Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-30, 22:09   #2851
Kubek29
Zadomowienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX

Dziewczyny juz jest ok. Przeszło mi zdenerwowanie, jak tylko TZ wrócił cały do domu
Kubek29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 22:12   #2852
zebrawpaski
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX

Kubeczku- dziękuję bardzo za linka i współczuję dzisiejszych przeżyć

iza- proszę się oszczędzać!

Monia- u nas był problem od zawsze z jedzeniem, po 1,5 miesiąca od porodu przeszłam na karmienie mieszane bo był mały przyrost wagi, na łączonym był tak samo mały, po kolejnych 2 miesiącach przeszliśmy całkiem na mm i tak samo mało przybierała....przy rozszerzaniu tendencja małego przyrostu utrzymała się

dziewczyny- w środę wybieram firanki(niespodziewana zmiana planów bo miałam szyć po Nowym Roku)- zielona jestem w temacie i nie mam konkretnych pomysłów....

muszę uciekać bo Tz-et się obraża, że laptop zgarnęłam....

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 22:44   #2853
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rena5 Pokaż wiadomość
w środę idę usunąć chirurgicznie ósemkę
aż mnie dreszcze przeszły... aaaa...

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość
Dawno mnie tu nie było
dlaczego... co u Was????

Cytat:
Napisane przez eseska Pokaż wiadomość
a dziewczynki-cięzaróweczki!! robiłam dziś porządek w lekach i mam 24 tabletki luteiny podjęzykowej ( z opakowania 30 szt) wązne do 02.2014 która chce???????
podbijam! też chetnie oddam dopochwową luteinę. dużo mam

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ale pilnuję, żeby nie jadł częściej niż co 3 godz i generalnie nie domaga się częściej.
to mi się marzy... ehhhh...

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 23:34   #2854
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
to mi się marzy... ehhhh...

(usłyszałam ostatnio od pediatry, że dziecko w wieku Jakuba powinno jeść co 4 godziny.. dla mnie absurd, nawet dla dziecka na mm+słoiczkach, kaszkach)
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 08:11   #2855
jana
Raczkowanie

U mnie ok, malenstwo fikalo i jest cudne. Ale oczywiście szukam dziury w całym, bo przeaanlizowalam wszystkie usg i daty i wg moich obliczeń powinien być o 3 dni "starszy" bo w sobotę rano miał 9t5d a wczoraj 10t5d. Boję się bo ostatnio maluszek też zwolnił i skończyło się tragicznie...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

...mały chłopiec czeka na kwiecień
jana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 08:37   #2856
kunegunda.bis
Wtajemniczenie

Widzisz Monika to masz przynajmniej przewidywalnego dzieciaczka w kwestii jedzenia - u nas byl raz maly epizod ze Tosia jadla mniejwiecej co 3h ale to trwalo krociotko, teraz jest totalny chaos
Wczoraj pierwszy raz obcielismy Tosi grzywe siegala jej prawie do ust oczywiscie zwiazywalam jej, ale cwaniorka od jakiegos czasu zaczela sciagac gumke, stwierdzilam ze sie robi niebezpiecznie bo by mogla wziasc do buzi -wiec wczoraj ciach i jest krotkA, co prawda nierowna ale juz nie wchodzi w oczy

Tosielka
ok. 120cm
ok. 20,5kg

...cel osiągnięty 64,5kg
kunegunda.bis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 08:39   #2857
fiolusiek
Zakorzenienie

Zeberko okazalo sie ze ta biegunka u Stasia to wirusówka

Pani Trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę

Kubek Dobrze, że wszystko dobrze z TŻtem
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 08:57   #2858
iza243
Zakorzenienie

Witam
Cytat:
Napisane przez rena5 Pokaż wiadomość
kolczyki takie proste, bo chciałam mieć takie, których nie będę ściągać na noc, bo mi się dziurka "paprze" jak często zmieniam...

coś takiego: tylko inny układ cyrkonii, no i widzę, że u nas drożyzna...
http://srebroo.com/pl/p/Kolczyki-sre...iami-k0247/951
Bardzo ładne
Cytat:
Napisane przez eseska Pokaż wiadomość

i się pozale! Tz mi ciśnienie podniósł. musze schudnąć, od jutra zaczynam (na wage się boej stanąc ale wazy chyba tyle co rok temu-w 7 mc) i mówie do tz o tym a on z tekstem "chodz tu opowiesz mi bajki jak to się odchudzać będziesz":pal a:
a może któs chce dolaczyc? jak to mówią w kupie siła!!!
Reny wynik mnie zmotywował!!!
dla tżta
Cytat:
Napisane przez Kubek29 Pokaż wiadomość
Dziewczyny juz jest ok. Przeszło mi zdenerwowanie, jak tylko TZ wrócił cały do domu
Ciesze się że jest lepiej
Cytat:
Napisane przez jana Pokaż wiadomość
U mnie ok, malenstwo fikalo i jest cudne. Ale oczywiście szukam dziury w całym, bo przeaanlizowalam wszystkie usg i daty i wg moich obliczeń powinien być o 3 dni "starszy" bo w sobotę rano miał 9t5d a wczoraj 10t5d. Boję się bo ostatnio maluszek też zwolnił i skończyło się tragicznie...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Spkojnie,dzieci rosną w różnym tempieNie wkręcaj sobie.Jakby było coś nie tak,lekarz by powiedział.

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:00   #2859
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
dziewczyny- w środę wybieram firanki(niespodziewana zmiana planów bo miałam szyć po Nowym Roku)- zielona jestem w temacie i nie mam konkretnych pomysłów....
Jestem zupełnie antyfirankowa (i antyzasłonowa), więc nie doradzę.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:00   #2860
agatkaa1
Zakorzenienie

Dzień doberek Piękne słonko u mnie świeci i aż chce się żyć chociaż mega zimno

nadrobiłam i nie wiem co komu...

Berbie ja też się cieszę że jakoś to tak mi w miarę szybko leci i plany realizujemy powoli

Monika współczuję Ci @...ja taką miałam przez kilka cykli a teraz ostatnia była taka powiedzmy w miarę...zobaczymy jaka będzie teraz...

Hosenka, Monika niezłe te akcje w sklepach z Tż miałyście ubaw po pachy! Cza chłopów pilnować

Zeberka a koniecznie chce firanki?? bo ja bym wolała teraz np te rolety dzień-noc a jeśli firanki to mnie się mega takie wystawne podobają ale mnie jest zawsze szkoda kasy bo i tak szybko mi się nudzą

Rena kolczyki bardzo ładne! podobają mi się...

Kubek dobrze że z Tż wszystko OK Kochana

Jana spokojnie Kochana dzieci rosną różnym tempem i to że teraz miał o kilka dni za mało nie znaczy ze na kolejnej wizyce nie będzie o kilka dni "starszy"! I tego właśnie Ci życzę Kochana!!

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK

Edytowane przez agatkaa1
Czas edycji: 2013-10-01 o 09:02
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 09:06   #2861
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatkaa1 Pokaż wiadomość
Hosenka, Monika niezłe te akcje w sklepach z Tż miałyście ubaw po pachy! Cza chłopów pilnować

Ostatnio powiedział mi wzburzony, że na 3 panie tam pracujące 2 dają mu darmową siateczkę, a trzecia każe płacić 6gr

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Zeberka a koniecznie chce firanki?? bo ja bym wolała teraz np te rolety dzień-noc a jeśli firanki to mnie się mega takie wystawne podobają ale mnie jest zawsze szkoda kasy bo i tak szybko mi się nudzą
My je mamy wszędzie Nie chronią przed słońcem jakoś bardzo, więc okleiliśmy jeszcze dodatkowo okna folią przyciemniającą (pojawia się co jakiś czas w Lidlu).

Instagram

Stary 2013-10-01, 09:17   #2862
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
dla mnie absurd, nawet dla dziecka na mm+słoiczkach, kaszkach
dla mnie totalna abstrakcja...
(mój syn dziś między kąpielą a wstaniem jadł 8 razy a od 2:19 do 4:23 sobie brykał - kawa ratuje mi powieki...)

Cytat:
Napisane przez jana Pokaż wiadomość
oczywiście szukam dziury w całym, bo przeaanlizowalam wszystkie usg i daty i wg moich obliczeń powinien być o 3 dni "starszy" bo w sobotę rano miał 9t5d a wczoraj 10t5d.
nie szukaj.... te różnice będą aż do końca. i będą się rozjeżdżać i zjeżdżać... nic dziwnego. potem będą różnice między poszczególnymi częściami ciała dzieci nie rodzą się spod linijki
też mnie to oczywiście stresowało, ale tak jest.
z resztą teraz też tak jest mój synek cały jest na 10 centylu a główkę ma na 50tym (kiedyś będzie rodzicom po ziemniaki chodził z berecikiem ). jedni lekarze widzą konieczność obserwacji, inni uważają, że rzadko który człowiek jest "równy"

Cytat:
Napisane przez kunegunda.bis Pokaż wiadomość
Wczoraj pierwszy raz obcielismy Tosi grzywe siegala jej prawie do ust
wooooow. aż takie? a z tyłu?

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Pani Trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę
dziękuję za kciuki. nawet się przydadzą (szczepimy się dziś ostatnią hexe i pierwszymi meningo ). ta wizyta u neuro była tydzień temu (wszystko OK, mam się nie pokazywać przed roczkiem, bo ona nic nie widzi niepokojącego. a w ogóle na widok T. tylko rzekła: "to ten hipotrofik????!!!")

Już lepiej ze Stasiem?

Stary 2013-10-01, 09:23   #2863
agatkaa1
Zakorzenienie

Hosenka dobry jest u 2ch pań ma względy a 3ciej pewnie czymś podpadł

co do rolet to może i nie chronią przed słońcem ale fajnie wyglądają i coś innego niż firanki w których nie oszukujmy sie ale jednak ten kurz siedzi...

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
Stary 2013-10-01, 09:29   #2864
Kubek29
Zadomowienie

Hej hej!

Ale sie z rana wystraszylam.
Badam cukier na czczo a tu 115- a ja zawal
Sprawdziłam z innego palca na innym glukometrze i 81.
Po chwili ponownie na tym samym glukometrze co wyszedł wysoki i 73.

Durne te glukometry.

Jana, super! Czekalam na wiadomość od Ciebie.
Nie szukaj dziury w całym - chociaz wiem ze niełatwo.
Nie martw sie, bo nie masz czym
Serduszko szybko biło? Fikal? Fikal
Stary 2013-10-01, 09:29   #2865
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Hosenka dobry jest u 2ch pań ma względy a 3ciej pewnie czymś podpadł

co do rolet to może i nie chronią przed słońcem ale fajnie wyglądają i coś innego niż firanki w których nie oszukujmy sie ale jednak ten kurz siedzi...
A to tak, wyglądają ładnie, dlatego się na nie zdecydowaliśmy.

Z firankami to mi nie tyle o kurz chodzi, ale ja nie lubię szmat w oknach no i wolę mieć odsłonięte parapety na kwiatki czy jakieś inne "ozdóbki", ale też z umiarem.

Instagram

Stary 2013-10-01, 09:39   #2866
Kubek29
Zadomowienie

Pani, o bereciku słyszałam, ale nigdy od matki (tzn matki dziecka z większa główka ; ))
Jestes niemożliwa

Edytowane przez Kubek29
Czas edycji: 2013-10-01 o 09:55
Stary 2013-10-01, 10:05   #2867
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Durne te glukometry.
, nie raz i nie dwa miałam taki numer.

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
ale ja nie lubię szmat w oknach
jak mój ojciec
jak matka poleciała na wakacje, to jej kwiatki wystawił na dwór "żeby się słońca nałykały"
z dzieciństwa pamiętam szok jaki przeżyłam w Niemczech - okno, a w oknie jedynie pojedyncze orchidee. To było dla mnie estetyczne objawienie

Cytat:
Pani, o bereciku słyszałam, ale nigdy od matki
chyba dlatego, że za bardzo nie widzę tej dysproporcji

Stary 2013-10-01, 10:32   #2868
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Kubku jak dobrze, że TŻowi się nic nie stało...

Jana 3 dni to nic... Jakby była różnica 3 tygodnie, to możemy zacząć rozmawiać o zmartwieniach Artuś (do 30 tygodnia, potem to już inna sprawa) raz był tydzień do tyłu, a raz 2 do przodu

Pani dobre z tym berecikiem
Pijesz kawę przy kp? Ja czasami, ale rzadko, boję się jednak
A kupiłam sobie Douwe Egberts karmelową i mnie kusi...
Swoją drogą: w Lidlu za tydzień tydzień kawy i herbaty, ale jeśli chcecie powyższą DE na przykład (była jeszcze orzechowa i waniliowa), to polecam ją kupić w Biedrze, najtańsza (w Kerfurze ok. 20 zł, w Lidlu ponad 13, w Biedrze 12 z groszami).

U nas też słoneczko, ale zimno. Boję się wychodzić z Artkiem w taką pogodę Wychodzicie z dziećmi codziennie?
Ja byłam ostatnio w niedzielę, ale nie było tak zimno....

A firanek też nie lubię w oknach, ale mam za mało nowocześnie urządzone mieszkanie na taką opcję. Więc mam firanki, bo pasują. Ale zasłonki tylko w kuchni...
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 10:34   #2869
agatkaa1
Zakorzenienie

Perse właśnie patrzyłam ostatnio w biedrze i była orzechowa ale wolałabym waniliową no ale jakoś tak wyszło że kupiłam MK ale jak będe w biedrze to kupię DE na bank bo najtaniej właśnie tam a u mnie w miejscowym sklepie była za 26zł ta sama pojemność!! MASAKRA!!!

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
Stary 2013-10-01, 10:48   #2870
Wika28
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
dla mnie totalna abstrakcja...
(mój syn dziś między kąpielą a wstaniem jadł 8 razy a od 2:19 do 4:23 sobie brykał - kawa ratuje mi powieki...)
pani, ale Ci zazdroszczę powodu u mnie też kawa ratuje powieki, bo wczoraj książka mnie wciągnęła wolałabym jednak taki powód jak Ty masz

Kubek, współczuje tego strachu. Dobrze, ze jednak nic się nie stało

rena, a dlaczego usuwasz ósemki? Pytam, bo dentysta tez mi mówi o ich usunięciu - powód: no bo się je usuwa ale ja się tego panicznie boję i nie bardzo chcę, tylko upieram się przy leczeniu. Choć jedna pobolewa, więc pewnie mnie to nie ominie
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 10:52   #2871
pani22ka
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43070614]
Pijesz kawę przy kp? Ja czasami, ale rzadko, boję się jednak
(...)
U nas też słoneczko, ale zimno. Boję się wychodzić z Artkiem w taką pogodę Wychodzicie z dziećmi codziennie?
[/QUOTE]piję. tak jak przed ciążą. 2-3 mocno mleczne dziennie (do 13ej). żadnej różnicy w zachowaniu T. nie widzę (i nie wiem co to by miało być? pobudzenie?)

oprócz upałów - wychodzimy codziennie. mam dylematy ubraniowe, ale jakbym teraz nie wychodziła to co w zimie? trzymam się tego, że w upały i poniżej -5 z niemowlakiem nie wychodzić. a`tak to suniemy - czy deszcz, czy nie deszcz

Stary 2013-10-01, 11:03   #2872
fiolusiek
Zakorzenienie

Ja odradzam kupowanie kawy w biedronce juz dwa razy miałam papierki w kawie

Pani Biegunki już przeszły, lekki katar nam został. Oby znikł do środy
U nas główka zawsze była poniżej 10 centyla, a waga w 50, neuro mówiła, że to nie jest duża różnica.

Jana Stasio od zawsze był na usg mniejszy o 3 tygodnie. Więc niczym się nie martwLekarz zawsze mówił, że najważniejsze, że rośnie
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 11:18   #2873
edytte
Zadomowienie

GG do edytte

.

Tracimy coś by zrobić miejsce dla czegoś lepszego....
edytte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 11:45   #2874
anitaxas
Zadomowienie

Hej kobietki

Jana kochana wszystko na pewno jest dobrze z maleństwem! Tak jak piszą dziewczyny taka rozbieżność to żaden powód do zmartwień Nie denerwuj się aż tak bardzo!!!

Pani cieszę się, że z Michałkiem wsio ok mamuśkowy wikt mu służy A Ty wracasz do pracy w najbliższym czasie czy zdecydowałaś się na roczny macierzyński??

Fiol mam nadzieję, że jutrzejsza wizyta Stasia dojdzie do skutku

Zeberko
ja jestem zwolenniczką firan i zasłon - jak dla mnie to niesamowicie ozdobny element domu Zwłaszcza takie szyte na miarę, teraz jest tyle pięknych firan tylko że drogie cholerstwo

Izka czyli teraz leżysz i pachniesz Jeszcze troszkę kochana i jak to Pani mówi laba się skończy trzymaj się dzielnie!

U nas po wczorajszej wizycie ok. Chyba bo szczerze jestem zawiedziona moim ginem Miałam nadzieję, że skoro to już 12tc to zrobi mi jakieś bardziej szczegółowe usg, pomierzy maluszka a wizyta jak zwykle - badanie gin, sprawdzanie tętna i minutowe usg. Na moje pytanie kiedy będziemy robić szczegółowe usg odp. że dopiero ok. 20tc - jak dla mnie to strasznie późno. Więc ja nawet nie wiem ile mierzy, ile warzy ani na który tydzień faktycznie wygląda mój maluszek i tak mi smutno jakoś.. Nic nie wspomniał o robieniu usg genetycznego, więc nawet już go nie dopytałam. Umówieni jesteśmy na przyszły poniedziałek do Krakowa na usg genetyczne do specjalisty.
Powiedzcie dziewczyny czy te wizyty tak powinny wyglądać???
anitaxas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 11:54   #2875
agatkaa1
Zakorzenienie

Anitka moim zdaniem to prowadzący tylko tak powinien Cie potraktować jak potraktował ale ALE! powinien wysłac Cię na USG genetyczne! Dobrze że sama to zrobiłaś i sie umówiłaś Kochana niemniej jednak to ON powinien Ci powiedzieć kiedy najlepiej masz je wykonać i podać konkretne terminy! Mnie gin w II ciąży wypisał kiedy i w jakim termin od-do mam się umówić na badania genetyczne!!
Nic się nie martw Kochana! Skoro masz umówioną wizytę na badanie genetyczne to za tydzień wszystkiego się dowiesz....

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
Stary 2013-10-01, 12:02   #2876
Kubek29
Zadomowienie

Anita, a on wie ze macie za tydzien USG 'genetyczne'?
Jak wie to moze dlatego nie robił dokładnego?
Stary 2013-10-01, 12:06   #2877
anitaxas
Zadomowienie

Cytat:
Anita, a on wie ze macie za tydzien USG 'genetyczne'?
Jak wie to moze dlatego nie robił dokładnego?,
Nie - nic nie wiem o tej dodatkowej wizycie.
Właśnie też tak myślałam Agatko jak piszesz, że może przynajmniej coś o tym wspomni a tu cisza. I dziwi mnie to tym bardziej, że on ma super sprzęt usg i ma aktualny certyfikat, który upoważnia go do wykonania takiego badania
Stary 2013-10-01, 12:09   #2878
Kubek29
Zadomowienie

Dziwne.
Stary 2013-10-01, 12:12   #2879
agatkaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anitaxas Pokaż wiadomość
Nie - nic nie wiem o tej dodatkowej wizycie.
Właśnie też tak myślałam Agatko jak piszesz, że może przynajmniej coś o tym wspomni a tu cisza. I dziwi mnie to tym bardziej, że on ma super sprzęt usg i ma aktualny certyfikat, który upoważnia go do wykonania takiego badania
to tym bardziej dziwnie się zachował.... poza tym przecież wie jaką masz "przeszłość" i tym bardziej powinien wykonać takie badanie, no ale nie stresuj się bo i tak trzymam rękę na pulsie i zrobiłaś co należy że się umówiłaś na to genetyczne sama!!

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
Stary 2013-10-01, 12:16   #2880
anitaxas
Zadomowienie

Cytat:
Dziwne.
No właśnie..
W sumie gdyby nie to, że tylko ona jako jedyny lekarz zechciał prowadzić moją ciążę na heparynie i to że jest ordynatorem w moim szpitalu to pewnie wybrałabym innego.. Kurcze trudne to wszystko.. aż mi chodza po głowie myśli czy nie szukać jakiegoś innego.. ale może "wystarczy" że ja prowadzę moją ciąże na poważnie i te najważniejsze usg i tak będę wykonywać w Krk
Ja nawet nie mam żadnego zdjęcia z usg..
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości