Wrześnióweczki już rozpakowane,pora na październikową zmianę,mamy IX-X 2013, cz. XXII - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Aby było sprawiedliwie, sonda jest
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 0 0%
Wrześnióweczki już rozpakowane,pora na październikową zmianę 0 0%
Ręcznik na sucie, z igłą w tyłku, tak wyglądam w ciąży schyłku 15 39,47%
Poczekalni nadchodzi kres, wszystkie mamy cieszą się 2 5,26%
Większość dzieci jest już z nami, na ostatnie wciąż czekamy 12 31,58%
Rymowanie się skończyło, bo nam brzuchatek dużo na wątku ubyło 0 0%
Czary mary, czary mary, wychodź z brzucha szkrabie mały 9 23,68%
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-08, 20:46   #2491
ja :)
Zakorzenienie

Dot.: Wrześnióweczki już rozpakowane,pora na październikową zmianę,mamy IX-X 2013, cz

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Jeju, wy na mnie nie czekacie w ogóle
Zostanę sama z brzuchem

Misia z tą kupą to weź mi nie rób nadziei bo ja to też tak mam. Myślałam że może od herby z liści malin- bo miałam kilka dni, że wydawało mi się że czyści a później cicho Z tego co czytam to ty też w tym klopie ciągle
Spokojnie. Ja czekam cierpliwie. I nic mi nie dolega. Nic a nic. Doopa blada. Takze masz we mnie pelne wsparcie
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 20:57   #2492
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Dot.: Wrześnióweczki już rozpakowane,pora na październikową zmianę,mamy IX-X 2013, cz

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Lola po pierwsze kup sonie krem na popękane brodawki - 100 % Lanoliny np. z Medeli (polecam na allegro bo w aptece moze być bardzo drogi) żebyś nie musiała go zmywać za każdym razem i smaruj, smaru, smaruk po każdym karmieniu. W ogóle mogłaś taki krem (choćby małe opakowanie) kupić sobie i smarować jak młody zaczął maltretować Ci brodawki :/ Ja smarowałam już w szpitalu mimo, ze brodawki nie były poranione, tak na wszelki wypadek i ominęły mnie wszelkie przykre dolegliwości.

Karmię raz jedną piersią a przy następnym karmieniu następną - na zmianę. Czasem Staś musi dopić z drugiej ale sporadycznie. Mój maluszek też zasypia podczas karmienia. Musisz wypróbować na swoim ale po 15 minutach ssania pierś masz praktycznie opróżnioną. Mój wówczas zasypia to biorę go na odbeknięcie i potem jeszcze przystawiam aby dopił do reszty. Przeważnie zasypia (szczególnie w nocy) a w dzień to różnie.
Nie jestem znawcą ale jak robią Ci się guzki to musisz je rozmasować dłonią żeby nie doszło do zapalenia :/ I chyba możesz też ściągnąć laktatorem nadmiar pokarmu z piersi z guzkami. Natala mogłaby się wypowiedzieć, ona się na tym zna.

I chroń piersi przed przewianiem i zimnem szczególnie teraz jak jest taka zmienna pogoda, raz ciepło a raz zimno!

Byłam dziś u gina na wizycie po połogowej Wszystko super zagojone, macica obkurczona na maxa - aż się zdziwił.
Potem poszłam do lumpeksu i obkupiłam Staśka w masę ubranek. Jakie fajne ciuszki po kilka złociszy Jestem tak zadowolona I dla siebie wyrwałam bluzkę koszulową
Po pierwsze gratuluje wizyty
I zakupow
A zarazem zazdraszczam

Wlasnie skoczylam do apteki zanim przeczytalam i mam maltan
Ja dopiero od wczoraj karmie piersia ale wczesniej troche dojechalam laktatorem
Moze lepiej dawac jedna a z drugiej scisagac? Bo drugi cycek nie wytrzyma ponad 6 godz bez sviagania... Eh

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Aleksander
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:05   #2493
agniecha_17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lolaaaaaaa88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny karmiace piersia mam pytanie
Moj Alek w koncu zalapal cycka
Jedna brodawka boli tak ze mam ochote wyc a to dopiero poczatek
Czy wy karmicie raz jedna piersia raz druga? Ja musze dwoma bo w drugiej ronia mi sie guzki
... A Alek zasypia juz przy pierwszej wiec musze go eybudzac
Czy jak zasypia po 10-15 min to sie nsjadl? Moze z drugiej sciagac lsktatorem?
Jestem zielona a chce by msly sie najadal i nie chce miec guzow
Poza tym po piersi spi jak zabity

Wybaczcie ze wasnie nadrobilam ale nie dajw rady na komorce
ja jeszcze nie karmie ale w książce Język niemowląt czytałam że należy kończyć jedną pierś i dopiero później zaczynać następną, gdyż naturalne mleko dzieli się na początkowe,środkowe i mleko końcowe.
wytwarzanie tego mleka zalezy od czasu karmienia.
mleko poczatkowe jest jak zupka zaspakaja pragnienie , mleko chude. środkowe zawiera duże ilości białka jets to mleko tłuste. mleko końcowe to tak jak deserek to dzięki niemu dziecko najszybciej przybiera na wadze.
agniecha_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:09   #2494
Fikusek82
Wtajemniczenie

Już miałam skurcze już myślałam że już a tu wszystko się uspokoiło, cholerne przepowiadacze i fałszywe alarmy. :banghead:

20.10.2013 - Daria

2014 - 55
2015 - 48
Fikusek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:09   #2495
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Dziewczyny trzymam kciuki za wasze rozwiazania
Tym bardziej zewiem jaka to niecierpliwosc
Choc ja bym wolala jescze sie opoznic byleby urodzix normalnie i ni miec problemow z rana..

Tylko jak patrze na Alka to mi pEchodzi mimo wszystko.
Ocean milosci mnie zalal

Aleksander
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:15   #2496
Madziuchna27
Zakorzenienie

Dziewczyny!
To oficjalne: mam ten ☠☠☠... kryzys laktacyjny! Dziecko mi się nie najada, a wydawało mi się, że cycki pełne. W ciągu 2,5 h zjadł dwa razy po ok. 20 minut, przewinięty, ululany przy suszarce, 10 minut śpi i płacz. I tak ze trzy razy. Nie wytrzymałam i mimo późnej pory zadzwoniłam do mojej położnej - doradczyni laktacyjnej. Poleciła podać mm, co ze łzami w oczach robiłam. Kazała iść spać, zrelaksować się, a od jutra przystawiać młodego jak najczęściej, szybciej niż on tylko pomyśli o jedzeniu - przechytrzać go. To pomoże zwiększyć ilość mleka. Mam tak robić przez dwa dni i do niej zadzwonić.
Ogólnie położna powiedziała, że jestem trochę winna temu, bo zaczęłam się stresować karmieniem itd.
Rozmawiałam z mamą i mama uświadomiła mi, że jem jakieś g... , rzadko coś konkretnego, prawie nie piję wody i skąd ma być mleko?!

Biorę się za siebie! I walczę, walczę o KP

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:15   #2497
gorgulek
Zakorzenienie

Matall mojemu Małżowi dali w US zaświadczenie o moich dochodach bo rozliczamy się wspólnie. Załatwił to w ciągu 5 min

Jo_asiek trzymam co tam nowego?

Tassia Ty Maćka zawijasz w rożek i przykrywasz kocykiem? a jak go zimą będziesz przykrywała?

Lola ja na jedno karmienie daję jedną pierś. Uregulowało się tak, że jak jedna pełna to druga dopiero się napełnia. Na początku też miałam dwie pełne i twarde, więc dawałam jedną a drugą tak na "dobicie" i później zaczynałam od tej co skończyłam. Jak jedną będziesz dawała a z drugiej ściągała to zawsze obie będą pełne.

Ja dużo miłości i szczęścia udanego dnia!
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:18   #2498
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Po pierwsze gratuluje wizyty
I zakupow
A zarazem zazdraszczam

Wlasnie skoczylam do apteki zanim przeczytalam i mam maltan
Ja dopiero od wczoraj karmie piersia ale wczesniej troche dojechalam laktatorem
Moze lepiej dawac jedna a z drugiej scisagac? Bo drugi cycek nie wytrzyma ponad 6 godz bez sviagania... Eh

To z drugiego ściągnij trochę tak żeby poczuć ulgę Staraj się opróżnić jedną pierś do końca. Wydaje mi się też że jak malec będzie troszkę starszy to będzie mniej więcej siły żeby efektowniej ssać i lepiej będzie oprożniał piersi. Naprawdę widać różnicę w ssaniu u dziecka 2-3 tygodniowego a 1.5 miesiecznego. Poza tym Twój musi nabrać wprawy - toż to męczące to ssanie, musi się napracować

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
To oficjalne: mam ten ☠☠☠... kryzys laktacyjny! Dziecko mi się nie najada, a wydawało mi się, że cycki pełne. W ciągu 2,5 h zjadł dwa razy po ok. 20 minut, przewinięty, ululany przy suszarce, 10 minut śpi i płacz. I tak ze trzy razy. Nie wytrzymałam i mimo późnej pory zadzwoniłam do mojej położnej - doradczyni laktacyjnej. Poleciła podać mm, co ze łzami w oczach robiłam. Kazała iść spać, zrelaksować się, a od jutra przystawiać młodego jak najczęściej, szybciej niż on tylko pomyśli o jedzeniu - przechytrzać go. To pomoże zwiększyć ilość mleka. Mam tak robić przez dwa dni i do niej zadzwonić.
Ogólnie położna powiedziała, że jestem trochę winna temu, bo zaczęłam się stresować karmieniem itd.
Rozmawiałam z mamą i mama uświadomiła mi, że jem jakieś g... , rzadko coś konkretnego, prawie nie piję wody i skąd ma być mleko?!

Walcz walcz bo kryzys trwa tylko kilka dni. I jedz konkrety. Nie odmawiaj sobie jeśli dziecko nie ma alergii.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:19   #2499
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Witam się wieczorową porą
Ssak śpi, a ja mam chwilę dla siebie
Mam pytanie do mamuś, które karmią piersią - ile schudłyście po samym porodzie? Oraz ile zleciało Wam do tej pory? Nie mam wagi u teściów, a jestem ciekawa ile ważę... Dopiero okaże się to w sobotę, jak wejdę na wagę u rodziców.

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:21   #2500
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
chyba zabiję tego mojego chłopa... dzwonię i pytam za ile będzie i ile mu się przedłuzy, a ten mi mówi że są dużą grupą u kolegi na działce maja ognisko i popijają piwo i że ma nadzieję że nie rodzę... a ja co... w domu i no spę łykam żeby skurcze wyciszyć... gnojek piep@#%& ja mu dam piwo i ognisko, odechce mu się wszystkiego...

i jeszcze mi niedobrze
No to rzeczywiście gość

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
haha dziecko wyrasta ci z rozka

ja rozek przykrywam.kocykiem i kocyk z kazdej strony wkladam pod rozek
moze to pomoze?
Nie tyle wyrasta, co rozkopuje A nie za gorąco pod tym kocykiem? Ja tylko te nóżki w razie zakrywam.

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Moje dziecko na szczescie zaczeło sie ruszać, ale już byłam gotowa jechac wieczorem na IP.

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
nam połozna poleciała sprawdzony Emolium krem na tradzik ale narazie nie znalazłam go w 2 aptekach, jutro musze poszukac jeszcze
dobrze ze to tradzik a nie uczulenie na cos, wiec moge wrocic spokojnie do pomidora i dalej jesc platki z mlekiem takze wszystko co jadlam narazie Oli nie przeszkadzało
Spróbuj kremem np. Oilatum - na pewno masz jakieś próbki. U nas pomogło.

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
ja dzis zaliczylam wizyte w usc by zarejestrowac natalje. W czasie sizyty kinia zdazyla umyc lalke w dystrybutorze wody potem do pracy zlozyc wniosek o macierzynski roczny. O 13 zostawilismy spiace dzieci znajomym i ooszlam z mezrm podpisac kredyt na kupno domu - zostal tylko notariusx i jeszcze jedna wizyta w banku by uruchomic kredyt a teraz czekam az maz wroci z synem z przedszkola
Super!
Co za emocje!

Cytat:
Napisane przez dirtymagic85 Pokaż wiadomość
siemanio wpadłam się pochwalić, że moja Lilka jakieś 10minut conajmniej non stop się cieszyła, śmiała nawet na głos kilka razy, gruchała i majtała nóżkami do mnie i do mojej mamuśki ale radocha, mówię wam od kilku dni jest coraz bardziej aktywna
Zazdroszczę

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
Nena - trzymam kciuki

Ja melduję się ze szpitala. Zatrzymali mnie na obserwacji. KTG wyszło teraz dobrze, ale mały nadal mało się ruszał. Gin stwierdził, że trzeba trochę mnie poobserwować.Jakieś skurcze podobno się pisały, ale ja nic a nic nie czułam. Od 2 godzin boli mnie tylko jak przy @ i nie przestaje. Nic poza tym.. Co dziwne dla mnie, nie leżę na patologii a na porodówce na sali przedporodowej... W sumie to nie wiem co dalej. Póki co śmigam sobie w piżamce i czekam... Położna się śmiała, że nie wie co ze mną zrobić, ale skoro ordynator mnie tu skierował to tak ma być

za rozwój akcji

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
my juz po szczepieniu. Bralidmy refundowane tyle ze zamiast euwaxa wzielam engerix a ze nie mialy to za tydzien idziemy na zoltaczke i pneumokoki. Blanka dostała strzala z ospy. Obie plakaly ale kritko.
Rota nie szczepue bo jest cale mnoooostwo szczepow a szczepionka chroni przed kilkoma wiec dls mnie nie ma sensu.

My do skupisk ludzi lazimy ale ja nie mam wyjscia bo i inaczej musiałabym amelke sama zostawiać; )

Co do pogrubionego to pamiętam, że podobnie pisałaś o meningo, czyż nie?

Stary 2013-10-08, 21:22   #2501
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Matall mojemu Małżowi dali w US zaświadczenie o moich dochodach bo rozliczamy się wspólnie. Załatwił to w ciągu 5 min
wszędzie inaczej
Stary 2013-10-08, 21:23   #2502
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiamaskota Pokaż wiadomość
Mam pytanie do mamuś, które karmią piersią - ile schudłyście po samym porodzie? Oraz ile zleciało Wam do tej pory? Nie mam wagi u teściów, a jestem ciekawa ile ważę... Dopiero okaże się to w sobotę, jak wejdę na wagę u rodziców.
U mnie całe g..., bo jem ciastka. Jutro miną cztery tygodnie od porodu, a mi ubyło tylko 8,5 kg z 17

Stary 2013-10-08, 21:25   #2503
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie całe g..., bo jem ciastka. Jutro miną cztery tygodnie od porodu, a mi ubyło tylko 8,5 kg z 17
No właśnie mi się przybrało w czasie 20...
Dlatego pytam jak to wygląda...

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:28   #2504
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
też tak mam, ale widzisz u Ciebie to pewnie kryzys a u nas od początku samego tak jest ale mimo to mu cyca daję niech łyka witaminy
Kaśka, a Ty dajesz Mikiemu też mm?

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
No właśnie mi się przybrało w czasie 20...
Dlatego pytam jak to wygląda...
Powiem Ci, że dziewczyny chudną pięknie Zwłaszcza te po SN, ale i po CC też. Ba! Chwalą się, że nawet ważą mniej niż przed ciążą. Także myślę, że jak karmisz to zleci błyskiem.

Stary 2013-10-08, 21:28   #2505
angelikada
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeju, wy na mnie nie czekacie w ogóle
Zostanę sama z brzuchem

Misia z tą kupą to weź mi nie rób nadziei bo ja to też tak mam. Myślałam że może od herby z liści malin- bo miałam kilka dni, że wydawało mi się że czyści a później cicho Z tego co czytam to ty też w tym klopie ciągle
ja dzisiaj też coś latam do wc...
angelikada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:30   #2506
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Mi ubyło 11/11,5kg. Praktycznie mam wagę sprzed ciąży, ale chciałabym z 4kg stracić. Od listopada zacznę już coś ćwiczyć
Stary 2013-10-08, 21:30   #2507
passion80
Zakorzenienie

Agusia, ja już nei karmię piersią, ale jak karmiłam zleciało mi z 10 kg,po 3 tygodniach wchodziłam w swoje jeansy z przed ciąży
Stary 2013-10-08, 21:31   #2508
Madziuchna27
Zakorzenienie

Julek wypił 70 ml mm () i śpi jak aniołek

Co do sławetnego Karmi, słowa mojej położnej - doradczyni laktacyjnej z tytułem dr n. med.: nie ma wpływu na produkcję mleka!

Stary 2013-10-08, 21:35   #2509
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:

Co do pogrubionego to pamiętam, że podobnie pisałaś o meningo, czyż nie?
tak, meningo od 2 miesiaca zycia sa tylko na jeden szczep typu C, a i tak za wiekszosc chorob meningokokowych odpowiedzialny jest szczep B na ktorego nie ma szczepionki wiec generalnie gdyby nie to ze mloda ma wade serca i kardiolog zalecil szczepienie na pneumo i meningo, to bym sama z siebie na meningokoki nie szczepila. do tego u nas Blanka jest przedszkolna to tez inaczej, wieksze ryzyko jakiegos syfu.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:40   #2510
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość

Encia robi 5-6 dziennie
Emilka średnio około 10 na dobę

Dziś była pierwsza kąpiel. Emilka była trochę zdziwiona tym co się dzieje i oczywiście po wyjęciu z wody płacz
Jutro przychodzi do nas położna. Jak wygląda taka wizyta? Czy ona chodzi po całym mieszkaniu, czy wchodzi tylko do pokoju dziecka?
Stary 2013-10-08, 21:51   #2511
passion80
Zakorzenienie

u nas papierkowe sprawy, oglądanie dziecka, jeśli sie rozglądała to nie ostentacyjnie
ale z tego co słyszę różnie to bywa, zależy od człowieka
Stary 2013-10-08, 21:54   #2512
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość

Dziś była pierwsza kąpiel. Emilka była trochę zdziwiona tym co się dzieje i oczywiście po wyjęciu z wody płacz
Jutro przychodzi do nas położna. Jak wygląda taka wizyta? Czy ona chodzi po całym mieszkaniu, czy wchodzi tylko do pokoju dziecka?
Moja nie chodziła po mieszkaniu, tylko tam gdzie byłam akurat z dzieckiem.
Stary 2013-10-08, 21:54   #2513
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
my spałyśmy dziś do 12 jakoś od 2;30
my do 9:30

Cytat:
Encia robi 5-6 dziennie
mój jedną ale za to sika jak szalony
Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
zaświadczeie od lekarza, z us o wysokości dochodów Twoje i męża, z pracy o wyskości odprowadzanych składek zdrowotnych no i ich papierek trzeba wypełnić
mój ma jeszcze hektar ziemi i z gminy coś chcą dodatkowo
kurde! powinno się dawać tylko akt urodzenia i zaświadczenie o dochodach i nara

Cytat:
Dziewczyny!

ale ja chyba też za mało piję
Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Tassia Ty Maćka zawijasz w rożek i przykrywasz kocykiem? a jak go zimą będziesz przykrywała?
mój śpi tylko pod kocykiem też się zdziwiłam, że Tasia tak małego okrywa grubo

Cytat:
Kaśka, a Ty dajesz Mikiemu też mm?

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:54   #2514
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
Ja straciłam już nadzieję co kilka dni tak mam i nic z tego nie ma

Idę sobie poleżę moje nogi potwora zmaleją

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:58   #2515
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
kurde! powinno się dawać tylko akt urodzenia i zaświadczenie o dochodach i nara
...
mój śpi tylko pod kocykiem też się zdziwiłam, że Tasia tak małego okrywa grubo
U nas na szczęście aż tak dużo nie wymagają. My już złożyliśmy

Ja też tylko kocykiem przykrywam.
Stary 2013-10-08, 22:19   #2516
kahunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rusałka_1 Pokaż wiadomość

kahunia widzę Cie na dole
co tam u Ciebie? dawno się nie odzywałaś
Hej

A ja tak podczytuje z doskoku cos porobie i w przerwach wizaz, wiec generalnie wiekszosc dnia jestem na dole

A jakos na pisanie nie mam weny... Nic sie nie zmienia u nas, termin za tydzien, a w zasadzie nic sie nie dzieje. Dzisiaj chyba ze dwa razu brzuch mi stwardnial i tyle...

Jutro mam KTG i mam sie zobaczyc z moja gin, nie wiem, moze jakims cudem cos tam wyjdzie...

Co do KP to z doswiadczenia sie nie wypowiem, ale dzisiaj na SR rozmawialysmy z polozna o tym kiedy dziecko sie najada. Wiec tak:
1. Jak je, to rusza mu sie dolna szczeka i slychac przelykanie
2. Jak nie ma pkt. 1 to przysypia, albo traktuje piers jak smoczek = zmasakruje brodawki
3. Jak przysypia to wyciagac mu sutek z buzi, zazwyczaj jak jest nienajedzone to sie budzi i nie daje sobie zabrac
4. Liczyc i zapisywac sobie czas tego efektywnego jedzenia, bo moze wisiec na cycu godzine, z czego poje 5 min
5. W nocy nie budzic specjalnie na karmienie, a jak przespi cala noc to maz niech do kosciola na tace zaniesie w podziekowaniu

Chyba tyle z teorii, zobaczymy co nam w praktyce wyjdzie. Aha.. i mowila jeszcze ze jak jest problem z karmieniem piersia to reagowac i prosic o pomoc jak najszybciej, a nie czekac dwa tygodnie.

W ogole moj malzonek tak sobie wkrecil ze mala sie w piatek urodzi, ze sie chyba poplacze jak wtedy nie wyjdzie. I codziennie mi wmawia ze mi sie brzuch obnizyl... co niestety prawda nie jest

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 22:22   #2517
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Mi 8 kg przy wyjściu ze szpitala, a łącznie 13 kg
Pozostałe 9 kg do wagi sprzed ciąży i 3 kg do wagi, jaką chcę będę musiała wywalczyć

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość

Tylko tam, gdzie dziecko. Jej nie interesuje mieszkanie, a czy dziecko zdrowe i czy mama dobrze sie czuje po porodzie.

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 22:23   #2518
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
Cytat:
Ja straciłam już nadzieję co kilka dni tak mam i nic z tego nie ma

Idę sobie poleżę moje nogi potwora zmaleją
Ja też ciągle latam. Ale mam wrażenie, że to od herbatki z liści malin. Niby ten tydzień mam przerwe w jej piciu ale w końcu to siedzi w organiźmie troche. Tak czy siak w moim przypadku nic to nie znaczy, a latam co chwila już od tygodnia. Przynajmniej lekko się czuje

Wróciłam ze spaceru. 56 minut - 4.35 km. Musze przyznać, że pod koniec już w krzyżu trochę mnie łupało. Ale fajnie było I po drodze na ogródkach rosły pomarańcze i cytryny i nawet mnie kusiło żeby zajumać ze dwie, ale bałam się że ktoś wyskoczy i mi łomot stłucze

Kurcze dziewczyny, czytam Was mamy karmiące itd i już tak mi się chce przytulić dziecia Ale nie wtrącam się do dyskusji bo to dla mnie jeszcze czarna magia. No i wiedzcie, że cały czas o Was myśle
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 22:44   #2519
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Powiem Wam, że z tym becikowym to jest, kurna chata, śmiech na sali. Gadałam na temat papierów do przyniesienia z 4 babami i każda gadała co innego Dzisiaj zrobiłam tam znowu szpulę (z małym u boku) z całą pełną teczką i okazuje się, że dzisiejsza baba dopatrzyła się jeszcze jakichś braków. Pokazałam jej kartkę, na której ręcznie pisała mi jej koleżanka o tym, czego jeszcze brakuje i co nie za bardzo ma się do tego, czego chce ode mnie ona
No już kuźwa pomijam, że dziś się okazało, że ściągnięty z ich strony internetowej druk od ginekologa jest rzekomo nieaktualny A ja jak pizgnięta latałam kupę czasu żeby upolować moich 2 ginekologów (z których jeden nie ma już kontraktu na NFZ i w moim mieście przyjmuje raz na 2 tygodnie) żeby mi to podpisali te świstki. No i na tych kartkach są wszystkie potrzebne dane, różni się to rozmiarem czcionki i układem strony. Ale nie - mam teraz popitalać znowu, bo na stronie internetowej mają coś nieaktualnego?

Mam też przynieść zaświadczenie z ZUSu, że jestem na urlopie macierzyńskim. Mój pracodawca jest w mieście oddalonym o 500km, z tamtejszego ZUSu mam też zdobyć ten świstek. Dzwonię z prośbą o podesłanie a kobieta do mnie, że ona tego nie wystawi, bo sprawa jest w toku. No zarąbiście! Po drodze okazało się, że oni sobie życzą oryginał aktu urodzenia a nie kopię od USC za poświadczeniem zgodności z oryginałem - choć w ZUSie w moim mieście naczelniczka od zasiłków oraz jeszcze jedna inna kobieta powiedziały, że kopia jest jak najbardziej ok.
Ja czekam na kasiorę, a okazuje się, że oni jeszcze mają czas i farmazonią mi coś o 30 dniach

Ogólnie przykłady można mnożyć, z tym macierzyńskim i becikowym idzie mi pod górę jak diabli

No toć oszaleć można!

dzisiaj tż był się dowiedzieć co trzeba i jestem zszokowana ilością :/ nie wiem np. po co zaświadczenie od pracodawcy za następny miesiąc od podjęcia pracy hmm nie słyszałam nigdy o tym.

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
chyba zabiję tego mojego chłopa... dzwonię i pytam za ile będzie i ile mu się przedłuzy, a ten mi mówi że są dużą grupą u kolegi na działce maja ognisko i popijają piwo i że ma nadzieję że nie rodzę... a ja co... w domu i no spę łykam żeby skurcze wyciszyć... gnojek piep@#%& ja mu dam piwo i ognisko, odechce mu się wszystkiego...

i jeszcze mi niedobrze
o rany, oni w ogóle nie myślą Ci nasi tżci....

Cytat:
Napisane przez dirtymagic85 Pokaż wiadomość
siemanio wpadłam się pochwalić, że moja Lilka jakieś 10minut conajmniej non stop się cieszyła, śmiała nawet na głos kilka razy, gruchała i majtała nóżkami do mnie i do mojej mamuśki ale radocha, mówię wam od kilku dni jest coraz bardziej aktywna

wooooow

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
Ja melduję się ze szpitala. Zatrzymali mnie na obserwacji. KTG wyszło teraz dobrze, ale mały nadal mało się ruszał. Gin stwierdził, że trzeba trochę mnie poobserwować.Jakieś skurcze podobno się pisały, ale ja nic a nic nie czułam. Od 2 godzin boli mnie tylko jak przy @ i nie przestaje. Nic poza tym.. Co dziwne dla mnie, nie leżę na patologii a na porodówce na sali przedporodowej... W sumie to nie wiem co dalej. Póki co śmigam sobie w piżamce i czekam... Położna się śmiała, że nie wie co ze mną zrobić, ale skoro ordynator mnie tu skierował to tak ma być

to kciuki mocne za Was

Cytat:
Napisane przez rusałka_1 Pokaż wiadomość
nie wyzdrowiał udało mi się go na jutro umówić do lekarza.

mam nadzieję że to zapowiedź pozytywnych zmian u Was
a to już też dobry krok u Was

Cytat:
Napisane przez niebede Pokaż wiadomość
Przejrzałam cały internet z nudów i stwierdziłam, że idę robić kolację. Wstąpiłam na siku, a tam na wkładce trochę śluzu troszkę podbarwionego krwią. Na serio ociupinkę podbarwiony, ale cieszę się jak debil haha Dzidziuś is coming!
no to coś się dzieje !

Cytat:
a u nas od początku samego tak jest ale mimo to mu cyca daję niech łyka witaminy
ja też przystawiam ile wlezie, ale jednak mało mam pokarmu

Cytat:
Dziewczyny karmiace piersia mam pytanie
Moj Alek w koncu zalapal cycka
Jedna brodawka boli tak ze mam ochote wyc a to dopiero poczatek
Czy wy karmicie raz jedna piersia raz druga? Ja musze dwoma bo w drugiej ronia mi sie guzki
... A Alek zasypia juz przy pierwszej wiec musze go eybudzac
Czy jak zasypia po 10-15 min to sie nsjadl? Moze z drugiej sciagac lsktatorem?
Jestem zielona a chce by msly sie najadal i nie chce miec guzow
Poza tym po piersi spi jak zabity

Wybaczcie ze wasnie nadrobilam ale nie dajw rady na komorce
wydaje mi się że jak dobrze śpi po tych karmieniach to się najada

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Nie bardzo mam kiedy pisac. Tylko czytam glownie. TZ wczoraj wrocil do pracy, wiec wszystko na mojej glowie - przynajmniej dopoki nie wroci do domu no i wciagnal mnie Jezyk niemowlat, wiec jak mam chwile, to go czytam. Tam tez jest o diecie przy kp-zgodne z tym, co w szpitalu mowil doradca. Mozna jesc normalnie, np.kapusta spowoduje wzdecia u mamy, nie u dziecka. Jedynie bialko roznego pochodzenia moze uczulac.

też zakupiłam wczoraj Język niemowląt i pierwsze 35stron przeczytałam dzisiaj jak siedziałam z Olą na polku i strasznie mi się podoba i wciąga

Cytat:
Encia robi 5-6 dziennie
no moja też robiła przez pierwsze 3 i pół tygodnia prawie co każde karmienie i nagle stop nie wiedzieć czemu ;p i teraz co 3 dni wieeeelka kupa
Stary 2013-10-08, 22:53   #2520
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny!

eh to może u nas jest to samo ale to już długo trwa... nie parę dni a pewnie z 11 :/

Cytat:
Spróbuj kremem np. Oilatum - na pewno masz jakieś próbki. U nas pomogło.
o widzisz nie pomyślałam o tym, muszę przejrzeć te próbki które mam

Cytat:
Julek wypił 70 ml mm () i śpi jak aniołek

Co do sławetnego Karmi, słowa mojej położnej - doradczyni laktacyjnej z tytułem dr n. med.: nie ma wpływu na produkcję mleka!
moja wypiła 125ml i śpi... czyli po prostu wieczorami miałam dziecko głodne a nie z bolącym brzuchem bo płakała i płakała przy piersi się denerwowała wkurzała okropnie i dopiero jak o tej północy czy 1 podawałam MM to spała 5 czy nawet 6 godz :/ ehhhhh!

a ja właśnie wypiłam karmi mam nadzieję że jednak będzie miało wpływ i będzie tego mleka więcej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości