Fakty i mity na temat trądziku... - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Eucerin - podejmij wyzwanie!

Notka

Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry.

Narzędzia
Stary 2013-10-08, 15:34   #181
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: Fakty i mity na temat trądziku...

Cytat:
Napisane przez Ola Moderatorka Pokaż wiadomość
Być może tak, ale my chyba jesteśmy wszystkie zgodne, co do tego, że nie należy w ogóle wyciskać nic? Prawda?
Nie wszystkie. Co innego wyciskać na siłę i bez zasad higieny, a co innego porządnie. Znam przypadki, że w miejscu, które nie było oczyszczone mechanicznie po zagojeniu (jeśli da się tak zagoić, bo zdarza się, że póki nie ruszymy to się nie zagoi) został dołek.

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Agnieszka987 Pokaż wiadomość
Prawda, że w domu wyciskanie może spowodować blizny... ale w salonie skóra jest rozpulchniana, przygotowywana do takiego zabiegu, wiec myślę, że jest mniejsza szansa na blizny. Ale oczywiscie, jak mówiłam nie wiem jak to jest do konca... zdania są podzielone- mi na razie zaskóniki ładnie niwelują kwasy
Zdania są podzielone, bo jest dużo kosmetyczek, które potrafią spaprać robotę.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Ja mam takie pytanie mało związane z tematem wątku, ale nadal z trądzikiem w pewnym sensie. Czy peeling enzymatyczny można stosować codziennie?
Nie częściej niż 3 razy w tygodniu. Jeśli masz grubszą skórę może się wydawać na początku, że nic się nie dzieje kiedy tak naprawdę naskórek nie ma czasu na regenerację, czyli jest narażony na czynniki zewnętrzne.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 15:38   #182
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Powiem jeszcze, że podobno najnowsze badania mówią, że nawet balsamy samoopalające mogą przyspieszać starzenie... Myślę, że kwestią czasu jest a jasna skóra będzie jeszcze bardziej modna Juz teraz na blogach wciąż widzę recenzje filtrów, zresztą moje też pojawiły się na kwc nie tylko od wakacji więc wiedza ludzi się zmienia
A wszystko wzięło się z tego, że w czasach naszych rodziców były pewne środki wybielające, które miały poważne skutki uboczne, dlatego idąc naprzeciw przyszła moda na opaleniznę i palenie się na słońcu. Teraz jest moda na bladą skórę, bo widać efekty tego smażingu i blada cera wraca do łask - co widać po większej ilości filtrów i preparatach wybielających.
201704240919 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 15:48   #183
mskrzypulec
BAN stały

Cytat:
Powiem jeszcze, że podobno najnowsze badania mówią, że nawet balsamy samoopalające mogą przyspieszać starzenie... Myślę, że kwestią czasu jest a jasna skóra będzie jeszcze bardziej modna Juz teraz na blogach wciąż widzę recenzje filtrów, zresztą moje też pojawiły się na kwc nie tylko od wakacji więc wiedza ludzi się zmienia
Ja nie stosuję filtrów ochronnych latem a jak już stosuję to te najniższe a jasna skóra jest bardzo fajna
mskrzypulec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 15:56   #184
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mskrzypulec Pokaż wiadomość
Ja nie stosuję filtrów ochronnych latem a jak już stosuję to te najniższe a jasna skóra jest bardzo fajna
Tylko, że te najniższe nie dają dobrej ochrony spf, a już wogóle przed UVA (jesli dają jakąkolwiek). Efekty widoczne są po latach w postaci starzenia, plam starczych...
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 16:05   #185
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Tylko, że te najniższe nie dają dobrej ochrony spf, a już wogóle przed UVA (jesli dają jakąkolwiek). Efekty widoczne są po latach w postaci starzenia, plam starczych...
Ja w lecie używam 50, bo nie robię często makijażu, jak już to na wieczór. Tez się różnie dzieje, już była na ten temat dyskusja że wiele zależy od genów.
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 16:06   #186
mskrzypulec
BAN stały

Cytat:
Masz rację nie zapewniają one prawidłowej ochrony ale ja obecnie nie narzekam na jakieś efekty starzenia się mojej skóry
Stary 2013-10-08, 16:12   #187
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
Ja w lecie używam 50, bo nie robię często makijażu, jak już to na wieczór. Tez się różnie dzieje, już była na ten temat dyskusja że wiele zależy od genów.
Geny mają tylko 20% wpływ na nasze zewnętrzne starzenie skóry. Aż 80% to czynniki zewnętrzne, które odpowiadają za stan naszej skóry.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:
Masz rację nie zapewniają one prawidłowej ochrony ale ja obecnie nie narzekam na jakieś efekty starzenia się mojej skóry
Efekty będą po 40stce.
Stary 2013-10-08, 16:15   #188
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Ale efekty starzenia zobaczysz dopiero za kilknaście/ kilkadziesiąt lat. Ten proces filtry mogą opóźnić, albo zmniejszyć.

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
Geny mają tylko 20% wpływ na nasze zewnętrzne starzenie skóry. Aż 80% to czynniki zewnętrzne, które odpowiadają za stan naszej skóry.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Efekty będą po 40stce.
Właśnie. Zresztą teraz słonce operuje znacznie agresywniej niz parnaście/ dziesiąt la temu... Badania jasno mówią że promienie powodują starzenie. Kiedyś solaria podobno powstały bo uważano, że promieniowanie UVA nie jest szkodliwe (bo po naswietlaniu na skórze nie było rumienia jak po UVB). Teraz wiadomo, że to bzdura.
Stary 2013-10-08, 16:16   #189
mskrzypulec
BAN stały

Cytat:

Efekty będą po 40stce.
To mam jeszcze troszkę czasu. Moim zdaniem gdybym źle chroniła swoją skórę przed słońcem to efekty starzenia byłyby widoczne już teraz
Stary 2013-10-08, 16:19   #190
Antymionka
Moderator forum

Ja chronię swoją skórę, ale bez przesady. Bo wybuchła mania na filtry, i teraz jak ktoś nie używa ich, to jest wielki krzyk.
Stary 2013-10-08, 16:22   #191
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
To mam jeszcze troszkę czasu. Moim zdaniem gdybym źle chroniła swoją skórę przed słońcem to efekty starzenia byłyby widoczne już teraz
Nie prawda. Widoczne to może być promieniowanie UVB na skórze, w postaci rumienia, czy oparzen posłonecznych. Efekty po UVA pokazują się znacznie później. Promienowanie UVA jest przez cały rok, nawet w deszczową pogodę. UVA wnika przez naskórek (nawet szyby), dochodzi do skóry własciwej gdzie są białka odpowiadajace za późniejsze zmarszczki (zmiany w kolagenie, elastynie).

Edytowane przez Agnieszka987
Czas edycji: 2013-10-08 o 16:24
Stary 2013-10-08, 16:24   #192
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Niektóre z moich koleżanek już w wieku 18 lat mają widoczne zmarszczki.
Wydaje mi się, że głównie chodzi o to, żeby nie smażyć się bez umiaru. Nie ma co świrować i sprowadzać całego życia do ochrony przed zmarszczkami, które i tak są nieuniknione. Z drugiej strony jeśli można przez jedną małą czynność, jak niesmażenie się, opóźnić ich powstawanie, to czemu nie

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 16:24   #193
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Zmartwię Cię, jeśli za młodu (czyli ok.20 roku życia) nie uzywałaś fltrów i regularnie opalasz się, to możesz mieć pewność, że będziesz za 20 lat wyglądać o 10-20 lat starzej niż Twoje rówieśniczki. I nie mówię tak, bo coś coś tam, ale są badania i zdjęcia, które obrazują moją wypowiedź.
O proszę bardzo, np, ten kierowca, gdzie po jednej stronie słońce trafiało prosto w jego twarz. Pan nie używał filtrów, gdyby na połowie twarzy ich używał, różnica byłaby jeszcze większa.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg twarz-288194.jpg (36,2 KB, 5 załadowań)

Edytowane przez 201704240919
Czas edycji: 2013-10-08 o 16:26
Stary 2013-10-08, 16:27   #194
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chronię swoją skórę, ale bez przesady. Bo wybuchła mania na filtry, i teraz jak ktoś nie używa ich, to jest wielki krzyk.
Dopiero teraz badania jasno pokazały że promieniowanie jest szkodliwe. Parenaście lat temu nikt się tym nie przejmował, bo wiedza naukowców była zbyt mała. Każdy robi jak uważa, ale ja ufam tym czemu dowiedli naukowcy.

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że głównie chodzi o to, żeby nie smażyć się bez umiaru. Nie ma co świrować i sprowadzać całego życia do ochrony przed zmarszczkami, które i tak są nieuniknione. Z drugiej strony jeśli można przez jedną małą czynność, jak niesmażenie się, opóźnić ich powstawanie, to czemu nie
Ja również do tego tak podchodzę. Nikt tu nie mówi, że nie wyjdzie na balkon bez przepisowych ml filtra na twarzy Ale wymieniłam swój krem na dzien, na filtr. Smażenie też jest oczywiscie nie zdrowe, ale jak juz pisałam to efekt UVB a nie UVA.
Stary 2013-10-08, 16:35   #195
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Bo udowodniono to naukowo. Za czasów naszych rodziców wiele osób zrobiło sobie krzywdę środkami wybielającymi, bielactwo M. Jacksona także zrobiło swoje. Ludzie nie wiedzieli co mu dolega, dlatego blada skóra była bee, więc smażyli się na słońcu, bo tak przecież było zdrowo. Z resztą wystarczy zapytać się naszych rodziców i dziadków co o tym sądzą - opalenizna jest dla nich oznaką zdrowotności.

Poza tym nie będę tego negować, że ktoś ich nie używa, ale nawet dla własnego zdrowia spf 20-30 powinno być - słońce jest coraz bardziej niebezpieczne.
Stary 2013-10-08, 16:37   #196
mskrzypulec
BAN stały

Cytat:

Cytat:
Zmartwię Cię, jeśli za młodu (czyli ok.20 roku życia) nie uzywałaś fltrów i regularnie opalasz się, to możesz mieć pewność, że będziesz za 20 lat wyglądać o 10-20 lat starzej niż Twoje rówieśniczki. I nie mówię tak, bo coś coś tam, ale są badania i zdjęcia, które obrazują moją wypowiedź.
O proszę bardzo, np, ten kierowca, gdzie po jednej stronie słońce trafiało prosto w jego twarz. Pan nie używał filtrów, gdyby na połowie twarzy ich używał, różnica byłaby jeszcze większa.
Ja miałam w tym roku 30 i jakoś nie wyglądam starzej niż moje koleżanki Czasami nawet moje młodsze znajome mówią mi, że zazdroszczą mi tego iż mam tylko kurze łapki (ale to ze śmiechu)

Kiedyś jak byłam przed 20 to często było tak, że spędzałam dużo czasu na słońcu nad morzem bo jeździłam na wakacje do rodziny i całe dnie spędzałam na plaży Wtedy nie smarowałam się niczym po 20 troszkę to się zmieniło ale przed wyjściem na plaże smarowałam się tylko balsamem nawilżającym i to wszystko. Tak robię do dzisiaj i jakoś dobrze się z tym czuję
Stary 2013-10-08, 16:39   #197
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Ja miałam w tym roku 30 i jakoś nie wyglądam starzej niż moje koleżanki Czasami nawet moje młodsze znajome mówią mi, że zazdroszczą mi tego iż mam tylko kurze łapki (ale to ze śmiechu)

Kiedyś jak byłam przed 20 to często było tak, że spędzałam dużo czasu na słońcu nad morzem bo jeździłam na wakacje do rodziny i całe dnie spędzałam na plaży Wtedy nie smarowałam się niczym po 20 troszkę to się zmieniło ale przed wyjściem na plaże smarowałam się tylko balsamem nawilżającym i to wszystko. Tak robię do dzisiaj i jakoś dobrze się z tym czuję
Ważne jest to, żebyś sie nie spiekła na raka . Ja kiedyś się tak poparzyłam, że miałam dosłownie czerwoną skórę na ramionach, bo mi na twarzy mało łapie słońce, bardziej na plecach i rękach.
Stary 2013-10-08, 16:43   #198
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Ważne jest to, żebyś sie nie spiekła na raka . Ja kiedyś się tak poparzyłam, że miałam dosłownie czerwoną skórę na ramionach, bo mi na twarzy mało łapie słońce, bardziej na plecach i rękach.
Ja miałam dwa razy poparzenie (to chyba już drugi stopień) z ropnymi pęcherzami - ale wiem, że to była moja wina, zasnęłam na słońcu + udar słoneczny. Leżałam sparaliżowana przez ponad dwa tygodnie, a wstanie na własnych nogach nie było możliwe. Może przesadzam z filtrami, ale wolę mieć wampirzy wyraz niż przeżyć coś takiego po raz kolejny.
Stary 2013-10-08, 16:46   #199
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:

Teraz jeszcze jesteś młoda...
Stary 2013-10-08, 16:55   #200
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Ja miałam dwa razy poparzenie (to chyba już drugi stopień) z ropnymi pęcherzami - ale wiem, że to była moja wina, zasnęłam na słońcu + udar słoneczny. Leżałam sparaliżowana przez ponad dwa tygodnie, a wstanie na własnych nogach nie było możliwe. Może przesadzam z filtrami, ale wolę mieć wampirzy wyraz niż przeżyć coś takiego po raz kolejny.
Ja miałam na szczęście bez bąbli, ciężko było bo bardzo piekło, używałam wtedy pianki z pantenolem i przeszło na szczęście. W tym roku cały czas stosowałam filtry na ramiona mimo tego że strasznie się wszystko kleiło. Ale miałam świetną, brązową opaleniznę
Stary 2013-10-08, 17:20   #201
Agnieszka987
Zakorzenienie

Właśnie dostałam wiadomość od marki Lirene, że wszystkie ich filtry spełniają wymóg Unii (UVA ma mieć min. 1/3 spf) więc moja 30 ma min. 10 ... Są lepsze, ale dobrze że spełniaja wymogi

Także przy spf 6 czy 10 ochrona przed spf jest nikła...
Stary 2013-10-08, 17:45   #202
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Ja chyba przez przypadek, dobrego specjalistę poznamy po tym, że nie skończy się na 5minutowej gadce i recepcie, tylko będą jakieś konkrety typu badania, wymaz, cokolwiek.
Zgodzę się, to bardzo ważne, chociaż ja byłam u takiego i mimo to nie byłam zadowolona, chociaż jak na 80 złotych za wizytę to i tak niewiele zrobiła, badań też nie było, a wywiad nie był bardzo skomplikowany.

Cytat:
Żel antybakteryjny bez użycia wody to podstawa, zawsze mam gow torebce, tak jak jednorazowe rękawiczki.
Ja nie lubię tych żeli, właśnie przez alkohol, bo i tak już mam suche dłonie (chociaż odkąd olejuję włosy to jest trochę lepiej).

Cytat:
Ja mam bzika na punkcie czystości, nie mogę mieć nawet zbyt długich paznokci. A raz na tydzień przemywam alkoholem wszystkie otwory i nakrętki kosmetyków.
W sumie to o tym jeszcze nie pomyślałam, ale w wielu przypadkach mi się nie przyda, bo zawsze najpierw otwieram, odkażam rękę i dopiero używam.

Cytat:
Mi tak mówili znajomi, jeszcze z tekstem, że oni sobie wycisną, przypalą spirytusem i nie ma po tym śladu...
Wiele osób tak mówi i tak robi, niestety. Ale ja nie wierzę, ze po takim przesuszeniu spirytusem skóra dobrze się goi. Wiadomo, że czymś trzeba to odkazić, ale lepiej, żeby to było mniej wysuszające.

[QUOTE=missmarta;43177062]
Cytat:

Nie wiem skąd wzięło się przekonanie, że to, co rolnicy sprzedają na osiedlowych bazarkach jest ekologiczne... Nawet w jakiejś bzdurnej gazetce plotkarskiej typu "Party" widziałam kiedyś zdjęcie którejś celebrytki kupującej jabłka na straganie - a pod obrazkiem był podpis "XY jest eko".
Jakie znowu eko?! Święta naiwności...
Jabłka czy pomidorki sprzedawane na bazarku przez chłopa ze wsi są tak samo traktowane chemią, jak i te z supermarketu - a te supermarketowe też zostały przez jakiegoś rolnika wyhodowane, czyż nie? Jabłka niepryskane byłyby małe i parchawe - a parch to rodzaj grzyba, a grzyby mogą produkować mykotoksyny, czyli toksyczne substancje szkodliwe dla zdrowia.
Nie oszukujcie same siebie, drogie Panie...
Nie jest eko, bo przy ekologicznej żywności, nie dość, że nie stosuje się pestycydów to używa się specjalnych nawozów, żeby ta żywność miała też wysoką wartość odżywczą, czyli dużo minerałów i witamin, a przynajmniej takie są wymogi, żeby otrzymać certyfikaty. Jednak żywność bazarkowa może być czasem lepsza, to zależy, czy ktoś ma mniejszy ogród i sprzedaje swoje (a wiele jest takich osób) i pewnie wielu z nich pryska, ale jednym środkiem, a nie kilkoma i nie w tonach.

Cytat:
Europejski odpowiednik to PPD lub IPD. Wspomniane przez Ciebie współczynniki PA są bardzo niskie... Missha wogóle ma niską ochronę przed UVA.[COLOR="Silver"
Missha ma właśnie wysoką ochronę, bo aż trzy plusiki, czyli to najwyższa w skali PA z tego co ja wiem. A przynajmniej wyższej nigdy nie widziałam. A SPF ma 42.

Cytat:
Za często tez moze podraznic. Sama ustal jaka czestotliwość jest dla Ciebie najlepsza... czy raz na tydzien, czy 2 ...
Raz i dwa to zdecydowanie za mało, spróbuję co drugi dzień.

Co do starzenia się od słońca to w sumie grawitacja też ma wpływ na niektóre zmarszczki z tego co słyszałam, ale i tak słabszy niż słońce, jednak przed tym ciężej się uchronić.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 17:47   #203
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Ja też miałam raz - nauczyłam się już na swoich własnych błędach... oczywiście poparzyłam się ładnie z bomblami, a później przez 2 lata od razu skóra w tym miejscu ulegała poparzeniu nawet przy lekki kontakcie ze słońcem...
Erwina1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 18:17   #204
Sabriel_
Zadomowienie

Cytat:
Ja muszę powiedzieć, że mnie słońce służy i podczas letnich upałów często wystawiam twarz na promienie słoneczne. Nigdy wtedy nie mam większych problemów ze skórą Jednak wiem, że to nie każdemu pomaga Jak na Was wpływa słońce?
Zawsze uzywam fitrow. Twarz jest bardziej jednolita i gladsza.

Cytat:
Moja skóra się z natury słabo regeneruję i widzę, jaka to przeszkoda - po najmniejszym pryszczu czy rance zostaje ślad. Trochę lepiej jest, odkąd zmieniłam dietę na zdrowszą
U mnie tak samo.

Cytat:
Właśnie dostałam wiadomość od marki Lirene, że wszystkie ich filtry spełniają wymóg Unii (UVA ma mieć min. 1/3 spf) więc moja 30 ma min. 10 ... Są lepsze, ale dobrze że spełniaja wymogi

Także przy spf 6 czy 10 ochrona przed spf jest nikła...
Wszystkie filtry produkowane na polski rynek obowiazuje ten wymóg

Cytat:
Napisane przez missmarta Pokaż wiadomość

Nie jest eko, bo przy ekologicznej żywności, nie dość, że nie stosuje się pestycydów to używa się specjalnych nawozów, żeby ta żywność miała też wysoką wartość odżywczą, czyli dużo minerałów i witamin, a przynajmniej takie są wymogi, żeby otrzymać certyfikaty. Jednak żywność bazarkowa może być czasem lepsza, to zależy, czy ktoś ma mniejszy ogród i sprzedaje swoje (a wiele jest takich osób) i pewnie wielu z nich pryska, ale jednym środkiem, a nie kilkoma i nie w tonach.

Missha ma właśnie wysoką ochronę, bo aż trzy plusiki, czyli to najwyższa w skali PA z tego co ja wiem. A przynajmniej wyższej nigdy nie widziałam. A SPF ma 42.

Co do starzenia się od słońca to w sumie grawitacja też ma wpływ na niektóre zmarszczki z tego co słyszałam, ale i tak słabszy niż słońce, jednak przed tym ciężej się uchronić.
Azjatyckie filtry mimo wszystko mają niskie PPD. Ja kupujac filtry zwracam uwage głównie na tą wartość, poniewaz oznacza ile razy mniej przenika promieniowanie przez skórę. W przypadku SPF- po jakim opoznieniu mozna sie spodziewac reakcji alergicznej. Innymi slowy roznicą miedzy SPF 15 a 50 (w przypadku samego SPF) jest czestotliwosc reaplikacji. Mozna wyrownac roznice wlasnie nakladajac czesciej. Natomiast z PPD tak sie nie da. Tutaj im wyzszy wskaznik tym lepiej. Wiadomo że im wyzsza ochrona SPF tym potencjalnie wyzsza ochrona PPD, jednak pewnie mozna znalezc SPF 30 z wyzszym PPD niż w niektorych 50.

A odnosnie grawitacji to mozna troszke wspomoc skore poprzez masaze

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez Sabriel_
Czas edycji: 2013-10-08 o 18:19
Sabriel_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 18:20   #205
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Z

Skala PA jest niska. PA+++ odpowiada europejskiemu PPD 8-9.... Dla porównania są filtry europejskie o PPD 31 a nawet więcej...

Czy raz i dwa w tygodniu to za mało, to kwestia indywidualna dla skóry Jak napisałam każdy musi wybadać swoją i zobaczyć kiedy osiaga najlepsze efekty.

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Sabriel_ Pokaż wiadomość
Azjatyckie filtry mimo wszystko mają niskie PPD. Ja kupujac filtry zwracam uwage głównie na tą wartość, poniewaz oznacza ile razy mniej przenika promieniowanie przez skórę. W przypadku SPF- po jakim opoznieniu mozna sie spodziewac reakcji alergicznej. Innymi slowy roznicą miedzy SPF 15 a 50 (w przypadku samego SPF) jest czestotliwosc reaplikacji. Mozna wyrownac roznice wlasnie nakladajac czesciej. Natomiast z PPD tak sie nie da. Tutaj im wyzszy wskaznik tym lepiej. Wiadomo że im wyzsza ochrona SPF tym potencjalnie wyzsza ochrona PPD, jednak pewnie mozna znalezc SPF 30 z wyzszym PPD niż w niektorych 50.

A odnosnie grawitacji to mozna troszke wspomoc skore poprzez masaze

Zgadzam się, ale nie wiem czy to już reakcja alergiczna czy nie poparzenie po prostu ...
Stary 2013-10-08, 18:22   #206
Antymionka
Moderator forum

Cytat:

Środki ochrony roślin czasami są niestety niezbędne. Istnieje dużo chorób roślin i od tego się nie odpędzimy. Ale warto mieć swoich sprawdzonych sprzedawców żywności
Stary 2013-10-08, 18:35   #207
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Środki ochrony roślin czasami są niestety niezbędne. Istnieje dużo chorób roślin i od tego się nie odpędzimy. Ale warto mieć swoich sprawdzonych sprzedawców żywności
Co do środków ochrony roślin to orzechy piorące są takim naturalnym, który nie zaszkodzi, ale też dość słabym. Poza tym istnieje dużo roślin, które odstraszają różne insekty, czy nawet nornice. Jednak myślę, że przy certyfikowanych uprawach nawet orzechy piorące nie byłyby dopuszczone, poza tym zapomniałam, że przy nich również gleba musi być odpowiednia, czyli niezanieczyszczona.

Co do masażu to ja wykonuję od dość dawna już i może minimalne efekty są, czyli może nawet można nim trochę te procesy odwrócić. Poza tym dużo jest takich masaży, a ja tylko jeden stosuję.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 18:38   #208
migotka_zdw
Raczkowanie

Prawie ze wszystkimi rzeczami się zgadzam oprócz nabiału. Mam koleżanki, które bardzo mają bogatą dietę-Brazylijki i dieta nie jest jedynym lekiem na trądzik. Tak samo w przypadku Chinek, które nie jedzą nabiału. Oni też borykają się z trądzikiem.
Stary 2013-10-08, 18:38   #209
Sabriel_
Zadomowienie

Cytat:
Skala PA jest niska. PA+++ odpowiada europejskiemu PPD 8-9.... Dla porównania są filtry europejskie o PPD 31 a nawet więcej...

Czy raz i dwa w tygodniu to za mało, to kwestia indywidualna dla skóry Jak napisałam każdy musi wybadać swoją i zobaczyć kiedy osiaga najlepsze efekty.

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Zgadzam się, ale nie wiem czy to już reakcja alergiczna czy nie poparzenie po prostu ...
Moze byc zarowno alergia jak i poparzenie.

Sabriel_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 18:40   #210
pandaania
Raczkowanie

Cytat:
Zazwyczaj dopiero po fakcie żałujemy, że wcześniej nie zadbaliśmy o ochronne przeciwsłoneczna. Najgorsze jest korzystanie z solarium;/
pandaania jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Eucerin - podejmij wyzwanie!

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości