Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14 cz.19 - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-24, 10:30   #3091
myboyismine
Zakorzenienie

Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

Cytat:
Napisane przez moniczka_90 Pokaż wiadomość
zostały nam równe 4 miesiące do ślubu

ooo, to już za chwilę
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 10:38   #3092
justynkie
Wtajemniczenie

Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

Elrosa wiem co czujesz! Moja mama i mama TŻ też za dużo kłapią o ślubie. Już całą rodzina o wszystkim wie, a my mamy jeszcze dużo czasu i połowa rzeczy może się zmienić...
Mama TŻ jak usłyszała że kolorem przewodnim będzie pomarańczowy to była lekko zawiedziona bo chciała ubrać pomarańczową sukienkę a tak to nie może. Pytam dlaczego, na co ona że to będzie tego dnia mój kolor. Powiedziałam jej że przecież jakaś ciotka i tak może mieć pomarańczową to co, wygonię? Teraz dzwoni co jakiś czas i pyta czy nie zmieniliśmy koloru bo tak ją korci ta pomarańczowa sukienka. Jak dla mnie to ona może się ubrać w worek na ziemniaki, nie interesuje mnie to.
Więcej już nic nie mówię nikomu, ani o sukience, ani o zaproszeniach, pierwszym tańcu. NIC

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 10:38   #3093
Anesthesia
Wtajemniczenie

Elrosa, kiepsko wyszło, ale Ty masz 100% racji... musisz to jakoś delikatnie z mamą omówić, że nie lekceważysz swojej rodziny i wyjaśnić jej, o co Ci chodzi. Mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni

Co do kliku ślubów w ten sam dzień, (nie)stety obecnie to w zasadzie standard, szczególnie w sezonie... Ale da się to łatwo ogarnąć, wiele PMek tak ma, a ich śluby i tak są niezapomniane, na pewno dacie radę

Mnie jest za to trochę żal, że tam, gdzie my bierzemy ślub, nie można chyba obsypywać nowożeńców ryżem ani grosikami czy płatkami róż... a mnie się zawsze szalenie podoba po wyjściu z ceremonii takie obsypywanie

Co do ciast, to ja nawet nie wiem, czy u nas będą na stołach, czy nie, ale wydaje mi się,że tak i ja wolę taką opcję. Z owoców rezygnujemy bo na naszej sali to dodatkowa opłata, a niestety finanse ograniczone - ale z tego, jak rozmawiałam z ludźmi, niewiele się je owoców, jak coś to przeważnie i tak tylko winogrona schodzą, ew. banany dla dzieci. To może same winogrona dokupimy.
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 10:50   #3094
Elrosa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
Elrosa współczuję następnym razem nie mów mamie, że np. są noclegi, ale są noclegi już rozdysponowane dla gości TŻta
Ona też przeżywa ślub córki i pewnie najpierw robi potem myśli
W tym sęk, że myśmy to mówili od początku! Najpierw spisaliśmy listę gości, z zaznaczeniem kto jest skąd i kto potrzebowałby noclegu... tej cioci akurat nie miałam na liście, ale już np. mojego wujka ze Śląska tak, i nim się kazała nam nie martwić, bo się znajdzie dla nich miejsce u nas w mieszkaniu...
Naprawdę nie wiem, co jej przyszło do głowy

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
Mama trochę nie zastanawia się nad tym co mówi i robi...
Nawet nie trochę...

Cytat:
Napisane przez Ad rem Pokaż wiadomość
Elrosa no to ładnie...25 km to nie znowu tak daleko, żeby nocleg komuś załatwiać. W waszej sytuacji, która opisałaś to bez sensu. Mama musi to koniecznie odkręcić, nawet choćby miała focha strzelić na miesiąc.
Mama to tam jeszcze pikuś ja się boję, że obrazi się ciocia z kuzynami, a ich bardzo lubię i nie chciałabym, żeby nie przyszli na mój ślub...
Stary 2013-09-24, 10:56   #3095
Ad rem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elrosa Pokaż wiadomość

Mama to tam jeszcze pikuś ja się boję, że obrazi się ciocia z kuzynami, a ich bardzo lubię i nie chciałabym, żeby nie przyszli na mój ślub...
Skoro macie dobry kontakt i się lubicie, to myślę, że zrozumieją jak im wytłumaczycie ( a najlepiej mama - ona namieszała więc powinna wyprostować), że noclegi już rozdysponowane dla gości z daleka

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 10:57   #3096
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ParisParisienne Pokaż wiadomość
ALE! wczoraj sie dowiedzialam, ze w tym dniu sa juz 3 sluby! snil mi sie kiedys taki koszmar i niestety okazal sie prawda

Martwie sie, bo sluby sa co godzine, ja mam na 16.00 i moze byc problem przy zmianie gosci, parking...
Fakt, ze pewnie msza bedzie ekspresowa, a zyczenia w tej sytuacji beda skladane na sali, no ale co np zrobie z goscmi, ktorzy beda tylko na slubie?

Nie martw się na zapas. Jesli śluby są co godzinę, nie ma co się stresować. I to wcale nie oznacza, że msza będzie po łebkach, ekspresowa. Dacie radę z życzeniami - zawsze można zrobić je gdzieś z boku, gdzie nie będzie widać uczestników następnej ceremonii.

Ostatnio byłam na ślubie trwającym 20 min. Bardzo popularny kościół w centrum Krakowa, to msze ślubne co pół godziny. To było straszne, bo ani się skupić, ani w pełni przeżyć ceremonii... Dowiedziałam się, że może być gorzej - niektórzy księża to w pół godziny i dwie pary załatwią ( "Jaka ofiara, taka msza" )

Cytat:
Witam nową PMkę!

My nie planujemy osobnego stołu na ciasta / owoce. Stołu wiejskiego też nie będzie - spory wydatek, jak dla nas zbędny
Myślę, że jak będzie zimna płyta i sporo jedzenia, to goście nie odczują bardzo tego braku
Cytat:
Gdybyśmy mieli kogoś znajomego, kto sam przygotowuje takie wędlinki i wiejskie przysmaki, to może byśmy nawet się skusili, ale nie mamy takiej osoby zaufanej - więc nie wydamy 1500 zł (tyle nam zaśpiewał manager sali za taki stolik)
Inna sprawa, że menedżerowie nie zawsze zgadzają się na catering z zewnątrz :/

Cytat:
Napisane przez Elrosa Pokaż wiadomość
Oczyma wyobraźni widzę w nim coś takiego:
Załącznik 5420534

Chorągiewki machnę na maszynie (kupiłam sobie ostatnio i dopiero uczę się szyć, ale już sprawdziłam, że coś takiego umiem ), najwięcej będzie oczywiście ciast, dołożyłabym też owoce. Z innych słodyczy myślałam o słoiku landrynek - jeśli zostaną, to mój tata bardzo je lubi, więc to nie problem i czymś dla takich czekoladoholików jak ja. Bardzo podoba mi się ten stół ze zdjęć Kasi
Świetna aranżacja i dekoracje Jakbym trafiła na taki stół, to chyba musieliby mnie siłą odciągać

A co do mamy - chyba lepiej dawkować informacje oszczędnie... Niestety rodzice potrafią się aż za bardzo zapędzić w dogadzaniu gościom i tu pojawiają się najbardziej szalone propozycje.

Cytat:
Napisane przez natalia1011 Pokaż wiadomość
Intensywnie myślę nad kolorem przewodnim, ostatnio mi sie podoba zieleń - seledyn. wtedy winietki by były wbite w zielone jabłka Tylko srednio mi sie podobają zielone bukiety kwiatów. I nie wiem czym jeszcze udekorować sale (u nas Pani robi piękne dekoracje kwiatowe) muszę to przemyśleć. Chyba nigdy nie zdecyduję się na kolor przewodni. Mój TŻ to by chciał czerwień, a ja bym wolała coś jaśniejszego
Enzunio wkleiła świetne inspiracje. Różowe tulipany do tego połączenia wyglądają super

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
Mnie jest za to trochę żal, że tam, gdzie my bierzemy ślub, nie można chyba obsypywać nowożeńców ryżem ani grosikami czy płatkami róż... a mnie się zawsze szalenie podoba po wyjściu z ceremonii takie obsypywanie
Jak to nie można obsypywać? Dlaczego ?

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 10:57   #3097
velika
Winter is coming

Elrosa, kompletnie nie ogarniam zachowania twojej mamy. Dobrze jej powiedziałaś, niech to odkręca. Ja wynajmuję pokoje tylko dla gości z daleka - czyli ponad 100 km, a i nie dla wszystkich, bo część może u mnie w domu nocować. 25 km to żadna odległość i można bez problemu dojechać swoim autem...
Swoją drogą nic dziwnego, że teraz tyle śluby kosztują, jak niektórzy młodzi zapewniają gościom i transport, i noclegi. Dawniej tak nie było i chyba dobrze
Sprawdziłam sobie na tej stronie colaska ile mam się spodziewać, 1000 zł pokazało no tak liczyłam...

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:00   #3098
kulbensikowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
ja swój zespół oglądałam na poprawinach, za zgodą pary młodej oczywiście ale w sumie i bez tego bym ich wzięła, a granie na żywo tylko mnie utwierdziło w przekonaniu, że dobrze wybrałam.
A przed ślubem zamierzam jeszcze skoczyć kilka razy na salę i do kościoła, żeby ogarnąć dekoracje
Kupiłam ten samochód, już zarejestrowany, stawiam więc tylko dużo nie pijcie, bo jestem kompletnie spłukana,a jeszcze gaz muszę założyć
gratuluje

POBIERAMY SIĘ !! 08.08.2015

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją.
kulbensikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:04   #3099
rabbitka
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny,
My też będziemy mieć słodki stół/candy bar batdzo mi się to podoba jak jest zrobiony w stylu vintage z choragiewkami, tabliczkami, papierowymi torebkami

Elrosa też myślę, że masz całkowita racje, a Mamę za przeproszeniem trochę poniosło, mam nadzieje, że wszystko rozwiąże się bez większych zgrzytów

Opiumalfa świetne inspiracje fryzurowe , kradnę

A w ogóle Dziewczyny wzięłam się za poszukiwanie malijażystki i fryzjerki i powiem Wan, że zaczynam się stresować... Bo albo nie odpisują, albo terminy juz zajęte mają te co mi w oko wpadły

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:04   #3100
myboyismine
Zakorzenienie

a zaproszenie ile czasu przed slubem wysyłacie?? Rodzice Tżta już dawno zrobili listę, a moi olewają.

Wstępnie dla rodziny Tżta chcemy wynająć transport, dla tych co jednak przyjadą autami i nie zmieszczą sie u mnie w domu będą wynajęte pokoje na miejscu oczywiście dla tych z daleka
Stary 2013-09-24, 11:07   #3101
misia880
Zakorzenienie

dziewczyny gdzie Wy to sprawdzacie ile Wam biora za slub ;D ??

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:10   #3102
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
a zaproszenie ile czasu przed slubem wysyłacie?? Rodzice Tżta już dawno zrobili listę, a moi olewają.

Wstępnie dla rodziny Tżta chcemy wynająć transport, dla tych co jednak przyjadą autami i nie zmieszczą sie u mnie w domu będą wynajęte pokoje na miejscu oczywiście dla tych z daleka
My zapraszamy w marcu, potwierdzenia do końca kwietnia bo w majówkę mamy spotkanie z managerem sali. Ślub 14 czerwca.

Stary 2013-09-24, 11:16   #3103
nasturcja1308
Rozeznanie

Cytat:
my rozdamy w BN, ślub 26.04. potwierdzenia podejrzewam, że damy gdzieś do 20.lutego

nasturcja1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:18   #3104
Lemon_Drop
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez enzunio Pokaż wiadomość
Enzunio genialne te jabłkowe inspiracje!

Cytat:
Gdybyśmy mieli kogoś znajomego, kto sam przygotowuje takie wędlinki i wiejskie przysmaki, to może byśmy nawet się skusili, ale nie mamy takiej osoby zaufanej - więc nie wydamy 1500 zł (tyle nam zaśpiewał manager sali za taki stolik)
Właśnie by będziemy mieć po znajomości więc nie wyjdzie nas więcej niż 350-400zł. A jesli chcielibyśmy żeby przygotowywała sala to wtedy 650 zł (też mają dobre wyroby).
Fontanny czekoladowej nie chcemy. Byliśmy ostatnio na weselu z fontanną i zainteresowanie było prawie zerowe. Tylko ciasta, cukierki i tzw. drobnica - babeczki, rurki, szyszki itp.

Elrosa współczuję, czasem nie da się wszystkim dogodzić. Wyjasnij jej delikatnie, że jako że miejsc noclegowych jest niewiele a rodzina TŻ jedzie z daleka, to oni mają pierwszeństwo.
Całe szczęście my mamy gości ze stosunkowo niedalekiej odległości max 50 km, więc nocleg załatwiamy tylko dziadkom TŻ bo sa już schorowani i z pewnością nie wytrwają do końca wesela. Dla pozostałych gości będzie autobus i własny transport jeśli będą chcieli wracać wcześniej.

Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość
Sami w sensie, że bierzecie wędliny u kogoś zaufanego czy sami, że sami macie świnkę i robicie wyroby ?
Też się nad tym zastanawiamy, tzn żeby samemu kupić, a z sali wziąć tylko stół.
Sami w sensie że sami załatwimy a nie zrobimy

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Więcej już nic nie mówię nikomu, ani o sukience, ani o zaproszeniach, pierwszym tańcu. NIC
Ja na samym początku też wszystkim na około o wszystkim gadałam, ale to ze szczęścia teraz już się hamuję i nie paplam bez potrzeby na około, ewentualnie mamie czy siostrze. Teraz w sumie żałuję że pokazałam suknię jednej osobie, no ale cóż... Teraz wszystkim mówię że będzie niespodzianka

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
dziewczyny gdzie Wy to sprawdzacie ile Wam biora za slub ;D ??
Na tej stronce colaska.pl. W mojej parafii pokazało 550 zł Fajnie, bo spodziewałam się więcej
Stary 2013-09-24, 11:19   #3105
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rabbitka Pokaż wiadomość
A w ogóle Dziewczyny wzięłam się za poszukiwanie malijażystki i fryzjerki i powiem Wan, że zaczynam się stresować... Bo albo nie odpisują, albo terminy juz zajęte mają te co mi w oko wpadły
Szukasz kogoś z Krakowa? Jeśli tak, to mogłabyś napisać jak kształtują się ceny za makijaż ślubny?

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:22   #3106
myboyismine
Zakorzenienie

to wypada Nam na samym początku marca wysyłać

na tej stronie colaska jest moja parafia ale nie ma nic wpisane
Stary 2013-09-24, 11:23   #3107
201605100
Konto usunięte

mojej parafii niestety nie ma na colaska.pl

slub 26.07. zaproszenia chcemy zacząć roznosić marzec-kwiecień - trochę nam zejdzie bo w tygodniu praca a ja w weekendy studiuję potwierdzenia do połowy czerwca.
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:26   #3108
misia880
Zakorzenienie

u mnie pokazuje 350 zł

Stary 2013-09-24, 11:27   #3109
ane3kaa
Zakorzenienie

Dla dziewczyn z Warszawy

http://www.salonwhite.pl/
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:27   #3110
rabbitka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Szukasz kogoś z Krakowa? Jeśli tak, to mogłabyś napisać jak kształtują się ceny za makijaż ślubny?
Szukam w Edynburgu, tu będzie ślub, więc niestety nie pomogę

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:38   #3111
martucha0205
Rozeznanie

moja parafia jest na tej stronie ale jest tylko cena za pogrzeb

razem od 26/08/2006
zareczeni od 29/04/2010
slubujemy 16/08/2014
martucha0205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:45   #3112
Aasikk
Zadomowienie

A u mnie pokazuje 1000 zł.... o masakra.... słyszałam, że właśnie tak biorą... brak słów
Stary 2013-09-24, 11:51   #3113
misia880
Zakorzenienie

ja planowałam nie dac wiecej niz 400 zł. a tak dam 300-350 zł

Stary 2013-09-24, 11:56   #3114
Opiumalfa
Zakorzenienie

Ciesze sie, ze wam przypadly do gustu te fryzurki!

Zglosilam sie do ani do wstep do klubu ale nie mam zadnej odpowiedzi. Czy to normalne?
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:56   #3115
justynkie
Wtajemniczenie

Ja bym nigdy nie dała 1000 zł. Bez względu na to co kto mówi. Jeśli ksiądz powiedziałby "co łaska" to dla mnie oznacza dosłownie co łaska a nie min (kwota). Jakby się upierał to poszłabym do kurii ze skargą. Jestem wierząca ale to co robią księża z pieniędzmi to dla mnie jakaś paranoja, a dopóki ludzie będą grzecznie płacić, dopóty oni będą rządać kosmiczne kwoty.
Moi znajomi poszli ze skargą do kurii i efekt był taki że ślub mieli w katedrze a nie swojej parafii gdzie ksiądz kazał tyle płacic. Więc można...

Stary 2013-09-24, 11:59   #3116
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość

Zglosilam sie do ani do wstep do klubu ale nie mam zadnej odpowiedzi. Czy to normalne?
moze jej nie ma na forum dlatego ci nie odp

Stary 2013-09-24, 11:59   #3117
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość

spokojnie, to chwilę, trwa, ania musi zweryfkować kandydaturę i poczekać chwilę, czy nikt się nie sprzeciwi.

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 11:59   #3118
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
A u mnie pokazuje 1000 zł.... o masakra.... słyszałam, że właśnie tak biorą... brak słów

zmieniłabym kościół. oczywiście, chciałabym mieć ślub w swoim, ale 1000 zł księdzu nie dam, nie ma bata. Mam w planach dać ok. 300 zł
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:00   #3119
Dotka90
Zakorzenienie

Opiumalfa - zgłoszenie musi zostać 'rozpatrzone' przez uczestniczki klubu, to chwilę trwa, bo nie każda ma dostęp do kompa 24h/dobę.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:06   #3120
Waniliova
Zakorzenienie

Hej

moniczka_90 4 miesiące, wow, to już niedługo! Super

justynkie tak to jest jak goście wiedzą za dużo... lepiej właśnie nic nie mówić. Z sukienką akcja niezła

Anesthesia mnie też podoba się obsypywanie po wyjściu z kościoła, mam nadzieję, że u nas można...

Elrosa niech Twoja mama to teraz odkręci 25km to nie dużo, a jakbyście mieli każdemu nocleg organizować...

velika gratuluję autka!

myboyismine my ślub mamy 14 czerwca, a zaproszenia zaczniemy rozdawać na przełomie lutego/marca

Moja parafia na tej stronie jest, ale niestety kwoty podanej nie ma

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości