|
|
#451 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
![]() Lubię przygnębiające rzeczy Teraz się wzięłam jednak za "Cień wiatru", więc "Żółty deszcz" trochę sobie poczeka
|
|
|
|
|
#452 |
|
Raczkowanie
|
mój "Żółty deszcz" tez czeka w kolejce, ale teraz jeszcze bardziej sie do niego zapaliłam.;-)
Niedawno skończyłam czytac "Małe dzieci" i spieszę poinformować o wrażeniach.Otóż ksiazka bardzo klimatem i samym tematem przypomina mi sprawy poruszane w filmie "American Beauty". Akcja dzieje się w małym, amerykańskim miasteczku. Wokół społecznośc gdzie wszyscy wsyztsko o sobie wiedza , ale w gruncie rzeczy każdy skrywa jakąś tajemnicę. Do tego, pewnego dnia w tą pozornie sielską społeczność wkracza facet który był oskarzony o molestowanie seksualne młodej dziewczynki. No i zaczyna się..Nie chcę zdradzac akcji, ale mnie ona bardzo wciągnęła. Jesli ktos lubi czytac ksiązki o ludziach, ich problemach i zwykłym,codziennym życiu to polecam. Wczoraj zaczęłam czytac "Kobietę z wydm" i juz jestem nia oczarowana. Pieknie opowiedziana historia, o spotkanej kobiecie,skrywanej tajemnicy, przesypującym się piasku.Póki co-jest dramatyczna sytuacja głównego bohatera....ale ciekawa jestem jak się to skończy.
|
#453 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam chwilowy pas zakupowy
czytelniczy chyba też... pierwsze cieplejsze dni wykorzystuję zawsze dość aktywnie -fizycznie i wieczorem po prostu juz padam ale dzięki Waszym recenzjom wybrane ciekawsze książki lądują w schowku póki co! Pozdrawiam i czekam na Wasze relacje z dnia książki |
|
|
|
#454 |
|
Zakorzenienie
|
Niewiele wydaję na książki... Wypożyczam z biblioteki różne ciekawe tytuły, a poza tym kupuję książki z bibliotek za złotówkę albo dwie
. U mnie niektóre biblioteki mają wystawione książki, których mają po prostu za dużo, albo takie, których nikt nie czyta. Dla takiego mola książkowego, jak ja, często są to cenne tytuły. Warto w nich pobuszować, bo można znaleźć prawdziwą perełkę .
|
|
|
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
Dowiedziałam się dziś o pewnym lumpiku, w którym można znaleźć ciekawe książki
Wybrałam się zaraz po zajęciach.Wyszłam bogatsza o 5 książek (m.in. "A Passage to India" Forstera ), a uboższa o 10zł tylko.
|
|
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
Na Merlinie widziałam, że jest konkurs, w którym jest do wygrania między innymi ta pozycja
![]() A mi przybyło łącznie pięć nowych książek: 2 sztuki Alex Kavy (wymiana na Wizażu), 'Bezpieczne miejsce' Caroline Graham (wygrana w konkursie , 'Pałac snów' Kadarego i kryminał Hill (te dwie ostatnie to zakupy na wyprzedaży w Merlinie).Co zaś się tyczy samego czytania to to zeszłym tygodniu przeczytałam 'Spaloną żywcem' i przyznam szczerze, że choć sama historia Souad jest niezwykła i wstrząsająca, to jednak jej relacja nie wciągnęła mnie tak, jak chociażby opis życia z Masajami Corinne Hofmann. Szybko się czyta, szybko się kończy. I jak dla mnie, niestety równie szybko zapomina. Przedwczoraj pochłonęłam jednym tchem 'Śmiertelny talk-show' Alicii Giménez-Bartlett. Ta hiszpańska pisarka w niczym nie ustępuje moim ukochanym twórczyniom kryminałów, Agathcie Christie czy Caroline Graham. Co zaś się tyczy tej ostatniej... to dziś skończę czytać 'Bezpieczne miejsce'. Moim zdaniem jest to jeden z lepszych Midsomerków ![]() A od jutra zaczynam lekturę 'Pieskiego dnia' Giménez-Bartlett i podejrzewam, że dopóki nie skończę tej tetralogii, nie tknę niczego innego Pozdrawiam! |
|
|
|
#457 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio wątek przycichł, więc go podbijam
Jak tam Dziewczyny po ŚDK w ŚK? Byłam, zobaczyłam, ale nic nie wybrałam. Na przecenie książki, które albo już mam, albo te, których mieć nie chcę. Chociaż cena była dość atrakcyjna - przeważnie 12 zł. za sztukę. Na Merlinie za to była pyszna promocja - książki największych wydawnictw 25% taniej. Skorzystała może któraś z Was? ![]() Ja na razie oszczędzam na zakupy z nowego katalogu Świata Książki. Wpadło mi w oko kilka pozycji: - W. Somerset Maugham 'Malowany welon' - Ewa Stachniak 'Ogród Afrodyty' - Anna Kavan 'Lód' - Rita Monaldi, Francesco Sorti 'Veritas' - Jojo Moyes 'Zakazany owoc' Zastanawiam się też nad rozpoczęciem kolekcjonowania książek Iwina Shawa i Jane Austen (w wydaniach klubowych). Generalnie jednak oceniam ten katalog jako bardzo słaby. W poprzednich ciekawiło mnie mnóstwo rzeczy, tu zaledwie parę, z czego tylko trzy/cztery to faktyczne nowości. Pozdrawiam! PS Przedwczoraj skończyłam 'Pieski świat' Gimenez-Bartlett i wczoraj zrobiłam sobie przerywnik w czytaniu kryminałów w postaci 'Tego Innego' Kapuścińskiego. Abstrahując od tego, że pochłonęłam go w zaledwie kilkadziesiąt minut, dziś od rana już siedzę nad 'Śmiertelnymi rytuałami' Gimenez-Bartlett. Dziewczyny, uwielbiam tę kobietę
|
|
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety, obecnie nie mam zbyt wiele czasu na czytanie ksiązek. Dawno też nie kupiłam nic nowego, ostatnie moje, skromne zakupy to:
Audrey Niffenegger - "Żona podróznka w czasie", Karen Tintori - " Księga imion". Nie miałam jednak czasu i do dziś czekają na półce, na lepsze czasy. Jeżli mówimy o nowym katalogu ŚK to mnie zainteresowały następujące pozycje: Sally Beauman - "Krajobraz miłości", W. Somerest Maugham - "Malowany welon", Michel Faber -"Szkarłatny płatek i biały". Wiem, że to żadna nowość, ale jeszcze nie miałam przyjemności przeczytać tej powieści, a bardzo mnie ona interesuje. Anna Kavan - "Lód", Rita Monaldi, Francesco Sorti - " Veritas". Tą pozycję kupię na pewno, bo każda kolejna część z z tej serii podoba mi się bardziej niż poprzednia. W dodatku w tej części akcja powieści przenosi się z Rzymu i Watykanu do Wiednia. Zapowida się ciekawie. Fajna, wydaje się też być nowa seria powieści Jane Austin. Problem w tym, że już posiadam większość książek tej autorki, wiec wolę sobie kupić jakąś inną pozycję, ale gdybym się nie musiała liczyć z funduszami, to chyba bym się skusiła. Bardzo jestem zainteresowana kiedy w katalogu ŚK ukaże się kolejna część "Travelera".:rolleyes :
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2007-04-26 o 21:39 |
|
|
|
#459 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam ostatnio:
- Lisa See - "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" - Anchee Min - "Czerwona Azalia" i "Dziki Imbir" - Zhou Wei Hui - "Szanghajska kochanka" Nie mogę się doczekać, kiedy będę miała je wreszcie w swoich łapkach
|
|
|
|
#460 |
|
Raczkowanie
|
Z niecierpliwościa czekam na przesyłke
W pogoni za szczęściem Komórka Autopsja Kobieta i mężczyźni Zagadki mózgu Kwiat pustyni Jej książeca wysokość Córka opiekuna wspomnień
|
#461 |
|
po prostu Em :)
|
Pamiętam, że ta książka wywarła na mnie ogromne wrażenie.
|
|
#462 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja swoje spotkanie z Pratchettem zacznę właśnie od 'Prawdy'
Do tej pory wszyscy mnie nakłaniali, namawiali i przyszedł ten czas, kiedy stwierdziłam, że najwyższa pora samej wczytać się w Świat Dysku Już sobie ten tom zamówiłam z 'Nazywam się czerwień' Pamuka A jutro wybieram się do Świata Książki. Ostatecznie zakupy muszę podzielić na dwa razy, bo w tym miesiącu finansowo nie wyrobię z kupnem wszystkiego I tak, jutro w moich łapkach znajdą się: - W. Somerset Maugham 'Malowany welon' - Ewa Stachniak 'Ogród Afrodyty' - Anna Kavan 'Lód' - Rita Monaldi, Francesco Sorti 'Veritas' - Jojo Moyes 'Zakazany owoc' Oba tomy Irwina Shaw, Jane Austen i jeszcze 'Noc kapłanów' Krzysztofa Kotowskiego wezmę w czerwcu ![]() Cytat:
Zacznij od Niffenegger, bo w jej powieści się autentycznie zakochałam A teraz kończę czytać ostatni, czwarty tom przygód bohaterów Alicii Giménez-Bartlett - 'Wysłańcy ciemności'. I tak mi trochę żal, bo czyta się te książki fantastycznie - przez wartką, pomysłową akcję, zawartą w nich ironię i dużą dawnkę poczucia humoru. Teraz czekam na tłumaczenia dwóch kolejnych tomów ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
W załączniku moje najświeższe nabytki. Wystałam się w kolejce wczoraj w ŚK jak nigdy
Patrzyłam co kupują inni klubowicze - bardzo często pojawiała się Stachniak oraz książka 'Tajemnice średniowiecza'
|
|
|
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
Anahstasia, pozazdrościłam Ci kilku książek i rozważam teraz zapisanie się do ŚK. Tym bardziej że "Malowany welon" i "Białą Masajkę" mogłabym kupić za 10zł (każdą) na początku
|
|
|
|
#465 |
|
BAN stały
|
Ja korzystam głównie z księgarni online. Np z http://dedalus.pl naprawdę mają super ceny. Wydaję u nich średnio 100 zł w miesiącu na książki
|
|
|
|
#466 |
|
La Moderatoiure
|
Ja najczęściej kupuje kilka na miesiąc w Krakowie na UL. Grockiej (przy Kefirku) duży wybór i tanio
![]() hamy fajna ta strona co podałaś
|
|
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze, katalogi pozwalają mi robić stosunkowo regularne zakupy. Wiedząc, że i tak za miesiąc/dwa muszę złożyć zamówienia odkładam pieniądze i coraz mniej mam przypadkowych 'książkowych' wyskoków. Po drugie, system rabatowy jest bardzo korzystny. Ja już mam srebrną kartę, choć jestem w Klubie stosunkowo od niedawna, na którą kupuję wiele książek taniej. Np. za Stachniak cena detaliczna to 34,90 zł. Cena katalogowa to 29,90 zł. A na moją srebrną kartę - 20,90 zł. Po trzecie, ŚK daje też dostęp do tytułów niedostępnych na rynku - np. do książek Irvinga Stone'a. I co dla mnie istotne, do całych serii. Lubię jak książki ładnie wyglądają na półce, jak ten sam autor wydany jest w jednej szacie graficznej - mała rzecz a cieszy Po czwarte, jakość wydawanych książek - bardzo biały papier, często twarde oprawy, niejednokrotnie z obwolutą. Buziaki! |
|
|
|
|
#468 |
|
Zakorzenienie
|
Anahstasia, dziękuję za info
Przed chwilą się zapisałam; teraz pozostaje mi tylko czekać na przesyłkę ![]() Uważam, że trochę ściemniają z tymi obniżonymi cenami dla klubowiczów, bo wiele książek można za podobną cenę dostać w Merlinie. Nie lubię tego typu zabiegów marketingowych; ciężko mi zaufać takiej firmie. Ale inne książki faktycznie można dostać taniej, więc nie jest źle ![]() I mam jeszcze pytanie odnośnie kart rabatowych: karta upoważnia do rabatu na wszystkie książki czy tylko wybrane? Pozdrawiam
|
|
|
|
#469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do cen, to częściowo masz rację. Ale, jak już się uczepiłam tej Stachniak to pociągnę - na Merlinie 32 zł., więc w sumie różnica jest Ja jestem 'oszczędną' Krakuską i takie ziarnko do ziarnka... Co zaś się tyczy kart to zniżka obejmuje wybrane tytuły. Zazwyczaj jest to kilkanaście-kilkadziesiąt pozycji. Na stronie ŚK są specjalnie wydzielone strony ze spisem książek ze zniżką na kartę: Tu na błękitną kartę: http://www.swiatksiazki.pl/webapp/wc...category=11451 Tu na srebrną kartę: http://www.swiatksiazki.pl/webapp/wc...category=11451 A tu dodatkowa zniżka dla 'Kartowiczów': http://www.swiatksiazki.pl/wps/wcm/c...z_od_9%2C90_zl Buziaki! |
|
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za tak szybką odpowiedź
![]() Co do tych kart, to widziałam strony, do których linki podałaś, ale chciałam się upewnić. W ogóle sierota ze mnie - zapisałam się do klubu, ale nie zanotowałam swojego numeru użytkownika (myślałam, że mi w mejlu wyślą) i nie mogę się teraz zarejestrować na stronie księgarni
|
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba będziesz musiała albo zadzwonić na infolinię, albo poczekać na przesyłkę. Na fakturze powinien być wyszczególniony przy Twoich danych adresowych. Bo tak to nijak go nie wysyłają
![]() Swego czasu na Kulturze założyłam wątek o ŚK, może tam znajdziesz część odpowiedzi na niektóre pytania, które z czasem mogą się pojawić. (http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=144122) I zawsze można go podbijać jeśli pojawią się jakieś nowe. Ja również służę pomocą ![]() Buziaki! Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2007-05-03 o 21:00 |
|
|
|
#472 |
|
Zakorzenienie
|
witam po długiej nieobecności
nie będę tu wymieniać ile książek w tym czasie kupiłam ( zresztą sama chyba wolę nie wiedzieć dokładnie ) ale chciałabym wspomniec o kilku pozycjach, które mnie zachwyciły :- zadziwiająco dobre książeczki o detektywie monku, nie spodziewałam się że ksiązki na podstawie serialu mogą być tak przyzwoicie napisane i miło się rozczarowałam - seria claire matturo o pani prawnik ortorektyczcce lilly cleary z florydy: "kociokwik z winem w tle" i "pływając w negliżu", uśmiałam się przy nich setnie, mimo że nie zebrały u nas zbyt dobrych recenzji - maria amparo escandon "esperanza i jej święci" książka o młodej wdowie szukającej swojej córki przy "pomocy" całego zastępu świętych, bardzo ciepła i zabawna opowieść od której cieżko się oderwać - kate atkinson "historie jednej sprawy" prywatny detektyw ponownie przygląda się kilku sprawom sprzed lat, słodko - gorzka opowieść o życiu po katastrofie, pochłonęłam ją w jeden dzień. a dziś będę oddawać się słodkiemu nieróbstwu umysłowemu, czyli zacznę nową chmielewską, którą na empik.com można zamówić 11 zł taniej niż w salonie
|
|
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
Anahstasia, jeszcze raz dzięki za info
![]() O tamtym wątku wiedziałam, ale rozmowa się tutaj jakoś tak płynnie rozwinęła, więc nie chciałam tak nagle się przenosić ![]() A poza tym focha mam na ŚK. W dzisiejszych czasach wszystko jest tak zautomatyzowane, że naprawdę się nie spodziewałam, że nie dostanę mejla z potwierdzeniem rejestracji. Na każdej innej stronie, gdzie trzeba swój adres @ podać, tak jest - a tutaj nie pomyśleli
|
|
|
|
#474 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale oni tak mają. Podobnie uważaj z zamawianiem przez formularz na stronie internetowej, gdy np. trwają jakieś prace inwentaryzacyjne/aktualizacyjne. Nie dostaniesz ani potwierdzenia złożenia zamówienia, ani nic. Nawet nie będziesz wiedzieć, że Ci paczkę wysłali dopóki jej nie dostaniesz. Tragedia Dlatego ja ze sklepu internetowego skorzystałam jeden raz zaraz na początku, a od tego czasu jestem stałą klientką w sklepie w Krakowie na Siennej ![]() |
||
|
|
|
#475 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam zamiar korzystać ze sklepu w Bydgoszczy
Gdyby nie to, chyba w ogóle bym się nie zapisała, bo z przesyłką po prostu nie opłacałoby mi się.A mam już kilka pozycji na oku, oj mam ![]() "Pasje utajone czyli życie Zygmunta Freuda" Irvinga Stone'a, "Śnieżny lis" Schaeffer, wszystko Pearl S. Buck, "Opowieść Murasaki" L. Dalby... Już w kościach czuję, że w długi popadnę... ![]() A z pytaniami, jakby co, przeniosę się już na tamten wątek ![]() EDIT: Cytat:
No ale litości - przecież mogłabym zrobić komuś psikusa i podać jego dane. Człek, zdziwiony, dostałby paczkę, za którą musiałby zapłacić - i nic by o tym nie wiedział przez to, że nie było potwierdzenia na mejla No wiem, że się tego tematu uczepiłam, ale jakoś nie mogę tego przeżyć
Edytowane przez Germini Czas edycji: 2007-05-04 o 14:55 |
|
|
|
|
#476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym wiedziała jak to będzie wyglądać, w życiu bym się nie zdecydowała ![]() A teraz już nie tak offtopicowo: Dziewczyny wchodźcie w dział wyprzedaże na Merlinie Ja dołączyłam do zamówienia z Pratchettem i Pamukiem takie pozycje:* 'C jak cisza' Sue Grafton - 14,85 zł. * 'Przeprowiednia' Jorge Molist - 16,23 zł. * 'Qumran' Eliette Abécassis - 14,03 zł. * 'Legalna fryzjerka' Kathleen Flynn - 14,85 zł. * 'Francuska suita' Irene Nemirovski - 14,85 zł. Jeszcze parę bym wybrała, ale... Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
A mi się dzisiaj zaszło do Empika i kupiło "Opowieść Murasaki" Lisy Dalby i "Kamienną wioskę" Xiaolu Guo
Edytowane przez Germini Czas edycji: 2007-05-07 o 20:25 |
|
|
|
#478 |
|
Rozeznanie
|
zrobiłam ostatnio zakupy na all - za ponad 150 zł, może nawet pod 200 zł, z tym, że dużo książek pozamawiali znajomi.
7 albumów TASHEN o malarzach dla koleżanki: - Munch - Bosch - Escher - Klimt - Dali - Mucha - HR Giger Arh+, Szwaja "Jestem nudziarą"dla kuzynki, dla kumpla "DIABEŁ" Alfonso M. di Nola, dla innego M. BRZEZINA "STYLIZACJA HUCULSKA".... a dla siebie i mojego mężczyzny, oprócz przewodnika "Kąpieliska termalne Węgier i Słowacji" - wszystko o kabarecie ![]() bardzo jestem zadowolona, a ceny niższe od najtańszego antykwariatu:- Lisa Appignanesi : KABARET - książka praktycznie nie do zdobycia, a jeśli już, to w okolicach 30 zł - ja kupiłam za 15 ![]() - A to Polska właśnie - W kabarecie - Izolda Kiec - w Taniej Książce za 27, ja kupiłam za 19.90 ![]() - PUSZKA Z PANDORĄ Ryszard Marek Groński - Krukowski MAŁA ANTOLOGIA KABARETU - G.WASOWSKI - P.K.P.CZYLI POCZET KRÓLÓW POLSKICH - na jajcarski prezent dla opiekuna z praktyk ![]() - Filler/Groński/Wittlin -Alfabet polskiej rozrywki te powyższe pozycje, to najdroższa 5 zł i naprawdę jestem przeszczęśliwa!plus z mojej najukochańszej serii PIĘTNAŚCIE OPOWIADAŃ IBEROAMERYKAŃSKICH, z tym, że tu akurat okładka wygląda trochę gorzej, niż to sugerowało zdjęcie, ale co tam, też grosze tylko kiedy ja to wszystko przeczytam?..
|
#479 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze kupowalam kilka ksiazek na miesiac. Teraz, poniewaz mieszkam za granica wiec za kazdym razem, kiedy jestem w polsce wpadam do ksiegarni i wychodze jak wielblad z torbami ksiazek...
|
#480 |
|
Raczkowanie
|
Książeczki doszły i od razu zamówiłam kolejną "porcje" literatury. achchchch i wszystko przez wizaż....... Oprócz zamówionych mam ok. 30 pozycji do których zachęciły mnie wizażanki. Mam nadzieję że mój portfel niezbyt na tym ucierpi
Oto zamówione pozycje. Cień wiatru, Carlos Ruiz Zafon Fabryka geniuszów. Niezwykła historia banku spermy noblistów, David Plotz Honor kobiety, Touria Tiouli Nostalgia anioła, Alice Sebold Poczwarka, Dorota Terakowska Trzynasta opowieść, Diane Setterfield Żona podróżnika w czasie, Audrey Niffenegger Bez mojej zgody, Jodi Picoult całkowity koszt zamówienia 253.7 zł
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.

pierwsze cieplejsze dni wykorzystuję zawsze dość aktywnie -fizycznie i wieczorem po prostu juz padam
Wybrałam się zaraz po zajęciach.