:
hejjj

Super, że dostaliście skierowanie na badania, mam nadzieję, że ta lekarka Wam pomoże
I trzymam kciuki, żeby ta woda w nocy nie skomplikowała Wam karmienia piersią

Cytat:
Ile Wasze dzieci spia w ciagu dnia i jak zasypiaja?
Z dwa razy dziennie po 1,5-2h (choć dziś raz 3,5), ale to na mnie. Jak odłożę do łóżeczka, to śpi ok. 5 minut, rzadko ok. 30 minut. Do tego czasem kima przy piersi. Na te dłuższe drzemki zasypia przy piersi lub u męża na rękach.

Cytat:
Pytanie mam o oczyszczanie noska, bo już trochę zwątpiłam. Jak Wasze dzieci nie mają nawet katarku to wkraplacie im wodę morką i odciągacie np.coś raz dziennie?
Pytam w kontekście naszego kataru, bo od kilku dni ma się ku końcowi, ale się nie kończy i jeden pediatra mówi, że odciągać np. z 1-3x dziennie, a drugi, że najlepiej wcale niech sam sobie nos czyści...i ja już jestem ogłupiała.

Daruś dziś kończy 3 miesiące
Ja nic z noskiem nie robię, jak nosek czysty.

za 3 miesiące

Cytat:
Pewnie jako ostatnia bede z Flo razem spac ale uzywam poki moge
Jeszcze my jesteśmy z naszym wspólnym spaniem w dzień W nocy rzadko się zdarza - czasem między kolejnymi karmieniami, jak nie daje się odłożyć do łóżeczka.

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
kurczę nie wiem jak ogarniają się kobiety z pracą i maleństwem, ja od jutra ruszam z taką małą pracą, co prawda z domu, ew. max. 2 godziny tygodniowo wyjść na miasto a widzę, że i tak ciężko się zorganizować
O tak, ja też podziwiam

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
Z w ogóle dziwnie sie rozwija..
Jedne rzeczy robi jak duzo starsza, inne jak by byla opozniona. Ale to mi uswiadamua ze kaaazde dziecko ma swój indywidualny tryb rozwoju i sie nie martwie
I bardzo słusznie

Powód do śmiechu dał mi Bóg

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Hawwa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:17   #540
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:

Acha i nie poszliśmy dziś na szczepienie, bo czytając wasze komentarze w kwestii katarku to wolałam poczekać, ale Pani pediatra oburzona i wyznaczyła termin 17.09 jako ostateczny ( swoją drogą naprawdę nie można tego przesunąć jakoś dłużej w razie czego?).
nic nie odciągam jak nosek czysty

głupia lekarka

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Powiem ci tak "niech się buja " i wpisze w kartę, że matka powiedziała, że dziecka nie zaszczepi bo ma katar!. Możesz się podpisać 2 rękami i nic ci nie zrobią, bo przecież szczepi się dzieci ZDROWE bo szczepionka to ingerencja w układ immunologiczny a skoro jest katar, to ten może nie podołać. gUpia baba, że nie wie, podobno lekarze są po studiach medycznych
dokładnie
Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
a teraz ja zapytam: jak Wasze dzieci reagują na słońce i ogólnie jak znoszą światło dzienne? bo P. chyba za mocno reaguje, nie wiem czy to w normie ... to że w lecie jak wychodziliśmy na słońce i piskał i rzucał się w wózku żeby uniknąć słońca to jeszcze rozumiem, ostre słońce mimo parasolki i budki postawionej. ale P. nawet jak jest pochmurno i ma budkę i parasolkę się krzywi, zaciska oczka, ostatnio mu nawet łzy lecą i ma całe czerwone ... myślę żeby pójść z nim do pediatry albo okulisty, może ma zapalenie spojówek czy coś? czy przesadzam?
Bartek przed słońcem ucieka ale ogólnie lubi się gapić w niebo tyle, że stopniowo mu budę odsłaniam

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
Ale zrobiłam interes, sasiadka posłała do mnie swoją znajomą z zabawkami po synku które chciała sprzedać i Pani miała fajne zabawki i bardzo mało za nie chciała więc mamy:
taki panel za 25 zł http://www.djakdziecko.pl/product/Pa...-Love/?id=1063
małpke z lamaze za 5 zł http://allegro.pl/zawieszka-lamaze-m...474801938.html
kluczyki z fishera za 3 zł http://fisherprice.strefamarek.alleg...yki-n1196.html tylko nie mają głównej częci czyli pilota, ale za 3 zł żel było nie brać
i jeszcze jakieś grzechotki po 2 zł i pare ubranek za grosze wydałam 45 zł, miała jeszcze stolik edukacyjny z fisher price, ale sąsiadka mnie ubiegła bo jej 2 latek się nim zainteresował
musimy przyjechać się pobawić
Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Tylko, że u mnie dzisiaj nic...

Mam do was pytanie. Jutro jedziemy na bioderka. Chcę małej ubrać półśpiochy bo ma taki komplecik z misowym polarkiem i takie misowe stópki w tych półśpiochach i nie wiem czy ubrać jej coś pod nie czy będzie jej tak ciepło?
Ja nic nie zakładam pod spodnie mojemu Młodemu w aucie jest ciepło a w wózku ma kocyk przecież
Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
w razie gdyby coś to pytanie- CZY Z KAŻDEJ TRANSAKCJI ALLEGROWSKIEJ MOŻNA ZWRÓCIĆ DO 10 DNI? TZN. ODSTĄPIĆ OD UMOWY? Wie coś któraś?
w ogóle z każdej transakcji można się wycofać w ciągu 10 dni jeśli nie była zawarta w siedzibie sprzedającego
Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
tylko jak jest naprawdę zimno

Cytat:
tak napisane jest w regulaminie? bo mnie się wydaje, że (tak jak pisałam wyżej) z każdej transakcji zawartej poza siedzibą sprzedającego można się wycofać w ciągu 10 dni

Cytat:

ale w Polsce jeszcze ze 2 lata temu też była jedna kontrola, teraz coś kombinują
Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
masełko smażysz na oliwie i podsmażasz czosnek
dodajesz wędzonego łososia 150-200g, jak się zrobi taki bladoróżowy to dodaję mascarpone jedno pudełeczko i chwilkę mieszma i tyle

pyyyychotka a robi się 5 minut

jesteśmy z hump debeściaki:P
hump zgarnęła zetsaw do karmienia, a ja kosmetyki z jelenia:P

dawali też kupony na zabawki do wyboru do odbioru w 3 sklepach w Krakowie, pojechałam do entliczka ale jutro dopiero będą mieć a ja chciałam grzechotkę z tiny love
wędzony na ciepło czy na zimno? dzięki
i gratulacje

===
My z Bartusiem spędziliśmy miłe popołudnie z moją koleżanką a później Leonkiem i Anoxee

a moje dzieciątko ma obszczypaną pupkę rano była piękna jak zawsze, po drzemce wzięłam go na przewijak i aż się przeraziłam taka czerwona

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości