![]() |
#2041 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-)
Cytat:
Co do badań to ja mam jeszcze nie wyrobione zdanie. Znam parę która musiała zrobić aborcję, bo dziecko miało wady, a poza tym serce, i mózg dziecka był poza organizmem... Przeżyli to strasznie.... Poza tym sama nie wiem czy to jest dobry pomysł???? Musze się zastanowić a poza tym czekam na opinie innych przyszłych mam, badź tyxh które sa już następnej ciąży. Pewnego dnia w środę bodajże w 6 tc pokazała się na bieliźnie mała brunatna plamka, nie panikowałam. Po południu duża brunatna plamka. Panika telefon do gina. Powiedziała żeby obserwować i jeśli się jeszcze pojawią to żeby w pt przyjechać. Niestety w czwartek kolejne plamienia. i Wizyta u pani doktor., Usg u doktora - słabe bicie serca u malucha, zwiększona dawka duphastonu. W pt 4 tab co 20 min. potem 3 razy dziennie. Cały weekend przeleżałam w pon wróciłam do pracy./ I od tamtej pory jestem cały zcas na duphastonie. Teraz mam zmiejszoną dawkę na 2 razy dziennie i żadnych plamień. No i teraz czekam na kolejną wizyttę. ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Nie ty nie masz się trzymać myśli, tylko musisz zacząć działać w trosce o swoje dziecko. Przecież twój mąż to dorosły, myślący człowiek. Wie chyba z czym wiążą się komplikację w ciąży. Może powinnaś mu to dosadnie wytłumaczyć??? Wiedział jak stworzyć dziecko - to teraz niech weźmie za was odpowiedzialność a nie zwala całą ciężką pracę na ciebie!!!! To jest nie do p[omyślenia. Przepraszam za szczerrość ale nie potrafie inaczej czytając takie rzeczy.
![]() |
#2042 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2043 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzxiewczyny z innego watklu polecały książkę " w oczekiwaniu na dziecko" kupiłam i szczerze polecma.
![]() |
#2044 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() widzę że poruszałyście temat badań prenatalnych : ja na pewno będe je wykonywać... pewnie zostane za to zlinczowana: ale jeśli dowiedziałabym się że moje dziecko będzie bardzo chore, nieulaczalnie chore... / nie wiem czy byłabym w stanie je urodzić... wiedząć że będzie cierpiało.. Boże jakie to trudne.... ======= teraz jeszcze borykam sie z myślą dot. zmiany lekarza / z prywatnego na NFZ/. kurcze .... tego lekarza poleciłą mi przyjaciółka która do niego chodziła i zadowolona, badania jej robił szczegółowo, dokładnie... jednym słowem była zadowolona, opinie w sumie ma tez dobre... ale jak tak podlicze koszt tych wszytskich wizyt to troche wychodzi.... a w tym samym szpitalu też przyjmują 3 babeczki na Nfz. / no i badania wszelkie wtedy też są na fundusz, prenatalne 400zł./ wizyta 150 |
![]() ![]() |
![]() |
#2045 |
Rozeznanie
|
Ja ide na prenatalne, bo wole po prostu wiedzieć zawczasu co i jak.
Poza tym moja prawadząca ma słabej jakości usg i u niej to tylko widzę szarą maź,że się tak brzydko wyraże,więc bede mogła wkoncu lepiej zobaczyć Tabaluge bo w 3d/4d i może wkońcu da mi posłuchać serduszko. Koszt-200zł |
![]() ![]() |
![]() |
#2046 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest to indywidualna sprawa każdej kobiety i nikt nikogo nie powinien osądzać
![]() ![]() |
![]() |
#2047 |
Wtajemniczenie
|
Ja na razie na temat badań prenatalnych nie mam zdania :/
Muszę z mężem usiąść i pomyśleć. Kochane jak Wy liczycie tygodnie ciąży?? Ja w telefonie mam zainstalowany kalendarzyk, liczący tygodnie ciąży od owulacji. W ten czwartek pokazuje mi że będzie 4 tydzień, tylko nie wiem czy skończę 4 tydzień czy dopiero zacznę. Za to licząc w kalendarzach "internetowych" pokazuje mi się 5 tydzień ciąży. Pomóżcie ![]()
![]() |
#2048 |
Zakorzenienie
|
czytalam wczoraj wiesci od Miminka, ale nie bylam w stanie nic napisac, bo i jakie slowa tu pomoga? MIMINKU duzo sily Wam zycze i tego byscie jak najpredzej bedziecie gotowi, mogli cieszyc sie kolejnym malenkim cudem
![]() lolitko ![]() hope dziekuje bardzo, zawsze mnie cieszy, gdy ktos docenia efekt moich nieprzespanych nocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2049 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój lekarz również jest tego zdania, że pierwszy trymestr przetrwają najsilniejsi. Że wiadomo, że strata boli, ale nie zawsze leżenie i chuchanie na siebie pomoże. Cytat:
Jest jak jest. Jak coś, to wina jest po mojej stronie, że wiedząc jak było w poprzedniej ciąży, zdecydowałam się z tym facetem zajść w ciążę ponownie. Cytat:
jak bedzie źle, to mnie gin na patologie połozy. Poprzednio się z tego wymiksowałam. Zamiast leżenia na oddziele jeździłam co 1-2 dni an wizytę. A teraz ja nie będę dawać rady, to się do szpitala położę, a pan mąż niech sobie rade daje z domem i z synem. Ciekawe jak to rozwiąże, bo pracuje na zmiany, które nie pokrywają się z godzinami pracy żłobka. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2050 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Także rozumiem ciebie kochana, jak mało kto!!!
![]() ![]() |
![]() |
#2051 |
Rozeznanie
|
Witam się w kolejnym tygodniu ciąży, zaczynam,albo koncze 12 tydz. (12t1dz) Mimo że to druga ciaża to ja ciagle nie wiem jak to liczyc
![]() W tym tygodniu widzę że parę wizyt się szykuje, ja ide w środę na usg genetyczne, test pappa sobie daruję, no chyba że ginka stwierdzi na usg że coś nie tak (tfu tfu..) Miminek ![]()
![]() |
#2052 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla mnie tam jest wszytsko super czytelnie. ale powinno ci pokazywać np. 4 tydzień 2 dzień. dni tez dodaje. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2053 |
404 Not Found
|
Oj ja to mam dobrze. Mój mąż gotuje, zmywa, wyrzuca śmieci tak na codzień. Teraz to większość zadań domowych przejął. Co prawda nie gruntowne porządki ale jest nieźle. Zawsze ja sprzątałam mieszkanko w sobotę rano. Teraz nie było sprzątania.
![]() Aktualnie jestem na zwolnieniu bo jestem przeziębiona ale jak dojde do siebie to postaram się ogarnąć. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2054 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja dziś zaczynam 9 tydzień. ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
15.11.2013 r.[*]- Ania 16tc Edytowane przez dwakolory1 Czas edycji: 2013-09-30 o 15:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2055 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=Nikii89;43057446][B]
wiola co do dojścia po porodzie do siebie to zależy co masz dokładnie na myśli?? Ja przez ok 1,5 miesiąca miałam biedę siedzieć przez nacięcie krocza. Niby jest 6tyg połogu , ale my z TŻ zaczęliśmy już współżyć po miesiącu i szczerze nie odczuwałam żadnego dyskomfortu. A dokładnie o jakie dojście do siebie chodzi? ![]() codzi mi o to ze w lipcu mam isc na wesele brata mojego meza i musimy na niego isc i obawiam sie czy dojde do siebie i jak ja to ogarne z malenstwem
#2056 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny trzymajcie kciuki bo idę testować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2057 | ||||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zaraz się wścieknę... nacytowałam się jak szalona a przy ostatnim zdaniu mi się wszystko usunęło
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Z dzwonieniem musiałam czekać do 14, bo wtedy zaczynał przyjmować. No i ogólnie umówiłam się z nim na przyszły wtorek tj 8.10. Powiedział, że nie mam się co martwić i że nie ma sensu żebym w tym tygodniu jechała do niego taki kawał jak i tak niewiele zobaczy, że na spokojnie mam przyjechać za tydzień, wtedy będzie mógł dużo więcej powiedzieć. Pytał się też mnie czy mam objawy ciąży, czy bolą mnie piersi, ale nie bolą ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pamiętam, że sobie kupiłam 4 paki tych gigantycznych podpasek bella mama i ani jednego nie otworzyłam dzięki Bogu ![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o badania prenatalne to u mnie są one robione w ramach normalnej wizyty i w cenie tej wizyty czyli 100zł. Tak jak już pisałam u mnie wyglądało to tak, że doktor zmierzył tą przezierność karkową, a potem analizował po kolei jak się rozwija każdy z widocznych narządów. Wszystko dokładnie nam pokazywał i tłumaczył. Bardzo się stresowałam przed tym badaniem, bo przecież można się było spodziewać wszystkiego. Teraz na pewno też zrobimy to badanie, nie sądzę, że byłabym w stanie usunąć ciąże, ale po prostu chcę mieć świadomość tego co nas czeka. Chce się na to przygotować, chcę czytać, dowiadywać się, szukać ewentualnej pomocy i możliwości. Gdyby coś miało być nie tak to nie chcę robić tych badań dla samej wiedzy i się potem załamać "o ja biedna, dlaczego to spotkało właśnie mnie", tylko chcę się jak najlepiej przygotować do tego co nas czeka, żeby dzidziuś miał zapewnioną z naszej strony jak najlepszą opiekę. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2058 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Emilka tez sama śpi w pokoju właściwie od początku. No jakoś po miesiącu ją przenieśliśmy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() JJJustynAAA hej ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2059 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2060 |
BAN stały
|
A jeszcze tak poza tym to miałam dzisiaj wizytę
![]() ![]() Hehe, ogólnie tak mi było dziwnie..bo już przywykłam do oglądania na usg dużej dzidzi..poszczególnych części ciała itd .. a tutaj taka fajna mała fasoleczka ![]() ![]() No i miałam chyba jakiegoś krwiaka który się już zmniejsza i zanika, ale na wszelki wypadek dostałam duphaston 2x1. Mam do zrobienia cała listę badań i kolejna wizyta za około 2 tyg. Pomarańcza a jak Twoja wizyta? |
![]() ![]() |
![]() |
#2061 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No a z maleństwem to zależy od jego osobowości ![]() ![]() Cytat:
![]() Bardzo podoba mi się Twoje podejście do badań prenatalnych ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2062 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam SN, nawet dość łatwy poród, szwy rozpuszczalne, ale mimo tego czasem odczuwałam ból przy siadaniu tak do 1,5 m po porodzie. Krwawiłam bardzo 3 -4 dni potem już normalnie jak na @ tak do 4 tygodni. 3tygodnie po porodzie byliśmy na komunii chrześniaka TŻ-ta , cały dzień poza domem z dzieckiem w restauracji. I szczerze czułam się świetnie, a dziecko?? tak jakby go nie było ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2063 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2064 |
Zakorzenienie
|
ilkas my tez po roczku kupilismy 'dorosle' lozko (ma barierke na 2/3 dlugosci) i od razu sie poprawilo spanie, moj syn od urodzenia (tzn juz w szpitalu) wyl jak opetany w lozeczku, ja nie wiem, czy go materac uwieral czy co, makabra, przez rok nie przespal ani jednej nocy w lozeczku, po przeniesieniu jak reka odjal
![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- http://pawelbargiel.lh.pl/oskar/1.jpg my mamy to, tylko ta barierka jest dluzsza niz na zdjeciu |
![]() ![]() |
![]() |
#2065 |
Zakorzenienie
|
To może i ja pomyślę nad "dorosłym" łóżkiem dla Oskara ? Bo ma 17m i ani jednej przespanej całej nocy. Tylko jak to pomieścić wszystko w takim małym pokoju ??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2066 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja miałam w 6 tyg (od OM) (w sobotę jak na złość )lekkie plamienie, brązowe nie krwiste i pojedyńcze, a ze nie chcialam wyladowac w szpitalu to zachowalam zimną krew zalatwilam sobie luteinę i przeleżałam w domu do poniedzialku i polecialam do gina. a ten mimo iz bylo pojedyncze i ustalo jeszcze tego samego dnia wyslal mnie do szpitala. Zamarłam. leżałam tam 9 dni - nie dostalam nic wiecej niz tak jak bralam- progesteron 3xdziennie. z dnia n dzien bylam coraz bardziej pewna ze powinnam wyjsc do domu bo nic sie nie okazywalo a ja zle znosząc szpital straciłam mnóstwo włosów przez stres.. wypisalam sie na własne żądanie i od tamtej pory siedze w domu... Jestem pełna podziwu że po plamieniu juz w poniedzialek wróciłaś do pracy i ze wszystko gra. Mnie kazali leżeć, a przynajmniej bardzo oszczedny tryb życia prowadzić. no i prowadzę , było wszystko ok ale w pt i sb dupa mi ożyła wzięłam się za robotę i znów miałam plamienie. i znowu pojedyncze i tyle. dlatego się zastanawiam co jest grane. No i wmawiam sobie że skoro pojedyńcze to nie oznaczają nic złego i że z moim bejbikiem wszystko ok ![]() Jutro o 19 mam wizytę i jestem po prostu mega mega mega zmartwiona, czy wszystko z dzidziolem ok... to uczucie mnie chyba nie opusci ... ![]() pisz wiecej co u ciebie bo jestes takjakby moją nadzieją tutaj ![]() a powiedz mi jak dlugo bralas te tabsy 4x20 min? zrozumialam ze przez 1 dzien. a potem duża dawka przez jaki okres i w jakich dawkach? pytam bo w razie gdyby cos sie u mnie dzialo to jestem ciekawa jak to lekarze zalecają do zwiększenia. Ja obecnie biorę 3xdziennie od tego feralnego dnia. Miałam niebawem zmniejszać stopniowo dawkę na 2x1 i ostatnie 5 dni 1x1 ale to moje ostatnie plamienie nieco mnie zdezorientowało. Cytat:
![]() ![]() ![]() a ty wg tego w którym w takim razie jestes??? ![]() Cytat:
![]() były już w tych 10 tygodniach ze 4 -5 sytuacji w których ciężko było mi się ogarnąć z rozdrażnienia ale tak samo sobie mówiłam jak ty ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Emilka ty masz swoje takie piękne rzęsy? są mega! Cytat:
![]() ![]() Cytat:
co do prenetalnych - a to prywatna doktorka dala ci skierowanie dalej na badania juz z funduszu? no to by bylo rozwiazanie... |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2067 |
Zakorzenienie
|
my teraz mieszkamy w malutkim i zagraconym mieszkanku, nie zmieszcze tu ani komody ani lozeczka dla malucha:/ chcemy sie przeprowadzic pod miasto, ale dopiero jak urodze, bo teraz mieszkam minutke od szpitala i mojego gina, a ze tz pracuje dlugo moge tylko wieczorami na wizyty chodzic i nie chce sama po nocach sie tluc pol miasta, a ze zaraz po porodzie wyjezdzamy na nasz slub jakos sie przemeczymy troche i przeprowadzimy dopiero w lipcu tak mysle. Na poczatku male bedzie spalo z nami, bo mi tak wygodniej karmic bez wstawania co chwile, a ciuszki jakos upchne w mojej szafie
|
![]() ![]() |
![]() |
#2068 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A co do pokoi..to my mamy dwa. Jeden nasz i drugi Milki. Hm..a gdzie się podzieje drugie maleństwo? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2069 |
Zakorzenienie
|
powiem Ci tylko, ze bralam od nich razem materac pianka- kokos, no i jest wygodny itd, ale obszycie jest tak cienkie (materac kosztowal 1zl teoretycznie) ze musze pod przescieradlo klasc koc, bo sie kokos w dupsko wbija, ale tak to super, mlody uwielbia swoje lozeczko i jak wracam po kilku tyg ze wsi to zawsze najpierw leci na swoje wyrko i tuli wszystkie misie
![]() Przedwczoraj 4:00 nad ranem, mlody mnie budzi i mowi: mamoooo, jubie ciocie... babe Aje.... Jozia dziadzia... Monie... Daj mi ciacho!! i tak co noc, ja rozumiem, ze on sie cieszy, ze w koncu umie sie dogadac, ale dlaczego w srodku nocy?! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2070 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję Wam bardzo za wyjaśnienie bo dla mnie to czarna magia jest ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:33.