![]() |
#1861 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-)
H0pe a nie masz w okolicy jakiegoś innego prywatnego lekarza? Trochę dziwne że wysyła Cie do innego na usg genetyczne, jakoś to uzasadnił?
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dzisiaj mam łobuza w domu, straszny się robi ostatnio ![]() A właśnie - widziałam dzisiaj w rossmannie książke z serii świat w obrazkach o narodzinach rodzeństwa, zastanawiam się czy Olafowi nie kupić, chociaz on jeszcze i tak nie pokapuje chyba ![]() ![]()
![]() |
#1862 |
BAN stały
|
Ciekawe jak tam Nikii ... odezwij się
![]() Ale u mnie dziś pochmurnie i zimno..brrr... Tak piszecie o książkach..kurcze..tak lubię czytać, ale ostatnio to głównie idą w ruch książeczki dla dzieci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1863 |
Zakorzenienie
|
Wybaczcie nie mam czasu jak na razie Was poczytać , zrobię to jak Oskar zaśnie na noc. Na razie na szybko relacja z USG
Już po USG ![]() Jest dobrze ![]() "Krwiak" się zmniejsza ma 24x18mm. Chociaż dzisiaj usłyszałam że to może nawet krwiak nie być. Bo jest tam świeży płyn i musiałabym krwawić a nie krwawię. I lekarz podejrzewa że to drugi pęcherzyk ciążowy tylko że bez echa zarodka przynajmniej nie umiał go odnaleźć więc jeśli to drugi pęcherzyk to raczej pusty. Ale jeszcze mam mieć USG za 2 tygodnie, wraz z badaniem i wtedy też założy mi kartę ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
#1864 |
BAN stały
|
Nikii89 super wiadomość !!
![]() Ja w pierwszej ciąży też miałam dwa pęcherzyki przy pierwszym badaniu. Przy kolejnym już go nie było.. A jak Oskar? Lepiej coś czy choroba się rozwinęła? |
![]() ![]() |
![]() |
#1865 |
Zakorzenienie
|
lekarz go zbadał i powiedział że zdrowy i można szczepić, a teraz nadal zakatarzony, ma ciepłe czoło ale gorączki mało 37stopni (chociaż to może przez te szczepienie) no i maruda straszna tylko na rękach. Coś mi mówi że kiepska nocka będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1866 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1867 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1868 |
BAN stały
|
Gdzie jesteście mamusie?
![]() ![]() A czytacie jakieś ciążowe książki? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Zakorzenienie
|
No i niestety nam się chyba jednak nie udało
![]() ![]() Bardzo chciałam do Was dołączyć, ale niestety nie udało się być ani mamusią majową ani czerwcową ![]() Wam życzę dużo zdrowia, radości, spokoju i uśmiechu na cały okres ciąży! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1870 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jakbyś rozgryzła tą kwestię, to daj znać, bo przypadek bardzo ciekawy ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Zapomniałam się pochwalić: Zjadłam dziś obiad i się po nim nie modliłam ![]() Miałam rybkę i surówkę z kiszonej kapusty. Chyba kwaśne dobrze mi robi ![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- A co do książek, to ja nie lubię czytać, ale chyba zacznę, bo strasznie się nudzę. Ale jak już czytać, to ja lubię kryminały (z zagadkami, które się wyjaśniają na samym końcu). Ostatnio czytałam No Time for Goodbye Linwood,a Barclay'a (czytałam wersję angielską, by było ciekawiej). No i książka baaaardzo mi się podobała ![]() A z ciążowych, to chciałabym sobie coś kupić, ale jeszcze nie szukałam. Na dniach muszę wybrać się do empiku. Najbardziej bym chciała coś z wieloma obrazkami dzidziusiów i opisem poszczególnych tygodni ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1871 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Ja też chodzę prywatnie, ale lekarz jest dyrektorem ginekologi i chce rodzic w jego szpitalu, ale zaczęłam chodzić niego z polecenia bo jest dobry a na NFZ zawsze mnie olewali i było zawsze wszystko dobrze, a poszłam do niego i zaczęło się dopiero leczenie. .. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1872 |
Rozeznanie
|
Odp: Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-)
Ja w poprzedniej ciąży byłam na początku na NFZ i nie mogłam się zaoisac do mojej lekarki bo najpierw nie miała terminu, potem jak już przywzedl mój termon to się okazqlo ze jej jednak nie ma bo pojechała do porodui zastąpił ją inny lekarz krory był arogancki, nic nie poradził, jak zapytalam o kilka prostych rze cz y których nie wiedzialam to zapytał czy czylalam książeczkę" co dziewczynka wiedzieć poqinna" a jak nie to mam po czytać i kolejna wizytq za 2 moesiace:/ dlatego zaczęłam cjodzic prywatnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1873 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomóżcie mi. Kupiłam dziś oliwke w rosmanie ale nie było tej fur mama i była z bebydream tylko ta. Czy mogę już ją stosować na brzuch i całe ciało? Z tyłu opakowania wydaje mi się ze skład ma podobny albo taki sam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1874 |
Zadomowienie
|
To jest tył
|
![]() ![]() |
![]() |
#1875 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeżeli natomiast chodzi o książki ciążowe to polecam "Ciężarówką przez 9 miesięcy" Kaz Cooke. Prowadzona jest w formie pamiętnika, bardzo zabawnie jest wszystko opisane nawet te najmniej przyjemne objawy ciąży ![]() ![]() Tak się zastanawiam kiedy spodenki ciążowe. W poprzedniej ciąży to było jakoś ok 11tc - wszystkie spodnie mam z dość wysokim stanem więc już lekko uciskały mnie w brzuch a ciążowe były mega wygodne. ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
![]() Np oliwka z Johnson w żelu bardzo uczula. JA i wiele moich koleżanek miałyśmy po niej straszną wysypkę, więc nie polecam. ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A wiecie może jak to jest z porodem w sensie szpitala? Można iść do którego się chce? Ja chciałabym rodzić w szpitalu poza moim miastem, ale nie lekarz prowadzący pracuje w innym. |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1876 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja ostatnio czytałam kilka fajnych książek . Generalnie też lubię kryminały ale i te mnie zainteresowały: Tysiąc wspaniałych słońc - Khaled Hosseini, Odrobina nieba Richard Rayner, Gdyby to była prawda Marc Levy, Ulica rajskich dziewic Barbara Wood Oskar od 16 był bardzo nietomny , siedział mi na kolanach , przytulony , zasypiając przy tym temp ok 40 stopni jak na razie po syropie spadła, ale w niani słyszę że marudzi przez sen, więc nocka będzie ciekawa. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1877 |
Raczkowanie
|
Vampirko
trochę poszperałam i temat też jest dla mnie jeszcze nie do końca jasny. ale obawiam się, że rzeczywiście, po ostatnich zmianach podjęcie dodatkowego zatrudnienia staje się mało atrakcyjne.. liczona jest średnia z ostatnich 12 miesięcy więc różnicę można poczuć dopiero po dłuższym czasie ![]() martwi mnie inna rzecz - gdzieś natknęłam się na artykuł (muszę poszukać bo w ferworze już zamknęłam tą stronę) gdzie pisali coś o tym, że zmiany w długości urlopu macierzyńskiego skutkują trochę inaczej niż mogłoby się wydawać. W sensie, że kiedyś urlop macierzyński wykorzystywany po porodzie był krótszy ale niezależny od zwolnienia chorobowego w czasie ciąży.. a teraz takie siedzenie na L4 w czasie ciąży jakoś proporcjonalnie zmniejsza urlop macierzyński czy coś takiego. Muszę pposzukać bo to ważne, chciałam troche posiedziec na zwolnieniu, nie powiem :P |
![]() ![]() |
![]() |
#1878 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kasian86 hola hola, jeszcze nie przesadzone ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1879 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny co macie na myśli mówiąc "badania genetyczne"?
Chodzi Wam o przeziernosc czy cos jeszcze? Ja byłam wczoraj pierwszy raz na NFZ i babka bez pytania skierowała mnie do szpitala na przezierność (nawet się zdziwilam bo mam 11 tydz dopiero a ona już.. a mam 27 lat i powiedziala, ze to jeszcze nie jest wiek zły ale warto iść).. Czy jeszcze jakieś inne są genetyczne?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1880 | |
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-)
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#1881 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
najgorzej było wczoraj, rano się budze i już mnie kręciło w żołądku /p.s mieszkamy na piętrze, teściowie na dole, i od rana teściowa gotowała jakieś mięso, kurcze nie wiem jakieś serca/ żołądki dla psa czy co.... ale zaśmierdziła cały dom ![]() Cytat:
![]() Cytat:
----------------------------------------------------------------------- a co do tej położnej, o którj pisałaś to jakies nieporozumienie, jak ona tak mogła powiedziec do pacjentek,,,ehhh..... moja znajoma jak lezała po porodzie i dali jej dziecko do karmienia, miała mało pokarmu, mleko nie leciaąło i zabardzo też nie wiedziała jak przyłożyć dzieciaczka do piersi to z takim tekstem wyjechała: ".... co z Pani za matka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! co własnego dziecka nie umie nakarmić!!!!!!!!!!!!!!!!! " - powiedziała to oczywiście w formie "krzyczącej" ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1882 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Witamy! I czekamy na dużo dobrych wiadomości od Ciebie! ![]() Cytat:
Cytat:
Pani doktor nie pracowała w szpitalu w którym chciałam rodzić, więc szłam w sumie w ciemno, jakieś 2 lata przed porodem byłam w tym szpitalu na praktykach, ale to nie to samo ![]() Ale zarówno poród i opiekę poporodową wspominam dobrze, fakt, że w szpitalu zapłaciłam za pokój o podwyższonym standardzie (byłyśmy tylko we dwie) do tego łazienka i kuchnia do dyspozycji w pokoju więc luksus, no ale, zmierzam do tego, że ze mną w pokoju była dziewczyna która dodatkowa płaciła jeszcze za opiekę lekarza i położnej ok 1000 zł raczej nie mało... może podświadomie czuła się bezpieczniej, ale czy po za tym miało to na coś wpływ nie sądze, położna niby była cały czas,kasę wzieła a nawet nie przypilnowała żeby dziewczy nie popękała... a może z doświadczenia lub z opowiadań słyszałyście że to takie raczej nie fajne... Cytat:
Cytat:
Mnie już pomału przechodzi "nic nie robienie" i pomału zabieram się za porządki w domu... aż mnie to cieszy... bo kurzu się nagromadziło... ![]() Po za tym jakaś zabiegana jestem... nie mam na nic czasu... a czasu nie mam bo pół dnia przesypiam, a później staram się nadgonić... Wojtuś pomału oswaja się z myśla, że będzie miał rodzeństwo i codziennie się musi przytulić do dzidziusia ![]() Ok idę nadgonić naszą listę... wszystkim nowym mamusią przypominam o wiadomości na prv... dopiszę Was do pierwszego postu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1883 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmmm, wydaje mi sie ze jedno nie ma nic wspolnego z drugim. Poszukalam troche, ale wszedzie sa opinie, ze zwolnienie lekarskie nie skraca urlopu macierzynskiego. owszem znalazlam jakis artykul z 2011 ale byla w nim mowa o urlopie wypoczynkowym, a nie macierzynskim. Nie wdaje mi sie aby weszlo to w zycie. Chyba najlepszym zrodlem informacji w tym przypadku bedzie ZUS. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1884 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pierwszą ciąże zaczęłam mając 26 lat ale oni i tak liczą wiek w dniu porodu (już 27 lat ;p ), przezierność mi sie wydaję ze każdemu badają... Mi najpierw robiła prowadząca ciąże a że wynik nieciekawy to skierowanie do poradni. Cytat:
![]()
![]() |
#1885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie miałam w ogóle mleka. Kazali przystawiać nonstop "bo karmienie jest w głowie". Dzieciak się darł z głodu, a personel na mnie, że dziecka nakarmić nie potrafię. Tym razem zabezpieczę się na taką ewentualność i nie będę zdana na łaskę i niełaskę personelu. Myślałam, że przezierność bada się z automatu. Mnie w każdym razie nikt nie pytał czy chcę, na usg w 13 chyba tygodniu lekarz zbadał. L4 w ciąży nie skraca macierzyńskiego w Polsce. I nawet jak będziecie teraz przeziębione i pójdziecie do internisty i on da Wam zwolnienie i powiecie, że jesteście w ciąży, to wtedy on wpisuje literkę B na zwolnienie i dostajecie 100%, a nie jak na chorobowym 80%. Jak jesteście w ciąży, to zwolnienie od lekarza jakiejkolwiek specjalności z dowolnego powodu (nie tylko ciążowego) jest 100% płatne, jak lekarz wpisze magiczną literkę B. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1886 |
Zakorzenienie
|
A mam propozycje aby z czasem jak wszystkie już podadzą TP to aby uporządkować to na pierwszej stronie datami TP od 1 maja do ostatniego czerwca
![]() ![]() Mój mały szkrab męczył się w nocy z gorączką ;/ o 22 miał 39,5 po syropie przeciwgorączce spadła, ale o 5 znów 38,7 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1887 |
Zakorzenienie
|
Hej mamuśki
![]() powiedzcie mi czy podczas ciąży tepmeratura jest cały czas podwyższona? ok 37 st.? === boję się..... o 12:40 wizyta u gina |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1888 |
Zakorzenienie
|
Współczuję tym co w życiu trafiły na nieczułego ginekologa czy personel medyczny.
Ja na szczęście mam super gina z NFZ , życiowy, pomocny, wspierający ![]() Jak rodziłam Oskara to trafiłam na super personel medyczny, ogólnie w ciąży z Oskarem oprócz porodu byłam 2 razy w szpitalu raz w 6m po kolizji drogowej, potem w 8 z powodu nie czucia ruchów dziecka. I za każdym razem super personel, pomocny, współczujący, wspierający, widać że lubią to co robią ![]() Teraz też tam będę rodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1889 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Położna masakryczna, mi głupio było że mnie ktoś mył, a jakby jeszcze puściła taki tekst to bym chyba padła. Tacy powinni dostać dyscyplinarkę. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mamusie z dzieciaczkami, jak nauczyłyście wasze dzieciaki załatwiać potrzeby do nocnika? |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W żłobku jest sadzany 3x dziennie. W domu nocnik stoi w łazience. Synek lubi nas naśladować. Jak któreś z nas siedzi na sedesie, to pytamy go czy ma ochotę też usiąść. Czasem ma, czasem nie. Widzę, że to jeszcze za wcześnie u niego (16 miesięcy). W sierpniu będzie miał urlop od żłobka i wtedy zamierzam go odpieluchować. Zakładam, ze wtedy już załapie o co chodzi. A z książek polecam Tracy Hogg "język niemowląt". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.