![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie książki czytacie??
Bardzo fajny watek
![]() ![]() ![]() Najbardziej mnie dziwi poglad niektorych, ze opisy w ksiazkach sa takie nudne. Yyyy...jak ktos nie lubi czytac to sie go nie przekona uwazam. Nie lubie czytac ksiazek bardzo znanych, omijam od razu z reguly i szukam takich, o ktorych malo co slyszalam, pisarzy skandynawskich, rumunskich, latynoamerykanskich roznie. Taka satysfakcje mi to daje, ze odkrylam sama cos swietnego ![]() ![]() Ludowa co to byl za atak na Ciebie...yyyyh..
![]() |
#122 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Internet. Telewizja. To wszystko składa się na to, że w teorii ludziom łatwiej przyswoić atrakcyjne kolorowe, trójwymiarowe obrazki od szarego, zadrukowanego papieru. W sumie, myślę że aż tak wiele się nie zmieniło. Jak ktoś czytać lubi, to czytać będzie. Z tym, że książka sama w sobie z "przyjemności" zmieniana jest na "obowiązek". Cytat:
![]() "A... No bo tam wszystko, to takie wymyślone..." ![]() ![]() Ja raczej lubię opisy. Chociaż zauważyłam, że jak mnie "akcja wciągnie" to w dłuższych opisach omijam wzrokiem niektóre słowa. Naturalnie, nie kontroluję tego. I potem się muszę cofać, bo się orientuję, że tak naprawdę to zrozumiałam połowę z tego co przeczytałam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dużo łatwiej obejrzeć film, niż poświęcić kilka godzin na przeczytanie książki. Tylko, że i film trzeba zrozumieć, a z tym wielu ma problemy. ![]() Pewnie, że kto lubi czytać, ten to będzie robił. Tylko coś mi się wydaje, że coraz mniej osób to lubi. ![]() ![]() Cytat:
![]() Chociaż coś z tym wymyślaniem jest. ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Rambo, Paula, ja się tylko pod Wami podpiszę. Nie sposób się z Wami nie zgodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A odnośnie powyższego - czytając książki napisane bardzo przekonywająco z dokładnymi, sugestywnymi opisami pewnych scen zastanawiam się, czy tak można - czy można napisać coś w materii, z którą wcale nie miało się do czynienia. Rozumiecie, o co mi chodzi? Podam przykład. Gdy zajmowałam się "Lolitą" ciągle chodziła mi po głowie myśl: albo Nabokov jest naprawdę dobry w przedstawianiu - z założenia obcej - psychiki pedofila, albo... ma jakieś doświadczenia w tej kwestii ![]() Przyjęłam, że jest po prostu dobry ![]() Santygma - ano, był i się zmył ![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Mialam te same przemyślenia odnosnie Lolity.
![]()
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Ludowa albo mnie trochę źle zrozumiałaś, albo ja się tak nieprecyzyjnie wyraziłam.
![]() ![]() ![]() ![]() Drugiej grupie, jak to nazwałaś, nie chce ubliżać, bo wiem, że istnieją gatunki, w których z życia się raczej nie czerpie. Choćby kryminały (akurat bardzo lubię ![]() Oczywiscie to tylko mój pogląd i nikogo nie zmuszam do jego przyjęcia. ![]() ps. Chyba jeszcze nie miałam okazji z Tobą dyskutować, ale czytałam twoje posty i musze przyznać, że na początku również myślałam, że jesteś starsza ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam również ![]() Komplemenciara ![]() ps2. Aż sobie wypożyczę tę "Lolitę" przez Was ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Ja powiem tak:
Intrygę można sobie wymyslic jaka się chce. W koncu nie wymagajmy, zeby autor, opisując morderstwo, sam kogos zabił... Można sobie powymyslac wszystko, nawet uczucia, jakich się nigdy nie doswiadczyło. Ale... lubię jesli autor umieszczając akcję w jakims miejscu trzyma się realiów i wie o czym pisze. Jesli nie myli ulic w jakims miescie i nie umieszcza np jeziora tam, gdzie go nie ma (jesli pisze oczywiście o konkretnej okolicy). Lubię, jesli autor pisząc o tym, że morderca używa jakiejś broni, wie jak ta broń działa. Itd.
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
A autobiografii J. Chmielewskiej autorka fajną rzecz pisze: pewna pani napisała piękną książkę, w której rozgrywa się scena, gdie niewidomy chłopiec zbiera bursztyny na plaży. Po czym pani Chmielewska kompletnie się do autorki zraziła, bo cóż się okazało? Sama kiedyś próbowała w calkowitej ciemności jantar uzbierac, i chała - nierealne, bo bursztyn w dodyku przypomina wiele innych śmieci morskich: kamyki, zasuszone kupki, kawałki drewna. Chmielewska wniosek wysunęła jeden: PRZED napisaniem czegokolwiek sprawdzić to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Miło mi, że myslę podobnie jak pani Chmielewska
![]() A co to za książka? bo mnie do głowy przychodzi tylko "Gniewko, syn rybaka" a nie pamietam, czy była tam taka scena...
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4283798]A autobiografii J. Chmielewskiej autorka fajną rzecz pisze: pewna pani napisała piękną książkę, w której rozgrywa się scena, gdie niewidomy chłopiec zbiera bursztyny na plaży. Po czym pani Chmielewska kompletnie się do autorki zraziła, bo cóż się okazało? Sama kiedyś próbowała w calkowitej ciemności jantar uzbierac, i chała - nierealne, bo bursztyn w dodyku przypomina wiele innych śmieci morskich: kamyki, zasuszone kupki, kawałki drewna. Chmielewska wniosek wysunęła jeden: PRZED napisaniem czegokolwiek sprawdzić to
![]() O! ![]()
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
Przeczytałam od deski do deski wiec dopiero teraz się wypowiadam i tu
![]() Jeżycjada oczywiście coś co powinno się znać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do zaniku zdoności czytania ehhh to zgadzam się ze wszystkim co piszecie ludzie teraz idą po najmniejszej lini oporu i wolą obejrzeć film jakiś lekki niż poczytać ksiązkę... cóż za oszczędność czasu :/ Ja to przeraziłam się u siebie w ogólniaku gdy z całej 30 osobowej klasy tylko 2 psoby przeczytały Mistrza i Małgorzate .... ![]() O pisarzach to kiedy indziej bo ide właśnie poczytać przed snem .... może jeszcze kakauko prawdziwe bo na kawe za późno ... ![]()
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
U mnie tez kakao jest nieodłącznym elementem wieczornych poczytywań
![]() ![]()
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Tak mysle, ze ludzie, ktorzy nie lubia czytac maja po prostu uprzedzenia. W domu sie pewnie nie czytalo, nie maja takiego nawyku wyrobionego, z ksiazkami spotkali sie w szkole w formie obowiazku. I nie kojarza czytania z przyjemnoscia. Ksiazki sa tak rooooozne, ze przeciez kazdy znajdzie cos dla siebie. To nie tylko Lalka i Krzyzacy. Dla mnie stwierdzenie: nie lubie ksiazek, to jak powiedziec nie lubie filmow. No chyba, ze ktos czytac nie potrafi w ogole to wtedy rozumiem
![]()
![]() |
#138 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
O tak ... położyłam się o 3 bo nie mogłam przestać czytać ...
![]() A ja mam takie wrażenie, że teraz ludzie chcą wszytko już teraz, natychmiast i niecierpią czekać. Przyzwyczaili się w domu że wszystko dostają od razu. A książki to się przecież smakuje. Powoli wchodzi się w opisany świat. Zżywa się z bohaterami, czasem z niecierpliwoscią ale się czeka na kolejny rozdział. Film to jest taki trochę wyciśnięty sok z owocu. A książka jest jak obieranie ze skórki i gryzienie go. I jedno i drugie dobre. Tylko niektórym się nie chce czekać, więc wypijają od razu szklanice soku ( ... jeszcze żeby jakiegoś dobrego a tu takie sztuczne liderszajsy czy inne :/). A jak jest z serialami czy filmami odcinkowymi - ludzie ściągają całe serie i całymi dniami kolejne odcinki oglądają i już nie ma tej emocji czekania tydzień na następny ....
![]() |
#140 | |||
Zakorzenienie
|
Jak miło.
![]() ![]() Znowu miło. ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ciężkie jest życie miłośnika kina i literatury. ![]() ![]() Jaki miły zwyczaj ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Fiilmy też kocham i żeby niektóre zrozumieć, to naprawdę trzeba chyba trochę więcej czasu niż ten 'antenowy'. Uwielbiam to uczucie, kiedy po obejrzeniu filmu, nie mogę przestać o nim myśleć i zastanawiam się nad jego treścią. Wtedy też widzę, że reżyser wykonał kawał dobrej roboty. Opętał filmem moją świadomość. Drań. ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
To ja wylecę ni z gruszki niz pietruszki
![]() ![]() Naszło mnie wczoraj wieczorem, reszta mi się przyśniła ![]() Pytanie ![]() Czy też tak macie, kiedy czytacie (już rymuję ![]() ![]() Ja wczoraj o szlachetnej godzinie pierwszej w nocy ( ![]() ![]() ![]() ![]() Zjadłam jogurt poziomkowy firmy Jogobella, maczając w nim od czasu do czasu "rurki" z jakimś waniliowym nadzieniem. Kiedy skończył się jogurt, dokończyłam już same rurki. Potem zjadłam banana, jabłko. Potem zaczęłam jeść płatki Cini Minis. Skoczyłam po cukierki. Przy jakimś 5-7 cukierku stwierdziłam, że nie czytam. I że sobie przeczytam tą całą Jeżycjadę od początku. I, że jutro idę po Szóstą Klepkę. ![]() Ciekawe ile to kcl ? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#142 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Oi tak baaardzo ciężki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Rambo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buziaki hyhyhy PS dobrze że nie jestem jedyna .... ![]() hmmm... a co z taką najbardziej ulubioną książką? macie takie? jedna jedyna do której co jakiś czas się wraca, a czasem zna się całą na pamięć ... zawsze mnie fascynowali ludzie, którzy mieli taką i potrafili ją prawie całą recytować ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Miewam tak, oj miewam
![]() Zwłaszcza wtedy, kiedy postanawiam sobie, że nie jem po 18. A że późno chodze spać to... wiadomo ![]() W dodatku często kiedy czytam, musze coś jeść. Czytam dużo ![]()
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Ale wstręciuchy z Was! Nie dość, że kuszą książkami i filmami, to jeszcze jedzeniem!
![]() ![]() (narobiłyście mi ochoty na te wszystkie smakołyki ![]() rambo u mnie z tym jedzeniem to jest różnie. W ogóle lubię jeść ![]() ![]() ![]() ![]() Fraoch "Gry w klasie" jeszcze nie znam, ale już od jakiegoś czasu mam ją na liście książek, które muszę wypożyczyć z biblioteki. ![]() ![]()
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Ojej, jak dobrze, że nie tylko ja tak mam..!
![]() Wczoraj polozylam sie z książką ("Biały oleander" Janet Fitch) z zamiarem poczytania 10 minut i pojscia spac. Skonczyło się na czytaniu przez pół nocy, a w tym czasie pożarłam chyba pół lodówki! Nie dość że mam wyrzuty sumienia, że czytam powieści zamiast podręczników do sesji, to jeszcze dochodzą wyrzuty z powodu ilości pochłoniętych kalorii. Tak..nałóg czytelniczy stanowczo ma tez swoje złe strony ![]()
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
zaczęłam czytać "tam gdzie spadają anioły" ale średnio mi się ta książka podoba, taka trochę za bardzo bajkowa jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek przy większym zaawansowaniu można tez jeść inne rzeczy. Ja doszłam już do takiej wprawy, że jestem w stanie jedną ręką trzymać książkę, a drugą jeść np sałatkę, bez patrzenia ![]()
I'm not sad. I'm just complicated. ![]() Edytowane przez czapeczkaelfa Czas edycji: 2007-05-06 o 10:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
ja tam wiem czy złe?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jeszcze dobre rady daje! ![]() ![]() ![]() Ps. A paluszków to nie mogę chyba jeść, bo się nie kontroluję i... zapycham. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Jak to dobrze, że nie jestem sama.
Sasasasasa ![]() Cytat:
![]() Owoce nie przeszkadzają, bo są akurat tej wielkości, że nie zasłaniają książki ![]() Orzeszki, płatki, chrupki, paluszki, ciasteczka ![]() ![]() idealnie się je podbiera przy przewracaniu strony ![]() Jogurty i serki. Idealne do czytania w siadzie skrzyżnym. ![]() ![]() Kanapki. Podobnie jak wyżej. Dobre też na siedząco ![]() Potrawy cięższego kalibru. Tylko na siedząco. No i trzeba wprawy, żeby nie zaplamić kartek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.