Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-16, 11:59   #1921
marsi11
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
[/COLOR]dziewczyny (marsi?) jak dobrze przyrządzić steka? ostatnio robiłam z TZ ale wyszły nam kiepskie. Macie jakieś patenty na to, żeby smakowały ja w restauracji?
Blogerko PRZEPIS NA UDANY STEK

na stek najlepsza jest oczywiście polędwica wołowa
najlepsza polędwica na steka powinna leżakować ok 10 dni- tak tak, wcale ta taka prosto z rzeźni nie jest najlepsza
z tego co pamiętam w lidlu jest już taka dojrzała
(ja kupuję w selgrosie, porcjuje i wrzucam do zamrażalnika bo generalnie wolę jak wołowina jest wcześniej zmrożna)

następnie stek należy ogrzać do temperatury pokojowej, osuszyć papierowym ręcznikiem
i teraz nie wiem czy wolisz smażonego takiego jak robią francuzi czy grillowanego
ja tam się w tańcu nie pie..do.le i generalnie wolę smażonego na maśle
wiadomo,że masło wytwarza toksyny podczas smażenia więc można się bardziejwysilić i kupić klarowane ale to spory wydatek, no ale skoro stek ma być idealny to chyba warto
ja mam na to inny patent- zwykły olej i na olej kładę lyżkę masła- wtedy tak się nie przypala
steki nie lubią patelni teflonowej tylko taką co lubi duże temperatury
steka NiE SOLIMY przed smażeniem
zwykle nacieram go pieprzem takim grubo tłuczonym z moździerza

wrzucam na mocno rozgrzaną patelnie i smażę wg uznania- ja lubię medium rare, ok 4 minut z każdej strony

I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE
po usmażeniu stek musi chwilę się "rozluźnić" dlatego należy go wrzucić na chwilę do piekarnika rozgrzanego tak ok 100-150 st- dosłownie na 2-3 minuty
ja w tym czasie dekoruje talerze lub robię sos

co do dodatkow do steka to mam ukochane dwa:
masełko:
czosnek, masło, cebula szalotka albo zwykła ale musi być strasznie drobno posieka a nawet zmiażdzona, pietruszka zielona, sół, pieprz

wszystko ucieram- alvo nawet zblendować,wrzucić do zamrażalki żeby stwardniało, formuję coś w rodzaju kulek albo ala rolada i kroję na plasterki- podaję na gorącym steku

albo:

ze smażenia zostaje najpyszniejsze- sok, mniam.
dodać odrobinę koniaku albo innego %% alkoholu- robiłam z Jackiem Danielsem i też było ok, redukuję płyn i dodaję odrobinę śmietanki 30%
wiem,dupa rośnie ale nie ma pyszniejszego sosu

smacznego

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Myslicie, ze zabawki w takich cenach sprzedawalyby sie w Pl? Moj bracik chce robic jakis interes i od roku szukamy pomyslu...
jaaasne, tylko niech zatrudni Szaję do marketingu szeptanego
wiesz jaką ona ma skuteczność?
rzuca hasło a wszystkie leća kupować jak durne
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:00   #1922
meneq
Zakorzenienie

Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. IX

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
no a taki portwel dla dziecka, to jaka cena ?przykładowo.

też tak myślę, bo fajne mają zabawki, zalezy potem tylko ile by to powychodziło w przeliczeniu na PL z wszystkimi opłatami cło itp?
A ile bylabys w stanie za niego dac?
Znalazlam cene, zaraz Wam podam
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:02   #1923
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Pomozemy ;-)
Dadi, siiiiiku Ci sie chce...

udało się

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Hello,

u nas troszkę lepiej,mały nie gorączkuje za to teraz leci woda z dupy
i to wszystkim
na dodatek już wiem skąd ten wirus- tatuś chrzestny Leo przechodził go z całą swoją rodziną a my byliśmy u nich na obiedzie tego dnia jak z wakacji wróciliśmy,ech.....
mały nadal nie ma apetytu, wczoraj zasypiał chyba ze 3 h i to już się przewracal na podłodze- przy cycku nie, na rękach nie, w łóżeczku nie, była chyba 23 jak padł
wiem wiem jestem wyrodna matka ale musiałam wyjsć na troszkę z domu,
przyszłam do biura na parę h, bo byłam już bliska obłędu, 3 chorych chłopów
i to ten najstarszy doprowadza mnie do szewskiej pasji aż chce się pracować

kurde ale superowe
może kiedyś meneq się nad nami zlituje i zrobimy u niej zbiorowe zakupy ja tam byłabym chętna

poza tym kochane:
hope, gratulacje
- za wszystkie zęby
- za siadanie i wstawanie
-za dzielnie pochłaniane łyżeczki
- za grymasy w nocy
- za skończone miesiące

chyba nie dam rady Was nadrobić ale obiecuję do czasu zalagodzenia sprawy na poligonie zaglądać

Delicjanka nie byłam jeszcze na poczcie bo nie mam nawet jak
u nas TO SAMO ja już wczoraj się zdenerwowałam bo leciał ze zmęczenia na wszystkie strony ale spać nie. TŻ go dopiero uspał
przytula

Cytat:
tzn tak, do mnie jest mamamama mama bardzo ! ale do innych raczej na dystans nie wiem cyz to xle czy to dlatego że dużo jestem z nią sama, ale z drugiej strony z kim mam? nie bedę sie codziennie komus na chate pchac
Dawid jest ostrożny w stosunku do obcych, ale np. dziś w przychodni przed badaniem to już był taki śpiący, że wyciągał ręce do kobiety z kolejki i głaskał ją po buzi. On jak jest śpiący to głaska po buzi, trzyma nas za uszy, za włosy
Piękny wpis na blogu, może zgapię na urodziny TZ

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:04   #1924
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Blogerko PRZEPIS NA UDANY STEK

na stek najlepsza jest oczywiście polędwica wołowa
najlepsza polędwica na steka powinna leżakować ok 10 dni- tak tak, wcale ta taka prosto z rzeźni nie jest najlepsza
z tego co pamiętam w lidlu jest już taka dojrzała
(ja kupuję w selgrosie, porcjuje i wrzucam do zamrażalnika bo generalnie wolę jak wołowina jest wcześniej zmrożna)

następnie stek należy ogrzać do temperatury pokojowej, osuszyć papierowym ręcznikiem
i teraz nie wiem czy wolisz smażonego takiego jak robią francuzi czy grillowanego
ja tam się w tańcu nie pie..do.le i generalnie wolę smażonego na maśle
wiadomo,że masło wytwarza toksyny podczas smażenia więc można się bardziejwysilić i kupić klarowane ale to spory wydatek, no ale skoro stek ma być idealny to chyba warto
ja mam na to inny patent- zwykły olej i na olej kładę lyżkę masła- wtedy tak się nie przypala
steki nie lubią patelni teflonowej tylko taką co lubi duże temperatury
steka NiE SOLIMY przed smażeniem
zwykle nacieram go pieprzem takim grubo tłuczonym z moździerza

wrzucam na mocno rozgrzaną patelnie i smażę wg uznania- ja lubię medium rare, ok 4 minut z każdej strony

I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE
po usmażeniu stek musi chwilę się "rozluźnić" dlatego należy go wrzucić na chwilę do piekarnika rozgrzanego tak ok 100-150 st- dosłownie na 2-3 minuty
ja w tym czasie dekoruje talerze lub robię sos

co do dodatkow do steka to mam ukochane dwa:
masełko:
czosnek, masło, cebula szalotka albo zwykła ale musi być strasznie drobno posieka a nawet zmiażdzona, pietruszka zielona, sół, pieprz

wszystko ucieram- alvo nawet zblendować,wrzucić do zamrażalki żeby stwardniało, formuję coś w rodzaju kulek albo ala rolada i kroję na plasterki- podaję na gorącym steku

albo:

ze smażenia zostaje najpyszniejsze- sok, mniam.
dodać odrobinę koniaku albo innego %% alkoholu- robiłam z Jackiem Danielsem i też było ok, redukuję płyn i dodaję odrobinę śmietanki 30%
wiem,dupa rośnie ale nie ma pyszniejszego sosu

smacznego

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

jaaasne, tylko niech zatrudni Szaję do marketingu szeptanego
wiesz jaką ona ma skuteczność?
rzuca hasło a wszystkie leća kupować jak durne
Mozemy z szaja biznes otwierac ;-)

Sprobuj do stekow kiedys podac do stekow sos sojowy ze startym czosnkiem. Twoje pomysly na sposob podania wykorzystam.
Stary 2013-09-16, 12:04   #1925
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
A ile bylabys w stanie za niego dac?
Znalazlam cene, zaraz Wam podam
no nie wiem, z 39-49 zł może? zależy co on tam ma z drugiej strony?
Stary 2013-09-16, 12:06   #1926
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Mozemy z szaja biznes otwierac ;-)

Sprobuj do stekow kiedys podac do stekow sos sojowy ze startym czosnkiem. Twoje pomysly na sposob podania wykorzystam.

a masz jakiś przepis na marynatę do warzyw na surowo?
robiłam wczoraj carpaccio z cukini ale brakowało mi właśnie żeby wcześniej jakimś smakiem naszło
pomyślałam właśnie o kuchni japońskiej
podrzuć jakiś pomysł
Stary 2013-09-16, 12:08   #1927
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale, że ja?? no co wyyyy - wystarczy spojrzeć kogo nominują, gdzie ja tam..?

ha ha

Dobrze, że tż stanął za tobą!!

Oby nic nie było!

To jest bezapelacyjnie piękne dziecko <3

Dzień dobry!
głupoty wygadujesz ja zgadzam się z fewcią i jak coś to sesemesy będę wysyłać
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość

udało się

u nas TO SAMO ja już wczoraj się zdenerwowałam bo leciał ze zmęczenia na wszystkie strony ale spać nie. TŻ go dopiero uspał
przytula

Dawid jest ostrożny w stosunku do obcych, ale np. dziś w przychodni przed badaniem to już był taki śpiący, że wyciągał ręce do kobiety z kolejki i głaskał ją po buzi. On jak jest śpiący to głaska po buzi, trzyma nas za uszy, za włosy
Piękny wpis na blogu, może zgapię na urodziny TZ
uffff
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:09   #1928
Ewik86
Zakorzenienie

Przeleciałam Was tak na szybko tylko, bo mała śpi, ale pewnie już niedługo wstanie. Wybaczcie, że nie cytuję, ale nie potrafię się ogarnąć jak jestem w domu Nie mam zupełnie na nic czasu, Domcia jest strasznie wymagającym dzieckiem - trzeba non stop się nią zajmować, inaczej jest marudzenie.

Widzę, że dużo dzieci i mamuś się rozchorowało - zdrówka życzę

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:09   #1929
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
W ogóle Hania jest taka... wyloozowana, w sensie że jak chce to się do kogoś uśmiechnie jak nie to nie wystarczy ją trzymać i coś tam pokazywać, albo ona słucha jak ktoś rozmawia, nie jest taka że zaczepia wszystkich i się do nich hihra np.
Ogólnie jedynie co to bardzo lubi być rano z nami w łóżku wtedy jest taka mega kontaktowa a w ciągu dnia raczej taka outsiderka
Nie wiem czy to dobrze czy źle...
U nas podobnie
Tzn w stosunku do innych osob niz TZ i ja. Do nas usmiecha sie czesto.

I rano w lozku tez Kubełek jest wniebowziety

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:09   #1930
meduzza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Mamy opieke, babcia sie zgodzila
Uffff, to dobrze. Jakieś pozytywne info....
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Moje pachy co prawda rajt nie widzialy, ale okolice cycochow a jakze

Grubas moze nie, ale tluszcz z brzucha moglby pojsc tam, skad przyszedl!!

A czosnek kocham miloscia bezgraniczna
Zapach tez, takze niestraszna mi jestes
To dobrze bo od wczoraj zjadłam cały kanapeczki z czosnkiem, masłem i solą, nie mogę przestać!!!

Cytat:
I w klubie fota rodzinna.
Urocza jest, uroda takiej??? Wiewióreczki kochanej
Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Meduzza..cena za dostawę jest zróżnicowana w, zależności pod godziny ..na stronie jest podane jak już zamówisz i wybierasz opcje dostawy..ceny u mnie wąchała się jakoś od 5zl do 9zl z
Kurczę a mi się wyświetla 98 gr... Możliwe to?
Cytat:
Napisane przez aska27adopcje Pokaż wiadomość
Debrah dziekuje za odp w sprawie kurczaka ... doszlam do wniosku, ze nie bede go mrozic, tylko jutro ugotuje obiadki z nim i zamroze gotowe ...

Dziewczyny kt mroza na kilka dni, jak to robicie gotujecie 1 rodzaj, czy mieszacie przy miksowaniu .. tak policzylam, ze powinno mi wyjsc kolo 20 obiadkow z tym kurczakiem, ale co mam wszystkie zrobic takie same ... w sumie chyba moga jej sie znudzic
Pozmieniaj.... Raz zrób rzadsze, że niby zupa i inaczej przypraw Raz gęsta pyta z ryżem, że potrawka
Cytat:
meduzza smakowalo musztarda z malinowym slodko-kwasnym posmakiem.
No tak...
Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Właśnie dziewczyny ja mam takie pytanie: czy oprócz mnie jest jeszcze mama której dziecko jest takie bardzo nerwowe ?
- potrafi ze śmiechu w seknde przejśc w dziki płacz
-jak płacze to napina całe ciało, że nie sposób przytulić
-o tym że krzyczy już pisałam wcześniej , no ale dla przypomnienia dodam że zamiast gaworzyć to krzyczy i ma z tego wielką radość.
-podczas ubierania,przewijania, wycierania po kąpieli napina ciało że nie ma możliwości jej zgiąc
-podczas zabawy jak coś jej nie pasuje to płacze
-przy próbach nowych umiejętności beczy jak jej coś nie wychodzi i rezygnuje z tego.
-przy zasypianie trzeba się nagimanstykować by uśpić bo się denerwuje i wpada w coraz większa furię gdy nie możę spac
No i tyle. Jesli jest jeszcze ktoś kto ma takie dziecię to powiedzcie- jak sobie radzicie z takim dzieciem???
Ale pomijając to wszystko i tak jest mega kochana i na ogól rozchichrana

z nosa mi leci jak z kranu buuu
Hej!! Jakbyś opisała Juliannę. Szczególnie z tym znudzeniem i wkurzaniem się jak coś nie wyjdzie. Zamiast próbować to się popłacze albo zacznie jęczeć. I jak zasypia i odkryje, że jeszcze nie zasnęła to też wnerw. NIENAWIDZI ubierania rękawków-jakbym jej największą krzywdę robiła!! Jak wezmę na ręce zaraz się odchyla i coś chce, szarpie się, sama nie wie o co jej chodzi... No mnóstwo takich. Ja sobie nie radzę Znaczy przyjmuję z pokorą, że taka jest no i trudno. Wolałabym żeby była wiecznie uśmiechnięta i taka samodzielna ale nie jest
Wiesz co? Ja myślę, że wiele dzieci tu na wątku tak się zachowuje... Jestem tego pewna. Nie masz się co martwić na zapas. Taki charakter, co zrobić?
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=wyy6x...ature=youtu.be Hania w pogoni za piłeczką

Debrah zgadzam się ! zgłośmy ją !

Hmmm Lenova, Hania czasem tylko napina nózki albo rąckzi przy przebieraniu tzn nie da się ich zgiąć.

W ogóle Hania jest taka... wyloozowana, w sensie że jak chce to się do kogoś uśmiechnie jak nie to nie wystarczy ją trzymać i coś tam pokazywać, albo ona słucha jak ktoś rozmawia, nie jest taka że zaczepia wszystkich i się do nich hihra np.
Ogólnie jedynie co to bardzo lubi być rano z nami w łóżku wtedy jest taka mega kontaktowa a w ciągu dnia raczej taka outsiderka
Nie mam flesha;/
Hmm chyba żadnak. Taka jest po prostu

Mnie się najbardziej te chusteczki podobają Zdały by u nas egzamin.

Wiecie co? Jakiś mnie strach życiowy dopadł... Zaraz wracam do szkoły na dwa przedmioty, nic nie wiem, nie mam z kim Małej zostawić, nie wiem czy sobie poradzę I ogólnie czuję się z dupy, chyba tak jesiennie...
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:11   #1931
ania13.03
Zadomowienie

marsi swietnie to opisalas! Wyprobuje Twoich sposobow na pewno bo Tz kocha stejki a ja nie umiem ich robic

Meneq jakie tam macie cudenka Super pomysl z takim sklepem! Ceny nowych zabawek powalaja na kolana

Polozylam sie wczoraj spac razem z dziecmi i wreszcie sie wyspalam Ide robic obiad bo Tz na druga zmiane do pracy idzie Bede pozniej jak dzieci pozwola to sobie poczytam co popisalyscie

A, zdrowka dla chorowitkow, malych i duzych

Jeszcze jedno Lenova moja Lilcia jest podoba Nie nakrecaj sie!

18.01.2013 - Lili

Edytowane przez ania13.03
Czas edycji: 2013-09-16 o 12:13
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:12   #1932
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
no nie wiem, z 39-49 zł może? zależy co on tam ma z drugiej strony?
To w takiej cenie jest do kupna tutaj, dodac do tego wszystkie dodatkowe koszty plus marze, to zrobi sie o wiele wiecej...
Stary 2013-09-16, 12:12   #1933
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
U nas podobnie
Tzn w stosunku do innych osob niz TZ i ja. Do nas usmiecha sie czesto.

I rano w lozku tez Kubełek jest wniebowziety
to widocznie taki charakter, bo troche czasem sie obawiam cyz nie ejst za bardzo wycofana...

Dziś na obiad to http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...i/przepis.html pierwszy raz mam wszystkie skłądniki których ona uzywa
Stary 2013-09-16, 12:13   #1934
Debrah
Zakorzenienie

Rozwinę myśl: zwykły bohater to osoba która czegoś dokonała, lub na codzień coś robi, np pomaga innym w różny sposób. Ja niczego niezwykłego nie robię
Ja tylko staram się funkcjonować jak najnormalniej w sytuacji która na mnie spadła i myślę, że to dotyczy każdej osoby z jakąś dysfunkcją. Po prostu żyję sobie i już, robiłybyście tak samo
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:13   #1935
hope01
Zakorzenienie

hmm, gdzie jest elllmi?

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:15   #1936
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
To w takiej cenie jest do kupna tutaj, dodac do tego wszystkie dodatkowe koszty plus marze, to zrobi sie o wiele wiecej...
tylko u Was zarobiki lepsze
Cytat:
Dziś na obiad to http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...i/przepis.html pierwszy raz mam wszystkie skłądniki których ona uzywa
woooow i co zrobiłaś już?kurdr kocham dynię miłością absolutną ale niestety nikt w moim domu nie podziela tej miłości, no poza Leosiem
daj znać jak wyszło bo wygląda naprawdę bardzo apetycznie

p.s risotto z dynią jest booooooskie
dynia pieczona
babeczki z dynią i parmezanem
Stary 2013-09-16, 12:18   #1937
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Amelka usnela mi sama na kolanach, sluchając na full piosenki M. Cyruss we can't stop hahah moja malutka. Dzisiaj chcialabym ogarnać rzeczy małej od noworodka, moze jakies wystawie na all. Btw. Mam 4 kurteczki chłopiece na rozmiat 74. Później Wam pokaże może któraś z Was będzie chciala dostałam tam kiedyś, jak jeszcze nie było wiadomo czy dziewczynka czy chloopaczek;p

a bym zapomniała, jak ja spiewam, albo leci muza i spiewam to i Amelka sobie spiewa tak otwiera buzke i aaaaaaaaaaaaaaaaaaalalala <3<3<3

o a tu moja malizna bule sobie ciamcia;p
obłędne ma te oczy

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Zdrówka dla Olesława kochanego

I dla Amelci tez zdrówka !

No ja wiem, ale zawsze jak o czymś czytam to z moją B.porównuje ;/

ŚlicZna <3
I mamy takie same legginsy

TŻbokeh -Najlepszego !!!

ja również w piżamce

Właśnie dziewczyny ja mam takie pytanie: czy oprócz mnie jest jeszcze mama której dziecko jest takie bardzo nerwowe ?
- potrafi ze śmiechu w seknde przejśc w dziki płacz
-jak płacze to napina całe ciało, że nie sposób przytulić
-o tym że krzyczy już pisałam wcześniej , no ale dla przypomnienia dodam że zamiast gaworzyć to krzyczy i ma z tego wielką radość.
-podczas ubierania,przewijania, wycierania po kąpieli napina ciało że nie ma możliwości jej zgiąc
-podczas zabawy jak coś jej nie pasuje to płacze
-przy próbach nowych umiejętności beczy jak jej coś nie wychodzi i rezygnuje z tego.
-przy zasypianie trzeba się nagimanstykować by uśpić bo się denerwuje i wpada w coraz większa furię gdy nie możę spac
No i tyle. Jesli jest jeszcze ktoś kto ma takie dziecię to powiedzcie- jak sobie radzicie z takim dzieciem???
Ale pomijając to wszystko i tak jest mega kochana i na ogól rozchichrana

z nosa mi leci jak z kranu buuu
Hania ma to samo. krzyczy też bardzo dużo, czasem tak, że się ludzie na ulicy za nami oglądają

zdrówka

Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=wyy6x...ature=youtu.be Hania w pogoni za piłeczką

Debrah zgadzam się ! zgłośmy ją !

Hmmm Lenova, Hania czasem tylko napina nózki albo rąckzi przy przebieraniu tzn nie da się ich zgiąć.

Hania jaka zdolniacha

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:18   #1938
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
a masz jakiś przepis na marynatę do warzyw na surowo?
robiłam wczoraj carpaccio z cukini ale brakowało mi właśnie żeby wcześniej jakimś smakiem naszło
pomyślałam właśnie o kuchni japońskiej
podrzuć jakiś pomysł
Jest tego sporo.
Ja lubie to: ze 3 kawalki chleba tostowego rozdrobnic, zalac 50ml piwa i 50ml wody i dodac lyzke gruboziarnistej soli. Wyrobic jednolita mase. Najlepiej do tego nadaje sie ogorek, ale cukinia tez by pasowala. W przygotowana mase wlozyc ogorka, przykryc folia i odstawic na ok 2h. Ja nawet na pol dnia zostawiam. Mozna tez na ok 30min, to bedzie delikatniejszy smak
Stary 2013-09-16, 12:22   #1939
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
tylko u Was zarobiki lepsze

woooow i co zrobiłaś już?kurdr kocham dynię miłością absolutną ale niestety nikt w moim domu nie podziela tej miłości, no poza Leosiem
daj znać jak wyszło bo wygląda naprawdę bardzo apetycznie

p.s risotto z dynią jest booooooskie
dynia pieczona
babeczki z dynią i parmezanem
no jeszcze nie zaczynam tzn ide do lidla jeszcze po warzywka bo akurat nie mam wszystkich na bulion

Marsi jak robiśz purre?
Stary 2013-09-16, 12:24   #1940
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Jest tego sporo.
Ja lubie to: ze 3 kawalki chleba tostowego rozdrobnic, zalac 50ml piwa i 50ml wody i dodac lyzke gruboziarnistej soli. Wyrobic jednolita mase. Najlepiej do tego nadaje sie ogorek, ale cukinia tez by pasowala. W przygotowana mase wlozyc ogorka, przykryc folia i odstawic na ok 2h. Ja nawet na pol dnia zostawiam. Mozna tez na ok 30min, to bedzie delikatniejszy smak

oooo to ciekawe a coś na ostro?

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Cytat:
no jeszcze nie zaczynam tzn ide do lidla jeszcze po warzywka bo akurat nie mam wszystkich na bulion

Marsi jak robiśz purre?
ziemniaczane? klasycznie, masełko i mleko
teściowa daje śmietanę , ja zostaję przy mleku
Stary 2013-09-16, 12:34   #1941
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
oooo to ciekawe a coś na ostro?

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

ziemniaczane? klasycznie, masełko i mleko
teściowa daje śmietanę , ja zostaję przy mleku
właśnie to mnie ciekawilo czy ze smietaną
Stary 2013-09-16, 12:36   #1942
marsi11
Zakorzenienie

meduzza no co Ty , uszy do góry będzie wszystko dobrze
Stary 2013-09-16, 12:36   #1943
Lenova
Wtajemniczenie

Cytat:

No nasza tez lubi być rano z nami w łóżku, wtedy wygłupy i największe śmiechy.
A do obcych w sumie nie jest jakaś mocno zdystansowana chyba że ktoś do nas przyjedzie i wezmie ją na ręce to jest płacz i szukanie mamy.

Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
Hej!! Jakbyś opisała Juliannę. Szczególnie z tym znudzeniem i wkurzaniem się jak coś nie wyjdzie. Zamiast próbować to się popłacze albo zacznie jęczeć. I jak zasypia i odkryje, że jeszcze nie zasnęła to też wnerw. NIENAWIDZI ubierania rękawków-jakbym jej największą krzywdę robiła!! Jak wezmę na ręce zaraz się odchyla i coś chce, szarpie się, sama nie wie o co jej chodzi... No mnóstwo takich. Ja sobie nie radzę Znaczy przyjmuję z pokorą, że taka jest no i trudno. Wolałabym żeby była wiecznie uśmiechnięta i taka samodzielna ale nie jest
Wiesz co? Ja myślę, że wiele dzieci tu na wątku tak się zachowuje... Jestem tego pewna. Nie masz się co martwić na zapas. Taki charakter, co zrobić?

Wiecie co? Jakiś mnie strach życiowy dopadł... Zaraz wracam do szkoły na dwa przedmioty, nic nie wiem, nie mam z kim Małej zostawić, nie wiem czy sobie poradzę I ogólnie czuję się z dupy, chyba tak jesiennie...

No też myślalam że to kwestia charakteru albo etapu i czkeałam aż minie, czekam i czekam nadal. Powoli to akceptuje ale z przerażeniem myśle o buncie dwulatka z takim temperamentem...

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
marsi swietnie to opisalas! Wyprobuje Twoich sposobow na pewno bo Tz kocha stejki a ja nie umiem ich robic

Meneq jakie tam macie cudenka Super pomysl z takim sklepem! Ceny nowych zabawek powalaja na kolana

Polozylam sie wczoraj spac razem z dziecmi i wreszcie sie wyspalam Ide robic obiad bo Tz na druga zmiane do pracy idzie Bede pozniej jak dzieci pozwola to sobie poczytam co popisalyscie

A, zdrowka dla chorowitkow, malych i duzych

Jeszcze jedno Lenova moja Lilcia jest podoba Nie nakrecaj sie!

Cytat:
to widocznie taki charakter, bo troche czasem sie obawiam cyz nie ejst za bardzo wycofana...

mniam mniammmm
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 12:37   #1944
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie to mnie ciekawilo czy ze smietaną
u nas puree rzadko się jada
moje chlopaki wolą ziemniaki w mundurkach, opieczone w piekarniku z ziołami i z solą morką, takie krojone na półksiężyce
no i kcal duuużo mniej
Stary 2013-09-16, 12:38   #1945
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Rozwinę myśl: zwykły bohater to osoba która czegoś dokonała, lub na codzień coś robi, np pomaga innym w różny sposób. Ja niczego niezwykłego nie robię
Ja tylko staram się funkcjonować jak najnormalniej w sytuacji która na mnie spadła i myślę, że to dotyczy każdej osoby z jakąś dysfunkcją. Po prostu żyję sobie i już, robiłybyście tak samo
a to, że dobrym słowem nam pomagasz, to co? Piszesz tak, że każdemu pomagasz
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
hmm, gdzie jest elllmi?
no właśnie, o to samo miałam pytać...
Stary 2013-09-16, 12:44   #1946
marsi11
Zakorzenienie

Wy tu o żarciu a ja taka głodna się zrobiłam

u mnie dziś prozaiczne schabowe oj idzie ziama bo się rzucam na wszystko co tłuste i niezdrowe
ale w październiku kupuję orbitreka do tego czasu hulaj dusza piekła nie ma

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

dziewczyny, właśnie kolega mi przysłął a propos męskiej gorączki

padłam, leżę i kwiczę
http://www.youtube.com/watch?v=VbmbMSrsZVQ
Stary 2013-09-16, 12:51   #1947
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Illusion..po cos mi to pokazała? ale niektóre to mi się z tym różem wydają bardziej dziewczęce...no ale skarbonkę to mu kupie...a widzialam też te jesienne dekoracjep illusion jak mnie tz wyrzuci...musisz mi rzucić.jakąś karimate koło swojego łóżka
sesese
Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Zauważyłaś Dyńka to był hicior, dobre 10 minut kombinował jak zrzucić ją z krzesełka
Jak się Igi czuje?

Pożarłam się dziś z mężem, od rana się do niegoo nie odzywam.
Igi bez zmian, nadal katar, ważne że nie jest gorzej...

A co szanowny małżonek przeskrobał?
Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
Super! A wasze dzieci jak wstały? Miały gdzie się wspinać?? Czy i tak się wspinają, nawet jak nie ma gdzie?
Na początku tylko przy kanapie i szafce tv ale po jakimś czasie się rozkręcił i zaczął wstawac wszędzie: przy nogach, krzesłach, płaskich ścianach, szybie w drzwiach balkonowych i czy mebleach kuchennych zupełnie płaskich bez uchwytów
Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wiem że niektóre się katarka boją, nie wiedzą jak to wygląda. Nagrałam jak Miśkowi katar wyciągam Jak chcecie to zobaczcie, że to nie takie straszne jest No i dzieć nie płacze nie wyrywa się, a po wszytkiem zaciesza
Ale super. Igi na sam widok tej końcowki od fridy drze się i wyrywa, zanim mu tym dotknę do noska nawet
Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
A jaki to był egzamin? W szkole czy FCE? Zamierzam zdawać zimą, ale nie wiem jak to wyjdzie
A chcesz zdawać bo później byś chciała spróbować zdać egzamin na urzędnika mianowanego?

Cytat:
Uzywacie jeszcze karuzeli nad lozeczkiem?
My juz dluuuugo nie, ale dzis (rychlo w czas) wpadlismy na pomysl, zeby wsadzic malego do lozeczka i dac mu pilota od karuzeli.
I tak od 15min dziecka nie ma - wlacza i wylacza non stop
Oj my już od bardzo dawna nie używamy, ja już sprzedałam. Igi zaczął szarpać że aż się wyginało wszystko i mechanizm się zatrzymywał i bałam się że rozwali
Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
No, pospamowane
słodziaczek
Zgapię i poprosze męża żeby mi cyknął zdjęcie jak Igi mi stoi przy nogach
Stary 2013-09-16, 12:57   #1948
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Debrah nie marudź. jesteś wielka w tym co robisz

Illusion między innymi tak. Ale nie wiem czy nie porwę się z motyką na księżyc
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-16, 13:05   #1949
nancykenator
Zakorzenienie

dobra, która podmieniła mi mojego stworka kochanego w jęczydło jęczydłowato-płacząco-wrzeszczące? A tak poważnie to chyba idą nam zęby bo takich hektolitrów śliny to nigdy nie widziałam...
Stary 2013-09-16, 13:12   #1950
iffonka7
Zadomowienie

stek marsi jestes wielka chce zebys otworzyla restauracje obiecuje ze przyjade na kolacje

mój dziec spi o 1 godz 15 min a ja sie i sie nie ruszam zeby go nie obudzić
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości