Początkujące Włosomaniaczki :) Cz. II - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-13, 12:35   #631
_Remember
Rozeznanie

Dot.: Początkujące Włosomaniaczki :) Cz. II

Cytat:
Napisane przez CrystalNatasha Pokaż wiadomość
Dziewczyny czym zabezpieczacie końcówki? Błagam powiedzcie,bo nie wiem co kupić :c
Kiedyś używałam jedwabiu Marion (w sumie to nadal czasami używam, bo mam jeszcze końcówkę), a teraz GP

Dzisiaj wypróbuję wreszcie siemie lniane

24.10.2019
_Remember jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 12:51   #632
barylka666
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
@barylka, czy tego Scandica dostanę w Hebe, albo innej sieciowej drogerii?
Ja go kupowałam przez allegro, myślę że w jakiś hurtowaniach fryzjerskich mógłby być, w hebe nie byłam jeszcze więc nie wiem

barylka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 13:26   #633
kukimi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez creatives Pokaż wiadomość
Mnie bardziej pasuje ten dla dzieci
Mi właśnie też, ale ten dla mam, fajnie spisuje się do twarzy i ciała
kukimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 13:34   #634
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CarmenSandiego Pokaż wiadomość
a ile czasu nie prostujesz? ja ogolnie mam falowane wlosy, ale mi troche zaczely sie prostowac chyba pod wplywem tez ich ciezaru. ale pewnie i pielegnacji. juz sie tak nie pusza jak na poczatku po odstawienie prostownicy, moze u Ciebie tez potrzeba czasu
Nie prostuję od początku studiów tzn. od 3 lat, bo po prostu nie miałam prostownicy. Od czasu do czasu sięgnę po nią, ale to jest raz na miesiąc, dwa miesiące
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 13:44   #635
201610111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulina1347 Pokaż wiadomość

dziewczyny ile razy w tygodniu nakładacie maski i olej?
Ja nakładam olej dwa razy w tygodniu, a maskę raz i w zupełności mi to wystarczy. W sumie mogłabym częściej ale nie zawsze mam ta to czas.
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 13:56   #636
mulankasia
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Ja dziś ogarniam włosy po hennie i zobaczę jak faktycznie wyszło.

Czy któraś z Was używała takie cudo https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...oil-serum.html
są pozytywne opinię, więc chyba muszę się za tym porozglądać.

Edytowane przez mulankasia
Czas edycji: 2013-10-13 o 13:57
mulankasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 14:09   #637
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mulankasia Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Ja dziś ogarniam włosy po hennie i zobaczę jak faktycznie wyszło.

Czy któraś z Was używała takie cudo https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...oil-serum.html
są pozytywne opinię, więc chyba muszę się za tym porozglądać.
Chyba sobie go kupię jak będe w grudniu zamawiać u nich farby
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-13, 14:09   #638
MartaMaria
Wtajemniczenie

Chyba dołączę,
także jestem włosomaniaczką, początkującą, bo bawię się w to od kilku miesięcy.

Wszystkiego jeszcze nie wiem i przychodzę z pytaniem, może ktoś mnie uświadomi:
jak to jest z szamponami Alterry - raz czytam, że są delikatne i bez SLS, innym razem, że tak naprawdę składniki w nich zawarte też są silnymi detergentami i działają na podobnej zasadzie jak szampony z SLS.
MartaMaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 15:48   #639
paulina1347
Raczkowanie

Cytat:
Ja nakładam olej dwa razy w tygodniu, a maskę raz i w zupełności mi to wystarczy. W sumie mogłabym częściej ale nie zawsze mam ta to czas.
dzięki też mi się wydaje, że tyle wystarczy i też tak robię
Stary 2013-10-13, 15:51   #640
Smerfetka22
Raczkowanie

Hej

Ja do zabezpieczania końcówek używam jedwabiu CHI, ale nie zawsze.
Zastanawaim się, czy jak zapsikam końcówki np GlissKurem to wystarczająca ochrona czy koniecznie muszę kłaśc jedwab???

30.09.2013-tran
01.10.2013-Radical
Smerfetka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 16:10   #641
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Cytat:
Napisane przez creatives Pokaż wiadomość

Nauki nie zazdroszczę, chyba tylko matmę byłabym w stanie ogarnąć
Za to ja jestem w stanie ogarnąć tylko angielski i łacinę
edytah10 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-13, 16:13   #642
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez edytah10 Pokaż wiadomość
Za to ja jestem w stanie ogarnąć tylko angielski i łacinę
łacina?
Nienawidzę. Mam po niej straszną traumę :/
Stary 2013-10-13, 16:33   #643
mandarynka882
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MartaMaria Pokaż wiadomość
Chyba dołączę,

jak to jest z szamponami Alterry - raz czytam, że są delikatne i bez SLS, innym razem, że tak naprawdę składniki w nich zawarte też są silnymi detergentami i działają na podobnej zasadzie jak szampony z SLS.
hej, Sodium Coco Sulfate to jest to samo co Sodium Lauryl Sulfate, chociaż niektóre źródła podają, że może to być wersja trochę rozcieńczona więc ciut łagodniejsza. A jeżeli chodzi o szampony Alterry to ich łagodność może wynikać z tego, że na pierwszym miejscu po wodzie jest niejonowy detergent czyli łagodniejszy od anionowych i łagodzący ich drażniący potencjał.
W ogóle to jeśli chodzi o detergenty stosowane w szamponach i innych środkach myjących to najczęściej stosowane były(bo teraz coraz rzadziej) sole alkoholi tłuszczowych czyli SLS- Sodium Lauryl Sulfate i to jest najmocniejszy z nich wszystkich. Obecnie odchodzi się od nich na rzecz oksyetylenowanych pochodnych (oksyetylowanie nieco łagodzi ich potencjał drażniący nie zmniejszając ich właściwości detergencyjnych) no i najpopularniejszym jest SLES czyli Sodium Laureth Sulfate jak już wiadomo najmocniejszy z nich i to są sole sodowe oksyetylowanego alkoholu laurylowego. Łagodniejsze są sole alkoholu mirystylowego czyli Sodium Myreth Sulfate (szampony GP go mają).
A najłagodniejsze są pochodne soli magnezowej (Magnesium Laureth Sulfate) i amonowej (Ammonium Laureth Sulfate) a już najłagodniejszym detergentem anionowym (np w szamponach dla dzieci) jest połączenie tych dwóch soli z alkoholem mirystylowym czyli Magnesium Myreth Sulfate, Ammonium Myreth Sulfate.
No a niestety anionowe detergenty są teoretycznie konieczne w szamponach bo bez nich nie był by szampon tylko odżywka no a pozatym tylko anionowe dają się zagęszczać a bez nich szampon by był jak woda

mam nadzieje, że nie zanudził Was mój wywód po części cytowałam zdania z mojej pracy magisterskiej

Edytowane przez mandarynka882
Czas edycji: 2013-10-13 o 16:38
mandarynka882 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 16:36   #644
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
łacina?
Nienawidzę. Mam po niej straszną traumę :/
Chcesz o tym opowiedzieć?

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

Cytat:
Napisane przez mandarynka882 Pokaż wiadomość
hej, Sodium Coco Sulfate to jest to samo co Sodium Lauryl Sulfate, chodziarz niektóre źródła podają, że może to być wersja trochę rozcieńczona więc ciut łagodniejsza. A jeżeli chodzi o szampony Alterry to ich łagodność może wynikać z tego, że na pierwszym miejscu po wodzie jest niejonowy detergent czyli łagodniejszy od anionowych i łagodzący ich drażniący potencjał.
W ogóle to jeśli chodzi o detergenty stosowane w szamponach i innych środkach myjących to najczęściej stosowane były(bo teraz coraz rzadziej) sole alkoholi tłuszczowych czyli SLS- Sodium Lauryl Sulfate i to jest najmocniejszy z nich wszystkich. Obecnie odchodzi się od nich na rzecz oksyetylenowanych pochodnych (oksyetylowanie nieco łagodzi ich potencjał drażniący nie zmniejszając ich właściwości detergencyjnych) no i najpopularniejszym jest SLES czyli Sodium Laureth Sulfate jak już wiadomo najmocniejszy z nich i to są sole sodowe oksyetylowanego alkoholu laurylowego. Łagodniejsze są sole alkoholu mirystylowego czyli Sodium Myreth Sulfate (szampony GP go mają).
A najłagodniejsze są pochodne soli magnezowej (Magnesium Laureth Sulfate) i amonowej (Ammonium Laureth Sulfate) a już najłagodniejszym detergentem anionowym (np w szamponach dla dzieci) jest połączenie tych dwóch soli z alkoholem mirystylowym czyli Magnesium Myreth Sulfate, Ammonium Myreth Sulfate.
No a niestety anionowe detergenty są teoretycznie konieczne w szamponach bo bez nich nie był by szampon tylko odżywka no a pozatym tylko anionowe dają się zagęszczać a bez nich szampon by był jak woda

mam nadzieje, że nie zanudził Was mój wywód po części cytowałam zdania z mojej pracy magisterskiej
CHODZIARZ?
Serio?
Stary 2013-10-13, 16:38   #645
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
wolę o tym zapomnieć
Nie rozumiem jak można lubić ten język, zwłaszcza łacinę antyczną
Stary 2013-10-13, 16:38   #646
mandarynka882
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

CHODZIARZ?
Serio?
już się poprawiłam
Stary 2013-10-13, 16:40   #647
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Cytat:
wolę o tym zapomnieć
Nie rozumiem jak można lubić ten język, zwłaszcza łacinę antyczną
Nie uczę się antycznej, tylko medycznej
Stary 2013-10-13, 17:22   #648
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
nie chcę straszyć, ale widziałam kilka niefajnych zdjęć po używaniu tej odżywki
A po jakim czasie używania? Podasz linki do tych zdjęć Ja na razie jestem zadowolona z efektów i są osoby, które się chwalą swoimi pięknymi paznokciami po tej odżywce
Amalia1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 17:23   #649
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
bez gramatyki?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-13, 17:28   #650
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez M4rt3czk4_92 Pokaż wiadomość
Ja mam eveline silne i mocne jak diament i używam jej tylko jako bazy na to nałożyłam Golden rose rich color 10, na serdeczny i kciuk essence confetti i na wykończenie nabłyszczający killys

Któraś z Was pisała przed chwilą o eveline, że widziała zdjęcia, owszem działa nieporządanie na osoby, którym nie służy formadylo coś tam, nie pamiętam nazwy. Żeby tego uniknąć trzeba obserwować paznokcie i co najważniejsze co jakiś czas robić przerwę w stosowaniu

Na opakowaniu było ostrzeżenie przed jakimś składnikiem tej odzywki.
Stary 2013-10-13, 17:31   #651
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Cytat:
bez gramatyki?
Niestety z gramatyką- tak prosto nie ma
Stary 2013-10-13, 17:37   #652
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Wiem, że wiele osób poleca olejek Babydream fur mama a sam Babydream dla dzieci? Niechcąco kupiłam ten drugi, był w promocji i nie myśląc długo wziełam ;D Używa ktoś olejku Babydream dla dzieci a nie dla mam?
Chodzi mi o olejowanie
A mnie bardziej pasuje ten dla mam, choć składy są podobne.
Stary 2013-10-13, 17:38   #653
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
a ile masz rodzajów deklinacji? Jak 5 to znaczy, że mimo wszystko uczysz się tej antycznej
Stary 2013-10-13, 17:46   #654
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MartaMaria Pokaż wiadomość
Chyba dołączę,

Cześć! Wg autorytetu chemika Kascysko, szampony Alterry nie są łagodne.

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez mandarynka882 Pokaż wiadomość
hej, Sodium Coco Sulfate to jest to samo co Sodium Lauryl Sulfate, chociaż niektóre źródła podają, że może to być wersja trochę rozcieńczona więc ciut łagodniejsza. A jeżeli chodzi o szampony Alterry to ich łagodność może wynikać z tego, że na pierwszym miejscu po wodzie jest niejonowy detergent czyli łagodniejszy od anionowych i łagodzący ich drażniący potencjał.

A ja słyszałam, że ALS jest nieznacznie łagodniejszy od SLS, więc różnicy nie ma.

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Cytat:
Teraz łacinę wypiera angielski.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
Wiama serdecznie, przepraszam, że tak się wam wtrącam w wątek, ale tak sobie pomyślałam, że może mi pomożecie.

Po latach tlenienia włosów w końcu zdecydowałam się wrócić do swojego naturalnego koloru. W marcu z koloru blond przeszłam na "nieco" ciemniejszy. Od tamtego momentu farbowałam włosy jeszcze dwa razy (kolor się spłukiwał i miałam zielonkawe refleksy). Ostatni raz farbowałam 1 sierpnia. A tydzień temu obcięłam je do ramion (jakieś 15 cm... ) Postanowiłam nie farbować, nie suszyć i nie prostować i mocno je zregenerować. Zależy mi również na przyspieszeniu wzrostu włosów. Tylko nie wiem kompletnie, jakim kosmetykom zaufać i jakie kupić, żeby faktycznie zadziałały. Ciężko mi bez prostownicy i w tych krótkich włoskach, bo czuję się niesamowicie nieatrakcyjna i zaczynam żałować, że je obcięłam (mimo tego, że przypominały już bardziej sierść) Błagam, pomóżcie mi, doradźcie coś, jak przeżyć bez prostownicy, czym je zregenerować i jak przyspieszyć ich wzrost.

Nie ukrywam, że zależy mi na pięknych, długich włosach opadających na białą suknię...
Cześć! Znając odpowiednie techniki i dbając o włosy, prostownica staje się zbędna.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Cytat:
10 centymetrów obwodu kucyka to mało czy dużo?
Ty się jeszcze pytasz?

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Cytat:
Ja też miałam język łaciński, ale na studiach.
Stary 2013-10-13, 17:59   #655
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Nie będę cytować wszystkich wypowiedzi, bo na tablecie to straszernie niewygodne
A więc tak:
- co do łaciny: nauczycielka spytała nas, czy chcemy się uczyć łaciny antycznej czy medycznej - jako że na łacinę chodzi zbieranina najlepszych z trzech biolchemów, to wiadomo, że medyczna normalnie robimy gramatykę itd, tylko że słownictwo jest typowo medyczne
- co do włosów - miałam im dzisiaj zrobić zdjęcie, ale na noc zrobiłam warkocz i nie mają prawdziwego kształtu...
- teoretycznie angielski zaczyna wypierać łacinę, ale zawsze pewną przewagę będę mieć umiejąc łacinę :-P

Edytowane przez edytah10
Czas edycji: 2013-10-13 o 18:02
Stary 2013-10-13, 18:01   #656
Chelsea91
Rozeznanie

GG do Chelsea91

Hej.
Caly weekend w szkole ale chocuaz mam pedicure frezarka zrobiony :p
Przed chwila maz mi zmierzyl obwod kucyka i jest 10 cm
Jednak jeszcze nie lysieje :p

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Kornelia 04.02.2016

Będę powtarzać zawsze: bieda to stan umysłu.
Chelsea91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-13, 18:31   #657
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
a ile masz rodzajów deklinacji? Jak 5 to znaczy, że mimo wszystko uczysz się tej antycznej
A czy antyczna nie ma czasem 6-7?

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Chelsea91 Pokaż wiadomość
Hej.
Caly weekend w szkole ale chocuaz mam pedicure frezarka zrobiony :p
Przed chwila maz mi zmierzyl obwod kucyka i jest 10 cm
Jednak jeszcze nie lysieje :p

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Następna pięknowłosa
Stary 2013-10-13, 18:49   #658
mandarynka882
Rozeznanie

Amalia- może nie jest dużo łagodniejszy ale zawsze najłagodniejsze są z solami magnezowymi, no ale niestety praktycznie wszystkie firmy stawiają na sles bo dobrze myje, pieni się i jest tani a reszta ich nie obchodzi a szkoda;/

ja miałam łacinę w liceum, póki się uczyliśmy modlitwy i jakiegoś wierszyka czy sentencji było ok ale jak już się zaczęła gramatyka to już była masakra;/

ja chyba przez moje dziecko ołysieje;/ tak strasznie mi wyrywa włosy;/ dziś mi całą garść wyrwał;/ dla Niego to zabawa jest echh...
Stary 2013-10-13, 19:16   #659
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Nie no, my mamy 'profesjonalną książkę' - Lingua Latina ad usum medicinae studentium.

Zabrałam się za Skalpel Chodakowskiej. Po 10 minutach padłam, przełączam na boczki Tiffany. Jak myślicie, jak będę tak przerwami robić skalpel, w przerwy wciskać Tiffany to podziała? W sensie: 10 min Ewki - Tiffany boczki - następne 10 Ewki - coś innego Tiffany?
Stary 2013-10-13, 19:41   #660
Smerfetka22
Raczkowanie

Cytat:
Nie no, my mamy 'profesjonalną książkę' - Lingua Latina ad usum medicinae studentium.

Zabrałam się za Skalpel Chodakowskiej. Po 10 minutach padłam, przełączam na boczki Tiffany. Jak myślicie, jak będę tak przerwami robić skalpel, w przerwy wciskać Tiffany to podziała? W sensie: 10 min Ewki - Tiffany boczki - następne 10 Ewki - coś innego Tiffany?
Ja od zeszłego poniedziałku morduję Szczupła w 4 tygodnie Ewki-mam założenie 4 razy w tygodniu. Pierwsze podejście do Ewki zrobiłam chyba w lutym, ale też nie zrobiłam wszystkiego od razu. Zaczęłam od 10 min, następnym razem 5 lub 10 min dłużej, aż byłam w stanie zrobic całośc

Ćwicz bedziemy się wspierac-bo u mnie to zawsze taki słomiany zapał jest. Teraz mam motywację-chcę dobrze wyglądac na ślubie

30.09.2013-tran
01.10.2013-Radical
Smerfetka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości