|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#602 |
|
Konto usunięte
|
Prawda jest taka że im więcej matki będą mieć przywilejów tym mniej kobiet będzie zatrudnianych. Nie żebym była zwolenniczką żadnych przywilejów dla matek, ale im więcej ich będą mieli tym bardziej pracodawcy będą się bać ich zatrudniać. Już teraz kobietą w wieku rozrodczym jest ciężką, a mamusie "chore na ciąże" im nie pomagają. Potem jest płacz że po powrocie z macierzyńskiego pracodawca przy pierwszej lepszej okazji chce je zwolnić albo że nie chcą dawać im umowy o pracą bo zaraz dziwnie wszystkie są w ciąży
|
|
|
|
#603 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego ja jestem za nierozszerzaniem już profitów dla matek a zajęciem się ojcami, żeby oni mieli prawie tak samo jak matki lub tak samo. Tylko jeszcze pytanie, czy będą korzystać.
|
|
|
|
#604 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Dziwi mnie znajomy mojego Tż-ta, który widział się z nim ostatni raz jakieś 3 lata temu, teraz przyjechał do miasta, gdzie aktualnie mieszkamy i próbuje zorganiować spotkanie. Nie mamy nic przeciwko, ale od razu uświadamiamy, że jego "usiądziemy przy piwku" się niespełni, bo jesteśmy niepijący. On, owszem, może sobie piwko pić, ale my za alkohol podziękujemy. I ten gość nie potrafi zrozumieć, że nie i koniec. "Bo on przyjdzie z dwoma czteropakami". Odpowiadamy, że jesli tyle wypije, to ok, ale my nie mamy zamiaru. Podczas spotkania nie ma innego tematu jak ten, że mój TŻ jest abstynentem, bo "przecież w liceum sobie nie odmawiał'. I nie potrafi zrozumieć, że liceum skończyli bagatela 6 lat temu i wiele w tym czasie mogło się zmienić...
|
|
#605 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ja rozumiem, że niektóre kobiety mają ciążę zagrożoną albo inne wskazania do L4. Ale jak czytam, że kobieta wzięła L4 w 8 tygodniu, bo "ona chce przeżyć ciążę w spokoju, to czas dla niej i maluszka, a nie na pracę" to... |
|
|
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#607 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Bardzo się dziwię, że z 4 miesięcy (czy ile tam było) wzrosło aż do 12! Moim zdaniem rozsądny czas, aby potem mieć czego w przerwanej pracy jeszcze szukać to tak pół roku.
|
|
|
#608 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
U moich znajomych jest na prawdę różnie. Jedną namawiają na L4, bo jest w 7 miesiącu i miała kilka niebezpiecznych sytuacji ostatnio, a ona się waha, chce pracować, woli się umówić z pracodawcą, że wyjdzie wcześniej, weźmie coś do domu.
Dwie inne czekają, jak tylko dostaną umowę o pracę na czas nieokreślony (teraz mają drugą na czas określony) i zachodzą w ciążę, najlepiej od początku na L4. Myślę, że więcej jest takich, jak te dwie. Niby pytania o chęć posiadania potomstwa są dyskryminujące, ale rynek pracy sprawił, że chcemy spełnić wszystkie wymagania pracodawcy, nawet kosztem godności i odpowiedzi na bardzo osobiste pytania. Beeets, a skąd takie pytanie o mieszkanie własnościowe? Słyszałam, że lepiej mieć kredyt, bo wtedy pracownik uwiązany umową z bankiem, boi się stracić pracę i bardziej się stara. A propos zabierania dzieci na imprezy - wesele, fantastyczna, rodzinna uroczystość, idealna dla dzieci: http://kwejk.pl/obrazek/1929481/party-hard.html Edytowane przez jesienny_lisc Czas edycji: 2013-10-13 o 00:18 |
|
|
|
#610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyobraż sobie 9 miesięcy zwolnienia na dwie kreski, rok macierzyńskiego, kilka m0cy urlopu wypoczynkowego i mamy dwa lata przerwy w pracy w zawodzie, sorry ale wtedy pracy trzeba się uczyć na nowo, to zawodowe samobójstwo dla kariery. |
|
|
|
|
#611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raz miałam też pytanie, co sądzę o imprezach firmowych i czy lubię na nie chodzić a koleżanka rozwódka miała pytanie, ile jej były mąż płaci alementów a i jeszcze inna koleżanka miała pytanie, co uważa za swój największy życiowy sukces, a po jej odpowiedzi powiedzieli, że nie ma w ich firmie miejsca dla tak ambitnej osoby i u nich nie będzie się wystarczająco rozwijać i nie dali jej pracy
|
|
#612 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Oj, trafia. A jeszcze lepiej jak takie mamuśki śmieją się z tych, które pracują przez całą ciążę(lub przez większość), że głupie, że po co, przecież mogą siedzieć w domu na dupie i się obijać.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-10-13 o 10:16 |
||
|
|
|
#613 |
|
Konto usunięte
|
A potem płacz że przy redukcji etatów albo innej okazji pierwsze wylatują mamusie które przez całą ciąże były na L4 skoro tego nie wymagały. Swoją drogą zauważyłam że tak postępują te kobiety które od pracy się migają. Te którym na pracy zależy starają się pracować choćby na pół etatu.
Edytowane przez 201607111040 Czas edycji: 2013-10-13 o 10:42 |
|
|
|
#614 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
I nigdy nie zapomnę pytania na forum, jak załatwić, żeby dostać L4 na całą ciążę, ale nie z nakazem leżenia, bo ona chodzi po sklepach i kafelki do domu wybiera, i jak będzie miała takie L4, że może chodzić, to jej szef nic nie zrobi jak ją spotka. Zresztą przykłady z forum: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...20&postcount=1 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...51&postcount=1 A już trochę coś mi się robi, jak pomyślę, że miałabym mieć firmę i zatrudniłabym na umowę o pracę taką panią: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=15 Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2013-10-13 o 10:49 |
|
|
|
|
#615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe jest to że każdym innym kraju ciąża jest ciążą a w Polsce ciężką chorobą. |
|
|
|
|
#616 |
|
Konto usunięte
|
Najgorsze że zrobi tak kilka, a kilkanaście potem cierpi, bo jest opinia że jak tylko zajdzie w ciąże to zaraz zwieje na L4. Potem jest płacz że pracodawcy wolą zatrudniać mężczyzn, że kobiety mniej zarabiają czy że trudniej im awansować, a to wszystko dlatego że mężczyźni to mniejsze ryzyko dla pracodawcy.
|
|
|
|
#617 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Ja miałam przerwę przy kazdym dziecku 9 miesięcy. Po pierwszym macierzyńskim zmieniłam pracę, przy drugim wróciłam do pracodawcy i nie było problemu najmniejszego. I jeszcze jest kwestia co się na tym macierzyńskim/ wychowawczym robi. Bo można zdobywac w tym czasie umiejetnośc i kwalifikacje, któe podnoszą szanse mamy na ryku pracy. LusiaPlotkara Cytat:
Przywileje są ok., ale kwestia jest jakie są to przywileje. W systemie brytyjskim matka jako pracownik jest niemalże nietykalna. Poza tym jest mnóstwo udogodnień co do warunkow pracy ciężarnej. Z drugiej strony nie ma możliwości bezpodstawnego siedzenia na chorobowym i to jest kluczowe. Co do L4 dyskusji a ten temat było mnóstwo na MzK. Taka chora polska mntalność w tej kwestii i argumenty w większości nie trafiają do zwolenników naginania prawa czy zwykłego kombinatorstwa.
|
|
|
#618 |
|
Konto usunięte
|
Mnie w wątku na MzK rozwaliła pewna pani która stwierdziła że jak kobieta nie chce pracować to nie musi się nikomu z tego tłumaczyć i że mają do tego pełne prawo
|
|
|
|
#619 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie, że ludzie na studiach się nie myją.
Usiadłam obok laski na języku obcym i tak od niej capiło, że się nie dało wytrzymać. Jeszcze chciała ze mną rozmawiać, a z gęby tak jej śmierdziało, że musiałam po kryjomu nos zatykać, żeby jej odpowiedzieć. I gdyby to jeszcze było tak, że nie ma czasu czy coś, bo dojeżdża, bo coś tam.. a ona mi, że wynajmuje mieszkanie 10 min od uczelni. Dziwi mnie, że ludzi dziwi, że wolę dojeżdżać codziennie na studia niż wynająć pokój. Mam zajefajne, odremontowane mieszkanie, płaci się za nie 600 zł miesięcznie, mam generalnie luksus, a bilet miesięczny mnie kosztuje 150 zł i wcale nie jest tak fatalnie, godzinkę drogi mam busem. Zdążę zjeść śniadanie, nawet ogarnąć jakiś makijaż w busie. Byłam u koleżanki, która płaci 490 zł za pojedynczy pokój w wynajętym mieszkaniu - tapczanik, stara meblościanka (taka na wysoki połysk, moja babcia taką ma od hohoho) krzesło i stolik, łazienka też nienajlepsza. Ale wszyscy mi ostro mówią "przeprowadź się, nie będziesz dojeżdżać!" Dziwi mnie, że ludzie na mnie dziwnie patrzą gdy zapierdzielam z kijkami (nordic walking). co drugi nastolatek się drze "a narty?!" no kurde -.- |
|
|
|
#620 |
|
wańka wstańka
|
Bo nie musi,o ile jej decyzja nie jest związana z komibnatorstwem i nie ma negatywnego wplywu na dane osoby.
|
|
#621 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#623 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#624 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Miałam a yśli matki, które ida na zwykły macierzyński czy wychowawczy.
|
|
|
#625 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
I tak, ma prawo do L4, ale uzasadnionego, a nie spowodowanego niechciejstwem do pracy i ochotą na "czas dla siebie i maluszka". Ja już nie wspomnę, że siedząc 8 czy 7 miesięcy w domu to ja bym zwariowała, bo nie oszukujmy się, że nie chciało mi się pracować, a będę inwestować w setki kursów i nauczę się płynnie japońskiego.
|
|
|
|
|
#626 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym, jak zrozumiałam, _Tinkerbell mieszka teraz u siebie. W takiej sytuacji to już w ogóle moim zdaniem nie ma sensu na siłę wynajmować mieszkania, bo za to, które się ma, tak czy inaczej płacić trzeba. Ale właśnie, jak komu wygodnie Mnie by zdziwiło, że ktoś w takiej sytuacji się przeprowadza do wynajętego mieszkania o niskim standardzie, ale pewnie są osoby, które tak robią i są zadowolone
|
|
#627 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak musieliby jej dawać 750 zł co miesiąc.
|
|
#629 |
|
Zakorzeniona
|
No właśnie. Dziwi mnie, kiedy kobieta pisze: "Czułam się dobrze, ale miałam prawo i ochotę pójść na L4, więc to zrobiłam i nikomu nic do tego!". No tak, nikomu, tylko ciekawe dlaczego potem kobietom ciężej jest dostać pracę...
|
|
|
|
#630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.

a i jeszcze inna koleżanka miała pytanie, co uważa za swój największy życiowy sukces, a po jej odpowiedzi powiedzieli, że nie ma w ich firmie miejsca dla tak ambitnej osoby i u nich nie będzie się wystarczająco rozwijać i nie dali jej pracy