|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 |
|
2 | 4,35% |
| Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. |
|
3 | 6,52% |
| Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. |
|
0 | 0% |
| Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. |
|
0 | 0% |
| Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. |
|
1 | 2,17% |
| Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. |
|
0 | 0% |
| Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. |
|
0 | 0% |
| Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. |
|
12 | 26,09% |
| Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! |
|
17 | 36,96% |
| Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! |
|
7 | 15,22% |
| Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! |
|
1 | 2,17% |
| Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. |
|
3 | 6,52% |
| Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)
Cytat:
![]() nie wiem co mi się dzieje z dzieckiem. wczoraj przespał cały dzień, pięknie usnął, dokarmiłam go na śpiocha ok 22.30, i potem średnio co godzinę był wrzask
|
|
#3362 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
właśnie - Happy - dzięki za info o tym nosidełku i czy nie chce któraś z Was może woombie? bo moje dziecię jednak z tych nieotulastych dwa razy ubrałam i dość, idealny stan, kupiłam za 100 zł i za tyle sprzedam, convertible szare z bordowym zamkiem, jutro chcę wystawić, więc jak coś to pw
|
|
|
|
|
#3363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podaje się ją przez powiedzmy 3 dni pod rząd. Na początek 4 łyżeczki-potem zwiększa się ilość. Później jakieś jeszcze warzywka (trzeba uważać na groszek na przykłd bo zapycha - to samo z ziemniakiem). Dopiero jak podasz dziecku kilka warzywek to podaje się owoce (na początek jabłuszko, którego mój mały w ogóle nie chce jesć więc dostaje jabłko + marchewkę)Jeśli dziecko najda się tym jednym słoiczkiem to możesz sobie darować karmiernie mm. U nas jest tak, że daje młodemu mleko w 1h po słoiczku. Co do glutenu to nie wiem ![]() A kaszki.. U nas na razie odpadają, bo młody miał dużą wagę urodzeniowa i nadal wazy dużo i nam lekarz odradza na chwilę obecną kaszki.. Ale można spokojnie podawać od 4 m.ż tak samo się wprowadza jak słoiczki. Na początek kilka łyżeczek i zwiększa ilość - w tym czasie nie dajesz słoiczków.. Kaszę manne mam zacząc wprowadzać od 5 mca ale czasami do mleka dosypuje mu płaską łyżeczkę kleiku ryżowego ![]() Michaś ma już zęba tzn kreseczkę póki co no ale w sumie to jakby nie patrzeć ząbSkapowałam się jak się dorwał do jabłka, które jadłam i coiś mu za bardzo smakowałao-a ja mu dałam na zasadzie "a poliże sobie tylko-nic mu się nie stanie.."
|
|
|
#3364 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Cytat:
ja nic takiego nie robię---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- Cytat:
moja podczas polewania główki ziewała---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo rozumiem, że się nie prężył przy tym, jakby to było od brzuszka? ![]() a, zapomniałam też o przepisie, o który prosiłyście na brownie 100 gr gorzkiej czekolady 150 gr masła (w wersji dla unikających mleka może być margaryna ostatecznie , ale nie tak smacznie:P choć to do Krakowa robiłam na Kasi właśnie)3 jaja 200 gram cukru 1 cukier waniliowy 100 gr mąki 100 ml śmietanki 30% trochę kakao (2-3 łyżki) 1) czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej 2) jaja (całe) ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodawać po trochu czekoladę rozpuszczoną z masłem, dodać mąkę i śmietankę (edit: i kakao :P) 3) wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec 30-35 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu, pewnie krócej z) na górę jak nie mam czasu posypuję tylko cukrem pudrem, a jak czasu troszkę więcej, to można zrobić polewę czekoladową i posypać płatkami migdałów. Polewa pyszna jest ta:http://kotlet.tv/polewa-czekoladowa-idealna Edytowane przez pearl87 Czas edycji: 2013-09-30 o 09:13 |
|
|
|
|
#3366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Musze dziecko uwolnić z leżaczka bo miauczy ![]() Napisze Wam tylko jeszcze, że piątek pięknie wyprałam matę - w sobotę wyłożyłam bo wyschła a wczoraj ślicznie moja sunia jak wróciła z dworu stwierdziła że dostała nowe legowisko i się na macie wywaliła
|
|
|
|
|
#3367 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jestem wyspana
![]() wczoraj wróciliśmy z matrixa po 21, jak mały mnie usłyszał to się obudził i go nakarmiłam u teściowej, podnoszę go a on plecy i tyłek mokry myslę o co kaman:/ a teściowa przez pomyłkę założyła młodemu pieluchę kąpielową bo była w torbie także upewniłam się, że dzieciaki sikają do basenu mieliśmy tylko spodnie na zmianę za to ja się budziłam kilka razy zaskoczona, że nic nie woła![]() Hump, może to zęby? u nas też łapki w paszczy non stop i wgryza się w zabawki z taką agresją i czasem marudzi bez powodu, z tym, że dziąsełka wyglądają tak samo kupię calgel profilaktycznie i zobaczymypearl dzięki za przepis jak dojemy bananowca to robię
|
|
#3368 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nieźle musiał wyglądać
|
|
|
|
|
#3369 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Macie. Tylko u nas nie tyle pluje co się ślini, puszcza bańki ze śliny tudzież wypuszcza ją z paszczy wąską strużką ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3370 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- - ale już musi pewnie trzymać główkę moim zdaniem do tego nosidełka, można ją oprzeć jak zaśnie w to takie nakładane na wiatr i UV, ale jak nie śpi to by się chyba kołysała nie wiem, bo Małga trzymała już wtedy mocno
|
|
|
|
|
#3371 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
byłam u gina, wszystko ok, endometrium grube na 1,2 mm więc mimo że @ trwa już prawie 3 tyg mam się nastawiać na jeszcze, może nawet z miesiąc, i to normalne po porodzie - no chyba się pochlastam
Marchewka przechlapane z teściami ... ja już z moją nie dyskutuje, za to mąż ją od razu ochrzania jak coś no ale rzadko się to zdarza na szczęście bo jest w porządku, a wiadomo każdy ma jakieś odpały czasem Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
i nie podaje mu już ze słoiczków brokułów itp bo nie smakują mu, będę podawać przy okazji gotowania na obiad, może zje ![]() za kaszkami nie przepada, zje tylko z BoboVity Expert. no i deserki owocowe podaje mu mniej więcej 3 h po mm to wtedy zjada cały słoiczek a nie zapycha się i mniej więcej 1,5 h później marudzi o jedzenie. Cytat:
![]() i głupia matka bo nie spróbowała przed podaniem ![]() wysłali ale nie wszystkim jeszcze doszło |
||||
|
|
|
#3372 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
prężenia nie ma, przypuszczałam że to mogą być zęby ale nie widzę żeby miał jakieś rozpulchnione dziąsła czy coś. no i jeszcze wydaje mi się że to dość wcześnie na zębyCytat:
no nic, idziemy na spacer to kupię ten calgel. oby pomógł bo kompletnie nie mam pomysłu o co może chodzić młodemu
|
|
#3373 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3374 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pytanie na szybko. Czy zdarzylo wam sie ze wasze dziecko codziennie kaszle od sliny kilma razy dziennie? Bo moje dziecko kaszle codziennie od kilku dni. Kataru i temp.brak. i dotychczas myslalam ze to slina ale juz zwarpilam dzis.
Zapisalam sie do pediatry ale jestem ciekawa czy macie takie dosw.? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3375 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
Moja gadulińska tak ma, albo się krztusi, a na rękach jak ma otwartą japkę to jej cieknie ![]() Położyłam ją spać bo wyglądała na zmęczoną na macie. Dałam na boczek i po chwili tak się rozdarła takie nie normalny płacz tylko taki gardłowy, czy to może być z przemęczenia? Co to oznacza? Smok nie pomagał więc obróciłam na brzuszek, pochlipała (takie westchnienia po płaczu) i śpi. Jak ona się przestawia na taki płacz to ja zwariuję.
|
|
#3376 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w sypialni mamy 3 pudła z zabawkami (takimi na później też) ![]() jak dawałam mojej witaminę c na łyżeczce to też się tak krzywiła, potem pomyślałam żeby wymieszać z moim mlekiem ![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
Bosh wy robicie za smoczkowego a ja musze robić za gryzaczkowego |
||
|
|
|
#3378 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
U nas ostatnio znowu problemy z zasypianiem... znowu skok? już nie ogarniam
|
|
#3379 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeszcze miesiac o maj gad heheh zebys sie nie wykrwawila Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Dziewczyny, która z Was bierze roczny macierzyński? Jak sobie poradzicie z tymi 60%, mężowie dostaną podwyżkę czy co? ![]() I jeszcze chciałam się Was zapytać, która była w pracy 'pokazać' dziecko? U mnie się tak robi, a mała ma ponad 4 miesiące i ja jeszcze nie byłam No ale najpierw to spojenie, a potem jak już było trochę lepiej to wyjechaliśmy, jesteśmy od września w kato i nie umiem się z mężem wybrać żeby mnie podrzucił - nie żebym się tłumaczyła boję się trochę rozmowy z szefową bo chciałabym wziąć roczny macierzyński a jak zaszłam w ciąże to mówiłam że wrócę jak najszybciej
|
|
|
|
|
#3381 | |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze ma misia więc wyglądał jak miś z ogoloną klatą
Cytat:
ja powiedziałam, że w styczniu wrócę, ale chyba wrócę tyle że do innej firmy
|
|
|
#3382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak sobie poradzisz z kp?
|
|
|
|
|
#3383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie planowałam karmić dłużej niż pół roku, ale jeśli dalej będę się z tym komfortowo czuła i uda mi się tylko karmić wieczorem bez odciągania i cudowania w ciągu dnia to może jeszcze jakiś czas pokarmię, ale nie wiem jak dla mnie osobiście (nie oceniam nikogo kto chce dłużej karmić !)taki chłopak 8-10 miesięcy to już duży jak na cyca i nie wiem czy będę w ogóle chciała tyle karmić okazało się, że teściowa kończy pracę za miesiąc, więc mamy opiekę dla młodzieńca
|
|
|
#3384 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
2. Ja biorę. Zawsze coś odkładałam z mojej pensji teraz po prostu nie będzie z czego, a jakieś oszczędności są. Mąż ma dostać podwyżkę w grudniu, ale z tego się będę cieszyć jak dostanie i zanim się o tym dowiedział to już planowałam roczny. Wiesz, szukam ciuszków używanych dla dziecka, to troszkę oszczędność, zaczynam oszczędzać na słodyczach (dla męża bo ja mało jadam) i na każdych zakupach mu marudzę "czy na prawdę musisz" no i tak się przyzwyczajam do 60%.3. Byłam w pracy jak musiałam zgłosić małą do ubezpieczenia, była w kadrach, w księgowości i u jednej koleżanki z którą kiedyś siedziałyśmy w jednym pokoju. W czwartek odwiedziła nas koleżanka z mojego już byłego działu i mój były kierownik działu. A o roczny to napisz podanie i daj jej albo w kadrach na wyjściu
|
|
#3385 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super z teściową wyszło! Fajnie, że masz jakąś możliwość podjęcia innej pracy, trzymam kciuki by wszystko się powiodło ![]() Ja chciałabym karmić rok ale jak wyjdzie dłużej to pewnie też będę się z tym dobrze czuła. Mam taką głupią sytuację w pracy że jak skończy mi się macierzyński roczny to umowa mi się będzie kończyć więc raczej nie będę miała po co tam wracać i czeka mnie bezrobocie ![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
reszte potem odpiszę bo dziecko jeść woła: mam am am ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
małej też czasami kupuje używane ciuszki. Ogólnie dla siebie prawie nic nie kupuje z ciuchów czy kosmetyków. Nie wiem na czym można oszczędzać - chyba jednie tak jak piszesz na tonie słodyczy która zawsze ląduje w koszyku z zakupami.3. W kadrach to mogę tak dać ale z Szefową (kierowniczka działu w którym pracuje) trzeba pogadać. Tam tak jest, nie mogę na wyjściu dać wniosku, zresztą pewnie od razu będzie pytanie kiedy wracam. Boje się
|
|||
|
|
|
#3386 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pare razy już Wam pokazywałam co kupiłam z endo. Teraz znów zamówiłam 8 koszulek ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- A jakie to? Duże?? ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Kojarzycie, czy są gdzieś do zgarnięcia jakieś darmowe próbki lub coś ???
|
|
#3387 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
wysłałam zdjęcia, a w piątek widziałam się z szefostwem na konferencji
|
|
#3388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Bosh moje dziecko nie umie się samo bawić - jak dam jej coś w łapkę to tym rzuca i jest marudzenie. muszę stać nad nią i jej podawać, ewentualnie jak ma humor to się na boczki obraca w poszukiwaniu zabawek ale i tak sobie wszystko wtedy tak poprzesuwa że nie umie sięgnąć i jest marudzenie. Na macie też źle bo jak jej coś powieszę to nie da się tego ściągnąć i tym rzucić, Help! |
|
|
|
|
#3389 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja uwielbiam endo, tam jest super ta bawełna i nadrugi nie są takie naklejone. Moj tak samo, chwilę się odwrócę i już marudzi albo ryk. Wczoraj myślałam, że oszaleję. Ja podziwiam samotne matki. Nie wyobrażam sobie tego. Ja bym chyba nic nie jedła i śmierdziała na kilometr. Moje dziecko ciągle coś chce , gadać do niego trzeba, bawić się, gilać, nosić. Non stop.
|
|
#3390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale na szczęście to 60% to nie będzie jakaś tragedia u mnie, a poza tym TŻ też ma obiecaną podwyżkę w grudniu Mam nadzieję, że dostanie ![]() Co do pracy to ja byłam w sumie z dzieckiem. I w sumie nie gadałam z szefami o rocznym macierzyńskim. U nas się wszystko przez kadry odbywało, złożyłam do nich wniosek i tyle
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.

dwa razy ubrałam i dość, idealny stan, kupiłam za 100 zł i za tyle sprzedam, convertible szare z bordowym zamkiem, jutro chcę wystawić, więc jak coś to pw

myslę o co kaman:/ a teściowa przez pomyłkę założyła młodemu pieluchę kąpielową bo była w torbie
także upewniłam się, że dzieciaki sikają do basenu

07.07.2012