Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3. - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-20, 12:51   #1171
maria28
Kniaginia

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3.

Kasia, dla Milusia za pół roczku!

Dziękuję wszystkim za życzenia i kciuki
Ciasto już w piekarniku. Pachnie super!
Ale gdyby nie wyszło to i tak jeszcze muffinki zapodam

Cytat:
Napisane przez oldzinx Pokaż wiadomość
Muszę się pochwalić. Tomek właśnie wpakował stopę do buźki, haha ale to śmieszne

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
ale jak to, pierwsze?
Tak jakoś. Ja nie słodyczowa i nie ciastowa. Wolę pikantne, słone i kwaśne smaki.
W przeciwieństwie do TŻ, więc mam nadzieję, że się ucieszy, jak mu wreszcie żona ciasto upiekła

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
A no i moja klucha obrotna może i za bardzo nie jest ale za to nadrabia gadaniem, ciągle jest dadadada, bababa, bububu i moje ulubione mamamamam, choć mamamamm jest w chwilach rozpaczy
To u nas odwrotnie. Chyba za często Róży lustro pokazuję

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
A na jakie ciasto się w końcu zdecydowałaś?
Szarlotka spod samiuśkich Tater

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Jednak marchewki nie polecam bo jakoś dziwnie sie oddziela po rozmrożeniu
Właśnie dynia tak samo. Pomroziłam kilka pojemniczków z moim przecierem dyniowym i dupka. Po rozmrożeniu wytrąciła się woda, a oddzielnie w niej pływały kawałeczki dyni. Taka konsystencja już Róży nie smakowała.
Spotkałyście się z tym? Teraz kupiłam dynie i zrobię kilka świeżych do zjedzenia od razu, już nie będę mrozić.

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
My jutro chrzcimy i mam stresa. Trzymajcie kciuki.

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
florek narazie mama i od wczoraj baba
Fajnie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
He he, ja swoje pierwsze piekłam w zeszłym roku na Wielkanoc bodajże
No! Bo już się czułam jak jakiś...kosmita
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:53   #1172
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Kasia - moc uścisków i buziaków dla Milusia i drugie tyle cierpliwości dla Ciebie

A no i moja klucha obrotna może i za bardzo nie jest ale za to nadrabia gadaniem, ciągle jest dadadada, bababa, bububu i moje ulubione mamamamam, choć mamamamm jest w chwilach rozpaczy
dziekuje - szczegolnie za te dodawanie sily

za gadule.

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Kasia, dawaj rogaliki
zapraszam jeszcze o dziwo zostalo mi jakies 20sztuk :P

Cytat:

yyy jakiego Kacperka ?
o ja ci Pierduuuuuuuuuuuuuu ... o wybaczenie. mialo byc Karolka, nie wiem skad ten Kacperek mi sie wziol

Cytat:
Zła jestem, bo pierwszy termin ustalony był na połowę sierpnia, ale kilku osobom nie pasował, bo miały jechać na wakacje. Pierwszy dogodny dla nich termin to właśnie jutro, tak też ustaliliśmy z księdzem. Specjalnie pod nich. A oni nigdzie na wakacje nie pojechali Zrobiłabym w sierpniu, odpadł by problem cieplejszego ubierania, złej pogody, a przede wszystkim miałabym to już za sobą...
no o za wredne osoby, pamietam o kim mowisz :P
no i na pewno wszytsko pojdzie jak po masle,

ja sama az sie boje BN kiedy to my Milusia bd chrzcili

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
Dziewczyny a może by tak na pierwszą stronę wrzucić, bo sporo tego a przydatne
juz sobie pootwieralam podglad strony i - w wolenj chwili rzucem na 1wsza strone.

obecnie zaraz zmierzamy isc spac ... a Milus zrobil bardzo smierdzacy prezent, az boje sie otwierac tak cuchnie

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:55   #1173
monnagiovanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Mamy dziś rocznicę, a Różak jak na złość nie idzie spać. Zawsze o tej porze już śpi.
Nie chce mieć rodzeństwa

Cytat:
Nie jesteś Kiedyś znosiłam Krzysia w gondoli, ale już za ciężki jest i nie mam wyjścia Ale uprawiam wyczynowo biegi na złamanie karku z pustą gondolą po schodach
He he, ja też, z tym że ja nigdy nie znosiłam w gondoli, bo od początku go nie mogłam unieść

Cytat:
Mój to chyba nigdy nie wpakuje stópki do buzi, ciągnie ją, tarmosi, a stęka przy tym jakby nie powiem co robił Jemu to chyba brzuchol przeszkadza
mojemu też. Tż jak go kąpie, to mówi, że mały ma celulit na brzuchu.

za pół roczku Milusia
Stary 2013-09-20, 13:11   #1174
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
aha a pękło Wam juz 8 ?
Już 8,300
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 14:11   #1175
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie piekła, nie piekła, a jak zaczęła, to 2 od razu
Moje pierwsze ciasto upiekłam ciasto dla TŻ w naszych początkach - wszak przez żołądek do serca

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
no o za wredne osoby, pamietam o kim mowisz :P
Hehhe no właśnie nie o nich

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
Już 8,300
Zacna waga

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 14:45   #1176
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:

o mniam mniam na pewno sie uda
Cytat:
obecnie zaraz zmierzamy isc spac ... a Milus zrobil bardzo smierdzacy prezent, az boje sie otwierac tak cuchnie
marcelek tez mi dzsiiaj zrobil niespodziewanke - body i spodnie juz zaprane

Cytat:
Już 8,300
ale rosnie, chce nadrobic kolegow

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
Wszystkie pododawałam sobie do zakładek Te od BYou też
a jeszcze zapomnialam o bubinkowo swietne wpisy
http://bubinkowo.blogspot.de/

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-09-20 o 14:53
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 16:31   #1177
Tasia34
Wtajemniczenie

Aaaaaale fajny spacer Z moją koleżanką i narzeczoną Krzysia Piękna pogoda, słońce, bezchmurne niebo... Dziś naprawdę cudna jesień

Krzyś pełza na maksa, ma chłopak speeda; co chwila złazi z maty i gdzieś "pędzi" Muszę ciągle na Niego patrzeć I interesuje Go dosłownie WSZYSTKO
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-20, 16:34   #1178
kasia86bgo
Zakorzenienie

Cytat:
Już 8,300
zacna waga

Cytat:

Hehhe no właśnie nie o nich
ooo a to ci niespodziewajka .... tak czy siak za pokrzyzowane plany

Cytat:
marcelek tez mi dzsiiaj zrobil niespodziewanke - body i spodnie juz zaprane
dalam rade .... ale bylo trudno oj dawno takiej ''bomby'' nie bylo oj dawno.

udalo nam sie spac prawie 2h ...!!! z jedna pobudka po 30min ale dalam mleko i poszedl spac dalej

teraz cwiczy na macie choc jak mlodsza raz do niego ''Emilianku MNIEJ STEKANIA WIECEJ RUCHU ''

i o dziwo moja starsza tez wpadnie w odwiedzinki .... uff zostalo mi 10 rogalikow, zebym ich nie jadla zebym ich nie zjadla - no ale odmrazam sobie BIGOS ktory przywiozlam w Grudniu

Stary 2013-09-20, 18:09   #1179
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Hej!

Dziękuje wszystkim za miłe komentarze i gratulacje (także na FB).

Wesele jak już wspominałam udało się, wybawiłam się za wszystkie czasy W sobotę była bieganina, bo u fryzjera i kosmetyczki się przeciągło, zapomnieliśmy kwiatków z domu i bukietu, także spóźniliśmy się do Urzędu 15 minut Mały był z nami w urzędzie, siedział w foteliku i śmiał się na głos hehe. Porobiliśmy kilka fotek a potem wyjechaliśmy do Zajazdu, w którym odbyło się wesele. Pierwszy taniec - mega stres, bo nie mieliśmy czasu a TŻ nie chciał się uczyć, więc wyszło lipnie, ale co tam Kubuś był podczas wesela pod opieką kolezanki, z czego się mega cieszyłam, bo bałabym się zostawić go obcej osobie. Wesele trwało do 4, ale pod koniec głównie siedzieliśmy przy stole, bo nikt sił już nie miał tańcować. Całe szczeście miałam buty na zmianę - ćwiczki/czeszki bo inaczej bym padła na parkiecie.
Ogólnie było super, choć się denerwowałam czy będzie się ludziom podobało, ale staraliśmy się jak mogliśmy. Ciągle TŻ do tańca porywałam, żeby nie zamulać i zabawa trwała
Wrzucam jeszcze foteczkę sprzed urzędu i z poprawin.

A co do Kubusia to dziś byliśmy na szczepieniu i lekarka powiedziała, że malo przybrał. Ma 4,5 miesiąca i wazy 7480g, kazała nie dawać kaszek, słoiczki można no i zwiększyć ilość mm, dawać czasami Bebiko 2, na noc też mm. Być może nie najada się z moich cyców
Troche to dla mnie dziwne, bo na siatkach jest ledwo poniżej 50 Kontrola za miesiąc i być może zleci badanie krwi.
A po szczepieniu Kubuś mega marudny, musiałam go nosić i śpiewać mu, teraz padł i zobaczymy ile pośpi, temp. jest ok bo sprawdzamy

Edytowane przez Demeter
Czas edycji: 2013-09-23 o 11:16
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 18:23   #1180
LiwkaO
Wtajemniczenie

hej Laski witamy sie po pierwszym tygodniu pracy. Uffffff. Nie jest źle ale mam duuuuuuuuuużo roboty a będe miała jeszcze wiecej takze na wizaż to już raczej czasu nie będzie eh...będę podczytywać ale rzadko kiedy będę się udzielać. Babcia radzi sobie bardzo dobrze, chwali Misie, że jest bardzo grzeczna i nie płacze w ogóle. Także jestem o nią spokojna. Problem będę miała w październiku bo babcia jedzie do sanatorium i nie mam z kim małej zostawić ale będę cos kombinowac
dla półroczniaków trzym kciuki za wszystkie nasze maluszki
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 19:32   #1181
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Hej!

Wesele jak już wspominałam udało się, wybawiłam się za wszystkie czasy W sobotę była bieganina, bo u fryzjera i kosmetyczki się przeciągło, zapomnieliśmy kwiatków z domu i bukietu, także spóźniliśmy się do Urzędu 15 minut Mały był z nami w urzędzie, siedział w foteliku i śmiał się na głos hehe. Porobiliśmy kilka fotek a potem wyjechaliśmy do Zajazdu, w którym odbyło się wesele. Pierwszy taniec - mega stres, bo nie mieliśmy czasu a TŻ nie chciał się uczyć, więc wyszło lipnie, ale co tam Kubuś był podczas wesela pod opieką kolezanki, z czego się mega cieszyłam, bo bałabym się zostawić go obcej osobie. Wesele trwało do 4, ale pod koniec głównie siedzieliśmy przy stole, bo nikt sił już nie miał tańcować. Całe szczeście miałam buty na zmianę - ćwiczki/czeszki bo inaczej bym padła na parkiecie.
Ogólnie było super, choć się denerwowałam czy będzie się ludziom podobało, ale staraliśmy się jak mogliśmy. Ciągle TŻ do tańca porywałam, żeby nie zamulać i zabawa trwała
:
gratuluje udanego wesela i wszytskiego naj na nowej drodze, bo nie składałam \
qwerto-ja wypozyzczalam za 40zł przy Armii Krajowej w garażach tam jest komis, ale osttanio była kartka, ze likwidacja, jesli nie zamkneli jeszcze (chyba miał byc do końca wrzesnia) to moze by dało sie i kupic za grosze GAjerek pierwsza klasa- nie uzywany jeszcze z metką
Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
hej Laski witamy sie po pierwszym tygodniu pracy. Uffffff. Nie jest źle ale mam duuuuuuuuuużo roboty a będe miała jeszcze wiecej takze na wizaż to już raczej czasu nie będzie eh...będę podczytywać ale rzadko kiedy będę się udzielać. Babcia radzi sobie bardzo dobrze, chwali Misie, że jest bardzo grzeczna i nie płacze w ogóle. Także jestem o nią spokojna. Problem będę miała w październiku bo babcia jedzie do sanatorium i nie mam z kim małej zostawić ale będę cos kombinowac
łączę się w bólu
U nas szpital na peryferiach cz. 2. tż wziął 1 antybiotyk, poprawy było 3 dni a teraz jedzie na drugim, gardło zawalone i temp. 38+.... Moja mama przez to ma kacperka jak jestem w pracy, a od niego zero pomocy, bo wyniosl sie do drugiej komnaty, co by nie zarazac...do tego dziecko, albo z tesknoty za mna albo z powodu idących górnych jedynek, budZI sie w nocy po 5 razy...chodze jak ZOmbi....Ale co nas nie zabije...
Poza tym w końcu mieścimy sie w siatce centylowej ledwo, ledwo, ale zawsze;p KAcper waży 10,3kg;D a zmierzyła go chyba zle, bo znow wyszło73,a ja widze, po łaszkach,ze urósł od osttaniej wizyty
A i nie łudzcie sie nie nadrobiłam Was;p tylko 2 stroy dałam rade;p Do miłego
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-20, 19:42   #1182
monnagiovanna
Raczkowanie

Demeter za weselicho
A to rzeczywiście dziwne z tą wagą, bo przecież prawie 7,5 kilo dla 4,5-miesięcznego dziecka to jest ok i centyle też to pokazują. A może jakoś drastycznie przystopował z przybieraniem i dlatego kazała dokarmiać Mój w tym samym czasie ważył 8 kg i lekarka mówiła na szczepieniu, że jest dorodny, więc jakby miał te pół kilo mniej, to myślę, że byłoby ok.
Stary 2013-09-20, 20:10   #1183
kasia86bgo
Zakorzenienie

Cytat:
Hej!

A co do Kubusia to dziś byliśmy na szczepieniu i lekarka powiedziała, że malo przybrał. Ma 4,5 miesiąca i wazy 7480g, kazała nie dawać kaszek, słoiczki można no i zwiększyć ilość mm, dawać czasami Bebiko 2, na noc też mm. Być może nie najada się z moich cyców
Troche to dla mnie dziwne, bo na siatkach jest ledwo poniżej 50 Kontrola za miesiąc i być może zleci badanie krwi.
A po szczepieniu Kubuś mega marudny, musiałam go nosić i śpiewać mu, teraz padł i zobaczymy ile pośpi, temp. jest ok bo sprawdzamy
raz jeszcze najlepszego fajowo ze sie udalo

co do wagi, biorac pod uwage jaka mial jak sie urodzil, to ladnie przybiera Milus ma 6m i wazy 7650 !! haha. wiec sie nie boj sa - i na pewno bedzie dobrze.

Cytat:
bedzie dobrze, wazne ze dziecie nie placze i ma sie wspaniale
'' szczeliwa mama to szczeliwe dziecko ''

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
łączę się w bólu
U nas szpital na peryferiach cz. 2. tż wziął 1 antybiotyk, poprawy było 3 dni a teraz jedzie na drugim, gardło zawalone i temp. 38+.... Moja mama przez to ma kacperka jak jestem w pracy, a od niego zero pomocy, bo wyniosl sie do drugiej komnaty, co by nie zarazac...do tego dziecko, albo z tesknoty za mna albo z powodu idących górnych jedynek, budZI sie w nocy po 5 razy...chodze jak ZOmbi....Ale co nas nie zabije...
Poza tym w końcu mieścimy sie w siatce centylowej ledwo, ledwo, ale zawsze;p KAcper waży 10,3kg;D a zmierzyła go chyba zle, bo znow wyszło73,a ja widze, po łaszkach,ze urósł od osttaniej wizyty
oj biedasiu moja kochana zycze mega mega Zdrowia by zadne powazniejsze chorobsko nie dopalo, a jak tak to maja ode mnie

coscie malusio napisaly

lece sie plumkac i do spania

aaa i pochwale sie jutro mam Wychodne, siostra mi z Milusiem zostanie a ja ide na piwo i disco z ''polskimi mamusiami'' z miasta.

Stary 2013-09-20, 20:58   #1184
qwerto
Przyczajenie

To i ja dziękuję ślicznie

Cytat:

Zła jestem, bo pierwszy termin ustalony był na połowę sierpnia, ale kilku osobom nie pasował, bo miały jechać na wakacje. Pierwszy dogodny dla nich termin to właśnie jutro, tak też ustaliliśmy z księdzem. Specjalnie pod nich. A oni nigdzie na wakacje nie pojechali Zrobiłabym w sierpniu, odpadł by problem cieplejszego ubierania, złej pogody, a przede wszystkim miałabym to już za sobą...
ja będę się stresować za tydzień.

Cytat:

Oj zjadłabym....

Cytat:
Już 8,300
za wagę

Cytat:
Zdrówka

Dziękuje wszystkim za wskazówki dotyczące komisów i sklepów z dziecięcymi ciuszkami na chrzciny. Ostatecznie udało nam się kupić sukieneczkę, czapeczkę i buciki w komisie przy kompozytorów polskich- w "leosiu", polecam. Wogóle mieliśmy dzisiaj zaganiany dzień, ja jeszcze wcześniej poleciałam do pracy złożyć podanie o urlop rodzicielski a moje Dziecię po całym dniu atrakcji padło o 20, ciekawe o której wstanie na pierwsze jedzonko nocne... także czas na łóczeczko...
qwerto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 21:09   #1185
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

a czemu tu tak pusto? wszystkie juz weekend maja?

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 21:33   #1186
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
jak dla mnie 7,5 kg w wieku 4,5 m-cy to bardzo dużo. Jakub w tym wieku po porządnym dokarmianiu ważył niewiele ponad 7 i słyszałam od lekarzy, że za dużo i powinnam mu delikatnie ograniczyć jedzenie, zastępować część mm słoiczkami.
nie wiem jakie przyrosty miał wcześniej, jaka była poprzednia waga ale chyba nie dokarmiałabym dziecka na 50 centylu. chyba, że do tej pory zawsze był na dużo wyższych centylach i nagle spadł póki co ma bardzo dobrą wagę ale pediatrą nie jestem, to tylko moja intuicja.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 05:07   #1187
achna79
Rozeznanie

Hejooo witam się z Wami po długiej przerwie. Niby Mikołaj nie jest jakoś specjalnie absorbujący ale jakoś brak mi czasu na wizaż Jakaś niezorganizowana widocznie jestem.

Przede wszystkim witam nowe mamusie
I nowe ząbki i raczkujące dzieciaczki ... a Karolek to już w ogóle mistrz szok

I wesele się odbyło, wszystkiego naj naj Demeter

I za ochrzczone dzieciaczki i za przyszłe chrzty i za piękną pogodę.

I co tam jeszcze. ogólnie jestem na 13 stronie tego wątku i na 40-ej starego więc pewnie tamtego już nie nadrobię.

Mikołaj chowa się zdrowo (odpukać) i od jakiegoś czasu strasznie się wyrywał jak widział, że coś jemy. Więc zaczęłam mu podawać jabłuszko, a tu czytam, że jednak od warzywek trzeba zacząć? Ja się strasznie boję tej marchewki i tych zaparć a co z kalafiorem i brokułami jak to wzdymające ehhh ) no nic jakoś to przetrwam. I Mikołaj mam nadzieję też :P

A Wy jak podajecie pierwsze jedzonko? Tzn od czego zaczynałyście, przez ile dni dane warzywo i owoc i w jakich ilościach przede wszystkim?
Te schematy dla mnie mało zrozumiałe i nie wiadomo którego się trzymać.

I jeszcze temat leżaczków .... jakiś fajne macie? Ja mam póki co bright stars ale Mikołaj już z niego wyrasta powoli no i zaczyna mi siadać w tym bujaczku więc czas na jakiś większy.
A ile kg ma to nie wiem ale coś koło 7

No to tyle, specjalnie nie szłam spać żeby nadrobić chociaż 4 ostatnie strony i coś do Was napisać. Muszę się wziąć w garść i czytać Was regularnie bo piszecie same ciekawe rzeczy, a mnie to omija

A co się stało z Nestelle? Jakiś kwas znów był czy brak czasu?

I widzę, że OC ani Ptaszek jeszcze nie wróciły.

Pozdrawiam Was cieplutko i już chyba spać nie pójdę (nie śpię od 4, musiałam nadrobić wątek no i uśpić Mikołaja ). Przed 9 przyjedzie pan założyć nam rolety więc zabiorę się za uprzątanie parapetów.

Do potem ....

Ahaaa i co z glutenem? Jak wprowadzać i kiedy? Karmię cyckiem. Podawać kaszkę? Czy jakieś danie z glutenem? Czy po prostu, jak tu któraś pisała, chlebek do "pomemłania"? A jak kaszkę na mleku to na jakim? MM? Bo swojego to nie mam z czego już ściągnąć. Nadwyżki brak Ze 4 woreczki się mrożą ale to za mało. hmmm

Edytowane przez achna79
Czas edycji: 2013-09-21 o 05:13 Powód: skleroza
achna79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 05:09   #1188
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Hej
jestem daleeeko w tyle. do tego poucinało mi cytaty z wtorku

niewiele pamiętam ale :

dla Roszpunki za pełzanie do tyłu

dla despowej Emilki za żółtko

a! Despa ja uwielbiam olejki do kominków chociaż już dawno nie odpalałam, bo tż twierdzi, że śmierdzi a teraz nie ruszam, bo wydaje mi się, że na ulotce było, że nie można przy małych dzieciach. no ale ja miałam jakieś zwykłe za 5zł

my powoli wracamy do żywych. Karol we wtorek wieczorem dostał gorączki. pierwszy raz budził się w nocy i to jeszcze z płaczem. dałam paracetamol ale niewiele pomogło. w środę poszliśmy do lekarza (specjalnie o takiej godzinie żeby tego naszego głąba nie było i żeby kto inny przyjął) no i osłuchowo czysty, dostaliśmy nasivin, jakieś czopki i paracetamol co 6 godz. (ew. nurofen pomiędzy dawkami jeśli gorączka by się utrzymywała) no i wczoraj w końcu gorączka odpuściła katar i kaszel nadal są, ale wczoraj osłuchowo też czysty więc nic nie kazała brać.

Lekarka twierdzi, że to od zębów bo ma okropnie opuchnięte górne jedynki ale sama nie wiem, bo akurat tż był chory i ja...może się nałożyły te dwie sprawy... ale jak wychodziły dolne jedynki to nic oprócz pisków się nie działo
Stary 2013-09-21, 06:44   #1189
monicca1989
Zakorzenienie

Hej

Filip dzisiaj kończy pół roczku

Cytat:
Właśnie dynia tak samo. Pomroziłam kilka pojemniczków z moim przecierem dyniowym i dupka. Po rozmrożeniu wytrąciła się woda, a oddzielnie w niej pływały kawałeczki dyni. Taka konsystencja już Róży nie smakowała.
Spotkałyście się z tym? Teraz kupiłam dynie i zrobię kilka świeżych do zjedzenia od razu, już nie będę mrozić.
Dyni jeszcze nie wyciągałam, muszę spróbować. Ale ogólnie nie przekonałam sie do takiego sposobu, wolę jednak pomrozić w całości i gotować.
Dynię pomroziłam też pokrojoną w kostkę i gotuję na parze z innymi warzywami, tyle, że wyciągam ją wcześniej bo szybko jest miękka.

Cytat:
za prezent

Cytat:
Już 8,300
Piekna waga

Cytat:
Hej!

Co do wagi i dokarmiania Kubusia to jestem w szoku, że dla pediatry taka waga to mało Mój ma 6 m-cy i waży jakieś 7,7kg

Cytat:
za pierwszy tydzień pracy
a Miśkę jak bym mieszkała bliżej to bym Ci popilnowała ale do Ciebie mam chyba najdalej

Cytat:
łączę się w bólu
za wagę. 10 pękło
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-21, 08:02   #1190
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez formicula Pokaż wiadomość
kwiatuszekkk21 - Hania ma stwierdzone AZS chyba od pierwszego miesiąca - miała uporczywie nawracającą ciemieniuchę, ciągłą wysypkę na twarzy, uszach i delikatniejszą na całym ciele. Podobno miało to związek z alergią na mleko krowie. Rzeczywiście jestem na diecie całkowicie beznabiałowej i z jej skórą jest całkiem dobrze. Tylko raz używaliśmy maści ze sterydem pod szyją - ale tam nic nie pomagało, a strasznie się drapała.
a jak ta wysypka wyglądała?

w czym teraz kąpiesz Hanię i czym smarujesz?

Cytat:
wczoraj ROszpunka zjadła jajeczko łyżeczką, takie podziabane suche bo Mąż chciał karmićtylko potem całego niekapka wody wypiła
u nas też poszło żółtko z łyżeczki. trochę rozgniotłam i dawałam z łyżeczki albo z palca. zajadał się jak dziki

Cytat:
Napisane przez nati_85 Pokaż wiadomość

Uwaga: w końcu mamy ząbka mama znalazła i Tż już obiecał mi sukienkę

Cytat:
Napisane przez qwerto Pokaż wiadomość
Cześć! Jestem mamą 5-miesięcznej Marysi i chciałabym do Was dołączyć jeśli nie macie nic przeciwko
Witaj

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość

no ale szybko macie, a nie "w końcu" hihi
Michaś ma prawie 7 miesięcy i nie ma, Jula miała pierwszy ząbek na roczek
podobno zazwyczaj ilość ząbków to wiek dziecka - 6
u nas akurat się nie sprawdziło bo Karol w wieku 5,5 miesiąca miał 2 zęby

Cytat:
hehe no ja nie mam poprasowanych, jeszcze w ciąży zaczęłam prasować pieluchy tetrowe i po 1. dostałam k***, po 2. nie widziałam różnicy przed i po. Suszą się ładnie rozwieszone, po zdjęciu nie wyglądają źle, więc po co mam sobie dodawać roboty.
pieluchy to akurat pikuś, łatwo się prasuje ale pajace, śpiochy i bodziaki z zakładkami przy szyi doprowadzają mnie do szału

Cytat:
ahh i mialam wstawic gadzety, kupilam juz z mysla o rozszerzaniu diety kubeczek doidy do nauki picia z kubka, sliniaczek z rekawkami i ten gryzak co polecalyscie na owoce (kupilam z koncowka silikonowa, te z siateczka podobno odradzane sa ze wzgledu na utrzymanie czystosci, ciezko sie je myje).
super gadżety a Marcelek
miałam podobne myśli odnośnie tej silikonowej końcówki, bo mój nie smoczkowy i zastanawiałam się czy będzie chciał z tego jeść i czy właśnie nie działa to jak smoczek. w końcu wzięłam siateczkę i teraz klnę na czym świat stoi bo po banananie tego po prostu nie da się odmyć

Dziewczyny jak i czym Wy czyścicie te siateczki?
Stary 2013-09-21, 08:44   #1191
BYou
MBZ♥

Dzień dobry

Kwiatuszku, moja też niesmoczkowa ale z tego gryzaka kidsme ładnie zajada siatkowe wywaliłam bo mnie coś strzelało jak miałam to myć/prać:/
Cieszę się, że po gorączce już ani śladu
U nas 2 dolnej jedynki pojawiły sięprzed 5 misc także nie ma na to reguły

Demeter jeszcze raz najlpeszości pieknie wyglądaliście
Co do wagi to macie jakiś spadek na siatce centylowej??Roszpunka na 5 msc ważyła 7060 i było ok

Maria i jak ciacho?

Liwka fajnie, że się tak poukładalo z pracą i Misiąale brak Cię tu

Klementyna za wagęmam nadzieję, że nocki się uspokoją

Achna, omaj gad ile pytań
leżaczek też mamy z bright starts ale taki do 18 kg
gluten przy kp to chyba najlepiej przy karmieniu wprowadzać pod osłoną matczynego mleka-chyba po 6msc jeśli mnie pamięć nie myli. Ale co lekarz to inaczej. Może Dziewczyny kp Ci doradzą.
Z wprowadzaniem owoców i warzyw też różne szkoły są. Ja zaczęłam od jabłka, potem marchewka i reszta i nie było problemówzacznij od 3 łyżeczek i obserwuj. Słoiczek otwarty maks 48 godzin. najpierw jednoskładnikowe potem dwu i reszta
kaszki są mleczne i bezmleczne np z holle. Skórki od chlebka nie daję bo się boję zakrztuszenia-gluten podaję jako najwzwyklejszą kaszkę mannę

Kasia i jak tam?rogalików starczyło?

Tasiu za pełzakowanie

Roszpunka ma nową pozycje do spania czym przyprawia mnie o zawał serca: na brzuszku ale tak jakby klęczała-jak muzułmanin na modlitwach przy próbie wyprostowania stópek się denerwujeże Jej tak wygodnie

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 08:55   #1192
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
i lekarka powiedziała, że malo przybrał. Ma 4,5 miesiąca i wazy 7480g, kazała nie dawać kaszek, słoiczki można no i zwiększyć ilość mm, dawać czasami Bebiko 2, na noc też mm.
w szoku jestem (wiadomo, że każde dziecko inne, inna waga startowa, ale...).
on dotąd tylko na piersi?!
mój przybierał ok. 120 tygodniowo (jak miał 4 miesiące i ważył 6160) i wtedy lekarka kazała wystartować ze słoiczkami. ale o mm nie wspomniała... z resztą nie było gadki, że mało przybiera, tylko, że mógłby więcej, bo jest w dole siatki

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
jak dla mnie 7,5 kg w wieku 4,5 m-cy to bardzo dużo.

Cytat:
Poza tym w końcu mieścimy sie w siatce centylowej ledwo, ledwo, ale zawsze;p KAcper waży 10,3kg;D
hehe już nie mam takiego szoka jak wcześniej ale cały czas duży chłopak

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
no i wczoraj w końcu gorączka odpuściła

Cytat:

Roszpunka ma nową pozycje do spania czym przyprawia mnie o zawał serca: na brzuszku ale tak jakby klęczała-jak muzułmanin na modlitwach przy próbie wyprostowania stópek się denerwujeże Jej tak wygodnie
hehe foty! foty!

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 09:05   #1193
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cytat:
a czy ktos zna opinie o tych sliniaczkach z kieszonka, do ktorego wpadaja okruszki? (ciekawe, czy to sie sprawdza)
ja mam podobny z biedronki. kiedyś kupiłam za 6zł u nas się sprawdza, bo materiałowe sliniaki idą od razu do buzi a i plus za łatwe czyszczenie

Cytat:
ja mam taki z kieszonką z kubusiem były w biedronce jakiś czas temu i fajne są używamy można zmyć zamiast prać no i tego do buzi nie weźmie bo jest sztywny
o właśnie, taki mam tylko z myszką miki

Cytat:
Filip dzisiaj pochwalił się nową umiejętnością. Zaczął piszczeć! Nie miałam pojęcia, że dzieci mogą aż tak piszczeć, szok! Uszy mnie bolały Owszem wcześniej krzyczał, jęczał, marudził ale te piski dzisiejsze to śpiewaczka operowa by się nie powstydziła
hehe to teraz się nasłuchasz mój wczoraj tak piszczał, że aż zachrypł jak zaczyna piszczeć to my z tż siebie nie słyszymy no ale u nas to oznaka nadchodzących zębów

Cytat:
Napisane przez oldzinx Pokaż wiadomość
Muszę się pochwalić. Tomek właśnie wpakował stopę do buźki, haha ale to śmieszne

jeszcze 2 strony

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-21, 09:12   #1194
BYou
MBZ♥

Pani, w fotoklubie

Maria bo wczoraj zapomniałam, dynię pokroiłam w kostkę i pomroziłamteraz tylko wyjmuję i paruję

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 10:05   #1195
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cytat:
Mialam już dawno Wam to zaproponować bo temat wagi jest ciągle walkowany... ja kupiłam wage na all zaraz po wyjściu ze szpitala (mieliśmy nakaz kontroli wagi) i jestem baaardzo zadowolona, zawsze kiedy chce to sobie dziecko zważe, najcześciej co kilka dni przed kąpaniem. Nie chodze po przychodniach i nie żyje w niewiedzy ile waży czy ile przez tydzien przybrał .... bo sama sprawdzam.
można kupić albo wypożyczyć. jak na początku mieliśmy problemy z przybieraniem to właśnie wypożyczyliśmy wagę z poradni laktacyjnej. chyba wyszło 40zl/miesiąc

Cytat:

Milus ma juz pol roczku - leje kazdej po COLI
wszystkiego najlepszego! polej mleczka Milusiowi

Cytat:

co do drugiego- co za ludzie

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość

Dziewczyny, nie wiecie czy chusteczki Fitti w Biedronce to tylko teraz w tej promocji dostępne? Bo kupiłam i jak dla mnie super miękkie pachnące, jest napisane że bez parabenów, alkoholu i PEG-ów .
No i w tej promocji za 3 opakowania 10 zł a w paczce jest po 72 sztuki także super opłacalne.
od poniedziałku mają być po 8zł.taniocha

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1379701591

Cytat:

pięknie wyglądaliście

a co do wagi to na pewno nie jest mało... nie wiem czemu ta lekarka tak powiedziała.
mój jak miał 5 miesięcy ważył 7800 i to jest 50 centyl

Cytat:
za wagę i mieszczenie się w siatce

zdrówka dla tż

Cytat:

aaa i pochwale sie jutro mam Wychodne, siostra mi z Milusiem zostanie a ja ide na piwo i disco z ''polskimi mamusiami'' z miasta.
uuu szykuje się szalona noc

Cytat:
Hej

najlepszego

Cytat:
Dzień dobry

Kwiatuszku, moja też niesmoczkowa ale z tego gryzaka kidsme ładnie zajada siatkowe wywaliłam bo mnie coś strzelało jak miałam to myć/prać:/
a dawałaś w tym np. surowe jabłko? da radę z tego wyciumkać?

ufff nadrobiłam jestem szczęśliwa

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

to jeszcze pochwalę się nową umiejętnością Karola. leżąc na brzuchu zamaszyście macha głową w górę i w dół (czasem dodaje stukanie pięścią). przekomicznie to wygląda, brakuje tylko jakiejś rockowej muzyki chyba odnalazł by się na koncercie metalowym

a i zauważyłam, że ma przy górnej dwójce sine dziąsełko, jakby siniak... miał ktoś tak?
Stary 2013-09-21, 10:15   #1196
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Mikołaj chowa się zdrowo (odpukać) i od jakiegoś czasu strasznie się wyrywał jak widział, że coś jemy. Więc zaczęłam mu podawać jabłuszko, a tu czytam, że jednak od warzywek trzeba zacząć? Ja się strasznie boję tej marchewki i tych zaparć a co z kalafiorem i brokułami jak to wzdymające ehhh ) no nic jakoś to przetrwam. I Mikołaj mam nadzieję też :P
florek nie ma zaparć po marchewce ale wiecej niz pół słoika dziennie nie dostaje jej naraz. po brokułach nic mu nie bylo.

A Wy jak podajecie pierwsze jedzonko? Tzn od czego zaczynałyście, przez ile dni dane warzywo i owoc i w jakich ilościach przede wszystkim?
Te schematy dla mnie mało zrozumiałe i nie wiadomo którego się trzymać.
florek jak mu wybiło 6 mc to dostał 5 łyżek marchewki ale zjadł ze 3 bo mu nie smakowało. a drugi dzien zjadł 5, a na trzeci reszte słoika. potem dostał 5 łyżek brokułów, dalej z 8 łyżek.potem ok 8 łyżek groszku zielonego, na kolejny dzień reszte słoika. przedwwczoraj pół słoika marchew z ziemniakiem i wczoraj drugie pół. dziś miał być kalafior ale jest chory i odpuszczamy słoiki, dziś tylko cycek i kaszka.
I jeszcze temat leżaczków .... jakiś fajne macie? Ja mam póki co bright stars ale Mikołaj już z niego wyrasta powoli no i zaczyna mi siadać w tym bujaczku więc czas na jakiś większy.
A ile kg ma to nie wiem ale coś koło 7
ja mam to co ty firme z hippciem do 18kg.

Ahaaa i co z glutenem? Jak wprowadzać i kiedy? Karmię cyckiem. Podawać kaszkę? Czy jakieś danie z glutenem? Czy po prostu, jak tu któraś pisała, chlebek do "pomemłania"? A jak kaszkę na mleku to na jakim? MM? Bo swojego to nie mam z czego już ściągnąć. Nadwyżki brak Ze 4 woreczki się mrożą ale to za mało. hmmm
gluten dostał od 5mc tzn dostaje codziennie łyżeczke kaszki. miesiac pierwszy jadl kaszke manna mieszana z moim mlekiem, a teraz orkiszowa na wodzie, lyzke. chlebek nie bo w tym wieku za duża dawka glutenu dla dziecka
Cytat:
my powoli wracamy do żywych. Karol we wtorek wieczorem dostał gorączki. pierwszy raz budził się w nocy i to jeszcze z płaczem. dałam paracetamol ale niewiele pomogło. w środę poszliśmy do lekarza (specjalnie o takiej godzinie żeby tego naszego głąba nie było i żeby kto inny przyjął) no i osłuchowo czysty, dostaliśmy nasivin, jakieś czopki i paracetamol co 6 godz. (ew. nurofen pomiędzy dawkami jeśli gorączka by się utrzymywała) no i wczoraj w końcu gorączka odpuściła katar i kaszel nadal są, ale wczoraj osłuchowo też czysty więc nic nie kazała brać.

Lekarka twierdzi, że to od zębów bo ma okropnie opuchnięte górne jedynki ale sama nie wiem, bo akurat tż był chory i ja...może się nałożyły te dwie sprawy... ale jak wychodziły dolne jedynki to nic oprócz pisków się nie działo
dobrze że już lepiej

Cytat:
Hej

Cytat:

Florek chory! ma katar, zaraziłam go
jedziemy dzis do lekarza osłuchać się i zbadac

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 10:35   #1197
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Powiem Wam, że ja też w szoku, że za mało waży nie wiem co robić szczerze powiedziawszy. Poszłam do niej pierwszy raz - ona stwierdziła, że od 6 miesiąca dziecko powinno przystopowac a teraz przyrost powinien wynosić 800-900g a jest 600g. Mnie się wydawało, ze od 3 miesiąca powinien trochę przystopować.

Cytat:
Napisane przez mamaNastuni Pokaż wiadomość
Hej

Ja jestem ze wsi, ale mieszkałam prawie rok w mieście i znowu wróciłam do swojej rodzinnej wioski. Wiadomo na wsi spokojnie, czyste powietrze ale w mieście jest więcej atracji np. sklepy, kino. Trochę to dobija bo nie mam prawa jazdy( muszę w końcu zrobić) i tak na prawdę jestem trochę uwięziona bo nie mam tu za bardzo znajomych. Jeszcze ta pogoda... Chyba łapie mnie jakaś jesienna chandra.
My właśnie sie przeprowadziliśmy z Krakowa do mniejszej miejscowości, mieszkamy na wsi - w otoczeniu kaczuszki, kury, koniki no ale o jakims sklepie można zapomnieć. Na szczęscie mamy auto i oboje prawko. Raz wyszliśmy na spacer z Kubusiem w odwiedziny do mojej mamy i powiem Wam, że to była mega wyprawa. Ale cieszymy się bardzo z tego, ze mieszkamy w domu, przenieśliśmy sie z 4 piętra w bloku i jak narazie jest fajnie, choć wiadomo ze wszystko ma swoje plusy i minusy
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-21, 10:36   #1198
achna79
Rozeznanie

Dzięki laseczki za odpowiedzi już nieco jaśniej mi w głowie. Pokopiowałam odpowiedzi bo potem ich nie znajdę.

Panowie zakładają mi rolety, zamiatają podłogi, a ja na kompie :P Szkoda, że okien nie chcą pomyć ))

Kasia narobiłaś mi ochoty na te rogaliki. Muszę wyszperać gdzieś ten przepis już raz robiłam i są przepyszne

Florku zdrowiej szybciutko
Stary 2013-09-21, 10:58   #1199
oldzinx
Raczkowanie

Hej
Ja tylko na chwilę bo idę szykować się na parapetówkę do szwagierki

Demeter chyba twojej lekarce coś się pomyliło, że niby za mało? Tomek 2 tyg temu na szczepieniu ważył 6800 i pediatra (bardzo dobry, sprawdzony przez wiele mam z mojego miasta) stwierdził że Tomek "chłop jak dąb". Nic a nic do wagi się nie czepiał.

DO MAMUŚ Z KIELC (pisałam też na wątku kieleckich mam)
Poszukuję dla kuzynki która właśnie przeprowadziła się do CK (30tc) pielęgniarki/położnej środowiskowej. Sprawdzonej i rzetelnej która już teraz może ją odwiedzić i po porodzie oczywiście.
Wiadomości priv poproszę żeby nie było reklamy
Z góry dziękuję
Stary 2013-09-21, 11:03   #1200
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:

a dawałaś w tym np. surowe jabłko? da radę z tego wyciumkać?
ja daję. nie ciumka do końca (też zależy jaki gatunek jabłka, ja mam aktualnie dość twarde) - radochę ma i sok po buzi cieknie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość

Florek chory! ma katar, zaraziłam go
jedziemy dzis do lekarza osłuchać się i zbadac

Cytat:
od 6 miesiąca dziecko powinno przystopowac a teraz przyrost powinien wynosić 800-900g a jest 600g. Mnie się wydawało, ze od 3 miesiąca powinien trochę przystopować.
hm... od trzeciego na bank...
ma bardzo dobrą wagę.
karmisz tylko piersią?

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości