|
|
#361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. X
Witajcie !!! tak się zamyśliłam co tu napisać że włączyłam jakąś nową funkcję w klawiaturze i musiałam tz prosić o odkręcenie tego o ja tępa dzida !!!
Krzyś ma dziś apogeum ząbkowania i jest rzeź! ciekawe ile razy obudzi sie w nocy Szukałam w necie informacji odnośnie przesypiania całej nocy przez maluchy i powodów niespania jest kilka: - ząbkowanie - wiadomo tego sie nie przeskoczy jedynie co to medykamenty można zastosować -głód- dzieci od 6 miesiąca zaczynają mniej jeść w ciągu dnia bo to emocje, wrażenia, nowe umiejętności i w nocy budzą się aby nadrobić zaległości w kaloriach. rozwiązaniem wg. mądrych głów jest podawanie bardziej kalorycznych posiłków w ciągu dnia. ja mam zamiar podawać na noc kasze w butli a na dzień taką z łyżeczki i obiadek z mięskiem, deserki i pierś może coś to pomoże -wybudzanie bo wypadł smoczek - jak to napisała jedna z internautek uspokajacz stał sie terrorystą w związku z tym walczyła aby dziecko zaczęło zasypiać bez smoczka i to powoli procentuje -przyzwyczajenie - wiadomo że dziecko wtedy chce pociumkać więc inna internautka poradziła szykować herbatkę w takiej samej ilości jak by miało być mleko i z dnia na dzień pojemność pozostawić taką samą ale rozrzedzać tę herbatkę aż do czystej wody. dziecko powinno zakumać że nie opłaca się wstawać :p -potrzeba bliskości i jej też się nie przeskoczy JEŚLI PRAWIĘ HEREZJĘ SZAJU PROSZĘ POPRAW !!! Misiael chłop chory - szpital w domu ![]() Neti zdrowa ta kupa! nam też się kilka razy zdarzyło że wyszła plecami ale nigdy nogawkami hehehehehe Bokeh zaje fajne te kolczyki zmałpuję mogę ????? Pstryniu ja tak mam z pisaniem. Podziwiam co po niektóre panie co prowadzą tutaj regularne konwersacje hehehehe ja się odnoszę do postów raz na jakiś czas Hope(chyba o ile nie pomyliłam nika) super ten ślimak Hje ty dziarska dziołcha jesteś. rozmiarówka jak u mnie sasasa Aśka pies i Ty koniecznie na szkolenie !!!! jak nie chcesz tragedii to musisz pracować nad nim i sobą !!! i to koniecznie do behawiorysty!!! Albo odżałujesz kase i on fachowym okiem oceni te wasze relacje albo nie zrobisz nic i do tragedii dojdzie prędzej czy później. Frustracja w psie narasta, on czuje że dziecko to wróg ale dopóki jest twój tz czyli przywódca stada to nie ma jak skoczyć do dziecka ale jak jesteś Ty to pozawla sobie na więcej. jestem ciekawa czy traktuje Ciebie na równi czy wyżej bo dziecko na bank zajmuje wedle niego najniższy szczebel hierarchii. Mam kaukaza (bardzo ostry i dominujący pies) ale długo pracowaliśmy z nim dzięki czemu może nie pozwala sobie na takie kontakty z Krzysiem jak przysłowiowy "golden" ale nie zauważa go w cale i to mnie niezmiernie cieszy. No epopeja napisana ide spać |
|
|
|
#362 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, że wiem, że to ciężkie, bo presja społeczna jest duża, nikt nie chce być "tym złym rodzicem". Cytat:
Cytat:
Cytat:
też u nas czasem tak bywa.[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43098384] Co do kładzenia się na podłodze ja nie wiem, co to bunt 2latka, ale poczekajcie na bunt 3latka Ja dość długo P. musiałam tłumaczyć, że nic mu się nie stanie gdy czasem Agatce ustąpi. Po co się szarpać, jeśli ona chce myć się z mamą, nie z tatą? przecież jak on chce na piwo iść z X, to nie każę mu na siłę iść z Y ![]() Debrah, dokładnie, to jest płacz "zabrali mi zabawkę i mi smutno", a nie "jak zrobię na złość, to oddadzą" dokładnie z tego samego powodu młode płacze, gdy mama z pokoju wychodzi.Odnośnie jedzenia - Dorka wyraźnie nie lubi słoiczkowego, mdłego. A ostatnio jak zrobiłam zupkę (ziemniaczki, buraki, marchewka, pietruszka nać i korzeń, odrobina soli, kawałek indyka, masło po ugotowaniu) to pachniała bosko, wielką michę zjadła a ja... chyba dla nas taką zrobię jako krem z groszkiem ptysiowym Debrah, ja doprawiam liściem laurowym, zielem angielskim (obie rzeczy wyjmuję przed blendowaniem), odrobiną soli, pamiętaj, że jesli dasz ciut więcej pietruszki to smak będzie mocniejszy, koperek (dawałam suszony)... Lenova, po co i rajtki i skarpety i spodnie legginsy + skaperty i body z długim czy krótkim, musisz sprawdzać ciepłotę i tyle. NIC więcej. Neti, piękny kupsztal, Dorka też potrafiła tak [/QUOTE]Bokeh: chciałaś przykład: Szajka ci piękny dała. Tam, gdzie można - bo nie zagraża to dziecku, zamierzam ustępować, tam gdzie nie ma na to miejsca : będe konsekwentnie mówić "nie" i tego się trzymać. Nigdy jako rodzic nie zamierzam robić czegoś " bo tak, ja tu rządzę". Ja rządzę, owszem. Ale szanuję też dziecko jako człowieka, i tłumaczę zasady. Daję wybór tam gdzie można, włos mi z głowy nie spadnie. Wychowanie przez konsekwencję (zamiast poprzez karę) daje owoce czasem trochę później, ale za to efekt jest lepszy. Są sytuacje gdy kara " się przydaje" ale wydaje mi się, że czasem rodzice tego nadużywają "bo tak:. Uwaga - CHWALĘ SIĘ! Amelka stanęła przy kanapie I przemilczę co zjadłam na kolację.. ![]() Bokeh: pięknie! <3 |
||||
|
|
|
#363 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W domu mam już chyba 10 rodzajów kremów/maści na odparzenia że mogłabym pół osiedla obdzielić i kurdę boje się kupować kolejnego, że znowu kasa na darmo wydana ;/ Ale jak nie pomoże mi nic z tego co mam to kupię.Dzięki ![]() Cytat:
Ja myśle że u nas albo jakaś alergia, aczkolwiek nie wiem na co albo kwestia skóry.Niesety już widzę że Blanka ma po mnie skórę-wrażliwą,naczynkową,i bardzo wrażliwą ;/ Cytat:
![]() Cytat:
A na tym ostatnim zdjęciu to myślałam, że mi córkę porwałaś -Blanka robi identyczny wyraz twarzy i ma takiego samego smoka. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43098384] Lenova, po co i rajtki i skarpety i spodnie legginsy + skaperty i body z długim czy krótkim, musisz sprawdzać ciepłotę i tyle. NIC więcej. [/QUOTE] Biję się w pierś :P Ale wiesz u mnie mimo tych 20 stopni to z okien bardzo wieje a w większości panele na podlodze i dlatego tak ją ubierałam. Jak była zdrowa to w samych rajtkach śmigała. Ale jak mówisz że za grubo to chyba faktycznie coś zdejmę z warstw. Cytat:
Bo ja mam w domu takiego malutkiego co ma własnie takie soki w liściach . A ogólnie to gdzie można to kupić ? |
|||||
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
Lenova: ja ubieram tak samo...
|
|
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
Jaka, no to pjona!
![]() Strach się Ciebie bać. Niedługo dojdzie do tego, że na jednej stronie będzie opowiadanie od Ciebie ![]() Lenova, tak, ma liście a na nich kolce Neti, proszsz, żeby nie było, że o Tobie nie pamiętam: --------------- Za nami pierwsza pobudka, więc zwijam się Aloes w bożenie Nancy mi się będzie śnił Papa
Cuause I know I don't understand, just how your love your doing no one else can... Edytowane przez hje Czas edycji: 2013-10-02 o 23:32 |
|
|
|
#366 |
|
Wtajemniczenie
|
właśnie co do tego kładzenia się na podłogę , rzucania itepe.
Pamiętam jak moja bratanica, przechodziła ten etap. Moja bratowa masakrycznie reagowała. Szarpała M. na siłę z tej podłogi, krzyczała a nawet dawała jej klapsy a co gorsza biła ją po twarzy... A teraz młoda pięknie robi jej to samo. Ja sama się boję takich sytuacji, bo wiem, że nerwowa jestem ale jeśli coś takiego będzie miało miejsce u nas to chyba albo będę ignorować albo wezmę Blankę na ręce i ją po prostu przytulę. Już słyszę te komentarze " co to za matka, jak ona dziecko rozpuściła"itepe... |
|
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
(o, już druga
)
|
|
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
Lenova :
nie dośc, że wzmacniała, to jeszcze krzywdziła dziecko.Oczywiście wiem, że pewnie trudno panować nad nerwami i teraz "łatwo się mówi", ale też nie przemawia do mnie usprawiedliwienie, że "zobaczysz jak to jest, na pewno nie dasz rady nad tym zapanować". Chcę, to dam. Tylko muszę udźwignąć reakcję otoczenia i poczucie wstydu z tym związane. Trudno. Teraz np otwarcie mówię, że nie zamierzam kiedykolwiek dać klapsa mojemu dziecku - słyszę wtedy, że jeszcze nie raz mi nerwy puszczą i wtedy zobaczę czy będę obstawać przy swoim.. |
|
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
hje nieładnie się tak naśmiewać
![]() lenova dla bratowej :/ wiecie, ja się bardziej zastanawiam nad tym, na co pozwalać a na co nie żeby jakoś wyważyć to wszystko...
|
|
|
|
#370 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie odkąd Blanka stała się bardziej mobilna, w dzień średnio je .Mój głodomor zapomina o głodzie na rzecz raczkowania ,wstawania itepe i dlatego w nocy domaga się papu. Herbatka u nas nie zdaje egzaminu niestety. I właśnie jak dziecko głodne w nocy i dostanie herbatkę czy wodę to może się jeszcze bardziej rozzłościć i wtedy nocka z głowy. Przynajmniej u nas tak to działa. Uff nie jestem sama zrugana przez Szaję Cytat:
|
||
|
|
|
#371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mówię, że nie mam wątpliwości - bo mam, całe morze. Ale staram się szukać i bazować na rzetelnej wiedzy i jakoś wczuć się w dziecko. |
|
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah
dla Amelci za stawanie
|
|
|
|
#373 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- A no właśnie !
|
||
|
|
|
#374 | |
|
Zakorzenienie
|
no nie wiem, np kiedy pozwolić, żeby samo szło na plac zabaw, czy za każdym razem coś mu na zakupach kupować nie mówię coś drogiego ale np lizaka, resoraka, kiedy pozwalać oglądać bajki, grać na kompie... chciałabym wiadomo, żeby oglądał tv albo siedział na kompie jak najmniej ale tego się teraz nie uniknie :/ a tak to wiele wiele innych, które przychodzą mi nagle do głowy :/
---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ---------- Cytat:
już nie wspomnę o tym jak kiedyś mi wyskoczyło, że weszłam na nielegalną stronę i muszę zapłacić ileś tam kasy bo jak nie to w ogóle sprawa karna i w ogóle strach w gacie nasrać :/co do powodów to w sumie całkiem mądrze prawisz a nawiasem mówiąc tak bym chciała,żeby Kubuś załapał o co chodzi z butlą
|
|
|
|
|
#375 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- Ty chudzielcu ! |
||
|
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ola pozdrawia Ciocie
|
|
|
|
|
#377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc!
nawijko odkad Yae raczkuje, wstaje, stoi i chodzi wzdluz mebli, to moge wszystko. Paradoksalnie z dnia na dzien zycie stalo sie proste, a wszyscy mnie straszyli. Macie jakis pomysl na bezkaszkowe sniadanie dla Yae? ---------- Dopisano o 05:41 ---------- Poprzedni post napisano o 05:09 ---------- Tylko cos za cos: im bardziej mobilna, tym ze spacerami trudniej... |
|
|
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja ja ubieram tak jak Lenova i nie uważam by to było za grubo w domu. Panele zimne są, ciągnie przez drzwi wejściowe pomimo zaklejania szpary, ja mam tylko spodnie i siedzę z nią na podłodze to mi zimno w 4 litery
Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#381 |
|
Zadomowienie
|
ludzie, co za tragiczna noc za nami
(to chyba najczęściej pisane przeze mnie zdanie na tym forum ), no ale dziś to masakrowa masakra była. W pewnym momencie myślałam, że już dzień i wstajemy bo tyle pobudek było, a tu ledwo północ, i gdzie tam do rana Za każdym razem pobudki płacz, tarcie oczu, ja cycek, co by spać dalej ona pije, pije, puszcza, płacze, ja zmieniam cycka ona pije dalej śpi, i tak aż do 6.... Ogarnę się i idziemy na spacer.No także dzień dobry (?), oby ![]() P.S. Możecie spokojnie nie odpowiadać na tego posta, jest pisanym 'pod wpływem' .... ja wiem, że pewnie jeszcze wiele razy będzie jeszcze gorzej, a na pewno tak samo jak dziśEdytowane przez treselle0 Czas edycji: 2013-10-03 o 07:12 |
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
Pocytowałam i niechcący zaznaczyłam okno i skazowałam wsio
![]() Pietraszko cudowny rozrabiaka, dogadałby sie z Dawidem ![]() Bokeh Hania do Ciebie bardzo podobna Temat buntów Szaja dobrze mówi. Ja bym bardzo chciała być za☠☠☠istą matką, cierpliwą itepe ale wszystko tak na prawdę w praniu wychodzi. Człowiek zakłada sobie będzie tak tak i tak, a wychodzi nie tak nie tak nie tak ![]() (nie mówię tu o biciu!) po prostu wiem, jak było przed urodzeniem się Dawida, a jak jednak paczajstwo na pewne rzeczy się zmieniło
|
|
|
|
#383 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochaniutkie, pytanie mam:
Niestety i Julcie dopadł katar i kaszel, powiedzcie mi, czy najpierw mam leczyć ją sama tymi sposobami z apteczki klubowej, czy od razu lecieć do lekarza? Jesli nie lecieć, to po ilu dniach niepoprawy iść? Sorki za denne pytania, ale nigdy nie chorowała i troche mnie to zestresowało.... noc kiepska bo się budziła i co chwilę jej gile odciągałam także w efekcie prawie w ogóle obie nie spałyśmy.Aha i czy Ibufen podawać jej co 6 godzin? Dałam jej na noc jakoś koło północy, więc już w zasadzie mogę? Proszę o odpowiedzi, dziękuje Aha dałam jej też nasivin i posmaruje zaraz maścią majerankową.
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#385 |
|
Zakorzenienie
|
Meneq, ja daje chlebek/bule z lurpakiem, zajada, ewentualnie platki kukrydziane, czasem mniej, czasem wiecej, ale cos tam zjada
![]() Nie ma kaszek??? ![]() Misiael, Pietraszko mial niemal identyczny kombinezonik noworodkowy cudny!Treselle, skad ja to znam ![]() ALE!!! Dzisiaj nocka zapowiadala sie standardowo. Ogolem, Babelek zasnal o 21 (ochujuzloty! Zazwyczaj spi 18-19 max 20) cycka dostawal 24, 3, 5, o 7 wstal. Przebudzal sie w nocy, i....kurcze, chyba u nas ta potrzeba bliskosci dziala! Tzn wiecie, nigdy nie wpadlam na to, zeby babla w nocy przytuli (nie lubi tego w dzien, nie zasnie tak na noc, no nie pomyslalam- a dzisiaj w nocy, a co mi szkodzi. Iiiiiii tak sobie spalismy przytuleni tak czy siak nawet sie wyspalam, ale z podekscytowania ze on nie placze nie moglam spac Bokeh, zaraz was obczaje na przegladarce ![]() Insolito - 80???!!! Ozeszty, musze zmierzyc ile moj piotrus ma dlugosci bo kurcze, on kurtke 68 nosi kupilam mu spodnie 80 to sie w nich topi pierona.....Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętacie mnie jeszcze?
Myślałam że poczytam trochę i coś skrobnę ale Michał się obudził i jęczy! Nie mam już sił. Ciągle się uwagi domaga, chyba nigdy już nie będę miała czasu na wizaż Moje jęczydełko daje popalić. Wieczorami padam na twarz, a jak widzę że mam do przeczytania 30 stron to mi się odniechciewa. A jeszcze myślałam żeby bloga założyć, ale teraz to chyba szaleństwo by było ![]() Buziaczki dla wszystkich dzieciaczków i mam, piękni wszyscy jesteście! Nie wyrzucajcie mnie z klubu
|
|
|
|
#387 | |
|
Zakorzenienie
|
Hmm kasz dla "doroslych" tez nie?
Cytat:
Moj Kuba nie zasnie na lezaco bez mojego aktywnego miziania ![]() Jak karmie na siedzaco i glaszcze po glowce, raczkach, pleckach to odplywa. treselleo ![]() U nas dzis standard - pobudki co 2h od 23
|
|
|
|
|
#388 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
witam się z rana ![]() od rana mamamaaa maaaammama |
||
|
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
Bokeh, ale jestescie przepiekne!!!!!!!!!! Uwielbiam na was patrzec!!!!!!!!!!!!
HOOOOOOOOOPE!!!!!!!!!!! Skad Dadus ma takiego fantastycznego slimaka???????? I ile kosztowal???? Jest boski!!!!!! Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e
|
#390 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moja Oliwa też teraz nosi 80, a na późniejszą zimę mam z ciucha kurtkę 18-24m, bo bałam się, że mniejsza będzie za mała. W ogóle mam wrażenie, że moja Oliwa to taki trochę duży smród, jak na dziewczynkę. A taka drobna się urodziła, bo tylko 53cm przecie...A co do raczkowania i wstawania, to... fajnie macie. Kiedy u nas w ogóle nastąpi jakakolwiek chęć do raczkowania? Najwyraźniej moje dziecko skupia się na rozwoju intelektualnym, zamiast motorycznym. Ale to chyba po mnie, bo ja chodziłam, mając niecałe 11 miesięcy, ale mówiłam za to bardzo dobrze już w wieku roku, mając 14 miesięcy wydarłam się ponoć na cały kościół zdaniem "Ooooo, jaki piękny motylek!!".
Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2013-10-03 o 08:17 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.

Albo 4 kotlety klepię od 9 do 18
serio, serio
za wyniki 

tzn pisałam co kupiłam ale to akurat mniej ważne
tż miał zostać z Kubusiem, on kozak, że jak to nie da rady, przecież ładnie je, da radę go uspać, spoko, ja mu powiedziałam, żeby jeszcze posprzątał i obiad ugotował 
też u nas czasem tak bywa.

)

dla bratowej :/
żeby jakoś wyważyć to wszystko...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)