Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-10-02, 19:38   #1081
Magdalena0603
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 859
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Uuu
  • 2 kromki razowca z mas³em, ³ososiem wêdzonym, sa³at±, rzodkiewk±, 2 jab³ka
  • jogurt naturalny,krówka, banan maczany w p³ynnej gorzkiej czekoladzie, gar¶æ orzechów laskowych
  • marchewka z groszkiem, kotlet mielony, kilka ziemniaków z koperkiem i czubryc±
  • jajecznica z 3 jaj na ma¶le, kromka razowca z camembertem , pomidor

bardzo proszê o komentarze
Magdalena0603 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 19:50   #1082
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
DudiBoy, z jakich wzglêdów ju¿ praktycznie do zera obci±³e¶ wêgle z³o¿one?
Wcale nie obci±³em Po prostu tak mi jako¶ dzisiaj wysz³o ¿e co chwila jad³em jaki¶ owoc, wiêc nie potrzebowa³em zbyt du¿ej ilo¶ci z³o¿onych wêgli Quinoa w zupe³no¶ci wystarczy³a. Jutro nadrobiê
Zrezygnowa³em tylko (prawie) z pieczywa, bo zauwa¿y³em ¿e razowe, pe³noziarniste pieczywo na zakwasie nasila u mnie zgagê
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 19:57   #1083
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

R:

1. Kawowa owsianka z lodówki na biszkoptach (3 szt) z serkiem homo z ³y¿eczk± br±zowego cukru, pó³ jab³ka
2. Sa³atka: sa³ata, tuñczyk, grillowana cukinia, papryka, kukurydza, olej sezamowy
Spacer z dzieciakami
3. 4 ma³e muffinki razowe cukiniowe z serkiem homo, czarna kawa, jab³ko
4. Duuuu¿a porcja przecudownej zupy z cukinii, dwie kromki razowca z mas³em, kawa³ek pieczonego indyka
Pó³ godziny ganiania po IKEI z dzieckiem na rêkach
5. Pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem nat., wiórkami kokosowymi i makiem

Dzi¶ wyj±tkowo bez æwiczeñ, nie chcia³o mi siê, zalegam na kanapie...

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 20:20   #1084
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

U (znowu dzisiaj mi chyba hormony wariuj±... liczê, ¿e to dobry znak)

I 1/2 woreczka ry¿u ja¶minowego z jogurtem naturalnym 0% 150g, pokrojon± gruszk±, odrobin± wiórek kokosa, ³y¿k± pestek s³onecznika; herbata owocowa
II bu³ka grahamka z serkiem Turek 5%, odrobin± sa³aty (kilka listków z gotowego miksu), pomidorkiem, kie³kami broku³a, plastrem szynki z kurczaka
III jab³ko
IV 1/2 woreczka kaszy; kawa³ek ³ososia (na oko jakie¶ 150-200 g?) sma¿onego w t³uszczu bez panierki; trzy ³y¿ki buraczków czerwonych
V koktajl (robilam 2 porcje, na ca³o¶æ posz³o ok. 200g chudego twarogu, 1/2 szklanki wody, nektarynka i jaka¶ po³ówka jab³ka z lodówki, oraz 2 kostki cukru - do swojej porcji doda³am ³y¿eczkê ziaren s³onecznika)
VI (bêdzie) zapewne grahamka z szynk± + jaka¶ niewielka sa³atka, bo nie jestem zbyt g³odna. I melisa.

Jak to wygl±da?
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 20:28   #1085
cpp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 973

R

Pó³ dnia poza domem, a zapomnia³am wzi±æ cokolwiek do jedzenia... Ale czujê, ¿e jako¶ siê wybroni³am, wybieraj±c zdrowsze opcje

1. tuñczyk w oleju na ciep³o z pomidorem i po³ow± papryki, bu³ka;
paczka Rewersów z Lajkonika na spó³ê z T¯ (w ramach 10% odstêpstwa od diety)
2. sushi z krewetk±;
3. ciabatta na ciep³o z kurczakiem po meksykañsku i warzywami, ¶rednia latte;
4. makaron z sosem pomidorowym (puszka pomidorów, puszka groszku, pier¶ z kurczaka)
lekki trening si³owy (raczej takie wprowadzenie póki zamówione hantle nie przyjd±, jeden obwód)

+ woda mineralna, herbata czarna, pokrzywa wymieszana z herbat± owocow±;

Wiem, ¿e powinnam co¶ zje¶æ po treningu, ale nie dam ju¿ dzi¶ rady, padam z nóg

Jad³ospis nie powala, wstawiam g³ównie po to, ¿eby dowiedzieæ siê, czy moje wybory "z miasta" (2, 3) s± s³uszne, czy raczej na przysz³o¶æ i¶æ w inn± stronê

Edytowane przez cpp
Czas edycji: 2013-10-02 o 20:30
cpp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 23:43   #1086
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
dziêki za rady! serek wiejski light dzi¶ wziê³am niewiem czemu a przecie¿ wiem ¿e to durne i nigdy nie biorê lightow ;p a 3 posi³ek jest taki bo jest jedzony w pracy, obfitszy wolê je¶æ w domu przyrz±dzany na ¶wie¿o. na spokojnie i na ciep³o, temu jest to czwarty. no i te awokado tak neikoniecznie co nie? bo ma oko³o 20 g t³uszczu na 100 w sk³±dzie ;p

buziak i mi³ego dnia

Mo¿esz spokojnie zje¶æ wyra¼nie napisa³am ¿e to dotyczy osób z konkretnymi ¶cis³ymi celami i treningami.

---------- Dopisano o 00:42 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ----------

Cytat:
Napisane przez cpp Poka¿ wiadomo¶æ
R

Pó³ dnia poza domem, a zapomnia³am wzi±æ cokolwiek do jedzenia... Ale czujê, ¿e jako¶ siê wybroni³am, wybieraj±c zdrowsze opcje

2. sushi z krewetk±;
4. makaron z sosem pomidorowym (puszka pomidorów, puszka groszku, pier¶ z kurczaka)
lekki trening si³owy (raczej takie wprowadzenie póki zamówione hantle nie przyjd±, jeden obwód)

Jad³ospis nie powala, wstawiam g³ównie po to, ¿eby dowiedzieæ siê, czy moje wybory "z miasta" (2, 3) s± s³uszne, czy raczej na przysz³o¶æ i¶æ w inn± stronê

Sushi jest warto¶ciowe, a ta ciabatta te¿ brzmi fajnie, wiêc my¶lê ¿e wybory jak najbardziej ok, szkoda tylko ¿e nie zjad³a¶ nic po treningu, to nie dobrze.

---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Poka¿ wiadomo¶æ
Uuu
  • jogurt naturalny,krówka, banan maczany w p³ynnej gorzkiej czekoladzie, gar¶æ orzechów laskowych
  • marchewka z groszkiem, kotlet mielony, kilka ziemniaków z koperkiem i czubryc±

Zawsze mi siê Twoje jedzonko podoba³o, jest super

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-03, 07:51   #1087
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez yoka Poka¿ wiadomo¶æ
Jako, ¿e moje zdrowie w tej chwili jest dla mnie priorytetem i muszê odzyskaæ kilka kg przedstawiam i proszê o ocenê swoje nieco grzeszne ...

...Pee
(w zamierzeniu)

I bu³ka ¿ytnia przytostowana, na ka¿dej ser capri (typu w³oskiego), sa³ata i pomidor (sera mia³am nieco ponad pó³ opakowania - ca³e mia³o 220g chyba)

II pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym, wymieszana z kasz± gryczan± niepalon± i warzywami, do tego surówka z marchewki, selera i jab³ka z majonezem i jogurtem

III masakrycznie s³odka bu³ka francuska z toffi, szklanka jogurtu naturalnego

IV
znowu ¿ytnia bu³ka przytostowana, tym razem na obu po³ówkach wêdlina z kurczaka, ser ¿ó³ty i du¿± ilo¶ci± surówki jak w II (no, poszala³am z kolacj± )

Matko, same bu³ki prawie. No có¿, dzisiaj taki dzieñ jak widaæ.
Od razu mówiê - porcje s± naprawdê spore.
Nie ma opcji, by nazywaæ to P grzesznym. Nazwa³abym Twoje menu raczej solidnym U. To cztery porz±dne posi³ki, tak siê powinno je¶æ normalnie. W±tpiê, aby¶ tym jad³ospisem podbi³a jako¶ mocno powy¿ej 2000 kcal.
Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Poka¿ wiadomo¶æ
Uuu

Lllllubiê to!

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Wcale nie obci±³em Po prostu tak mi jako¶ dzisiaj wysz³o ¿e co chwila jad³em jaki¶ owoc, wiêc nie potrzebowa³em zbyt du¿ej ilo¶ci z³o¿onych wêgli Quinoa w zupe³no¶ci wystarczy³a. Jutro nadrobiê
Zrezygnowa³em tylko (prawie) z pieczywa, bo zauwa¿y³em ¿e razowe, pe³noziarniste pieczywo na zakwasie nasila u mnie zgagê
Rozumiem. Ilo¶æ warzyw i owoców rzeczywi¶cie budzi podziw. Chyba jesienne choróbska nie bêd± Ci straszne.

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
R:

1. Kawowa owsianka z lodówki na biszkoptach (3 szt) z serkiem homo z ³y¿eczk± br±zowego cukru, pó³ jab³ka
2. Sa³atka: sa³ata, tuñczyk, grillowana cukinia, papryka, kukurydza, olej sezamowy
Spacer z dzieciakami
3. 4 ma³e muffinki razowe cukiniowe z serkiem homo, czarna kawa, jab³ko
4. Duuuu¿a porcja przecudownej zupy z cukinii, dwie kromki razowca z mas³em, kawa³ek pieczonego indyka
Pó³ godziny ganiania po IKEI z dzieckiem na rêkach
5. Pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem nat., wiórkami kokosowymi i makiem

Dzi¶ wyj±tkowo bez æwiczeñ, nie chcia³o mi siê, zalegam na kanapie...
Có¿ za szaleñstwo cukiniowe! Nic siê nie martw, od æwiczeñ te¿ trzeba odpocz±æ. Z racji za³amañ pogody zamiast br±zowego cukru jako s³odzik polecam prawdziwy miód.

Cytat:
Napisane przez cpp Poka¿ wiadomo¶æ
R

2. sushi z krewetk±;

Bior±c pod uwagê fakt, ¿e miasto kusi p±czkami i hot-dogami - wybór super!Na przysz³o¶æ co do tuñczyka w oleju - zazwyczaj jest to olej s³onecznikowy, który ma niefajne proporcje kwasów omega 3 i 6. Lepiej wybieraæ tuñczyka w sosie w³asnym i samemu polaæ np. oliw± z oliwek b±d¼ olejem lnianym. Oczywi¶cie nie zawsze mamy tak± mo¿liwo¶æ - bo przecie¿ pucha tuñczyka to dobry pomys³ na posi³ek zabrany np. do pracy.

No i przy³±czam siê do uwagi teczowejdlolinki - po treningu trzeba zje¶æ!

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
U (znowu dzisiaj mi chyba hormony wariuj±... liczê, ¿e to dobry znak)

I 1/2 woreczka ry¿u ja¶minowego z jogurtem naturalnym 0% 150g, pokrojon± gruszk±, odrobin± wiórek kokosa, ³y¿k± pestek s³onecznika; herbata owocowa
II bu³ka grahamka z serkiem Turek 5%, odrobin± sa³aty (kilka listków z gotowego miksu), pomidorkiem, kie³kami broku³a, plastrem szynki z kurczaka
III jab³ko
IV 1/2 woreczka kaszy; kawa³ek ³ososia (na oko jakie¶ 150-200 g?) sma¿onego w t³uszczu bez panierki; trzy ³y¿ki buraczków czerwonych
V koktajl (robilam 2 porcje, na ca³o¶æ posz³o ok. 200g chudego twarogu, 1/2 szklanki wody, nektarynka i jaka¶ po³ówka jab³ka z lodówki, oraz 2 kostki cukru - do swojej porcji doda³am ³y¿eczkê ziaren s³onecznika)
VI (bêdzie) zapewne grahamka z szynk± + jaka¶ niewielka sa³atka, bo nie jestem zbyt g³odna. I melisa.

Jak to wygl±da?
£adnie to wygl±da! Jedyne co mi siê nie podoba, to mimo wszystko nadal do¶æ ¶cis³e okre¶lanie ilo¶ci poszczególnych sk³adników. Tak jak wspomnia³am wy¿ej - teraz w okresie jesiennym najlepszym s³odzikiem bêdzie miód, który na pewno dobrze skomponowa³by siê z Twoim koktajlem.

A có¿ takiego odczuwasz, ¿e uwa¿asz, i¿ hormony wariuj±?

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-10-03, 08:31   #1088
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿esz spokojnie zje¶æ wyra¼nie napisa³am ¿e to dotyczy osób z konkretnymi ¶cis³ymi celami i treningami.

dziêki chocia¿ te¿ nie zaliczam siebie do osób co robi± hop siup z chodakowsk± jak to ujê³a¶ ;D teraz moim celem jest redukcja tkanki t³uszczowej i na ni± siê nastawiam, je¿eli dodatkowo wzro¶nie masa miê¶niowa to te¿ bêdê zadowolona. zrezygnowa³am z wiecznych aerobów na rzecz treningu si³owego z obci±¿eniem, z tym, ¿e wychodzi, ¿e raz w tygodniu mam mega wycisk (crossfit) i raz w tygodniu zwyk³y trening obwodowy. trzeci raz nie zawsze mi wychodzi bo chodzê na zorganizowany trening obwodowy z trenerem i odbywa siê on gdy jest conajmniej 3 uczestników do tego bardziej z mi³o¶ci ¶migam na zumbê 2 razy w tygodniu ale nie traktuje tego jako trening czyli mowisz ze o t³uszcze w posi³kach oko³otreningowych <20g nie powinnam siê martwiæ?

po wczorajszych eksperymentach dodam, ¿e placuszki z dyni tarkowanej z curry s± przepyszne i ka¿demu polecam, fajny inny smak ))

jad³ospis redukcyjny na dzi¶

7.30 - kawa z mlekiem, 2 kanapki z tuñczykiem z puszki w wodzie i guacamole (avocado, pomidor, cebulka, chilli) (nie przepadam za kanapkami na ¶niadanie, ale dzi¶ kontrola instalacji gazowej i nie poszala³am z garnkami rano ;p)

herbata zielona

10.30 - 3 ³y¿ki suchej kaszy jêczmiennej pêczak ugotowane, miseczka warzyw duszona na patelni (kalafior, groszek marchewka, pietruszka, por), jab³ko

herbata zielona

13.30 - 2 kromki razowca ¿ytniego, wêdzona pier¶ kurczaka - kilka pasterków, pomidor, nektarynka

18.00 - spaghetti z sosem pomidorowym ,serem ¿ó³tym i warzywami (penne pe³ne ziarno)

20.00 - trening obwodowy (godzina)

22.00 - koktajl jogurtowy z mro¿onych malin i jogurtu naturalnego

sugestie mile widziane mi³ego dnia

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-10-03 o 08:47
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-03, 08:39   #1089
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:

Có¿ za szaleñstwo cukiniowe! Nic siê nie martw, od æwiczeñ te¿ trzeba odpocz±æ. Z racji za³amañ pogody zamiast br±zowego cukru jako s³odzik polecam prawdziwy miód.
Korzystam póki jeszcze jest cukinia, chocia¿ ju¿ siê robi droga cukrem s³odzê tylko czasami, ale faktycznie teraz miód bêdzie lepszym wyborem, bêdê pamiêtaæ. Dziêki

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-03, 08:46   #1090
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Rozumiem. Ilo¶æ warzyw i owoców rzeczywi¶cie budzi podziw. Chyba jesienne choróbska nie bêd± Ci straszne.
No na razie odpukaæ najgorszym co mnie spotka³o to katar ze dwa dni mo¿e mia³em A tak w ogóle to nie mia³em nic zaka¼nego ju¿ ho ho i trochê... W 2010 chyba ostatnio...

Jestem przed pierwsz± przek±sk± i zastanawiam siê co dzisiaj zje¶æ, jako¶ specjalnie g³odny nie jestem, a planujê solidny obiad... Jab³ka strasznie za mn± chodz±, wczoraj po kolacji zjad³em jeszcze 3, ale dlatego ¿e do¶æ ma³e s±. W³a¶ciwie to poza obiadem i ¶niadaniem móg³bym ju¿ je¶æ same jab³ka, akurat teraz dostêpna jest moja ulubiona odmiana
No tak, ale pewnie nie¼le by mi siê potem za to dosta³o co ?
Stary 2013-10-03, 08:47   #1091
vikuniaa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 054

Dziewczyny, ja trochê odbiegnê od tematu, ale to tak ku przestrodze. Otoz, znalazlam w google niejaka diete "skinny girl", rzuccie okiem na jadlospisy, jakas masakra.. Przeciez one sobie robia krzywde i predzej czy pozniej rzuca sie na jedzenie

http://m.zapytaj.onet.pl/Category/00...rl_Prosze.html

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-10-03, 08:54   #1092
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez vikuniaa Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny, ja trochê odbiegnê od tematu, ale to tak ku przestrodze. Otoz, znalazlam w google niejaka diete "skinny girl", rzuccie okiem na jadlospisy, jakas masakra.. Przeciez one sobie robia krzywde i predzej czy pozniej rzuca sie na jedzenie

Noo powiem Ci ¿e niektóre dni to takie prawie idealne ¶niadania im wysz³y... Mo¿e by im kto¶ jeszcze obiady i kolacje u³o¿y³

Daj spokój na g³upotê nie ma rady.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-03 o 08:55
Stary 2013-10-03, 08:56   #1093
vikuniaa
Zakorzenienie

Cytat:

Noo powiem Ci ¿e niektóre dni to takie prawie idealne ¶niadania
To jest masakra ok, moje jadlospisy nie sa idealne, ale zjadam ponad 1400kcal dziennie, a one... Gdyby odliczyc z bilansu warzywa, to porcje nie sa nawet na jeden posilek :/.
Dobrze, ze ja nigdy nie mialam takich glupich pomyslow

Stary 2013-10-03, 08:58   #1094
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cytat:

na pierwszy rzut oka myslalam ze to s± kolejne posi³ki a to s± ca³e dni ;O
Stary 2013-10-03, 11:40   #1095
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:

Przeczyta³am dzieñ 1 i sobie my¶lê spoko, no nawet takie ¶niadanie mo¿e byæ, co dalej...a tu siê zorientowa³am, ¿e to nie ¶niadanie tylko jad³ospis na ca³y dzieñ

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Cytat:
To jest masakra ok, moje jadlospisy nie sa idealne, ale zjadam ponad 1400kcal dziennie, a one... Gdyby odliczyc z bilansu warzywa, to porcje nie sa nawet na jeden posilek :/.
Dobrze, ze ja nigdy nie mialam takich glupich pomyslow

A liczy³a¶ swoje zapotrzebowanie kaloryczne, bo jesz bardzo ma³o, liczy³a¶ swoje BMR?

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Cytat:
A cous cous to nie wêgle? (¿aden sarkazm, serio pytam, bo tak myslalam )
No i sniadanie bylo mocno weglowodanowe, w dodatku kaloryczne.

Æwiczê 3-5 razy w tygodniu, po pracy czyli ko³o 18:30 a potem jem podw. i kolacjê

Tak kus-kus to wêglowodany nie zauwa¿y³am sory, ale ja teraz doczyta³am ¿e æwiczysz 3-5 razy w tyg. i jesz 1400kcal to Ty równie¿ robisz sobie krzywdê.

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-10-03, 11:55   #1096
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Przeczyta³am dzieñ 1 i sobie my¶lê spoko, no nawet takie ¶niadanie mo¿e byæ, co dalej...a tu siê zorientowa³am, ¿e to nie ¶niadanie tylko jad³ospis na ca³y dzieñ
No w³a¶nie o tym pisa³em Te¿ tak mia³em "o ¶niadanie nawet, nawet"
Stary 2013-10-03, 12:03   #1097
vikuniaa
Zakorzenienie

Najczesciej cwicze 3-4 razy w tyg., 5 to sporadycznie. Æwiczê tak od listopada. Wczoraj mi cwiczenia jednak odpadly.
Jak policzylam kcal z wczoraj to mi wyszlo jednak kolo 1600.
Nie liczylam swojego zapotrzebowania, zaraz to zrobiê.
Mam nadziejê, ¿e sobie krzywdy nie robiê, bo staram siê je¶æ warto¶ciowe jedzenie, ograniczam "¶mieci" do minimum.
W ci±gu oko³o 3ch lat przyty³am 4-5kg i chocia¿ jestem szczup³a, lepiej siê czu³am wa¿±c te parê kg mniej. Jestem "gruszk±" i te dodatkowe kg osadzi³y siê na pupie (pó³ biedy) i na udach (i tu juz mnie to denerwuje), st±d moja redukcja.

Stary 2013-10-03, 13:03   #1098
Shariana
Rozeznanie

Cytat:

Patologia jaka¶. o.o'

Cytat:
£adnie to wygl±da! Jedyne co mi siê nie podoba, to mimo wszystko nadal do¶æ ¶cis³e okre¶lanie ilo¶ci poszczególnych sk³adników. Tak jak wspomnia³am wy¿ej - teraz w okresie jesiennym najlepszym s³odzikiem bêdzie miód, który na pewno dobrze skomponowa³by siê z Twoim koktajlem.

A có¿ takiego odczuwasz, ¿e uwa¿asz, i¿ hormony wariuj±?
Szczerze mówi±c, nie przywi±zujê ju¿ a¿ takiej wagi do ilo¶ci sk³adników, naprawdê. Znam ilo¶æ, która mi mniej-wiêcej odpowiada (w razie czego zawsze mogê do³o¿yæ ), tutaj podajê raczej "ostateczny" efekt. A to, ¿e faktycznie nak³adam j± ³y¿kami, ³y¿eczkami... to ju¿ dziwny nawyk z dzieciñstwa, nawet kanapki zdarza mi siê je¶æ no¿em i widelcem (ofc nie w szkole, tam jem przez zryweczkê :P). Nie mam pojêcia, sk±d mi siê to wziê³o.

Co do hormonów... wahania apetytu (niezale¿nie od g³odu) i przedziwne zachcianki. Dzisiaj te¿ mnie trochê brzuch pobolewa, czyli w sumie wypisz, wymaluj - tak, jak by³o jeszcze te parê miesiêcy temu.

Dziêkujê za wszystkie wskazówki. ;*

Edytowane przez Shariana
Czas edycji: 2013-10-03 o 13:05
Stary 2013-10-03, 14:59   #1099
yoka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 565

Cytat:
Nie ma opcji, by nazywaæ to P grzesznym. Nazwa³abym Twoje menu raczej solidnym U. To cztery porz±dne posi³ki, tak siê powinno je¶æ normalnie. W±tpiê, aby¶ tym jad³ospisem podbi³a jako¶ mocno powy¿ej 2000 kcal.

Tak jeszcze raz spojrza³am na te swoje jad³o i masz racjê. Trzeba siê bardziej przy³o¿yæ.

(Tak w ogóle to brakuje mi nieca³ych 4 kg do wagi prawid³owej i zastanawiam siê czy to wystarczy. Tym bardziej, ¿e po tej rozkminie w±tkowej dot. ruchu i okresu trochê siê pod³ama³am, bo chcia³am zapisaæ siê na jakie¶ zajêcia ruchowe, bo trochê mi tego brakuje, a wygl±da na to, ¿e nic z tego. Swoj± drog± nie wiem czy porz±dne P ma sens, gdy tak ma³o kg mi trzeba, a z drugiej strony rozs±dek podpowiada, ¿e jak najbardziej tak w³a¶nie byæ powinno. No có¿, nie ma co, zdrowie wa¿niejsze! )

Dziêkujê

yoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-03, 15:25   #1100
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Mam pytanie o slodycze: ciasta domowe , czekolada z orzechami, pelno mleczne itd - traktowac jako posilek czy lepiej jako dodatek tzn nie jesc tego jako podwieczorek tylko deser po obiedzie np?

poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-03, 16:59   #1101
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Mam pytanie o slodycze: ciasta domowe , czekolada z orzechami, pelno mleczne itd - traktowac jako posilek czy lepiej jako dodatek tzn nie jesc tego jako podwieczorek tylko deser po obiedzie np?

Zale¿y, czy mowa o U czy P. Wydaje mi siê, ¿e na U lepiej potraktowaæ to jako osobny posi³ek, czyli podwieczorek w³a¶nie (ale wtedy nie je¶æ deseru).
Stary 2013-10-03, 17:04   #1102
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
jad³ospis redukcyjny na dzi¶

7.30 - kawa z mlekiem, 2 kanapki z tuñczykiem z puszki w wodzie i guacamole (avocado, pomidor, cebulka, chilli) (nie przepadam za kanapkami na ¶niadanie, ale dzi¶ kontrola instalacji gazowej i nie poszala³am z garnkami rano ;p)

herbata zielona

10.30 - 3 ³y¿ki suchej kaszy jêczmiennej pêczak ugotowane, miseczka warzyw duszona na patelni (kalafior, groszek marchewka, pietruszka, por), jab³ko

herbata zielona

13.30 - 2 kromki razowca ¿ytniego, wêdzona pier¶ kurczaka - kilka pasterków, pomidor, nektarynka

18.00 - spaghetti z sosem pomidorowym ,serem ¿ó³tym i warzywami (penne pe³ne ziarno)

20.00 - trening obwodowy (godzina)

22.00 - koktajl jogurtowy z mro¿onych malin i jogurtu naturalnego

sugestie mile widziane mi³ego dnia
W drugim posi³ku zabrak³o bia³ka. Ale w sumie... to jest na si³ê znaleziona uwaga, bo ca³o¶æ jest MEGA!

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Korzystam póki jeszcze jest cukinia, chocia¿ ju¿ siê robi droga cukrem s³odzê tylko czasami, ale faktycznie teraz miód bêdzie lepszym wyborem, bêdê pamiêtaæ. Dziêki
Te¿ ubolewam na coraz to dro¿sz± cukini±... A w ogóle nie wyobra¿am sobie co to bêdzie, jak zaraz znikn± tanie i smaczne pomidory! Tak siê przyzwyczai³am...

Cytat:
No na razie odpukaæ najgorszym co mnie spotka³o to katar ze dwa dni mo¿e mia³em A tak w ogóle to nie mia³em nic zaka¼nego ju¿ ho ho i trochê... W 2010 chyba ostatnio...

Jestem przed pierwsz± przek±sk± i zastanawiam siê co dzisiaj zje¶æ, jako¶ specjalnie g³odny nie jestem, a planujê solidny obiad... Jab³ka strasznie za mn± chodz±, wczoraj po kolacji zjad³em jeszcze 3, ale dlatego ¿e do¶æ ma³e s±. W³a¶ciwie to poza obiadem i ¶niadaniem móg³bym ju¿ je¶æ same jab³ka, akurat teraz dostêpna jest moja ulubiona odmiana
No tak, ale pewnie nie¼le by mi siê potem za to dosta³o co ?
Ja ze wzglêdu na wyciête migda³ki miewam jedynie problemy z gard³em, a tak w ogóle to te¿ <odpukaæ!> do¶æ dobrze siê trzymam - przynajmniej porównuj±c z rówie¶nikami ze studiów.

A jaka ta Twoja ulubiona odmiana? W zesz³ym roku, gdy strasznie u nas obrodzi³y jab³onie - te¿ jad³am jab³ka na potêgê pod najró¿niejszymi postaciami. Zreszt± - do teraz wykañczam zapasy zesz³orocznego musu, który poszed³ do s³oików. Przez wiêkszo¶æ roku i tak czy siak choæ jedno jab³ko w ci±gu dnia jest dla mnie obowi±zkowe .

Cytat:

Szczerze mówi±c, nie przywi±zujê ju¿ a¿ takiej wagi do ilo¶ci sk³adników, naprawdê. Znam ilo¶æ, która mi mniej-wiêcej odpowiada (w razie czego zawsze mogê do³o¿yæ ), tutaj podajê raczej "ostateczny" efekt. A to, ¿e faktycznie nak³adam j± ³y¿kami, ³y¿eczkami... to ju¿ dziwny nawyk z dzieciñstwa, nawet kanapki zdarza mi siê je¶æ no¿em i widelcem (ofc nie w szkole, tam jem przez zryweczkê :P). Nie mam pojêcia, sk±d mi siê to wziê³o.

Co do hormonów... wahania apetytu (niezale¿nie od g³odu) i przedziwne zachcianki. Dzisiaj te¿ mnie trochê brzuch pobolewa, czyli w sumie wypisz, wymaluj - tak, jak by³o jeszcze te parê miesiêcy temu.

Dziêkujê za wszystkie wskazówki. ;*
Ja za to lubiê je¶æ jak najmniejszymi rozmiarowo sztuæcami np. owsiankê szamam maleñk± deserow± ³y¿eczk± (¶miesznie to wygl±da - do wypasionego pe³nego talerza zabieram siê z takim ma³ym narzêdziem ). Ka¿dy ma jakie¶ zboczenia.

Oby te hormony pod±¿a³y ze swym szaleñstwem w jak najw³a¶ciwszym kierunku .

Cytat:
Tak jeszcze raz spojrza³am na te swoje jad³o i masz racjê. Trzeba siê bardziej przy³o¿yæ.

(Tak w ogóle to brakuje mi nieca³ych 4 kg do wagi prawid³owej i zastanawiam siê czy to wystarczy. Tym bardziej, ¿e po tej rozkminie w±tkowej dot. ruchu i okresu trochê siê pod³ama³am, bo chcia³am zapisaæ siê na jakie¶ zajêcia ruchowe, bo trochê mi tego brakuje, a wygl±da na to, ¿e nic z tego. Swoj± drog± nie wiem czy porz±dne P ma sens, gdy tak ma³o kg mi trzeba, a z drugiej strony rozs±dek podpowiada, ¿e jak najbardziej tak w³a¶nie byæ powinno. No có¿, nie ma co, zdrowie wa¿niejsze! )

Dziêkujê
Nie wystarczy - to jest absolutnie niezbêdne minimum. Dlatego porz±dne przytycie Ci siê przyda jak najbardziej. Pamiêtaj - ja NIGDY nie mia³am niedowagi, a i tak straci³am cykle.

Cytat:

Kochana, kto jak kto, ale Ty siê takimi pierdo³ami nie powinna¶ przejmowaæ. Jedz ciasta i czekoladê kiedy Ciê najdzie ochota. Nie przywi±zuj do takich formalno¶ci uwagi - Twój niedo¿ywiony organizm ma to gdzie¶, czy potraktujesz to jako posi³ek czy przek±skê. Bêdzie siê cieszy³, ¿e dostaje kopa energii. Delektuj siê!

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-03, 17:22   #1103
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:

S³odyczy nie traktujemy jak posi³ek, a Ty tym bardziej nie powinna¶

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-10-03, 17:26   #1104
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:

Dziêkujê

Pamiêtaj, ¿e po wychodzeniu z du¿ej niedowagi nawet je¿eli wrócisz do wagi takiej jak przed odchudzaniem to nigdy nie bêdziesz wygl±daæ tak samo, tylko chudziej. Dlatego powinna¶ liczyæ kilka kg wiêcej.
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-03, 17:52   #1105
dezett
Zadomowienie

teczowadolinka, poaalpina, sharianna
hm, to mam skrajne opinie od Was

Wiem, ¿e w moim przypadku kazdy posilek powinien byc odzywczy itd. Nie zapycham sie przetworzonymi slodyczami tylko zawsze jem cos "domowego" dodaje porcje owocow i orzechów. Np. dzisiaj 2 kruche babeczki z budyniem smietankowym, 2 paski czekolady z ca³ymi orzechami (naliczylam 12 orzechów) i szklanka malin z ogrodu, takze chyba nie najgorzej

jak sie robi wielocytowanie?
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-03 o 17:53
Stary 2013-10-03, 17:52   #1106
yoka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 565

Cytat:
Nie wystarczy - to jest absolutnie niezbêdne minimum. Dlatego porz±dne przytycie Ci siê przyda jak najbardziej. Pamiêtaj - ja NIGDY nie mia³am niedowagi, a i tak straci³am cykle.
¯a³ujê, ¿e przez d³ugi czas da³am siê za¶lepiaæ z³udzeniom i chorobie.
Ale ten etap ju¿ za mn± (mam nadziejê), przynajmniej tak czujê.
¯yczê i sobie i Tobie, by nam siê uda³o te cykle odzyskaæ.

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
Pamiêtaj, ¿e po wychodzeniu z du¿ej niedowagi nawet je¿eli wrócisz do wagi takiej jak przed odchudzaniem to nigdy nie bêdziesz wygl±daæ tak samo, tylko chudziej. Dlatego powinna¶ liczyæ kilka kg wiêcej.
Du¿± niedowagê mia³am do¶æ dawno temu (teraz to "tylko kilka kg"), przez jaki¶ czas mia³am niemal prawid³ow± wagê, ale ogromna ilo¶æ stresu jeszcze przed wakacjami niestety mi nie pos³u¿y³a, a ja od tamtego czasu zbyt siê ze sob± cacka³am lub olewa³am swoje zdrowie.
Do wagi przed odchudzaniem (jejku jak dawno to by³o...) wracaæ nie chcê, ale odzyskaæ trochê kg jak najbardziej - sama widzê, ¿e nie wygl±dam nawet na zdrowo szczup³±.
A tak w ogóle - dlaczego wygl±da siê chudziej ni¿ wcze¶niej? Pytam, bo po prostu siê nie spotka³am z tym stwierdzeniem.

yoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-03, 17:57   #1107
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
Potwierdzam

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:

Ja za to lubiê je¶æ jak najmniejszymi rozmiarowo sztuæcami np. owsiankê szamam maleñk± deserow± ³y¿eczk± (¶miesznie to wygl±da - do wypasionego pe³nego talerza zabieram siê z takim ma³ym narzêdziem ). Ka¿dy ma jakie¶ zboczenia.
Ja np uwielbiam jesc na bialych naczyniach, jedzenie zawsze zaczynam od warzywa a koncze na miesie/rybie i tez jak Sharianna kroje kanapki widelcem i nozem
poza schemat.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-03, 18:05   #1108
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
Ja np uwielbiam jesc na bialych naczyniach, jedzenie zawsze zaczynam od warzywa a koncze na miesie/rybie i tez jak Sharianna kroje kanapki widelcem i nozem
Te¿ mam swoj± "kolejno¶æ". Ale ja zaczynam od miêsa/ryby, a koñczê na sa³atce i zupie...
Te ma³e ³y¿eczki do ogromnych misek te¿ praktykujê!
Stary 2013-10-03, 18:25   #1109
blax5
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 221

Lekkie przybieranie na wadze:

I. jajeczna owsianka z suszonymi jagodami goji, winogronami oraz mas³em orzechowym

II. serek wiejski z rodzynkami, pokrojony jab³kiem oraz migda³ami

III. gotowane ziemniaki z pieczeni± podane z gotowanym kalafiorem(ze ¶ladow± ilo¶ci± bu³ki tartej) i wszystko polane razem sosem pieczeniowym <- sto³ówka

IV. gar¶æ nerkowców, ¶redniej wielko¶ci kawa³ek surowego broku³a

V. biszkoptowy omlet orkiszowy z kakao i syropem klonowym podany z ¶liwkami wêgierkami oraz ¶wie¿ymi li¶æmi szpinaku
blax5 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-03, 18:59   #1110
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Nie wklejê dzi¶ jad³ospisu
Objad³em siê jab³ek, nektarynek i winogron, a z pe³nych posi³ków zjad³em tylko ¶niadanie i obiad

Cytat:
Ja ze wzglêdu na wyciête migda³ki miewam jedynie problemy z gard³em, a tak w ogóle to te¿ <odpukaæ!> do¶æ dobrze siê trzymam - przynajmniej porównuj±c z rówie¶nikami ze studiów.

A jaka ta Twoja ulubiona odmiana? W zesz³ym roku, gdy strasznie u nas obrodzi³y jab³onie - te¿ jad³am jab³ka na potêgê pod najró¿niejszymi postaciami. Zreszt± - do teraz wykañczam zapasy zesz³orocznego musu, który poszed³ do s³oików. Przez wiêkszo¶æ roku i tak czy siak choæ jedno jab³ko w ci±gu dnia jest dla mnie obowi±zkowe .
Ja swoje migda³y jeszcze mam mo¿e to dlatego?

Uwielbiam McIntosh i Lobo te¿ ale McIintosh najbardziej - s± takie miodowo-winne, lekko kwaskowe, soczyste i chrupi±ce wszystko w jednym

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Cytat:
Cytat:
Cytat:
Te¿ mam swoj± "kolejno¶æ". Ale ja zaczynam od miêsa/ryby, a koñczê na sa³atce i zupie...
Te ma³e ³y¿eczki do ogromnych misek te¿ praktykujê!
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.