Wróg numer jeden: trądzik. Masz z nim problem? Jak długo się borykasz? - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Eucerin - podejmij wyzwanie!

Notka

Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry.

Narzędzia
Stary 2013-09-25, 21:41   #391
Sabriel_
Zadomowienie

Odp: Dot.: Wróg numer jeden: trądzik. Masz z nim problem? Jak długo się borykasz?

Cytat:
Napisane przez danielcia88 Pokaż wiadomość
Na wągry bardzo dobry jest własnoręcznie robiony tonik z olejku pichtowego (olejek pichtowy mieszamy z petroleum w proporcji 1:4 i przecieramy nim codziennie miejsca z wągrami)
Dobrą metodą jest jest domowa maseczka peel-of:
-2 łyżki mleka
-2 łyżki żelatyny
podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, ostudzamy tak, żeby można było nałożyć na twarz, nakładamy na 20-30 min (aż maseczka zastygnie) i ściągamy razem z "wągrami", czyli zaskórnikami otwartymi
Mimo ze nie miałam strasznych zaskornikow to u mnie ten tonik nic a nic nie działał. Za to pomaga kwas azelainowy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Sabriel_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 21:48   #392
kamilka968
Raczkowanie

Dot.: Wróg numer jeden: trądzik. Masz z nim problem? Jak długo się borykasz?

Mi Pani animatorka z Sephora poleciła żebym myła twarz żelem bądź pianką do twarzy, gdyż przy pełnym makijażu i cerze ze skłonnością do wyprysków jest to najlepszy sposób na oczyszczenie po całym dniu. Płyn miceralny niestety się nie sprawdzi przy tego typu cerze i codziennym makijażu.
Zastosowałam się i poprawa była, od jakiegoś miesiąca znowu używam płynu miceralnego i niestety stan skóry troszkę się pogorszył... Wracam do żelu, który właśnie mi przyszedł z Eurecina
Stary 2013-09-25, 21:49   #393
aniapiot
Przyczajenie

i do mnie paczka zawitała ...krem wydaje mi się b.interesującym kosmetykiem zobaczymy... co do pędzla...ja myję najpierw mydłem carex- aby zabić bakterie, a następnie mydłem dla dzieci. Co do trądziku..zaskórników...o j zatruwają zycie... i zdecydowanie wydaje mi się, że jest to problem wywołany pudrem...choć muszę zauważyć, że nie ma niestety różnicy pomiędzy tańszym a drożdzym..;/ Do tej pory używałam BIODERMY SEBIUM H2O teraz próbujemy EUCERIN
aniapiot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 21:49   #394
wasserjungfrau
Raczkowanie

Mycie pędzli zdecydowanie jak najczęściej - raz w tygodniu to chyba trochę zbyt rzadko. Najlepiej mieć pędzle "zapasowe" - wtedy nie ma problemu z oczekiwaniem na wyschnięcie tym bardziej że pędzle powinny wyschnąć naturalnie - nie zaleca się suszenia suszarką, przy kaloryferze etc. Do mycia najlepsze mydło - polecam białego jelenia lub mydło protex. Zamiast drogich preparatów do czyszczenia pędzli można użyć spirytus spożywczy. I to na tyle jeśli chodzi o pędzelki. W kwestii pielęgnacji skóry to właśnie zaczynam testowanie produktów eucerin. Jak na razie poczytałam info na opakowaniach, zapoznałam się z zapachem kosmetyków i ogólnie wygląda to zachęcająco. Podoba mi się opakowanie kremu - pompka jest opcją higieniczną.
Pzdr!
Stary 2013-09-25, 21:50   #395
danielcia88
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Wróg numer jeden: trądzik. Masz z nim problem? Jak długo się borykas

Cytat:
Napisane przez Sabriel_ Pokaż wiadomość
Mimo ze nie miałam strasznych zaskornikow to u mnie ten tonik nic a nic nie działał. Za to pomaga kwas azelainowy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
No właśnie, na każdego działa coś innego ale ten kwas też bardzo dobrze wspominam miałam kiedyś z Biochemii Urody serum azelo-oliwkowe i co prawda na wągry mi nie pomogło, to na przebarwienia jak najbardziej
Stary 2013-09-25, 21:56   #396
MarChwik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jusstysskaa Pokaż wiadomość
Ja kupiłam właśnie żel z avon cleraskin(czy jakoś tak) który nakłada się właśnie za nos i brodę (zaskórniki) i po jakimś czasie zrywa się jak plaster, ale jeszcze nie próbowałam, więc nie wiem jaki daje efekt, ale może w weekend wypróbuję to dam znać czy warto go zakupić
Używałam, ale niestety nie "wyciągają" za dużo tego paskudztwa. Taki tam plasterek..

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Ja myje pędzle żelem.. takim niebieskim z Bourjois.. albo jakimś moim żelem antybakteryjnym, który do pielęgnacji twarzy się nie spisuje
Stary 2013-09-25, 21:57   #397
martitkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Na wągry bardzo dobry jest własnoręcznie robiony tonik z olejku pichtowego (olejek pichtowy mieszamy z petroleum w proporcji 1:4 i przecieramy nim codziennie miejsca z wągrami)
-2 łyżki mleka
-2 łyżki żelatyny
podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, ostudzamy tak, żeby można było nałożyć na twarz, nakładamy na 20-30 min (aż maseczka zastygnie) i ściągamy razem z "wągrami", czyli zaskórnikami otwartymi
Ja od dwoch tygodni stosuję ten tonik i wydaje mi się że coś działa ale słyszałam że trzeba używać tak z miesiąc żeby zobaczyć efekty więc jeszcze poczekam

Też używam ręczników papierowych od dawna i nie wyobrażam sobie wycierać twarzy ręcznikiem.
Co do podkładów to faktycznie one są główną przyczyną zapychania, kiedyś próbowałam mineralnych ale zawsze mnie zapychały. Teraz testuję krem BB: DR.G GOWOONSESANG KREM BB BRIGHTENING BALM i jestem bardzo zadowolona, nie zapycha, świetnie kryje i tak jakby fajnie odżywiał cerę, jedyna wada to jego kolor - jest taki trochę szarawy ale później ładnie stapia się z cerą
martitkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 21:58   #398
mala061
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MarChwik Pokaż wiadomość
Używałam, ale niestety nie "wyciągają" za dużo tego paskudztwa. Taki tam plasterek..

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Ja myje pędzle żelem.. takim niebieskim z Bourjois.. albo jakimś moim żelem antybakteryjnym, który do pielęgnacji twarzy się nie spisuje
A jak długo Ci sie one suszą?
mala061 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:00   #399
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamilka968 Pokaż wiadomość
Mi Pani animatorka z Sephora poleciła żebym myła twarz żelem bądź pianką do twarzy, gdyż przy pełnym makijażu i cerze ze skłonnością do wyprysków jest to najlepszy sposób na oczyszczenie po całym dniu. Płyn miceralny niestety się nie sprawdzi przy tego typu cerze i codziennym makijażu.
Zastosowałam się i poprawa była, od jakiegoś miesiąca znowu używam płynu miceralnego i niestety stan skóry troszkę się pogorszył... Wracam do żelu, który właśnie mi przyszedł z Eurecina
Ja na szczęście nie mam tego problemu, bo nie robię sobie makijażu, w ogóle, tylko puder bambusowy i czasem jak powyciskam i mam czerwoną twarz to krem BB, ale to sporadycznie się zdarza.

Ja paczkę też dostałam i z chęcią wypróbuję tonik i krem, ale żel... Sama nie wiem, ten SLS mnie trochę przeraża.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:01   #400
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ogi49 Pokaż wiadomość
Niewiem czy pamietacie,ale kiedys mozna było chyba w rossmanie nie wiem czy dobrze pamietam..
Dostać takie plasterki na nos do przyklejenia na zaskorniki..
teraz jakos tego nie widac gdyby któraś z Was widziała to niech da znac..
Z checia zakupie sobie,bo szybko i łatwy sposob mozna było sie pozbyć tego..
Teraz od czasu do czasu przemywam skore twarzy takim tonikiem na zaskorniki ale powiem szczerze nie nie satysfakcjonuje mnie on.A jak sie ma gdzies jakoś ranke to cholernie szczypie..

[eucerin][/eucerin]
takie plasterki są dostępne w superpharmie, ale są średnio skuteczne niestety
Cytat:
-2 łyżki mleka
-2 łyżki żelatyny
ta maseczka genialnie wyciąga wągry ale trzeba ją dobrze zrobić, najlepiej w mikrofali. jak próbowałam podgrzać na kuchence to niestety nie bylo takiego efektu
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:01   #401
MarChwik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mala061 Pokaż wiadomość
Myje je po porannym makijażu, tak raz, dwa i potem ruszam je dopiero następnego dnia rano, więc nie wiem dokładnie ile godzin ja w ciągu dnia nie poprawiam makijażu, jak mi się świeci, to niech się świeci, taka już natura skóry
Stary 2013-09-25, 22:04   #402
Sabiiina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez igunia_ Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy, na pewno napiszę Wczoraj poszalałam troszeczkę i mam teraz do wypróbowania zarówno tę TOŁPĘ jak i Vichy normaderm (punktowy) Mam nadzieję, że zdziałają cuda, na tę jesienną rewolucję
o, a ja jestem ciekawa tego Vischy punktowego - z tego co kojarzę do najtańszych on nie należy, dlatego ja miałabym wysokie oczekiwania chociaż wiadomo, nie zawsze cena idzie w parze z jakością ...

Cytat:
Napisane przez Jusstysskaa Pokaż wiadomość
Niestety plastrów nie widziałam jeszcze w rossmanie, ale będę musiała poszukać. Natomiast u mnie działa żel punktowy z avon clearskin i używam go już od dłuższego czasu, ale także pasta cynkowa jest super, chociaż wiadomo fajnie działa, ale czasami wysuszał mi miejsce na którym rozsmarowałam maść, ponieważ smarowałam na noc i efektem ubocznym była tłusta i brudna poduszka, a także włosy.
Plasterki naprawdę polecam na wypróbowanie, są niedrogie (ok. 7-9 zł, zależy czy trafimy na promocję) i jest ich 36 - takie fajne, okrągłe plasterki, nie za duże i nie za małe, jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie przykrył nawet największego mojego wyprysku. Na mnie ta seria Clearskin nie zrobiła wrażenia, miałam kiedyś tonik bodajże i tak zajeżdżał alkoholem, okropieństwo, miałam wrażenie, że przemywam się zwykłym spirytusem. Może od tamtej pory coś się zmieniło

Właśnie z żelami punktowymi jest ten problem, że łatwo je rozetrzeć, rozsmarować po całej buzi itp. A taki plasterek jest mega wytrzymały, takie wygibasy jak ja robię kiedy śpię, to żaden akrobata by się nie powstydził, a plaster rano jest dokładnie tam gdzie go nakleiłam
Stary 2013-09-25, 22:05   #403
Ola Moderatorka
Ekspert

Cytat:
Napisane przez kamilka968 Pokaż wiadomość

Stosowałam wiele środków do mycia twarzy, ale aktualnie używam dermoPurifyer - żel oczyszczającego jest naprawdę bardzo dobry. Tak więc mogę go polecić.
Ola Moderatorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:05   #404
MarChwik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
ta maseczka genialnie wyciąga wągry ale trzeba ją dobrze zrobić, najlepiej w mikrofali. jak próbowałam podgrzać na kuchence to niestety nie bylo takiego efektu
U mnie sprawdzała się tylko przez jakiś czas, później już miałam wrażenie, że to wgl nie działa.. nie wiem z czego to wynika.. a i taka rada ja zawsze nakładałam taką mocno ciepłą i otwierała dodatkowo te pory, które miała oczyścić, mam wrażenie, że to też miało znaczenie
Stary 2013-09-25, 22:06   #405
danielcia88
Raczkowanie

Cytat:
To bardzo zależy od grubości pędzla, rodzaju włosa itp. Małe, rzadkie pędzelki schną już w godzinę, a takie grubsze, bardziej zbite potrafią schnąć nawet całą noc...
Stary 2013-09-25, 22:09   #406
MarChwik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sabiiina Pokaż wiadomość
Plasterki naprawdę polecam na wypróbowanie, są niedrogie (ok. 7-9 zł, zależy czy trafimy na promocję) i jest ich 36 - takie fajne, okrągłe plasterki, nie za duże i nie za małe, jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie przykrył nawet największego mojego wyprysku. Na mnie ta seria Clearskin nie zrobiła wrażenia, miałam kiedyś tonik bodajże i tak zajeżdżał alkoholem, okropieństwo, miałam wrażenie, że przemywam się zwykłym spirytusem. Może od tamtej pory coś się zmieniło

Właśnie z żelami punktowymi jest ten problem, że łatwo je rozetrzeć, rozsmarować po całej buzi itp. A taki plasterek jest mega wytrzymały, takie wygibasy jak ja robię kiedy śpię, to żaden akrobata by się nie powstydził, a plaster rano jest dokładnie tam gdzie go nakleiłam
A mnie się właśnie zawsze odklejają w ciągu nocy i jak się budzę, to mam je gdzieś na pościeli ;p
Stary 2013-09-25, 22:10   #407
Kati1990
Raczkowanie

GG do Kati1990

Cytat:
Napisane przez stokrotka_74 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, żadna tego problemu nie poruszała, ale trądzik wzmagają problemy jelitowe czyli to jak się wypróżniamy i z jaką częstotliwością. Wszystkie osoby, które miały problemy z zaparciami w dzieciństwie i młodym wieku, często dziś mają problemy skórne. Wszystko to ma odzwierciedlenie w tym co jemy i co pijemy. Co myslicie o tym?
Hmm właśnie zaczęłam się nad tym zastanawiać, od dwóch lat mam zdiagnozowaną przewlekłą chorobę układu pokarmowego i nietolerancje laktozy, aczkolwiek trądzik mam od 6 lat....więc u mnie chyba kwestie pokarmowe ni8e wchodzą w grę....Od 2 lat jem bardzo zdrowo zmuszona chorobą i poprawy nie zauważyłam...
Stary 2013-09-25, 22:11   #408
mala061
Raczkowanie

Cytat:
To bardzo zależy od grubości pędzla, rodzaju włosa itp. Małe, rzadkie pędzelki schną już w godzinę, a takie grubsze, bardziej zbite potrafią schnąć nawet całą noc...
Dziękuję, wystraszyły mnie trochę opnie na ten temat na forum i od dziś zaczynam je myć
mala061 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:14   #409
MarChwik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kati1990 Pokaż wiadomość
Hmm właśnie zaczęłam się nad tym zastanawiać, od dwóch lat mam zdiagnozowaną przewlekłą chorobę układu pokarmowego i nietolerancje laktozy, aczkolwiek trądzik mam od 6 lat....więc u mnie chyba kwestie pokarmowe ni8e wchodzą w grę....Od 2 lat jem bardzo zdrowo zmuszona chorobą i poprawy nie zauważyłam...
Ja mam nadwrażliwe jelito, raz zaparcie, raz biegunka.. myśle, że to ma wpływ.. bo jak się wypróżniamy, to te szkodliwe substancje z nasz uchodzą, a jak nie, to zostają i mogą coś tam nabuszować..
Stary 2013-09-25, 22:18   #410
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam nadwrażliwe jelito, raz zaparcie, raz biegunka.. myśle, że to ma wpływ.. bo jak się wypróżniamy, to te szkodliwe substancje z nasz uchodzą, a jak nie, to zostają i mogą coś tam nabuszować..
Ja z kolei nie mam zaparć i biegunki, wypróżniam się codziennie bez problemów, ale często po zjedzeniu niektórych rzeczy mam inne problemy pokarmowe.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:20   #411
MarChwik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Ja z kolei nie mam zaparć i biegunki, wypróżniam się codziennie bez problemów, ale często po zjedzeniu niektórych rzeczy mam inne problemy pokarmowe.
Myśle, że one mogą mieć wpływ na trądzik, ale jeśli masz je często, to pewnie nawet nie zastanawiasz się nad tym, czy jak ich nie ma, to problem z trądzikiem jest mniejszy..
Stary 2013-09-25, 22:23   #412
kamisia_17
Rozeznanie

Witajcie dziewczyny,

piszecie w tempie światła więc trudno przebrnąć przez cały wątek, ale udało się
Dziękuję za wszelkie rady w stylu mydło Protex do mycia pędzli, maseczka z kurkumy oraz domowy płyn do mycia pędzli!

Jeśli chodzi o mnie i o mój trądzik, to walczę z nim od około 10 lat i szczerze mówiąc straciłam już wszystkie nadzieje, nawet przestałam do dematologów chodzić, bo stwierdziłam, że były to pieniądze wyrzucone w błoto - wszystkie wizyty i wykupione leki.

Mam pytanie do Was, bo być może któraś z Was miała ten sam problem - mój trądzik jest absolutnie niewrażliwy na jakąkolwiek dietę, lepszą, czy gorszą, nie odnotowuję też żadnego wpływu używania takich, bądź innych kosmetyków, zarówno pielęgnacyjnych jak i kolorowych (polecam jednak mydełko Savon Noir z Organique, to póki co jedyny środek myjący, który dobrze działał na moją cerę i była widzialna poprawa). Również żadna z maści od dermatologów, a także antybiotyków doustnych, ani nawet autoszczepionka nie pomogły mi.
Myślicie, że może to być trądzik związany z hormonami? Mam też spore skłonności genetyczne, moja mama ma 60 lat i wciąż ma trądzik i zawsze go miała, także ja już przyzwyczaiłam się do myśli, że z nim umrę na twarzy

Jakie parametry z krwi oznaczałyście sobie przed kuracjami przeciwtrądzikowymi?

Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi!

PS mój zestaw przyszedł do mnie o 19h30!!

Edytowane przez kamisia_17
Czas edycji: 2013-09-25 o 22:25
kamisia_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:24   #413
zapala221
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Aziddee Pokaż wiadomość
Do mnie też dziś doszła Będę testować na połowie twarzy
Dziewczyny,własnie dorwałam sie do komputera i chce sie z Wami podzielic dzisiejszym doswiadczeniem z Eucerin żelem do mycia i tonikiem.. a wiec żel okazał się skuteczny w usunięciu makijażu, nie wysuszył mi skóry(co zdarzało się często) i nie podrażnił jej. Natomiast tonik doczyscil to czego żel nie zmył,pozostawił uczucie świeżości ci najważniejsza skóra się nie błyszczała na czołe i na brodzie. Jak narazie jestem zadowolona ale o dalszych efektach opowiem w pozniejszym terminie

Z trądzikeim borykam się od 4 lat,przyszedł tak nagle i jak narazie nie chce sie do konca wytępić,chociaz juz jest lepiej niz do tej pory..
Stary 2013-09-25, 22:27   #414
noir_angele
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pandaania Pokaż wiadomość
Używałyście kiedyś kosmetyków Tołpy, tych z serii do cery trądzikowej?
miałam żel mikrozłuszczający (coś takiego chyba) moja cera go totalnie nie tolerowała. Robiłam kilkanaście podejść do niego, a zawsze wychodziłam z łazienki z czerwoną twarzą. Oddałam koleżance, której służy.

noir_angele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:27   #415
MarChwik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zapala221 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,własnie dorwałam sie do komputera i chce sie z Wami podzielic dzisiejszym doswiadczeniem z Eucerin żelem do mycia i tonikiem.. a wiec żel okazał się skuteczny w usunięciu makijażu, nie wysuszył mi skóry(co zdarzało się często) i nie podrażnił jej. Natomiast tonik doczyscil to czego żel nie zmył,pozostawił uczucie świeżości ci najważniejsza skóra się nie błyszczała na czołe i na brodzie. Jak narazie jestem zadowolona ale o dalszych efektach opowiem w pozniejszym terminie

Z trądzikeim borykam się od 4 lat,przyszedł tak nagle i jak narazie nie chce sie do konca wytępić,chociaz juz jest lepiej niz do tej pory..

Też dzisiaj dostałam Ide zaraz czyścić twarz .. mam nadzieje- z nowymi sprzymierzeńcami w tej trudnej walce ;p A nakładacie ten krem na noc, czy tylko na dzien będziecie używać?
Stary 2013-09-25, 22:27   #416
zapala221
Przyczajenie

Cytat:
Dziękuję, wystraszyły mnie trochę opnie na ten temat na forum i od dziś zaczynam je myć
Szczerze? to ja bardzo rzadko myje pedzle ale po przeczytaniu Waszych wpisów zaczne to robic regularnie bo przeciez tam jest najwiecej bakterii i roznych innych zarazkow które przenosze na skore przy codziennym ich uzywaniu...
Stary 2013-09-25, 22:28   #417
Kati1990
Raczkowanie

GG do Kati1990

Cytat:
To wtedy nie powinnam mieć aż takiego problemu:P, bo jak mam kolejny rzut choroby to mam zawsze biegunkę, a jak akurat czuje się dobrze to wszystko jest normalnie
Stary 2013-09-25, 22:28   #418
ulinkaaa
Zakorzenienie

Na problemy trądzikowe świetna jest też maseczka z zielonej glinki - dostępna w sklepach zielarskich Do tej pory oczyszczająco robię ją raz w tygodniu.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:29   #419
kamisia_17
Rozeznanie

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, którą kiedyś słyszałam, mianowicie, że skóry tłustej bądź mieszanej nie powinno się wysuszać, tylko nawilżać i wtedy ona sama z siebie przestanie wydzielać tyle sebum, bo wydziela je, bo ją przesuszamy i to takie zamknięte koło... Co o tym myślicie?
Stary 2013-09-25, 22:30   #420
Sabiiina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zapala221 Pokaż wiadomość

a mnie po toniku okropnie zaczęła skóra szczypać, ale było to chwilowe i na szczęście po chwili nie zostało żadne zaczerwienienie czy podrażnienie. to chyba reakcja na ten alkohol w składzie ...

Nowe wątki na forum Eucerin - podejmij wyzwanie!

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości