|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
ja się trzymam tego, że do 7 roku życia nie daje się dzieciom grzybków i pilnuje tego nawet u kogoś
|
|
|
#3662 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
wczoraj kupiłam jednak parówki z szynki (sokołów) 93% mięsa, ale rozważam też na przyszłośc te piratki - nie konserwowane azotynem.
|
|
#3663 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakbyś miała chwilę to napisałabyś jak to robisz. Uwielbiam takie połączenie. Cytat:
Ja w ogóle słyszałam - nie wiem czy to prawda, ale że to że grzyb trujący to jedno, ale jest baaardzo ciężkostrawny i wątroba takiego małego organizmu może sobie nie poradzić. |
||
|
|
|
#3664 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wczoraj na facebooku natknełam się na coś takiego: "Droga Teściowo. Nie mów mi, jak należy wychowywac dzieci. Żyję z jednym Twoim. I uwierz mi, jest wiele do poprawki."
|
|
#3665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym że ja to traktuję jako małowartościowy posiłek więc tylko na zasadzie że jadła coś wcześniej ale bardzo chce spróbować tego co na naszym talerzu
|
|
#3666 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jakby już faktycznie nic innego do jedzenia nie mogło dostac! ja pierwszy raz spróbowałam pół łyżeczki sosiku grzybowego (samego sosu, bez grzyba) w wieku 8 lat i jakoś mi od tego nie ubyło... będę się tego trzymac
Emilek ur. 31 stycznia 2014 Kubuś ur. 11 listopada 2012 Blanka ur. 10 lipca 2011 Aniołek Edytowane przez lady_kiss Czas edycji: 2013-09-20 o 11:37 |
|
|
|
|
#3667 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
grzyb to tylko walory smakowe, 0 wartości odżywczych i ciężkostrawne, stanowczo nie dla dzieci, o ile daję dzieciom wiele innych niezbyt zdrowych rzeczy to grzybkom mówię NIE Cytat:
Edytowane przez musso4 Czas edycji: 2013-09-20 o 11:45 |
||
|
|
|
#3668 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Tomi mial niecale 10 miesiecy, byla wigilia tesciowa zawsze robi grzybowa z suszonych grzybow, dla Tomka byl rosol jakos do toalety poszlam, przychodze i co widze Tomek zjadl grzybowa, bo zagladal do talerzy naszych i chcial i jak mu smakowalo To byla jedna z dluuugich nocy biegunka ostra, bole brzuszka, malo co spalismy rano bylo juz w porzadku co z tego, ze grzyby na pewno byly jadalne, jesli sa ciezkostrawne ![]() tesciowa to dobra kobieta, ale nie pomyslala ze to mu moze tak zaszkodzic.... Cytat:
innych dzieciom nie daje wlasnie napisalam co sie u nas dzialo |
|||||
|
|
|
#3669 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
muszę się nauczyc stanowczo jej odpowiadac, żeby zrozumiała za pierwszym razem ... ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- uciekamy na dwór, ale ładnie
Emilek ur. 31 stycznia 2014 Kubuś ur. 11 listopada 2012 Blanka ur. 10 lipca 2011 Aniołek Edytowane przez lady_kiss Czas edycji: 2013-09-20 o 12:04 |
|
|
|
|
#3670 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Niech ktoś weźmie dzisiaj ode mnie to dziecko
Wiedziałam, że tak będzie... Wczoraj jak była moja mama do pomocy to franca spała prawie 3h. a dzisiaj jak ledwo żyję to ma motor w dupie za przeproszeniem Cytat:
I tym sposobem muszę zweryfikować nasze odżywianie bo Ewka jakoś mało je. Wczoraj był drugi dzień bez cycka i jadła tylko kaszkę koło 11 i obiadek koło 16. Potem skubnęła jabłka ale to bardziej possała niż zjadła. I butla na noc. Nie wiem z czego ona tak dobrze wygląda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
) a ta no przecież jej nie stawiam Cytat:
Cytat:
![]() Idę 10ty raz wsadzić Ewkę do łóżeczka, może wreszcie zaskoczyć, że czas na drzemkę |
|||||
|
|
|
#3671 |
|
Zakorzenienie
|
daj ją
mój śpi, a córka odpoczywa pod kocykiem, co by tu robić szukam jej roweru, chcemy kupić na urodziny, taki już ''dorosły'' babcie są ustawione, że się dorzucają bo kosztuje ponad 3 stówy, więc zamiast kupować duperele, których ma całą masę, kupimy jeden porządny prezent
|
|
#3672 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja na razie nie daje za bardzo takich "normalnych" rzeczy, ale moj maz to by chcial mu zwykle obiady dawac jak wszyscy jedza zdrowy jest, dobrzy przybiera, rosnie to chyba nie ma co mu pchac tych doroslych rzeczy nawet jakby z checia jadl ![]() ale z drugiej strony boje sie, ze mi na niejadka wyrosnie ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
a te piratki to w lidlu mozna kupic? tak zrozumialam z tego obrazka ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- a wiecie, ze ja nie wiedzialam, ze grzyby tak moga zaszkodzic malemu dziecku |
||
|
|
|
#3673 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teściowa dobra kobieta? Rzadkość ![]() A Matylda już jadła parówy? Bo ja się trochę cykam ale szczerze to bym chętnie czasem dała w łapkę w ramach kolacji na przykład. Młodzież usnęła przy flaszce. Boże jak mi się smutno zrobiło, że nie zasypia mi przy cycku No ale trza być twardziochem a nie mięciochem. Duże dziewczynki nie szamią cycków.
|
|
|
|
|
#3675 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieli nas troche kilometrow, wiec wiesz ![]() ![]() tak Matylda jadla parowy tylko tej jakby skorki nie zjada, wypluwa a srodek pozera ![]() zaczynam i ja myslec o odstawieniu i jakos tez mi smutno....... ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- dobra Mati pospala cale 30 minut trza isc uskutecznic spacer potem zasnie o 19 dopiero
|
|
|
|
|
#3677 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() To może przestanę się kitrać. W końcu niejako jesteś naszym guru żywieniowym także teges ![]() Służę wsparciem w tych trudnych chwilach. A potem po kielonku ![]() Idę się glebnąć korzystając z chwili ciszy. Tym bardziej, że rwie mnie macica. Chyba nadchodzi @ nr 2 |
|
|
|
|
#3678 |
|
Zakorzenienie
|
mój już śpi 1,5h
|
|
#3679 |
|
Wtajemniczenie
|
pospałyśmy do 8.30 ![]() teraz mamy drzemkę od niecałej godziny. Mela od jakichś 2-3 tygodni szamie rano kaszkę. Tak ok 2 godz po obudzeniu się. Zjada praktycznie taką na 150 ml wody. I kurczę po 3,5-4 godzinach ona nie jest chyba jeszcze głodna, bo jak daję obiadek to z trudem pół słoiczka zje. Cycka wtedy też nie chce ![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- a! Jeszcze chcę spróbować zrobić ciasto czekoladowe Moonie, ale z białą czekoladą myślicie, że wyjdzie? Tylko nie wiem ile cukru dać i czy w ogóle dawać, bo biała jest słodka ![]() ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- kupiłam też ten bidon co kiedyś Judka wklejała ![]() i ocieplacze na stópki podobne co Moonie wklejała
|
#3680 | |||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() dawałam już Cytat:
z tym że na noc je zagęszczam i nie wiem jak to się rozwiązuje potem ![]() Cytat:
tyle że dla mnie nieprzejmowanie się to np podanie dziecku większości owoców czy warzyw szybciej niż zalecają ![]() parówek to nie, ale kopytka Jan już próbował zresztą cokolwiek my jemy to się domaga - jak akurat jest możliwość to mu daję od nas, jak nie to dostaje w łapkę ciastko ryżowe, skórkę chleba lub jakiś owoc ![]() Cytat:
jak jej powiedziałam co myślę, stwierdziła "dobra, sami zjemy z dziadkiem" a na drugi dzień przyniosła taką bez cukru ![]() Cytat:
spacer już zaliczyliśmy ![]() zdołowały mnie te liście leżące w parku ![]() nie chcę zimna, nie chcę czapek i kurtek |
|||||
|
|
|
#3681 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale cieplutko dzis bylo na szczescie ![]() zobaczcie https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
|
||
|
|
|
#3682 | |||
|
Zakorzenienie
|
Knedle. Chociaż jak robisz dobrą kapustę to też
Cytat:
Pewnie nie pomyślała, ale dziecko się nacierpiało.Cytat:
---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- W ogóle nie wiem dlaczego zdrabnia się - śniadanko, obiadek, deserek, kolacyjka w kontekście dzieci ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- W Biedronce są szampony o 25% taniej
|
|||
|
|
|
#3683 |
|
Zakorzenienie
|
gotujesz ziemniaki, trochę więcej niż zwykle na obiad, przeciskasz przez praskę, jak ostygną dajesz 2 jajka i mąkę ziemniaczaną gdzieś 1/3 ilości ziemniaków, sól, wyrabiasz ciasto, szykujesz sliwki(pokroić w kostkę)bierzesz kawałek ciasta, robisz placek jak schabowy na to kładziesz sliwki, posypujesz cukrem i zawijasz w kulkę jak pączka
gotujesz potem kilka minut w osolonej wodzie, gotowe![]() kapustę to kroję gotuje normalnie jak młodą, czyli przyprawy, warzywa, przesmażony boczek, tylko dodatkowo dodaję obrane ze skóry pokrojone pomidory wszystko proste, bo nie mam zbytnio czasu na wielogodzinne epizody w kuchni
|
|
#3684 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jan ma dziś dzień "głupka" ![]() wszystko go cieszy ale do tego stopnia że mi się na głos do liścia śmiał w parku w domu jak myłam podłogę to rechotał, jak dotykał kolczyka w moim uchu to się śmiał, praktycznie cokolwiek powiem/zrobię to zaciesza |
||
|
|
|
#3685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przynajmniej jak tak je to się zaokrągliła trochę, waga też już ok 6,5 kg pokazuje
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2013-09-20 o 16:22 |
|
|
|
|
#3686 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
te ekspozycje to moim zdaniem też głupota (owszem, trzeba sprawdzic czy nie uczuli dziecka mleko krowie, miód, kakao, truskawki) ale żeby przeprowadzac ta ekspozycje nie wiadomo jak dlugi czas.... mój znowu wpierdziela, jakby nie widział jedzenia w ogóle. dziś przed spacerem zjadł jajecznicę z 2 jajek, kromkę chlebka z masełkiem i 1 cm kawałeczek parówki wkrojony do jajek, a za 30 na spacerze wołał ode mnie kawałek drożdżówy... matko
|
|
#3687 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale wyskoczyły jej takie dwa cuś na buzi - to nie są pryszcze, takie w kolorze skóry. Albo to po jajku albo pomidorach albo jeszcze czym innym albo nie ma związku. W sumie to nie wiem czy to uczulenie na coś
|
||
|
|
|
#3688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja też tak do jedzenia leci, wszystko by pochłonęła, jak widzi że ktoś je to nie przepuści
|
|
#3689 |
|
Zakorzenienie
|
Musso a z ilu mniej więcej ziemniaków robisz?
|
|
|
|
#3690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także też tej całej ekspozycji nie było a do jedzenia widzę wszystkie dzieci tak - Jan niby po misce kaszki ale jak widzi że jem kanapkę to chce też ![]() pisałyście dziś o tych grzybach jak byłam mała to mama w domu mi nie dawała a w zerówce w nas wmusili na obiad ![]() po tym było całą noc i wyobraźcie sobie że od tamtej pory grzyba nie tknęłam i nie tknę |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:03.

ja się trzymam tego, że do 7 roku życia nie daje się dzieciom grzybków i pilnuje tego nawet u kogoś
ślub 2.06.2007
Klaudia 16.10.2009
Adam 18.11.2012

) a ta no przecież jej nie stawiam 

No ale trza być twardziochem a nie mięciochem. Duże dziewczynki nie szamią cycków.
myślicie, że wyjdzie? Tylko nie wiem ile cukru dać i czy w ogóle dawać, bo biała jest słodka 

całą noc i wyobraźcie sobie że od tamtej pory grzyba nie tknęłam i nie tknę