Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-05, 16:33   #241
narcyzowa
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Po tych samych forach buszujemy i tak nic nie przebije dla mnie "mrożonego kremu". Długo się nie domyśliłam co to jest
Ooo
I tak najlepsze dla mnie było, kiedy po analizie na forum, okazywało się, że jakaś tłumaczka (chyba Bernsteinowa) nie zamieściła porządnego fragmentu, w którejś części Ani, bo przez kontekst społeczno - historyczny nie wiedziała zapewne o co chodzi, więc nie potrafiła tego przetłumaczyć... I takie chały są odwalane do dzisiaj, powiela się starych tłumaczy, te mrożone kremy i inne cuda.
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 17:43   #242
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez narcyzowa Pokaż wiadomość
Ooo
I tak najlepsze dla mnie było, kiedy po analizie na forum, okazywało się, że jakaś tłumaczka (chyba Bernsteinowa) nie zamieściła porządnego fragmentu, w którejś części Ani, bo przez kontekst społeczno - historyczny nie wiedziała zapewne o co chodzi, więc nie potrafiła tego przetłumaczyć... I takie chały są odwalane do dzisiaj, powiela się starych tłumaczy, te mrożone kremy i inne cuda.
Czasami to rozpacz człowieka ogarnia, gdy czyta niektóre tłumaczenia. Teoretycznie tłumacz powinien znać nie tylko język, ale i kulturę danego kraju, a w praktyce to różne rzeczy wychodzą. Choć jeśli tłumacz jest konsekwentny, to jeszcze jakoś to ujdzie. Najbardziej raziło mnie czyjeś tłumaczenie, gdzie w jednym miejscu książki były spolszczone imiona postaci, a w drugim ich angielskie odpowiedniki. Jak można było tego nie zauważyć?

Miło spotkać kogoś o podobnych zainteresowaniach
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 18:04   #243
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Czasami to rozpacz człowieka ogarnia, gdy czyta niektóre tłumaczenia. Teoretycznie tłumacz powinien znać nie tylko język, ale i kulturę danego kraju, a w praktyce to różne rzeczy wychodzą. Choć jeśli tłumacz jest konsekwentny, to jeszcze jakoś to ujdzie. Najbardziej raziło mnie czyjeś tłumaczenie, gdzie w jednym miejscu książki były spolszczone imiona postaci, a w drugim ich angielskie odpowiedniki. Jak można było tego nie zauważyć?

Miło spotkać kogoś o podobnych zainteresowaniach
Już szczytem jest dla mnie to, że pani Małgorzata Linde, to tak naprawdę RACHEL LYNDE (!) A słyszałaś o tłumaczeniu, w którym pastorzy to księża, a domy naszych bohaterów to dworki albo folwarki?! Takie totalne zeuropeizowanie książki i zrobienie z kanadyjskiego farmera Mateusza niemal pańszczyźnianego chłopa

Większość z katorgą wspomina "Anię z Zielonego Wzgórza" jako lekturę szkolną, a my to jeszcze różne niuanse tłumaczeniowe roztrząsamy...
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 18:20   #244
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Nie mam futra, wynajmuję mikro mieszkanie, mam skręcaną taniochę z ikełi i lubię jeść z garnka. Mama bez klasy, jak się patrzy .

Dziwią mnie śmierdzacy ludzie. Wczoraj w robocie na hali, po proletariacku, moją pracę zakłócał swąd pewnego jegomościa. Stał ode mnie spory kawałrk a ja myślałam, że zwrocę śniadanie z żołądka mego na europaletę .

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2013-10-05 o 18:29
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 18:34   #245
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Większość z katorgą wspomina "Anię z Zielonego Wzgórza" jako lekturę szkolną, a my to jeszcze różne niuanse tłumaczeniowe roztrząsamy...
Ciekawe czy dzięki temu możemy pretendować do miana inteligencji czy też bez futra nie da rady
Stary 2013-10-05, 19:03   #246
I am Rock
lokalna gwiazda

Cale dzieciństwo zastanawiałam się, co to jest cukier lodowaty
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 20:04   #247
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Już szczytem jest dla mnie to, że pani Małgorzata Linde, to tak naprawdę RACHEL LYNDE (!) A słyszałaś o tłumaczeniu, w którym pastorzy to księża, a domy naszych bohaterów to dworki albo folwarki?! Takie totalne zeuropeizowanie książki i zrobienie z kanadyjskiego farmera Mateusza niemal pańszczyźnianego chłopa

Ja Anię wspominam z przyjemnością, co jakiś czas do niej wracam. Jak dla mnie to jedną z nagorszych rzeczy jaką może zrobić tłumacz to tłumaczenia imion, nazwisk i nazw miejsc, wyobrażacie sobie co by było jakby Polkowski przetłumaczył Hogwart?. A z tłumaczeniowych koszmarów to źle wspominam "Władcę pierścieni", łazik, krzaty, Bagosz...
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 20:30   #248
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
A niektórzy nie mogą przeżyć, jak inni są chwilę w dobrym nastroju np. moja babcia. Potrafi coś totalnie zmyślić i krzyknąć- no pokłóć się ze mną. Żałuję tylko, że tego nie nagrałam i nie mogę dać bratu, żeby pokazał dalszej rodzinie.
U mnie to coś takiego, tylko nie tak wprost powiedziane, to raczej idiotyczne uwagi rzucane pod nosem. Pierwsza, druga, trzecia - można przemilczeć, na czwartą już brakuje cierpliwości niestety.

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez asioollka Pokaż wiadomość
Oo, dokładnie sytuacja mojego TŻ i jego mamy. Mój TŻ je rzadko, ale jak już zje, to górę żarcia, przy tym jest chudy, nie odmawia sobie też słodyczy itp. Jego matka patrząc na to, że jest chudy i zapytany odpowie, że w tej chwili nie jest głodny, mówi: "wiesz jak to się nazywa? ANOREKSJA!" - kompletnie nie patrząc na to, że dwie godziny temu zjadł ogromną porcję mięcha i frytek.
Nie, to się nie nazywa anoreksja.
Denerwuje mnie jak ludzie szafują pojęciami, które mają w gruncie rzeczy bardzo dokładne znaczenie medyczne czy jakieś inne, naukowe, a ich wyobrażenie o danym zjawisku jest niepełne i w efekcie używają ich niepoprawnie.

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
http://krajski.wordpress.com/2013/01...rzerwie-zajec/
http://krajski.wordpress.com/2013/05...od-prysznicem/
Dziwią mnie takie dylematy. Ale cóż, buc ze mnie niewychowany, to pewnie dlatego.
Zawsze mnie ten pan bawi. Ja jestem niewychowana, bo praktycznie zawsze mam odmienne zdanie niż on. Jeszcze mnie rozśmieszył tekst, co ma zrobić facet jak jego kobietę ktoś obraża.

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Dziwi mnie nie posyłanie dziecka do szkoły specjalnej mimo że dziecko posiada orzeczenie o stopniu niepełnosprawności intelektualnej. Dzieciak się męczy w "zwykłej" szkole, ma złe oceny, dzieci się z niego śmieją bo "głupi", do tego przez to że ma problemy z nauką staje się agresywny. Argument ojca "nie będą mi robić z dziecka debila".
Znam takich typów. Jedni państwo to nawet córki na dodatkowe zajęcia nie chcieli puścić. Po prostu robią krzywdę własnemu dziecku.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2013-10-05 o 20:24
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 20:49   #249
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:

Dziwi mnie to... Nie wiem, jak można Rachel przetłumaczyć na Małgorzata. No nie ogarniam

A pan od bloga to mi zwyczajnie na nerwy działa. Z jego postów bije taka wyniosłość i pogarda, że aż go ścierpieć nie mogę.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 20:50   #250
kobietasukcesu
zawsze mam racje

O Pan Krajski nawet odpisał postem na mój komentarz Bo a. to ja (nie wiedziałam jak się ambitnie podpisać)
I ogólnie jego dzisiejsza wypowiedź jakaś milsza.

Dziwi mnie to twierdzenie, że herbata sypana zawsze jest lepsza od tej w torebkach. Mam herbaty i w torebkach i te sypane i chyba mam plebejski gust smakowy, ale większość moich ulubionych to te w torebkach.

Dziwią mnie te wszystkie dodatkowe 'atrakcje' w centrach handlowych. Mówią, mówią, mówią, głośniki na maksa. I jak się to połączy z ogólnym gwarem to przecież zwariować można. Czy może chcą przepędzić ludzi?

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2013-10-05 o 20:53
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 20:52   #251
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Dziwi mnie to... Nie wiem, jak można Rachel przetłumaczyć na Małgorzata. No nie ogarniam

No bo Rachela to żydowskie imię i jakaś czytelniczka by pomyślała że to może o starozakonnych jest To chyba jest jedyne wytłumaczenie zmiany Rachel na Małgorzatę, nic sensowniejszego mi do głowy nie przychodzi.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 21:00   #252
dacn
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43141395]Ja Anię wspominam z przyjemnością, co jakiś czas do niej wracam. Jak dla mnie to jedną z nagorszych rzeczy jaką może zrobić tłumacz to tłumaczenia imion, nazwisk i nazw miejsc, wyobrażacie sobie co by było jakby Polkowski przetłumaczył Hogwart?. A z tłumaczeniowych koszmarów to źle wspominam "Władcę pierścieni", łazik, krzaty, Bagosz...[/QUOTE]
Anię wspominam jako koszmar, nudaaaaaa i jeszcze raz nudaaaa, a kazali mi to czytać bo "to lektura dla dziewczynek" a ja wolałam Tomki

A władcę pierścieni można znienawidzić jak sie trafi na to paskudne tłumaczenie, ale jest jeszcze jedno- sensowne.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 21:02   #253
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
- jak często chodzicie z rodziną lub znajomymi na obiad czy kolację do restauracji – czy żałujecie pieniędzy na restaurację, bo wolicie zaoszczędzoną na niej gotówkę wydać np. na sprzęt elektroniczny?;
- ile macie dobrych butów, garniturów, marynarek, krawatów, eleganckich sukienek i kostiumów itd.; czy żałujecie pieniędzy na to wszystko, bo wolicie zaoszczędzoną w ten sposób gotówkę wydać np. na sprzęt elektroniczny, a może w takich ubraniach po prostu źle się czujecie?;
- czy w ogóle, a jeżeli już to jak często prowadzicie życie towarzyskie, zapraszacie gości, organizujecie przyjęcia (i nie chodzi tu o imieniny czy urodziny)?;
- w jakich warunkach spędzacie wakacje – w apartamentach, dobrych hotelach, wynajętych domach czy pokojach za 20.00 zł, bo wolicie na co innego wydać pieniądze?
- czy gustujecie w fast foodach, coca coli, Mcdonaldach itp.?
- ile wydajecie na szeroko rozumianą kulturę – książki, rozrywkę wysokich lotów, rzeczy piękne?
- czy gustujecie w gminnej rozrywce, muzyce, kabaretach, których dowcipy są często sprzeczne z dobrym smakiem, a wulgarność jest dla nich czymś zwyczajnym i normalnym;
- czy wystarczą wam najtańsze sztućce, talerze, kieliszki, półmiski?
- czy oszczędzacie na jedzeniu, kupując je w supermarketach, ograniczając się do fermowych jajek, wędlin nasyconych chemią, soków, które są w istocie napojami sporządzonymi z koncentratu soku i wody? itp., itd.
Styl pisania przypomina mi rachunek sumienia z modlitewnika, który dostałam w drugie klasie podstawówki.
"Czy byłem nieskromny w myślach, mowie i uczynkach?
Czy brałem pieniądze rodzicom?
Czy jadłem mięso w piątki, gdy można było jeść co innego?"

Stary 2013-10-05, 21:03   #254
asioollka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Zawsze mnie ten pan bawi. Ja jestem niewychowana, bo praktycznie zawsze mam odmienne zdanie niż on. Jeszcze mnie rozśmieszył tekst, co ma zrobić facet jak jego kobietę ktoś obraża.
A co powinien? Mnie ten facet rozwala swoim zupełnie nieuzasadnionym poczuciem wyższości, tym, jak nadużywa słowa proletariat i zasadami wziętymi sprzed 100 lat. Gdzieś napisał, że nie wolno używać perfum przed pogrzebem, bo rodzina zmarłego może się za to obrazić. Myślę, że rodzina zmarłego ma głęboko w d***e czy ktoś użył ich czy nie...

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

asioollka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 21:04   #255
dacn
Zakorzenienie

A i nie rozumiem ludzi jedzących nutelle wg wskazań reklamy na chlebie i to cieniutko posmarowanym

Ja nie umiem jej jeść inaczej niż łyżeczką lub bardzo grubo na chlebie.
Stary 2013-10-05, 21:09   #256
Bananalama
jestę wieszczę

Zadufanie w sobie pana Krajskiego mnie powaliło. Zwykle nie noszę ortalionu, a lekko dopasowane wełniane płaszcze, bo w takich się sobie podobam. Nie przepadam za publicznym jedzeniem kanapek, a od baru szybkiej obsługi wolę cichą, przytulną knajpkę/kawiarnię. Uwielbiam muzykę poważną, poezję, książki z górnej półki, rajstopy i pończochy noszę, lubię obcasy i dobrze czuję się w stonowanej kolorystyce, eleganckiej biżuterii itp. I to niby ma klasyfikować mnie wyżej niż kogoś, kto woli sobie posłuchać hh, bez oporów zje kanapkę publicznie i nosi ortalionową kurtkę? Trzeba być płytkim, by tak myśleć. Płytkim i... pozbawionym klasy właśnie.

A futer i skórzanych butów kupować nie mam zamiaru, dla mnie to nieetyczne, jestem wegetarianką.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 21:11   #257
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Też nie wiem, chyba każdy zna imię Rachela.

Stary 2013-10-05, 21:12   #258
asioollka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Zadufanie w sobie pana Krajskiego mnie powaliło. Zwykle nie noszę ortalionu, a lekko dopasowane wełniane płaszcze, bo w takich się sobie podobam. Nie przepadam za publicznym jedzeniem kanapek, a od baru szybkiej obsługi wolę cichą, przytulną knajpkę/kawiarnię. Uwielbiam muzykę poważną, poezję, książki z górnej półki, rajstopy i pończochy noszę, lubię obcasy i dobrze czuję się w stonowanej kolorystyce, eleganckiej biżuterii itp. I to niby ma klasyfikować mnie wyżej niż kogoś, kto woli sobie posłuchać hh, bez oporów zje kanapkę publicznie i nosi ortalionową kurtkę? Trzeba być płytkim, by tak myśleć. Płytkim i... pozbawionym klasy właśnie.

A futer i skórzanych butów kupować nie mam zamiaru, dla mnie to nieetyczne, jestem wegetarianką.
Futer nie, to może chociaż kapelusz?

[/LEFT]

Stary 2013-10-05, 21:14   #259
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
A co powinien? Mnie ten facet rozwala swoim zupełnie nieuzasadnionym poczuciem wyższości, tym, jak nadużywa słowa proletariat i zasadami wziętymi sprzed 100 lat. Gdzieś napisał, że nie wolno używać perfum przed pogrzebem, bo rodzina zmarłego może się za to obrazić. Myślę, że rodzina zmarłego ma głęboko w d***e czy ktoś użył ich czy nie...
Raczej czego nie powinien. Absolutnie nie może dać w ryja. Jeśli jest gospodarzem to powinien taka osobę kulturalnie wyprosić. Nie pamiętam co powinien, jeśli nie jest.
Cytat:
Nie witamy np. profesora, gdy idziemy ulicą i widzimy, że całuje się ze studentką.
Że też akurat takie coś mu przyszło do głowy... Coś z nim nie tak ewidentnie

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2013-10-05 o 21:16
Stary 2013-10-05, 21:17   #260
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Futer nie, to może chociaż kapelusz?
nie, ale za to noszę czapkę, przynajmniej nie choruję co chwilę na zatoki . Kapelusze noszę w lecie, żeby mi w baniak nie grzało

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 21:19   #261
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość

Że też akurat takie coś mu przyszło do głowy... Coś z nim nie tak ewidentnie
Może sam stuka kogoś na boku i nie chce wtedy odpowiadać na dzień dobry...
Stary 2013-10-05, 21:22   #262
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
A i nie rozumiem ludzi jedzących nutelle wg wskazań reklamy na chlebie i to cieniutko posmarowanym

Mnie na takim zwykłym chlebie nie smakuje, tylko na takim grzankowym-chrupiącym.
A najgorzej to jeszcze z masłem, tata mi potrafił takie kanapki zrobić Dziwi mnie, że komuś może smakować nutella z masłem.

W moim wydaniu Ani już normalnie byly lody i dołeczki.

W temacie tłumaczeń- dziwią mnie ludzie znający język i oglądający filmy/seriale z polskimi napisami. Dla mnie byłoby to bardziej męczące niż oryginał. Przypomina mi aż tekst z 90210 ,,Lubię oglądać filmy, a nie czytać je'' Dlatego nie oglądam np. filmów francuskich itd.
A większość amerykańskich seriali ma naprawdę proste słownictwo, a niektóre medyczne terminy są i tak niezrozumiałe czy w naszym języku czy obcym.

Kolejna rzecz- dziwna mania pisania na biało w wątkach serialowych- zdzierżyć nie mogę. I nie chodzi o spojlery tylko o dyskusje o aktualnym odcinku. Bo na kija wchodzi tam ktoś kto jeszcze nie oglądał? Jak czeka na napisy to niech sobie sprawdza napi projektem czy czymś, a nie każe reszcie pisać na biało...

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2013-10-05 o 21:26
Stary 2013-10-05, 21:25   #263
Fleur_D
Zakorzenienie

Pozwolę sobie zacytować pewien fragment z bloga tego pana:

Obecnie trudno wyobrazić sobie bez niego nową klasę średnią. Postępowanie sprzeczne z honorem, takie czy inne nas kulturowo i moralnie dyskwalifikuje.
I nie chodzi tu tylko o jakieś wielkie sprawy. Człowiek honorowy unika bowiem jak ognia zachowań niewłaściwych (nie mówiąc już o zachowaniach niestosownych, niegodnych i obraźliwych) takich choćby jak: nieuprzejmość, nieżyczliwość, nietakt, brak grzeczności, niegrzeczność, poufałość, lekceważenie, złośliwość, kpina, drwina, szyderstwo, arogancja, impertynencja, afront, despekt, dyshonor.
Będę o tym dużo pisał w tym blogu.

Troszkę hipokryzją powiało
Stary 2013-10-05, 21:31   #264
asioollka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
nie, ale za to noszę czapkę, przynajmniej nie choruję co chwilę na zatoki . Kapelusze noszę w lecie, żeby mi w baniak nie grzało
Eee, to jesteś plebsem, nikogo nie oszukasz...

Ja lubię Nutellę z masłem! A przynajmniej lubiłam, jak byłam dzieckiem.

[/LEFT]

Stary 2013-10-05, 21:33   #265
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Pozwolę sobie zacytować pewien fragment z bloga tego pana:

Obecnie trudno wyobrazić sobie bez niego nową klasę średnią. Postępowanie sprzeczne z honorem, takie czy inne nas kulturowo i moralnie dyskwalifikuje.
I nie chodzi tu tylko o jakieś wielkie sprawy. Człowiek honorowy unika bowiem jak ognia zachowań niewłaściwych (nie mówiąc już o zachowaniach niestosownych, niegodnych i obraźliwych) takich choćby jak: nieuprzejmość, nieżyczliwość, nietakt, brak grzeczności, niegrzeczność, poufałość, lekceważenie, złośliwość, kpina, drwina, szyderstwo, arogancja, impertynencja, afront, despekt, dyshonor.
Będę o tym dużo pisał w tym blogu.

Troszkę hipokryzją powiało
Ten sam fragment wczoraj zacytowałam, też zwrócił moją uwagę.

<3 <3 <3
Stary 2013-10-05, 22:31   #266
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:

Po jakim to forum się rozbijacie obie?

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 13:04   #267
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
Po jakim to forum się rozbijacie obie?
Ja głównie na tym: http://forum.gazeta.pl/forum/f,30357...ontgomery.html
Choć teraz na nim mało się dzieje, ale można za to poczytać ciekawe dyskusje
Stary 2013-10-06, 14:26   #268
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Anię wspominam jako koszmar, nudaaaaaa i jeszcze raz nudaaaa, a kazali mi to czytać bo "to lektura dla dziewczynek" a ja wolałam Tomki

A władcę pierścieni można znienawidzić jak sie trafi na to paskudne tłumaczenie, ale jest jeszcze jedno- sensowne.
Mówisz o Tomku Wilmowskim? Też uwielbiałam tylko zawsze omijam te opowieści o innych podróżnikach ale i tak mam 5 części.
Ja tak miałam, że Drużynę przeczytałam Skibniewskiej. Potem nie mogłam przez wiele lat dostać Dwóch wież i Powrotu króla i jak już dorwałam to wszystkie 3 tomy tłumaczenia Łozińskiego. To był koszmar.
Cytat:

Dla mnie nutella na chlebie to było paskudztwo, wolałam na bułce lub na chałce. A mój brat jeszcze smarował masłem, fuj.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 14:28   #269
chwast
Zakorzenienie

Ja też nie rozumiem jak można jeść nutelle na chlebie obojętnie cienko czy grubo... Po prostu nie xd

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 14:30   #270
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ja też nie rozumiem jak można jeść nutelle na chlebie obojętnie cienko czy grubo... Po prostu nie xd

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
Ja jem na słodkiej bułce albo smaruję nią naleśniki czy gofry. Z masłem odpada.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości