Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;) - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 2 4,35%
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. 3 6,52%
Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. 0 0%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. 1 2,17%
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. 0 0%
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. 12 26,09%
Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! 17 36,96%
Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! 7 15,22%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! 1 2,17%
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. 3 6,52%
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. 0 0%
Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-19, 13:43   #1741
gosiulka22
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Cześć
piękna waga i gratuluję obrony
Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Gratulacje brawooo

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
dziękuję

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

mała mi się ostatnio potrafi budzić nawet co dwie godziny w nocy na jedzenie zastanawiam się może jej nie wystarcza i jest głodna i przez to nie może spać ???
gosiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 13:43   #1742
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko co z naszymi plecami ? Mnie czasami już tak bolą
Mnie mniej bolą od czasu jak zamieniłam się z mężem na samochód z większym bagażnikiem i nie ćwiczę wrzucania wózka w dal, tylko podnoszę i wkładam bo mam równą podłogę w kombi.

Dla zainteresowanych spotkaniem z Dorotą Zawadzką w Chorzowie mam odpowiedź na temat dzieci:
"... wykład w Chorzowie przewidziany jest tylko dla rodziców. Ale jesteśmy przygotowani na to, że rodzice przyjdą ze swoimi pociechami zatem mamy przygotowane atrakcje dla malutkich i troszkę większych dzieci.
Będzie przygotowany "plac zabaw" i zaplecze - jedynie proszę zabrać osobiste gryzaczki
Przewidziany czas wykładu to 2-3 godz. ..."

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:01   #1743
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiulka22 Pokaż wiadomość
Tak w ogóle to wpadłam się pochwalić że miałam w poniedziałek obronę i obroniłam się
na rok koniec z nauką a za rok ciąg dalszy
Ale cały problem miałam przy niej się cos nauczyć bo o terminie obrony dowiedziałam się kilka dni przed i byłam sama z dzieckiem w domu a Mała jak na złość miała gorsze dni i noce, najważniejsze że jakoś poszło.

zaraz podczytam co u Was
serdeczne gratulacje

Cytat:
Ja mam w domu gondolę, a stelaż w aucie. Jak wróci nasze autko () z naprawy to wszystko będę mieć w aucie
a co się stało z Waszym samochodem?

Xal a mnie widzisz odpisali, że to zbyt duże przedsięwzięcie by było żeby coś dla dzieci zorganizować

jak czytam o tym jak musicie kombinować z wózkiem i dziećmi to tym bardziej się cieszę, że na parterze mieszkamy
czasem zniosę sam wózek na dół i wracam po Bartka (który w tym czasie jest w łóżeczku) a zazwyczaj znoszę go z wózkiem z tych paru schodów... ale jest już coraz ciężej a najgorzej jak wracam ze spaceru bo zazwyczaj zahaczę o sklep

Wiadomość od Diabli:

Już w domu Nela przyjechała po mamusie do szpitala! Czekała z babcią w aucie. Aż się popłakałam, taka niespodzianka a teraz leże i wyje bo mały ssaczek od razu złapał cyca i pamięta co i jak chyba się nawet najadła bo poszła kupa. Dojde do siebie, wyśpie się i naciesze rodzinką a później do Was zajrzę. Buziaki

takie wiadomości cieszą bo rano Diabli miała małą załamkę

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2013-09-19 o 14:02
XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:08   #1744
becik_4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Już w domu Nela przyjechała po mamusie do szpitala! Czekała z babcią w aucie. Aż się popłakałam, taka niespodzianka a teraz leże i wyje bo mały ssaczek od razu złapał cyca i pamięta co i jak chyba się nawet najadła bo poszła kupa. Dojde do siebie, wyśpie się i naciesze rodzinką a później do Was zajrzę. Buziaki

ale fajnie aż sie wzruszyłąm

dziewczyny a po co nosicie foteliki na gore z dzieckiem ? ja mam fotelik a aucie na przednim siedzeniu i malego znosze na rekach potem sadzam w fotelik rozkladam wozek i jedziemy i z powrotem też go wnosze zawsze to pare kilo mniej i latwiej mi go wniesc na rekach niz w foteliku
becik_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:08   #1745
gosiulka22
Wtajemniczenie

Cytat:
serdeczne gratulacje
Wiadomość od Diabli:

dziękuję

jak dobrze że Diabli już w domu a Nelcia ma mamusie przy sobie
Stary 2013-09-19, 14:21   #1746
humpback
Zakorzenienie

wróciliśmy z kina, na zakończenie dawali pyszne czekoladowe brownie i truskawkowo-bananowe smoothie za tydzień w barankach pokazują Dianę, a po filmie będą jakieś zajęcia umuzykalniające dla dzieciaków
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:26   #1747
colorblue
Zakorzenienie

Cytat:
hej
nie było mnie wieki, melduje że u nas wszystko w porządku. Elizka śmieje się cały czas z wszystkiego i do wszystkich pozatym waży 5700 moja kluseczka

Tak w ogóle to wpadłam się pochwalić że miałam w poniedziałek obronę i obroniłam się
Ale cały problem miałam przy niej się cos nauczyć bo o terminie obrony dowiedziałam się kilka dni przed i byłam sama z dzieckiem w domu a Mała jak na złość miała gorsze dni i noce, najważniejsze że jakoś poszło.

zaraz podczytam co u Was
No hej. Gratuluję obrony

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Zadzwoniła koleżanka z pracy, że dzisiaj nie dadzą rady przyjechać to ja Małą siup na spacer. Wyszłam do samochodu (wynoszę w nosidełku), przełozyłam do wózka, odjechałam z 5m i lunęło . To szybki powrót pod bagażnik kombiaka, ale nie przestało padać. Stwierdziłam, że małe zakupy to muszę zorobić, bo wędliny żadnej, chleb się kończy ... to młoda do fotelika i do autka. Jak dojechałyśmy do sklepów te 800m to przestało padać całe zakupy, pakowania ani kropli, teraz też no ale jak już wróciłam do domku to nie będę znowu się wybierać bo dzisiaj podobno ma padać. Paulinka zasnęła w foteliku i chciałam ją powentylować na balkonie, ale trwało to jakieś 5 minut i oczka jak 5zł.
Wasze dzieci śpią na balkonach czy też tylko na spacerach? Czasami mam wrażenie, że ma wbudowany GPS bo budzi się pod drzwiami mieszkania albo zaraz po wejściu.

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Podobno mi wsadzali naoliwkowany termometr, ale ja byłam na mm, a Paulinka jest na kp. Przez to kombinowanie z moim jedzeniem żeby jej było prościej robić kupkę ja latam co dzień albo nawet 2 razy, jej to nie rusza.
Też to mam, to jest chyba (przynajmniej u mnie) pozostałosć po budzeniu na jedzenie. Budziła się jeść, teraz już nie je ale się wierci i bez smoczka mam płacz (jak go tak "schowa" że długo szukam) a jak włożę smoczek to w momencie cisza i śpi dalej. Nie wiem kiedy to przejdzie.
Nie mamy balkonu
A tak na poważnie to mały też jak tylko wchodzimy do domu to już momentalnie wyspany
Cytat:
serdeczne gratulacje

Xal a mnie widzisz odpisali, że to zbyt duże przedsięwzięcie by było żeby coś dla dzieci zorganizować

jak czytam o tym jak musicie kombinować z wózkiem i dziećmi to tym bardziej się cieszę, że na parterze mieszkamy
czasem zniosę sam wózek na dół i wracam po Bartka (który w tym czasie jest w łóżeczku) a zazwyczaj znoszę go z wózkiem z tych paru schodów... ale jest już coraz ciężej a najgorzej jak wracam ze spaceru bo zazwyczaj zahaczę o sklep

Wiadomość od Diabli:

Oj super!!!! Szybciutko zleciało i ma swoją Nelusie przy cycu

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:29   #1748
gosiulka22
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
No hej. Gratuluję obrony
dziękuję
Stary 2013-09-19, 14:35   #1749
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
mi napisali, że można z dzieckiem ale atrakcji nie będzie, mąż też jedzie, więc Młody z nami.... a pisali Ci, że będą atrakcje dla niemowląt??
a się pytałam czy można przyjść z dzieckiem i czy będą jakieś zajęcia dla 3-miesięcznego niemowlaka. to mi ci z socatots odpisali że zapraszają serdecznie z dzieckiem. więc wnioskuję że coś będzie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
cloche kciuki za Florka!! oby zrobili mu tą operacje i było po wszystkim

u nas w nocy 5 pobudek z czego 3 to takie pociumkanie z minutę i dalej spał, 2 razy ciągnął ladnie ok 10 min
teraz owinęłam go na psycholka i ładnie śpi już 1,5 godz bez płaczu o cyca, tylko mam problem bo on co chwilę sie w tym kokonie przekręca na brzuch, karmię go na boczku - tylko tak zasypia, więc boję się trochę na noc go owinąć

pierwszym zakupem przy drugim dziecku będzie woombie teraz już mi szkoda kasy
spryciarz, mój jak się go zawinie to niewiele się rusza

Cytat:
hej
nie było mnie wieki, melduje że u nas wszystko w porządku. Elizka śmieje się cały czas z wszystkiego i do wszystkich pozatym waży 5700 moja kluseczka

zaraz podczytam co u Was
gratuluję obrony

Cytat:
jestem okropnie przeziębiona już od dwóch dni i ledwie żyje chyba dobrze że karmię Małą piersią bo przynajmniej Ona jest zdrowa na razie (i oby tak pozostało)
zdrówka

---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Cytat:
s
Wiadomość od Diabli:

super
Stary 2013-09-19, 14:37   #1750
Kinga_20
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
A któraś z Was używa butelki z Medeli ?? Po skończonym 3 miesiącu przesiadacie się na jakąś inną butelkę czy zostajecie przy Medeli ??
Ja używam tzn. chciałabym używać ale mała nie umie pić z butli, próbowałam też nuka i aventu, ale ona tylko pierś woli.

Byłam na spacerze w deszczu z małą i fajna sprawa, tylko jakąś kurtkę z kapturem przeciwdeszczową muszę kupić bo z parasolką ciężko się wózek prowadzi :/

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:42   #1751
barwineczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć
Popsuło nam się dziecko ze spaniem Obudził się po 3, zjadł i poszedł dalej spać, potem pobudka ok 6 i musiałam go wziąć do nas do łóżka, bo zaczął marudzić. Pospaliśmy do 8, a potem padł o 11 na 30 min i dalej buszuje... Poza tym brzydko i zimno

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

To co u niektorych popsucie u innycj luksus

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
Biedny Florek, jak wy to wytrzymujecie to sama nie wiem ogromne kciukasy za was trzymam oby ta operacja byla jak najszybciej

dziewcyzny czy wasze dzieci rzucala sie tak przez sen z jednego boku na drugi? moj dzisiaj byl nakarmiony o 3 a przed 4 już sie tak rzucal glodny wiec nie byl jak dalam smoka to sie uspokoil ale jak mu wypadl to na nowo to samo nie wiem tak ma od paru dni ze przed 4 juz sie wierci ale ma zamkniete oczy o co kaman
Jak każdy. Nawet dorosli czasem sie rzucaja

barwineczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:43   #1752
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
Mamuski! Gdzie orhanizujecie wypady z dzieckiem? Bo galerie spoko ale dla mnie, Z jest przy okazji.. Zastanawiam się gdzie mozna jechac z wozkiem by dziecko też mialo cos milego. Help!

kino, basen, zoo, muzeum czy galeria(młody się zachwycał czarno-białymi zdjęciami i rycinami:P), obiadek z przyjaciółką i jej córką

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
Kochana, a torby to takie duże do ręki, tak? nie widziałaś czasem może nerek? Patrzyłaś na ceny?
torba przez ramię 30 zł, plecak 100 będę dzisiaj jeszcze raz jak chcesz coś jeszcze wiedzieć to mogę zerknąć

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
dalej nici, czwarta dawka usypiaczy. bosz serce sie kraja, tak mi go zal...
boje sie, ze zaraz wejda i powiedza, ze dzis nie dadza rady... zatluke sie!

biedactwo ;(

Cytat:
hej

zaraz podczytam co u Was
brawa za obronę

Cytat:
Ja znowu zajadę TH (nie bijcie ) ale jak patrzę na jej opisy podobnych sytuacji to teraz masz już z górki, wczoraj 3h, a dzisiaj mniej, do tygodnia powinno ci się udać przestawić dziecko za wytrwałość.

Dałam małej dzisiaj pół czopka i zrobiła po 3h kupkę z konsystencji i stęków wywnioskowałam, że jutro mogłoby już być ciężko. Nie wiem czy to zdrowe tak z tymi czopkami, ale kurcze, sama widzę po sobie, że jak się męczę a nie umiem wypchnąć z jelit to mi źle. Jabłuszko pomogło 2 razy, później było gorzej. Macie jakieś jeszcze metody? Woda czy koperek też bez efektów Stosowała któraś mama u starszego dziecka czopki? Nie ingeruję za bardzo dzieciaczkowi połówką czopka raz-dwa razy na tydzień? W sumie widziałam w kupce, że mało co się z niego rozpuściło.
powiem Ci, że w kwestii spania w dzień mnie Tracy zawiodła próbowałam wszystkiego - kłaść go po 1,5 h a aktywności zanim się znudzi, zawijać, usypiać w ciszy - nic z tego śpi mi 30-45 minut:/ niestety rzadko też mi się udaje przetrzymać go z żarciem po 2h

co do kupy, mój wczoraj nie zrobił a dzisiaj stękał i się kręcił więc wsadziłam w motoleżaczek i poszło, nie próbowałaś leżaków?

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Kurcze. Ja mam te butelki tomme tippee i do niech smoczki 0 miesięcy+. Myślicie, że już na Julkę za mały? Może gdyby jej lepiej leciało to jadła by więcej na raz? Następny w kolejności smoczek to 6miesięcy + Boje się żeby nie był za duży.
Anoxe jakie masz butelki i smoczki?

O nie, znalazłam 3miesiące + ZAMAWIAM!!
my mamy 3+ bo zmieniłam a i tak w sumie rzadko używamy

Cytat:

Wiadomość od Diabli:

super wieści !
Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
wróciliśmy z kina, na zakończenie dawali pyszne czekoladowe brownie i truskawkowo-bananowe smoothie za tydzień w barankach pokazują Dianę, a po filmie będą jakieś zajęcia umuzykalniające dla dzieciaków
kurde czyli warto było iśc, ja się ie ruszyłąm bo pizga i zimno, najgorszy ten wiatr, a jak film?

nie szuka któraś jeszcze laktatora? bo ja kupiłam medele swing (cudownie cichą) i mam na zbyciu mini electric

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Warszawianki !!!
https://www.facebook.com/photo.php?f...count=1&ref=nf
Stary 2013-09-19, 14:43   #1753
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
PROSZĘ KOCHANE O RADĘ!!

Tymek jest dokarmiany od 2 miesięcy mlekiem Bebiko.. Do tej pory w sumie było ok. kupki co 2 dni, ulewał coprawda ale troszkę tylko.

Od jakiś 3-4 dni zauważyłam,że mały ma problem z kupką i jak już ją na ten 2 dzień zrobi bo mega gęsta jest , a po drugie zaczął baardzoo ulewać.. praktycznie po jedzeniu mimo ,że go odbije to i tak potrafi chlustnąć ze 3 razy i oddać w dużej mierze to co zjadł. Przebieram bo kilka razy..

Czyżby mleko przestało mu po takim czasie odpowiadać? Wybieram się do pediatry , ale wiem,że Wy miałyście tego typu problemy..

Zmienić mleko?????? jak tak to na jakie?

U nas niestety ulewa niezależnie z jakiego smoczka pije...
Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
kurna chata, tamten srodek dal rade pol h. no to potem inny, po dlugiej walce padl - no i szal cial znow pol h. i ponowna bitwa, podano ten srodek co na poczatku i spi... ale coraz dluzej walczy z medycyna! dlugo tak sie nie da...

moge powiedziec jedno: nie ma szansy, zeby dziecko zasnelo glodne bez wspomagaczy-narkotykow!!! moje dziecko musi na odwyk teoretycznie powinien byc taki slaby, zeby po prostu spac. a ten jeczy o cyca, flache, cokolwiek - byle by zoladek zapelnilo...

To musi być koszmar Nawet wody nie może?!
Bida mała ;( Dorosły się z głodu męczy, a gdzie dziecko...

Cytat:
hej

zaraz podczytam co u Was

GRATULUJĘ!!!
Cytat:
Zadzwoniła koleżanka z pracy, że dzisiaj nie dadzą rady przyjechać to ja Małą siup na spacer. Wyszłam do samochodu (wynoszę w nosidełku), przełozyłam do wózka, odjechałam z 5m i lunęło . To szybki powrót pod bagażnik kombiaka, ale nie przestało padać. Stwierdziłam, że małe zakupy to muszę zorobić, bo wędliny żadnej, chleb się kończy ... to młoda do fotelika i do autka. Jak dojechałyśmy do sklepów te 800m to przestało padać całe zakupy, pakowania ani kropli, teraz też no ale jak już wróciłam do domku to nie będę znowu się wybierać bo dzisiaj podobno ma padać. Paulinka zasnęła w foteliku i chciałam ją powentylować na balkonie, ale trwało to jakieś 5 minut i oczka jak 5zł.
Wasze dzieci śpią na balkonach czy też tylko na spacerach? Czasami mam wrażenie, że ma wbudowany GPS bo budzi się pod drzwiami mieszkania albo zaraz po wejściu.

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Podobno mi wsadzali naoliwkowany termometr, ale ja byłam na mm, a Paulinka jest na kp. Przez to kombinowanie z moim jedzeniem żeby jej było prościej robić kupkę ja latam co dzień albo nawet 2 razy, jej to nie rusza.
Też to mam, to jest chyba (przynajmniej u mnie) pozostałosć po budzeniu na jedzenie. Budziła się jeść, teraz już nie je ale się wierci i bez smoczka mam płacz (jak go tak "schowa" że długo szukam) a jak włożę smoczek to w momencie cisza i śpi dalej. Nie wiem kiedy to przejdzie.
Śpi codziennie na tarasie w wózku Choć najpierw trzeba z nią pojeździć

Cytat:
Kurcze. Ja mam te butelki tomme tippee i do niech smoczki 0 miesięcy+. Myślicie, że już na Julkę za mały? Może gdyby jej lepiej leciało to jadła by więcej na raz? Następny w kolejności smoczek to 6miesięcy + Boje się żeby nie był za duży.

Właśnie miałam Ci pisać, że są 3+ ale może masz wolny przepływ? MOżesz spróbować też z szybkim przepływem.

Cytat:
serdeczne gratulacje

Wiadomość od Diabli:

Aaaa niech Diabli wraca tu i tryska humorem.
Wysłałam paczkę Później napiszę Ci na fb.

Byłyśmy z Macią na randce u Jasia. Jest 11 dni młodszy, ale termin porodu ja miałam na 1 a ona na 4 czerwca
Łapali się za rączki on do niej nawijał, a moja muczała, bo jej się gadać ostatnio nie chce trochę krzyczał na nią a ta płakała Ogólnie fajnie było

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:49   #1754
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Masz racje, nie powinnam narzekać .

Tak mm karmimy. NAN PRO 1 i martwi mnie to, że ona tak mało je. Ale jak jest głodna to drze się niemiłosiernie więc chyba OK? Na zagłodzoną też nie wygląda.
Tak teraz policzyłam na szybko. Na puszce mam napisane, ze powinna jeść 6x120 =720
Ona je tak na oko 12x60 = 720 Wiadomo w nocy je rzadziej, ale potrafi i po 90 ml 2 razy zjeść więc chyba dobową dawkę zjada.

12x? Szacun! Leon teraz je 5x180, a wcześniej jadł 6x150. Czasem wytrzymuje w dzień nawet 6h bez jedzenia, ale to jak śpi w międzyczasie. No ale suma daje 900ml/dobę.

Cytat:
ANOXE!!!

Kobieto jesteś wielka

Miałam w domu butelkę taką:

http://www.skapiec.pl/site/cat/2651/...600351#gallery

Postanowiłam spróbować jak będzie bo ona ma większą dziurkę w smoczku i w ogóle..
Podałam małemu mleko i co??? cud nie porzygał się

I tak jak z Lovi te samą ilość mleka męczył dobre 15-20 min a czasem nawet dłużej bo zmęczony ssaniem zasypiał..
Tak z tego canpola dosłownie wessał to mleko w 5 min,oczy jak 5 zł
Wzięłam odbiło mu się, leży już z 10 min, ciamka łapki i nie ulewa!!!!

Tak więc poobserwuję go ze 2-3 dni podając ewentualne mm tylko z tej butelki i zobaczymy.. może nie trzeba będzie mleka zmieniać nawet

My mieliśmy też taki problem i gdzieś w necie wyczytałam, że jak dziecko ulewa dużo, to może mieć smoczek albo za duży, albo za mały. Jak za mały, to ciągnie mooooocno i łyka powietrze, a jak za duży, to mu za mocno leci i też łyka powietrze. Zmieniliśmy na 3+ i się skończyło ulewanie.

Cytat:
hej

zaraz podczytam co u Was
Obrona to tylko formalność.

Cytat:
Ja znowu zajadę TH (nie bijcie ) ale jak patrzę na jej opisy podobnych sytuacji to teraz masz już z górki, wczoraj 3h, a dzisiaj mniej, do tygodnia powinno ci się udać przestawić dziecko za wytrwałość.

Dałam małej dzisiaj pół czopka i zrobiła po 3h kupkę z konsystencji i stęków wywnioskowałam, że jutro mogłoby już być ciężko. Nie wiem czy to zdrowe tak z tymi czopkami, ale kurcze, sama widzę po sobie, że jak się męczę a nie umiem wypchnąć z jelit to mi źle. Jabłuszko pomogło 2 razy, później było gorzej. Macie jakieś jeszcze metody? Woda czy koperek też bez efektów Stosowała któraś mama u starszego dziecka czopki? Nie ingeruję za bardzo dzieciaczkowi połówką czopka raz-dwa razy na tydzień? W sumie widziałam w kupce, że mało co się z niego rozpuściło.
Moja lekarka uważa, że na piersi jedne dzieci robią kupę 5x dziennie, a inne 1 na 5 dni i jeśli się nie męczą i kupa nie ma podejrzanej konsystencji (np. tłusta, albo wodna), to jest ok.

Co do czopka, to nie chodzi o to czy się rozpuściło czy nie, tylko o podrażnienie jelit. To jest tak samo jak z termometrem. Te metody rozleniwiają jelita i systematyczne stosowanie przynosi tylko gorsze skutki. Jak L. był maleńki, miał może 2 tygodnie, to położna powiedziała, że jeśli nie zrobi kupy jutro (na piąty dzień), to dać mu czopka glicerynowego, ale ociupineczkę i nie stosować tego "na codzień". Ale o tym już wiedziałam wcześniej.
Cytat:

Już znalazłaś, to dobrze. My też mamy butle TT.

No i po szczepieniu. Przypomniały mi się czasy noworodka. Tak w ogóle to zła matka dwa razy obudziła dzidzię. Najpierw w domu, bo musieliśmy już jechać do przychodni, a później przed badaniem u pani doktor.

Mąż nie mógł ze mną jechać i wzięłam koleżankę. Leon krzyczał, a ona płakała razem z nim. Ja trzymałam odpowiednie kończyny do szczepienia i robiłam mu "szszsz" do uszka, a drugą ręką głaskałam po główce. Pielęgniarka patrzyła na mnie z niedowierzaniem (on naprawdę darł się jak obdzierany ze skóry + 2 razy się zaniósł i złapał bezdech) i spytała czy to moje pierwsze dziecko i pierwsze szczepienie, bo jestem niesamowicie opanowana i odporna na jego płacz. Jak powiedziałam jej, że on tak darł się przynajmniej 2 tygodnie po urodzeniu, to się złapała za głowę. Ale po szczepieniu wzięłam go na ręce, lulałam i już było dobrze (i to przewaga nad czasami noworodka, bo wtedy nic go nie uspokajało ).

Wróciliśmy do domku, zjadł, a teraz się tulimy w chuście. Tzn. ja go tulę, a on śpi. Chyba się przejdziemy w tej chuście do apteki po czopki, bo nie mam nic przeciw gorączce i bólowi dla niego w razie "w".

I po dzisiejszym szczepieniu, kiedy przypomnę sobie początki, to mogę stwierdzić, że mam cudowne dziecko mając na uwadze pierwszy miesiąc jego życia.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

A i bysior waży już prawie 6700 g.

Leon

Edytowane przez anoxee
Czas edycji: 2013-09-19 o 14:50
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:54   #1755
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Ja używam tzn. chciałabym używać ale mała nie umie pić z butli, próbowałam też nuka i aventu, ale ona tylko pierś woli.
A tą butlą karmiłaś ją Ty, czy ktoś inny?

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
co do kupy, mój wczoraj nie zrobił a dzisiaj stękał i się kręcił więc wsadziłam w motoleżaczek i poszło, nie próbowałaś leżaków?
U nas też najczęściej kupa idzie w leżaczku, foteliku samochodowym jak skądś wrócimy, albo na kolanach jak leży właśnie w takiej pozycji jak w foteliku. Czasem zrobi i w łóżeczku leżąc, ale jednak częściej w pozycji z nogami u góry.

Leon
Stary 2013-09-19, 14:56   #1756
gosiulka22
Wtajemniczenie

Cytat:
gratuluję obrony

zdrówka
Cytat:
brawa za obronę
Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
GRATULUJĘ!!!
dziękuje

co do ulewania eliza też ulewa teraz już nieco mniej niż na początku ale przeważnie przez cały dzień się jej zdarza kilka razy. czasem mniej czasem więcej. Ja stwierdziałam że taka jej "natura" i nic z tym nie robię bo przybiera ładnie na wadze, wychodzę z założenia ze to niedługo minie
Stary 2013-09-19, 14:57   #1757
humpback
Zakorzenienie

Cytat:

kurde czyli warto było iśc, ja się ie ruszyłąm bo pizga i zimno, najgorszy ten wiatr, a jak film?
film nawet fajny, a w kinie chyba z 20 osób było ja się wybrałam korzystając z tego że akurat nie padało

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość

Byłyśmy z Macią na randce u Jasia. Jest 11 dni młodszy, ale termin porodu ja miałam na 1 a ona na 4 czerwca
Łapali się za rączki on do niej nawijał, a moja muczała, bo jej się gadać ostatnio nie chce trochę krzyczał na nią a ta płakała Ogólnie fajnie było
najważniejsze że randka się udała

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
1
o ja ! no to mój rzeczywiście kruszynka..
Stary 2013-09-19, 14:59   #1758
xal
Zakorzenienie

Cytat:

Wiadomość od Diabli:

A gdzie się zapisałaś?
Diabli jest niesamowita
Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
dziewczyny a po co nosicie foteliki na gore z dzieckiem ? ja mam fotelik a aucie na przednim siedzeniu i malego znosze na rekach potem sadzam w fotelik rozkladam wozek i jedziemy i z powrotem też go wnosze zawsze to pare kilo mniej i latwiej mi go wniesc na rekach niz w foteliku
Jest to opcja, myślałam o tym, ale jakoś tak wyszło puki daję radę noszę fotelik.
Cytat:
powiem Ci, że w kwestii spania w dzień mnie Tracy zawiodła próbowałam wszystkiego - kłaść go po 1,5 h a aktywności zanim się znudzi, zawijać, usypiać w ciszy - nic z tego śpi mi 30-45 minut:/ niestety rzadko też mi się udaje przetrzymać go z żarciem po 2h

Leżaczek, bujaczek, jazda autem ... nic nie daje.
Moja czasami pada wcześniej niż 1,5h, czasami później. Nawet wombie wam nie pomaga? U nas spanie na brzuszku pomaga.
Cytat:
Moja lekarka uważa, że na piersi jedne dzieci robią kupę 5x dziennie, a inne 1 na 5 dni i jeśli się nie męczą i kupa nie ma podejrzanej konsystencji (np. tłusta, albo wodna), to jest ok.

Co do czopka, to nie chodzi o to czy się rozpuściło czy nie, tylko o podrażnienie jelit. To jest tak samo jak z termometrem. Te metody rozleniwiają jelita i systematyczne stosowanie przynosi tylko gorsze skutki. Jak L. był maleńki, miał może 2 tygodnie, to położna powiedziała, że jeśli nie zrobi kupy jutro (na piąty dzień), to dać mu czopka glicerynowego, ale ociupineczkę i nie stosować tego "na codzień". Ale o tym już wiedziałam wcześniej.
Dlatego daję mało. Były 3 dni bez kupy a bączki takie fuuuuj, że wiadomo, ze cos już zalega. No i wczoraj prężyła się kilka razy na cycu jak do kupki i nic, no to dałam czopek.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:59   #1759
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Cytat:

dzięki
W sprawie kupkowych problemów to czopki nic nie szkodzą byleby nie podawać ich regularnie, żeby dziecko się nie przyzwyczaiło, tylko w razie interwencji.

Cytat:
To ja robię tak samo, ale zastanawiam się własnie co zrobić jak Paulinka podrośnie ... Może wraz z jej przyrostem wagi będę mieć więcej siły w rękach do dźwigania
Ja takowej sytuacji w Niną nie zaobserwowałam

Cytat:

Wiadomość od Diabli:

ależ się cieszę
Diabli szybkiej rekonwalescencji
Stary 2013-09-19, 15:03   #1760
gosiulka22
Wtajemniczenie

Cytat:
Obrona to tylko formalność.
Kochana niestety nie u mnie. Prezentacja pracy i pytania do pracy ok, formalność ale najgorsze są pytania z toku studiów. Ja niestety dostałam 3 pytania i jeszcze pytania dodatkowe które były powiązane z tymi zagadnieniami. Męczyli mnie tam dobre pół godziny

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

anoxee za szczepienie i wagę, kawał chłopa z Leonka
Stary 2013-09-19, 15:10   #1761
Kinga_20
Zakorzenienie

Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Anoxe ja ją karmiłam, żeby w razie co można było ją nakarmić beze mnie, może nie była aż taka głodna. Bedę probowac jeszcze. Zresztą w ogóle to taki egzemplarz, że nie czai po co jest smoczek i go sobie sama wyciąga z buzi, bawi się nim, ssie uchwyt

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Stary 2013-09-19, 15:11   #1762
ankaaa206
Wtajemniczenie

co do wychodzenia na spacer, to ja biorę młodego na ręce - bo w garażu tż zawsze rano rozkłada wózek, na spacer fajnie się idzie, gorzej jak juz wracamy, po ok 2 godz chodzenia, mały na rękach, 3 piętro i pełno zakupów, ostatnio wymyślułam na nie patent, przywiązuje torby z zakupami do torebki i idę jak ten wielbłąd obładowana

anoxe - mój Nikodem przez pierwsze 5 tygodni wcale nie płakał, pierwszy płacz usłyszałam na szczepieniu, a potem to już się rozdarł nie raz

zgodnie z planem maly śpi, lubię takie dni kiedy wszystko idzie zgodnie z planem dnia, mały jest o wiele spokojniejszy i nie płacze bo nie ma powodu

super że diabli już jest w domu
ciekawe jak Floruś

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:11   #1763
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
film nawet fajny, a w kinie chyba z 20 osób było ja się wybrałam korzystając z tego że akurat nie padało

najważniejsze że randka się udała

o ja ! no to mój rzeczywiście kruszynka..
No dobra, przesadziłam, waży 6610.

Cytat:
Dlatego daję mało. Były 3 dni bez kupy a bączki takie fuuuuj, że wiadomo, ze cos już zalega. No i wczoraj prężyła się kilka razy na cycu jak do kupki i nic, no to dałam czopek.
Ale jak robi kupkę co 3 dni, a dajesz czopek 2x w tygodniu, to przy każdej kupce, czy źle rozumiem?

A co do bąków, to L. czasem też puszcza śmierdziuchy. A jak zrobi sama kupkę, to jaka jest? Luźna, czy taka zbita plastelina?

Leon
Stary 2013-09-19, 15:13   #1764
ankaaa206
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Anoxe ja ją karmiłam, żeby w razie co można było ją nakarmić beze mnie, może nie była aż taka głodna. Bedę probowac jeszcze. Zresztą w ogóle to taki egzemplarz, że nie czai po co jest smoczek i go sobie sama wyciąga z buzi, bawi się nim, ssie uchwyt

moj też nie pije z butli, mam wszystkie chyba i nic, on żuje smoczek zamiast zassać, poczekam jeszcze parę miesięcy i spróbuję go uczyć picia z kubeczka

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:13   #1765
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:

Leżaczek, bujaczek, jazda autem ... nic nie daje.
Moja czasami pada wcześniej niż 1,5h, czasami później. Nawet wombie wam nie pomaga? U nas spanie na brzuszku pomaga.
niestety nawet woombie, a nocki pięknie przesypia:/ ale tak myślę, że jak w nocy spi 11-12 h i do tego w sumie ze 2-2, 5 wdzień to chyba nie jest źle dla takiego malca jakieś 14-15 h dziennie
Stary 2013-09-19, 15:15   #1766
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Kochana niestety nie u mnie. Prezentacja pracy i pytania do pracy ok, formalność ale najgorsze są pytania z toku studiów. Ja niestety dostałam 3 pytania i jeszcze pytania dodatkowe które były powiązane z tymi zagadnieniami. Męczyli mnie tam dobre pół godziny

anoxee za szczepienie i wagę, kawał chłopa z Leonka
Serio? To zwracam honor. U mnie to była formalność, nawet jak nie wiedziałam, to mnie promotor ciągnął mocno za uszy.

Cytat:

Już nuna miała taki przypadek, że nie chciała Julka pić z butli. Spróbuj dać butelkę, ale nie Ty, tylko np. partner, albo mama, siostra, brat. Ona czuje Twój zapach i może dlatego nie chce butli, jak wie, że masz cycusia. Co do smoczka...

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
anoxe - mój Nikodem przez pierwsze 5 tygodni wcale nie płakał, pierwszy płacz usłyszałam na szczepieniu, a potem to już się rozdarł nie raz
Jak to dzieci się zmieniają.

Leon
Stary 2013-09-19, 15:15   #1767
salviae
Zadomowienie

Cytat:
Wiadomość od Diabli:

super ja bym na jej miejscu lezala z mala caly dzien

Cytat:
torba przez ramię 30 zł, plecak 100 będę dzisiaj jeszcze raz jak chcesz coś jeszcze wiedzieć to mogę zerknąć
Mysia mogłabyś zajrzec na maty piankow (puzzle) podobno sa jakie za 60 zł, czy fajne, grube ? bo rozgladam się za jakimis porządnymi
Cytat:
Mąż nie mógł ze mną jechać i wzięłam koleżankę. Leon krzyczał, a ona płakała razem z nim. Ja trzymałam odpowiednie kończyny do szczepienia i robiłam mu "szszsz" do uszka, a drugą ręką głaskałam po główce. Pielęgniarka patrzyła na mnie z niedowierzaniem (on naprawdę darł się jak obdzierany ze skóry + 2 razy się zaniósł i złapał bezdech) i spytała czy to moje pierwsze dziecko i pierwsze szczepienie, bo jestem niesamowicie opanowana i odporna na jego płacz. Jak powiedziałam jej, że on tak darł się przynajmniej 2 tygodnie po urodzeniu, to się złapała za głowę. Ale po szczepieniu wzięłam go na ręce, lulałam i już było dobrze (i to przewaga nad czasami noworodka, bo wtedy nic go nie uspokajało ).

napisano o 14:47 ----------

brawa za wagę i szacun za opanowanie chociaz na mnie płacz juz tez nie robi takiego wrazenia, ale napewno Kuba to pikus w porównaiu do Leona

Mam dzisiaj masakryczny dzień, dzicko marudzi non stop (teraz nałożyło sobie mate na głowe i jest cicho), strasznie bola mnie plecy od noszenia tego kloca, a wcale duzo nie nosze, raczej przenosze, do tego maz zadzownil i mowi, ze się zwalnia
I Like Me So Much Better WhenYou Are Naked... Ouooo
Kubuś
salviae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:15   #1768
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
niestety nawet woombie, a nocki pięknie przesypia:/ ale tak myślę, że jak w nocy spi 11-12 h i do tego w sumie ze 2-2, 5 wdzień to chyba nie jest źle dla takiego malca jakieś 14-15 h dziennie
Moja ma tak samo! W nocy śpi 12-13h a w dzień godzinę lub półtorej, jednorazowo max 30min. Także to chyba normalne.

Stary 2013-09-19, 15:16   #1769
gosiulka22
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja tez posiadam taki egzemplarz a nawet lepszy który w ogóle nie ssie smoczka po co? lepiej ssać własnego kciuka i tak zasypiać
Stary 2013-09-19, 15:17   #1770
Mysia mysz
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:

moje dziecko od mamy tez ma opory z butlą ale zje jak głodny, za to jak mnie nie ma to zero problemu, jak miał tydzień dostał pierwszy raz zbutli i ogarnia

strasznie jestem ciekawa jak chłopaki sobie dadzą radę bez mamy dzien i noc jutro a co ciekawsze dowiem się ile mój żarłok mleka pochłania w dobę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości