|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosiła nazwę: | |||
| W brzuchu pupę swą wypina- chce na świat juz przyjść dziecina! |
|
3 | 4,92% |
| Rodzić juz nadchodzi czas - przerażenie jest wśród nas! |
|
1 | 1,64% |
| Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! |
|
55 | 90,16% |
| Bolą plecy, boli zad - ile trwać ma ciąża ta? |
|
0 | 0% |
| Dzieci w brzuchu, dzieci w wózkach - poczekalni to końcówka! |
|
2 | 3,28% |
| listopadowo grudniowe mamusie |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Brzuch- jak beczka, nogi-kłody... Której dziś odejdą wody? Mamy XI-XII 2013r. c
Strasznie współczuje Rybie, jej, to na serio nie jest w porządku ze strony personelu...obawiam się, że ja się pewnie nie odezwę ale jak mój Mąż się by wziął to ręka, noga, mózg na ścianie...bo zaczynam bardzo mocno dostrzegać Jego opiekuńcze, wręcz zaborcze zapędy by mnie i Małą chronić.
W sobotę mieliśmy taką małą, bardzo nieprzyjemną przygodę, gdzie na bazarku właśnie, jakaś Pani na wózku inwalidzkim tak pędziła przez stragan i tylko krzyczała: "Z drogi śledzie", ja na szczęście się zachwiałam ale na czas odskoczyłam ale, moja Teściowa została przez tę Babę potrącona i mój Mąż najpierw sprawdził co ze mną później z Mamą i jak pobiegł za kobietą i wydarł się na nią, to ja skamieniałam, ruch i gwar na targu zamarł....a mój mąż w najlepsze darł się nad kobietą. A jak wrócił do nas, to dopytywał się czy na pewno nic mi się nie stało, bo On ją jeszcze może potrząść, żeby nauczyć rozumu....więc wolę nie myśleć co On kobiecie by zrobił, gdyby ta mnie potrąciła, lub przewróciła. Jak chodzimy na spacery to tak chodzi napięty jak mijają nas rowerzyści, albo jakaś grupa ludzi...gotowy startować w każdej chwili, gdyby tylko mi włos z głowy spadł. |
|
|
|
#1682 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuch- jak beczka, nogi-kłody... Której dziś odejdą wody? Mamy XI-XII 2013r. c
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I już niech sobie stoi ![]() Kabriela wyprawka gotowa ![]() Issia Chciałam kupić te tetry żeby zostawić w szpitalu ale nie ma ich u mnie w Biedronce.Dzisiaj w mieście popatrzę jeszcze. |
|
|
|
|
#1684 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tamte to takie sitko po praniu, a te drugie takie sztywniejsze,zbite. |
|
|
|
|
#1686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() TŻ już kiedyś powiedział ze jeżeli mnie ktoś skrzywdzi to nie podarowałby temu komuś i powiedział ze by tego kogoś zabił, więc Kabriela wiem o czym piszesz...
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#1687 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do pieluch... człowiek uczy się na błędach, na następny raz będę wiedziała jakie kupować a cóż.. te musze i tak wykorzystać :P
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#1689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Idioci! |
|
|
|
|
#1690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ryba nie może się dać bo ten szpital to jest miejsce gdzie pracują na prawdę paskudne położne... mój lekarz mi mówi że jakby się coś działo to nie mam jechać absolutnie do tego szpitala bo są za ważni żeby mi zrobić badania i mam jechać na Godule... eh nie wiem ja tam w ostateczności nie chcę wylądować.. |
|
|
|
|
#1691 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za zwiększanie się ilości pokarmu. Kciuki za wizytę położnej.Malutka słodka. Witam się środowo. Moja nocka też była ciężka. Cały czas się budziłam, nie mogłam zasnąć. A ja muszę pochwalić ZUS bo w DOSTAŁAM KASĘ!!!!! Rybko . Głupie babsztyle.
|
|
#1692 |
|
Zakorzenienie
|
Moje starsze dziecko znowu wypilo moje mleko
.W szpitalu daja mi sterylne butelki i z laktatora przelewam. Za każdym razem zostaje ok 50ml ktore w tej butli sie nie mieści wiec Alisa bierze butle od laktatora i popija .I wiecie ze (nie wiem na ile to ma cos wspolnego) wyszla z przeziebienia po 3 dniach picia mojego mleka? ! Wczesniej meczyla sie 3 tygodnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1693 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra kończę szybciutko kawkę i spadam na USG.
|
|
|
|
#1694 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do imienia to wiedzieli jakie mam typy, muszą się przyzwyczaić. Zresztą Liwia nie miała imienia do niedzieli a urodziła się w czwartek. Wybieranie imienia po porodzie bez żadnego konkretnego typu( bo wzajemne nam się nie podobały) jest ciężki. Ja praktycznie wybeczałam (chyba) że musimy się na coś zdecydować, i po ciężkich w końcu mąż się zgodził. Zreszta o co ja nie płakałam po porodzie. |
|
|
|
|
#1695 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie-jak to jest z tym macierzyńskim?Do kiedy i czy mam się zdeklarować przed porodem,w formie pisemnej czy wystarczy jak powiem np.że idę na 6 miesięcy za 100%.
Może mi ktoś to wyoślić???
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#1696 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za USG ![]() ja jutro mam wizytę, ale niestety bez USG no i KTG też mam.. i jestem strasznie ciekawa czy ja jakieś skurcze mam czy ich faktycznie jeszcze nie mam no i jak te moje wyniki
||
|
|
|
#1697 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiadomo kiedy Ryba wychodzi? dzidzia- a Alisa juz malego widziala?Polepszylo sie jej zachowanie? beatka- spokojnie, za dwa tygodnie wszystko ogarniesz lineczka- u ciebie sa dwa terminy porodu?U mnie ten wedlug usg skacze ale ginka wogole nie bierze go pod uwage. Bo uwaza, ze sa skoki w rozwoju i tylko termin wedlug OM jest wazny. Wlasnie zrobilam risotto z dynia, mniam! Edytowane przez De28 Czas edycji: 2013-10-09 o 10:01 |
|
|
|
|
#1698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak lekarz tak mówi to coś musi być na rzeczy ![]() Miłego popołudnia |
|
|
|
|
#1699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja żebym nie zapomniała jutro zwolnienia wziąć od lekarza
|
|
|
|
#1700 |
|
Zadomowienie
|
Coraldy ja pytałam położnej, zgłaszasz to swojemu pracodawcy, poprzez zostawienie mu zaświadczenia, czy wniosku, w internecie podobno można znaleźć.
Pracodawcę trzeba poinformować na dwa tygodnie przed planowanym porodem, na jaki macierzyński się wybierasz. Ja na wszelki wypadek, zostawię wniosek i w pracy i wyślę do księgowej...bo przezorny zawsze ubezpieczony. ![]() Sanrioo podobno fajny taki na łóżeczko, później pewnie i tak przełożę na biurko bo tam będzie cała baza operacyjna
|
|
|
|
#1701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
witam się i ja, jakoś dziś nie mogłam spać, nad ranem jak Tż wychodził do pracy to się obudziłam i już tak zostałam
|
|
|
|
|
#1702 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U mnie łóżeczko stoi już od miesiąca i to w sypialni. I już dola szuflada cała zawalona. Co do oliwki Johnson to rzeczywiście coś z nią nie tak, bo mój przyszły chrześniak dostał potwornego uczulenia od niej. Skóra podobno wyglądała jak poparzona. Nie zamierzam tego używać.
|
|
#1703 |
|
Wtajemniczenie
|
A macie może linka do takiego wniosku???
I dzięki za odpowiedź
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#1704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż jak byma na porodówce ją oglądac to położna która akurat miała dyżur na porodówce powiedziała że jeżeli rodząca jest miła to i one sa miłe a jeżeli pacjentka jest nie miła to one tak samo ![]() z tego co pamiętam to któraś pisała [chyba maomami ] że prawdopodobnie w piątek, ale czy dobrze pamiętam to nie wiem ![]() tak, mam dwa, jeden wyznaczony z tego kółeczka na podstawie OM, widzisz a mi lekarka powiedziała że dla niej bardziej się liczy ten z USG, chociaż jak sprawdzała z poszczególnych USG to tewrmin też mi tak skakał że najpierw był na 5 listopada, potem na 6 potem na 8 potem jeszcze na 4 a teraz z ostatniego na 7 ![]() i w takim wypadku jak się przeterminuję nie wiem kiedy mam się zgłosić do szpitala, bo położna w szpitalu mówiła że wg niej to powinnam przyjechać tydzień po tym terminie z OM, ale jutro muszę zapytać ginki co ona na to
|
|
|
|
#1705 |
|
Zadomowienie
|
a na dole tej strony masz przykładowy wzór wniosku.
https://mamotoja.pl/rodzice_prawo_dl...kul,13221.html |
|
|
|
#1706 |
|
Zakorzenienie
|
Cora na decyzje masz 2 tygodnie ale PO porodzie. Trzeba wypelnic wniosek o macierzynski w ktorym wybierasz czy będziesz szla na urlop rodzicielski. I jeszcze oswiadczenie odnosnie zrodla skladek i oswiadczenie męża/partnera czy będzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
To wszystko dostalam od pracodawcy i do niego nioslam. We wniosku zaznaczalam tez jaka opcje finansowa wybieram. Gdybyś zdecydowała sie przerwac urlop rodzicielski to informujesz pracodawce na 2 tygodnie przed powrotem do pracy. Możesz tez nie informowac od razu o rodzicielskim tylko na minimum 2 tygodnie przed jego rozpoczeciem złożyć wniosek. Tak było u mnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1707 |
|
Rozeznanie
|
A z tym urlopem to nie jest tak, że masz czas dwa tygodnie po porodzie. Przecież do tego masz złożyć akt urodzenia dziecka. A poza ty skąd możesz wiedzieć, że na pewno za dwa tygodnie urodzisz? A co mają zrobić dziewczyny, które urodziły przed czasem? Wtedy nie mają szansy na urlop macierzyński roczny od samego początku?
|
#1708 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Musisz napisać pismo. Najpóźniej 14 dni po porodzie musisz złozyć u pracodawcy, ale możesz wcześniej, nawet teraz. Info z rodzina.gov.pl
|
|
#1709 |
|
Rozeznanie
|
babku ja bym to po prostu przepakowała do jednej, większej torby ( o ile masz taką możliwość )
ewentualnie zredukowała liczbę ręczników i masz na prawdę śliczny "kawałek mieszkanka" !! lineczka, ja planuje od przyszłego roku ciągnąć dwa kierunki na raz to dopiero porywanie się z motyką na księżyc ![]() Anoula, za miesiąc!! Kabriela, użycz trochę swojego talentu i bryka super, wyprawka tak samo!! ![]() Beatka, Liwia jest prześliczna!! A MY WITAMY SIĘ W ROZPOCZĘTYM 38 TYGODNIU Idę pakować torbę do terminu zostało 20 dni ![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- A jeszcze co do kosmetyków dla maluszka - ja wybieram Hipp, przede wszystkim ze względu na skład Myślę, że póki co wystarczy oliwka i płyn do kąpieli, a jak zaczniemy wychodzić z domku to krem na niepogodę
|
#1710 |
|
Zakorzenienie
|
Ktosiula no ja jej nie zmuszam wiec chyba smakuje
.Siara juz sie skończyła, teraz jest pelnowartosciowe mleko to pewnie i smak inny. Ale ja pytam czy chce. Jak chce to dostaje ![]() De zachowuje sie troche inaczej choć ma znacznie gorsze i znacznie lepsze dni. Dzis z bólem serca tylko tata jedzie do Witka a my robimy sobie babski Dzień. Wieczorem tylko mleko zawieziemy. Zal mi każdej chwili gdy nie jestem z Malutkim ale Alisa tez jest bardzo wazna. Moja Pyza. Nie widziała. On do wypisu będzie lezal na intensywnej a tam wchodzą wylacznie rodzice. Cora no tak, zapomnialam ze maluch musi być zarejestrowany. Musisz jeszcze dostarczyc zasw ze szpitala i akt urodzenia. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:23.

Na pewno nie kupię chusteczek Bambino, Pampersa i Huggies - składy są masakryczne - same parabeny i inne dziadostwa, które mogę stosować na sobie, a nie na noworodku/niemowlaku. Może zboczenie zawodowe mam i dlatego mnie to tak odstrasza 

aż się zezłościłam... poszłabym ją wesprzeć mam jakieś 10 minut do tego szpitala ale pewnie i tak mnie nie wpuszczą bo tam się tak zachowują...

za zwiększanie się ilości pokarmu. Kciuki za wizytę położnej.

za USG 

i bryka super, wyprawka tak samo!!
do terminu zostało 20 dni