|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
![]() U mnie w domu rodzinnym zawsze były dwa, zupa i drugie. Albo prawie zawsze. A teraz to nie, z reguły jemy obiad między 17 a 19 i to jakieś jedno danie zawsze. Czasem jemy coś mniejszego ok 14-15, taki "lanczyk" ale to też tylko pod warunkiem, że śniadanie było przed 13 A to nie jest oczywiste
|
|
|
|
|
#4202 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
a może faktycznie to gromadzenie zapasów.. ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
|
|
#4203 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mogę nie jeść wieczorami, ale śniadanko najpóźniej o 10ej. No chyba, że śpię dłużej, ale to już prehistoryczne czasy.
|
|
|
|
#4204 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4205 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj zrobiliśmy 70 pierogów z mięchem. Jak na pierwszy raz całkiem niezłe. Tż się zajarał, że to takie ekonomiczne bo i rosół i sałatka jarzynowa i pierogi i wszystko z jednego gara, nie wiem na jakim świecie on żył do tej pory
Ponadto wyspałam się dzisiaj, w teorii. Spałam do 10 dzięki łaskawości mojego pana ale niestety wyspana bardziej byłabym chyba o 8, jak wstawała Ewcia. Nie będę już tak dosypiać bo jestem nie do życia ![]() Odkurzyłam se chałupę, Ewka jak na razie grzeczna, właśnie jej uświadomiłam, że czas na drzemkę i oby na dłużej bo muszę paznokcie pomalować. Idziemy dziś WRESZCIE na rodzinny spacer i trza się przylansić czymś więcej niż odrapany pazur ![]() A! I dzisiaj zamiast kaszki dałam jej 2 kanapeczki z serkiem białym i kawałek parówki. Boże. Władowała tą parówę na raz i memłała, memłała, miała odruch wymiotny ale nie wypluwała tylko memłała dalej aż wymemłała i się zadowolona wyszczerzyła tymi dwoma zębami Kanapki z serkiem nie wzbudziły takiego zachwytu. Ja nie wiem po kim to dziecko takie mięsożerne ![]() Wiesz, że ja lecę niższą półką Teraz przerabiam wszystkie książki Erici Spindler ale U mnie pierwszy był jednak gorszy. Chociaż drugiemu do ideału też wiele brakuje ![]() Cytat:
Dopiero po pierwszych dniach się odważyłam ale i tak ze mnie tyle leciało, że te super mega korasy były za małe... Ale nie straszę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A ja się zastanawiam kiedy my zaczęłyśmy pisać o wzroście naszych facetów, że Ty tu wyjeżdżasz, że nie masz wyższego Jagnna - nie jesteś sama z tym czytaniem bez zrozumienia U mnie takowych nie ma. Ale podchodzę teraz tak do tego karmienia bardziej po Mooniowemu ( ) czyli staram się wprowadzić u Ewci więcej samodzielności. Więc np. jak ona je obiadek z łyżeczki przed nami a potem my siadamy z naszym obiadem, który się dla niej absolutnie nie nadaje, to dostaje w łapkę coś do pociumkania. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- A i jeszcze zapomniałam napisac, że miałam mieć wczoraj dla siebie popołudnie - wysłałam tżta z Ewcią na spacer. Poleźli gdzieś w cholerę daleko, ściemniło się, zaczęło padać i musiałam po nich jechać autem. A jeszcze tż wziął ze sobą kluczyki więc musiałam chałupę przekopać w poszukiwaniu zapasowych To se poodpoczywałam |
||||
|
|
|
#4206 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja to teraz pewnie też bym zupełnie inaczej wybrała ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() mi się wydaje, że przenika, ale właśnie tylko paracetamol jest bezpieczny dla dziecka. I to w odpowiednich dawkach. Ale pewna nie jestem ![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- ![]() Cytat:
![]() ciekawe czemu to tak ![]() my też tak robimy miny takie przy tym wali, ale oddać nie chce ![]() W ogóle moje dziecko coś ruchliwe się zrobiło. Nie usiedzi na dupsku ani chwili. Na narożniku to od razu wstaje na nogi. W łóżeczku na kolana. Na podłodze jak ją posadzę to jakoś tak do przodu się wychyla i w rezultacie ląduje albo na czworaka albo na brzuchu. Z brzucha chyba próbuje siadać, bo się tak na boku na jednej ręce podpiera. Ale usiąść nie umie i ląduje na plecy. A ja próbuję jej głowę łapać, bo jak z boku się przewraca na plecy to wali łebkiem o podłogę Pełza do tyłu i z reguły szybko znajduje się przy donicy z kwiatem Kiwa się na czterech. Jak stanie na nogi to się puszcza i leci. Jak ją łapię to zaciesza
|
|
#4207 |
|
Wtajemniczenie
|
Sola paracetamol przenika, ale jest chyba najbardziej bezpiecznym lekiem p/bolowym i p/goraczkowym. Moje lykanie trzymalo temp na stalym niewysokim poziomie
Kluska juz dzis bez temp Dzika zapodala temat kto ile gdzie mierzy?![]() ![]() ![]() Piekna pogoda u mnie Przygarne krolika Uwiebiam w bialym winie mniaaaaam
|
#4208 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Wczoraj już u nas było bez temperatury i chyba za wcześnie się zaczęłam cieszyć, bo w nocy znowu 37,8 :/ Dzisiaj tak w okolicach 37 - 37,3. Niby nie dużo, ale Tymka normalna temperatura, to ok. 36,5 i teraz czuć, że jest ciepły. Czopki zaczęły być be, praktycznie od razu po zaaplikowaniu ( ) pojawia się kupal z większością czopka w środku :/ Kupiłam więc syropek i dzisiaj daję syropek.Kurde, kiedy to minie? :/
|
#4209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jak?parówki jeszcze przecież są ![]() ja teraz zaczynam "Papusze" aa to tez tak robie ![]() Lece do teściów
|
|
#4211 |
|
Zakorzenienie
|
Nie było mnie ponad 3h i mam do nadrobienia JEDEN post
![]() schodzimy na psy ![]() ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Wykąpaliśmy Ulę, dostała wcześniej kaszkę na kolację, teraz tż ją usypia. Smutno mi z tym wszystkim ![]() Wiem, że to krok do mojej wolności, ale w tej chwili zaczynam się czuć zbędna i niepotrzebna
|
#4212 |
|
Zadomowienie
|
Miałam odezwać się później, więc piszę. Że chrzcin nie było. Nawet lepiej, ochrzcze syna w naszej parafii.
|
#4213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- z wpisu na tamtym forum wnioskuję że nie
|
|
#4214 |
|
Zadomowienie
|
Niestety, nie mam Jasia :'( To, że nie było chrzcin zrujnowało mój plan na odebranie go...
|
#4215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A "babcia" wychodzi z małym na spacery? Zaczaj się w aucie gdzieś niedaleko ich domu, jak wyjdą to wezwij policję i go odbierz. Kurde no ![]() Ula została uśpiona przez tzta bez najmniejszych problemów Idę się udoić z tej rozpaczy
|
|
#4216 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie zwietrzyli. Albo księdza ruszyło sumienie, że chrzest musi jednak odbyć się za zgodą matki...
Na spacery chodzi ojciec.
|
#4217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla nas też jednodaniowe robię ![]() Cytat:
musisz się inaczej jakoś zasadzić ![]() dziewczynki dużo zdrówka dla waszych maluchów dziś też nie udało mi się zajrzeć bo znów nas nie było ![]() tak więc wczoraj u siory (o 22 wróciliśmy) a dzisiaj moi rodzice zabrali nas na spontanie nad morze ![]() także Jan miał atrakcji i dobrego jedzonka - dzisiaj ze mną sandacza ![]() a wczoraj w chińskiej byliśmy (wczoraj to tak się objadł że ledwo 2 butle mleka wypił na cały dzień )także weekend udany dziś troszkę Jan marudził ale cały dzień w wózku albo aucie to chyba dla tej wiercipięty za wiele
|
||
|
|
|
#4218 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4219 |
|
Wtajemniczenie
|
My właśnie wróciliśmy od teściów. Przyniosłam od nich taki parowar do gotowania na parze, ale na kuchence. Ma w sumie 3 poziomy. Jeden na wodę na samym spodzie i 2 do gotowania. Nie wiem tylko czy to zda egzamin
i ile się na tym to będzie gotować
|
#4220 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja teraz dałam z szynki ale wolałabym drobiowe tylko tż zeżarł Serek zwykły biały.Narzekałaś jak nieruchawa była to teraz masz ![]() Cytat:
![]() ![]() Dobre. Zostało mi trochę mięcha jeszcze i właśnie upiekłam paszteciki z ciasta francuskiego ![]() Z własnej woli? ![]() Cytat:
Goferek z bólem serca no ale w końcu raz na parę dni mogę. Jutro dalej słodyczowy reżim!Poczekaj aż zaczniesz odstawiać ![]() Cytat:
No to odbierz dziecko wtedy. Obserwuj kiedy wyjdzie i raz dwa po policję i sru Jasia z nakazem do Ciebie. Cytat:
![]() A Ewka dzisiaj jak ptaszek. Na śniadanie kawałek parówy i kanapeczki, potem koło 15 butla 180ml i teraz na kolację butla 180ml. Nie wiem od czego ona tak dobrze wygląda ![]() A! mamy dzisiaj 9 miesięcy! |
|||||
|
|
|
#4221 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4222 |
|
Zakorzenienie
|
kto chce ptasie mleczko z biedronki
właściwie to co to jest, mleko z ptaka biedronki tak czy inaczej jest pyszne
|
|
#4223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4224 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
No taka dosyć nietrafiona nazwa jakby pójść tym tropem ![]() Idziemy oglądać film! Do jutra! |
|
|
|
|
#4225 |
|
Zadomowienie
|
Moje dziecko lubi bonitki zbożowe, myślicie, że wyssał to z mlekiem matki
![]() Daję mu tylko jedno ciasteczko od czasu do czasu, bo wariuje, jak ja jem. Polecacie jakieś bidony? Muszę małemu kupić, bo z butelki ani niekapka sam nie umie się napić, muszę mu przechylać. Ale jak chce mu się pić, to podchodzi do butelki z wodą i zasysa smoczek (z tym że nic mu nie leci, bo nie przechyla), ale myślę, że z bidonu powinien załapać. A chodziki-pchacze macie? Polecacie? Oli próbuje chodzić przy wszystkim. Pcha krzesełko do karmienia i przy nim chodzi. |
|
|
|
#4226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzikom mówię nie. Jeśli chodzi o pchacze to dzisiaj się dowiedziałam, że nie są dobre, bo dziecko przyjmuje niewłaściwą postawę. Dla mnie zbędne rzeczy, chcę żeby moja raczkowała jak najdłużej. Narazie chodzi tylko przy meblach. |
|
|
|
|
#4227 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Franek sobie raczkuje, czasem pomyka przy meblach, jak mu się zachce to ruszy sam. Ale żadnego sztucznego podkręcania nie chcę, z ortopedycznego punktu widzenia to samo ZUOOO ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- No i dzisiaj po raz pierwszy Franek napił się z niekapka. Całą drogę od nas do moich rodziców czyli z 70 km mu tłumaczyłam, siorbałam, zasysałam z dźwiękonaśladownictwem no skumał, pociągnął, poleciało, zdziwił się Potem co prawda zamiast ciągnąć to dmuchał, ale pomyłki się zdarzają nawet najlepszym ![]() W czwartek nie pojechałam złożyć tych papierów na uniwersytet przez choróbsko, ale jedziemy jutro Strzeliłam sobie dzisiaj zdjęcia u fotografa, no masakra po prostu. Jestem tak koszmarnie niefotogeniczna, że dopiero 17. zdjęcie zaakceptowałam, względnie. Bo bym tam jeszcze z godzinę siedziała a późno było i Franciszek zgłaszał sprzeciw. Przy okazji zaliczyłam Stendersa i uzupełniłam zapasy relaksacyjne, czyli kulki i sole do wanny i inne olejki do masażu Niestety, siły na wannę już dzisiaj nie mam, idę więc spać na brudasa![]() Mieliśmy też w planach iść dzisiaj do kina na nowego Allena, ale ostatecznie wymiękłam w kwestii zostawienia Franka rodzicom na 3 godziny i chyba pójdziemy w okolicach jego osiemnastki jak dalej będę wymiękać No nie umiem go zostawić komuś, nawet rodzicom, nawet na 3 godziny. Mężowi mogę go zostawić, ale to bez sensu, bo to z mężem właśnie chciałabym do kina pójść ech
Edytowane przez moonie_85 Czas edycji: 2013-09-29 o 22:06 |
|
|
|
|
#4228 |
|
Wtajemniczenie
|
![]()
|
#4229 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A drobiowe jakiejś konkretnej firmy? Ano! ![]() ![]() ![]() Cytat:
|
|
#4230 | |||||
|
Zakorzenienie
|
jak dla mnei nie ma różnicy. Będzie poza domem- skoro policja ma takie opory zeby wejść na posesję...
Cytat:
![]() Cytat:
Na ugotowanie warzyw i ryb wystarczy jakieś 15 minut, mięso gotuję dłużej, około pół h. Staram się jak najrzadziej otwierać pokrywkę żeby temp nie uciekała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a te seksi fotki w czerwonej sukience na profilu to co?? gupiaś, a nie niefotogeniczna
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.

Pewnie będę robić tak, że w zależności od zmiany będę zamieniać miejscami cycka z obiadem. 
A to nie jest oczywiste

Kanapki z serkiem nie wzbudziły takiego zachwytu. Ja nie wiem po kim to dziecko takie mięsożerne 

ciekawe czemu to tak
Pełza do tyłu i z reguły szybko znajduje się przy donicy z kwiatem 

(30/30)

Klaudia 16.10.2009