Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XVII - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-27, 20:52   #751
lovically
Zadomowienie

Dot.: Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XVII

Moja mama ma podobny problem jak Zmalowana. Tworzy nowe słowa, nie widzi swoich błędów językowych. Dodatkowo stawia okropne byki ortograficzne. I z tego zauważyłam ja z wiekiem zaczynam mieć podobnie. Tylko, że u mnie leży składnia zdania i czasami ortografia.
My feet never touched the ground

I'm so heavy, heavy in your arms.
lovically jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 20:55   #752
KathleenAnn
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
jestem pewna, dysleksja u dorosłego człowieka nie usprawiedliwia nawet pisania z błędami, a w ogólę nie wiem co ma do mówienia w poprawny sposób. mówi i pisze w ojczystym języku - przez wielokrotne powtórzenia i osłuchanie się nie ma opcji by ktoś kto chce pisać i mówić poprawnie nie był w stanie tego zrobić.
widać jak na dłoni, że ona nic z tym nie robi, nawet nie zwraca na to uwagi, zresztą jak ktoś tu pisał - swoja niewiedzę i nieprzygotowanie usprawiedliwia brakiem czasu, wiec i tworzenie nowych wyrazów, pokracznej składni itd pewnie też jest winą braku czasu i zwykłego niechciejstwa
już pisałam, że to nie jest coś nad czym nie można zapanować, trzeba tylko chcieć, a mało komu się chce, tyle że nie wszyscy w takiej sytuacji biorą się za nagrywanie filmideł w internecie.
Spójrz na całą swoją wypowiedź i wszystkie inne. Nie wiesz, że zdanie rozpoczyna się wielką literą? Taka niby głupota, a też może świadczyć o tym, że albo jest to spowodowane dysleksją albo brakiem znajomości zasad. Czy na forum czy w "filmidłach" chyba tak samo należy dbać o język.
KathleenAnn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 20:55   #753
imbaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lovically Pokaż wiadomość
Moja mama ma podobny problem jak Zmalowana. Tworzy nowe słowa, nie widzi swoich błędów językowych. Dodatkowo stawia okropne byki ortograficzne. I z tego zauważyłam ja z wiekiem zaczynam mieć podobnie. Tylko, że u mnie leży składnia zdania i czasami ortografia.
Ja tak mam jak za długo z domu nie wychodzę i nie rozmawiam z ludzmi #nolife
imbaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 20:57   #754
FreshStrawberry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez imbaa Pokaż wiadomość
a to dlatego,ze jestes wizaRZanka
FreshStrawberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:00   #755
imbaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez FreshStrawberry Pokaż wiadomość
a to dlatego,ze jestes wizaRZanka
Wiadomo. Spotykam się z chłopakiem jedynie ostatnio, ale że jest wyimaginowany to wszystko się zgadza
Stary 2013-09-27, 21:01   #756
Neva_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Labirynth Pokaż wiadomość
Spoko luzik, ja nie chce pokazać kto ma rację, a kto jej nie ma. Ale akurat temat jest mi dobrze znany.
Mogę się o wszystko do niej przyczepić, o żebranie o aparat, o nie wiem, cokolwiek, ale jej sposób wysławiania się wolę zostawić w spokoju. Bardzo często niestety dzieciaki w szkole zostają kaleczone przez panie pseudonauczycielki w garsonkach, które to prędzej powiedzą, że leniwe dziecko, niż zauważą realny problem. Czasem szuka sie dysleksji na wyrost u kogoś. Akurat Zmalowana ma wielki problem i to nie jest naciągane, tym bardziej, że sama mówi, że w szkole miała problemy z nauką, ale się bardzo starała, dlatego tym bardziej chwała jej za to, że to jaką drogę obrała w życiu, bo malowanie akurat nie wymaga perfekcyjnej znajomości poprawnej polszczyzny.
Dokładanie. Tak naprawdę jeśli chodzi o dysleksję najwięcej można zdziałać u dziecka, u nastolatka jest już trudniej, u dorosłego to już niemal syzyfowa praca. A problem jest naprawdę mocno złożony. Też uważam, że Zmalowana się stara, stąd te próby używania wyszukanego – w jej przekonaniu – słownictwa. Efekt jaki jest, to każdy słyszy, ale myślę, że sporo wysiłku wkłada w to, żeby być ‘profesjonalną’. A jej tłumaczenie się to typowy mechanizm obronny. Bo bardzo często dyslektycy mają mocno zaburzony obraz samego siebie, o co nietrudno, jak ciągle słyszą, że są nieukami i głupkami. Łatwiej powiedzieć: "Mówię tak, bo nie mam czasu, żeby sprawdzić, jak mówić prawidłowo", niż: "Mówię tak, bo jestem głupia i nieoczytana".Teraz to się na szczęście zmienia, ale jestem pewna, że kiedy Zmalowana chodziła do szkoły, to słyszała raczej, że ma złe oceny, bo się za mało uczy, stara, czyta, niż że ma problem, w rozwiązaniu którego powinien pomóc jej odpowiednio przygotowany specjalista. Tak, też mnie bolą uszy, jak słyszę, w jaki sposób się wypowiada. I oczywiście, w każdym wieku można pracować nad sobą, ona też powinna (i tylko ona wie, czy to robi). Ale to, że Zmalowana mówi tak, jak mówi, to niestety głównie zaniedbania innych osób. O co trudno mieć do niej pretensje, bo raczej rzadko trafia się dziecko, które samo zaprowadzi się na terapię.
Neva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:10   #757
FreshStrawberry
Raczkowanie

Cytat:
Wiadomo. Spotykam się z chłopakiem jedynie ostatnio, ale że jest wyimaginowany to wszystko się zgadza
Ahhh..to prawie jak Doda tez podobno ma wymyslonego chlopaka i zwiazek A ona wizarzanka nie jest
Stary 2013-09-27, 21:10   #758
Atenya
summer vibes;)

Cytat:

I właśnie to powinno dać wam do myślenia.
A co do reszty kompletnie się nie zgodzę, ona właśnie sie stara jak może i im bardziej sie stara, tym bardziej to karykaturalnie wychodzi.
Wg Ciebie się stara, a wg mnie nie i przy tym zostańmy.

Cytat:
Moga, jasne..Zmalowana jest malo oczytana chyba, ma bardzo maly zasob slow

Cytat:
Cytat:
Na pewno masz też niewidzialnych przyjaciół jak przystało na prawdziwą wizaRZankę.
Atenya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:12   #759
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KathleenAnn Pokaż wiadomość
Spójrz na całą swoją wypowiedź i wszystkie inne. Nie wiesz, że zdanie rozpoczyna się wielką literą? Taka niby głupota, a też może świadczyć o tym, że albo jest to spowodowane dysleksją albo brakiem znajomości zasad. Czy na forum czy w "filmidłach" chyba tak samo należy dbać o język.
w nieformalnych rozmowach internetowych nie używam dużych liter - od zawsze i świadomie jak już się czepiasz to czep się treści.
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:16   #760
Labirynth
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neva_ Pokaż wiadomość
Tak naprawdę jeśli chodzi o dysleksję najwięcej można zdziałać u dziecka, u nastolatka jest już trudniej, u dorosłego to już niemal syzyfowa praca. A problem jest naprawdę mocno złożony. Też uważam, że Zmalowana się stara, stąd te próby używania wyszukanego – w jej przekonaniu – słownictwa. Efekt jaki jest, to każdy słyszy, ale myślę, że sporo wysiłku wkłada w to, żeby być ‘profesjonalną’. A jej tłumaczenie się to typowy mechanizm obronny. Bo bardzo często dyslektycy mają mocno zaburzony obraz samego siebie, o co nietrudno, jak ciągle słyszą, że są nieukami i głupkami. Teraz to się na szczęście zmienia, ale jestem pewna, że kiedy Zmalowana chodziła do szkoły, to słyszała raczej, że ma złe oceny, bo się za mało uczy, stara, czyta, niż że ma problem, w rozwiązaniu którego powinien pomóc jej odpowiednio przygotowany specjalista. Tak, też mnie bolą uszy, jak słyszę, w jaki sposób się wypowiada. I oczywiście, w każdym wieku można pracować nad sobą, ona też powinna (i tylko ona wie, czy to robi). Ale to, że Zmalowana mówi tak, jak mówi, to niestety głównie zaniedbania innych osób. O co trudno mieć do niej pretensje, bo raczej rzadko trafia się dziecko, które samo zaprowadzi się na terapię.

Amen!!!!!!!!!!!
Pięknie to opisałaś, widać mi też już brak słów, chyba muszę odpocząć od neta

Zmalowana ma tyle lat co ja, nie przypominam sobie, żeby wtedy mówiono dużo o dysleksji, u moich dwóch klegów zdiagnozowano ją dopiero w 8 klasie, a potem walczyli z tym przez całą szkołe średnią, jeden skończyl politologię, a drugi został mięśniakiem, czyli panem od Wfu.

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Atenya Pokaż wiadomość
Wg Ciebie się stara, a wg mnie nie i przy tym zostańmy.
Tylko, że ja mam w tym temacie trochu wiedzy i sporo doświadczenia, a Ty wrażenie

Edytowane przez Labirynth
Czas edycji: 2013-09-27 o 21:19
Labirynth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:16   #761
imbaa
Rozeznanie

Cytat:
Ahhh..to prawie jak Doda tez podobno ma wymyslonego chlopaka i zwiazek A ona wizarzanka nie jest
Cytat:
Na pewno masz też niewidzialnych przyjaciół jak przystało na prawdziwą wizaRZankę.

Wymyślam sobie chłopa od ponad 3 lat więc jestem w tym już dobra

Nieee, przyjaciół nie mam, wizaRZanki nie mają przyjaciół, nawet tych wyimaginowanych
Stary 2013-09-27, 21:19   #762
Atenya
summer vibes;)

Cytat:

Tylko, że ja mam w tym temacie trochu wiedzy i sporo doświdczenia, a Ty wrażenie
Skąd wiesz?

Cytat:

Wymyślam sobie chłopa od ponad 3 lat więc jestem w tym już dobra

Nieee, przyjaciół nie mam, wizaRZanki nie mają przyjaciół, nawet tych wyimaginowanych
Life is brutal
Atenya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:20   #763
Labirynth
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd wiesz?
Zaskocz mnie
Stary 2013-09-27, 21:21   #764
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
A skąd Ty to wszystko wiesz?? bogiem jesteś, czy co??

evelinek nie gniewaj się, ale ugryzłabym sie na Twoim miejscu w język, nie znasz tematu, ale z uporem będziesz głosić swoje farmazony, oczywiście, że jak ktoś chce, to będzie walczył, co nie znaczy, że zmalowana nie chce.... nie wiesz tego ile ona wkłada w to pracy i czy w ogóle wkłada, nawet ja tego nie wiem, ale wiem z doświadczenia jak dużo uwagi trzeba poświęcić takim dzieciakom, żeby nie wyrosły na dorosłych z tego typu problemami, jakie ma zmalowana
ale co mam niby wiedzieć? znam ludzi ze stwierdzoną dysleksją, którzy nie robią prawie żadnych błędów, ani mówiąc, ani pisząc - jak to zrobili? pracowali nad sobą. nie w szkole w wieku 10 lat - na studiach i po nich, wiec jak ona tłumaczy się dysleksją, a w jej wypowiedziach nie zmienia się nic na przestrzeni lat to jaki jest tego powód? taki, że nic z tym nie robi. skąd wiesz, że jest inaczej? postepów nie ma, wiec.. ?
Ty oceniasz tak , a ja oceniam inaczej, tyle.
Stary 2013-09-27, 21:24   #765
Labirynth
Zakorzenienie

Cytat:
ale co mam niby wiedzieć? znam ludzi ze stwierdzoną dysleksją, którzy nie robią prawie żadnych błędów, ani mówiąc, ani pisząc - jak to zrobili? pracowali nad sobą. nie w szkole w wieku 10 lat - na studiach i po nich, wiec jak ona tłumaczy się dysleksją, a w jej wypowiedziach nie zmienia się nic na przestrzeni lat to jaki jest tego powód? taki, że nic z tym nie robi. skąd wiesz, że jest inaczej? postepów nie ma, wiec.. ?
patrz post 757 zwłaszcza ostatnie zdania

Pytanie też takie: na czym opierasz swoją ocenę? ... ale temat mnie już męczy.

Edytowane przez Labirynth
Czas edycji: 2013-09-27 o 21:25
Labirynth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:25   #766
KathleenAnn
Zadomowienie

Cytat:
w nieformalnych rozmowach internetowych nie używam dużych liter - od zawsze i świadomie jak już się czepiasz to czep się treści.
Tak patrząc to może Zmalowana też w swoich filmikach używa nieistniejących wyrazów od zawsze i świadomie. Dlaczego uważasz, że to czepialstwo z mojej strony? Nie mam nic do treści wypowiedzi, tylko do jej formy. Zasady języka polskiego mówią o wielkiej literze na początku zdania i tyle. Skoro tam zwracamy uwagę, to dlaczego w tej kwestii nie mogłam napisać co myślę?
Stary 2013-09-27, 21:26   #767
Labirynth
Zakorzenienie

Cytat:
Tak patrząc to może Zmalowana też w swoich filmikach używa nieistniejących wyrazów od zawsze i świadomie. Dlaczego uważasz, że to czepialstwo z mojej strony? Nie mam nic do treści wypowiedzi, tylko do jej formy. Zasady języka polskiego mówią o wielkiej literze na początku zdania i tyle. Skoro tam zwracamy uwagę, to dlaczego w tej kwestii nie mogłam napisać co myślę?
Stary 2013-09-27, 21:27   #768
KathleenAnn
Zadomowienie

Cytat:
taki, że nic z tym nie robi. skąd wiesz, że jest inaczej? postepów nie ma, wiec.. ?

Też z tym nic nie robisz, żeby pisać poprawnie, a zasadę znasz. I jak sama powiedziałaś robisz to świadomie, postępów nie ma, więc...? "Czepiając się" dalej... nie ma takiego znaku interpunkcyjnego "..", jest albo jedna kropka, albo trzy.

Edytowane przez KathleenAnn
Czas edycji: 2013-09-27 o 21:28
Stary 2013-09-27, 21:27   #769
FreshStrawberry
Raczkowanie

Cytat:
Skąd wiesz?

Life is brutal
Dobrze,ze wizarzanki moga chociaz popisac sobie tutaj,z innymi wizarzankami
Stary 2013-09-27, 21:28   #770
Neva_
Raczkowanie

Cytat:
Oj, dyslektyk dyslektykowi nierówny. Zwłaszcza jeśli mówimy o głębokiej dysleksji. A poza tym w pewnym momencie zrobiła się moda na dysleksję i opinię dostawały osoby, których problem obok dysleksji nawet nie stał. Rodzice załatwiali, żeby dzieciak miał spokój na maturze. To trochę za trudny temat, żeby tak diagnozować problem na odległość... a Zmalowana ma prawdziwy problem.
Neva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:29   #771
patisia123
Zakorzenienie

a o co chodzi pannie joannie z tymi płaczliwymi tekstami na fejsie i instagramie ?
patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:29   #772
L e n a a
Rozeznanie

Zmalowana popełnia mnóstwo błędów, ale za to mówi w miarę płynnie i ma miły głos. Zawsze coś. Znam osoby które mówią ładnie i składnie, a inteligencją nie grzeszą więc nie koniecznie problemy Zmalowanej mają związek z niskim IQ.
L e n a a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:31   #773
Labirynth
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neva_ Pokaż wiadomość
A poza tym w pewnym momencie zrobiła się moda na dysleksję i opinię dostawały osoby, których problem obok dysleksji nawet nie stał. Rodzice załatwiali, żeby dzieciak miał spokój na maturze. To trochę za trudny temat, żeby tak diagnozować problem na odległość... a Zmalowana ma prawdziwy problem.
Dokładnie.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Cytat:
Napisane przez patisia123 Pokaż wiadomość
a o co chodzi pannie joannie z tymi płaczliwymi tekstami na fejsie i instagramie ?
Jakimi??
Cytat:
Napisane przez L e n a a Pokaż wiadomość
Zmalowana popełnia mnóstwo błędów, ale za to mówi w miarę płynnie i ma miły głos. Zawsze coś. Znam osoby które mówią ładnie i składnie, a inteligencją nie grzeszą więc nie koniecznie problemy Zmalowanej mają związek z niskim IQ.
Tym bardziej, że dostała 4 na maturze zmatmy, wręcz odwrotnie napisałabym, dysleksja nie ma nic do inteligencji, ale wyraźnie przeszkadza w zdobywaniu wiedzy.
Stary 2013-09-27, 21:33   #774
FreshStrawberry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patisia123 Pokaż wiadomość

wlasnie sama nie wiem..moze ktos z jej rodziny zachorowal? tylko po co ona robi zamieszanie? cos jak Szusz z tymi operacjami
Stary 2013-09-27, 21:34   #775
kasiex_
Raczkowanie

Cytat:
W co grasz? Też jestem nolife
kasiex_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:35   #776
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
duże litery nie wpływają na zrozumienie wypowiedzi, a tworzenie nowych słów i dziwnej składni już tak. jak nie widzisz różnicy to już nie mój problem
Stary 2013-09-27, 21:35   #777
FreshStrawberry
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Jakimi??

Tym bardziej, że dostała 4 na maturze zmatmy, wręcz odwrotnie napisałabym, dysleksja nie ma nic do inteligencji, ale wyraźnie przeszkadza w zdobywaniu wiedzy.

PannaJoanna:
♥ ♥ ♥ Dziękuję za energię i trzymanie kciuków! Pomogło. Już po operacji (nie, nie mojej). Chociaż następne godziny i doby też nie będą łatwe, to najgorsze już za nami! Dziękuję raz jeszcze. Dodaliście mi otuchy i bardzo dziękuję, że uszanowaliście moją prywatność na tyle, że nie było zbyt wiele dociekliwych osób, które koniecznie musiały wiedzieć co takiego się stało. Super, że mogę na was liczyć. Karma wraca ♥.

skoro nie chciala mowic co sie stalo,to po co w ogole zaczynala temat? nie rozumiem tego,vlogerki maja taki dziwny nawyk robienia szumu wokol swoich jakis tam osobistych targedii,ale nigdy nie powiedza wprost,a poziej sie dziwia,ze sa niedomowienia, albo ze ludzie pytaja ehhhhh ?

Edytowane przez FreshStrawberry
Czas edycji: 2013-09-27 o 21:37
Stary 2013-09-27, 21:36   #778
patisia123
Zakorzenienie

Labi jestem na telefonie więc linka nie wkleje, ale wejdź do niej na instagram. ogólnie to prosi o moc dobrej energii i trzymanie kciuków bla bla przy czym zaznacza , że nie powie o co chodzi.
patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:37   #779
ladymln
Zadomowienie

Zaoftopuję i ja- pamiętam,jak pewna nauczycielka spytała nas czy są w klasie jacyś dyslektycy,bo uzupełniała listę. Nikt się nie zgłosił na co wspomniana pani ze zdziwieniem " o, wszyscy są mądrzy?"
Ja znam kilku dyslektyków- takich, co olali problem i takich,których rodzice cisnęli od małego i "wyleczyli" problem. Znam też ludzi,którzy nie potrafią płynnie czytać,a pokończyli szkoły średnie. Ja nigdy z niczym w szkole nie miałam problemów-prymuska-ale nigdy nie wpadłam na pomysl,że stan mojej wiedzy daje mi prawo do nazywania kogoś głąbem,nieukiem,idiotą czy robienia trgo typu aluzji.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
I tak, zaraz odezwą się głosy, że "ja odkąd skończyłam 8 miesięcy i nauczyłam się sprawnego chwytania pracuję w chińskiej fabryce tekstyliów, żeby zarobić na swoje zachcianki" - ale nie każdy musi pracować w takim wieku, sorry.

Edytowane przez ladymln
Czas edycji: 2013-09-27 o 21:39
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 21:38   #780
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Też z tym nic nie robisz, żeby pisać poprawnie, a zasadę znasz. I jak sama powiedziałaś robisz to świadomie, postępów nie ma, więc...? "Czepiając się" dalej... nie ma takiego znaku interpunkcyjnego "..", jest albo jedna kropka, albo trzy.
analizuj dalej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości