Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4 - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-02, 13:47   #4501
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
AAAA i miałam się pochwalić, że wczoraj wieczorem pierwszy raz ZOBACZYŁAM ruchy maluchów Dziwne uczucie jak Ci się nagle dwie gule na brzuchu robią
Jedna gula rozczula, a co dopiero dwie

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 13:48   #4502
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Oznaczałoby to, ze KAŻDA kobieta musi prowadzić ciąże prywatnie.
Naprawdę uważasz, ze każdą na to stać? Ja za same wizyty płacę przez ciążę pewnie 1500-2000 złotych. + badania, usg.

Jesli w rodzinie pracuje tylko mąż i zarabia na przykład pensje minimalną i pod jego ubezpieczenie podpieta jest cała rodzina to zwrot składki zdrowotnej nie starczy na nic prawie. I te pieniądze na pewno nie zostaną wydane na opiekę zdrowotną, tylko na przykład na buty. A wizyty profilaktyczne? Cos takiego w ogole przestałoby istnieć.
W takim układzie zależałoby to od konkretnych rozwiązań. Teraz ciężarna nie musi być wcale ubezpieczona, żeby chodzić do lekarza na NFZ (a wizyty prywatne to kwestia zachcianek). W sytuacji opisanej przeze mnie, ciężarne mogłyby być "obsługiwane" w ramach tego podstawowego, tańszego ubezpieczenia - wyszłoby na to samo.
Stary 2013-10-02, 13:52   #4503
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Jedna gula rozczula, a co dopiero dwie
Dzisiaj już mnie ten widok bawi i zauważam, że jak przyłożę rękę do tego miejsca gdzie pojawia się gula to się uspokajają. Ale wczoraj to był szok
Stary 2013-10-02, 13:53   #4504
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Rajstopy jakieś specjalne,na receptę mają być.
Już wszystko wiem. W Polsce te rajstopy nie są na receptę, ale zaleca się, by dobrał je lekarz, bo mają różne stopnie kompresji. Jeśli w UK nie uda Ci się ich zdobyć, możesz podać swoje obwody nóg komuś w PL, a ta osoba może udać się do apteki lub sklepu ortopedycznego i po konsultacjach dobrać Ci te rajty. Jeśli będzie potrzeba mogę Ci pomóc .
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 13:53   #4505
kukurydzianaa
Rozeznanie

Dziewczyny, mówili Wam lekarze jak to jest z położeniem maluszków? Bo ja się zastanawiam, kiedy moje raczy odwrócić się główką na dół, a najlepiej to na lewy bok... Póki co, cały czas kopie w okolice pęchęrza, a główka po prawej stronie prawie uniemożliwia mi spanie na lewym boku przez to dziwne "ściąganie brzucha"
Stary 2013-10-02, 14:04   #4506
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mówili Wam lekarze jak to jest z położeniem maluszków? Bo ja się zastanawiam, kiedy moje raczy odwrócić się główką na dół, a najlepiej to na lewy bok... Póki co, cały czas kopie w okolice pęchęrza, a główka po prawej stronie prawie uniemożliwia mi spanie na lewym boku przez to dziwne "ściąganie brzucha"
Moje też się układa bardziej po prawej stronie i wygodniej jest mi na lewym boku, niż na prawym Co prawda brzuch faktycznie trochę się "ciągnie", ale jak leżę na prawym mnie dziecko gniecie.

Z obróceniem się główką w dół to ma czas do porodu Nawet jak się około 30 tygodnia obróci, to nie jest powiedziane, że nie zmieni jeszcze pozycji.

Instagram

Stary 2013-10-02, 14:05   #4507
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
AAAA i miałam się pochwalić, że wczoraj wieczorem pierwszy raz ZOBACZYŁAM ruchy maluchów Dziwne uczucie jak Ci się nagle dwie gule na brzuchu robią
Super!

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
Już wszystko wiem. W Polsce te rajstopy nie są na receptę, ale zaleca się, by dobrał je lekarz, bo mają różne stopnie kompresji. Jeśli w UK nie uda Ci się ich zdobyć, możesz podać swoje obwody nóg komuś w PL, a ta osoba może udać się do apteki lub sklepu ortopedycznego i po konsultacjach dobrać Ci te rajty. Jeśli będzie potrzeba mogę Ci pomóc .
Dzięki.
W razie czego dam dać mamie,żeby mi załatwiła.
Ale mam nadzieję,że skoro jest możliwość to lekarz mi zapisze. Położna napisała notatkę,że według niej jest konieczność. No i tutaj dostanę za darmo,bo nie płacę nic za recepty.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 14:06   #4508
kukurydzianaa
Rozeznanie

I tak w ogóle to współczuję naszym facetom, że nie mogą czuć ruchów dzieciątka tak jak my czujemy. Dla mnie najgenialniejsze odczucie na świecie Z każdym dniem doświadczam, że jest coraz silniejsze i większe
Stary 2013-10-02, 14:19   #4509
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
bella a gdzie chodzisz robić badania krwi ?
w Błaszkach

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
mezaga ja nie lubię dla siebie zakupów robić a dla młodego mogłabym ze sklepu nie wychodzić Też planuję jeden większy wyjazd z mężem na te większe i droższe zakupy ciuchy i tak większość z różnych promocji mam . U nas kasa w sumie też jest ale ja i tak nie mogę usiedzieć w domu a tak zawsze coś upoluję w sklepie
oj tak dla dzieci jest super, gorzej jak mam sobie cos kupić

Cytat:
Dzisiaj już mnie ten widok bawi i zauważam, że jak przyłożę rękę do tego miejsca gdzie pojawia się gula to się uspokajają. Ale wczoraj to był szok
Ale to fajnie wygląda, wiem coś o tym
teraz, gorzej jak później jak trzasną po żebrach albo wątrobie, to już nie jest tak miło.

Moja Lila była główką po żebrami to na główce miała "wcięcie".

Cytat:
Moje dziecie sie uspokoiło i nie kopie matki po pęcherzu, ale w niedzielę to była jazda, kolejka do łazienki(pęcherz pełny) a dzieciątko "daję czadu Ci mamusiu"
Cytat:
I tak w ogóle to współczuję naszym facetom, że nie mogą czuć ruchów dzieciątka tak jak my czujemy. Dla mnie najgenialniejsze odczucie na świecie Z każdym dniem doświadczam, że jest coraz silniejsze i większe

Mój mówi,że to jest jedyna rzecz której nie doświadczy a chciałby ale pewnie na sam poród by chciał się odmienić

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Akkma a tak z ciekawości, bo TP mamy ten sam, wiesz kiedy mniej więcej zaszłaś w ciążę?

Bo ja mam termin wg usg a wg OM to juz wogóle byłby kosmos.
Stary 2013-10-02, 14:19   #4510
mezaga
Zakorzenienie

U mnie jeden już od dawno głową w dół się ułożył po mojej lewej stronie nisko zaraz nad pachwiną. Drugi jest ułożony poziomo po prawej stronie tak nad pępkiem. Więc jak śpię to albo jednemu nie pasuje albo drugiemu

Właśnie dzwoniłam do Rzeszowa po sklepach. Będziemy tam w piątek i chciałam przy okazji sprawdzić czy gdzieś przypadkiem nie ma do obejrzenia wózka tego upatrzonego. I przypadkiem w jednym sklepie jest. Ale się ucieszyłam. Już nie będziemy musieli w ciemno zamawiać.

Edytowane przez mezaga
Czas edycji: 2013-10-02 o 14:20
mezaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 14:28   #4511
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
Niby nie ich wina ale bardzo często jest tak, że jak się odezwiesz, rykniesz to znajduje się miejsce. Mój mąż, pracując z ludźmi, często powtarza, że wariata, osobę drącą pyska szybciej się załatwia. Niech idzie w cholerę i krzyku nie robi. Potulne owieczki siedzą, siedzą i siedzą
Ha, raz byłam świadkiem sytuacji niecodziennej.
Awanturniczka przyszła "bo ona musi, bo ona po wypadku (tydzień minął od wypadku) bo ona w kolejce stać nie będzie do rejestracji"...
No to ja nie wytrzymałam i (z wypiętym brzuchem) mówię, że w tej kolejce nie ma osób zdrowych, więc może spokojnie postać i poczekać JAK WSZYSCY tu obecni - chorzy ludzie.
Oczywiście nie poskutkowało, wryła się w kolejkę, no ale cóż, stwierdziłam, że największe pretensje powinna mieć osoba, przed którą bezpośrednio ta awanturniczka się wryła, ale skoro ona nic nie powiedziała, to przecież jej za szmaty nie wezme i nie ustawie na końcu. Oczywiście wszyscy komentowali pod nosem, ale babie nikt nic nie powiedział oprócz mnie. Ok, przy okienku awantury ciąg dalszy (argumentacja powyżej) to jej Pani spokojnie tłumaczy, że gdyby natychmiastowa konsutlacja ze specjalista była potrzebna, to na SORze na którym była w dniu wypadku, by tą konsultację miała zrobioną itp itd i ze na skierowaniu nie ma wpisane tryb pilny, więc może ją umówić na jakiś tam termin. Awanturniczka swoje, rejestratorka jeszcze raz spokojnie babie tłumaczy, awanturniczka zaczyna przeklinać, rejestratorka dzwoni po ochronę i ochrona zabiera wredne babsko za szmaty i wyprowadza na zewnątrz i nic nie załatwiła - ani na termin natychmiastowy, ani na standardowy

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Witajcie,

Przechodząc do weselszych tematów:
A u mnie na obiad fasola ala PawMaj- jest super, polecam!
cieszy mnie, że smakowało

Cytat:
Dziewczyny poszukujące wózka co powiecie na taki?

http://biala-rawska.archiwa.org/mult...18018654d6.jpg
Cytat:
wózek - nie dla mnie, musiałabym sie nieźle nad nim schylać
a łóżeczko jak z seksmisji

Cytat:
Wiadomo, że są plusy i minusy publicznej służby zdrowia, ale to kurcze powinno być rozsądniej zorganizowane. I tak większość ludzi chodzi prywatnie, to po co państwo ściąga takie duże pieniądze, skoro np. można zlikwidować państwowych dentystów, ginekologów, dermatologów czy alergologów? Przy zbieraniu mniejszych składek od obywateli, można byłoby więcej pieniędzy przeznaczać na rzeczy ważniejsze.
na dentyste nie wydałam prywatnie ani złotówki przez całe moje życie, więc byłoby mi smutno, gdybym nie mogła już z niego korzystać na NFZ
Ciąża prowadzona prywatnie tez mi się nie uśmiecha
o, do alergologa muszę się wybrać - dobrze, że mi przypomniałaś Pójdę na NFZ, póki jest

A jakież to duże składki pobiera państwo? Należy pamiętać, że cała kwota pobierana z pensji nie jest przeznaczona na ubezpieczenie zdrowotne, które to satanowi zaje się 9 % podstawy wymiaru składki. Podczas gdy emerytalne (które wydaje mi się większym bezsensem z uwagi na cyklicznie wydłużający się wiek emerytalny) to prawie 20% - czego pewnie połowa z nas nie wykorzysta. To są pieniądze płacone w kosmos. Akurat do składki zdrowotnej osobiście nic nie mam - płace teraz - korzystam teraz, a nawet wykorzystałam zdecydowanie więcej, niż opłaciłam. Emerytalną płacę, a czy wykorzystam? Coraz bardziej wątpliwe.

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 14:28   #4512
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Normalnie wanienka
Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
Oryginalne emu kosztują nawet 800 - 1000 zł
Zabiłaś mnie tą informacją
Cytat:
Wiadomo, że są plusy i minusy publicznej służby zdrowia, ale to kurcze powinno być rozsądniej zorganizowane. I tak większość ludzi chodzi prywatnie, to po co państwo ściąga takie duże pieniądze, skoro np. można zlikwidować państwowych dentystów, ginekologów, dermatologów czy alergologów? Przy zbieraniu mniejszych składek od obywateli, można byłoby więcej pieniędzy przeznaczać na rzeczy ważniejsze.
Plusy byłyby takie, że ludzie mając co miesiąc nieco więcej pieniędzy w portfelu sami decydowaliby czy przeznaczyć je na dentystę czy dermatologa (w zależności od potrzeby). Byłby większy wybór na rynku, więc i ceny za wizyty byłyby niższe. Rynek sam wyeliminowałby konowałów nie znających się na swoim fachu. Lekarze byliby życzliwsi, bo inaczej straciliby pacjentów.

Ucierpiałaby na tym tylko patologia i ludzie z jakichś tam powodów nie mający nawet grosza przy duszy.
Czyli wychodzi na to że my z mężem patologia bo mnie nie stać na to by prywatnie prowadzić ciążę Zbyt łatwo wydajesz takie osądy. Owszem kobieta w ciąży jest ubezpieczona, ale przecież nie chodzi się do gina tylko w ciąży.
Czy ceny byłyby niższe za wizytę? Wątpię w naszym mieście już jest przecież mnóstwo prywatnych gabinetów gin i jakoś nie zauważyłam żeby ceny były konkurencyjne-wychodzi się z założenia, że jak kobieta musi to i tak zapłaci i przyjdzie.
Jak dla mnie wystarczyłoby lepsze zarządzanie i nie byłoby takich problemów jak teraz ze służbą zdrowia. Ale nie...w Polsce lepiej wydać ok 2 milionów złotych na kampanię zachęcają do pójścia 6latków do 1 klasy niż wyposażyć szkoły by były na to przygotowane (wiem, że przykład z innej dziedziny życia społecznego, ale obrazuje absurd który panuje w naszym kraju).

Cytat:
Ale super!!!
Cytat:
Synek koleżanki przekręcił się tydzień przed porodem
Stary 2013-10-02, 14:30   #4513
PawMaj13
Rozeznanie

a tak w ogóle to miałam dzisiaj mega sen - jedna dziewczyna, spodziewająca się bliźniaków, podczas porodu dowiedziała się, że urodzi... sześcioraczki

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 14:33   #4514
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
A jakież to duże składki pobiera państwo? Należy pamiętać, że cała kwota pobierana z pensji nie jest przeznaczona na ubezpieczenie zdrowotne, które to satanowi zaje się 9 % podstawy wymiaru składki. Podczas gdy emerytalne (które wydaje mi się większym bezsensem z uwagi na cyklicznie wydłużający się wiek emerytalny) to prawie 20% - czego pewnie połowa z nas nie wykorzysta. To są pieniądze płacone w kosmos. Akurat do składki zdrowotnej osobiście nic nie mam - płace teraz - korzystam teraz, a nawet wykorzystałam zdecydowanie więcej, niż opłaciłam. Emerytalną płacę, a czy wykorzystam? Coraz bardziej wątpliwe.
A jak się doczekasz jak np moi dziadkowie to się okazuje że po tylu latach pracy dostają 960 zł
Stary 2013-10-02, 14:34   #4515
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Czyli wychodzi na to że my z mężem patologia bo mnie nie stać na to by prywatnie prowadzić ciążę

Nie martw się,nie ty jedna. My też z patologii.
Nigdy w Polsce nie byłam prywatnie u lekarza (no teraz jak jadę do Polski to sobie idę do gina prywatnie,bo w Anglii nie ma tak profilaktycznie),a miałam jedną ciążę prowadzoną.
Ale szczerze to byłam bardzo zadowolona z prowadzenia mojej ciąży na NFZ

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 14:35   #4516
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Wróciłam od położnej.
Powiedziała mi,że 10-15 skurczy dziennie jest normalne.Mam dzwonić do szpitala gdyby były regularne,bo może rozpoczynać się poród.
Kazała zapisać się znowu do gp z żylakami,więc mam wizytę za tydzień w czwartek. Mówiła,że mam nalegać na specjalne rajstopy.
coooo???? za wcześnie
Stary 2013-10-02, 14:36   #4517
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
coooo???? za wcześnie
Teoretycznie za wcześnie, ale jak byłam w szpitalu to było kilka kobiet w 23-24 tyg ze skurczami porodowymi Moja mama ze mną w ciąży już od 3 miesiąca miała takie skurcze, a ze starszą siostrą - od czwartego.
Wtedy własnie leży się z nogami wyżej ułożonymi.

Instagram

Stary 2013-10-02, 14:40   #4518
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
wygląda jak kapsuła do hibernacji z filmów s-f
Stary 2013-10-02, 14:40   #4519
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Nie martw się,nie ty jedna. My też z patologii.
Nigdy w Polsce nie byłam prywatnie u lekarza (no teraz jak jadę do Polski to sobie idę do gina prywatnie,bo w Anglii nie ma tak profilaktycznie),a miałam jedną ciążę prowadzoną.
Ale szczerze to byłam bardzo zadowolona z prowadzenia mojej ciąży na NFZ
Ja też jestem zadowolona z prowadzenia ciąży na nfz-nie mogę narzekać. Lekarz na prawdę w porządku.
Cytat:
Teoretycznie za wcześnie, ale jak byłam w szpitalu to było kilka kobiet w 23-24 tyg ze skurczami porodowymi Moja mama ze mną w ciąży już od 3 miesiąca miała takie skurcze, a ze starszą siostrą - od czwartego.
Qrcze...nie wyobrażam sobie, żeby przeleżeć aż tyle. Kobiety to mają w sobie siłę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 14:42   #4520
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Zerknij plis na producenta i napisz kto tam widnieje drobnym maczkiem nie mam żadnego auchana pod nosem, a może w necie będą jego produkty do wyczajenia.
Rajstopki niemowlęce Auchan
Na allegro nie ma bo już szukałam
Stary 2013-10-02, 14:49   #4521
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
o kurczę... nie fajnie
Stary 2013-10-02, 14:52   #4522
kefii
Wtajemniczenie

Hej
Moze uda mi sie pomału do was wrócić. Co prawda mam troszke zajęć ale moze choć po troszku. Pasuje sie za wyprawką dobrze rozglądać. wózek chyba juz upatrzony, łóżeczko powiedzmy że też ale cała reszta

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 14:53   #4523
EVI07
Raczkowanie

Cytat:
Wróciłam od położnej.
Powiedziała mi,że 10-15 skurczy dziennie jest normalne.Mam dzwonić do szpitala gdyby były regularne,bo może rozpoczynać się poród.
Kazała zapisać się znowu do gp z żylakami,więc mam wizytę za tydzień w czwartek. Mówiła,że mam nalegać na specjalne rajstopy.
Wiesz, zaczynam mieć wrażenie, że jednak w Polsce z opieką medyczną nie jest jeszcze tak źle... Mnie na Twoim miejscu już by diabli wzięli.
EVI07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 14:53   #4524
mala098
Raczkowanie

Cytat:

Ja od kilku tygodni znalazłam nowe zastosowanie dla mojego telefonu i co klika dni filmy kręcę jak Zosieńka ładnie fika.
Stary 2013-10-02, 14:53   #4525
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Hej
Moze uda mi sie pomału do was wrócić. Co prawda mam troszke zajęć ale moze choć po troszku. Pasuje sie za wyprawką dobrze rozglądać. wózek chyba juz upatrzony, łóżeczko powiedzmy że też ale cała reszta

hej cieszę się że do nas zaglądnęłaś, no powoli trzeba się rozglądać
Stary 2013-10-02, 14:54   #4526
mala098
Raczkowanie

Cytat:
Hej
Kefii, witaj, jak dobrze, że do nas wracasz.
Całą resztę też się da ogarnąć; Powodzenia
Stary 2013-10-02, 14:57   #4527
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
coooo???? za wcześnie
Nooo,mam nadzieję że jednak do tego nie dojdzie...

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:
Hej
Super!
Wracaj do nas kochana
Stary 2013-10-02, 14:58   #4528
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Moja mama będąc w ciąży, z moją jedną siostrą a później drugą musiała w 4 msc. ciaży iść do szpitala, także przez skurcze. Moja najmłodszą siostrę rodziła 18 lat temu :P

Zastanawiam się, czy jeśli chcę zobaczyć oddział, porodówkę w szpitalu to muszę umówić sie wcześniej na wizytę, czy mogę jechac z marszu... hm.. Nie chcę rodzić w moim mieście [słynny - tylko ze złej sławy Lubliniec] niby oddział nowy, wszystko nowe, tylko szkoda ze załoga ta sama.

Córka od rana tańczy, i skacze

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 15:05   #4529
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
znalazłam adres jednego a czy coś znajde nie wiem- też nie umiem szukać ale jestem zdesperowana- nie mam kurtki a dziś 3 stopnie są nie mam też żadnego swetra w który wejdę
3st? To już nie narzekam, że mi zimno przy naszych 10st. I nawet się przejaśniło trochę, bo całą noc padało.

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
Matko, nie wiem jak ja będę pielęgnować Kacpra... Może położę go w łóżeczku, będę podawać mleko z butelki i czekać aż urośnie
Niezły patent, trzeba wypróbować.

Cytat:
To zawsze jest jeszcze teściowa Dobrze będzie. Mamy w planach kupić wszystko za jednym zamachem w jeden dzień. Pojedziemy do większego miasta i wrócimy z całym samochodem zakupów
Też mamy taki plan. Zresztą znaleźliśmy dosłownie dwa sensowne sklepy dziecięce, więc i tak nie opłaca się jeździć po pięć razy, tylko kupic wszystko za jednym zamachem.

Cytat:
To świetnie.Też się zdziwiłam, jak zobaczyłam podskakującą kulkę na brzuchu. Ale uczucie super.

Cytat:
Właśnie dzwoniłam do Rzeszowa po sklepach. Będziemy tam w piątek i chciałam przy okazji sprawdzić czy gdzieś przypadkiem nie ma do obejrzenia wózka tego upatrzonego. I przypadkiem w jednym sklepie jest. Ale się ucieszyłam. Już nie będziemy musieli w ciemno zamawiać.
'Pozdrów' Rzeszów ode mnie. To prawie moje rodzinne miasto. Uczyłam się tam i pracowałam. Za niewieloma polskimi rzeczami tęsknię, ale to miasto lubiłam.
Stary 2013-10-02, 15:11   #4530
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
W razie czego dam dać mamie,żeby mi załatwiła.
Ale mam nadzieję,że skoro jest możliwość to lekarz mi zapisze. Położna napisała notatkę,że według niej jest konieczność. No i tutaj dostanę za darmo,bo nie płacę nic za recepty.
Jak masz opcję darmowych to pewnie, że nie ma co kombinować .

My mamy z mężem "konfliktowe" grupy krwi i z tego powodu muszę monitorować obecność przeciwciał krwinkowych. Dopóki ich we krwi nie ma nie muszę nic więcej robić.
Jeśli chodzi o Ig anty-D, znalazłam taką informację:
"Immunoglobulinę anty-D podaje się w ciągu 72 godzin po porodzie wszystkim matkom Rh ujemnym, które urodziły dziecko Rh dodatnie, ponieważ w czasie porodu komórki płodu często przedostają się do krwiobiegu matki. Może się to również zdarzyć przy poronieniu, a także wtedy gdy kobieta doznała w ciąży urazu brzucha bądź miała zabieg amniopunkcji (pobranie płynu owodniowego). We wszystkich tych sytuacjach również podaje się immunoglobulinę. Stanowi to zabezpieczenie dla następnej ciąży. W krajach zachodnich immunoglobulinę anty-D dostają zapobiegawczo wszystkie Rh ujemne kobiety w 28. tygodniu ciąży. W Polsce nie robi się tego ze względów ekonomicznych."
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości