|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XVII
Moja mama ma podobny problem jak Zmalowana. Tworzy nowe słowa, nie widzi swoich błędów językowych. Dodatkowo stawia okropne byki ortograficzne. I z tego zauważyłam ja z wiekiem zaczynam mieć podobnie. Tylko, że u mnie leży składnia zdania i czasami ortografia.
|
#752 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#753 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
#nolife
|
|
|
|
|
#754 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#755 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak naprawdę jeśli chodzi o dysleksję najwięcej można zdziałać u dziecka, u nastolatka jest już trudniej, u dorosłego to już niemal syzyfowa praca. A problem jest naprawdę mocno złożony. Też uważam, że Zmalowana się stara, stąd te próby używania wyszukanego – w jej przekonaniu – słownictwa. Efekt jaki jest, to każdy słyszy, ale myślę, że sporo wysiłku wkłada w to, żeby być ‘profesjonalną’. A jej tłumaczenie się to typowy mechanizm obronny. Bo bardzo często dyslektycy mają mocno zaburzony obraz samego siebie, o co nietrudno, jak ciągle słyszą, że są nieukami i głupkami. Łatwiej powiedzieć: "Mówię tak, bo nie mam czasu, żeby sprawdzić, jak mówić prawidłowo", niż: "Mówię tak, bo jestem głupia i nieoczytana".Teraz to się na szczęście zmienia, ale jestem pewna, że kiedy Zmalowana chodziła do szkoły, to słyszała raczej, że ma złe oceny, bo się za mało uczy, stara, czyta, niż że ma problem, w rozwiązaniu którego powinien pomóc jej odpowiednio przygotowany specjalista. Tak, też mnie bolą uszy, jak słyszę, w jaki sposób się wypowiada. I oczywiście, w każdym wieku można pracować nad sobą, ona też powinna (i tylko ona wie, czy to robi). Ale to, że Zmalowana mówi tak, jak mówi, to niestety głównie zaniedbania innych osób. O co trudno mieć do niej pretensje, bo raczej rzadko trafia się dziecko, które samo zaprowadzi się na terapię.
|
|
|
|
|
#757 |
|
Raczkowanie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#758 | ||||
|
summer vibes;)
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak już się czepiasz to czep się treści.
|
|
|
|
|
#760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Amen!!!!!!!!!!! Pięknie to opisałaś, widać mi też już brak słów, chyba muszę odpocząć od neta ![]() Zmalowana ma tyle lat co ja, nie przypominam sobie, żeby wtedy mówiono dużo o dysleksji, u moich dwóch klegów zdiagnozowano ją dopiero w 8 klasie, a potem walczyli z tym przez całą szkołe średnią, jeden skończyl politologię, a drugi został mięśniakiem, czyli panem od Wfu. ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Tylko, że ja mam w tym temacie trochu wiedzy i sporo doświadczenia, a Ty wrażenie
Turn on the Light... take a Deep breath... Relax Edytowane przez Labirynth Czas edycji: 2013-09-27 o 21:19 |
|
|
|
|
#761 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Wymyślam sobie chłopa od ponad 3 lat więc jestem w tym już dobra ![]() Nieee, przyjaciół nie mam, wizaRZanki nie mają przyjaciół, nawet tych wyimaginowanych ![]() |
||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#762 | ||
|
summer vibes;)
|
Cytat:
Cytat:
Life is brutal |
||
|
|
|
#763 |
|
Zakorzenienie
|
|
#764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znam ludzi ze stwierdzoną dysleksją, którzy nie robią prawie żadnych błędów, ani mówiąc, ani pisząc - jak to zrobili? pracowali nad sobą. nie w szkole w wieku 10 lat - na studiach i po nich, wiec jak ona tłumaczy się dysleksją, a w jej wypowiedziach nie zmienia się nic na przestrzeni lat to jaki jest tego powód? taki, że nic z tym nie robi. skąd wiesz, że jest inaczej? postepów nie ma, wiec.. ? Ty oceniasz tak , a ja oceniam inaczej, tyle. |
|
|
|
|
#765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytanie też takie: na czym opierasz swoją ocenę? ... ale temat mnie już męczy.
Turn on the Light... take a Deep breath... Relax Edytowane przez Labirynth Czas edycji: 2013-09-27 o 21:25 |
|
|
|
|
#766 |
|
Zadomowienie
|
Tak patrząc to może Zmalowana też w swoich filmikach używa nieistniejących wyrazów od zawsze i świadomie. Dlaczego uważasz, że to czepialstwo z mojej strony? Nie mam nic do treści wypowiedzi, tylko do jej formy. Zasady języka polskiego mówią o wielkiej literze na początku zdania i tyle. Skoro tam zwracamy uwagę, to dlaczego w tej kwestii nie mogłam napisać co myślę?
|
|
|
|
#767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też z tym nic nie robisz, żeby pisać poprawnie, a zasadę znasz. I jak sama powiedziałaś robisz to świadomie, postępów nie ma, więc...? "Czepiając się" dalej... nie ma takiego znaku interpunkcyjnego "..", jest albo jedna kropka, albo trzy. Edytowane przez KathleenAnn Czas edycji: 2013-09-27 o 21:28 |
|
|
|
|
#769 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#770 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To trochę za trudny temat, żeby tak diagnozować problem na odległość... a Zmalowana ma prawdziwy problem.
|
|
|
|
|
#771 |
|
Zakorzenienie
|
a o co chodzi pannie joannie z tymi płaczliwymi tekstami na fejsie i instagramie ?
|
|
|
|
#772 |
|
Rozeznanie
|
Zmalowana popełnia mnóstwo błędów, ale za to mówi w miarę płynnie i ma miły głos. Zawsze coś. Znam osoby które mówią ładnie i składnie, a inteligencją nie grzeszą więc nie koniecznie problemy Zmalowanej mają związek z niskim IQ.
|
|
|
|
#773 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Cytat:
![]() Tym bardziej, że dostała 4 na maturze zmatmy, wręcz odwrotnie napisałabym, dysleksja nie ma nic do inteligencji, ale wyraźnie przeszkadza w zdobywaniu wiedzy.
|
|
#774 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#775 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#777 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
PannaJoanna: ♥ ♥ ♥ Dziękuję za energię i trzymanie kciuków! Pomogło. Już po operacji (nie, nie mojej). Chociaż następne godziny i doby też nie będą łatwe, to najgorsze już za nami! Dziękuję raz jeszcze. Dodaliście mi otuchy i bardzo dziękuję, że uszanowaliście moją prywatność na tyle, że nie było zbyt wiele dociekliwych osób, które koniecznie musiały wiedzieć co takiego się stało. Super, że mogę na was liczyć. Karma wraca ♥. skoro nie chciala mowic co sie stalo,to po co w ogole zaczynala temat? nie rozumiem tego,vlogerki maja taki dziwny nawyk robienia szumu wokol swoich jakis tam osobistych targedii,ale nigdy nie powiedza wprost,a poziej sie dziwia,ze sa niedomowienia, albo ze ludzie pytaja ehhhhh ? Edytowane przez FreshStrawberry Czas edycji: 2013-09-27 o 21:37 |
|
|
|
|
#778 |
|
Zakorzenienie
|
Labi jestem na telefonie więc linka nie wkleje, ale wejdź do niej na instagram. ogólnie to prosi o moc dobrej energii i trzymanie kciuków bla bla przy czym zaznacza , że nie powie o co chodzi.
|
|
|
|
#779 |
|
Zadomowienie
|
Zaoftopuję i ja- pamiętam,jak pewna nauczycielka spytała nas czy są w klasie jacyś dyslektycy,bo uzupełniała listę. Nikt się nie zgłosił na co wspomniana pani ze zdziwieniem " o, wszyscy są mądrzy?"
Ja znam kilku dyslektyków- takich, co olali problem i takich,których rodzice cisnęli od małego i "wyleczyli" problem. Znam też ludzi,którzy nie potrafią płynnie czytać,a pokończyli szkoły średnie. Ja nigdy z niczym w szkole nie miałam problemów-prymuska-ale nigdy nie wpadłam na pomysl,że stan mojej wiedzy daje mi prawo do nazywania kogoś głąbem,nieukiem,idiotą czy robienia trgo typu aluzji. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez ladymln Czas edycji: 2013-09-27 o 21:39 |
|
|
|
#780 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.

#nolife
Tak naprawdę jeśli chodzi o dysleksję najwięcej można zdziałać u dziecka, u nastolatka jest już trudniej, u dorosłego to już niemal syzyfowa praca. A problem jest naprawdę mocno złożony. Też uważam, że Zmalowana się stara, stąd te próby używania wyszukanego – w jej przekonaniu – słownictwa. Efekt jaki jest, to każdy słyszy, ale myślę, że sporo wysiłku wkłada w to, żeby być ‘profesjonalną’. A jej tłumaczenie się to typowy mechanizm obronny. Bo bardzo często dyslektycy mają mocno zaburzony obraz samego siebie, o co nietrudno, jak ciągle słyszą, że są nieukami i głupkami. Łatwiej powiedzieć: "Mówię tak, bo nie mam czasu, żeby sprawdzić, jak mówić prawidłowo", niż: "Mówię tak, bo jestem głupia i nieoczytana".Teraz to się na szczęście zmienia, ale jestem pewna, że kiedy Zmalowana chodziła do szkoły, to słyszała raczej, że ma złe oceny, bo się za mało uczy, stara, czyta, niż że ma problem, w rozwiązaniu którego powinien pomóc jej odpowiednio przygotowany specjalista. Tak, też mnie bolą uszy, jak słyszę, w jaki sposób się wypowiada. I oczywiście, w każdym wieku można pracować nad sobą, ona też powinna (i tylko ona wie, czy to robi). Ale to, że Zmalowana mówi tak, jak mówi, to niestety głównie zaniedbania innych osób. O co trudno mieć do niej pretensje, bo raczej rzadko trafia się dziecko, które samo zaprowadzi się na terapię.

znam ludzi ze stwierdzoną dysleksją, którzy nie robią prawie żadnych błędów, ani mówiąc, ani pisząc - jak to zrobili? pracowali nad sobą. nie w szkole w wieku 10 lat - na studiach i po nich, wiec jak ona tłumaczy się dysleksją, a w jej wypowiedziach nie zmienia się nic na przestrzeni lat to jaki jest tego powód? taki, że nic z tym nie robi. skąd wiesz, że jest inaczej? postepów nie ma, wiec.. ?