|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13
Cytat:
![]() I tak najlepsze dla mnie było, kiedy po analizie na forum, okazywało się, że jakaś tłumaczka (chyba Bernsteinowa) nie zamieściła porządnego fragmentu, w którejś części Ani, bo przez kontekst społeczno - historyczny nie wiedziała zapewne o co chodzi, więc nie potrafiła tego przetłumaczyć... |
|
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miło spotkać kogoś o podobnych zainteresowaniach
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A słyszałaś o tłumaczeniu, w którym pastorzy to księża, a domy naszych bohaterów to dworki albo folwarki?! Takie totalne zeuropeizowanie książki i zrobienie z kanadyjskiego farmera Mateusza niemal pańszczyźnianego chłopa Większość z katorgą wspomina "Anię z Zielonego Wzgórza" jako lekturę szkolną, a my to jeszcze różne niuanse tłumaczeniowe roztrząsamy...
|
|
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam futra, wynajmuję mikro mieszkanie, mam skręcaną taniochę z ikełi i lubię jeść z garnka. Mama bez klasy, jak się patrzy
.Dziwią mnie śmierdzacy ludzie. Wczoraj w robocie na hali, po proletariacku, moją pracę zakłócał swąd pewnego jegomościa. Stał ode mnie spory kawałrk a ja myślałam, że zwrocę śniadanie z żołądka mego na europaletę Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2013-10-05 o 18:29 |
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#246 |
|
lokalna gwiazda
|
Cale dzieciństwo zastanawiałam się, co to jest cukier lodowaty
|
|
|
|
#247 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#248 | ||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
Denerwuje mnie jak ludzie szafują pojęciami, które mają w gruncie rzeczy bardzo dokładne znaczenie medyczne czy jakieś inne, naukowe, a ich wyobrażenie o danym zjawisku jest niepełne i w efekcie używają ich niepoprawnie. ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
. Ja jestem niewychowana, bo praktycznie zawsze mam odmienne zdanie niż on. Jeszcze mnie rozśmieszył tekst, co ma zrobić facet jak jego kobietę ktoś obraża.---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-10-05 o 20:24 |
||||
|
|
|
#249 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A pan od bloga to mi zwyczajnie na nerwy działa. Z jego postów bije taka wyniosłość i pogarda, że aż go ścierpieć nie mogę.
|
|
#250 |
|
zawsze mam racje
|
O Pan Krajski nawet odpisał postem na mój komentarz
I ogólnie jego dzisiejsza wypowiedź jakaś milsza. Dziwi mnie to twierdzenie, że herbata sypana zawsze jest lepsza od tej w torebkach. Mam herbaty i w torebkach i te sypane i chyba mam plebejski gust smakowy, ale większość moich ulubionych to te w torebkach. Dziwią mnie te wszystkie dodatkowe 'atrakcje' w centrach handlowych. Mówią, mówią, mówią, głośniki na maksa. I jak się to połączy z ogólnym gwarem to przecież zwariować można. Czy może chcą przepędzić ludzi?
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-10-05 o 20:53 |
|
|
|
#251 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No bo Rachela to żydowskie imię i jakaś czytelniczka by pomyślała że to może o starozakonnych jest To chyba jest jedyne wytłumaczenie zmiany Rachel na Małgorzatę, nic sensowniejszego mi do głowy nie przychodzi.
|
|
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43141395]Ja Anię wspominam z przyjemnością, co jakiś czas do niej wracam
Anię wspominam jako koszmar, nudaaaaaa i jeszcze raz nudaaaa, a kazali mi to czytać bo "to lektura dla dziewczynek" a ja wolałam Tomki A władcę pierścieni można znienawidzić jak sie trafi na to paskudne tłumaczenie, ale jest jeszcze jedno- sensowne. |
|
|
|
#253 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
"Czy byłem nieskromny w myślach, mowie i uczynkach? Czy brałem pieniądze rodzicom? Czy jadłem mięso w piątki, gdy można było jeść co innego?"
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
A co powinien? Mnie ten facet rozwala swoim zupełnie nieuzasadnionym poczuciem wyższości, tym, jak nadużywa słowa proletariat i zasadami wziętymi sprzed 100 lat. Gdzieś napisał, że nie wolno używać perfum przed pogrzebem, bo rodzina zmarłego może się za to obrazić. Myślę, że rodzina zmarłego ma głęboko w d***e czy ktoś użył ich czy nie...
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
A i nie rozumiem ludzi jedzących nutelle wg wskazań reklamy na chlebie i to cieniutko posmarowanym
Ja nie umiem jej jeść inaczej niż łyżeczką lub bardzo grubo na chlebie. |
|
|
|
#256 |
|
jestę wieszczę
|
Zadufanie w sobie pana Krajskiego mnie powaliło. Zwykle nie noszę ortalionu, a lekko dopasowane wełniane płaszcze, bo w takich się sobie podobam. Nie przepadam za publicznym jedzeniem kanapek, a od baru szybkiej obsługi wolę cichą, przytulną knajpkę/kawiarnię. Uwielbiam muzykę poważną, poezję, książki z górnej półki, rajstopy i pończochy noszę, lubię obcasy i dobrze czuję się w stonowanej kolorystyce, eleganckiej biżuterii itp. I to niby ma klasyfikować mnie wyżej niż kogoś, kto woli sobie posłuchać hh, bez oporów zje kanapkę publicznie i nosi ortalionową kurtkę? Trzeba być płytkim, by tak myśleć. Płytkim i... pozbawionym klasy właśnie.
A futer i skórzanych butów kupować nie mam zamiaru, dla mnie to nieetyczne, jestem wegetarianką.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#257 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#259 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Cytat:
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-10-05 o 21:16 |
||
|
|
|
#260 |
|
jestę wieszczę
|
nie, ale za to noszę czapkę, przynajmniej nie choruję co chwilę na zatoki
. Kapelusze noszę w lecie, żeby mi w baniak nie grzało
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#262 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
A najgorzej to jeszcze z masłem, tata mi potrafił takie kanapki zrobić Dziwi mnie, że komuś może smakować nutella z masłem.W moim wydaniu Ani już normalnie byly lody i dołeczki. W temacie tłumaczeń- dziwią mnie ludzie znający język i oglądający filmy/seriale z polskimi napisami. Dla mnie byłoby to bardziej męczące niż oryginał. Przypomina mi aż tekst z 90210 ,,Lubię oglądać filmy, a nie czytać je'' Dlatego nie oglądam np. filmów francuskich itd. A większość amerykańskich seriali ma naprawdę proste słownictwo, a niektóre medyczne terminy są i tak niezrozumiałe czy w naszym języku czy obcym. Kolejna rzecz- dziwna mania pisania na biało w wątkach serialowych- zdzierżyć nie mogę. I nie chodzi o spojlery tylko o dyskusje o aktualnym odcinku. Bo na kija wchodzi tam ktoś kto jeszcze nie oglądał? Jak czeka na napisy to niech sobie sprawdza napi projektem czy czymś, a nie każe reszcie pisać na biało...
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-10-05 o 21:26 |
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
Pozwolę sobie zacytować pewien fragment z bloga tego pana:
Obecnie trudno wyobrazić sobie bez niego nową klasę średnią. Postępowanie sprzeczne z honorem, takie czy inne nas kulturowo i moralnie dyskwalifikuje. I nie chodzi tu tylko o jakieś wielkie sprawy. Człowiek honorowy unika bowiem jak ognia zachowań niewłaściwych (nie mówiąc już o zachowaniach niestosownych, niegodnych i obraźliwych) takich choćby jak: nieuprzejmość, nieżyczliwość, nietakt, brak grzeczności, niegrzeczność, poufałość, lekceważenie, złośliwość, kpina, drwina, szyderstwo, arogancja, impertynencja, afront, despekt, dyshonor. Będę o tym dużo pisał w tym blogu. Troszkę hipokryzją powiało
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja lubię Nutellę z masłem! A przynajmniej lubiłam, jak byłam dzieckiem.
|
|
#265 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
|
|
#266 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Ja głównie na tym: http://forum.gazeta.pl/forum/f,30357...ontgomery.html
Choć teraz na nim mało się dzieje, ale można za to poczytać ciekawe dyskusje
|
|
|
|
#268 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.Ja tak miałam, że Drużynę przeczytałam Skibniewskiej. Potem nie mogłam przez wiele lat dostać Dwóch wież i Powrotu króla i jak już dorwałam to wszystkie 3 tomy tłumaczenia Łozińskiego. To był koszmar. Dla mnie nutella na chlebie to było paskudztwo, wolałam na bułce lub na chałce. A mój brat jeszcze smarował masłem, fuj. |
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie rozumiem jak można jeść nutelle na chlebie obojętnie cienko czy grubo... Po prostu nie xd
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#270 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Ja jem na słodkiej bułce albo smaruję nią naleśniki czy gofry. Z masłem odpada.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

i tak nic nie przebije dla mnie "mrożonego kremu". Długo się nie domyśliłam co to jest

A słyszałaś o tłumaczeniu, w którym pastorzy to księża, a domy naszych bohaterów to dworki albo folwarki?! Takie totalne zeuropeizowanie książki i zrobienie z kanadyjskiego farmera Mateusza niemal pańszczyźnianego chłopa 

To chyba jest jedyne wytłumaczenie zmiany Rachel na Małgorzatę, nic sensowniejszego mi do głowy nie przychodzi.

Dziwi mnie, że komuś może smakować nutella z masłem.