Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013, cz. XXI - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na tytuł XXII części naszego wątku wybieram:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 0 0%
Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna 1 2,17%
Wrześnióweczki już rozpakowane, pora na październikową zmianę 32 69,57%
Wrześnióweczki już za nami, na październik więc czekamy 4 8,70%
Wrześnióweczki wszystkie mamy, na październik więc czekamy 4 8,70%
Jesień-plecień nam przeplata, raz dziewczynkę, raz chłopaka 5 10,87%
Wrześnióweczki dzieci mają, październikowe się rozkręcają 0 0%
Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-19, 14:58   #1021
angelikada
Wtajemniczenie

Dot.: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
no ale ja bylam wtedy w szpitalu i lezalam pod ktg wlasnie.... mialam stresy bo nieciekawe rzeczy sie dzialy u mnie w domu w polsce i moze to tez dlatego... w kazdym razie lezalam pod ktg wtedy 1,5 h az bylo pewne ze jest ok... a drugi raz to mialam u mojego lekarza... i wtedy chyba malo wypilam, bo byl upal, a ja caly dzien bylam zagoniona...jak wypilam to zeszlo ale musialam jechac na kontrole do szpitala... po drodze sciagnelam 1,5 litra wody, w szpitalu jeszcze z 0,5 litra bo na wstepie mi przyniesli wode i ktg bylo bez zarzutu...

rozumiem, ja właśnie przytargałam sobie wielka butle z wodą i pije bo może faktycznie też za mało płynów mam i może trochę mnie stresowała ta wizyta u tej położnej że tak powiem nie swojej ? no mam nadzieje ze już będzie dobrze bo zawsze było ok wiec oby to było jednorazowe..
angelikada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 14:58   #1022
bojatoja
Zakorzenienie

Dot.: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
w urzędzie miasta

moje dziecko już zostało oszukane głupie pzu małż dostał $ na konto a teraz pocztą przyszło potwierdzenie i jest 450zł różnicy jutro pójdzie to załatwić
A to gady
Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
bo juz by sie powtarzaly dlatego do miesiaca dodaja cyfre Blanka tez ma 102802 a Amelka 132823 swoja droga Amela ma bardzoooo prosty pesel do zapamietania Blanki nadal na pamiec nie znam , mam w tel zapisany
Czyli mój Filip będzie miał taki sam początek

Cytat:
i tak sobie pomyslalam, ze chyba nieglupi pomysl. kupilabym jej bojownika, rybka niewymagajaca, mialam wiec wiem jak to oporzadzic a mloda by sie odpowiedzialnosci moze troche poduczyla. gorzej jak by ewentualna rybka zdechla pamietam jak ryczalam po swoim dżefreju... a mialam wtedy z 15 lat
Ja mam akwarium. Tylko, że takie ponad stu litrowe. I w sumie przy rybkach nie ma jakoś dużo roboty. Trzeba dać jeść, włączyć filtr, światełko i tyle Schody się zaczynają przy wymianie wody i czyszczeniu wszystkiego, ale Ty chcesz małe akwarium więc dużego problemu nie będzie
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:01   #1023
ladanseuse14
Zakorzenienie

cos mnie bierze
Stary 2013-09-19, 15:02   #1024
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
ja napiszę jak ja się dowiedziałam w konsulacie.
dostaniemy hiszpański akt urodzenia, z którym podjemdziemy do konsulatu i oni umiejscowią go w Polsce, w Usc gdzie były składane papiery ze ślubu. Później przyjdzie polski akt urodzenia do konsulatu i wtedy dopiero możemy za pośrednictwem konsulatu wystąpić o pesel.
Ogólnie, żeby wystąpić o pesel musisz mieć polski akt urodzenia.
Moglibyśmy to załatwić w grudniu w Polsce, ale chyba z tego co się orientuje to do chrztu jest potrzebny akt urodzenia dziecka, a my chcemy chrzcić na święta.

Koktajl Poloznych II

1 banan
250 ml mleka
paczuszka cukru waniliowego
2 lyzki oleju rycynowego
Wymieszac. Wypic w przeciagu 30 min.

Olejek rycynowy powoduje biegunkę, a ruchy perystatyczne jelit wywołują skurcze macicy.
Znalazłam to na necie. Niby, że jak lewatywa tyle, że mocniejsze.

Współczuje, parę razy piłam łyżkę oleju rycynowego na zaparcia. Myślałam, że wyrzygam wszystko zanim zadziała.
dzieki za info... my mamy dosc daleko do konsulatu i jest to problematyczne bo ja sama raczej nie pojade bo co zrobie z dzieckiem, a z kolei tz musialby brac urlop a urlopu za bardzo nie ma, bo tu nie ma tacierzynskich wiec akurat ma jeszcze by byl ze mna tydzien po porodzie w domu i na swieta jak pojedziemy do polski i finito... wiem ze znajomi jechali z dzieckiem "na dziko" do polski i tam dopiero zalatwiali wszystkie dokumenty... musze podpytac dokladnie jak to bylo... tez bym chciala chrzciny na BN ale biorac pod uwage ze chrzestnymi raczej beda osoby spoza rodziny to coraz bardziej sklaniam sie ze zrobimy na wiosne...

dzieki za przepis na koktajl... moze se dzisiaj wypije na deser hahaha a tak na serio to ciekawe jak to smakuje... nie przepadam za mlekiem... pociesza mnie troche ten banan i cukier waniliowy ale nie wiem czy na tyle ze dam rade to wypic
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:04   #1025
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
i tak sobie pomyslalam, ze chyba nieglupi pomysl. kupilabym jej bojownika, rybka niewymagajaca, mialam wiec wiem jak to oporzadzic a mloda by sie odpowiedzialnosci moze troche poduczyla. gorzej jak by ewentualna rybka zdechla pamietam jak ryczalam po swoim dżefreju... a mialam wtedy z 15 lat

robie jej 90 ml, czasem wypije wszystko a czasem 70. po ostatnim karmnieniu mi rzygnela :/ ale az dziw spi juz prawie 3h musze ja budzic i jechac po Blanke, ale az mi zal heh.
jakie łądne imię

za serduszko

moja już je 60ml
niech już ten lekarz przyjedzie, bo mam wąpliwości co do wagi
próbowałam na kuchennej, nie dalo się

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
kupiłam już chyba z 5 bojowników swojemu siostrzeńcowi. Jak pierwszy zdechł, to myślałam, że będzie ryk i płacz, a okazało się zupełnie inaczej. Siostra wybrała młodemu tel do mnie, dzwoni i mówi "ciocia, ryba nie żyje", ja zmartwiona "ojj, bardzo mi przykro", a on "to nic, spuściłem ją w kibelku, a teraz mi kupisz nową"
Stary 2013-09-19, 15:08   #1026
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
moja już je 60ml
niech już ten lekarz przyjedzie, bo mam wąpliwości co do wagi
próbowałam na kuchennej, nie dalo się
też dzisiaj miałam taki plan, ale nie zrobiłam tego

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:10   #1027
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
cos mnie bierze
?
Stary 2013-09-19, 15:10   #1028
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki za info... my mamy dosc daleko do konsulatu i jest to problematyczne bo ja sama raczej nie pojade bo co zrobie z dzieckiem, a z kolei tz musialby brac urlop a urlopu za bardzo nie ma, bo tu nie ma tacierzynskich wiec akurat ma jeszcze by byl ze mna tydzien po porodzie w domu i na swieta jak pojedziemy do polski i finito... wiem ze znajomi jechali z dzieckiem "na dziko" do polski i tam dopiero zalatwiali wszystkie dokumenty... musze podpytac dokladnie jak to bylo... tez bym chciala chrzciny na BN ale biorac pod uwage ze chrzestnymi raczej beda osoby spoza rodziny to coraz bardziej sklaniam sie ze zrobimy na wiosne...

dzieki za przepis na koktajl... moze se dzisiaj wypije na deser hahaha a tak na serio to ciekawe jak to smakuje... nie przepadam za mlekiem... pociesza mnie troche ten banan i cukier waniliowy ale nie wiem czy na tyle ze dam rade to wypic
no my nie wyjedziemy na dziko, bo tymczasowy paszport można wyrobić bez peselu, wystarczy akt urodzenia hiszpański i dostajesz "na rok" ten pierwszy.
Poza tym u nas długa droga do domu i wiadomo, że nas gdzieś mogą zatrzymać.
Ja się boję, że nie zdażymy z tym aktem urodzenia polskim do chrzcin. I wkurza mnie, że do Kościoła jest potrzebny akt urodzenia.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:11   #1029
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inezka92 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
przyjmiecie mnie znowu do swojego grona, dawno mnie nie bylo, pewnie nawet mnie nie pamietacie

chcialam sie pochwalic, ze urodzilam dziewczynke, termin mialam na 27wrzesnia, a mala przyszla na swiat 12sierpnia. miesiac spedzila w szpitalu, teraz jest juz dobrze i jestesmy w domku juz od dwoch tygodni

gratuluje nowych pociech na swiecie

SUPER, że się odzywasz
Daj więcej danych! Ile malutka miała, jak się urodziła? Rodziłaś SN czy CC?? Jak się w ogóle czujecie? No i jak mała ma na imię?

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
a ktoś wie, do kiedy trzeba zdecydować się na pneumo? czyli do kiedy należy podać pierwszą dawke?
2.–6. 3 dawki co 4–6 tygodni + 1 dawka przypominająca po ukończeniu rokub
6.–11. 2 dawki co 4–6 tygodni + 1 dawka przypominająca po ukończeniu rokub
12.-23. 2 dawki w odstępie co najmniej 2 miesięcy
24.– 59. 1 dawka (Prevenar 13) lub 2 dawki jak wyżej (Synflorix)

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
Wracam z tego KTG i wystraszyłam się nieźle. Dziewczyna,z którą w we wtorek miałam USG urodziła wczoraj przez CC. O 10h połączyli jej oxy, a ok 13:30 zaczęły odchodzić zielone wody

Wszystkie KTG miała idealne, USG też dobre.

Dzidziuś zdrowy, ale sam fakt... Boję się. Wiem, że znów marudzę, sorki, ale po prostu się boję.

Sent from my HTC Desire X using Wizaz Forum mobile app
Kochana, NA PEWNO będzie dobrze

Cytat:
my na pesel czekalismy 2 tyg i co ciekawe zaczyna sie 132830 a nie tak jak myslalam 130830
Bo pesel nie może się powtarzać i dlatego dla dzieci urodzonych po 2010 roku daje się tą dwójkę
Eda ma 112505 początek

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Edytowane przez matallewar
Czas edycji: 2013-09-19 o 15:12
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:12   #1030
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
?
no jakies przeziebienie :/
Stary 2013-09-19, 15:12   #1031
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

a czego się boicie w tej kuchennej
My do czasu zakupu dziecięcej typowo na kuchennej ważyliśmy na luzie

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:15   #1032
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
no jakies przeziebienie :/
u mnie się szerzy to paskudztwo

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
a czego się boicie w tej kuchennej
My do czasu zakupu dziecięcej typowo na kuchennej ważyliśmy na luzie
ja próbowałam, ale wyszło mi ok 1,5kg
w sumie to nei wiem do ilu ta waga
Stary 2013-09-19, 15:20   #1033
butterfly20
Zakorzenienie

Jeju w trakcie nadrabiania zaliczyłam dwa karmienia, siku, kupę i wizytę położnej. Ale Tusia śpi zadowolona,mąż wrócił (taaa musiał dzisiaj popracować) a mama robi obiad. Czekam jeszcze na faceta od pralki, miał dzisiaj być

Tuśka ładnie przybrała Muszę ją jeszcze obserwować, bo ma żółtą buźkę, ale na szczęście na dół nie schodzi, oby było tak dalej.
A położna super babeczka, fajnie mi się trafiło

[QUOTE=cotynato;42885618]
Cytat:
Napisane przez rusałka_1 Pokaż wiadomość

U mojego gina w gabinecie mam normalnie KTG
/QUOTE]
A przypomnij do kogo chodzisz? Może pójdę raz do kogoś innego bo ta moja i jej wielkomówność mnie już do szału doprowadza. Chciałabym wyjść z wizyty i mieć wszystko opowiedziane jak niektóre z was. Ktg też bym nie pogardziła

Matko kobieto mądra Jeden post a człowiek tak dokształcony

Ja pamiętam jak w szpitalu jeszcze brałam małego do odbicia a ten głowa do góry i zadowolony, też się stresowałam że za szybko się wybija z tym dźwiganiem

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

No właśnie mój też tak robił.

Ale na twoim brzuchu , czy jego brzuszku ? Bo jak na jego to pewnie strach przed uduszeniem, jak leży tak to łatwiej główkę w coś wtulić. A pewnie lepiej mu tak bo brzuszek się masuje.
No moja tak ciągle robi, podnosi lekko,odchyla, a ja przerażona za każdym razem

Cytat:

spokojnie ja nie wiem co robić, może na IP podjedz?

spoko, fajna babeczka taka szalona
To jak moja A którą to mieliście wizytę?

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Ja mam sporo i się wściekam bo w sumie jestem szczupła, tylko ten brzuch
Zgrubień jako takich nie ma. Ja jestem drugi raz cięta i w jednym (gdzie chyba cięcia się łączyły) miejscu mam taką jakby założoną ciut skórę i tylko w tym miejscu to jakby zgrubienie widać.
Opuchnięta też jeszcze jestem.

Ja bym to nazwała potrzebą bliskości.

Zjadłam kuskus z jabłkiem i cynamonem i nadal jestem głodna Co ja mam jeść, bo się nie najadam
Mi zdjęła szwy i powiedziała,że ta opuchlizna jest normalna, bo się limfa zbiera.I zejdzie
I faktycznie potem poleca smarować Cepanem itp.

Cytat:
ja też wysłałam do centrali za potwierdzeniem odbioru
Ja dopiero wysyłałam skany, bo wszystko będę wysyłać jak będzie akt urodzenia.Póki co dostałam tylko odpis Pesel też w poniedziałek, a mąż to we wtorek załatwiał.

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
My też jezdzimy 2 razy w tygodniu na kontrole. Zdrówka dla Julka

Pamiętam. Nawet jak byłam w rossku to miałam tą saszetkę w ręce, ale nie wiem czemu nie wzięłam

http://pinkcake.blox.pl/2012/12/Cias...-i-jablek.html
Robiłam 2 tygodnie temu, ale bez rodzynek.
Dzięki wielkie! Mamcia chce mi upiec bo jej mnie żal,że ja tak bez słodkiego

Cytat:
w pzu masz?

my kasę dostaliśmy po 3 dniach chyba
Ja mam w Avivie.

Cytat:
Napisane przez kindo7 Pokaż wiadomość
mam na imie Mila Zyanya i urodzilam sie wczoraj o 17.15 3 kg i 53 cm!!
i oczywiscie 10 pkt!
przepraszamy,ze sie troche wepchalysmy w kolejke
pozdrawiamy ze szpitala i troche nie umiem na kom sie ogarnac i zrobic na czerwono...
Gratulacje!! Ładne imię,szkoda,że w Pl nie występuje.

Cytat:
generalnie najczestsza wada serca, ubytek w przegrodzie miedzykomorowej. Amelka ma maly wiec jest szansa ze sie samo zrosnie, a jak nie to niestety robia to operacyjnie, ale poki co jeszcze nic nie wiem bo wizyta u kardiologa przed nami, a w szpitalu jak jej echo serca robili to nie bylo mnie przy badaniu.

co do rota, my nie szczepimy bo nie ma sensu. za duzo szczepow a szczepionka chroni przed mala iloscia. pediatra tez odradzala.

tez mi sie podoba

to jak wieje to nie wychodzicie? przeciez w gondoli jest osloniety od wiatru

kochana to norma dziecko zaraz po urodzeniu juz tak potrafi

moja tez zadziera glowe ale na szczescie dziobakuje mam nadzieje ze tym razem nie bede musiala na rehabilitacje chodzic. Blanka z kolei miala obnizone napiecie miesniowe :/ i raczej jak cos to obstawiam ze Amelia tez moze miec. tym bardziej ze przez napiecie dostala 8 pkt apgar.

ta herbatka to akurat syf jak kazda granulowana dla dzieci, sama glukoza a kopru anyzu i rumianku tyle co kot naplakal.

gratulacje!!

u nask akt urodzenia tez od reki, a na pesel czekalam 2 tygodnie
Też tak słyszałam. Mi położna poradziła pić tę herbatkę na laktację, którą obecnie piję. Przez jakiś miesiąc do dwóch.

Trzymam kciuki za serduszko Amelci

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:27   #1034
inwersja
dryfuję słowami

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna,

Cytat:
Inwersja a twoj maz bierze jutro urlop i jedzie z Toba??
Tak. Wziął już urlop na jutro plus te 2 tyg letniego co trzymał na urodziny malucha.
No i potem dostaniesz jeszcze 2 dni okolicznościowego.

Dobra, jestem w domu.
Nie wiem czy mam szyjkę i jakie rozwarcie aktualnie. Podział po badaniu tylko "tu jest dobrze". Z resztą, po co mi ta wiedza.. i dodał, że teraz zrobi coś co może pobudzi macicę do skurczy i przeprosił, ale nic nie bolało
Poczułam tylko delikatniutenki ucisk. Tak jakby wpychal dodatkowy palec na siłę. Ale to naprawdę było takie NIC. Więc w sumie nie wiem co takiego zrobił, bo samo badanie szyjki mojej gin, co mi wpychala palce już w to rozwarcie, to bolało dużo bardziej.

Druga sprawa, że okazało się, że ja na prawdę prawdę tych twardnien nie zauwazam. Zapytałam położnej jak to widać na KTG, że są skurcze,a ona, że te procenty, więc jej mówię, że czasem mam przez dłuższą chwilę 99%, ale czuję to tylko po jeden stronie, więc na pewno dziecko się wypina. A ona do mnie, że nie, że owszem może dziecko leży w tym miejscu, ale to macica je obkurcza jak się spina.

I pominę fakt, jak nie raz wedrowalam po markecie wspierając się na wózku, bo myślałam, że aż tak mi się dziecko napina w brzuchu.

Stary 2013-09-19, 15:28   #1035
rubinka25
Rozeznanie

W ogóle to zapomniałam Wam kochane podziękować za kciuki i pozdrowienia.

Mój mąż mimo, że był anty nastawiony na to forum (bo niby po co mi to, tylko się nakręcam itp.) na porodówce to on pisał sms-y do matal pod moje dyktando.

Cytat:
zdrowka dla Filipka

no ja mam termin na grudzien tylko dla rownowagi zapisalam sie na ten watek
Samba i na Ciebie przyjdzie czas. Najdalej w przyszłym tygodniu urodzisz. Dłużej i tak nie będą się trzymać.
A potem i tak jeszcze zatęsknisz do choć jednego dnia w ciąży...

Cytat:
Napisane przez Cierpliwosc Pokaż wiadomość
super, że jesteście w domu, a takie szeleczki to chyba pod ubrankiem nie? Nie mam pojęcia jak to wygląda, ale na pewno pomoże, więc koniec płaczu, trzeba się cieszyć dzieckiem i wygrzebywać z siat(tego 2 współczuję)
Szeleczki zakłada się na ubranko. Ale pod okrycie wierzchnie. Zdejmuje się do przebrania i kąpania.
Na razie jest ciężko bo niezdarnie mi idzie zmiana. I łącznie zmiana pieluchy i założenie szelek to nawet ok. 10 min. Najgorzej w nocy bo strasznie przy tym krzyczy. Myślę, że jak ja się wprawię i on oswoi z tymi szelkami to będzie lepiej. Na razie cierpimy oboje.

01.02.2016
Leoś
rubinka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:31   #1036
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Wziął już urlop na jutro plus te 2 tyg letniego co trzymał na urodziny malucha.

Dobra, jestem w domu.
Nie wiem czy mam szyjkę i jakie rozwarcie aktualnie. Podział po badaniu tylko "tu jest dobrze". Z resztą, po co mi ta wiedza.. i dodał, że teraz zrobi coś co może pobudzi macicę do skurczy i przeprosił, ale nic nie bolało
Poczułam tylko delikatniutenki ucisk. Tak jakby wpychal dodatkowy palec na siłę. Ale to naprawdę było takie NIC. Więc w sumie nie wiem co takiego zrobił, bo samo badanie szyjki mojej gin, co mi wpychala palce już w to rozwarcie, to bolało dużo bardziej.

Druga sprawa, że okazało się, że ja na prawdę prawdę tych twardnien nie zauwazam. Zapytałam położnej jak to widać na KTG, że są skurcze,a ona, że te procenty, więc jej mówię, że czasem mam przez dłuższą chwilę 99%, ale czuję to tylko po jeden stronie, więc na pewno dziecko się wypina. A ona do mnie, że nie, że owszem może dziecko leży w tym miejscu, ale to macica je obkurcza jak się spina.

I pominę fakt, jak nie raz wedrowalam po markecie wspierając się na wózku, bo myślałam, że aż tak mi się dziecko napina w brzuchu.

No to super, mąż będzie z Wami

A widzisz Ja też bym nie wiedziała, że to to, gdybym potem nie miała porównania na porodówce

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-09-19, 15:35   #1037
Madziuchna27
Zakorzenienie

Motyl, a Ty będziesz z czasem przyzwyczajać Tusię do cyca bez kapturka?
Strasznie mnie dołuje fakt, że nie idzie nakarmić dziecka normalnie, tylko z tymi silikonowymi sutkami Po cichu liczę, że może za jakiś czas moje suty się wyciągną

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:37   #1038
matallewar
Zakorzenienie

No to na dziś chyba powoli starczy

Posprzątałam podłogi, łącznie z myciem, zrobiłam zupkę, schab się dusi, cycki z kurczaka upieczone. Uporządkowałam te przeklęte torby, zrobiłam zakupy, pranie się pierze
Rozważam umycie łazienki chociaż części jeszcze i spacer z młodym chyba zaliczymy, bo jest prawie 14 stopni

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Ach, no i kontynuuję dzień spa, po spacerze zamierzam skoczyć pod prysznic, może nawet zaraz włosy naolejuję, najwyżej zwiążę je na spacer, może jakaś maseczka i od kilku dni chodzi za mną malowanie pazurów

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-09-19, 15:45   #1039
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość

Posprzątałam podłogi, łącznie z myciem, zrobiłam zupkę, schab się dusi, cycki z kurczaka upieczone. Uporządkowałam te przeklęte torby, zrobiłam zakupy, pranie się pierze
Rozważam umycie łazienki chociaż części jeszcze i spacer z młodym chyba zaliczymy, bo jest prawie 14 stopni

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Ach, no i kontynuuję dzień spa, po spacerze zamierzam skoczyć pod prysznic, może nawet zaraz włosy naolejuję, najwyżej zwiążę je na spacer, może jakaś maseczka i od kilku dni chodzi za mną malowanie pazurów
Dałaś po robocie!

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:47   #1040
matallewar
Zakorzenienie

Po rozmowie z ZUSem informuję, że:
  • wszystko jedno, gdzie się złoży wniosek i akt - do pracodawcy, czy do ZUSu (w przypadku osób, którym umowa kończy się z dniem porodu). Można osobiście zawieść do ZUSu, można złożyć do pracodawcy. Czas trwania TAKI SAM, ponieważ oni i tak czekają na druk Z-3 od pracodawcy. Więc albo ja sobie, oni sobie, ale bez kompletu nic nie ruszy. Albo ja im i oni całość do ZUSu.
  • akt musi ZUS potwierdzić oryginalny, więc albo pocztą oryginał i kopię (i prośba o zwrot oryginału na adres), albo osobiście i wtedy tylko pokazuje się oryginał.

Dziękować

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
Dałaś po robocie!
No ja dalej mam powera, nawet muszę - zdziwiona - powiedzieć, że nie czuję się śpiąca pomimo nocnych atrakcji

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-09-19, 15:47   #1041
inezka92
Raczkowanie

Cytat:
...

moja już je 60ml

...
moja tez je 60ml. dziewczyny mam pytanie, karmicie na zadanie, czy jak w zegarku ?? ja swoja karmie co 3godz, ale nie wiem czy to dobrze tak??

[QUOTE=matallewar;42889839]
SUPER, że się odzywasz
Daj więcej danych! Ile malutka miała, jak się urodziła? Rodziłaś SN czy CC?? Jak się w ogóle czujecie? No i jak mała ma na imię?

QUOTE]

Mala wazyla 1960g i miala 48cm, na imie dalismy jej Oliwia. Rodzilam SN, porod nie byl bolesny . Czujemy juz sie dobrze, oczywiscie sporo kontroli po lekarzasz, ale to dopiero w pazdzierniku. Cieszymy sie soba, chociaz nocka nie bardzo przespana, mala ma problemy z robieniem kupki

cos mi cytowanie nie wyszlo

Edytowane przez inezka92
Czas edycji: 2013-09-19 o 15:48
inezka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:47   #1042
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
no my nie wyjedziemy na dziko, bo tymczasowy paszport można wyrobić bez peselu, wystarczy akt urodzenia hiszpański i dostajesz "na rok" ten pierwszy.
Poza tym u nas długa droga do domu i wiadomo, że nas gdzieś mogą zatrzymać.
Ja się boję, że nie zdażymy z tym aktem urodzenia polskim do chrzcin. I wkurza mnie, że do Kościoła jest potrzebny akt urodzenia.
nioo wy macie dalej... ja tez sie cykam ale moj maz to nawet nie chce slyszec o wizycie w konsulacie...

Cytat:

Dobra, jestem w domu.

ale ci super moj z bolem wyciagnie tydzien by byc z nami po porodzie w domu... a jak juz urodze i bedziemy jeszcze w szpitalu to on niestety do pracy bedzie chodzil zeby nie tracic urlopu ehhh

Cytat:

o rany... tyle nagotowalas, robisz sie na bostwo wiec chyba faktycznie jedziesz na ta porodowke jutro hahah
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:52   #1043
passion80
Zakorzenienie

Matall, teraz tylko rodzic
Inwersja,widzisz, jakos sie poukladalo bedzie mial kto torby znosic
Stary 2013-09-19, 15:53   #1044
misia332
Zakorzenienie

samba u nas w konsulacie paszport tymczasowy załatwia sie w godzinę, akt urodzenia, wasze paszporty, zdjęcia i już.

ja bym wolała jechać i załatwić niż całą drogę martwić sie czy mnie policja zatrzyma i nie będę mieć dokumentu dla dziecka.

Stary 2013-09-19, 15:54   #1045
butterfly20
Zakorzenienie

Dziewczyny a jak kładziecie dzieci spać? My od dzisiaj na pewno będziemy kłaść na brzuszku pod nadzorem, ale nie wiem na jak dlugo.A tak to głównie kładziemy na boczku, przy czym oczywiście zmieniamy strony, ale Tuśka też czasem na plecki się wtedy przerzuci-to dobrze?Zapomniałam zapytać o to

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
Motyl, a Ty będziesz z czasem przyzwyczajać Tusię do cyca bez kapturka?
Strasznie mnie dołuje fakt, że nie idzie nakarmić dziecka normalnie, tylko z tymi silikonowymi sutkami Po cichu liczę, że może za jakiś czas moje suty się wyciągną
Jeśli tylko moje dziecko będzie umiało bez nich jeść (a położna powiedziała,że z wiekiem łatwiej jej będzie chwycić) to jak najbardziej. A jeśli nie to... tak jak ty będę musiała ciągle wyparzać swoje suty Mąż mi dokupił jeszcze dwie sztuki tych najmniejszych z Aventu, więc mam 4 i mniej wyparzania
Boję się wyciągać teraz sutki na laktatorze, bo nie chcę sobie czegoś sknocić bez potrzeby, niech cyce działają pod dyktando dziecka.
Nie mniej jednak laktator bardzo się przydał na początku.

W sobotę Tuśka ma już dostać witaminę D+K, jakie podajecie?
Zastanawiam się czy (w związku z tym co pisała Monia83 o wyślizgiwaniu się ampułek-poruszyła moją wyobraźnię) jednak nie podawać jej w trakcie karmienia z łyżeczki (wyparzonej) na języczek?

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 15:57   #1046
misia332
Zakorzenienie

a mój dostanie tylko dwa dni wolnego jak będziemy w szpitalu. a potem dopiero na święta wolne.
mama tak samo.
Będę siedziała z małym sama, ogarniając dom, obiad i małego

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

wie któraś jak zrobić krem budyniowy do ciasta ?

Stary 2013-09-19, 15:59   #1047
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:

To pewnie mała czeka aż matka się odpicuje na pierwsze spotkanie i dzisiaj Cię chwyci. Ja tak z Filipem miałam. Wyprostowałam włosy, ogarnęłam owłosienie i pomalowałam pazury na stopach i bach następnego dnia budzę się i jazda na porodówkę bo mnie łapnęło

Wymianka.
Stary 2013-09-19, 15:59   #1048
agravka
Wtajemniczenie

gratulacje dla noworozpakowanych!!!

dziewczynki nie mam czasu Was nadrobić, wpadlam z pytaniem, czy moglaby mi ktoras podrzucic przepis na ciasto ze śliwkami, które robi tu taką furrorę, please?
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 16:00   #1049
cotynato
Zakorzenienie

Kurcze a też tak macie z tym, że takie promieniujące bóle podczas wypinania się dziecka? Przy Filipie na bank tego nie miałam.

Wymianka.
Stary 2013-09-19, 16:03   #1050
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Kurcze a też tak macie z tym, że takie promieniujące bóle podczas wypinania się dziecka? Przy Filipie na bank tego nie miałam.
ja mam takie bóle szczypiące.... boli mnie od pępka do samych żeber

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości