|
|
#1921 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX
Cytat:
na stek najlepsza jest oczywiście polędwica wołowa najlepsza polędwica na steka powinna leżakować ok 10 dni- tak tak, wcale ta taka prosto z rzeźni nie jest najlepsza z tego co pamiętam w lidlu jest już taka dojrzała (ja kupuję w selgrosie, porcjuje i wrzucam do zamrażalnika bo generalnie wolę jak wołowina jest wcześniej zmrożna) następnie stek należy ogrzać do temperatury pokojowej, osuszyć papierowym ręcznikiem i teraz nie wiem czy wolisz smażonego takiego jak robią francuzi czy grillowanego ja tam się w tańcu nie pie..do.le i generalnie wolę smażonego na maśle ![]() wiadomo,że masło wytwarza toksyny podczas smażenia więc można się bardziejwysilić i kupić klarowane ale to spory wydatek, no ale skoro stek ma być idealny to chyba warto ja mam na to inny patent- zwykły olej i na olej kładę lyżkę masła- wtedy tak się nie przypala steki nie lubią patelni teflonowej tylko taką co lubi duże temperatury steka NiE SOLIMY przed smażeniem zwykle nacieram go pieprzem takim grubo tłuczonym z moździerza wrzucam na mocno rozgrzaną patelnie i smażę wg uznania- ja lubię medium rare, ok 4 minut z każdej strony I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE po usmażeniu stek musi chwilę się "rozluźnić" dlatego należy go wrzucić na chwilę do piekarnika rozgrzanego tak ok 100-150 st- dosłownie na 2-3 minuty ja w tym czasie dekoruje talerze lub robię sos co do dodatkow do steka to mam ukochane dwa: masełko: czosnek, masło, cebula szalotka albo zwykła ale musi być strasznie drobno posieka a nawet zmiażdzona, pietruszka zielona, sół, pieprz wszystko ucieram- alvo nawet zblendować,wrzucić do zamrażalki żeby stwardniało, formuję coś w rodzaju kulek albo ala rolada i kroję na plasterki- podaję na gorącym steku albo: ze smażenia zostaje najpyszniejsze- sok, mniam. dodać odrobinę koniaku albo innego %% alkoholu- robiłam z Jackiem Danielsem i też było ok, redukuję płyn i dodaję odrobinę śmietanki 30% wiem,dupa rośnie ale nie ma pyszniejszego sosu ![]() smacznego ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
wiesz jaką ona ma skuteczność? rzuca hasło a wszystkie leća kupować jak durne |
||
|
|
|
#1922 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX
|
|
|
|
#1923 | ||
|
Zakorzenienie
|
udało się Cytat:
ja już wczoraj się zdenerwowałam bo leciał ze zmęczenia na wszystkie strony ale spać nie. TŻ go dopiero uspałprzytula ![]() Cytat:
Piękny wpis na blogu, może zgapię na urodziny TZ |
||
|
|
|
#1924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprobuj do stekow kiedys podac do stekow sos sojowy ze startym czosnkiem. Twoje pomysly na sposob podania wykorzystam. |
|
|
|
|
#1925 |
|
Zakorzenienie
|
no nie wiem, z 39-49 zł może? zależy co on tam ma z drugiej strony?
|
#1926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a masz jakiś przepis na marynatę do warzyw na surowo? robiłam wczoraj carpaccio z cukini ale brakowało mi właśnie żeby wcześniej jakimś smakiem naszło pomyślałam właśnie o kuchni japońskiej podrzuć jakiś pomysł
|
|
|
|
|
#1927 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zgadzam się z fewcią i jak coś to sesemesy będę wysyłać ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1928 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam zupełnie na nic czasu, Domcia jest strasznie wymagającym dzieckiem - trzeba non stop się nią zajmować, inaczej jest marudzenie.Widzę, że dużo dzieci i mamuś się rozchorowało - zdrówka życzę
|
|
|
|
#1929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tzn w stosunku do innych osob niz TZ i ja. Do nas usmiecha sie czesto. I rano w lozku tez Kubełek jest wniebowziety
|
|
|
|
|
#1930 | |||||
|
Zadomowienie
|
Uffff, to dobrze. Jakieś pozytywne info....
Cytat:
kanapeczki z czosnkiem, masłem i solą, nie mogę przestać!!!Urocza jest, uroda takiej??? Wiewióreczki kochanej ![]() Cytat:
Cytat:
Raz gęsta pyta z ryżem, że potrawka ![]() No tak... ![]() Cytat:
Znaczy przyjmuję z pokorą, że taka jest no i trudno. Wolałabym żeby była wiecznie uśmiechnięta i taka samodzielna ale nie jestWiesz co? Ja myślę, że wiele dzieci tu na wątku tak się zachowuje... Jestem tego pewna. Nie masz się co martwić na zapas. Taki charakter, co zrobić? ![]() Cytat:
Hmm chyba żadnak. Taka jest po prostu Mnie się najbardziej te chusteczki podobają Wiecie co? Jakiś mnie strach życiowy dopadł... Zaraz wracam do szkoły na dwa przedmioty, nic nie wiem, nie mam z kim Małej zostawić, nie wiem czy sobie poradzę I ogólnie czuję się z dupy, chyba tak jesiennie...
|
|||||
|
|
|
#1931 |
|
Zadomowienie
|
marsi swietnie to opisalas! Wyprobuje Twoich sposobow na pewno bo Tz kocha stejki a ja nie umiem ich robic
![]() Meneq jakie tam macie cudenka Ceny nowych zabawek powalaja na kolana ![]() Polozylam sie wczoraj spac razem z dziecmi i wreszcie sie wyspalam Ide robic obiad bo Tz na druga zmiane do pracy idzie A, zdrowka dla chorowitkow, malych i duzych Jeszcze jedno Lenova moja Lilcia jest podoba Nie nakrecaj sie!
02.10.2010 - Gabi 18.01.2013 - Lili Edytowane przez ania13.03 Czas edycji: 2013-09-16 o 12:13 |
|
|
|
#1932 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś na obiad to http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...i/przepis.html pierwszy raz mam wszystkie skłądniki których ona uzywa
|
|
#1934 |
|
Zakorzenienie
|
Rozwinę myśl: zwykły bohater to osoba która czegoś dokonała, lub na codzień coś robi, np pomaga innym w różny sposób. Ja niczego niezwykłego nie robię
Ja tylko staram się funkcjonować jak najnormalniej w sytuacji która na mnie spadła i myślę, że to dotyczy każdej osoby z jakąś dysfunkcją. Po prostu żyję sobie i już, robiłybyście tak samo
|
|
|
|
#1935 |
|
Zakorzenienie
|
hmm, gdzie jest elllmi?
|
|
|
|
#1936 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
daj znać jak wyszło bo wygląda naprawdę bardzo apetycznie p.s risotto z dynią jest booooooskie ![]() dynia pieczona ![]() babeczki z dynią i parmezanem
|
||
|
|
|
#1937 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() zdrówka Cytat:
|
|
#1938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja lubie to: ze 3 kawalki chleba tostowego rozdrobnic, zalac 50ml piwa i 50ml wody i dodac lyzke gruboziarnistej soli. Wyrobic jednolita mase. Najlepiej do tego nadaje sie ogorek, ale cukinia tez by pasowala. W przygotowana mase wlozyc ogorka, przykryc folia i odstawic na ok 2h. Ja nawet na pol dnia zostawiam. Mozna tez na ok 30min, to bedzie delikatniejszy smak |
|
|
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn ide do lidla jeszcze po warzywka bo akurat nie mam wszystkich na bulionMarsi jak robiśz purre?
|
|
#1940 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oooo to ciekawe a coś na ostro? ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
teściowa daje śmietanę , ja zostaję przy mleku |
||
|
|
|
#1941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1942 |
|
Zakorzenienie
|
meduzza no co Ty , uszy do góry będzie wszystko dobrze
|
|
|
|
#1943 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A do obcych w sumie nie jest jakaś mocno zdystansowana chyba że ktoś do nas przyjedzie i wezmie ją na ręce to jest płacz i szukanie mamy. Cytat:
No też myślalam że to kwestia charakteru albo etapu i czkeałam aż minie, czekam i czekam nadal. Powoli to akceptuje ale z przerażeniem myśle o buncie dwulatka z takim temperamentem... Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#1944 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie, o to samo miałam pytać... |
|
|
|
|
#1946 |
|
Zakorzenienie
|
Wy tu o żarciu a ja taka głodna się zrobiłam
u mnie dziś prozaiczne schabowe oj idzie ziama bo się rzucam na wszystko co tłuste i niezdroweale w październiku kupuję orbitreka ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- dziewczyny, właśnie kolega mi przysłął a propos męskiej gorączki padłam, leżę i kwiczę http://www.youtube.com/watch?v=VbmbMSrsZVQ |
|
|
|
#1947 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A co szanowny małżonek przeskrobał? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Zgapię i poprosze męża żeby mi cyknął zdjęcie jak Igi mi stoi przy nogach
|
|
#1948 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah nie marudź.
jesteś wielka w tym co robisz ![]() Illusion między innymi tak. Ale nie wiem czy nie porwę się z motyką na księżyc
|
|
|
|
#1949 |
|
Zakorzenienie
|
dobra, która podmieniła mi mojego stworka kochanego w jęczydło jęczydłowato-płacząco-wrzeszczące? A tak poważnie to chyba idą nam zęby bo takich hektolitrów śliny to nigdy nie widziałam...
|
|
|
|
#1950 |
|
Zadomowienie
|
stek
mój dziec spi o 1 godz 15 min a ja sie i sie nie ruszam zeby go nie obudzić
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.

aż chce się pracować

ja zgadzam się z fewcią i jak coś to sesemesy będę wysyłać 

I ogólnie czuję się z dupy, chyba tak jesiennie...