Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-24, 17:33   #3931
judkama
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
happy dobrze że na kontroli okazało się że wszystko już ok

Walczę z wysypką bakteryjną/grzybiczą u młodej na pupie. Tormentiol pomaga (wiem że niby u dzieci nie wolno ale siła wyższa)

I ząbkowanie w toku, dziś wymacałam kolejny, wydaje mi się że trójka (bardzo duża przerwa od jedynki jest, tak akurat na dwójki których nie ma)
dla dzieci jest toksyczny! szczegolnie jesli sa ranki
jest bezpieczby odpowiednik tormentalum sie nazywa

Happy super

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 18:06   #3932
sanetka
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
dla dzieci jest toksyczny! szczegolnie jesli sa ranki
jest bezpieczby odpowiednik tormentalum sie nazywa

Happy super
Łagodniejsze odpowiednik nie pomagał a było coraz gorzej. Tormentiolu użyłam 2 razy punktowo (nie miała ranek) i od razu poprawa, wydaje mi się że takie zatrucie to przy długim stosowaniu dużej ilości.Dziś już tylko linomag i dużo wietrzenia pupy.

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Aphtin też zawiera toksyczne związki kwasu borowego a lekarze dają na plesniawki

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2013-09-24 o 18:10
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 18:25   #3933
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Aphtin też zawiera toksyczne związki kwasu borowego a lekarze dają na plesniawki
Moim zdaniem to, że dają nie znaczy, że trzeba stosować. Jak mi coś lekarz przepisze a potem przeczytam że to szit to ląduje w koszu.
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 19:11   #3934
judkama
Zakorzenienie

z tego co wiem tormientol jest zakazany do stosowania u niemowlat i małych dzieci do 3-4 roku zycia a aphtin do 11

w wielu publikacjach jest napisane o smierci niemowląt
u których stosowano kwas borowy na pieluszkowe odparzenia skóry
może i to były przypadki, w ktorych sotosowano za długoi zbyt wielkie ilości specyfiku
ale sa inne metody na walke z tymi przypadlosciami oprocz kwasu borowego

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 19:13   #3935
T'ai
Zakorzenienie

ja miałam jakieś ciężkie popołudnie
od 15 Jan był niby śpiący ale nie mógł spać, łóżeczko jakby go parzyło
i tak się darł i darł aż padł o 17.30 (w międzyczasie jeszcze 2 razy jadł mleko co mu się nie zdarza)
akurat jak wszedł mąż
dostał tylko buziaka i padłam na wyro
Jan wstał 15 minut temu i znów zaczął się drzeć więc wpakowaliśmy go do wanny bo to mu zawsze poprawia humor
jak mąż go ukąpie to zrobię mleko i zobaczymy co dalej
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 19:35   #3936
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
I tak było
Sprzęt do usg był tak dobry, że ja na nim wszystko widziałam, co powinnam Lekarz też widać, że się znał Pokazał mojemu mężowi jak przytrzymać małego, żeby nawet się nie ruszył przy badaniu (ten pierwszy lekarz co zdiagnozował dysplazję nie mógł go w ogóle utrzymać). Zbadał dokładnie i powiedział, że nie ma mowy o dysplazji To badanie w zupełności wystarczy, niepotrzebne rtg, bo wszystko pięknie widać
Uffff
Jeszcze tylko usg główki. Muszę nas zapisać na przyszły tydzień
Stary 2013-09-24, 20:23   #3937
Sola1
Zakorzenienie

Ja też witam się po dłuższej nieobecności

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
S
Franek właśnie zaczął kaszleć. Super
Ojej

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
I tak było
Sprzęt do usg był tak dobry, że ja na nim wszystko widziałam, co powinnam Lekarz też widać, że się znał Pokazał mojemu mężowi jak przytrzymać małego, żeby nawet się nie ruszył przy badaniu (ten pierwszy lekarz co zdiagnozował dysplazję nie mógł go w ogóle utrzymać). Zbadał dokładnie i powiedział, że nie ma mowy o dysplazji To badanie w zupełności wystarczy, niepotrzebne rtg, bo wszystko pięknie widać
Uffff
Jeszcze tylko usg główki. Muszę nas zapisać na przyszły tydzień.
:

Trzymam kciuki za usg główki

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość

i pytano do Dzikiej ale nie tylko
pamiętam, że zamawiałaś tą wielka matę z czesiej strony - polecasz ją? czy teraz kupiłabys cos innego?
zastanawiam się czy nie kliknąć
Podzielam zdanie Dzikiej, że na tym etapie to już chyba nie ma sensu. No chyba że chcesz mieć później jakiś kącik dla dziecka,gdzie będzie się bawiło i nie będzie mu zimno w dupkę. Ale tak to lepiej kup sobie ładne buty

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
od 15 Jan był niby śpiący ale nie mógł spać, łóżeczko jakby go parzyło
i tak się darł i darł aż padł o 17.30 (w międzyczasie jeszcze 2 razy jadł mleko co mu się nie zdarza)
akurat jak wszedł mąż
dostał tylko buziaka i padłam na wyro
Jan wstał 15 minut temu i znów zaczął się drzeć więc wpakowaliśmy go do wanny bo to mu zawsze poprawia humor
jak mąż go ukąpie to zrobię mleko i zobaczymy co dalej
Wiesz co moja też tak nieraz ma i być może się mylę - zresztą u Ciebie wcale tak być nie musi, ale u mojej to mam wrażenie, że jest to często związane z dniami, kiedy ma mało nowych bodźców albo w ogóle. Zabawa w domu czy spacery koło domu to już nie jest jakaś nowość - no chyba, że coś wymyślam. W dniach kiedy dużo się dzieje jest inaczej. Ma czasem problem ze spaniem jak się przedobrzy, ale zwykle nie ma marudy.
Ostatnio też miała problem z zasypianiem w ciągu dnia - łóżko tak samo jak u Ciebie parzyło, także zabierałam ją z powrotem.
Dzisiaj z kolei był dzień kiedy byliśmy m.in. w innym parku, widziała pierwszy raz kaczkę ( w sumie nie wiem czy pierwszy, ale już dawno raczej nie widziała), miała dłuższy kontakt z innymi ludźmi, dzieckiem i żadnego marudzenia jak już bylismy w domu.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 20:34   #3938
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
Starczyłoby mi do szczęścia jakby mi się biżuty sprzedawały,
rozwój własnego biznesu nie jest mało ambitnym planem

Cytat:
Walczę z wysypką bakteryjną/grzybiczą u młodej na pupie. Tormentiol pomaga (wiem że niby u dzieci nie wolno ale siła wyższa)

I ząbkowanie w toku, dziś wymacałam kolejny, wydaje mi się że trójka (bardzo duża przerwa od jedynki jest, tak akurat na dwójki których nie ma)
zdrówka, oby szybko przeszło

Cytat:
masakra u mni eciężka noc i dzień.
W rezultacie nie poszłam do tego kina, wole was, szydełko, kubek z herbatą i koc na kolanach :P

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:12   #3939
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość

i pytano do Dzikiej ale nie tylko
pamiętam, że zamawiałaś tą wielka matę z czesiej strony - polecasz ją? czy teraz kupiłabys cos innego?
zastanawiam się czy nie kliknąć
potwierdzam zdanie dziewczyn, teraz nie ma już sensu

Cytat:

Allegro nie pomogło, w czwartek jadę złożyć papiery na podyplomową logopedię na ujocie Ale się jaram, ojacie
super pomysł!! zazdroszczę

jestem zakupy do bani, kupiłam tylko bluzkę więc kicha

Adaś dalej pokaszluje kurczę zaczyna mnie niepokoić ten kaszel, chyba się do lekarza wybiorę
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:17   #3940
Pokrzywka19
Zakorzenienie

hej

Byłam zapisać dziś Adasia do przychodni i jak widać nic sie tam nie zmieniło, nie lubię tej przychodni. W dodatku zapisywała nas mama mojego byłego...
Ale masakra aby się dostać przez ten lasek do fordonu a ja oczywiście jeszcze madra wyzsze butki ubrałam

Później poszłam do netto gdzie Adaś mnie naciągnął na małego nakręcanego samochodzika he he
A później do ciotki na kawkę gdzie siedziałam do czasu aż Tż wracając z pracy po mnie podjechał. Oczywiście Adaś musiał mi się obsrać u ciotki tak ze body i rajtuzki do prania a ja jak na złość nie wziełam nic na zmianę ale Adaś dostał do ubrania rzeczy od Monisi kuzynki o 6 tyg młodszej, swoją drogą śmiesznie wyglądał w spodenkach z truskawką na pupię he he no i jak druga ciotka wróciła z pracy to dostał od niej też samochodzik ale większy, także wiecie ten ode mnie poszedł w odstawkę no a później i tak go zainteresowała lalka Monisi.

Kala no widzisz tak blisko was dziś byłam liczyłam na to ze może się gdzieś tam pojawisz no ale z drugiej strony to ja nawet nie wiem jak Ty wyglądasz.

Wiecie zjadłam talerz frytek i piję radlerka.
Tż rano wyjeżdża na jakieś szkolenie do Warszawy ale juz we czwartek wraca.

Chyba zapeszyłam co do Adasia plamki znów się zaczeły pojawiać
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:17   #3941
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość

Wiesz co moja też tak nieraz ma i być może się mylę - zresztą u Ciebie wcale tak być nie musi, ale u mojej to mam wrażenie, że jest to często związane z dniami, kiedy ma mało nowych bodźców albo w ogóle. Zabawa w domu czy spacery koło domu to już nie jest jakaś nowość - no chyba, że coś wymyślam. W dniach kiedy dużo się dzieje jest inaczej. Ma czasem problem ze spaniem jak się przedobrzy, ale zwykle nie ma marudy.
Ostatnio też miała problem z zasypianiem w ciągu dnia - łóżko tak samo jak u Ciebie parzyło, także zabierałam ją z powrotem.
Dzisiaj z kolei był dzień kiedy byliśmy m.in. w innym parku, widziała pierwszy raz kaczkę ( w sumie nie wiem czy pierwszy, ale już dawno raczej nie widziała), miała dłuższy kontakt z innymi ludźmi, dzieckiem i żadnego marudzenia jak już bylismy w domu.
wiesz, ja nie zauważyłam takiej prawidłowości u nas
obstawiałam dziś skok lub pogodę (wszyscy dookoła skarżą się na ból głowy)

no ale chociaż końcówka ok
kąpiel, butla, bajka i śpi

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość

masakra u mni eciężka noc i dzień.
W rezultacie nie poszłam do tego kina, wole was, szydełko, kubek z herbatą i koc na kolanach :P
ja chyba wezmę kubek ale z piwem

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość

Adaś dalej pokaszluje kurczę zaczyna mnie niepokoić ten kaszel, chyba się do lekarza wybiorę
jak się niepokoisz to idź
ja sama poleciałam tydzień temu
aczkolwiek trochę później drżałam czy nic od dzieciaków nie załapał

Edytowane przez T'ai
Czas edycji: 2013-09-24 o 21:19
Stary 2013-09-24, 21:31   #3942
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
super pomysł!! zazdroszczę

Jaram się tym jak głupia, już sobie nawet dokumenty przygotowałam I będę Wam potem smęcić, że mam kolosy

Taki suchy kaszel jest często przy zapaleniu krtani (pfu pfu odpukuję). Przynajmniej ja tak mam, taki suchy, duszący, jak szczekanie.
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:32   #3943
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:
Napisane przez Pokrzywka19 Pokaż wiadomość
Byłam zapisać dziś Adasia do przychodni i jak widać nic sie tam nie zmieniło, nie lubię tej przychodni. W dodatku zapisywała nas mama mojego byłego...
Ale masakra aby się dostać przez ten lasek do fordonu a ja oczywiście jeszcze madra wyzsze butki ubrałam

Później poszłam do netto gdzie Adaś mnie naciągnął na małego nakręcanego samochodzika he he
A później do ciotki na kawkę gdzie siedziałam do czasu aż Tż wracając z pracy po mnie podjechał. Oczywiście Adaś musiał mi się obsrać u ciotki tak ze body i rajtuzki do prania a ja jak na złość nie wziełam nic na zmianę ale Adaś dostał do ubrania rzeczy od Monisi kuzynki o 6 tyg młodszej, swoją drogą śmiesznie wyglądał w spodenkach z truskawką na pupię he he no i jak druga ciotka wróciła z pracy to dostał od niej też samochodzik ale większy, także wiecie ten ode mnie poszedł w odstawkę no a później i tak go zainteresowała lalka Monisi.

Kala no widzisz tak blisko was dziś byłam liczyłam na to ze może się gdzieś tam pojawisz no ale z drugiej strony to ja nawet nie wiem jak Ty wyglądasz.

Chyba zapeszyłam co do Adasia plamki znów się zaczeły pojawiać
A nie mialabys bliżej do przychodni do Medica? Bo tam chyba tez można się zapisać.

Też bylam dziś w netto z młodą i mężem

Zdjęcia w albumie widziała? Chociaż na żywo to i tak inaczej jakoś

Biedny Adaś
Stary 2013-09-24, 21:41   #3944
dzinek
Wtajemniczenie

Gardlo boli z nosa sie leje, zarazilyscie mnie

Happy super wiesci

W koncu powiesilam cos w oknach, koniec dla podgladaczy

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:42   #3945
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Jaram się tym jak głupia, już sobie nawet dokumenty przygotowałam I będę Wam potem smęcić, że mam kolosy

Taki suchy kaszel jest często przy zapaleniu krtani (pfu pfu odpukuję). Przynajmniej ja tak mam, taki suchy, duszący, jak szczekanie.
a smęć sobie ile wlezie

no właśnie jak był przeziębiony w kwietniu to też podobnie kaszlał i jak powiedziałam lekarce że ma krtaniowy kaszel to tylko prychnęła z pogardą, głupia pipa, więcej do niej nie idę
a! i jeszcze flegaminę zapisała!!

Edytowane przez Ma_majka
Czas edycji: 2013-09-24 o 21:44
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:43   #3946
Sola1
Zakorzenienie

http://www.youtube.com/watch?v=hyNpWhfa1VM

Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:59   #3947
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
A nie mialabys bliżej do przychodni do Medica? Bo tam chyba tez można się zapisać.

Też bylam dziś w netto z młodą i mężem

Zdjęcia w albumie widziała? Chociaż na żywo to i tak inaczej jakoś

Biedny Adaś
A do Medica mam jakiś uraz po tej historii z tym dzieckiem co umarło tam.

A co do zdjęć to właściwie teraz zobaczyłam pierwszy raz wcześniej nie miałaś.
Adam
56 cm
3600 g

Stary 2013-09-24, 22:02   #3948
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
FOKA miszcz!!!!!!!!!!!!!

9:20 i 11:14
yebłammmmmmmm

Edytowane przez jagnna
Czas edycji: 2013-09-24 o 22:04
Stary 2013-09-24, 22:08   #3949
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Cytat:
FOKA miszcz!!!!!!!!!!!!!

9:20 i 11:14
yebłammmmmmmm
obejrzyj sobie to ja to uwielbiam

http://www.youtube.com/watch?v=WnE6TuJt3G4
Adam
56 cm
3600 g

Stary 2013-09-24, 22:15   #3950
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale tak to lepiej kup sobie ładne buty

Wiesz co moja też tak nieraz ma i być może się mylę - zresztą u Ciebie wcale tak być nie musi, ale u mojej to mam wrażenie, że jest to często związane z dniami, kiedy ma mało nowych bodźców albo w ogóle.
To jest myśl

Nie wpadłam na to, muszę baczniej Ewkę poobserwować.

Cytat:
rozwój własnego biznesu nie jest mało ambitnym planem

Biznes to mi się raczej kojarzy z czymś, co pozwala się nie tylko utrzymać ale też żyć na porządnym poziomie. Moje biżutki nie zarabiają na zus

Cytat:
ja sama poleciałam tydzień temu
aczkolwiek trochę później drżałam czy nic od dzieciaków nie załapał
Właśnie dlatego ja ciągle jeszcze nie poszłam. Nie podoba mi się taka malutka wysypka koło oka Ewci ale boję się, że teraz w sezonie mogłaby coś złapać i dopiero by się jazda zaczęła. Bo do naszej przychodni jest jedno wejście na dzieci zdrowych i chorych

Cytat:

Musze kupić Edkowi takiego króliczka

A to mój faworyt zwierzęcy http://www.youtube.com/watch?v=AIZmimIrSMk

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 22:19   #3951
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:

o kur.wa
poryczałam sie ze smiechu

Stary 2013-09-24, 22:21   #3952
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:

Mój M przy tym sika

A! Jadziuchna jeszcze mi cytata nie dokończyło, w sensie zapomniałam na drugą część odpisać - loffciamy się za porzucenie planów na wieczór

Od jutra nie jem słodyczy. Nic. Jestem załamana. Nawet mama do mnie dzisiaj "spójrz jak ty wyglądasz". To chyba najgorsze co można usłyszeć, takie niedopowiedziane

Stary 2013-09-24, 22:30   #3953
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Mój M przy tym sika

A! Jadziuchna jeszcze mi cytata nie dokończyło, w sensie zapomniałam na drugą część odpisać - loffciamy się za porzucenie planów na wieczór

Od jutra nie jem słodyczy. Nic. Jestem załamana. Nawet mama do mnie dzisiaj "spójrz jak ty wyglądasz". To chyba najgorsze co można usłyszeć, takie niedopowiedziane
ja ryczałam jak bóbr. Ubawiony bóbr

Może miałaś nieporządną fryzurę

Stary 2013-09-24, 22:32   #3954
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Może miałaś nieporządną fryzurę
Taaa... poza tym coś mówiła, że mnie rozdęło ale to już puściłam mimo uszu Nie no generalnie się ☠☠☠☠a spałam. Jestem zdołowana i coś z tym cza zrobić.

A tymczasem idę spać. M się na mnie czai ale z moim humorem nic z tego. W nosie mam pożycie

Kolorowych, moje szczupłe laseczki

Stary 2013-09-24, 22:35   #3955
jagnna
Zakorzenienie

Aż sobie drugi raz puściłam te kozy

Stary 2013-09-24, 23:15   #3956
dzinek
Wtajemniczenie

Wrzucilam fotki naszej wsi

Leje mi sie z nosa, trabie jak slon i mala sie budzi

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 23:56   #3957
jagnna
Zakorzenienie

Kluska jak zaciesza zza wóżka
Ładnie tam macie

A ja jestem kretyn, bo zamiast iść spać to siedze przed tym kompem

Stary 2013-09-25, 08:28   #3958
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Gardlo boli z nosa sie leje, zarazilyscie mnie
zdrówka

Cytat:

Właśnie dlatego ja ciągle jeszcze nie poszłam. Nie podoba mi się taka malutka wysypka koło oka Ewci ale boję się, że teraz w sezonie mogłaby coś złapać i dopiero by się jazda zaczęła. Bo do naszej przychodni jest jedno wejście na dzieci zdrowych i chorych
u nas też (tylko na szczepieniach same zdrowe są), ale pomyślałam "co ma być to będzie" i Jan nie załapał
możesz też prywatnie pójść

Cytat:
Nawet mama do mnie dzisiaj "spójrz jak ty wyglądasz".
pewno roztrzepana, zapluta i zaśliniona przez Ewkę byłaś

Cytat:
śliczne widoki
i Kluska też

Jan jeszcze nie wstał, to chyba skorzystam i prysznic jeszcze może zdążę bo śniadanie już zjadłam
coś obudzić się nie mogę
a jakie słoneczko za oknem
i tu akurat plus mojego mieszkania - laptop na stole, zaraz okno, tylko dachy widzę a za nimi las i las i las i nieeeeeebo
Stary 2013-09-25, 08:29   #3959
dzika_kaka
Zakorzenienie

Ej to chyba jakieś żarty
Witam się znad dietetycznej owsianki.

Cytat:

Leje mi sie z nosa, trabie jak slon i mala sie budzi
Sielsko

Mnie na nogi postawił czosnek, jak się tam mocno nażarłam to od razu mi dech zaparło i całe nozdrza przeczyściło

Stary 2013-09-25, 08:31   #3960
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:

Cytat:
A do Medica mam jakiś uraz po tej historii z tym dzieckiem co umarło tam.

A co do zdjęć to właściwie teraz zobaczyłam pierwszy raz wcześniej nie miałaś.
o widzisz, nie słyszałam o tym

niedawno wrzuciłam
Cytat:

ja uwielbiam inną kozę, ale nie umiem jej znaleźć mój brat wie jak ten filmik się nazywa to jak u nas będzie to Wam wrzucę

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości