Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4 - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-01, 19:14   #4291
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4

Cześć dziewczyny

Ostatnio podczytuję Was co dwa dni bo naprawdę nie mam czasu. Odstaję z wątkiem i zazdroszczę Wam coraz nowszych zakupów. Ja na razie jestem na etapie tworzenia listy.

Co nowego? W końcu mogę powiedzieć że naprawdę czuję ruchy dziecka. Rusza się tak mocno że aż mąż zdziwiony Jestem szczęśliwa

Idę w tym tygodniu na glukozę i mam wizytę u gina w przyszłym tygodniu. Lekki stresik oczywiście jest, tym bardziej że w pracy ostatnio tony cukierków z różnych okazji, i jak tu się oprzeć??

W połowie października mam wizytę u okulisty która zdecyduje czy będę mogła rodzić SN. Bardzo bym chciała. Widziałam że niektóre z Was pisały tu o swoich problemach - ja od ok. 7 roku życia nie widzę na jedno oko (wypadek), i miałam odwarstwioną, a potem przyklejaną siatkówkę, i na pamiątkę została jaskra wtórna (pourazowa). Jeśli będą przesłanki co do tego że duży wysiłek może zaszkodzić, albo ciśnienie może wzrosnąć, to pewnie będzie cc. Ja bardzo bym chciała rodzić SN, mam nadzieję że stan jest na tyle stabilny aby było to wykonalne - w końcu lekarze przekreślali też jakikolwiek WF, a koniec końców udało się trenować gimnastykę bez żadnych skutków ubocznych Także trzymajcie proszę kciuki
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 19:18   #4292
souris5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
Melduje się w wątku. Przez tydzień będzie mnie tu więcej bo dziś dostałam tygodniowe L4 od lekarza rodzinnego. Chciał wypisywać na cały miesiąc, ale ja.. ja nie mogę rozstać się z pracą Przewiało mnie w niedzielę, boli mnie głowa, mam stan podgorączkowy, bolą mnie mięśnie twarzy. Mam się wygrzać w domu, naszprycować miodem, sokiem malinowym, cytryną, lipą i czosnkiem. Od jutra zaczynam
To grzecznie zdrowiej i zapomnij o pracy na ten czas.

To ja się pochwalę że ze mnie taka sierotka, kopnęłam dziś w deskę do prasowania, bo moja koordynacja ruchowa jest straszna i wygląda na to, że albo wybiłam sobie palec albo złamałam :P Strasznie boli jest spuchnięty i siny. Ciekawe co ja teraz zrobię. Na pewno poczekam, może przejdzie. Gorzej jak nie przejdzie.
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 19:20   #4293
iwantyou99
Zadomowienie

Właśnie wróciliśmy od lekarza . Dominik bryka elegancko. Szyjka ok płyny tez.
Dostałam monural na bakterie w moczu i ten bólu przy wizycie w toalecie. Brała któraś z was moze?? Jak z nieporzadanymi efektami?
Mam iść do okulisty po opinie odnośnie porodu ale moja wada niedyskwalifikuje porodu sn. Pani doktor mówiła mi o możliwości podania imunoglobuliny D. Nie wiem co o tym myślec. Czy to dobry pomysł?? Zwłaszcza ze koszt dość duży ale w ue podają w standardzie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 19:21   #4294
Le La
Zadomowienie

Dziewczyny pedzicie strasznie z tymi postami

migotka, iwantyou super, ze na wizytach wszystko ok

Dzisiaj na szkole rodzenia byl wyklad o porodach w wodzie , fajna sprawa, do przemyslenia
No a potem bylismy zwiedzac porodowke, sale do rodzinnych porodow, ogolna i ta do rodzenia w wodzie, troche mnie stres zlapal jak juz tam bylismy, no bo ten czas tak szybko leci i juz niedlugo ja tam bede jako pacjentka, a nie jako gosc.....

Edytowane przez Le La
Czas edycji: 2013-10-01 o 19:23
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 19:32   #4295
isia4891
Zadomowienie

Ja też chce kupić cały komplet, bo najtańsze lozeczko z szuflady 250, tylko podobno materac kokos pianka najlepszy.
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 19:32   #4296
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Właśnie wróciliśmy od lekarza . Dominik bryka elegancko. Szyjka ok płyny tez.
Dostałam monural na bakterie w moczu i ten bólu przy wizycie w toalecie. Brała któraś z was moze?? Jak z nieporzadanymi efektami?
Mam iść do okulisty po opinie odnośnie porodu ale moja wada niedyskwalifikuje porodu sn. Pani doktor mówiła mi o możliwości podania imunoglobuliny D. Nie wiem co o tym myślec. Czy to dobry pomysł?? Zwłaszcza ze koszt dość duży ale w ue podają w standardzie.

Super, ze wszystko ok

Po co immunoglobulina? Macie konflikt?
Stary 2013-10-01, 19:33   #4297
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Do tej pory nie wspomniała mi nic o tej szczepionce (może to jutro zrobi nie wiem).

Czy upomnieć się o nią sama? I jak ona dokładnie się nazywa ta szczepionka po angielsku?
Mozesz powiedziec,ze slyszalas o niej i czy ja zaleca. U mnie wszedzie w przychodniach i szpitalu wisialy informacje na ten temat,byly ulotki. Nazywa sie:
Whooping cough vaccination

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Gosia jeszcze odnośnie kleszczy to w ubiegłym tygodniu mieliśmy taką sytuację z pieskiem babci (taki wiejski piesek, dużo biega po dworze), że
kleszczy nałapał. U nas we wrześniu był wysyp i tata z bratem mu je ciągle wyciągali (miał wcześniej taki środek od kleszczy aplikowany, ale coś przestał działać). I kilka dni temu pies się zrobił osowiały, miał takie smutne oczy. Zabrali go do weta, a ten stwierdził, że ma zakażenie krwi, gorączkę i jeszcze trochę, a byłoby po nim. Kilka dni zastrzyków i już jest ok, ale trzeba reagować bo te cholerstwa roznoszą różne świństwa.
Dziekuje za informacje. Milo wyglada OK. Wlasnie patrze na ebayu,ze sa rozne srodki,musze przejrzec jak to wyglada.
Stary 2013-10-01, 19:34   #4298
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość

A to moje zdjęcie z dzisiaj z wywalonego w przeciągu w sumie tygodnia brzucha z porównaniem z 30 sierpnia.Czyli miesiąc różnicy.

no moja droga brzuszek super ale jaki Ty masz bufet!!!!
Stary 2013-10-01, 19:37   #4299
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Super, ze wszystko ok

Po co immunoglobulina? Macie konflikt?
Tak mamy. Ale to moja pierwsza ciaza wiecej nie planuje wiec nie wiem czy jest sens.

Stary 2013-10-01, 19:42   #4300
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Dziewczyny ktora widziala kleszcza?
Bo Milo ma pelno takich malych czarnych cosi wbitych w skore na pyszczku. Kilka juz wyjelam.trysnela krew z nich,ale jakos wydawalo mi sie,ze powinny byc wieksze,a one nie sa duze... Jeszcze troche ma,ale chwilowo dalam mu spokoj,bo sie strasznie denerwowal.
kleszcz jak się opije to jest duży jak jeszcze nie jest opity to może być mały. Idź lepiej do weta niech to fachowo wyjmie bo kleszcze gubi odwłok a aparat ssący zostaje i dalej ssie. Poza tym wet pewnie da jakiś zastrzyk czy coś

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co myślicie o takim łóżeczku?

http://allegro.pl/lozeczko-bajanex-4...573197804.html

Zaznaczam, że my chcieliśmy takie zwykłe właśnie.

bardzo fajne
Stary 2013-10-01, 19:46   #4301
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Tak mamy. Ale to moja pierwsza ciaza wiecej nie planuje wiec nie wiem czy jest sens.

Planowanie planowaniem, a zycie życiem
Ja bym wzięła, ale to chyba mozna po porodzie dopiero?
Stary 2013-10-01, 19:50   #4302
souris5
Raczkowanie

Cytat:

Nigdy nic nie wiadomo czy to ostatni raz, więc chyba bezpieczniej będzie zabrać...
Stary 2013-10-01, 19:51   #4303
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Planowanie planowaniem, a zycie życiem
Ja bym wzięła, ale to chyba mozna po porodzie dopiero?
Hehe właśnie o tym wcześniej pisałam ze boje sie ze zajdę w druga ciąże chyba wprowadze abstynencję.
Lekarka mówiła ze ta szczepionkę podaje sie miedzy 28 a 32 tygodniem.

Stary 2013-10-01, 19:55   #4304
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe właśnie o tym wcześniej pisałam ze boje sie ze zajdę w druga ciąże chyba wprowadze abstynencję.
Lekarka mówiła ze ta szczepionkę podaje sie miedzy 28 a 32 tygodniem.

Rzeczywiście, tu jest opisane wszystko: http://euwelcome.org.uk/Documents/Anti-D_Polish.pdf

Nigdy nie wiesz czy za 5 albo 10 lat Ci się nie odmieni Juz nie mówiąc o rożnych pfu pfu tragediach. Nie ryzykowalabym nieszczepienia się.
Stary 2013-10-01, 19:57   #4305
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Rzeczywiście, tu jest opisane wszystko: http://euwelcome.org.uk/Documents/Anti-D_Polish.pdf

Nigdy nie wiesz czy za 5 albo 10 lat Ci się nie odmieni Juz nie mówiąc o rożnych pfu pfu tragediach. Nie ryzykowalabym nieszczepienia się.
Zaraz będę czytać. Ale doszukałam sie w internecie ze i tak przy konflikcie w standardzie podaje sie ja po porodzie. Wiec po co dwa razy?? Muszę sie dokładnie dowiedzieć.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 19:58   #4306
vacuity
Rozeznanie

Kurczę, wiecie co, ja u rodziców, a sąsiad dziś dzwoni, że była u mnie kobieta z apteki, bo pomyliła mój lek przy wydawaniu w ubiegłym tygodniu i przyniosła dziś właściwy - dała mi wtedy luteinę 50, zamiast 100. Taka byłam zdołowana po założeniu tego pessara, że nie zwróciłam uwagi w aptece i teraz dopiero kojarzę, że lekarz mówił, że da mi mocniejszą. I tak miałam wracać do domu jutro, więc pojadę to odkręcić. Swoją drogą dobrze, że pomyliła się tylko w taki sposób.
Stary 2013-10-01, 20:00   #4307
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
Fajnie, ten Dom Narodzin to ciekawa inicjatywa. Będziesz tam rodzić? (nie pamiętam dokładnie, czy możesz czy nie?)
Czy zdecydujesz się na położną?
Robię teraz rozeznanie wśród koleżanek, które rodziły w Św. Zofii. Słyszałam podzielone opinie. Podobnież te najbardziej oblegane położne podpisują umowy ze zbyt dużą ilością pacjentek i często zdarza się, że nie ma ich przy porodzie - tylko polecają jakąś inną, z którą współpracują. Warto się zatem wcześniej dowiedzieć z kim dana położna współpracuje (kto ją zastępuje) i też poczytać o tych innych osobach. Czasem można trafić na kogoś z kim nam się trudno dogadać... :/
no nie do końca bo podpisujesz umowe ze szpitalem a nie położną a opłatę robisz w kasie szpitala. Do tego wszystkie położne mają narzucone limity przez szpital więc wątpię aby takie sytuacja się zdarzały. Owszem może się zdarzyć, że w jednym dniu będą rodzić dwie "klientki" danej położnej i wtedy wiadomo- nie sklonuje się
Stary 2013-10-01, 20:01   #4308
kukurydzianaa
Rozeznanie

[w ramach nadrabiania]
Tak czytam Wasze zdanie o cc i teksty o tym, że sami ginekolodzy wysyłają swoje żony na cc, że coś mi się przypomniało. Mam w rodzinie stosunkowo młodą lekarkę (prymuska z czasów studiów), której nawet do głowy nie przyszło, żeby rodzić naturalnie.... Miała dwie cesarki i głośno mówi o tym, że rozsądna kobieta nie powinna rozważać innej opcji A jeszcze czytałam gdzieś w necie wyznanie młodej położnej, że zrobi wszystko, żeby tylko nie rodzić sn...

W sumie to nie boję się znieczulenia w kręgosłup - raz już miałam przy okazji operacji nogi i wiem "z czym to się je". Muszę przemyśleć sprawę... tym bardziej, że od żółtaczki byłam niedawno szczepiona, więc raczej bym jej po takiej "operacji" ze szpitala nie wyniosła.

Przy porodzie sn oprócz oczywistego ryzyka komplikacji z dzieckiem, boje się najbardziej, że naruszy to jakoś moje, i tak słabe, gnaty (sensie stawy). No i mam pewność, że będę cała w popękanych naczynkach, bo od dawna mam takie skłonności i między innymi dlatego nie lubię pokazywać nóg.... Sorry za wyznanie, ale kiedyś jak siłowałam się ze sobą przy mocnym zaparciu, to czułam jak mi strzeliły 2 naczynka....
Stary 2013-10-01, 20:01   #4309
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Kciuki za dzisiejsze wizyty

Ja po wizycie mały waży już 1 kg, wg usg termin 28.12 póki co mam się jednak trzymać tego 7.01. Dziecko ma długie nogi (po tż jak zauważył lekarz "to po tacie") zakrył pół buzi łokciem i nie chciał się pokazać.

super, bardzo się cieszę a do diabetologa idź- na pewno nie zaszkodzi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 20:02   #4310
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Zaraz będę czytać. Ale doszukałam sie w internecie ze i tak przy konflikcie w standardzie podaje sie ja po porodzie. Wiec po co dwa razy?? Muszę sie dokładnie dowiedzieć.

Bo jedno na wszelki wypadek - przed wymieszaniem się dużej ilości krwi, a drugie po porodzie jesli do konfliktu rzeczywiście doszło (a nie tylko potencjalnej niezgodności)?
Ale nigdy nie zaglebialam sie w temat szczegółowo, bo jestem rh+.
Stary 2013-10-01, 20:03   #4311
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Dobra nie wiem czy zaszalałam czy nie, ale dzwonili z domku jakie rzeczy dla małego chce w paczce:

Resztę rzeczy takie jak pieluszki, chusteczki, nożyczki do paznokci, herbatki, itd. kupię tutaj. Z kosmetyków niestety Babydream'a nie uświadczę tutaj w UK
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 20:08   #4312
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Bo jedno na wszelki wypadek - przed wymieszaniem się dużej ilości krwi, a drugie po porodzie jesli do konfliktu rzeczywiście doszło (a nie tylko potencjalnej niezgodności)?
Ale ta sZczepionka chroni następne dziecko a nie "aktualne". Tak to rozumiem. A w dodatku nigdzie niema info o wpływie na dziecko.

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

Cytat:
Dobra nie wiem czy zaszalałam czy nie, ale dzwonili z domku jakie rzeczy dla małego chce w paczce:

Resztę rzeczy takie jak pieluszki, chusteczki, nożyczki do paznokci, herbatki, itd. kupię tutaj. Z kosmetyków niestety Babydream'a nie uświadczę tutaj w UK
Moze jesZcze coś do prania dla maluszka?? Nie wiem jak z wyborem u was.

I moze jeszcze oliwka?? Jeszcze nie robiłam takiej listy ale tak o tym pomyślałam.

Jest oliwka niezauwazylam. Mnie ta bd jakoś denerwuje wolałam z hipp.

Edytowane przez iwantyou99
Czas edycji: 2013-10-01 o 20:10
Stary 2013-10-01, 20:17   #4313
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez mam brh+ kompletnie nie mam pojecia o grupach krwi konflikcie itd :banghead: ale z tego co wiem, przy mojej grupie nie ma mowy o konflikcie. Maz dalej nie wie jaka ma... a lekarz nawet nie mowil ze ma isc i oznaczyc. Swoja droga juz rok ciagne tz zeby krew oddal!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 20:19   #4314
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:

Moze jesZcze coś do prania dla maluszka?? Nie wiem jak z wyborem u was.

I moze jeszcze oliwka?? Jeszcze nie robiłam takiej listy ale tak o tym pomyślałam.

Jest oliwka niezauwazylam. Mnie ta bd jakoś denerwuje wolałam z hipp.

Proszki i inne duperele tak jak pisałam wyżej, kupię tutaj. A co do oliwki w HiPP też jest bardzo fajna, używałam obu i dla mnie są takie same tylko z BD tańsza
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 20:21   #4315
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Ja tez mam brh+ kompletnie nie mam pojecia o grupach krwi konflikcie itd :banghead: ale z tego co wiem, przy mojej grupie nie ma mowy o konflikcie. Maz dalej nie wie jaka ma... a lekarz nawet nie mowil ze ma isc i oznaczyc. Swoja droga juz rok ciagne tz zeby krew oddal!

Konflikt występuje tylko jak mama nie ma czynnika rh ( czyli rh-) .
Dla Twojej ciazy wiedza odnośnie grupy krwi ojca nie jest lekarzowi potrzebna bo nie jesteś niczym zagrożona. ALE wysli Tz zeby wiedział tak na wszelki wypadek.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Cytat:
Proszki i inne duperele tak jak pisałam wyżej, kupię tutaj. A co do oliwki w HiPP też jest bardzo fajna, używałam obu i dla mnie są takie same tylko z BD tańsza
Przed zakupami niech rodzinka założy ta kartę rossnę. Wtedy tez jest rabat chyba na początku 3%.

Stary 2013-10-01, 20:21   #4316
magnusia
Zakorzenienie

byłam dziś na zakupach ciuchowych dla syna.
Zrealizowałam zniżkę w HM za zapisanie się na ich stronie. Zapisałam siebie i małża- w ten sposób miałam dwa vouchery na zniżki i kupiłam dwie rzeczy 25% taniej do tego kolejne dwie rzeczy kupiłam razem i na jedną dostałam 25% zniżki ze względu na kartę która płaciłam
Byłam w smyku- nie ma żadnych przecen- kupiłam jednego pajaca, odebrałam zakupy z netowego sklepu smyka. Poszłam do CA i tam też kupiłam kilka rzeczy.
Na koniec poszłam do carefoura na "normalne" zakupy i tak tez kupiłam kilka ciuszków dla Adasia - swoją drogą polecam- bodziaki po 5 zł, pajace po 14 zl i niezła bawełna
W efekcie przytargałam 4 torby ciuchów jutro porobię fotki to Wam pokażę te co kupiłam.
Wydałam na syna ok 400 zł a na siebie 70 zł- kupiłam dwie bluzki i trzy pary gaci- takich większych
Stary 2013-10-01, 20:23   #4317
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Zrealizowałam zniżkę w HM za zapisanie się na ich stronie. Zapisałam siebie i małża- w ten sposób miałam dwa vouchery na zniżki i kupiłam dwie rzeczy 25% taniej do tego kolejne dwie rzeczy kupiłam razem i na jedną dostałam 25% zniżki ze względu na kartę która płaciłam
Byłam w smyku- nie ma żadnych przecen- kupiłam jednego pajaca, odebrałam zakupy z netowego sklepu smyka. Poszłam do CA i tam też kupiłam kilka rzeczy.
Na koniec poszłam do carefoura na "normalne" zakupy i tak tez kupiłam kilka ciuszków dla Adasia - swoją drogą polecam- bodziaki po 5 zł, pajace po 14 zl i niezła bawełna
W efekcie przytargałam 4 torby ciuchów jutro porobię fotki to Wam pokażę te co kupiłam.
Wydałam na syna ok 400 zł a na siebie 70 zł- kupiłam dwie bluzki i trzy pary gaci- takich większych
Super oszczędności. Gratuluje czekam na foty tez muszę dokupić coś dla Dominika.

Stary 2013-10-01, 20:27   #4318
souris5
Raczkowanie

Cytat:
Konflikt występuje tylko jak mama nie ma czynnika rh ( czyli rh-) .
Dla Twojej ciazy wiedza odnośnie grupy krwi ojca nie jest lekarzowi potrzebna bo nie jesteś niczym zagrożona. ALE wysli Tz zeby wiedział tak na wszelki wypadek.

A mojemu mężowi lekarz kazał mimo wszystko oznaczyć grupę krwi nie wiem w jakim celu, bo ja mam arh+. Mąż okazało się, że ma tą samą grupę.
A moja koleżanka miała konflikt w pierwszej ciąży, zdarza się to rzadko, ale jednak się zdarza i dziecku musieli zaraz po urodzeniu krew przetaczać.
Stary 2013-10-01, 20:32   #4319
ejani
Zadomowienie

hej dziewczyny, jakoś dziś mi się nie chciało włączać komputera (a na telefonie, uznałam, że nie nadrobię na pewno) i teraz mam 4 wielkie strony do nadrobienia... szok

tylko Wam powiem od razu, że chyba muszę jutro weterynarza odwiedzić, bo mój piesek po przygodzie ponad tydzień temu dalej ma jakieś lęki a co gorsza chyba łapka nie wydobrzała-dziś tak skowyczała przez chwilę (jak na kolanach ją źle ustawiła), że płakałam razem z nią (a co będzie, jak syn będzie dawał koncerty?)
Stary 2013-10-01, 20:39   #4320
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Do dziewczyn z UK:

Jutro mam wizytę u położnej i tu pytanie.

Do tej pory nie wspomniała mi nic o tej szczepionce (może to jutro zrobi nie wiem).

Czy upomnieć się o nią sama? I jak ona dokładnie się nazywa ta szczepionka po angielsku?

Zrobiłam ogórkową na jutro, a jem teraz
Widzę, że Gosia już Ci odpisała. Ja tylko dodam, że szczepi się od 28tc, więc masz jeszcze czas.

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Prawdziwa łowczyni okazji z Ciebie. A z zakupami to teraz tak podobno będzie, więcej będziemy wydawać na dzieciaki, niż na siebie.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości