Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-16, 10:19   #3391
moonie_85
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez villemi Pokaż wiadomość
bo ja chce zlozyc o wychowawaczy jutro, wiec z zachowaniem 2 tyg wyprzedzenia zaczalby sie 1 pazdziernika
a w tych 2 tyg jeszcze we wrzesniu chcialabym ten wypoczynkowy wykorzystac

tylko ciekawe czy oni mi nie wymysla zebym poszla na wypoczynkowy od 1 pazdz, a po tym dopiero wychowawczy

moga mi tak wcisnac? czym maja obowiazek udzielic mi tej pierwszej opcji?

eehh kurde, jeszcze do tego nie wiem jak teraz ten wypoczynkowy sie liczy jak zmienilam etat na mniejszy
sie okaze, ze wcale nie mam juz urlopu
Jak Ci zrobią takie świństwo, to wtedy przynieś L4 i z głowy.
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 10:19   #3392
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Lady-witaj ponownie
Znasz już płeć maluszka?
U nas identycznie- Mateuszek nie da sobie nic psiuknąć do noska, ani wytrzeć, nie mówiąc o odciąganiu, a uszy czyści pięknie apropo- zębów też nie lubi czyścić.

Dzika-pytałas co na katar dla maluszka- najlepiej psikać woda morską do noska-oprócz tego można psiuknąć- nasivin soft, ale niewiem, czy nie jest powyżej roku, maść majerankowa po nos, a na noc po kąpieli smarowałam taką maścią nagrzewającą z olejkami eterycznymi.

Witam poniedziałkowo.

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 10:20   #3393
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
bo ja chce zlozyc o wychowawaczy jutro, wiec z zachowaniem 2 tyg wyprzedzenia zaczalby sie 1 pazdziernika
a w tych 2 tyg jeszcze we wrzesniu chcialabym ten wypoczynkowy wykorzystac

tylko ciekawe czy oni mi nie wymysla zebym poszla na wypoczynkowy od 1 pazdz, a po tym dopiero wychowawczy

moga mi tak wcisnac? czym maja obowiazek udzielic mi tej pierwszej opcji?

eehh kurde, jeszcze do tego nie wiem jak teraz ten wypoczynkowy sie liczy jak zmienilam etat na mniejszy
sie okaze, ze wcale nie mam juz urlopu
Wychowawczy mają obowiązek udzielić Ci w terminie, w którym o niego wnioskujesz więc się o to nie martw.

Co do tego wypoczynkowego to jest szansa, że złośliwie Ci go nie udzielą no ale ryzyk fizyk.

A co do wypoczynkowego - teraz przysługuje Ci cały wymiar urlopu, nie proporcjonalnie za miesiące przepracowane przed wychowawczym. Inna sytuacja by była jakbyś po wychowawczym chciała iśc na wypoczynkowy - wtedy za te miesiące, kiedy przebywałaś na wychowawczym nie nabyłaś prawa do urlopu wypoczynkowego.
Jak chcesz to napisz mi na prv jaki masz wymiar, od kiedy zmieniłaś etat i ile dni już wykorzystałaś to Ci policzę. O ile pamiętam, bo mogłam wyjść z wprawy

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 10:26   #3394
villemi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
Wychowawczy mają obowiązek udzielić Ci w terminie, w którym o niego wnioskujesz więc się o to nie martw.

Co do tego wypoczynkowego to jest szansa, że złośliwie Ci go nie udzielą no ale ryzyk fizyk.

A co do wypoczynkowego - teraz przysługuje Ci cały wymiar urlopu, nie proporcjonalnie za miesiące przepracowane przed wychowawczym. Inna sytuacja by była jakbyś po wychowawczym chciała iśc na wypoczynkowy - wtedy za te miesiące, kiedy przebywałaś na wychowawczym nie nabyłaś prawa do urlopu wypoczynkowego.
Jak chcesz to napisz mi na prv jaki masz wymiar, od kiedy zmieniłaś etat i ile dni już wykorzystałaś to Ci policzę. O ile pamiętam, bo mogłam wyjść z wprawy
dzia jestes wielka

juz naskrobalam pw

Edytowane przez villemi
Czas edycji: 2013-09-16 o 10:41
villemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 10:42   #3395
musso4
Zakorzenienie

heloł
u nas wesoło młody nauczył się wchodzić na kanapę, a zejść nie potrafi, co najwyżej może zlecieć na sekundę nie można spuścić z niego wzroku
Stary 2013-09-16, 10:49   #3396
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Mam gila i boli mnie głowa
Z tej okazji wpieprzam na śniadanie biszkopty
oj tam oj tam, tez jadam takie sniadania czasem
zdrówka

Cytat:
Popatrzyłam na zdjęcia tych dzieciaczków z przedziału wiekowego Ewki i stwierdzam, że moje dziecko jest kompletnie nie z tej bajki

dlaczego? tutaj sa terminy kiedy dziecko cos moze zaczac robic, a nie ze musi
a po za tym kazde jest inne, mniej lub bardziej ruchliwe
to sa zdjecia pogladowe, zeby rodzic wiedzial o co chodzi

Cytat:
a z milych rzeczy: Czarus jak bardzo chce cos dorwac np firanke na koncu lozka to probuje raczkowac troche mu sie nogi placza i czasem sie zatrzymuje i nie wie co robbic dalej ale kilka razy mu sie udalo cale lozko przejsc
w ogole zaslony i firany to u nas hit
Czarus sie zaslania zaslona i za chwile odslania z zaskoczenia i zaciesza

Cytat:
Jestem i ja po weekendzie
nigdzie nie wyjechalam tylko do pracy musialam isc

w ogole moja praca to porazka co chwila zmieniaja mi grafik, dopisuja godziny, a ja nie mam co z Czarusiem zrobic, bo moja mama przeciez nie bedzie co chwila przyjedzac
mam 1/4 etatu, a pracuje 2 razy tyle godzin

we wtorek skladam podanie o urlop wychowawczy

i wlasnie: zna sie moze ktoras na prawie pracy? chyba Dzika cos moze wiedziec na ten temat hmm?
czy pracodawca ma obowiazek udzielic przyslugujacy mi urlop wypoczynkowy przed urlopem wychowawczym, ktory wezme np do konca tego roku czy moze mi odmowic?

Kala przyjmij zaproszenie, bo chetnie obejrze fotki

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

w tym tyg mialam pracowac tylko w niedziele 1oh, a dopisali mi jeszcze dzis, jutro, czwartek i sobote moja mama wkurzona, bo jescze nie zdazyla po remoncie dobrze posprzatac, a bedzie uziemiona w Plocku przez moja prace
kaze mi L4 sobie zalatwic
w zeszlym tyg tez mi 3 dni dopisali w srodku tygodnia, ale powiedzialam, ze nie przyjde, bo nie mam z kim dziecka zostawic to "laskawie " mi cofneli te zmiany
jeszcze do tego w tym tyg moze mi egzamin wypasc w szkole, jeszcze nie ma terminu
nie wiem co mam zrobic, z tego wszystkiego spac nie moge

po co ja od razu na wychowawczy nie poszlam
wczesniej takich cyrkow nie bylo
ożesz... moze robia to specjalnie, zebys poszla na wychowawczy i beda Cie mieli z glowy

kumpela mi opowiadala, ze u nich w pracy jest laska w ciazy dosc zaawansowanej i chyba na L4 idzie dopiero
nie bylo jest w pracy akurat a kierowniczka mowi, no jak wroci po macierzynskim to trzeba bedzie ja zwolnic, albo niech idzie na wychowawczy
tak po prostu,bo dziecko bedzie miec

Laski piekla ktoras buleczki w domu?
potrzebuje szybkiego przepisu, latwego
tak zeby od czasu do czasu na sniadanie cieple buleczki byly domowe

Tai dzis na pogrzeb jechala nie?

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 10:54   #3397
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
co do jogurtow dla dzieci sa w lidlu takie z tygryskiem i maja cukier jako ostatni w skladzie nawet w smaku nie sa takie slodkie
a to ma jakieś znaczenie, czy cukier pierwszy czy ostatni?
cukier to cukier

Cytat:
Judka, zhebluj piętę

Ale M się uparł i dreptał i dreptał no to pozwoliłam mu się wprowadzić

jak ja za tym tęskniłam

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
kurde obejrzałam se i powiem Ci że bym dała szlaban na bzykanie minimum na miesiąc za wrzucanie takich dup no chyba że ma odgórny nakaz

hmmm domniemwywuję iż wygrałaś te mistrzostwa balonów
rozmawialiśmy o tym i powiedział że robił i wstawił te foty żeby zrobić gula koledze z pracy, który pojechał do Szkocji i strasznie ubolewał nad M że ten "tylko" na Bałkany jedzie

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
W albumie Franek z Ulą
no jakie te nasze dzieci śliczne

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Jakie słodziaki Ulka jak się zestroiła w panterkę Czyżby to jakaś randka
w gości żeśmy poszły to cza było się zestroić

Cytat:
ej ej powiedz Frankowi że Urszula woli starszych (czyt. Tomek od Cycatej) a jak nie wypali to Daśko obstawia drugie miejsce
wiesz, Daśko z Ulą miał bardziej romantiko randkę morza szum, ptaków śpiew, dzika plaża.....

aj law ju

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 10:55   #3398
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Za mną niesamowicie miły dzień z Franusiem, Jagnną, Ulką, moim tżtem i teściami Jednocześnie Dzień sponsorowała literka Ż jak Żarcie, D jak Dużo Żarcia i R jak Ryk Bobasów Po ostatnich dniach czuję się spełniona towarzysko i kulinarnie! Dobrze mi
potwierdzam.
Aczkolwiek jak przemyślałam sprawę to teraz mi strasznie głupio że Wam tak na głowie siedziałam
No ale z drugiej strony.. taka okazja się dłuuuugo nie trafi, więc trzeba było korzystać ile wlezie
Generalnie czułam się jakbym znała Was od dawna (wliczam w to także teściów i męża )

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
a mój mąż został okrzyknięty przez swojego chrzestnego babą
no co za ciemnogród

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
kilka naszych fotek w albumie
zaprzyjaźnij

Cytat:
Jupiii

Moonie dawaj przepis na czekoladowca
Wróciłyśmy z Kroczyc z nowymi umiejętnościami: Ula bije brawo i staje przy meblach, wspina mi sie po spodniach do stania, no i zrobiła się strasznie przytulasta i raczkuje pełną gębą. Jura K-Cz sprawiła iż moje dziecko budziło się w nocy najwcześniej ok.24 ciekawe czy zostanie jej tak w domu
85% wyjazdu spędziłam z Moonie i Frankiem Generalnie od śr do sob przyłaziłyśmy z Ulą do nich codziennie (w sumie to im współczuję teraz ) Wczoraj dałam im spokój i pojechałyśmy z Ulą do taty na Pustynię Siedlecką, popatrzeć jak pracuje. Jeździłam quadem
Wczorajszą drogę powrotną uważam za udaną i przyjemną, ponieważ Ula ją calusieńką przespała. Zasnęła w Kroczycach, obudziła się w Rzeszowie Poszalała chwilę ze stęsknionymi dziadkami w domu i poszła dalej spać (z pobudką ok.2 i 5 )
A teraz szara rzeczywistość i za dwa tygodnie powrót do pracy

Stary 2013-09-16, 10:55   #3399
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Laski piekla ktoras buleczki w domu?
potrzebuje szybkiego przepisu, latwego
tak zeby od czasu do czasu na sniadanie cieple buleczki byly domowe
Bułeczki to drożdżowe są, to będziesz musiała trochę przed tym śniadaniem wstać i się pomęczyć z ciastem a później mu dać wyrosnąć chyba że automat zakupisz i nastawisz na rano
przepisy są tu: kwestiasmaku.com - dużo przepisów, dobrych
Stary 2013-09-16, 10:59   #3400
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
w ogole moja praca to porazka co chwila zmieniaja mi grafik, dopisuja godziny, a ja nie mam co z Czarusiem zrobic, bo moja mama przeciez nie bedzie co chwila przyjedzac
mam 1/4 etatu, a pracuje 2 razy tyle godzin

i wlasnie: zna sie moze ktoras na prawie pracy? chyba Dzika cos moze wiedziec na ten temat hmm?
czy pracodawca ma obowiazek udzielic przyslugujacy mi urlop wypoczynkowy przed urlopem wychowawczym, ktory wezme np do konca tego roku czy moze mi odmowic?

Kala przyjmij zaproszenie, bo chetnie obejrze fotki

w tym tyg mialam pracowac tylko w niedziele 1oh, a dopisali mi jeszcze dzis, jutro, czwartek i sobote moja mama wkurzona, bo jescze nie zdazyla po remoncie dobrze posprzatac, a bedzie uziemiona w Plocku przez moja prace
kaze mi L4 sobie zalatwic
w zeszlym tyg tez mi 3 dni dopisali w srodku tygodnia, ale powiedzialam, ze nie przyjde, bo nie mam z kim dziecka zostawic to "laskawie " mi cofneli te zmiany
jeszcze do tego w tym tyg moze mi egzamin wypasc w szkole, jeszcze nie ma terminu
nie wiem co mam zrobic, z tego wszystkiego spac nie moge
kurczę to niefajnie, pewnie to jakaś prywatna firma? Tam robią co chcą

ja się nie znam kompletnie

już

Cytat:
kumpela mi opowiadala, ze u nich w pracy jest laska w ciazy dosc zaawansowanej i chyba na L4 idzie dopiero
nie bylo jest w pracy akurat a kierowniczka mowi, no jak wroci po macierzynskim to trzeba bedzie ja zwolnic, albo niech idzie na wychowawczy
to jest porażka po prostu. Dlatego ja jakoś specjalnie przed ciążą nie szukałam pracy, bo jak widzę takie cyrki to mi się słabo robi.
Stary 2013-09-16, 10:59   #3401
villemi
Zadomowienie

Cytat:
ożesz... moze robia to specjalnie, zebys poszla na wychowawczy i beda Cie mieli z glowy

raczej nie, bardziej to dlatego, ze brakuje im ludzi do pracy, dlatego boje sie, ze odmowia mi wypoczynkowego
Stary 2013-09-16, 11:03   #3402
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
cukier to cukier

no jakie te nasze dzieci śliczne
też się nad tym zastanawiałam

śliczne śliczne
Cytat:
zaprzyjaźnij
już
Stary 2013-09-16, 11:03   #3403
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
dzia jestes wielka

juz naskrobalam pw
Reklamancji nie uwzględnia siem
Ide liczyc.

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
u nas wesoło młody nauczył się wchodzić na kanapę, a zejść nie potrafi, co najwyżej może zlecieć na sekundę nie można spuścić z niego wzroku
Zdolniacha

Cytat:
to sa zdjecia pogladowe, zeby rodzic wiedzial o co chodzi

Niby tak ale wiesz...

Ja pi.er.do.lę

Cytat:
jak ja za tym tęskniłam

rozmawialiśmy o tym i powiedział że robił i wstawił te foty żeby zrobić gula koledze z pracy, który pojechał do Szkocji i strasznie ubolewał nad M że ten "tylko" na Bałkany jedzie

No sama nie wiem czy by mnie to przekonało

Cytat:

Ewka załącza dziś marudę. W sam raz na moje skołatane zdrowie

Stary 2013-09-16, 11:04   #3404
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
potwierdzam.
Aczkolwiek jak przemyślałam sprawę to teraz mi strasznie głupio że Wam tak na głowie siedziałam
No ale z drugiej strony.. taka okazja się dłuuuugo nie trafi, więc trzeba było korzystać ile wlezie
Generalnie czułam się jakbym znała Was od dawna (wliczam w to także teściów i męża )
O właśnie to, to samo mówiłam B., że jakbym Cię znała od dawna
A on był przeszczęśliwy że pierwszy raz wrócił z podróży do spełnionej towarzysko żony a nie takiej co jęczy że siedziała na zadupiu

Cytat:
Moonie dawaj przepis na czekoladowca
w kąpieli wodnej rozpuszczasz 2 tabliczki gorzkiej i 1 mlecznej czekolady, kostke masła i 200 g cukru najlepiej brązowego (z innym nie robiłam, taki jest też w przepisie)
Jak się rozpuści, dodajesz do tego 30 g bułki tartej i 5 roztrzepanych jajek (tylko nie na kuchence bo się zrobi jajecznica)
Wlewasz do wysmarowanej masłem i posypanej kakao tortownicy i 175 stopni 50 minut się piecze (jeszcze zaraz sprawdzę czy dobrze pamiętam ile stopni ).
No i jesz Najlepiej z lodami, bitą śmietaną albo z czym lubisz
Stary 2013-09-16, 11:05   #3405
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
heloł

Cytat:
cukier to cukier
ponoć ma znaczenie
im dalej w składzie tym mniej danego składnika

Cytat:
potwierdzam.
Wróciłyśmy z Kroczyc z nowymi umiejętnościami: Ula bije brawo i staje przy meblach, wspina mi sie po spodniach do stania, no i zrobiła się strasznie przytulasta i raczkuje pełną gębą. Jura K-Cz sprawiła iż moje dziecko budziło się w nocy najwcześniej ok.24 ciekawe czy zostanie jej tak w domu
85% wyjazdu spędziłam z Moonie i Frankiem Generalnie od śr do sob przyłaziłyśmy z Ulą do nich codziennie (w sumie to im współczuję teraz ) Wczoraj dałam im spokój i pojechałyśmy z Ulą do taty na Pustynię Siedlecką, popatrzeć jak pracuje. Jeździłam quadem
Wczorajszą drogę powrotną uważam za udaną i przyjemną, ponieważ Ula ją calusieńką przespała. Zasnęła w Kroczycach, obudziła się w Rzeszowie Poszalała chwilę ze stęsknionymi dziadkami w domu i poszła dalej spać (z pobudką ok.2 i 5 )
czy juz pisalam ze zazdroszcze??????

brawa dla Uli

moja tez wstaje przy kanapie i sie smiesznie giba i sie cieszy
a potem klap na pupke

Cytat:
Bułeczki to drożdżowe są, to będziesz musiała trochę przed tym śniadaniem wstać i się pomęczyć z ciastem a później mu dać wyrosnąć chyba że automat zakupisz i nastawisz na rano
przepisy są tu: kwestiasmaku.com - dużo przepisów, dobrych
wiem, wiem
czasem w weekendy planuje robic je
dziekuje za link

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-09-16, 11:07   #3406
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
cukier to cukier
Im dalej na liście tym mniej
Stary 2013-09-16, 11:18   #3407
villemi
Zadomowienie

Cytat:
Reklamancji nie uwzględnia siem
Ide liczyc.
spoko, ale chociaz bede miala jakas orientacje na co moge liczyc lub nie

Czarus zaczyna mi sie do szuflad dobierac

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Moonie, Jagnna ale Wasze dzieciaczki super razem wygladaja Franek ma boska fryzurke, a Ulcia jak zawsze czarujaca

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Kala ale z Ciebie laseczka i w dodatku chuda a corcia cudna, oczyska to ma chyba po tatusiu?
Stary 2013-09-16, 11:20   #3408
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
No sama nie wiem czy by mnie to przekonało
no też się waham

Cytat:
ponoć ma znaczenie
im dalej w składzie tym mniej danego składnika
Cytat:
Im dalej na liście tym mniej
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
no to ok

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
już
jaka śliczna a mama taka chudzina

Stary 2013-09-16, 11:25   #3409
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
a znasz juz plec
Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Lady-witaj ponownie
Znasz już płeć maluszka?
jeszcze nie. niestety nie miałam jeszcze ani jednego usg, czekam na umówioną wizytę 30 września, wtedy mam nadzieję się dowiedziec.

a tak w ogóle, jeśli o tym mowa, to muszę się wam przyznac, że mam lekkiego stracha
z Blanką od początku miałam przeczucie, że będzie dziewczynka. z Kubą to samo, jeszcze przed połówkowym usg miałam niemal 100% pewnośc, że będzie chłopak. przy wybieraniu opcjonalnych imion (jeszcze przed określeniem płci) w obu przypadkach murem stałam właśnie za tymi imionami.

a teraz: NIC.
w dodatku od kilku tygodni nurtuje mnie myśl, że to mogą byc bliźniaki...
powiedziałam mojemu ginowi o tej możliwości (bo to nie tylko domysły - są momenty, że jestem pewna, że mój brzuch jest o wiele za duży jak na 19 tydzień...
w dodatku, zastanawiając się nad imionami (opcjonalnie dla chłopczyka i dziewczynki) jestem przekonana co do dwóch imion - dziewczęcego i chłopięcego...

od początku września "panikuję" i czekam na to usg jak na zbawienie

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
już

zdolniacha
no, już ta ciąża jakoś szybko mi leci
taa, a mama za ten jego talent musi płacic

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

lady_kiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 11:28   #3410
villemi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lady_kiss Pokaż wiadomość
jeszcze nie. niestety nie miałam jeszcze ani jednego usg, czekam na umówioną wizytę 30 września, wtedy mam nadzieję się dowiedziec.

a tak w ogóle, jeśli o tym mowa, to muszę się wam przyznac, że mam lekkiego stracha
z Blanką od początku miałam przeczucie, że będzie dziewczynka. z Kubą to samo, jeszcze przed połówkowym usg miałam niemal 100% pewnośc, że będzie chłopak. przy wybieraniu opcjonalnych imion (jeszcze przed określeniem płci) w obu przypadkach murem stałam właśnie za tymi imionami.

powiedziałam mojemu ginowi o tej możliwości (bo to nie tylko domysły - są momenty, że jestem pewna, że mój brzuch jest o wiele za duży jak na 19 tydzień...
w dodatku, zastanawiając się nad imionami (opcjonalnie dla chłopczyka i dziewczynki) jestem przekonana co do dwóch imion - dziewczęcego i chłopięcego...

ja bym nie mogla wytrzymac z ciekawosci na Twoim miejscu
a jakie imiona wybralas?
Stary 2013-09-16, 11:33   #3411
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
w kąpieli wodnej rozpuszczasz 2 tabliczki gorzkiej i 1 mlecznej czekolady, kostke masła i 200 g cukru najlepiej brązowego (z innym nie robiłam, taki jest też w przepisie)
Jak się rozpuści, dodajesz do tego 30 g bułki tartej i 5 roztrzepanych jajek (tylko nie na kuchence bo się zrobi jajecznica)
Wlewasz do wysmarowanej masłem i posypanej kakao tortownicy i 175 stopni 50 minut się piecze (jeszcze zaraz sprawdzę czy dobrze pamiętam ile stopni ).
No i jesz Najlepiej z lodami, bitą śmietaną albo z czym lubisz
Akurat jutro mam gości

Cytat:
A dlaczego jeszcze nie miałaś usg?
A to przezierności karkowej? Dlaczego nie robiłaś?
Jakie imiona wybrane

Stary 2013-09-16, 11:39   #3412
lady_kiss
Rozeznanie

kala__20 malutka przeurocza

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
U nas identycznie- Mateuszek nie da sobie nic psiuknąć do noska, ani wytrzeć, nie mówiąc o odciąganiu, a uszy czyści pięknie apropo- zębów też nie lubi czyścić.
zrobiliśmy postęp - już 3 razy Kuba dał sobie odciągnąc katarek i 3 razy dał psiknąc wodą morską, bez dyskusji i wygibasków
chyba się poddał (bo wcześniej robiłam to siłą..)

byliśmy dziś rano u pediatry, bo z lekkiego katarku w jedną noc nam się to przekształciło w więcej katarku i kaszel...
dostaliśmy: sinecod 3x 10 kropli
nasivin lub otrivin
cebion 10 kropel

będziemy się kurowac. oby tylko się nie pogorszyło...

co możecie polecic? lepszy nasivin czy otrivin?

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
a jakie imiona wybralas?
no, ja też ledwo wytrzymuję
Cytat:
A dlaczego jeszcze nie miałaś usg?
A to przezierności karkowej? Dlaczego nie robiłaś?
Jakie imiona wybrane
późno wybrałam się do lekarza. a w 16 tygodniu jak zaproponowałam usg, to lekarz powiedział, że poczekamy miesiąc i pójdę na połówkowe.

wybrałam Gabrysia i Kornel.
dziewczęce ciężko mi dobrac, żeby mi się podobało i nie było często nadawane.
a jak chłopięce mi się jakieś podoba, to jest właśnie albo baardzo spotykane, albo już w bliskiej rodzinie takie imię jest.

tak na marginesie: całe życie podobało mi się imię Łukasz i obiecałam sobie, że dam tak na imię mojemu synkowi...

taa, wyszło na to, że ten Łukasz jest ojcem moich dzieci czyli po rybkach.

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Edytowane przez lady_kiss
Czas edycji: 2013-09-16 o 11:47
Stary 2013-09-16, 11:40   #3413
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
zrobiliśmy postęp - już 3 razy Kuba dał sobie odciągnąc katarek i 3 razy dał psiknąc wodą morską, bez dyskusji i wygibasków
chyba się poddał (bo wcześniej robiłam to siłą..)

byliśmy dziś rano u pediatry, bo z lekkiego katarku w jedną noc nam się to przekształciło w więcej katarku i kaszel...
dostaliśmy: sinecod 3x 10 kropli
nasivin lub otrivin
cebion 10 kropel

będziemy się kurowac. oby tylko się nie pogorszyło...

co możecie polecic? lepszy nasivin czy otrivin?
my uzywamy nasivinu jak juz tego od 3 miesiaca

duuuzo zdrowka

Cytat:

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

no, już ta ciąża jakoś szybko mi leci
taa, a mama za ten jego talent musi płacic
o kurka blizniaki
a czemu nie mialas jeszcze usg???????

synuś
córeczka
synuś
Stary 2013-09-16, 11:45   #3414
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
ee.. a przezierność? przecież to ważne badanie, jak nie ma terminów to choćby prywantnie... pomijam już to usg pierwsze z biciem serduszka...

Cytat:
Akurat jutro mam gości
To zrób dwa, ja sama zjadam pół
Stary 2013-09-16, 11:51   #3415
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Kala ale z Ciebie laseczka i w dodatku chuda a corcia cudna, oczyska to ma chyba po tatusiu?
dziękować taaaaa chuda a w spodnie przedciążowe się ledwo mieszczę no i ten brzuch ona cała po tatusiu, po mnie tylko ma płeć i charakter
Cytat:
jaka śliczna a mama taka chudzina
jak wyżej
Cytat:
ja też bym nie wytrzymała z ciekawości
Cytat:
kala__20 malutka przeurocza

Gabrysia i Kornel.
dziewczęce ciężko mi dobrac, żeby mi się podobało i nie było często nadawane.
a jak chłopięce mi się jakieś podoba, to jest właśnie albo baardzo spotykane, albo już w bliskiej rodzinie takie imię jest.

ładne imiona
Cytat:
w dodatku, zastanawiając się nad imionami (opcjonalnie dla chłopczyka i dziewczynki) jestem przekonana co do dwóch imion - dziewczęcego i chłopięcego..
zawsze chciałam bliźniaki ale teraz jak już jedno jest to już nie

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
ee.. a przezierność? przecież to ważne badanie, jak nie ma terminów to choćby prywantnie... pomijam już to usg pierwsze z biciem serduszka...
ja całą ciążę chodziłam prywatnie, ale kurczę to jednak spory koszt jest. Ale państwowo powinni też takie ważne rzeczy robić chyba

Edytowane przez kala__20
Czas edycji: 2013-09-16 o 11:50
kala__20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 11:54   #3416
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
późno wybrałam się do lekarza. a w 16 tygodniu jak zaproponowałam usg, to lekarz powiedział, że poczekamy miesiąc i pójdę na połówkowe.

tak na marginesie: całe życie podobało mi się imię Łukasz i obiecałam sobie, że dam tak na imię mojemu synkowi...
Aaa rozumiem. Chociaż ja to bym sobie kazała zrobić z miejsca usg

Gabrysia to był jeden z moich typów na Ewkę Zostaliśmy jednak przy Ewce, bo mniej popularna, no i tż się na Gabi nie zgadzał, dziad jeden

Cytat:
To zrób dwa, ja sama zjadam pół
Zgiń przepadnij siło nieczysta

Stary 2013-09-16, 12:10   #3417
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
my uzywamy nasivinu jak juz tego od 3 miesiaca

duuuzo zdrowka

o kurka blizniaki
a czemu nie mialas jeszcze usg???????
dzięki za radę, zaopatrzę się w ten od 3 miesiąca

Cytat:
Cytat:
Aaa rozumiem. Chociaż ja to bym sobie kazała zrobić z miejsca usg

Gabrysia to był jeden z moich typów na Ewkę Zostaliśmy jednak przy Ewce, bo mniej popularna, no i tż się na Gabi nie zgadzał, dziad jeden

dziewczyny, nie straszcie mnie bardziej, niż już jestem przestraszona
u nas w przychodni usg na miejscu niestety nie ma, za każdym razem chodzę prywatnie.
gdyby sprzęt stał w gabinecie, nie wyszłabym stamtąd bez badania.

liczyłam na usg w 16 tygodniu, ale z tego co się orientuję, 16 tydzień to już trochę późno na przeziernośc.

w tej ciąży jakoś późno się opamiętałam, że w ogóle jestem..
mam nadzieję, że jednak nic złego z dzidzią (lub dzidziami) się nie dzieje i obejdzie się bez tego badania...

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-09-16, 12:13   #3418
natallkaa
Wtajemniczenie

Hej Kochane
coś ostatnio nie mam czasu zupełnie, wpadam czasami poczytać a pisać już nie mam siły.

U nas ostatnio mega masakra związana z ząbkowaniem - gorączka, ryki krzyki, nieprzespane noce itp - idą trzy zęby naraz

teraz już jest lepiej ale nie widzę, żeby się przebiły. Poza tym papa, brawo, jaka jestem duża i kupa dwa razy dziennie na nocnik
aaaa i problemy z usypianiem bo co ja położę to ona hop i już stoi i się trzyma krawędzi - i tak ze sto razy potrafi mimo, że ledwo widzi na oczy i śpi na stojąco to i tak wstaje
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:39   #3419
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
to lekarz powiedział, że poczekamy miesiąc i pójdę na połówkowe.

a co mu przeszkadzało, żeby miesiąc po miesiącu dać skierowanie

fajnie

znamy tu jeden przypadek że jest tatuś i syn junior

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
mimo, że ledwo widzi na oczy i śpi na stojąco to i tak wstaje
witaj, gteraz takie głupie czasy, że coraz mniejsza frekwencja tu jest

Ula robi tak samo trzysta razy muszę ją odkładać na materac

Stary 2013-09-16, 12:53   #3420
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Lady, to czekamy na 30 września i się nie martwimy

Jakoś się duszno zrobiło na dworze i mi jakoś słabo...ale zakupiłam góralka i mi lepiejmam jeszcze krówkę ciągutkę

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Mój kawaler dołącza do grona Waszych śpiących na stojaka dzieci

Kala- ślicznie wyglądasz, a nie mieścisz się w spodnie sprzed ciąży-może za ciasne kupowałaś A córcia jaka duża

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości