Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz.2 - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 25 40,98%
Rosną nam zdrowo i kopią nas mocno maluchy co mają rodzić się WIOSNĄ - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 3 4,92%
Jesień za oknem, liście z drzew spadają, a nasze maluszki się ujawniają - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 2 3,28%
Coraz większe nasze brzuszki, a w nich kopią już maluszki - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 15 24,59%
Z kompletowaniem wyprawki urwanie głowy- czy o tym będzie nasz wątek nowy?- Mamusie III/IV 2014 cz.3 0 0%
Półmetek za nami, wiosną będziemy mamami - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 16 26,23%
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-09, 09:19   #1681
yoki73
Raczkowanie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Witajcie dziewczyny.
Na prawdę nie sposób ogarnąć wszystkiego i cytować każdą z Was.
Czytam na bieżąco i sprawy, które są poruszane dotyczą mnie całkowicie.
Cieszę się i gratuluję nowym dziewczynom
Fajnie ,że coraz więcej z nas poznaje płeć maluszków i czuje ich ruchy.

Pisałyście ostatnio o kolejkach... Mnie się przydarzyła sprawa w kolejce do laboratorium. Wchodzę , a tam 25-30 osób i już chciałam stać w tej kolejce, bo oczywiście miejsc siedzących w poczekalni nie było. Ale coś w mojej głowie mi powiedziało: "kobieto, jesteś w ciąży, skorzystaj ze swoich przywilejów".
Weszłam więc do laborantki i zapytałam,czy jeśli jestem w ciąży, to przyjmie mnie na badania poza kolejką. Uśmiechnęła się i powiedziała,że to oczywista sprawa,że mamy niedługi czas na te przywileje i zawsze powinnyśmy (my kobiety) z nich korzystać.
Nie wyobrażacie sobie oburzenia czekających, ale myśle ,że to tylko chwilowe było.
Dziewczyny, trzeba walczyć o swoje nawet w takich głupich sprawach, jak kolejka!

Kolejna sprawa - przewijak - rewelacja, kręgosłup będzie wdzięczny za ten sprzęt do końca życia

I sprawa mniej przyjemna, ale to chyba normalne... macica się rozciąga i wciąż czuje ból, takie ciśnięcie oj, nie przyjemne to, czasem nawet troszkę plamienia. Chciałabym ,żeby to się już skończyło, bo strasznie niepewnie się czuję.
Możliwe, że jest to połączone z ciągłymi zaparciami... Niestety nic na top nie można poradzić. Staram się leżeć, odpoczywać, ale i tak boli
yoki73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 09:20   #1682
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2
Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

A w którym tygodniu planujecie pójść na to USG 3/4D (te dziewczyny, które mówiły, że idą??)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 09:38   #1683
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość

Co do brzucha to ja Ci akurat zazdroszczę, choć pamiętam że w pierwszej również nie mogłam się go doczekać. Ale jak przytyłam 23kg to dziękuję bardzo, było mi bardzo ciężko... Niestety teraz będzie podobnie chyba, jeżeli natychmiast nie wezmę się za swoją dietę Jestem beznadziejna, bo z jednej strony narzekam że szybko tyję a z drugiej obżeram się jak głodomór

A teraz o wizycie mojej Bejbik ma 7 cm i jest niesforny, ponieważ nie chciał się ułożyć do foto. Kombinowaliśmy z ginkiem jak tu zrobić badanie dopochwowe, ale nie dało rady, nic się nie dało zmierzyć ani zrobić zdjęcia sensownego. Zrobił przez brzuch, ale żadnego ładnego foto nie dostałam, takie byle jakie gdzie słabo widać. No i podejrzeć płci również się nie dało. Ale to nieważne, najważniejsze że dziecko zdrowe, wszystkie parametry w normie Bardzo się cieszę
Ja też ciągle jestem głodna Jadłam właśnie śniadanie i z chęcią zjadlabym jeszcze jedną taką porcję Muszę się wstrzymać
W dodatku w nieograniczonych ilościach mogę jeść czekoladę i bitą śmietanę

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Wyobraź sobie, że nie
raczej, że startujemy z tej samej wagi, mamy te same tygodnie ciąży a przytyłaś mniej
A mi się wydaje, że właśnie bardzo dużo przybrałam Wg kalkulatora powinnam mniej. Przecież największe przybieranie wagi dopiero przed nami, bo dzieć będzie teraz rósł jak szalony

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
bardzo słusznie
na recepcie było 50% ale recepta była na rovamycine 3 mln, a on wziął podwójne dawki 1,5 mln płacąc 100%, przy tym nie zadzwonił i nie zapytał, czy wziąć... a dawka 1,5 mln sama w sobie wychodzi drożej niż 3 mln na zniżkę, więc wyobraź sobie ile zapłacił za 100% a wystarczyło, żebym jutro przeszła do gina z tymi receptami, wypisałby mi nowe na 1,5 mln ze zniżką
To dziwne, bo ja też mam zawsze na recepcie rvamicine 3 mln ze zniżką i zamiast tego kupuje tą słabszą i dostaje identyczną zniżkę Za pudełko r. 1.5 mln płacę ok 12 zł, a 3 mln 14-15 zł, więc to nie jest wielka różnica, bo przecież w tej słabszej jest więcej tabletek

Od trzech dni moje dziecko rusza się jak szalone Chyba ma ADHD
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:10   #1684
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak dla pośmiania się z tego jacy ludzie są głupi...
padłam

gratuluję dziewczynek i udanych wizyt
nowe mamusie

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Też uwielbiam takie robótki, przeróbki. Mam gdzieś link do instrukcji zrobienia zabawki - karuzelki dla noworodka, jak odszukam to wkleję.
wrzuć koniecznie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Troche mnie martwi slowo prawdopodobnie Jak 3 raz to uslysze na polowkowym to zaczne wierzyc Ale Wasze kciuki musza byc silniejsze niz krakanie kolezanki
a jak tak piszecie o tych wątpliwościach co do płci to i ja się zastanawiam chociaż gin nam powiedział bez wahania i nawet zdj na potwierdzenie dostaliśmy z zaznaczonym siusiaczkiem

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
No faktycznie. Nie pomyślałam. Architektonicznie może być to problem. Jednak najbardziej zastanawia mnie stabilność. Bo tak na zdrowy rozum to wydaje się że 3 koła nie dadzą stabilności 4 kół :p Mogę dostać za free 3-kołowy ale mój Tż jest przeciwny bo boi się o stabilność. Jakby były 2 wózki na rynku to człowiek by się szybciej zdecydował A tak to oszaleć można :p

ja z mężem rozmawiałm na temat 3 kolowców i powiedział że one są równie bezpieczne jedynie przednie koło musi być trochę wysunięte do przodu, a poza tym który stolik jest bardziej stabilniejszy? Na trzech czy czterech nogach? każdy wózek w pewnych sytuacjach może się przewrócić ale przecież żadna z nas nie będzie "sadzała" dzieciaczka na boku gondoli bo wózek może fiknąć. takie moje wywody

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
witam nowe mamuśki W czerwcu i lipcu była ładna pogoda, to pewnie na łonie natury wszystkie płodziłyśmy ?
Ja w łóżku akurat

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ja też ciągle jestem głodna Jadłam właśnie śniadanie i z chęcią zjadlabym jeszcze jedną taką porcję Muszę się wstrzymać
W dodatku w nieograniczonych ilościach mogę jeść czekoladę i bitą śmietanę
Ja się ograniczam, słodycze staram się jeść rzadko, czyt. nie codziennie śniadanko, później jakiś jogurt, owoce jak mam lub powtórka ze śniadania, następnie czekam na obiad i jak mam smaka to jakąś przekąskę i to tyle
ale coś czuje że taka sielanka szybko minie bo mi się apetyt czasem wzmaga i żre bez opamiętania aż mi brzuch nie eksploduje

a ja się chciałam pochwalić że mój kochany synuś wczoraj kopał swoją mamusię w brzuszku aż 4 razy aż się boję co będzie później
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:20   #1685
baja_86
Zakorzenienie

Witam nowe mamusie

Cieszę się, że wyrównuje się nam płec dzieciaków Ja we wtorek mam połówkowe, ciekawa jestem czy mój Jaś nadal jest chłopcem.

Cytat:
Napisane przez yoki73 Pokaż wiadomość
I sprawa mniej przyjemna, ale to chyba normalne... macica się rozciąga i wciąż czuje ból, takie ciśnięcie oj, nie przyjemne to, czasem nawet troszkę plamienia. Chciałabym ,żeby to się już skończyło, bo strasznie niepewnie się czuję.
Możliwe, że jest to połączone z ciągłymi zaparciami... Niestety nic na top nie można poradzić. Staram się leżeć, odpoczywać, ale i tak boli
Konsultowałaś te plamienia z ginem? Wiadomo, że macica rośnie, ale lepiej sprawdzić przyczynę plamień.
Na zaparcia polecam dużo pić, jeść jogurt wymieszany z otrębami i nasionami lnu i dużo owoców. Mi bardzo pomogło, bo wcześniej to myslałam, że pęknę. Od czasu zmiany diety już mnie brzuch nie boli

kate filmik powala
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:25   #1686
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katemousse Pokaż wiadomość

Na cesarkę zostałam skazana 8 lat temu, kiedy to złamałam kręgosłup w odcinku lędźwiowym (na szczęście bez uszkodzenia rdzenia) i założono mi nań kilka tytanowych śrub itp. Neurolodzy twierdza zgodnie, że mój kręgosłup mógłby nie wytrzymać tych ogromnych sił podczas porodu naturalnego. Grr jak sobie poczytałam na innych forach z czym to sie wiąże to ogarnia mnie paniczny strach...

Hmm dziewczyny z łódzkiego - zatem poradźcie gdzie najlepiej udać się rodzić w Łodzi? Mieszkam tu naprawdę od niedawna i tak czytałam o CZMP i Madurowiczu i z tych dwojga typów postawiłam na Madurowicz - nie wiem czy dobrze?
Moją ciążę prowadzi również Pani doktor tam pracująca, ale opinie zarówno o jednym jak i o drugim krążą różne...

Co do wózka ja również jestem w rozterce, mój kolega (świeżo upieczony tato) przebąkiwał mi, że poleca zakup tylko spacerówki, bo z gondoli tak naprawdę mało skorzystam... I teraz już sama nie wiem czy faktycznie nie ograniczyć się do spacerówki.

Co do pampersów to wcześniej rozważałam tylko te pampers, ale może i te dada nie byłyby złe, z tym że czy one nie uczulają. Ja i mama mamy ogromne skłonności do alergii na wszystko, a więc pewnie i dzidzia może być taka wrażliwa...
Kolejne dziewczyny z Łodzi -ale fajnie.

Cytat:
Ja zastanawiam się między CZMP a Salve. Jeśli chodzi o CZMP to opinie są różne jeśli chodzi o poród. Jednak to co jest wg mnie najważniejsze to mają najlepszy sprzęt jeśli chodzi o noworodki i najwięcej specjalistów, których nie ma w innych szpitalach. Chodzi tu o przypadki gdy coś się dzieje z dzieciątkiem po porodzie. Więc jeśli nawet nie są specjalnie mili (ja na razie nie mogę złego słowa powiedzieć na CZMP) to dla mnie nie ma to znaczenia. Ważne żeby dziecko było w szpitalu gdzie mają najlepszy sprzęt i najlepszych specjalistów. Salve natomiast rozpartuje ze względu na moją wadę wzroku. Jest to spora wada ale nie na tyle żeby kwalifikowała się do cc, a ja się boję, że wzrok może mi się osłabić w wyniku porodu naturalnego. W moim przypadku niestety byłby to dramat. Niektórzy twierdzą, że się pogarsza, inni że nie. Dlatego jeszcze nie wie jaką decyzję podejmę. Sporym minusem Salve jest oczywiście cena porodu, gdyż jest to klinika prywatna. Cc kosztuje koło 3500 zł.
To taka moja opinia o szpitalach, ale nie rodziłam jeszcze więc pewnie przekonam się w kwietniu 2014 Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Ja wybrałam Salve, ponieważ panicznie boję się porodu, od zawsze tak miałam i wiem, że psychicznie będzie to dla mnie bardzo ciężkie. Dlatego chciałabym w miarę dobrze zapamiętać ten czas. Poza tym muszę być zdana na pomoc i wiedzę od położonych, pielęgniarek bo nie mam nikogo kto by mi pomógł przy noworodku (no oprócz męża).
CC kosztuje 3900 zł. Warunek jest taki, żeby ciąża była bez komplikacji.

Jeśli z przyczyn zdrowotnych się nie uda, to zostaje Madurowicz. Kilka znajomych tam rodziło i było w miarę zadowolonych. O Matce Polce słyszałam same złe opinie...

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość

waga az tak sie nie przejmuj wazne co by wyniki dobre były orzeciez dziec rosnie i coraz wiecej ssie od ciebie potem nastapi moment kiedy znów sobie bedzie tylko pływał i przygotowywał sie do porodu mniej sie bedzie ruszał i bedzie mniej jadł co a tym pojdzie ty bedzie rosnac na wadze ... ja schudłam 2kg moja kolezanka schudła 20 kg tak 20 a urodziła zdrowego synka z ponad 3600 waga

Dzięki za wszystkie wypowiedzi, trochę uspokoiłam tą nagłą histerię.

Cytat:
Dziewczyny a zastanawiałyście się nad trójkołowymi wózkami?
Oglądałam kiedyś testy wózków z "Pani gadżet" na tvn style i nawet takie wypasione trójkołowce (drogich marek) wypadly słabo. Były bardzo chwiejne, niestabilne.

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość

wrzuć koniecznie
link do karuzelki: http://www.naptimecrafters.com/2012/...y-name-is.html
Stary 2013-10-09, 10:28   #1687
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
Hej mamusie,
Można się dołączyć bo bardzo fajny ten wątek
Ja też będę mamusią Obecnie jestem w 15 tygodniu ciąży. Jak na razie nie wiadomo czy to męski czy damski rozbójnik szaleje w moim brzusiu Ale nie ma to znaczenia choć ciekawość trochę mnie zżera. Dzidzia na razie nie kopie a już tak bym chciała kopniaki poczuć W każdym razie byłam na badankach i z dzieciątkiem wszystko jest ok mimo że okazało się, że mam niedoczynność tarczycy Skąd to się wzięło to nie wiem. Na szczęście dzidzi to nie zagraża i to jest najważniejsze

teQiba
jakby można było wpisać mnie na pierwszą stronę to byłabym bardzo wdzięczna (o ile przyjmiecie mnie oczywiście do swojego grona):
agunia4ever(Aga, 27 lat) - OM 28.06, TP 7.04 [1 ciąża, Łódź]
mamy ten sam termin

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Jestem pi wizycie i... Na dwoje babka wróżyła pierwsze co jak przyłożyła usg pewne "dziewczyna" a potem już same wątpliwości...coś tam miedzy nogami sie pokazało ale nie wiadomo czy to pepowina, czy wargi sromowe czy siusiak ona jest bardziej za dziewczyna ale pewności nie ma

ważne że zdrowe chociaż ja też już tak bardzo chciałabym wiedzieć... a tu jeszcze z 5 tygodni na takie informacje muszę czekać

Cytat:

witam nowe mamuśki W czerwcu i lipcu była ładna pogoda, to pewnie na łonie natury wszystkie płodziłyśmy ?
w łóżku co prawda, ale na wakacjach
Cytat:
A w którym tygodniu planujecie pójść na to USG 3/4D (te dziewczyny, które mówiły, że idą??)

ok. 20 tygodnia, przy okazji będzie to drugie genetyczne w moim przypadku
Karolcia2401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:39   #1688
ag9
Zadomowienie

Sądzicie że usg połówkowe w 20t 1d to nie będzie za wcześnie? Bo nie wiem na kiedy się umówić...
Stary 2013-10-09, 10:55   #1689
katemousse
Przyczajenie

Hmm ja już w ogóle mam dylemat, bo nie znam Łodzi, tutejszych szpitali, itp. bazuję jedynie na opiniach zbieranych z forów
Kiedyś również nastawiałam się bardzo na salve, ale z czasem doszłam do wniosku, że jednak szkoda mi kasy, a jakby co do czego przyszło to pewnie i tak by mnie nie chcieli, bo za dużo zachodu z moim kręgosłupem, a prywatne szpitale lubią same książkowe przypadki. Hmm Agunia ja mam termin na dwa dni wcześniej, a więc może się gdzieś spotkamy na porodówce
Co ile macie wizyty? Ja pierwotnie miałam co miesiąc,a teraz się tak Pani dr rozkręciła, że co dwa tygodnie.

Dziewczyny z Łodzi a czy możecie zdradzić kto prowadzi waszą ciążę i co o nim myslicie? Ja naprawdę nie znam lekarzy z Łodzi, wybrałam swoja Panią doktor, jest miła - to fakt, ale czasami zastanawiam sie nad jakoscią jej fachu...

Co do wózeczka to ja wcale się nie zdecydowałam na taki wariant, to była tylko taka sugestia kolegi, ale on chyba na wszystko żulił, bo mało co miał:/ A co do wózka to rzeczywiście macie rację, ja po prostu nie mam żadnego doswiadczenia, a co gorsza póki co nawet żadnego wyobrażenia :O (ten kolega na przykład pod niebiosa wychwałal bujaczek fischera).

Co do fotelików to znowu wychodzi moja zielonowatość. Powiedzcie dziewczyny czy każdy noworodek jeździ w foteliku tyłem do jazdy? Jeśli tak to znowu mam leki, bo niby moje auto ma dużo poduszek powietrznych i teraz sama nie wiem gdzie one są po-montowane (żeby nie zmiażdżyły dzidziora).

Doradźcie mi co zrobić - mój teściu przytargał do domu wirusówkę - pół nocy wymiotowałam, rano biegunki, a teraz strasznie strasznie boli mnie brzuch U lekarza będę dopiero w piątek, a strasznie boję się o malucha

14/11/2019
katemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 11:00   #1690
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
bardzo słusznie
na recepcie było 50% ale recepta była na rovamycine 3 mln, a on wziął podwójne dawki 1,5 mln płacąc 100%, przy tym nie zadzwonił i nie zapytał, czy wziąć... a dawka 1,5 mln sama w sobie wychodzi drożej niż 3 mln na zniżkę, więc wyobraź sobie ile zapłacił za 100% a wystarczyło, żebym jutro przeszła do gina z tymi receptami, wypisałby mi nowe na 1,5 mln ze zniżką
No ja jestem zdania tego samego, co TeQiba. A że chłop nie zawsze pomysli, zanim zrobi to już inna kwestia

Cytat:
Napisane przez maaaambaaaa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny ja też pod koniec marca będę mama jak wszystko dobrze pójdzie jestem po 3 promieniach, ale mam nadzieję ze tym razem będzie wszystko ok. Przechodzila ktoras z was w ciąży gryge?właśnie mnie złapała i jedtem mega zestresowana i zmartwiona co to będzie,cxy bedxie ok
gratulacje
Grypa? A poważnie chorujesz? Bo u nas tu chyba co najmniej połowa miała objawy przeziębienia, niektóre z gorączką - więc nic się nie martw, teraz sezon na to Poczytaj sobie, w drugim poście na pierwszej stronie jest link do stronki, gdzie wypisane jest jak się leczyć

Cytat:
No faktycznie. Nie pomyślałam. Architektonicznie może być to problem. Jednak najbardziej zastanawia mnie stabilność. Bo tak na zdrowy rozum to wydaje się że 3 koła nie dadzą stabilności 4 kół :p Mogę dostać za free 3-kołowy ale mój Tż jest przeciwny bo boi się o stabilność. Jakby były 2 wózki na rynku to człowiek by się szybciej zdecydował A tak to oszaleć można :p
Mnie się wydaje, że wcale mniej stabilny nie jest skoro np wózki do joggingu są 3-kołowe - a te przeciez muszą być stabilne, bo osiągają większe szybkości. Wiem, że jedna Mama tutaj miała 3-kołowca już i teraz też zamierza kupić

Cytat:
Jestem pi wizycie i... Na dwoje babka wróżyła pierwsze co jak przyłożyła usg pewne "dziewczyna" a potem już same wątpliwości...coś tam miedzy nogami sie pokazało ale nie wiadomo czy to pepowina, czy wargi sromowe czy siusiak ona jest bardziej za dziewczyna ale pewności nie ma
Heh, a Ty masz jakieś przeczucia?

Cytat:
Napisane przez yoki73 Pokaż wiadomość
O masz, z zaparciami to wiem, że dużo kobiet się boryka... Już Ci jedna mama napisała, co najlepsze - ale woda przede wszytskim Ja jestem w 18t i dalej cały czas mnie kłuje i boli w macicy, ale plamień nie miałam.

Cytat:
Ja mam mieć połówkowe 3D/4D

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Sądzicie że usg połówkowe w 20t 1d to nie będzie za wcześnie? Bo nie wiem na kiedy się umówić...
Ja mam zapisane połówkowe 20t2d - tak mi lekarka kazała więc Twój czas też na pewno bardzo dobry

Dziewczyny, które są w okolicach 18/19 lub później... Czy Wy dalej macie takie bóle macicy czy juz ustąpiły? Bo mnie własnie dalej pobolewa w sumie cały czas i nie wiem czy to ciągle jest normalne i kiedy powinno przestać? Bo boję się troszkę czy jakby jakieś stawianie się macicy czy twardnienia przyszły to ja nie odróżnię, nie zauważę...?

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 11:03   #1691
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Ja na początku miałam przeczucia na syna ale od jakiegoś czasu myślę, że to będzie ona

czy któraś z Was zapisała się na USG 3/4D w Warszawie? Jeśli tak to gdzie? ja się jednak zdecydowałam pójść

21.04.2012

18.03.2014 Agatka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 11:08   #1692
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Co ile macie wizyty? Ja pierwotnie miałam co miesiąc,a teraz się tak Pani dr rozkręciła, że co dwa tygodnie.

Co do wózeczka to ja wcale się nie zdecydowałam na taki wariant, to była tylko taka sugestia kolegi, ale on chyba na wszystko żulił, bo mało co miał:/ A co do wózka to rzeczywiście macie rację, ja po prostu nie mam żadnego doswiadczenia, a co gorsza póki co nawet żadnego wyobrażenia :O (ten kolega na przykład pod niebiosa wychwałal bujaczek fischera).

Co do fotelików to znowu wychodzi moja zielonowatość. Powiedzcie dziewczyny czy każdy noworodek jeździ w foteliku tyłem do jazdy? Jeśli tak to znowu mam leki, bo niby moje auto ma dużo poduszek powietrznych i teraz sama nie wiem gdzie one są po-montowane (żeby nie zmiażdżyły dzidziora).
(
Ja mam co 4 tygodnie teraz Zapytaj jej może, dlaczego tak często?
Z wirusówką - pij dużo wody, gdyby się to utrzymało jeszcze jeden dzień zgłoś się lepiej do lekarza lub do szpitala.
Co do wózka czy fotelika, to nie przejmuj się, masz dużo czasu to doczytasz i pozbierasz opinie od innych mam Co do fotelika, tu jest super kompendium podstawowej wiedzy - http://fotelik.info/pl/faq/

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 11:37   #1693
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które są w okolicach 18/19 lub później... Czy Wy dalej macie takie bóle macicy czy juz ustąpiły? Bo mnie własnie dalej pobolewa w sumie cały czas i nie wiem czy to ciągle jest normalne i kiedy powinno przestać? Bo boję się troszkę czy jakby jakieś stawianie się macicy czy twardnienia przyszły to ja nie odróżnię, nie zauważę...?

Też się tego boję
A pobolewania mi się zdarzają cały czas. Są rzadziej, ale występują
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 11:40   #1694
teklaaa
Raczkowanie

teQiba jakby można było wpisać mnie na pierwszą stronę to byłabym bardzo wdzięczna (o ile przyjmiecie mnie oczywiście do swojego grona):

ja też mam TP 7.04.2014 (OM 03.06 - tylko ze u mnie to troche dziewnie z miesiaczką)
i tez Aga mam na imię haha

teQiba więc także proszę o dopisanie

teklaaa (Agnieszka, 21lat) - OM 03.06.2013, TP 7.04 [1 ciąża]

a co do porodu.. nie macie obaw.? ;> bo ja się chyba zdecyduje na cesarkę...
teklaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 11:48   #1695
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość

A mi się wydaje, że właśnie bardzo dużo przybrałam Wg kalkulatora powinnam mniej. Przecież największe przybieranie wagi dopiero przed nami, bo dzieć będzie teraz rósł jak szalony

Od trzech dni moje dziecko rusza się jak szalone Chyba ma ADHD
Ja też troszkę za dużo przybrałam :P Ale całe życie na różnych dietach więc teraz troszkę poszalałam sobie
Ja też już chcę czuć ruchy bąbelka

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
padłam

ja z mężem rozmawiałm na temat 3 kolowców i powiedział że one są równie bezpieczne jedynie przednie koło musi być trochę wysunięte do przodu, a poza tym który stolik jest bardziej stabilniejszy? Na trzech czy czterech nogach? każdy wózek w pewnych sytuacjach może się przewrócić ale przecież żadna z nas nie będzie "sadzała" dzieciaczka na boku gondoli bo wózek może fiknąć. takie moje wywody
Chyba najlepiej zrobię jak się pofatyguje do sklepu porównać dziecięce mobilki. Wpakuje się do wózeczka i powiem że dzidzia musi wypróbować, który jej bardziej pasuje

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość
mamy ten sam termin

ważne że zdrowe chociaż ja też już tak bardzo chciałabym wiedzieć... a tu jeszcze z 5 tygodni na takie informacje muszę czekać
razem będziemy przeżywać nowe zmiany

Cytat:
Hmm ja już w ogóle mam dylemat, bo nie znam Łodzi, tutejszych szpitali, itp. bazuję jedynie na opiniach zbieranych z forów
Kiedyś również nastawiałam się bardzo na salve, ale z czasem doszłam do wniosku, że jednak szkoda mi kasy, a jakby co do czego przyszło to pewnie i tak by mnie nie chcieli, bo za dużo zachodu z moim kręgosłupem, a prywatne szpitale lubią same książkowe przypadki. Hmm Agunia ja mam termin na dwa dni wcześniej, a więc może się gdzieś spotkamy na porodówce

Dziewczyny z Łodzi a czy możecie zdradzić kto prowadzi waszą ciążę i co o nim myslicie? Ja naprawdę nie znam lekarzy z Łodzi, wybrałam swoja Panią doktor, jest miła - to fakt, ale czasami zastanawiam sie nad jakoscią jej fachu...
Ale by było To może lepiej po porodzie, żeby nie zepsuć pierwszego wrażenia
Ja do tej pory miałam wizyty co 3 tygodnie Teraz pierwszy raz czekać będę 4 tygodnie. Ale w dużej mierze zależy to od tego za ile wypadnie mi tydzień, w którym trzeba zrobić jakieś badanie. I tak np. w 11 tygodniu poszłam na USG i okazało się że bąbelek był za malutki o 2 dni żeby przezierność zmierzyć i musiałam drałować ponownie w 14 tygodniu
Ja chodzę do dr. Sobczak. W sumie wybrał ją mój Tż. Wybór nie był uzasadniony niczym - ani nikt nam nie polecał, ani nie czytaliśmy na necie opinie. Jedynie co chcieliśmy to żeby był to lekarz z CZMP. I powiem Wam, że na nikogo innego bym jej nie zamieniła. Jest po prostu cudowna Zaznaczę, że chodzę na NFZ. Przed moją pierwszą wizytą byłam przerażona i całkiem niepotrzebnie. Pani doktor z uśmiechem na twarzy pogratulowała mi, zbadała, dała skierowanie na badania, odpowiadała na moje wszystkie pytania - a uwierzcie mi ja to czasem mam takie pytania że niektórzy mogli by nie wytrzymać Dusza człowiek. I jak się tylko pojawiły problemy z tarczycą to od razu dostałam skierowanko do endokrynologa

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Cytat:
Napisane przez teklaaa Pokaż wiadomość
teQiba jakby można było wpisać mnie na pierwszą stronę to byłabym bardzo wdzięczna (o ile przyjmiecie mnie oczywiście do swojego grona):

ja też mam TP 7.04.2014 (OM 03.06 - tylko ze u mnie to troche dziewnie z miesiaczką)

teklaaa (Agnieszka, 21lat) - OM 03.06.2013, TP 7.04 [1 ciąża]

a co do porodu.. nie macie obaw.? ;> bo ja się chyba zdecyduje na cesarkę...
Ale superasko. Widzę że powoli grupa na 7.04.2013 zaczyna się zbierać może jakiś poród grupowy? Z telefonami na wizażu na porodówce

No ja mam obawy. Obawiam się, że może mi się wada wzroku pogłębić Dlatego też rozpatruje cc. Tylko myśl o tym że przez pierwsze dni po cc nie będę mogła podnosić dzieciątka też napełnia mnie obawami

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 11:56   #1696
teQiba
Moderator

Cytat:
a co do porodu.. nie macie obaw.? ;> bo ja się chyba zdecyduje na cesarkę... [/COLOR][/COLOR]
Juz kiedys o tym pisalysmy i mala zadymka sie zrobila Podsumowujac sa zwolenniczki i przeciwniczki porodu SN - ja sie bardzo boje ale sprobuje, a co!
Stary 2013-10-09, 12:22   #1697
mona1
Zadomowienie

Witam, spałam dziś do 11
Gratuluję kolejnych poznanych płci, witam nowe mamusie. mmhym świetny awatar
Stary 2013-10-09, 12:27   #1698
katemousse
Przyczajenie

A czy ja też bym mogła prosic? - (Katarzyna, 25 lat) OM-24/06, TP-05/04 - troszkę się przesunęło :P

Co do porodu to ja jestem skazana na cc i wcale mnie to nie cieszy. Znieczulenia się boję, bo już raz w życiu oczekiwałam z niecierpliwością czy będę mogła chodzić czy nie i jakoś teraz tak si boję, że mogą coś uszkodzić co tak pięknie natura i lekarze uratowali. Ponadto powrót do normalności nie wygląda słodko...

Ponadto naczytałam się,że to uczucie "gmerania w brzuszku jest tragiczne i niejednej zdarzało się wymiotować podczas cc Grr

14/11/2019
katemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 12:36   #1699
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość
w łóżku co prawda, ale na wakacjach
My pod koniec maja kupiliśmy nowe łóżko ostatnia @ 3 czerwca hihi

Cytat:
Doradźcie mi co zrobić - mój teściu przytargał do domu wirusówkę - pół nocy wymiotowałam, rano biegunki, a teraz strasznie strasznie boli mnie brzuch U lekarza będę dopiero w piątek, a strasznie boję się o malucha
Zależy jak długo się utrzyma. Ja w 9 tyg. miałam jeden dzień od siostry nawet miałam gorączke, ale to tylko póltorej dnia trwało, ale jakby dwa, to poszłabym do lekarza.

Cytat:
Ja jeszcze czuję macicę. Ale najbardziej dokuczają mi jajniki jak przykucnę, to wstać nie mogę. Dla mnie masakra. Jestem jak kaleka.

Cytat:

teklaaa [COLOR=Blue](Agnieszka, 21lat) [COLOR=Black]- OM 03.06.2013, TP 7.04 [1 ciąża]
Ja też OM 3 czerwca

Cytat:
Juz kiedys o tym pisalysmy i mala zadymka sie zrobila Podsumowujac sa zwolenniczki i przeciwniczki porodu SN - ja sie bardzo boje ale sprobuje, a co!
Ja też biorę na klatę SN powyję, powyję i już

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 12:48   #1700
izabla
Rozeznanie

Cytat:
Hej dziewczyny ja też pod koniec marca będę mama jak wszystko dobrze pójdzie jestem po 3 promieniach, ale mam nadzieję ze tym razem będzie wszystko ok. Przechodzila ktoras z was w ciąży gryge?właśnie mnie złapała i jedtem mega zestresowana i zmartwiona co to będzie,cxy bedxie ok
"Izabla"mamy taki sam termin porodu i OMp.
To jest nas już kilka z tym samym terminem
Z przeziębieniem/grypą radzę od razu do lekarza POZ, nie ma co czekać.

Cytat:
Wszystkie foteliki 0-13 montowane są trzypunktowym pasem lub na bazie TYŁEM do kierunku jazdy, najlepiej na tylnej kanapie, jeśli wyłączy się poduszkę powietrzną pasażera, to można ostatecznie zamontować z przodu.

Cytat:
Co do porodu to ja jestem skazana na cc i wcale mnie to nie cieszy. Znieczulenia się boję, bo już raz w życiu oczekiwałam z niecierpliwością czy będę mogła chodzić czy nie i jakoś teraz tak si boję, że mogą coś uszkodzić co tak pięknie natura i lekarze uratowali. Ponadto powrót do normalności nie wygląda słodko...
Ponadto naczytałam się,że to uczucie "gmerania w brzuszku jest tragiczne i niejednej zdarzało się wymiotować podczas cc Grr
Jakby nie patrzeć, czy poród naturalny czy cc, nie obędzie się bez bólu

Na wczorajszej wizycie u ginekologa pytałam, czy mogę się zaszczepić na grypę, bo robiłam to przez ostatnie 4 lata, ale odradził, i nie wiem jak to ze mną będzie bo dość podatna na infekcje jestem. Niestety, nie dowiedzieliśmy się jakiej płci jest nasz Groszek, czekamy do przyszłego miesiąca.
Stary 2013-10-09, 12:57   #1701
Ela87
Zakorzenienie

Doczytałam właśnie, że na L4 ciążowym pierwsze 33 dni płaci pracodawca, później ZUS. Zus liczy średnią brutto z ostatnich 12 miesięcy i z tego odejmuje 18 procent, stąd zawsze ciężarne zarabiają więcej niż normalnie, bo normalnie odejmuje się ok 29 procent.

Cytat:
Napisane przez izabla Pokaż wiadomość
Wszystkie foteliki 0-13 montowane są trzypunktowym pasem lub na bazie TYŁEM do kierunku jazdy, najlepiej na tylnej kanapie, jeśli wyłączy się poduszkę powietrzną pasażera, to można ostatecznie zamontować z przodu.

Na wczorajszej wizycie u ginekologa pytałam, czy mogę się zaszczepić na grypę, bo robiłam to przez ostatnie 4 lata, ale odradził, i nie wiem jak to ze mną będzie bo dość podatna na infekcje jestem. Niestety, nie dowiedzieliśmy się jakiej płci jest nasz Groszek, czekamy do przyszłego miesiąca.
O to będę mogła bąbla wieźć z przodu jak będę sama gdzieś jechała Ja się zastanawiałam po co mi w samochodzie ta opcja wyłączenia poduszek

Co do szczepień. To moja siostra szczepiła się regularnie co roku (u nas w pracy są darmowe te szczepienia), ja nie korzystałam nigdy, coś jej wypadło w tamtym roku i nie poszła, tak ją siekło, że dwa tygodnie w łóżku leżała. Ja tam mojej odporności nie uodparniam

Stary 2013-10-09, 13:09   #1702
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
hej
nie bardzo mam kiedy czytac , bo moj synek ząbkuje, a to masakra:/ placze po nocach nie śpi a z nim i ja, w dzien za to marudny straszliwie.a ja nawet z nim na spacer wyjsc nie moge bo zakaz od lekarza -musialabym go wnosic na 4 te pietro, nie mamy windy.
co do przewijaka, u nas przydał sie krotko, bo mały szybko rósł, ale i tak polecam, ja mialam taki przenosny, ale leżal na lozeczku i jak malay zaplakal, wykladalam na przewijak hop siup i juz i spowrotem do wyrka.
co do płci mi obojętne, choć rodzinie meza nie.oni chcą dziewczynke i ciągle to powtarzają. w pierwszej ciązy o plci dowiedzialam się bodajże w 16tym tyg, ale to wtedy tak pi razy oko, a na polowkowym było potwierdzenie.ale ja wtedy od początku czułam chlopca, teraz nic nie czuje
oj rozumiem Cię bardzo dobrze...
My też 4 piętro bez windy, z tym że jakiś konkretnych zakazów nie dostałam , więc wychodzimy, przeważnie 2 razy dziennie. Staram się cyrklowac tak, żebyśmy wracali razem z moim mężem (on przychodzi do domu w południe, na obiad, i potem koło 18) - i wtedy on wnosi małego. A jak wnosze go sama, to na barana, albo na biodrze, z odpoczynkami. I liczę na to, że niedługo zacznie sam wchodzić po schodach. Bo w domu ciężko usiedzieć...

U nas też zęby idą. Średnio co trzecia, co czwarta noc jest kiepska. I jeszcze jakiś glut się przyplątał dzisiaj.

W ogóle czasem trochę zazdroszczę tym, co czekają na pierwsze dziecko Jest czas, żeby się tą ciążą nacieszyć, nadelektować...
Pamiętam, że (do momentu, kiedy nie musiałam leżeć - w 6 i 7mcu), codziennie byłam na spacerku w lesie albo na polach, z kijkami, słuchałam dużo muzyki, kołysałam się w hamaku...

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Ja w pierwszej ciąży często słyszałam: a to jeszcze nie urodziłaś? No nie, bo jeszcze nie termin Ale jakoś mnie to mocno nie wkurzało, aczkolwiek wiem, że byłam duża.

Ja taki miałam przed ciążą
Mnie wkurzało w 9m-cu pytania i smsy, o treści "to co, rodzisz?", i "jeszcze nie urodziłaś?" i "coś się nie spieszy dzidziuś". No nie spieszy się, termin jest pod koniec 9go miesiąca... I urodziłam 4dni przed terminem, a nasłuchałam się tego...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 13:31   #1703
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

poukładałam i pogrupowałam dzisiaj wszystkie ubranka ponieważ przyszła ostatnia (przysięgam!;P ) dostawa z all... widzę, że nakupowałam jak głupia ale cóż tak to jest jak jedyną atrakcją dnia jest internet
zabroniłam sama sobie wchodzić na allegro przez miesiąc zobaczymy czy się uda! a oto moje zbiory:

DSC_1844.jpg

21.04.2012

18.03.2014 Agatka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 13:40   #1704
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
poukładałam i pogrupowałam dzisiaj wszystkie ubranka ponieważ przyszła ostatnia (przysięgam!;P ) dostawa z all... widzę, że nakupowałam jak głupia ale cóż tak to jest jak jedyną atrakcją dnia jest internet
zabroniłam sama sobie wchodzić na allegro przez miesiąc zobaczymy czy się uda! a oto moje zbiory:

Załącznik 5439665
Jak tak dalej pójdzie, to pod koniec 9 miesiąca wszystkie polskie niemowlaki ubierzesz

Stary 2013-10-09, 13:42   #1705
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie gniewaj sie na niego - na pewno chcial dobrze, wolal wiecej zaplacic niz zebys bez lekow zostala

Wedlug mnie to farmaceutki nawalily bo jak nie maja jakiegos leku to powinny zamowic, a jak daja zamiennik to tez powinien byc refundowany.
No właśnie najgorsze jest to, że nie ma zamiennika a teraz okazuje się, że nie ma odpowiednich dawek nawet w hurtowniach i nie wiadomo nawet kiedy będą... ciężarne z toksoplazmozą mają przerąbane

powiem małżowi, że wystąpiłaś w roli jego obrońcy, na pewno będzie mu lżej wie że nawalił i chodzi od wczoraj jak pies z podkulonym ogonem... a moja reakcja była jakby tu powiedzieć i nie skłamać WYBUCHOWA, parskałam i wykrzykiwałam, dzisiaj nawet się sobie trochę dziwię, że aż tak się wściekłam... na szczęście wszystko można zwalić na hormony ciążowe

koziemleko nie wiem, na jakiej zasadzie wydają ci lek w innej dawce niż na recepcie ze zniżką, u nas tak nie ma niestety, jak mam na recepcie dawkę 3 mln to tylko taką kupię z refundacją, popieprzone to jest
nawet mama ostatnio tak miała z lekiem na nadciśnienie
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 13:44   #1706
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:

Musi być dobrze

Cytat:

Ja ide w 20 tygodniu
Cytat:

Mnie też jeszcze wczoraj bolała, i czasami się mi zdarza taki ból, ale coraz rzadziej

Moje dziecko chyba kocha rosół, non stop mam na niego ochotę
Stary 2013-10-09, 13:45   #1707
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Jak tak dalej pójdzie, to pod koniec 9 miesiąca wszystkie polskie niemowlaki ubierzesz

a jak! bo tam tylko do rozmiaru 68 są rzeczy

21.04.2012

18.03.2014 Agatka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 13:51   #1708
bebe97
Wtajemniczenie

cobra to zapraszam na rosół do mnie, akurat świeżo ugotowałam
a ja wcale nie mam na niego ochoty, wolę wcinać ciacho

idę czytać "Zabić drozda". Ponoć będę wyła..?
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 13:55   #1709
teQiba
Moderator

Cytat:
powiem małżowi, że wystąpiłaś w roli jego obrońcy, na pewno będzie mu lżej wie że nawalił i chodzi od wczoraj jak pies z podkulonym ogonem... a moja reakcja była jakby tu powiedzieć i nie skłamać WYBUCHOWA, parskałam i wykrzykiwałam, dzisiaj nawet się sobie trochę dziwię, że aż tak się wściekłam... na szczęście wszystko można zwalić na hormony ciążowe
Obronca ucisnionych
Na pewno chcial dobrze. Juz sie na niego nie zlosc Moj tez na 100% by tak zrobil

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:

Załącznik 5439665
Wow!
Ale zaszalalas

My wczoraj tez kupilismy kilka rzeczy i juz 2 stowy wydalismy lacznie a to dopiero jakies 2% wyprawki - boje sie
Stary 2013-10-09, 14:14   #1710
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
A czy ja też bym mogła prosic? - (Katarzyna, 25 lat) OM-24/06, TP-05/04 - troszkę się przesunęło :P

ja wymiotowałam na stole, ale ja mam ogolnei problemy żolądkowe wiec nie wiem czy to efekt cc czy tak po prostu.
nie ma co sie nakrecac.ja sie nastawilam na sn, nie dopuszczalam mysli ze bedzie cc..a cc jest bardzpo czesto, z uwagi na to, ze porod sie nei rozwija tzn nie ma rozwarcia, tetno malucha moze spadac..u mnie akcja porodowa była do bani tzn po dwoch wywoływaniach mialam skurcze co minite, 14 godzin ale co z tego jak na koncu mialam 0,5 cm rozwarcia.Nie ma co sie nastawiac na nic, trzeb tylko byc pewnym ze bedzie dobrze bo musi byc

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:

Załącznik 5439665
duzo tego
ja mam 2 wielkie kartony samych ciuchow 0-3 ale ja nic nie kupuje, mam po synku, ktory ma 10 miesiecy w tej chwili
dzis mialam ciezki dzien bo wciąz ząbkuje ..z drugiej str fajnei ze tak jedno za drugim bede miec bo juz bede wprawiona w bojach wszystkich
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości