W wątku mamy już mamusie, teraz czas na nasze brzusie! Staraczki 2013, część 6 - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-19, 19:46   #3511
Leine
Zakorzenienie

Dot.: W wątku mamy już mamusie, teraz czas na nasze brzusie! Staraczki 2013, część 6

Cytat:
Napisane przez marszalka Pokaż wiadomość
Leine
a i może teraz zapytam jak głupia małolata, ale czyją datę urodzenia ty wpisywałaś, swoją czy potencjalnego dziecka/???
swoją

blondynki no blondynki!

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Napisane przez eMG Pokaż wiadomość
Kobietki widzę tutaj posty o badaniu szyjki macicy.
Czy możecie przybliżyć temat? Co wiecie o jej zachowaniu podczas cyklu i jak zachowuje się podczas owulacji i zapłodnienia ?
proszę się wrócić na 1 stronę, tam wszystko jest opisane!
Leine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 19:49   #3512
Seleniti
Zadomowienie

Dot.: W wątku mamy już mamusie, teraz czas na nasze brzusie! Staraczki 2013, część 6

Cytat:
Napisane przez Jagatka_N Pokaż wiadomość
Gdzie Wy to sprawdzacie, jak?
Looknijcie na moje ovuf i mi przepowiedzcie przyszłość

Heheh i tak trzymaj
Leine wcześniej podała proszę :

http://www.familie.pl/chlopiec-czy-dziewczynka

Seleniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 19:49   #3513
marszalka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
Swoją!
marszalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 19:51   #3514
Seleniti
Zadomowienie

Cytat:

Każdemu się może zdarzyć

Stary 2013-09-19, 19:52   #3515
Leine
Zakorzenienie

Cytat:
a ta wpisała potencjalnego dziecka czyż nie?
Stary 2013-09-19, 19:54   #3516
marszalka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Leine Pokaż wiadomość
a ta wpisała potencjalnego dziecka czyż nie?
no dobra, przyznaję się, nie błysnęłam inteligencją i tak czytam, że chinka w wieku 1 lat i tak myślę o co cho
Stary 2013-09-19, 19:54   #3517
Jagatka_N
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seleniti Pokaż wiadomość
Leine wcześniej podała proszę :

http://www.familie.pl/chlopiec-czy-dziewczynka
Thanks
Wyszło że dziewczynka
"...jego dokładność wynosi ponad 50%."
Czyli na dwoje babka wróżyła
Stary 2013-09-19, 19:56   #3518
marszalka
Zadomowienie

Cytat:
Thanks
Wyszło że dziewczynka
"...jego dokładność wynosi ponad 50%."
Czyli na dwoje babka wróżyła
no a mi wyszło, że chinka w wieku 1 lat urodzi dziewczynkę, a ta druga, starsza chinka już chłopca
Stary 2013-09-19, 19:58   #3519
wik_and_ola
Zadomowienie

Witam wieczorkiem Zaczynam lekturkę, może zdążę nadrobic

Cytat:

Pokażę wam mojego bachorka z wtorku

4,1 mm i widoczne serducho
Stary 2013-09-19, 19:58   #3520
marszalka
Zadomowienie

Cytat:
guły jedne!!! Bo byście urodziły w wieku 24 w 2014 roku tak??

mi wyliczyło na 26l czyli dobrze, bo teraz mam 25
oj no to wychodzi, że nie tylko ja taka blondynka
Stary 2013-09-19, 20:01   #3521
Seleniti
Zadomowienie

Cytat:
oj no to wychodzi, że nie tylko ja taka blondynka

Ja od urodzenia, zdążyłam się przyzwyczaić

Stary 2013-09-19, 20:02   #3522
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamel Pokaż wiadomość
No właśnie piłam wtedy więcej, za godzinę zrobię test i powinno już nie być 2 kreski, zobaczymy. Miałam zrobić wcześniej ale się zapomniałam i wysikałam
Ja pierwszy raz robię z rossmana, wcześniej te allegro i tych więcej nie kupię.

ja np miałam tak że kupiłam w aptece lh vitam i mi nie wychodziły a te rossmanowe z domowego laboratorium już tak

u mnie w tesco wróciły testy ciążowe o czułości 10 tylko takie jak testy owu za 5 zł jeden

Zubi i jak wiesiołek Ci przyszpieszył owu?? bo ja to już nie wiem dziś mam szyjkę wysoko nie wiem czemu nie dosięgam jej więc nie wiem cyz otwarta i miękka tylko że wysoko temp dziś nie zmierzyłam ale wiesiołek wzięłam.
Tylko że to dopiero 13 dc chyba o 10 dni by mi nie przyspieszyło
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 20:03   #3523
Leine
Zakorzenienie

Cytat:
no dobra, przyznaję się, nie błysnęłam inteligencją i tak czytam, że chinka w wieku 1 lat i tak myślę o co cho
oo jaaa

Cytat:
no a mi wyszło, że chinka w wieku 1 lat urodzi dziewczynkę, a ta druga, starsza chinka już chłopca
no to starszą chinkę weź pod uwagę
Stary 2013-09-19, 20:03   #3524
Jagatka_N
Zakorzenienie

Cytat:
: hahaha:
Stary 2013-09-19, 20:12   #3525
debraM
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurczę późno a jeszcze biorąc pod uwagę to że cykl zaczęłaś 8.08 ... ja bym na wszelki wypadek sprawdzała czy nie zwolni sie może wcześniej jakiś termin
Tak, będę dzwonić

Cytat:
Napisane przez Elfka86 Pokaż wiadomość
Małż puścił mi godzinny film o tym, jak poprzez swoją podświadomość można sobie popsuć życie w sensie, że jak będę cały czas doszukiwać się chorób i narzekać to w końcu tak się właśnie stanie jak mówię i kurczaki od dziś zaczynam sobie mówić, że na pewno niedługo zajdę a co!
Mówiłam, ze placebo działa.
Powiem Wam coś tylko się nie śmiejcie
Ja codziennie rano jak się ubieram staję sobie nago przed lustrem i mówię, że schudłam no i chudnę... nic innego nie robię. Jak stanę i nie wierzę w to co mówię, bo jednak mi się nie podoba, to zaraz znowu tyję. To są wahania o 2kg, ale są. Tylko trzeba w to uwierzyć.

Cytat:
Elfka86 ja również naczytałam się o działaniu podświadomości. Przyznam, że sprawdzają się te teorie w życiu. Ale niestety obserwując kobiety które bardzo pragną zajść w ciążę i nie mówią o niczym innym tylko o tym widzę, że to w tej kwestii akurat działa odwrotnie. Sam fakt tego, że podczas stosunku nie myślimy o przyjemności tylko o tym aby 'zalać' :P

No i tu właśnie o to chodzi, że one nie wierzą, bo się myśli: no tyle się staramy, nie wychodzi, na pewno jest coś ze mną nie tak, a tak bym chciała
JAkby ktoś liczył na to, że jednak jest chory, a nie w ciąży wiecie trochę przesadzam, ale ja sobie wymyśliłam taką ideologię, że skoro umiem podnieść rękę, żeby sobie coś podnieść to mogę swoją wolą wpłynąć na inne strefy ciała

Tak jak teraz z tą moją @. Zrobiłam test z krwi i stwierdziłam, ze już nie będzie fasolki, więc luzik i następnego dnia pojawiło się plamienie, ale zaraz potem zaczęła rosnąć tempka, z wykresu wyszła teoretyczna druga owulka, były serduszka no i nie wiem, bo chcę i @ i fasalkę jednocześnie Jutro zrobię testa wyjdzie - przyjdzie luzik, łyknę wiesioła, podziała placebo i przyjdzie @

haha, ale głupoty wypisuję

Cytat:

Jak mi wyskoczył wynik to mnie trochę to zdziwiło i musiałam policzyć ile ja mam lat, ale załapałam w końcu, że to pokazuje wiek jak urodzę

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Cytat:
Kobietki widzę tutaj posty o badaniu szyjki macicy.
Czy możecie przybliżyć temat? Co wiecie o jej zachowaniu podczas cyklu i jak zachowuje się podczas owulacji i zapłodnienia ?
http://m.28dni.pl/artykuly/szyjka-ma...todzie-rotzera
tu jest fajnie opisane

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
u mnie w tesco wróciły testy ciążowe o czułości 10 tylko takie jak testy owu za 5 zł jeden
A on naprawdę jest o czułości 10? Ja kiedyś znalazłam test gdzie na pudełku było napisane czułość 10, a w środku na ulotce 25

3190g, 55cm
debraM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 20:20   #3526
marszalka
Zadomowienie

Cytat:
oo jaaa

no to starszą chinkę weź pod uwagę
mówisz??? to faktycznie pod uwagę wezmę tę starszą
Stary 2013-09-19, 20:21   #3527
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez debraM Pokaż wiadomość

A on naprawdę jest o czułości 10? Ja kiedyś znalazłam test gdzie na pudełku było napisane czułość 10, a w środku na ulotce 25

a tego to nie wiem bo nie kupowałam

Stary 2013-09-19, 20:26   #3528
201606201204
Konto usunięte

W wątku mamy już mamusie, teraz czas na nasze brzusie! Staraczki 2013, część 6

Zrobiłam oponki serowe i kotlety mielone na jutro.
Mężuś dziś był na działce i robił porządki przed budowa.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201606201204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 20:26   #3529
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:

Aha Muszę się w końcu farbnąć, za długo zwlekałam z decyzją

Cytat:
Ja właśnie też się boję, że może faktycznie w ciązy jestem. Nigdy nie miałam tak, że boli jak w trakcie @ bez @ Bo gdyby nie te plamienia to bym się na martwiła, a tak to się boję.

Z tymi cyklami to sama jej zasugerowałam, że to normalne, bo te najdziwniejsze były obarczone stresem (operacje, ślub), a jak do niej poszłam to wszystko wyglądało super, ładny pęcherzyk, szyjka, macica... co miała zrobić Zleciła badania podstawowe i hormony od nowego cyklu.

Byłam u niej pierwszy raz, wcześniej inne lekarki przypisywały mi pigułki na wyregulowanie cyki Ona wydaje się być rozsądna, słuchała mnie i była zainteresowana, ale faktem jest to, że nie podoba mi się to, że nie mogę się do niej dostać. Teraz jak będę to zapytam co wtedy mam robić, może zaproponuje jakieś rozwiązanie
No ale stres stresem, ale kurcze, ponad 40 dni? Musisz koniecznie to sobie z nią wyjaśnić Tylko jak tu się kurcze dopchać... A jak w ciąży byś była, coś by się działo to też może byś musiała czekać 3 tygodnie? K-ów nie wioska, może rozejrzysz się za kimś innym chociaż na jedną wizytę? A nuż ci się spodoba? Ja już byłam chyba u wszystkich ginów w mieście (w szpitalu co rusz inny mnie badał), a ostatecznie będę jeździć do kobiety (nie pomyślałabym ) godzinę drogi ode mnie! na jeszcze większą wioskę Ale bardzo mi odpowiada ona A już byłam zdecydowana na innego gina, no ale kurcze, jak przychodzi pacjentka w ciąży z bólami brzucha (płacąc 120 zł za wizytę) a on mi zrobił USG, popatrzył na pęcharzyk i nie raczył spojrzeć, że w jajniku mam 4 cm torbiel to chyba coś nie halo

W każdym razie trzymam kciuki Fajnie by było jakby jednak ciąża, ale bardzo podpadające jest to, że owulka miałaby być o taki kawał później niż określiła ją ginka...

Cytat:
Na ulotce też jest 10 Ja tam nie mam nic przeciwko tym testom, bo mi ciążę wykryły Pierwszy był pozytywny 10 dpo - była baaaaaaaaaaaaardzo słaba kreska, ale widziałam ją 12 dpo już była bardziej widoczna

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 20:27   #3530
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
ja np miałam tak że kupiłam w aptece lh vitam i mi nie wychodziły a te rossmanowe z domowego laboratorium już tak

Zubi i jak wiesiołek Ci przyszpieszył owu?? bo ja to już nie wiem dziś mam szyjkę wysoko nie wiem czemu nie dosięgam jej więc nie wiem cyz otwarta i miękka tylko że wysoko temp dziś nie zmierzyłam ale wiesiołek wzięłam.
Tylko że to dopiero 13 dc chyba o 10 dni by mi nie przyspieszyło
Okaże się na dniach ale od 2 dni mam już bolę i ten śluz i szyjka także jakby nie było to jak na mnie szybko

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 20:34   #3531
wik_and_ola
Zadomowienie

Zauważylam, że już widnieję na 1. str, dzięki Leine

Cytat:
Nie sądziłam kobietki, że taki tutaj tłok. Jestem zarejestrowana na stronie ovuFriend, ale niestety z braku czasu zaprzestałam notowania w aplikacji. Przyznam też, że jestem w szoku jak skrupulacie np. mierzycie temperaturę. Ja wczoraj miałam 35 stopni co mnie zaskoczyło, bo czułam się podgorączkowana. Przeziębienie jak wiele z Was daje mi się we znaki ale ze względu na możliwość zajścia w ciążę nie biorę żadnych leków (jeszcze).

Nie robimy testów owulacyjnych - kochamy się co dzień /pomijając dni kiedy jest na słóżbie/
Nóż widelec się trafi
Witaj

Cytat:
ja to szczerze mówiąc nie wierzyłąm w to, że będę regularnie mierzyć, a teraz??? to mój stały rytuał, tylko otwieram oczy i już termometr zapodaję, jak jest tż to on śpi z brzegu i jak zadzwoni budzik to wyłącza i nic nie mówiąc podaje mi termometr teraz to już nie wyobrażam sobie nie mierzyć, w weekend jak poimprezowałam w sobotę i w niedzielę jak się obudziłam póxniej bo nawet budzika nie nastawiałam, bo wiadomo po alko nie ma sensu mierzyć to źle się z tym czułam, że nie zmierzyłam i powiedziałam sobie, że do końca cyklu nie piję...kurde brzmi to jak uzależnienie od mierzenia
To i ja muszę spróbować tego nałogu..

Cytat:
Umówiłam się, ale najbliższy wolny termin był na 09.10
Strasznie późny ten termin, nie da się szybciej?

Cytat:
Bliźnięta fajna sprawa masz już może bliźniaki w rodzinie? Podobno jest to uwarunkowane genetycznie między innymi. Ja akurat takie obciążenie mam i liczę się z tym, że może kiedyś 2 serdusza się pojawią
Ja mam młodsze rodzeństwo bliźniaków, ale mi mówiono, że to niby działa co drugie pokolenie... Mam nadzieję
Stary 2013-09-19, 20:38   #3532
debraM
Wtajemniczenie

Cytat:
No ale stres stresem, ale kurcze, ponad 40 dni? Musisz koniecznie to sobie z nią wyjaśnić Tylko jak tu się kurcze dopchać... A jak w ciąży byś była, coś by się działo to też może byś musiała czekać 3 tygodnie? K-ów nie wioska, może rozejrzysz się za kimś innym chociaż na jedną wizytę? A nuż ci się spodoba? Ja już byłam chyba u wszystkich ginów w mieście (w szpitalu co rusz inny mnie badał), a ostatecznie będę jeździć do kobiety (nie pomyślałabym ) godzinę drogi ode mnie! na jeszcze większą wioskę Ale bardzo mi odpowiada ona A już byłam zdecydowana na innego gina, no ale kurcze, jak przychodzi pacjentka w ciąży z bólami brzucha (płacąc 120 zł za wizytę) a on mi zrobił USG, popatrzył na pęcharzyk i nie raczył spojrzeć, że w jajniku mam 4 cm torbiel to chyba coś nie halo

W każdym razie trzymam kciuki Fajnie by było jakby jednak ciąża, ale bardzo podpadające jest to, że owulka miałaby być o taki kawał później niż określiła ją ginka...

Na ulotce też jest 10 Ja tam nie mam nic przeciwko tym testom, bo mi ciążę wykryły Pierwszy był pozytywny 10 dpo - była baaaaaaaaaaaaardzo słaba kreska, ale widziałam ją 12 dpo już była bardziej widoczna
Teraz poczekam do tego 9. Trudno jakoś przeżyje. Spytam się jej co mam robić jak potrzebuję na cito, jak nie da mi rozwiązania to znajdę sobie alternatywę.

No tak jeszcze zapomniałam o problemie drugiej potencjalnej owulki Jak będę w ciąży to tak jak mówiłam mój przypadek będzie się nadawał do podręczników Jak sobie pomyślę na co ja liczę to sama z siebie się śmieję aż mi witki opadają, bo takiego głupka z siebie robię Czy któraś z Was może popatrzeć chwilkę na mój wykresik, przeczytać moje notatki i bez słodzenia, tylko tak szczerze napisać co o tym myśli. Proszę

No i dobrze, ze zmieniłaś gina. Ty najlepiej wiesz co jest dla Ciebie najlepsze. Przemyślana decyzja = dobra decyzja

3190g, 55cm
debraM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 20:42   #3533
manieczka1
Zakorzenienie

Odp: Dot.: W wątku mamy już mamusie, teraz czas na nasze brzusie! Staraczki 2013, czę

Cytat:
ja to szczerze mówiąc nie wierzyłąm w to, że będę regularnie mierzyć, a teraz??? to mój stały rytuał, tylko otwieram oczy i już termometr zapodaję, jak jest tż to on śpi z brzegu i jak zadzwoni budzik to wyłącza i nic nie mówiąc podaje mi termometr teraz to już nie wyobrażam sobie nie mierzyć, w weekend jak poimprezowałam w sobotę i w niedzielę jak się obudziłam póxniej bo nawet budzika nie nastawiałam, bo wiadomo po alko nie ma sensu mierzyć to źle się z tym czułam, że nie zmierzyłam i powiedziałam sobie, że do końca cyklu nie piję...kurde brzmi to jak uzależnienie od mierzenia
No tak ja też już uzależniona jestem!!!

Cytat:
Napisane przez wik_and_ola Pokaż wiadomość

Ja mam młodsze rodzeństwo bliźniaków, ale mi mówiono, że to niby działa co drugie pokolenie... Mam nadzieję
moja babcia miała brata bliźniaka i kuzynka ma bliźniaczki. W rodzince trochę tendencja jest

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 20:46   #3534
Jagatka_N
Zakorzenienie

A propo farbowania włosów... powiedzcie mi czy w ciąży można?
Słyszałam że nie...
Stary 2013-09-19, 20:48   #3535
Seleniti
Zadomowienie

Cytat:
A propo farbowania włosów... powiedzcie mi czy w ciąży można?
Słyszałam że nie...
Ponoć pierwszy trymestr lepiej sobie darować, tak czytałam, że lepiej czekać do II trymestru

Stary 2013-09-19, 20:49   #3536
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
Okaże się na dniach ale od 2 dni mam już bolę i ten śluz i szyjka także jakby nie było to jak na mnie szybko

a powiedz mi do kiedy bierzesz wiesiołek do skoku czy już nie będziesz brała ?

Stary 2013-09-19, 20:50   #3537
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz poczekam do tego 9. Trudno jakoś przeżyje. Spytam się jej co mam robić jak potrzebuję na cito, jak nie da mi rozwiązania to znajdę sobie alternatywę.

No tak jeszcze zapomniałam o problemie drugiej potencjalnej owulki Jak będę w ciąży to tak jak mówiłam mój przypadek będzie się nadawał do podręczników Jak sobie pomyślę na co ja liczę to sama z siebie się śmieję aż mi witki opadają, bo takiego głupka z siebie robię Czy któraś z Was może popatrzeć chwilkę na mój wykresik, przeczytać moje notatki i bez słodzenia, tylko tak szczerze napisać co o tym myśli. Proszę
Spojrzałam na twój wykres, ale naprawdę ciężko go zinterpretować Jeśli owulację miałaś wtedy, kiedy byłaś u lekarza to masz za długą fazę lutealną i coś jest nie tak. Ale dwie owulacje też są możliwe... Max coś o tym wie Zdarza się Nie wiem, co ci napisać, naprawdę nic z tego nie umiem wyczytać

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-09-19, 20:51   #3538
manieczka1
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: W wątku mamy już mamusie, teraz czas na nasze brzusie! Staraczki 201

i wszystkim chorowitkom życzę zdróweczka!! zaraz wypiję na spółkę redsika z mężem za Wasze zdrówko
oglądaliśmy dziś fajny film "3096 dni" - sam film nie jest może jakiś porywający, ale historia przerażająca, bo na faktach...nawet laska książkę napisała na ten temat. polecam jeśli ktoś lubi specyficzne filmy
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 20:53   #3539
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seleniti Pokaż wiadomość
Ponoć pierwszy trymestr lepiej sobie darować, tak czytałam, że lepiej czekać do II trymestru
A dlaczego? Ja nie mam zamiaru czekać do II Jak farba na głowie ma zaszkodzić? Nie mówię oczywiście o jakichś śmierdzących amoniakach, ale teraz dużo farb już tak nie cuchnie.

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
i wszystkim chorowitkom życzę zdróweczka!! zaraz wypiję na spółkę redsika z mężem za Wasze zdrówko
No... piwko bym sobie wypiła

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-09-19, 20:54   #3540
eMG
Raczkowanie

wik_and_ola
Witaj, nie jesteś tutaj sama. Ja też od dziś zaczęłam. W jakim etapie jesteś? Planujesz ciążę, starasz się czy może podejrzewasz, bo zaczynają się jakieś objawy ?

Co do bliźniaków: mój tato jest bliźniak, moja babcia od strony mamy jest bliźniaczka, w rodzinie ciotecznej mam 4 przypadki bliźniaków w dalszej też gdzieś tam są. Czuję po prostu, że na mnie też może przyjść pora :P Podobno po odstawieniu antykoncepcji organizm wariuje i w szoku może dość do kilku owulacji - jest prawdopodobieństwo ciąży bliźniaczej (dwujajowej) - ginekolog mnie o tym poinformował

Edytowane przez eMG
Czas edycji: 2013-09-19 o 20:59
eMG jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości