Trądzik a odżywianie - czy widzicie jakieś zależności? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Eucerin - podejmij wyzwanie!

Notka

Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry.

Narzędzia
Stary 2013-10-10, 18:38   #181
AngelinaR
Raczkowanie

Dot.: Trądzik a odżywianie - czy widzicie jakieś zależności?

Jak patrze na ludzi kupujacych w sklepach gotowe zupy ze sloikow, kartoników itp, dodajacych do domowych zup jakas chemię itp to mnie skręca.
Jestem zwolenniczką zdrowego odzywiania i zamiast zjesc slodycze to wole zjesc świeże owoce czy suszone jak pisały dziewczyny. Jakos niespecjalnie mnie ciagnie do slodyczy. Nie mowie ze nie zdarza mi sie zjesc jakiegos cukierka czy batonika czasami.
Kazdy komu zalezy na zdrowym odzywianiu siebie i swojej rodziny postara się i poswieci więcej czasu aby przygotowac pelnowartosciowy posiłek.

http://s3.suwaczek.com/20150815310114.png
AngelinaR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 18:39   #182
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez ulmich Pokaż wiadomość
Tak ,tak dziewczyny
Lepiej postawić na warzywa niż drożdże .Na jedno pomoga na drogie zaszkodzą . A jak się namnożą to .....ho ho
Wiem coś o tym bo oczyszczałam organizm nie tylko z drożdży .
Nadmiar nich powoduje wiele chorób ,nie macie pojęcia jak ciężkich .
Może odeślę znów do lektury
http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=27488.0
Już była mowa o tym, że grzyby wywołujące drożdżycę nie mają nic wspólnego z drożdżami piekarskimi

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 18:44   #183
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Już była mowa o tym, że grzyby wywołujące drożdżycę nie mają nic wspólnego z drożdżami piekarskimi
Zwłaszcza jeśli są zabite. Konsultowałam to z dermatologiem, gdyby było inaczej, na pewno bym to powiedziała, a nie kontynuowała kurację drożdżami
201704240919 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 18:46   #184
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mskrzypulec Pokaż wiadomość
Nie trzeba umieć gotować aby zrobić dobre danie z warzywami j wiele przepisów szukam na necie i ostatnio zaczęłam gotować przeróżne dania z warzywami ale również i z mięsem mąż jest naprawdę bardzo zadowolony Wystarczy odrobina chęci
Nie trzeba mieć zbyt dużych zdolności, żeby zrobić coś dobrego jakieś ambitne potrawy - tak - wymagają wiedzy i umiejętności kulinarnych, ale uduszenie mięska z warzywami, albo zrobienie jednogarnkowej potrawki to raczej nie sztuka
Erwina1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 18:59   #185
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Napisane przez Erwina1234 Pokaż wiadomość
Nie trzeba mieć zbyt dużych zdolności, żeby zrobić coś dobrego jakieś ambitne potrawy - tak - wymagają wiedzy i umiejętności kulinarnych, ale uduszenie mięska z warzywami, albo zrobienie jednogarnkowej potrawki to raczej nie sztuka
Po prostu nie chce im się. Proste
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 19:09   #186
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
Oj leniuszku poczekaj na przypływ chęci
Stary 2013-10-10, 19:26   #187
CiastoPanda
Rozeznanie

Cytat:
uwierzcie mi na słowo- jak wracam do domu kolo 20, mąż zapewne chwile przede mną to ja mam ochote tylko się umyc i zjesc cokolwiek zanim zastne na stojąco idąc do pokoju.
wtedy zazwyczaj jem 8 kromek z pasta jajeczną, jogurt , pije skrzyp polny, i odpadam ...
w ciagu dnia kiedy jestem w domu to co innego jesli chodzi o gotowanie, ale tez nie przesadzam bo wole przeznaczyc czas na naukę a mam jej na prawdę ogrom...
Stary 2013-10-10, 19:32   #188
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CiastoPanda Pokaż wiadomość
uwierzcie mi na słowo- jak wracam do domu kolo 20, mąż zapewne chwile przede mną to ja mam ochote tylko się umyc i zjesc cokolwiek zanim zastne na stojąco idąc do pokoju.
wtedy zazwyczaj jem 8 kromek z pasta jajeczną, jogurt , pije skrzyp polny, i odpadam ...
w ciagu dnia kiedy jestem w domu to co innego jesli chodzi o gotowanie, ale tez nie przesadzam bo wole przeznaczyc czas na naukę a mam jej na prawdę ogrom...
O to Ci naprawdę współczuję, ze masz taki zawalony dzień... Jestem w szoku, że ktoś może zjeść na jeden raz 8 kromek
Stary 2013-10-10, 19:35   #189
Ola Moderatorka
Ekspert

A czy wiecie, jaki wpływ na cerę ma jedzenie pieczywa? Dajcie znać.
Ola Moderatorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 19:36   #190
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ulmich Pokaż wiadomość
Tak ,tak dziewczyny
Lepiej postawić na warzywa niż drożdże .Na jedno pomoga na drogie zaszkodzą . A jak się namnożą to .....ho ho
Wiem coś o tym bo oczyszczałam organizm nie tylko z drożdży .
Nadmiar nich powoduje wiele chorób ,nie macie pojęcia jak ciężkich .
Może odeślę znów do lektury
http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=27488.0
Nie wolno spożywać całkiem surowych drożdży, ale to są sparzone, zabite drożdże i są bezpieczne. A takie stwierdzenie sugeruje, że po ciastach drożdżowych też możemy mieć problemy (więc chyba co druga osoby by je miała).

A ja zazdroszczę osobom, które posiadają własny ogródek, a jeszcze bardziej tym, które mieszkają na wsi...

Ja wczoraj oglądałam filmik jak zrobić domowego Knoppersa (niestety, uwielbiam je) i w sumie przestraszyłam się, bo to ile tam masła dodawali to była jakaś masakra... Ale niestety dzisiaj i tak pożarłam tego jednego, którego miałam (teraz chociaż nie będzie mnie już kusił).
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 19:47   #191
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Nie wolno spożywać całkiem surowych drożdży, ale to są sparzone, zabite drożdże i są bezpieczne. A takie stwierdzenie sugeruje, że po ciastach drożdżowych też możemy mieć problemy (więc chyba co druga osoby by je miała).

A ja zazdroszczę osobom, które posiadają własny ogródek, a jeszcze bardziej tym, które mieszkają na wsi...

Ja wczoraj oglądałam filmik jak zrobić domowego Knoppersa (niestety, uwielbiam je) i w sumie przestraszyłam się, bo to ile tam masła dodawali to była jakaś masakra... Ale niestety dzisiaj i tak pożarłam tego jednego, którego miałam (teraz chociaż nie będzie mnie już kusił).
Ja dzisiaj pierwszy raz wypiłam drożdże i powiem że nie były takie złe oprócz zapachu oczywiście ale nos można zatkać

Martwiłam się, czy nie będzie żadnych problemow żołądkowych - nie było nic więc jestem happy póki co wypiję te drożdże ktore mam (jeszcze na 1 dzień) i jak dalej nie będzie się nic działo to zacznę długoterminową kuracje
Stary 2013-10-10, 19:51   #192
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ola Moderatorka Pokaż wiadomość
Białe zawiera dużo węglowodanów, poza tym prawie każde pieczywo zawiera gluten (ale to już nie każdemu musi szkodzić). Poza tym większość pieczywa dostępnego w sklepach (nie wiem jak w piekarniach) zawiera dużo innych nieciekawych dodatków.
Stary 2013-10-10, 19:53   #193
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Białe zawiera dużo węglowodanów, poza tym prawie każde pieczywo zawiera gluten (ale to już nie każdemu musi szkodzić). Poza tym większość pieczywa dostępnego w sklepach (nie wiem jak w piekarniach) zawiera dużo innych nieciekawych dodatków.
A myślsz że jedzenie pieczywa bezglutenowego będzie lepsze od jedzenia np. pieczywa typu graham, albo żytniego?
Stary 2013-10-10, 19:55   #194
Sabiiina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez heureusement Pokaż wiadomość

To chyba fakt, bo ja zupełnie nei solę ani mocno nie przyprawiam (w sumie tylko rosól pieprzę ;P) i właściwie zauważam, że tak mi jej nie potrzeba, że nawet frytki przestałam solić ;P
ja też frytek nie solę czym wzbudzam bardzo duże zdziwienie otoczenia

Cytat:
To w jaki sposób na Ciebie działa?
w ogóle nie działa, nie ma żadnego wpływu na moją skórę. żadnych wyprysków, wysypek, uczuleń i tak dalej. o ile przy ostrych daniach praktycznie od razu czuję, że 'coś się święci' o tyle przy alkoholu zupełnie nic.
Stary 2013-10-10, 20:04   #195
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
A myślsz że jedzenie pieczywa bezglutenowego będzie lepsze od jedzenia np. pieczywa typu graham, albo żytniego?
Myślę, że tak, ale gluten naprawdę nie wszystkim musi szkodzić, więc nie przesadzajmy, poza tym słyszałam, że to bezglutenowe jest ohydne, chociaż sama nigdy nie próbowałam (ja po prostu w ogóle nie jem pieczywa tak na co dzień, tylko w wyjątkowych sytuacjach i jest to wtedy razowe).

A co do pracy w kuchni, ja uwielbiam gotować i takie tam, ale prawie niczego nie jem i robię wszystko dla innych.
Stary 2013-10-10, 20:08   #196
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Myślę, że tak, ale gluten naprawdę nie wszystkim musi szkodzić, więc nie przesadzajmy, poza tym słyszałam, że to bezglutenowe jest ohydne, chociaż sama nigdy nie próbowałam (ja po prostu w ogóle nie jem pieczywa tak na co dzień, tylko w wyjątkowych sytuacjach i jest to wtedy razowe).

A co do pracy w kuchni, ja uwielbiam gotować i takie tam, ale prawie niczego nie jem i robię wszystko dla innych.
Ja jadłam bezglutenowy chleb i jakieś mufiny i ciastka.

Więc tak: chleb nie smakuje wogóle jak chleb - dziwny i bleee :P

Znaczy dokładnie to ja pracowałam przez wakacje na takiej piekarni żeby zarobić na wyjazd więc znam temat od podszewki

Mufiny były dobre (próbowłam czekoladowej i cytrynowej) - jak normalne ciasto biszkoptowe o smaku czekolady/cytryny.

Ciastka (kruche) też smakowały w miarę normalnie
Stary 2013-10-10, 20:13   #197
CiastoPanda
Rozeznanie

8 kromek to akurat mało jest :X
kwestia dnia i kwestia zmęczenia
co do gotowania- narobiłam gołąbków z miesa mielonego indyczego, wlasciwie minimalnie doprawione mieso , zaledwie sola i pieprzem- dla meza troche mocnej. Kapusta gotowana dosc dlugo , zawiniete, podgotowane. Jakos tak wyszlo ze zjadlam 4 i bylam glodna :/ a na szczescie nie zmienilo to nic a nic na mojej skorze.
Z kolei bigos zmienil bardzo wiele i wiem ze nie bede go juz jesc. Kapusta tez podgotowana wiele godzin ale ilosc tluszczu zle na mnie dziala i teraz juz wiem ze jesli w ciagu dnia zjem za duzo tluszczu to nasila sie u mnie wydzielanie sebum, szybciej przetluszczaja mi sie wlosy, chyba bardziej sie pocę ale to tylko przypuszczenie ze od tego.
Nie jadam takich rzeczy jak kielbasy, boczki i golonki itp ,o kiedys podobno jadlam za dziecka. Odkad jem ryby to moge powiedziec ze faktycznie widze poprawe stanu skory. Nie zapominajcie ze łosoś chociazjest raczej bardziej szkodliwy niz pomocny, lecz nie wszyscy o tym wiedza.

p.s. właśnie jem ptasie mleczko :P jutro Wam powiem czy cos sie wydarzylo prócz uśmiechu

Edytowane przez CiastoPanda
Czas edycji: 2013-10-10 o 20:15
CiastoPanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 20:27   #198
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CiastoPanda Pokaż wiadomość
8 kromek to akurat mało jest :X
kwestia dnia i kwestia zmęczenia
co do gotowania- narobiłam gołąbków z miesa mielonego indyczego, wlasciwie minimalnie doprawione mieso , zaledwie sola i pieprzem- dla meza troche mocnej. Kapusta gotowana dosc dlugo , zawiniete, podgotowane. Jakos tak wyszlo ze zjadlam 4 i bylam glodna :/ a na szczescie nie zmienilo to nic a nic na mojej skorze.
Z kolei bigos zmienil bardzo wiele i wiem ze nie bede go juz jesc. Kapusta tez podgotowana wiele godzin ale ilosc tluszczu zle na mnie dziala i teraz juz wiem ze jesli w ciagu dnia zjem za duzo tluszczu to nasila sie u mnie wydzielanie sebum, szybciej przetluszczaja mi sie wlosy, chyba bardziej sie pocę ale to tylko przypuszczenie ze od tego.
Nie jadam takich rzeczy jak kielbasy, boczki i golonki itp ,o kiedys podobno jadlam za dziecka. Odkad jem ryby to moge powiedziec ze faktycznie widze poprawe stanu skory. Nie zapominajcie ze łosoś chociazjest raczej bardziej szkodliwy niz pomocny, lecz nie wszyscy o tym wiedza.

p.s. właśnie jem ptasie mleczko :P jutro Wam powiem czy cos sie wydarzylo prócz uśmiechu
A czemu łosoś jest taki szkodliwy? Ja go bardzo lubię....
Stary 2013-10-10, 20:39   #199
CiastoPanda
Rozeznanie

cytujac"Norwescy lekarze podejrzewają, że szkodliwe substancje zawarte w mięsie łososia hodowlanego wpływają niekorzystnie na rozwój mózgu. Z badań naukowców wynika także, że wysokie stężenie tych toksyn w organizmie ciężarnej kobiety może przyczynić się do niskiej masy urodzeniowej dziecka i zakłócić jego prawidłowy rozwój. W związku z tym odradza się jedzenie hodowlanych łososi kobietom w ciąży, dzieciom i młodzieży, by zminimalizować wchłanianie trucizn środowiskowych. "

Obecnie na polskim rynku najzdrowszą rybą z rodziny łososiowatych jest dziki łosoś z Alaski, łowiony w wodach Pacyfiku. Zawiera on najwyższej jakości białka, witaminy, minerały i właściwe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym wyborem jest także łosoś bałtycki, którego mięso ma kolor żółty, jednak w jedzeniu go należy zachować umiar ze względu na zawartość rtęci. Najzdrowszy jest łosoś w filetach, ponieważ zawiera najmniej tłuszczu. Z kolei niebezpieczny dla zdrowia może być spożywany w dużych ilościach łosoś wędzony, ze względu na zawartość rakotwórczej nitrozoaminy, wytrącającej się w mięsie podczas obróbki. Należy unikać także produktów wytwarzanych na bazie łososia, np. past łososiowych, ponieważ zwykle zawierają one niewiele mięsa. Lepiej też kupować całą rybę, pokroić ją w domu i ewentualnie zamrozić - łosoś sprzedawany w małych kawałkach może być nieświeży.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywien...wia_41630.html
Stary 2013-10-10, 20:42   #200
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
Nie trzeba umieć gotować aby zrobić dobre danie z warzywami j wiele przepisów szukam na necie i ostatnio zaczęłam gotować przeróżne dania z warzywami ale również i z mięsem mąż jest naprawdę bardzo zadowolony Wystarczy odrobina chęci
Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
Ja nie umiem jedynie piec ciast,ale ich nie jem , także ..
Uwierz, wszystkiego można się nauczyć. Rok temu moje umiejętności kulinarne ograniczały się do usmażenia kiełbaski na oleju,a dziś mistrzowsko ubijam holendra na parze Choć do mistrza kuchni mi daleko, to nadal się doszkalam, oglądam też programy kulinarne. Lubię wyrazistą kuchnię
U mnie jest taki problem, że mnie surowe mięcho trochę obrzydza, dlatego mam problem, żeby sama coś z nim zrobić. Dopiero rok temu się przemogłam i dotknęłam filet z kurczaka, potem powoli zaczęłam wycinać te żyłki, co mnie dobija, bo muszę wyciąć wszystko, gdyż nie cierpię takich żylaków w mięsku, a sam jego smak uwielbiam.
Ogółem nie cierpię gotować i się bawić w kuchni, wydaje mi się, że nic mi nie wyjdzie i zupełnie nie mam pomysłów co fajnego i dobrego mogłabym zrobić ;(
heureusement jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 20:42   #201
ulmich
Rozeznanie

Tylko jakie pieczywo jest bezglutenowe?
Ryżowe ? kukurydziane?
ulmich jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 20:45   #202
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
jak dla mnie to duża sztuka, jestem beztalenciem kullinarnym

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
To nie zupełnie tak, jak wiem, ze nie umiem to nie mam ochoty się w to bawić. Poza tym bardzo nie lubię marnować jedzenia, a jak mi coś nie wyjdzie to może nie będzie się dało tego przełknąć.
Stary 2013-10-10, 20:45   #203
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
jak dla mnie to duża sztuka, jestem beztalenciem kullinarnym
A jajecznice umiesz zrobić?
Stary 2013-10-10, 20:45   #204
Antymionka
Moderator forum

Ja mam uczulenie na mąkę pszenną, która jest w wielu, wielu produktach. Więc mam ogromny problem ;/
Stary 2013-10-10, 20:45   #205
CiastoPanda
Rozeznanie

ja gotuje bardzo sporadycznie bo nie mam w czym za bardzo
Stary 2013-10-10, 20:46   #206
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
O to Ci naprawdę współczuję, ze masz taki zawalony dzień... Jestem w szoku, że ktoś może zjeść na jeden raz 8 kromek
mi sie zdarzyło zjeśc cały bochenek chleba na raz
Stary 2013-10-10, 20:46   #207
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
To nie zupełnie tak, jak wiem, ze nie umiem to nie mam ochoty się w to bawić. Poza tym bardzo nie lubię marnować jedzenia, a jak mi coś nie wyjdzie to może nie będzie się dało tego przełknąć.
Ale nie chodzi tu o gotowanie rarytasów, tylko zdrowe jedzenie.
Stary 2013-10-10, 20:47   #208
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam uczulenie na mąkę pszenną, która jest w wielu, wielu produktach. Więc mam ogromny problem ;/
Uuu a możesz upiec coś sama zastępując mąkę pszenną inną mąką?

Szczerze nie słyszałam jeszcze o takiej alergii...
Stary 2013-10-10, 20:49   #209
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ola Moderatorka Pokaż wiadomość
Nie zauważyłam nigdy żadnych zmian w zależności od tego jakie pieczywo jadłam, ale prze te tutejsze rozmowy postanowiłam spróbować się odzwyczaić od białego chleba i na razie jem chrupkie
ALe wpływu na cerę nie zauważam.

---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Sabiiina Pokaż wiadomość
ja też frytek nie solę czym wzbudzam bardzo duże zdziwienie otoczenia
heh to jest fascynujące jak ludzie zwracają na to uwagę ;P
albo jak nie biorę ketchupu do pizzy jest to samo, a mi on nie jest potrzebny ;P
Stary 2013-10-10, 20:50   #210
Claire91
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie kto obecnie ma czas na szukanie zdrowych produktów, zakupy zajmowałyby cały dzień a jeszcze trzeba zająć się dziećmi i domem, ugotować obiad no i do tego większość kobiet pracuje. Ja mogę obecnie cieszyć się domem bo jestem na L4 ale mimo to nie mam tyle wolnego czasu
Mam takie samo zdanie. Niestety nie każdy ma czas na zdrowe odżywianie, chociaż nie twierdzę ,że się nie da.Jak się ma na głowie tylko samą siebie to wszystko inaczej wygląda. Ponadto chyba trochę drożej wychodzi taka dieta .
Ja sama osobiście jestem tez przeciwnikiem zup w proszku, kostek rosołowych, dań ze słoika. Sos do spaghetti np. robię w lecie ze swoich pomidorów i mam na całą zimę. Ale wiem,że nie każdy ma czas latać po targach, szukać pomidorów, a potem stać nad garami cały dzien

Edytowane przez Claire91
Czas edycji: 2013-10-10 o 20:51
Claire91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Eucerin - podejmij wyzwanie!

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości