Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13 - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-12, 21:13   #601
dacn
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Pamietam jak sie kiedyś na jakimś wątku kłóciłam, że moim zdaniem praca zawodowa+ ogarnianie domu to cięższe zajęcie niż samo ogarnianie domu.
---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------
.
Nie no na pewno praca zawodowa spowoduje że dom będzie czysty i lśniący a jedzenie samo wyląduje na talerzach.

Cytat:
Nooo... Ostatnio się pokłóciłam z mamą o roczny urlop macierzyński i o to, że skrytykowałam jej koleżankę, która w 3 tyg. ciąży wzięła L4. Bo może. Ich argumenty: "To lepiej więzienia utrzymywać?"

Powiedziałam też, że jako pracodawca raczej kobiety bym nie zatrudniła znając tę praktykę to usłyszałam, że jestem wyrachowana.

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------
.
Polski nie stać na roczny macierzyński ( z reszta gdzie poza krajami socjalistycznymi taki jest) a pracodawców na utrzymywanie ciężarnych na L4, no ale to mamuśkom jest za ciężko zrozumieć.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-12, 21:24   #602
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

Polski nie stać na roczny macierzyński ( z reszta gdzie poza krajami socjalistycznymi taki jest) a pracodawców na utrzymywanie ciężarnych na L4, no ale to mamuśkom jest za ciężko zrozumieć.
Prawda jest taka że im więcej matki będą mieć przywilejów tym mniej kobiet będzie zatrudnianych. Nie żebym była zwolenniczką żadnych przywilejów dla matek, ale im więcej ich będą mieli tym bardziej pracodawcy będą się bać ich zatrudniać. Już teraz kobietą w wieku rozrodczym jest ciężką, a mamusie "chore na ciąże" im nie pomagają. Potem jest płacz że po powrocie z macierzyńskiego pracodawca przy pierwszej lepszej okazji chce je zwolnić albo że nie chcą dawać im umowy o pracą bo zaraz dziwnie wszystkie są w ciąży
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-12, 21:48   #603
201604191001
Konto usunięte

Dlatego ja jestem za nierozszerzaniem już profitów dla matek a zajęciem się ojcami, żeby oni mieli prawie tak samo jak matki lub tak samo. Tylko jeszcze pytanie, czy będą korzystać.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-12, 22:11   #604
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Dlatego ja jestem za nierozszerzaniem już profitów dla matek a zajęciem się ojcami, żeby oni mieli prawie tak samo jak matki lub tak samo. Tylko jeszcze pytanie, czy będą korzystać.
Niestety, obawiam się, że skończy się tak, iż z ojcami również nikt nie będzie chciał podpisywać umów o pracę, a jedynie zlecenia, żeby nie uciekali na roczne "tacieżyńskie"

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Dziwi mnie znajomy mojego Tż-ta, który widział się z nim ostatni raz jakieś 3 lata temu, teraz przyjechał do miasta, gdzie aktualnie mieszkamy i próbuje zorganiować spotkanie. Nie mamy nic przeciwko, ale od razu uświadamiamy, że jego "usiądziemy przy piwku" się niespełni, bo jesteśmy niepijący. On, owszem, może sobie piwko pić, ale my za alkohol podziękujemy.
I ten gość nie potrafi zrozumieć, że nie i koniec. "Bo on przyjdzie z dwoma czteropakami". Odpowiadamy, że jesli tyle wypije, to ok, ale my nie mamy zamiaru.
Podczas spotkania nie ma innego tematu jak ten, że mój TŻ jest abstynentem, bo "przecież w liceum sobie nie odmawiał'.
I nie potrafi zrozumieć, że liceum skończyli bagatela 6 lat temu i wiele w tym czasie mogło się zmienić...
Stary 2013-10-12, 22:19   #605
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Prawda jest taka że im więcej matki będą mieć przywilejów tym mniej kobiet będzie zatrudnianych. Nie żebym była zwolenniczką żadnych przywilejów dla matek, ale im więcej ich będą mieli tym bardziej pracodawcy będą się bać ich zatrudniać. Już teraz kobietą w wieku rozrodczym jest ciężką, a mamusie "chore na ciąże" im nie pomagają. Potem jest płacz że po powrocie z macierzyńskiego pracodawca przy pierwszej lepszej okazji chce je zwolnić albo że nie chcą dawać im umowy o pracą bo zaraz dziwnie wszystkie są w ciąży
Ja rozumiem kobiety, które chcą założyć rodzinę i które mają prawo do takiego macierzyńskiego i tego L4. Ale wielu firm nie stać po prostu na to, żeby mieć kilka czy kilkanaście pracownic jednocześnie na L4, "bo mogą to biorą". I jasne, pojawia się odpowiedź, że L4 płaci ZUS - ale na miejsce takiej pracownicy trzeba przyjąć kogoś na zastępstwo, wdrożyć, przeszkolić, a na dodatek bez wiedzy, ile ten ktoś zostanie - bo może przyszła mama weźmie wychowawczy?

Ja rozumiem, że niektóre kobiety mają ciążę zagrożoną albo inne wskazania do L4. Ale jak czytam, że kobieta wzięła L4 w 8 tygodniu, bo "ona chce przeżyć ciążę w spokoju, to czas dla niej i maluszka, a nie na pracę" to...
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-12, 22:22   #606
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja rozumiem kobiety, które chcą założyć rodzinę i które mają prawo do takiego macierzyńskiego i tego L4. Ale wielu firm nie stać po prostu na to, żeby mieć kilka czy kilkanaście pracownic jednocześnie na L4, "bo mogą to biorą". I jasne, pojawia się odpowiedź, że L4 płaci ZUS - ale na miejsce takiej pracownicy trzeba przyjąć kogoś na zastępstwo, wdrożyć, przeszkolić, a na dodatek bez wiedzy, ile ten ktoś zostanie - bo może przyszła mama weźmie wychowawczy?

Ja rozumiem, że niektóre kobiety mają ciążę zagrożoną albo inne wskazania do L4. Ale jak czytam, że kobieta wzięła L4 w 8 tygodniu, bo "ona chce przeżyć ciążę w spokoju, to czas dla niej i maluszka, a nie na pracę" to...
... to coś człowieka trafia

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-12, 22:57   #607
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Ja też, na co dzień. Róż, bronzer, cienie - to stosuję na "wielkie wyjścia" albo jak mam humor raz na miesiąc.
Nie przepadam za różem, rzadko kto umie go nałożyć tak, aby nie wyglądało to jak dwie plamy

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Bardzo się dziwię, że z 4 miesięcy (czy ile tam było) wzrosło aż do 12! Moim zdaniem rozsądny czas, aby potem mieć czego w przerwanej pracy jeszcze szukać to tak pół roku.

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-12, 23:19   #608
201604191001
Konto usunięte

Cytat:

W mojej przychodni ginekologicznej, w gabinetach, wisiały kartki "Ciąża to nie choroba! Samo bycie w ciąży nie uprawnia do zwolnienia.". I to w prywatnej
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-12, 23:34   #609
jesienny_lisc
Zakorzenienie

U moich znajomych jest na prawdę różnie. Jedną namawiają na L4, bo jest w 7 miesiącu i miała kilka niebezpiecznych sytuacji ostatnio, a ona się waha, chce pracować, woli się umówić z pracodawcą, że wyjdzie wcześniej, weźmie coś do domu.
Dwie inne czekają, jak tylko dostaną umowę o pracę na czas nieokreślony (teraz mają drugą na czas określony) i zachodzą w ciążę, najlepiej od początku na L4.
Myślę, że więcej jest takich, jak te dwie.
Niby pytania o chęć posiadania potomstwa są dyskryminujące, ale rynek pracy sprawił, że chcemy spełnić wszystkie wymagania pracodawcy, nawet kosztem godności i odpowiedzi na bardzo osobiste pytania.

Beeets, a skąd takie pytanie o mieszkanie własnościowe? Słyszałam, że lepiej mieć kredyt, bo wtedy pracownik uwiązany umową z bankiem, boi się stracić pracę i bardziej się stara.

A propos zabierania dzieci na imprezy - wesele, fantastyczna, rodzinna uroczystość, idealna dla dzieci:
http://kwejk.pl/obrazek/1929481/party-hard.html

Edytowane przez jesienny_lisc
Czas edycji: 2013-10-13 o 00:18
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 07:59   #610
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

Pracodawca płaci za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego- każde pierwsze, co oznacza płacenie pełnej pensji i składek za osobę nieobecną na miejsce której potrzebny jest nowy pracownik . Którego jeszcze trzeba doszkolić. W fabryce czy korpo, koszty się rozejdą ale w dwuosobowej firmie może być to koniec działalności.

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
---

Bardzo się dziwię, że z 4 miesięcy (czy ile tam było) wzrosło aż do 12! Moim zdaniem rozsądny czas, aby potem mieć czego w przerwanej pracy jeszcze szukać to tak pół roku.
Wyobraż sobie 9 miesięcy zwolnienia na dwie kreski, rok macierzyńskiego, kilka m0cy urlopu wypoczynkowego i mamy dwa lata przerwy w pracy w zawodzie, sorry ale wtedy pracy trzeba się uczyć na nowo, to zawodowe samobójstwo dla kariery.
Stary 2013-10-13, 08:54   #611
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość

Beeets, a skąd takie pytanie o mieszkanie własnościowe? Słyszałam, że lepiej mieć kredyt, bo wtedy pracownik uwiązany umową z bankiem, boi się stracić pracę i bardziej się stara.
to są pytanie z gatunku tych niestandardowych i nigdy nie wiadomo, o co właściwie chodzi pytającemu
raz miałam też pytanie, co sądzę o imprezach firmowych i czy lubię na nie chodzić a koleżanka rozwódka miała pytanie, ile jej były mąż płaci alementów a i jeszcze inna koleżanka miała pytanie, co uważa za swój największy życiowy sukces, a po jej odpowiedzi powiedzieli, że nie ma w ich firmie miejsca dla tak ambitnej osoby i u nich nie będzie się wystarczająco rozwijać i nie dali jej pracy

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
beeets jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 10:14   #612
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez beeets Pokaż wiadomość
rynek nieruchomości jest dość skomplikowany. nie jest tak łatwo od ręki natychmiast sprzedać mieszkanie za taką cenę, jak my chcemy oraz kupić takie jak my chcemy. A jak sprzedasz, to musisz gdzieś iść mieszkać, bo nowi chcą się najczęściej już do razu wprowadzać. Sprawa kredytu też psuje sprawy, bo nie każdy spełnia wymogi, na taką sumę, jaką by sobie wymarzył na nowe mieszkanie. A takie 2 mieszkana oddziele nie są aż tak złe, bo może właśnie przydadzą się na wynajem albo póżniej dla dziecka
Ja rozumiem, jednak myśle, że finansowo, jak się ma kasę na drugie, to jest to do ogarnięcia.

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
Dziwi mnie znajomy mojego Tż-ta, który widział się z nim ostatni raz jakieś 3 lata temu, teraz przyjechał do miasta, gdzie aktualnie mieszkamy i próbuje zorganiować spotkanie. Nie mamy nic przeciwko, ale od razu uświadamiamy, że jego "usiądziemy przy piwku" się niespełni, bo jesteśmy niepijący. On, owszem, może sobie piwko pić, ale my za alkohol podziękujemy.
I ten gość nie potrafi zrozumieć, że nie i koniec. "Bo on przyjdzie z dwoma czteropakami". Odpowiadamy, że jesli tyle wypije, to ok, ale my nie mamy zamiaru.
Podczas spotkania nie ma innego tematu jak ten, że mój TŻ jest abstynentem, bo "przecież w liceum sobie nie odmawiał'.
I nie potrafi zrozumieć, że liceum skończyli bagatela 6 lat temu i wiele w tym czasie mogło się zmienić...
Nigdy nie zrozumiem, jak komuś może przeszkadzać niepicie innych. Jakoś gorzej się będzie czuł jak będzie pił piwo, a wy herbatkę?

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
... to coś człowieka trafia
Oj, trafia.
A jeszcze lepiej jak takie mamuśki śmieją się z tych, które pracują przez całą ciążę(lub przez większość), że głupie, że po co, przecież mogą siedzieć w domu na dupie i się obijać.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2013-10-13 o 10:16
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 10:39   #613
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Oj, trafia.
A jeszcze lepiej jak takie mamuśki śmieją się z tych, które pracują przez całą ciążę(lub przez większość), że głupie, że po co, przecież mogą siedzieć w domu na dupie i się obijać.
A potem płacz że przy redukcji etatów albo innej okazji pierwsze wylatują mamusie które przez całą ciąże były na L4 skoro tego nie wymagały. Swoją drogą zauważyłam że tak postępują te kobiety które od pracy się migają. Te którym na pracy zależy starają się pracować choćby na pół etatu.

Edytowane przez 201607111040
Czas edycji: 2013-10-13 o 10:42
Stary 2013-10-13, 10:40   #614
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Pracodawca płaci za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego- każde pierwsze, co oznacza płacenie pełnej pensji i składek za osobę nieobecną na miejsce której potrzebny jest nowy pracownik . Którego jeszcze trzeba doszkolić. W fabryce czy korpo, koszty się rozejdą ale w dwuosobowej firmie może być to koniec działalności.
O tym właśnie mówię. Moja mama pracuje w firmie, w której naprawdę przestrzega się praw pracownika - każdy ma umowę o pracę, w ciąży nie pracujesz przy komputerze, jak tylko źle się czujesz możesz iść do domu, kiedy musisz iść do lekarza to nie ma problemu, max 7 godz. dziennie itp. itd. A mimo to zdarzają się panie, które ledwo po zrobieniu testu lądują na L4. A praca biurowa. Jestem kobietą, ale gdybym miała działalność, to 5 razy bym się zastanowiła przed zatrudnieniem kobiety na umowę o pracę, bo po prostu mogłabym się niemile zdziwić.

I nigdy nie zapomnę pytania na forum, jak załatwić, żeby dostać L4 na całą ciążę, ale nie z nakazem leżenia, bo ona chodzi po sklepach i kafelki do domu wybiera, i jak będzie miała takie L4, że może chodzić, to jej szef nic nie zrobi jak ją spotka.

Zresztą przykłady z forum:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...20&postcount=1
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...51&postcount=1

A już trochę coś mi się robi, jak pomyślę, że miałabym mieć firmę i zatrudniłabym na umowę o pracę taką panią:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=15

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2013-10-13 o 10:49
Stary 2013-10-13, 10:53   #615
dacn
Zakorzenienie

Zwłaszcza ta ostatnia, okrada państwo, działa na szkodę kobiet i jeszcze jest z tego dumna.

Ciekawe jest to że każdym innym kraju ciąża jest ciążą a w Polsce ciężką chorobą.
Stary 2013-10-13, 11:11   #616
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Zwłaszcza ta ostatnia, okrada państwo, działa na szkodę kobiet i jeszcze jest z tego dumna.

Ciekawe jest to że każdym innym kraju ciąża jest ciążą a w Polsce ciężką chorobą.
Najgorsze że zrobi tak kilka, a kilkanaście potem cierpi, bo jest opinia że jak tylko zajdzie w ciąże to zaraz zwieje na L4. Potem jest płacz że pracodawcy wolą zatrudniać mężczyzn, że kobiety mniej zarabiają czy że trudniej im awansować, a to wszystko dlatego że mężczyźni to mniejsze ryzyko dla pracodawcy.
Stary 2013-10-13, 11:20   #617
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Wyobraż sobie 9 miesięcy zwolnienia na dwie kreski, rok macierzyńskiego, kilka m0cy urlopu wypoczynkowego i mamy dwa lata przerwy w pracy w zawodzie, sorry ale wtedy pracy trzeba się uczyć na nowo, to zawodowe samobójstwo dla kariery.
Nie każdy robi karierę i 2 lata przerwy nie robi mu różnicy.
Ja miałam przerwę przy kazdym dziecku 9 miesięcy. Po pierwszym macierzyńskim zmieniłam pracę, przy drugim wróciłam do pracodawcy i nie było problemu najmniejszego.
I jeszcze jest kwestia co się na tym macierzyńskim/ wychowawczym robi.
Bo można zdobywac w tym czasie umiejetnośc i kwalifikacje, któe podnoszą szanse mamy na ryku pracy.

LusiaPlotkara
Cytat:
Nie do końca sie z ty zgadzam.
Przywileje są ok., ale kwestia jest jakie są to przywileje. W systemie brytyjskim matka jako pracownik jest niemalże nietykalna. Poza tym jest mnóstwo udogodnień co do warunkow pracy ciężarnej.
Z drugiej strony nie ma możliwości bezpodstawnego siedzenia na chorobowym i to jest kluczowe.

Co do L4 dyskusji a ten temat było mnóstwo na MzK. Taka chora polska mntalność w tej kwestii i argumenty w większości nie trafiają do zwolenników naginania prawa czy zwykłego kombinatorstwa.
Stary 2013-10-13, 11:30   #618
201607111040
Konto usunięte

Mnie w wątku na MzK rozwaliła pewna pani która stwierdziła że jak kobieta nie chce pracować to nie musi się nikomu z tego tłumaczyć i że mają do tego pełne prawo
Stary 2013-10-13, 11:32   #619
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Dziwi mnie, że ludzie na studiach się nie myją.
Usiadłam obok laski na języku obcym i tak od niej capiło, że się nie dało wytrzymać. Jeszcze chciała ze mną rozmawiać, a z gęby tak jej śmierdziało, że musiałam po kryjomu nos zatykać, żeby jej odpowiedzieć. I gdyby to jeszcze było tak, że nie ma czasu czy coś, bo dojeżdża, bo coś tam.. a ona mi, że wynajmuje mieszkanie 10 min od uczelni.
Dziwi mnie, że ludzi dziwi, że wolę dojeżdżać codziennie na studia niż wynająć pokój. Mam zajefajne, odremontowane mieszkanie, płaci się za nie 600 zł miesięcznie, mam generalnie luksus, a bilet miesięczny mnie kosztuje 150 zł i wcale nie jest tak fatalnie, godzinkę drogi mam busem. Zdążę zjeść śniadanie, nawet ogarnąć jakiś makijaż w busie. Byłam u koleżanki, która płaci 490 zł za pojedynczy pokój w wynajętym mieszkaniu - tapczanik, stara meblościanka (taka na wysoki połysk, moja babcia taką ma od hohoho) krzesło i stolik, łazienka też nienajlepsza. Ale wszyscy mi ostro mówią "przeprowadź się, nie będziesz dojeżdżać!"
Dziwi mnie, że ludzie na mnie dziwnie patrzą gdy zapierdzielam z kijkami (nordic walking). co drugi nastolatek się drze "a narty?!" no kurde -.-
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 11:34   #620
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Mnie w wątku na MzK rozwaliła pewna pani która stwierdziła że jak kobieta nie chce pracować to nie musi się nikomu z tego tłumaczyć i że mają do tego pełne prawo
Bo nie musi,o ile jej decyzja nie jest związana z komibnatorstwem i nie ma negatywnego wplywu na dane osoby.
Stary 2013-10-13, 11:35   #621
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
LusiaPlotkara

Nie do końca sie z ty zgadzam.
Przywileje są ok., ale kwestia jest jakie są to przywileje. W systemie brytyjskim matka jako pracownik jest niemalże nietykalna. Poza tym jest mnóstwo udogodnień co do warunkow pracy ciężarnej.
Z drugiej strony nie ma możliwości bezpodstawnego siedzenia na chorobowym i to jest kluczowe.
Chodziło mi bardziej o to żeby kobiety miały przywileje, ale żeby też pracodawca miał z tego jakieś korzyści, bo w innym przypadku nie będzie się opłacało zatrudniać kobiet..
Stary 2013-10-13, 11:45   #622
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Chodziło mi bardziej o to żeby kobiety miały przywileje, ale żeby też pracodawca miał z tego jakieś korzyści, bo w innym przypadku nie będzie się opłacało zatrudniać kobiet..
Osoba z mojej rodziny właśnie sobie jest na L4, mimo że to początek początku ciąży. Dopiero ma iść na słuchanie serduszka...albo serduszek. Jak się okaże, ze ma więcej, niż jednego dida, to jej plan zrobienia sobie kolejnego na rocznym urlopie macierzynskim, poszedł się trącać. Jakbym miała szukać pracy w Polsce, to serio balabym się, że mnie oleją. Mię dość, że młoda matka, to jeszcze planująca za jakiś czas powiększyć rodzinę. Koszta tych urlopów są takie, że się nie dziwię, że pracodawcy boją się zatrudniać młode kobiety. Moj ojciec zatrudniał dziewczynę, no i ze względu na oszczędności w firmie, to ona pierwsza poleciała. Noe byłoby go stać na płacenie jej rocznego macierzyńskiego.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 12:42   #623
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
A już trochę coś mi się robi, jak pomyślę, że miałabym mieć firmę i zatrudniłabym na umowę o pracę taką panią:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=15

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Nie każdy robi karierę i 2 lata przerwy nie robi mu różnicy.
Ja miałam przerwę przy kazdym dziecku 9 miesięcy. Po pierwszym macierzyńskim zmieniłam pracę, przy drugim wróciłam do pracodawcy i nie było problemu najmniejszego.
I jeszcze jest kwestia co się na tym macierzyńskim/ wychowawczym robi.
Bo można zdobywac w tym czasie umiejetnośc i kwalifikacje, któe podnoszą szanse mamy na ryku pracy.
Teoretycznie można zdobywać umiejętności, ale naprawdę wierzyć mi się nie chce, że osobie, która na samą wieść o ciąży idzie na L4, będzie się chciało.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że ludzi dziwi, że wolę dojeżdżać codziennie na studia niż wynająć pokój. Mam zajefajne, odremontowane mieszkanie, płaci się za nie 600 zł miesięcznie, mam generalnie luksus, a bilet miesięczny mnie kosztuje 150 zł i wcale nie jest tak fatalnie, godzinkę drogi mam busem. Zdążę zjeść śniadanie, nawet ogarnąć jakiś makijaż w busie. Byłam u koleżanki, która płaci 490 zł za pojedynczy pokój w wynajętym mieszkaniu - tapczanik, stara meblościanka (taka na wysoki połysk, moja babcia taką ma od hohoho) krzesło i stolik, łazienka też nienajlepsza. Ale wszyscy mi ostro mówią "przeprowadź się, nie będziesz dojeżdżać!"
A ja się nie dziwię, że ich to dziwi. Bo za 750zł (łącznie z biletem) obstawiam, że mogłabyś spokojnie wynająć coś fajnego bliżej uczelni. A dojeżdżanie w zimie jest jednak mega upierdliwe. No ale jak Ci tak dobrze, to Twoja sprawa.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 12:45   #624
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość

Teoretycznie można zdobywać umiejętności, ale naprawdę wierzyć mi się nie chce, że osobie, która na samą wieść o ciąży idzie na L4, będzie się chciało.

A ja się nie dziwię, że ich to dziwi. Bo za 750zł (łącznie z biletem) obstawiam, że mogłabyś spokojnie wynająć coś fajnego bliżej uczelni. A dojeżdżanie w zimie jest jednak mega upierdliwe. No ale jak Ci tak dobrze, to Twoja sprawa.
Ja takich matek w ogóle nie biorę pod uwagę jeśli chodzi o tendencje do samorozwoju
Miałam a yśli matki, które ida na zwykły macierzyński czy wychowawczy.
Stary 2013-10-13, 12:47   #625
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Co innego, jeśli pani pracować w ciąży nie może ze względów zdrowotnych - ale inna sprawa jest, kiedy po prostu jej się nie chce I tak, ma prawo do L4, ale uzasadnionego, a nie spowodowanego niechciejstwem do pracy i ochotą na "czas dla siebie i maluszka". Ja już nie wspomnę, że siedząc 8 czy 7 miesięcy w domu to ja bym zwariowała, bo nie oszukujmy się, że nie chciało mi się pracować, a będę inwestować w setki kursów i nauczę się płynnie japońskiego.
Stary 2013-10-13, 12:50   #626
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez beeets Pokaż wiadomość
a i jeszcze inna koleżanka miała pytanie, co uważa za swój największy życiowy sukces, a po jej odpowiedzi powiedzieli, że nie ma w ich firmie miejsca dla tak ambitnej osoby i u nich nie będzie się wystarczająco rozwijać i nie dali jej pracy
O czymś takim już słyszałam. Ponoć niektóre firmy boją się zatrudniać bardzo ambitne osoby, bo wiedzą, że nie spełnią ich oczekiwań i przez to szybko ci pracownicy odejdą do innych firm, gdzie będą mogli liczyć na awans itp..

Cytat:
Przy założeniu, że ktoś, kto mieszka blisko uczelni nie będzie potrzebował już biletu miesięcznego. A to by trzeba naprawdę mieszkać obok uczelni i nie mieć potrzeby częstego jeżdżenia w dalsze miejsca.
Poza tym, jak zrozumiałam, _Tinkerbell mieszka teraz u siebie. W takiej sytuacji to już w ogóle moim zdaniem nie ma sensu na siłę wynajmować mieszkania, bo za to, które się ma, tak czy inaczej płacić trzeba.

Ale właśnie, jak komu wygodnie Mnie by zdziwiło, że ktoś w takiej sytuacji się przeprowadza do wynajętego mieszkania o niskim standardzie, ale pewnie są osoby, które tak robią i są zadowolone
Stary 2013-10-13, 12:54   #627
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Co innego, jeśli pani pracować w ciąży nie może ze względów zdrowotnych - ale inna sprawa jest, kiedy po prostu jej się nie chce I tak, ma prawo do L4, ale uzasadnionego, a nie spowodowanego niechciejstwem do pracy i ochotą na "czas dla siebie i maluszka". Ja już nie wspomnę, że siedząc 8 czy 7 miesięcy w domu to ja bym zwariowała, bo nie oszukujmy się, że nie chciało mi się pracować, a będę inwestować w setki kursów i nauczę się płynnie japońskiego.
Chodziło mi o to że jej się nie chce (nie że nie może) i że z tej niechęci nie musi się tłumaczyć oraz że ma prawdo do L4 bo jest w ciązy, nawet jeśli dobrze się czuje.
Stary 2013-10-13, 12:55   #628
beeets
Zakorzenienie

Cytat:

600 zł płaci jej rodzina za czynsz mieszkania + rachunki A tak musieliby jej dawać 750 zł co miesiąc.

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
Stary 2013-10-13, 12:56   #629
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Chodziło mi o to że jej się nie chce (nie że nie może) i że z tej niechęci nie musi się tłumaczyć oraz że ma prawdo do L4 bo jest w ciązy, nawet jeśli dobrze się czuje.
No właśnie. Dziwi mnie, kiedy kobieta pisze: "Czułam się dobrze, ale miałam prawo i ochotę pójść na L4, więc to zrobiłam i nikomu nic do tego!". No tak, nikomu, tylko ciekawe dlaczego potem kobietom ciężej jest dostać pracę...
Stary 2013-10-13, 12:56   #630
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że ludzie na studiach się nie myją.
Usiadłam obok laski na języku obcym i tak od niej capiło, że się nie dało wytrzymać. Jeszcze chciała ze mną rozmawiać, a z gęby tak jej śmierdziało, że musiałam po kryjomu nos zatykać, żeby jej odpowiedzieć. I gdyby to jeszcze było tak, że nie ma czasu czy coś, bo dojeżdża, bo coś tam.. a ona mi, że wynajmuje mieszkanie 10 min od uczelni.
Dziwi mnie, że ludzie na mnie dziwnie patrzą gdy zapierdzielam z kijkami (nordic walking). co drugi nastolatek się drze "a narty?!" no kurde -.-
nie ma żadnego usprawiedliwienia na brak higieny

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości