|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 12
Cytat:
Rozumiem o co chodzi i akceptuje sens istnienia słowa "TŻ", ale bardzo mi się nie podoba
|
|
|
|
|
#1382 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego miło wspominam egzaminy wstępne na studia po starej maturze. Najczęściej matura nie miała wpływu na dostanie się na studia, a wykładowcy podczas rozmowy mieli szanse obejrzeć sobie kandydatów. Na wielu kierunkach większe szanse mieli pasjonaci a nie prymusi 3Z.
|
|
#1383 |
|
Zadomowienie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;42802833]Ja też nieznoszę tego określenia.
Rozumiem o co chodzi i akceptuje sens istnienia słowa "TŻ", ale bardzo mi się nie podoba [/QUOTE]ja też nie lubię ale na wizażu używam
|
|
|
|
#1384 |
|
Zakorzenienie
|
nie znoszę skrótu tż. za to słowa kochanka, konkubina - bardzo
|
|
|
|
#1385 |
|
Konto usunięte
|
nie mi się nie podoba konkubina konkubent ani kochanka.
partner-partnerka najbardziej uniwersalne. konkubina konkubent nabrało pejoratywnego odcienia. kochanka kochanek jest za bardzo intymne żeby tym szafować. mój partner, facet, moja kobieta, moja partnerka - lepiej imo |
|
|
|
#1386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
konkubina - jak chcę szokować, wywołać efekt, łamać konwenanse, rozsadzać ciasne umysły ![]() kochanka - intymne, ale piękne - bo od kochania. używam często, bo chcę temu słowu przywrócić blask |
|
|
|
|
#1387 |
|
Zakorzenienie
|
konkubina, konkubent = od razu mam patologiczne skojarzenia. ;]
|
#1388 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1389 |
|
Zakorzenienie
|
choć ja zdecydowanie wolałabym kochanka niż konkubina, a więcej moich znajomych w żartach powie konkubent, konkubina niż kochanek, kochanka.
Ona mu z kosza daje maliny, A on jej kwiatki do wianka; Pewnie kochankiem jest tej dziewczyny, Pewnie to jego kochanka. |
|
|
|
#1390 |
|
Zadomowienie
|
ja do mojego czasami mówię konkubent ;p ale to do niego a nie o nim, i zawsze po tym jak mu mówię że kolejna moja koleżanka wyszła za mąż
tak dla śmiechu.
|
|
|
|
#1391 |
|
Konto usunięte
|
Ona jej daje fejspalma,
widok godny pożałowania, gdyż od tego seksualnego piania, użytkowników stąd wygania. |
|
|
|
#1392 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1393 |
|
Konto usunięte
|
No, ja wiem że ty jesteś przewrażliwiona i wszędzie widzisz moją ohydną homofobię, ale nie tylko ja twierdzę że masz problem z twierdzeniem że każdy cię atakuje.
---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- Bo po prostu ciebie nie można skrytykować. Wszystkich innych można, ale jak ktoś krytykuje ciebie, to już jest to seksualna napaść homofoba po prostu daj sobie spokój i żyj z tym że czasami to co powiesz jest głupie.
|
|
|
|
#1394 |
|
Zakorzenienie
|
1. nie twierdziłam, że jest to napaść homofoba - sprawdź kto na tej stronie wątku pierwszy użył tego słowa;
2. sprawdź kto pierwszy użył na tej stronie słowa seksualny 3. Mickiewicz to pewnie erotoman - kochanek, kochanka, wciąż o tym seksie nawijał Edytowane przez patiasym Czas edycji: 2013-09-14 o 16:11 |
|
|
|
#1395 | |
|
Konto usunięte
|
1. a mi się wydaje że jednak tak ci przez główkę przeleciało i to nie pierwszy raz
2. no tak, pierwsza użyłam tego słowa. to fakt. ale rzecz jasna ty sobie nie masz nic do zarzucenia? ![]() kończę, bo to jest żenujące, z resztą nie od dziś... ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Po prostu to jest zabawna logika. Ktoś rzuci jakimś sztampowym tekstem, debilizmem, czy czymś po czym internauci strzelają fejspalam na wizażu "hue hue hue beka z typa" - rzecze internet. i zawstydzony użytkownik oddala się rozmyślając "cholera to było tak głupie że lepiej się wyloguję" (tak też robię ja czasem)rzucisz to ty "żenada żenada w kółko mnie atakujecie, w kółko, ciągle, non stop, ona może tak mówić ale nie, boże, czemu tak" - tako i ty skażesz.---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1396 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Że wszędzie widzisz wrogów- homofobów, którzy tylko czekają, żeby Ci dowalić Dlatego często piszesz o heroicznej walce o seksualne i umysłowe wyzwolenie społeczeństwa- taka obrona poprzez atak
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#1397 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1398 |
|
Konto usunięte
|
No, bo wizerunek jaki sobie kreujemy nie ma związku z tym jak nas odbierają inni
|
|
|
|
#1399 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#1400 |
|
Zakorzenienie
|
Kończąc temat o konkubentach i konkubinach:
http://www.krytykapolityczna.pl/Gdan...nu-id-266.html |
|
|
|
#1401 |
|
Konto usunięte
|
Żyję w konkubinacie już długo, mamy wspólne gospodarstwo domowe i sprzęty. Ale nie mam zamiaru do nikogo i do niczego dołączać, bez jaj, nie ma się co podniecać - tysiące, setki tysięcy ludzi tak żyje i nie czują się dyskryminowani. Jak ktoś mi coś mówi że "tak nie wypada" to leje na to tak samo jak na tekst "jedz szpinak bo zdrowy". Nie widzę problemu, naprawdę - nie widzę. Nie czuję się uciśniona, nie czuję się napiętnowana przez księży, nie czuję że katolicka polska wchodzi mi do łóżka. No po prostu nie. Na pewno to też kwestia tego ze to związek z mężczyzną, a nie z kobietą - ale mówimy tutaj o znaczeniu słowa konkubinat a nie o tym z kim kto lubi spać (mam nadzieję że to jasne). Bo jak jest w Polsce - wszyscy wiemy, ale jednak da się zatkać uszy i zamknąć oczy i po prostu o-le-wać nieprzychylnych ludzi albo takich z którymi nasze poglądy się kłócą na tyle by mieć jakąś prywatną swobodę życiową.
edit: ale jako przyszły filolog dodam ze nie ma co ze słowa "konkubent konkubina" czynić na siłę słowa jakim nie jest. W naszym społeczeństwie przyjęło się że ma to oddźwięk pejoratywny i tyle. Kijem się Wisły nie zawróci i nie zmieni języka ojczystego wedle własnego widzimisię . Takie już są właściwości języka że słowa z czasem zmieniają znaczenie. Ku__s to kiedyś był pas, a teraz to negatywne określenie na męskie przyrodzenie bądź człowieka. Konkubinat niestety najczęściej pojawia się w złym czy negatywnym świetle czy oddźwięku. TAK JEST i nie ma się co oburzać na siłę. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-09-14 o 16:38 |
|
|
|
#1402 |
|
Zakorzenienie
|
Znowu mi pewnie powiecie, że wszędzie widzę wrogów homofobów, itepe. Ale chcę tylko bardzo cichutko, tak by nikogo nie urazić dodać, że Ty gdybyś tylko chciała możesz swój związek sformalizować. Ja nie.
|
|
|
|
#1403 |
|
Konto usunięte
|
No nie sformalizujesz związku, a ja nie zapalę sobie marihuany jak dorosły człowiek legalnie (albo nie przerwę ciąży gdy będę do tego zmuszona sytuacją życiową). Trzeba z tym walczyć ale nie wszędzie szukać na siłę wrogów u ludzi którzy są wręcz przychylni.
|
|
|
|
#1404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do zmian znaczeń - fakt, kutas je zmienił. Pewnie i kochanek/kochanka nie były tak nacechowane seksualnie w czasach Mickiewicza jak dzisiaj. Ale ja bardzo lubię te słowa - kojarzą mi się z miłością, a każda miłość ma dla mnie jak najbardziej pozytywne konotacje. |
|
|
|
|
#1405 | |
|
sissy that walk
|
Dla mnie i "konkubent", i "kochanek" to słowa o co najmniej średnim wydźwięku
Za to rozwinięcie skrótu "TŻ" jest przyjemne dla mojego ucha.
|
|
|
#1406 |
|
Konto usunięte
|
Ja też się z wieloma przykładami niechęci na różne tematy spotkałam no ale łelkam tu de ril łorld.
Kochanek czy kochanka to kiedyś były po prostu osoby uprawiające seks, bez ślubu czy ze, łateva. Osoby które się kochały fizycznie etc. W dzisiejszych czasach w 95% przypadkach użyć "kochanka" to osoba z którą mąż zdradza żonę. Trudno by było postrzegane pozytywnie. Z punktu widzenia większości językoznawców to co robisz jest całkowicie bezsensowne bo jedna osoba nie zawojuje adaptacji słów do języka powszechnego. Słowa ewoluują i nie zatrzyma się tego procesu. |
|
|
|
#1407 | |||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Dziwi mnie to podejście ![]() Cytat:
![]() Więc nie tylko o seksie nawijał. Cytat:
Nie lubię dyskryminacji, ale są większe problemy niż powyższy jak dla mnie.
|
|
|
#1408 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1409 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1410 |
|
Konto usunięte
|
Weźmy angielski - tam wygląda to znacznie inaczej.
Lovers to najczęściej będą osoby które się w sobie kochają, uprawiają seks, występuje miłość. ale lover to będzie zarówno osoba pozostają w związku nieformalnym uprawiająca seks - osoba zakochana w kimś, jak i osoba z którą np mąż zdradza żonę, albo miłośnik czegoś - pasjonat, człowiek zakochany w czymś. To i przyjaciele, i amanci i cała reszta. To osoba z którą pozostaje się w seksualnej relacji. to 150 różnych opcji każda zależna od kontekstu. tadadadada, no jakiś bardziej frywolny ten język. Zawsze możesz mówić; maj lowa, zamiast kochanka/kochanek. to dopiero łamanie barier
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

Nawiasem mówiąc z tym skrótem spotkałam się tylko na Wizażu, domyśliłam się że chodzi o określenie chłopaka, ale chciałam sprawdzić dokładnie co oznacza, więc od razu pognałam z pomocą do Googli