Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-10-14, 10:43   #1261
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:
Napisane przez PatrycjaBoo92 Poka¿ wiadomo¶æ
Przylacze sie jesli mozna

U/R

Sniadanie: Jogurt naturalny i banan.
2 Sniadanie: Garsc migdalow + zielona herbata.
Lunch: Zupa warzywna <3
Obiado-Kolacja: 2 male 'fajitas' + zielona herbata.
To nawet R nie jest, to jest jakas g³odowka.
Ja bym siê przewróci³a po takiej ilo¶ci na ca³y dzien chyba

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 11:47   #1262
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez PatrycjaBoo92 Poka¿ wiadomo¶æ
Przylacze sie jesli mozna

U/R

Sniadanie: Jogurt naturalny i banan. ¯adne ¶niadanie, prêdzej przek±ska miêdzy posi³kami.
2 Sniadanie: Garsc migdalow + zielona herbata. Nie to nie jest drugie ¶niadanie, to jest po prostu herbata z gar¶ci± migda³ów, co¶ czego w³a¶ciwie nie trzeba uwzglêdniaæ w bilansie energetycznym ( o ile nie by³oby tych migda³ów wiêcej ni¿ ok 25 g w przeciwnym razie mo¿na uznaæ za marn± przek±skê). Posi³ku brak. Znowu.
Lunch: Zupa warzywna <3 Je¿eli by³ to sam wywar wraz z warzywami, ale bez miêsnej wk³adki, lub/i bez dodatku wêglowodanów z³o¿onych w postaci ry¿u/kaszy b±d¼ makaronu to te¿ nie jest pe³nowarto¶ciowy posi³ek.
Obiado-Kolacja: 2 male 'fajitas' + zielona herbata. Pszeniczny lub kukurydziany placek niezbyt polecany na kolacjê, zw³aszcza na redukcji + no w³a¶nie, nie wiadomo co. Porcje ma³e. By³y jakie¶ warzywa, miêso, sosy do tego?

Jadasz jakie¶ ¶wie¿e warzywa? Bo porcj± zupy z warzyw odpowiedniej dawki witamin na ca³y dzieñ sobie nie zapewnisz. Brakuje mi tu z³o¿onych wêglowodanów, bia³ka, NNKT, w³a¶ciwie wszystkiego.
Jakie U? Nawet nie redukcja To jest g³odówka!

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bym siê przewróci³a po takiej ilo¶ci na ca³y dzien chyba
Ja nie mia³bym nawet si³y wstaæ z ³ó¿ka. Wizazu te¿ bym nie odpali³ bo z nóg zaraz przerzuci³oby mi siê na oczy. A Poa to by siê ju¿ ca³y dzieñ przewraca³a pewnie ( dzieñ wcze¶niej 5 piwek na wieczór, na drugi dzieñ rano jogurcik i dawaj -idê, je'b, idê je'b... )

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-14 o 11:38
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 11:53   #1263
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ

Ja nie mia³bym nawet si³y wstaæ z ³ó¿ka. Wizazu te¿ bym nie odpali³ bo z nóg zaraz przerzuci³oby mi siê na oczy. A Poa to by siê ju¿ ca³y dzieñ przewraca³a pewnie ( dzieñ wcze¶niej 5 piwek na wieczór, na drugi dzieñ rano jogurcik i dawaj -idê, je'b, idê je'b... )

Cytat:

10/06/14

Stary 2013-10-14, 13:02   #1264
airwaves
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 499
GG do airwaves
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

P:
1. jajko na miêkko, kromka chleba z mas³em i pomidorem
koltajl: mleko, banan, kakao, cukier trzcinowy
2. kanapka z mas³em, wedzonym ³ososiem i ogorkiem kiszonym
3. królik, kasza, buraczki na ciep³o
4. sa³atka z kurczakiem, 2 lampki wina
airwaves jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 14:16   #1265
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

HELP Proszê o weryfikacjê mojego R, bo znów nasz³y mnie w±tpliwo¶ci - ostatnio waga spada bardzo ma³o i nie wiem, jem za du¿o? Wg zapotrzebowania wyliczonego na potreningu.pl moje BMR to 1670. Zaznaczy³am du¿± aktywno¶æ (wg nich 3-5x æwiczenia), æwiczê 6x w tygodniu i siedzê z dzieæmi w domu, wiêc mo¿e nie jest to ciê¿ka fizyczna praca, ale te¿ na pewno nie siedzenie za biurkiem. I wtedy na U potrzeba niby 2880 kcal. Przy ¶redniej aktywno¶ci (wg nich æwiczenia 1-2x, czyli jednak zdecydowanie mniej) to 2580. Czyli je¶li jem 2100 (tyle wysz³o dzi¶, bo zaczê³am liczyæ), to chyba powinno byæ w sam raz? Czy powinno byæ wiêcej/mniej, ¿eby waga spokojnie spada³a?

Dzisiejsze R:

1. Owsianka na mleczku kokosowym z wiórkami kokosowymi
2. 2 kromki razowca z Philadelphi±, wêdzonym ³ososiem, sa³at±, natk± pietruszki; pomidor
3. Pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem nat., makiem i daktylami; czarna kawa
4. Kawa³ek kaczki (nie wiem co z ni±, bo to resztki z wesela :p), pêczak z olejem lnianym, pó³ paczki warzyw na patelniê
Czarna kawa, kostka 70% i kostka 90%
Tiffany na boczki z obci±¿eniem, 30d shred lev 2
5. 2 jajka gotowane, mizeria

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 15:56   #1266
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 671

Dzisiejsza R, nieco siê ró¿ni od wiêkszo¶ci jad³ospisów tutaj, ale wstawiê, mo¿e kto¶ zerknie

I: omlet z 3 jaj sma¿ony na oleju kokosowym z mielonymi migda³ami i twarogiem.
II: serek naturalny Bieluch (ten pe³not³usty) plus ³y¿eczka domowego niskos³odzonego d¿emu i kilka suszonych moreli.
III: dwa kotlety mielone z ³opatki, surówka z ró¿nych warzyw z sosem na bazie oliwy.

Dobrze siê czujê jedz±c trzy posi³ki dziennie, du¿e ¶niadanie i obiadokolacjê ok 17-18stej, bardzo rzadko wpada czwarty posi³ek. G³odna nie chodzê, porcje s± wystarczaj±ce. Nie jem w ogóle zbó¿ ze wzglêdów zdrowotnych.
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 18:53   #1267
Unex
bez kija nie podchodz

Maddie dla mnie ma³o, za ma³o :P
Zmienilabym w ogole ca³y drugi posilek..

Cytat:

10/06/14

Stary 2013-10-14, 18:58   #1268
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

U?
Dzisiaj waga pokaza³a jeszcze mniej... to chyba ten moment, kiedy powinnam siê trzepn±æ w ³eb. ._.'

I omlet (2 jaja, ³y¿ka p³atków owsianych, nieca³a ³y¿ka otrêbów) z kie³kami broku³u, pomidorkiem koktajlowym i wêdzonym ³ososiem (50g - ca³a tacka), posmarowany koncentratem pomidorowym (o wiele lepszy ni¿ keczup ) ze szczypiorkiem; kawa zbo¿owa
pomiêdzy nektarynka
II tost (2 kromki razowego chleba z serkiem pomidorowym, li¶ciem sa³aty czerwonej i kawa³kiem ple¶niowego sera); herbata zielona
III kasza jaglana (nieco ponad 1/2 woreczka) z gulaszem z cukinii i miêsa drobiowego; solidna porcja czerwonych buraczków
IV Big Milk czekoladowy; gar¶æ migda³ów
V (bêdzie) na pewno 2 kromki razowca + co¶. Rozwa¿am sa³atkê z ogórka konserwowego albo tuñczyka w sosie w³asnym (nie za du¿o miêsa w jednym dniu?)...
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 19:04   #1269
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Maddie dla mnie ma³o, za ma³o :P
Zmienilabym w ogole ca³y drugi posilek..
Pó¼no dzi¶ wsta³am, zazwyczaj ten drugi posi³ek jest trochê wiêkszy. A co by¶ proponowa³a, bior±c pod uwagê, ¿e zbo¿a odpadaj±?
Stary 2013-10-14, 20:42   #1270
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

Witam, proszê o ocenê mój dzisiejszy jad³ospis

R
¶niadanie: 3 ³y¿ki p³atków owsianych górskich, po ³y¿eczce otrêbów, siemienia lnianego i kakao naturalnego odt³, pó³ szklanki mleka 0.5%, kilka orzechów w³oskich
II ¶niadanie: jab³ko, 2 wafle ry¿owe
obiad: pier¶ z kurczaka z warzywami
podwieczorek: 4 morele suszone
kolacja: serek wiejski z warzywami (rzodkiewka, ogórek)

Z góry wielkie dziêki za u¶wiadomienie b³êdów

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 21:12   #1271
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez Maddie Poka¿ wiadomo¶æ
Pó¼no dzi¶ wsta³am, zazwyczaj ten drugi posi³ek jest trochê wiêkszy. A co by¶ proponowa³a, bior±c pod uwagê, ¿e zbo¿a odpadaj±?
Moze niech siê wypowiedz± osoby, ktore bardziej to ogarniaj±. Ale na pewno jesz za ma³o
Jak Ci waga stanie, to z czego obetniesz ?

Zawsze mozna zje¶æ jakas zupe z miêsem, jajecznice, jakies placki np cukieniowe, chociaz juz teraz po sezonie.
Trzeba szukac pomys³ów, przeszukaj w±tek, s± tutaj osoby, które uk³adaj± ¶wietne menu, sama siê wzoruje na niektórych posilkach, gdy brakuje mi inwencji twórczej

Cytat:

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2013-10-14 o 21:17
Stary 2013-10-14, 21:14   #1272
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
Napisane przez natul Poka¿ wiadomo¶æ
Witam, proszê o ocenê mój dzisiejszy jad³ospis

R
¶niadanie: 3 ³y¿ki p³atków owsianych górskich, po ³y¿eczce otrêbów, siemienia lnianego i kakao naturalnego odt³, pó³ szklanki mleka 0.5%, kilka orzechów w³oskich dorzuci³abym jakie¶ ¼ród³o bia³ka np. serek homogenizowany naturalny
II ¶niadanie: jab³ko, 2 wafle ry¿owe ma³oo, znowu brak bia³ka
obiad: pier¶ z kurczaka z warzywami ok
podwieczorek: 4 morele suszone +bia³ko
kolacja: serek wiejski z warzywami (rzodkiewka, ogórek) jak tego serka z 200g to ok

Z góry wielkie dziêki za u¶wiadomienie b³êdów
rzuca siê w oczy brak bia³ka - postaraj siê wkomponowaæ je chocia¿ w 3-4 posi³ki.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 21:36   #1273
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

lekkie U. "chorobowe" --> ( ponapadowe: napad w nocy wczoraj, czekolada, kanapki ok 5tys., alkohol. zakoñczony wymiotami.
Wiêcej zje¶æ nie da³am rady z powodu bólu ¿o³±dka, ogólnego rozbicia i innych atrakcji. Jestem umówiona do psychologa w tym tygodniu, a jak tylko mój ¿o³±dek dzisiaj i jutro odpocznie biore sie w gar¶æ z jedzeniem i ¿yciem, naprawdê).
Moje pytanie: czy z powodu tego napadu powinnam przez najbli¿sze kilka dni je¶æ "l¿ej" / "mniej" aby organizm wróci³ do formy
? + boje siê rozci±gniêcia ¿o³±dka przez ten napad.)

Pó¼ne ¶niadanie, wcze¶niej nie by³am w stanie je¶æ.
12.00: Owsianka z 4³yzek p³atków, ³y¿ki otr±b ¿ytnich, szklanki mleka 2%, plastra twarogu, ³y¿ki orzechów w³oskich + mocna zielona herbata i po³owa du¿ego grapefruita.
16.00. Obiad: spora (160g) porcja dorsza pieczonego w folii z du¿± ilo¶ci± kopru, pe³na po³owa woreczka br±zowego ry¿u, 3 gar¶cie szpinaku ¶wie¿ego z ca³ym pomidorem i ³y¿ka sto³owa oliwy z oliwek.; zielona herbata
17.30 rekreacyjnie rower 30min.
18.30. przek±ska: spore kwa¶ne jab³ko z ogrodu, mocna czarna kawa.
21.00. Kolacja: 2 du¿e kromki (40g) ciê¿kiego chleba razowego, z ok. 100g serka wiejskiego lekkiego, 2 sporymi plastrami (ok 40g) szynki z kurczaka, kilka rzodkiewek, li¶cie salaty rzymskiej, sporo natki pietruszki i ogórek kiszony.
po. herbata z pokrzywy
a przed snem na pewno herbata miêtowa.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-14 o 21:38
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 21:53   #1274
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
lekkie U. "chorobowe" --> ( ponapadowe: napad w nocy wczoraj, czekolada, kanapki ok 5tys., alkohol. zakoñczony wymiotami.
Wiêcej zje¶æ nie da³am rady z powodu bólu ¿o³±dka, ogólnego rozbicia i innych atrakcji. Jestem umówiona do psychologa w tym tygodniu, a jak tylko mój ¿o³±dek dzisiaj i jutro odpocznie biore sie w gar¶æ z jedzeniem i ¿yciem, naprawdê).
Moje pytanie: czy z powodu tego napadu powinnam przez najbli¿sze kilka dni je¶æ "l¿ej" / "mniej" aby organizm wróci³ do formy
? + boje siê rozci±gniêcia ¿o³±dka przez ten napad.)

12.00: Owsianka z 4³yzek p³atków, ³y¿ki otr±b ¿ytnich, szklanki mleka 2%, plastra twarogu, ³y¿ki orzechów w³oskich + mocna zielona herbata i po³owa du¿ego grapefruita.
16.00. Obiad: spora (160g) porcja dorsza pieczonego w folii z du¿± ilo¶ci± kopru, pe³na po³owa woreczka br±zowego ry¿u, 3 gar¶cie szpinaku ¶wie¿ego z ca³ym pomidorem i ³y¿ka sto³owa oliwy z oliwek.; zielona herbata
21.00. Kolacja: 2 du¿e kromki (40g) ciê¿kiego chleba razowego, z ok. 100g serka wiejskiego lekkiego, 2 sporymi plastrami (ok 40g) szynki z kurczaka, kilka rzodkiewek, li¶cie salaty rzymskiej, sporo natki pietruszki i ogórek kiszony.
po. herbata z pokrzywy
Wydaje mi siê, ¿e jak na takie "chorobowe" U - ³adnie (zjedz co¶ lekkiego, jak jeszcze zg³odniejesz). Muszê od ciebie przechwyciæ pomys³ z tym twarogiem w owsiance, mo¿e utrzyma mnie d³u¿ej, ni¿ 2.5h.
¯o³±dek siê tak szybko nie rozci±ga, tak s±dzê.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 22:32   #1275
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez Maddie Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsza R, nieco siê ró¿ni od wiêkszo¶ci jad³ospisów tutaj, ale wstawiê, mo¿e kto¶ zerknie

I: omlet z 3 jaj sma¿ony na oleju kokosowym z mielonymi migda³ami i twarogiem.
II: serek naturalny Bieluch (ten pe³not³usty) plus ³y¿eczka domowego niskos³odzonego d¿emu i kilka suszonych moreli.
III: dwa kotlety mielone z ³opatki, surówka z ró¿nych warzyw z sosem na bazie oliwy.

Dobrze siê czujê jedz±c trzy posi³ki dziennie, du¿e ¶niadanie i obiadokolacjê ok 17-18stej, bardzo rzadko wpada czwarty posi³ek. G³odna nie chodzê, porcje s± wystarczaj±ce. Nie jem w ogóle zbó¿ ze wzglêdów zdrowotnych.

Zdecydowanie za ma³o, skoro nie jesz zbó¿ powinna¶ spo¿ywaæ wêglowodany z innych ¼róde³, tak drastyczne wyeliminowanie ich mo¿e Ci zaszkodziæ, poza tym spowalnia metabolizm i zaraz mo¿esz sobie rozwaliæ tarczycê. Je¿eli chcesz i¶æ tym systemem czyli jedzenia 3 posi³ków powinny byæ one zdecydowanie wiêksze i bardziej kaloryczne.
To, ¿e nie jeste¶ g³odna nie oznacza wcale ¿e Twój organizm nie potrzebuje paliwa.

Cytat:
Moje pytanie: czy z powodu tego napadu powinnam przez najbli¿sze kilka dni je¶æ "l¿ej" / "mniej" aby organizm wróci³ do formy? + boje siê rozci±gniêcia ¿o³±dka przez ten napad.)

po. herbata z pokrzywy

Na Ciebie w tym w±tku nie mam ju¿ si³y, zaczê³a¶ byæ trollem którego wiêkszo¶æ ma ju¿ do¶æ, nic do Ciebie nie dociera.
Mówi³am Ci ju¿ wielokrotnie ¿e to nie w±tek na tego typu zwierzenia, co z tego ¿e napiszesz to na bia³o jak i tak ka¿dy to mo¿e przeczytaæ, jak zobaczê jeszcze raz tak± wiadomo¶æ zg³aszam to do moderatora.

Poza tym w najmniejszym stopniu wcale, ale to wcale nie dziwiê ¿e ¿e masz napady, Twój wyg³odzony, wyniszczony organizm wo³a o po¿ywienie jak tylko mo¿e i jak nie zaczniesz wiêcej je¶æ to bêdzie tego wiêcej. A Ty zamiast tyæ ostatnio znów schud³a¶, cieszysz siê nie?

" biore sie w gar¶æ z jedzeniem i ¿yciem, naprawdê" bez przerwy tylko obiecujesz od jutra, od dzi¶ biorê siê w gar¶æ , a przepraszam komu Ty to obiecujesz, bo nas to raczej ma³o obchodzi, my nie chcemy Twoich obietnic, ja na pewno nie.

Ob¿ar³a¶ siê w nocy, rzyga³a¶, nie masz podobno si³y i ¼le siê czujesz ale poje¼dziæ na rowerze to ju¿ musia³a¶ prawda?
Nie wiem czy wiesz ale kwalifikujesz siê do szpitala pod kroplówkê a nie na rower.

Co do samego jad³ospisu beznadziejenie, to wci±¿ eR i jeszcze mniej ni¿ zwykle.
Nie by³o ani drugiego ¶niadania, ani podwieczorku, a g³ówne posi³ki siê nadaj± na redukcje.
Te du¿e kromki z kolacji te 40g to waga dwóch czy jednej, jak jednej to wcale nie du¿a tylko zwyk³a kromka a jak dwóch to mikroskopijne jakie¶.
Nie ma pe³nej lub nie pe³nej po³owy woreczka ry¿u czy kaszy, jest albo pó³ albo nie.

"Moje pytanie: czy z powodu tego napadu powinnam przez najbli¿sze kilka dni je¶æ "l¿ej" / "mniej" aby organizm wróci³ do formy? + boje siê rozci±gniêcia ¿o³±dka przez ten napad." - wcale nie boisz siê ¿e Ci siê rozci±gnie ¿o³±dek tylko boisz siê ¿e po napadzie przytyjesz.
Chcesz je¶æ l¿ej i mniej to krzy¿ na drogê i id¼ st±d bo ja ju¿ na prawdê nie mam si³y czytaæ Twoich ¿ali i rozkmin.

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Wydaje mi siê, ¿e jak na takie "chorobowe" U - ³adnie (zjedz co¶ lekkiego, jak jeszcze zg³odniejesz). Muszê od ciebie przechwyciæ pomys³ z tym twarogiem w owsiance, mo¿e utrzyma mnie d³u¿ej, ni¿ 2.5h.
¯o³±dek siê tak szybko nie rozci±ga, tak s±dzê.
Nastêpna... nie jej jad³ospis wcale nie jest ³adny, jest fatalny a ten ¿a³osny plasterek twarogu wiele nie wnosi.
Pewnie ¿e sobie dodaj twaró do owsianki ale nie rozumiem o co Ci chodzi, 2,5 godz. to ma³o? a co Ty chcesz po miseczce p³atków chodziæ pó³ dnia najedzona? i tak d³ugo Ciê trzyma ja jestem szybciej g³odna. Nie robi siê w takich wypadków cudowania tylko normalnie co¶ zjada jak jest g³ód, a tym bardziej kto¶ kto powinien przytyæ.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 22:32   #1276
cpp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 973

zabiegane R

1. du¿a miska zupy pomidorowej z makaronem, kawa z mlekiem 3.2%;
2. zupa ogórkowa, kanapka sk³adana z chleba ¿ytniego z wêdlin± drobiow± i pomidorem;
przek±ska: kawa³ek sêkacza wigierskiego
3. udko z kurczaka pieczone, sok jab³kowy 100%;
4. s³uszny kawa³ek schabu duszonego, duszona kapusta czerwona, brukselka;
przed snem: szklanka gor±cego mleka 3.2% z rozpuszczon± czekolad± gorzk±

+ woda, tran, multiwitamina
cpp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 22:42   #1277
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
2,5 godz. to ma³o? a co Ty chcesz po miseczce p³atków chodziæ pó³ dnia najedzona?
idê, je'b, idê, je'b, idê,...
Stary 2013-10-14, 22:43   #1278
dezett
Zadomowienie

teczowadolinka: wiem, ze ten moj jadlospis to "mniej niz zwykle", ale tylko z powodu tego napadu, nie bylam w stanie zjesc wiecej.
Zle sie czulam, ale mialam sile chcicalam troche sie poruszac na rowerze zeby moje jelita sie "ruszyly" bo czulam sie strasznie opuchnieta. Tak, panicznie boje sie- ale boje sie napadów!. Jaka gwarancja, ze jak zaczne jesc "wiecej" i bedzie to solidne przy ograniczonej aktywnosci fizycznej- jaka gwarancja ze wszystko sie ustabilizuje i nie bede tyc w nieskonczonosc tylko wroce do rownowagi? Narazie jest cholernie zle. Nie traktujcie mnie jak trola, pisze tu bo po prostu uwazam, ze macie wieksza wiedze ode mnie i nie chce zostac z TYM sama. Jesli naprawde zasmiecam i troluje to przepraszam to efekt mojego zagubienia a nie celowego dzialania...
*jedna kromka miala 40g.
poza schemat.
Stary 2013-10-14, 22:43   #1279
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

dezett, masz w opisie moje s³owa, ¿e ka¿dy dzieñ jest nowym rozdzia³em, a pytasz, czy powinna¶ teraz je¶æ l¿ej... Codziennie masz szansê, aby naprawiaæ b³êdy. Ka¿dy dzieñ z normalnym, od¿ywczym jedzeniem ma byæ dla Ciebie sukcesem... Masz je¶æ du¿o i zdrowo, ale niech to nie bêd± napady... Trzymam kciuki za udan± wizytê u psychologa i owocn± terapiê!

Cytat:

O nie! Na takim jad³ospisie najpierw bym pozabija³a wszystkich dooko³a ze z³o¶ci, potem wpad³abym w drgawki, a dopiero na koniec bym siê przewróci³a (i to tak na amen) .

Z mojego dzisiejszego U nie jestem zbyt zadowolona... Od rana do wieczora by³am na æwiczeniach terenowych i wziê³am ze sob± wystarczaj±c± ilo¶æ wa³ówki, ale ta pizza jako poczêstunek, no nie sz³o odmówiæ... Przecie¿ nie bêdê staæ jak ta sierota z mimo wszystko burcz±cym brzuchem i patrzeæ jak wszyscy jedz±. Co¶ za co¶ - przynajmniej po powrocie do domu zjad³am jak cz³owiek 2 chochle zupy, a nie dowali³am sobie 2 dok³adek jak ostatnio. No i NIE WYWRACA£AM SIÊ , a nawet teraz mam si³ê siê uczyæ .

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ciemnymi winogronami, pestkami s³onecznika i dyni, orzeszkami piniowymi, serkiem homo i musem jab³kowo-brzoskwiniowym
II Jab³ko, kefir naturalny 400g, kilka chipsów bananowych
III Grahamka z jajem na twardo, mas³em, rzodkiewk±, sa³at± i szczypiorkiem
IV 2 mniejsze kawa³ki pizzy hawajskiej; kakaowa krówka
V Grahamka z szynk±, serem emmentaler, rzodkiewkami, sa³at± i sosem tzatziki
VI 2 chochle zupy pomidorowej z ry¿em, miêsem z æwiartki kurczaka, marchwi± i zio³ami

Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, 2x zielona herbata.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-10-14 o 22:46
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 22:45   #1280
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
dezett, masz w opisie moje s³owa, ¿e ka¿dy dzieñ jest nowym rozdzia³em, a pytasz, czy powinna¶ teraz je¶æ l¿ej... Codziennie masz szansê, aby naprawiaæ b³êdy. Ka¿dy dzieñ z normalnym, od¿ywczym jedzeniem ma byæ dla Ciebie sukcesem... Masz je¶æ du¿o i zdrowo, ale niech to nie bêd± napady... Trzymam kciuki za udan± wizytê u psychologa i owocn± terapiê!
.. wlasnie wiem. Dlatego tak mnie przerazaja te NAPADY. ostatni byl 9.10 i wczoraj. Chce przytyc na zdrowym, odzywczym jedzeniu a nie na tonie slodyczy i alkoholu, ktory zwrocilam a rano waga pokazala i tak mniej... wiec nie wiem w ogole jak to dziala.
przepraszam.
poza schemat.
Stary 2013-10-14, 22:55   #1281
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ciemnymi winogronami, pestkami s³onecznika i dyni, orzeszkami piniowymi, serkiem homo i musem jab³kowo-brzoskwiniowym
II Jab³ko, kefir naturalny 400g, kilka chipsów bananowych
III Grahamka z jajem na twardo, mas³em, rzodkiewk±, sa³at± i szczypiorkiem
IV 2 mniejsze kawa³ki pizzy hawajskiej; kakaowa krówka
V Grahamka z szynk±, serem emmentaler, rzodkiewkami, sa³at± i sosem tzatziki
VI 2 chochle zupy pomidorowej z ry¿em, miêsem z æwiartki kurczaka, marchwi± i zio³ami

Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, 2x zielona herbata.
Dla mnie pycha Wszystko bym porwa³ A w szczególno¶ci te pogrubione pozycje mnie kusz± Ale na redukcji to se mogê - popatrzeæ
Chocia¿ wczoraj wpad³ mi kawa³ek sernika z ros±
I te¿ dzisiaj pomidorówkê gotowa³em! Tak na przetrwanie do obiadokolacji, bo T¯ teraz po 17 z pracy wraca, a chc±c kultywowaæ wspólne posi³ki jako¶ musia³em wytrwaæ do Jej powrotu A ¿e sporo mi wysz³o jutro zjemy j± z tortellini ze szpinakiem, listkami ¶wie¿ej bazylii i kuleczkami mozzarelli
Stary 2013-10-14, 23:06   #1282
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
.. wlasnie wiem. Dlatego tak mnie przerazaja te NAPADY. ostatni byl 9.10 i wczoraj. Chce przytyc na zdrowym, odzywczym jedzeniu a nie na tonie slodyczy i alkoholu, ktory zwrocilam a rano waga pokazala i tak mniej... wiec nie wiem w ogole jak to dziala.
przepraszam.
Przepro¶ siebie, a nie mnie - to sobie najwiêksz± robisz krzywdê. Napady to wo³anie Twojego organizmu o pomoc, bo ton±cy ³apie siê nawet brzytwy...

Cytat:
Dla mnie pycha Wszystko bym porwa³ A w szczególno¶ci te pogrubione pozycje mnie kusz± Ale na redukcji to se mogê - popatrzeæ
Chocia¿ wczoraj wpad³ mi kawa³ek sernika z ros±
I te¿ dzisiaj pomidorówkê gotowa³em! Tak na przetrwanie do obiadokolacji, bo T¯ teraz po 17 z pracy wraca, a chc±c kultywowaæ wspólne posi³ki jako¶ musia³em wytrwaæ do Jej powrotu A ¿e sporo mi wysz³o jutro zjemy j± z tortellini ze szpinakiem, listkami ¶wie¿ej bazylii i kuleczkami mozzarelli
Pizza jaka¶ rewelacyjna nie by³a... Za to krówka ca³kiem ca³kiem, krucha a nie ci±gn±ca siê - mój T¯ takie kocha, wiêc zawinê³am z poczêstunku do kieszeni gar¶æ dla Niego. A chipsy bananowe to jaki¶ kosmos, muszê siê powstrzymywaæ, ¿eby rêka nie siêga³a po kolejne i kolejne.... Co do owsianki - jutro w koñcu inna ni¿ z winogronami, uff. No ale trzeba by³o zje¶æ ten zapas, który zerwa³am.

Oj zjad³abym dobry sernik... Chyba muszê siê u¶miechn±æ do Te¶ciowej.

Jak robisz pomidorówkê? Huhuh, to po³±czenie z tortellini brzmi bosko... U mnie te¿ jeszcze zosta³a, ale rodzice jutro spo¿ytkuj±. Uwielbiam zupy mojego Taty!

A ja mam jutro znowu imprezê z piwem w d³oni...

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-10-14 o 23:07
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 23:20   #1283
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Przepro¶ siebie, a nie mnie - to sobie najwiêksz± robisz krzywdê. Napady to wo³anie Twojego organizmu o pomoc, bo ton±cy ³apie siê nawet brzytwy...

Pizza jaka¶ rewelacyjna nie by³a... Za to krówka ca³kiem ca³kiem, krucha a nie ci±gn±ca siê - mój T¯ takie kocha, wiêc zawinê³am z poczêstunku do kieszeni gar¶æ dla Niego. A chipsy bananowe to jaki¶ kosmos, muszê siê powstrzymywaæ, ¿eby rêka nie siêga³a po kolejne i kolejne.... Co do owsianki - jutro w koñcu inna ni¿ z winogronami, uff. No ale trzeba by³o zje¶æ ten zapas, który zerwa³am.

Oj zjad³abym dobry sernik... Chyba muszê siê u¶miechn±æ do Te¶ciowej.

Jak robisz pomidorówkê? Huhuh, to po³±czenie z tortellini brzmi bosko... U mnie te¿ jeszcze zosta³a, ale rodzice jutro spo¿ytkuj±. Uwielbiam zupy mojego Taty!

A ja mam jutro znowu imprezê z piwem w d³oni...
U¶miechnij siê , piek±ca te¶ciowa to skarb dla takich ³asuchów jak my

A pomidorówkê robi³em dzi¶ na szybko, ale i tak dobra wysz³a Podsma¿y³em na ma¶le ¶wie¿e pomidory (oczywi¶cie ze skórk± bo kto by mi kaza³ obieraæ ) i pomidory z puszki z suszonymi zio³ami (bazylia, oregano) i p³atkami czosnku do prawie ca³kowitego rozpadniêcia, nastêpie dola³em bulionu warzywnego z niedzieli, marchewek z tego¿ bulionu, oraz przecieru pomidorowego (taki w wysokich butelkach nie koncentrat) i popyrka³em jeszcze przez parê minut na ¶rednim ogniu. Potem zmiksowa³em wszystko blenderem rêcznym, doprawi³em ( trochê pieprzu i startego czosnku by³o jeszcze potrzebne), znowu chwilê podgrza³em i gotowe

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-14 o 23:22

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-14, 23:32   #1284
dezett
Zadomowienie

Co my¶licie o tych jad³ospisach? Po Ed, walczyla o odzyskanie @ w koncu dostala.

6.30 Siadanie: kasza manna (4 ³yzki, na 2 szkl. mleka 2% + potarte jab³ko, gar¶æ: rodzynek, orzechów laskowych + 2 ³yzki soku malinowego)
espresso, szkl wody.
11.00 II ¦niadanie: 2 nale¶niki z s³odkim twrogiem, posypane gar¶ci± orzechów w³oskich i polane jogurtem naturalnym
zielona herbata
14.30 Obiad: ³oso¶ grilowany 250g z sosem czosnkowym, porcja sma¿onych ziemniaczków, surówka z kapusty kiszonej, marchwi, oleju
15.20 Deser: 2 du¿e czekoladki z nadzieniem adokat
18. Podwieczorek: 2 kromy cha³ki z mas³em i konfitur± ¶liwkow±, kubek kakao (300 ml mleka 2% z 4 ³yzeczkami nesquika) , pasek bia³ej milki ^^
ok 20:30 Kolacja: 2 kromy pszennego chleba z mas³em, almette zio³owym, polêdwic± drobiow±, serem brie, rzodkiewk±, oliwkami czarnymi

U.

¦niadanie:
kasza manna na mleku 2%
z suszonymi malinami, orzechami laskowymi i sokiem malinowym ; espresso
30 min intensywnego pilatesu
II ¦niadanie
: serek wiejski z truskawkami + wkrojone kiwi+ gar¶æ w³oskich;
zielona herbata
sprz±tanie & przygotowywanie obiadu
Obiad: 2 filety tilapii (natartej olwi± z ol., pieprzem cytronowym, sol±, bazyli±)
zapieczone j z mega ilo¶æ± natki pietruszki i POMARAÑCZY,
mniej ni¿ polowa woreczka ry¿u br±zowego (jako¶ mnie zapcha³*) ,
du¿o szpinaku z czosnkiem i ¶mietan± 18%.
nauka
Podwieczorek: mini tarta z budyniem ¶mietankowym, wi¶niami i galaretk± ala kisiel ;
batonik toblerone; kawa z mlekiem 2%
nauka
Kolacja: kromka razowca z tartare zio³owym, jajkiem na twardo,
rzodkiewk±, szczypiorkiem i ³yzeczka majonezu

7.30 ¦niadanie: kasza manna (4 ³y¿ki, 2 szkl. mleka 2%) z gar¶ci± migda³ów, suszonym jab³kiem i sokiem malinowym; espresso
10.30/przek±ska ratuj±ca przed za¶niêciem nad ksi±zkami/:
espresso; pasek gorzkiej Wedla.
12.00 II ¦niadanie: jogobella o smaku mango+ gar¶æ w³oskich+ wkrojone kiwi;
mocna czarna herbata z cytryn±.
15.00 Obiad: 2 plastry indyka pieczonego z sosem ¿urawinowym, porcja warzyw uparowanych: broku³u & kalarior & marchew posypanych sol± i bazyli±; prawie po³owa woreczka kaszy jêczmiennej per³owej; + natka pietruszki & koper+ trochê jogo naturalnego.
17.30 Podwieczorek: dwa kawa³ki jab³ecznika polukrowanego i posypanego migda³ami;
3 czekoladki z³oty orzech Solidarno¶æi +kawa z mlekiem 2%
20.15 Kolacja: (bêdzie) 2x kromka razowca z:
bieluchem naturalnym, ³ososiem wêdzonym (60g); ogórkiem, rzodkiewk±, koprem.

10.30 ¦niadanie: owsianka na mleku z ¿urawin±, otrêbami ¿urawinowymi, orzechami nerkowca, miodem; espresso (* ulubiony zestaw )
12.30II ¶niadanie/ przek±ska przed obiadem dwie pomarañcze mega du¿e; zielona herbata
14.00 Obiad: 3 gotowane skrzyde³ka z kurczaka ; 4 ziemniaczki z koprem polane jogurtem naturalnym z bazyli±, du¿o buraczków tartych
14.40: Deser: 4 kostki ptasiego mleczka waniliowego
17.00 Podwieczorek: activia ¶liwkowa z gar¶ci± orzechów laskowych + pestek s³onecznika, 4 du¿e pierniki w czekoladzie; kawa (moooocna 5 ³y¿eczek) z mlekiem 2%
20.00 Kolacja: dwie kromy razowca z :
mas³em, tartare zio³owym, jajkiem na twardo, majonezem (3 ³yzeczki) szczypiorkiem i rzodkiewk±
po. herbata z sokiem malinowym

poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-14 o 23:41
Stary 2013-10-15, 03:47   #1285
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Podbijam i bardzo proszê kogo¶ bardziej kompetentnego o zerkniêcie, bo widzê ¿e dyskusja posz³a w innym kierunku...

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
HELP Proszê o weryfikacjê mojego R, bo znów nasz³y mnie w±tpliwo¶ci - ostatnio waga spada bardzo ma³o i nie wiem, jem za du¿o? Wg zapotrzebowania wyliczonego na potreningu.pl moje BMR to 1670. Zaznaczy³am du¿± aktywno¶æ (wg nich 3-5x æwiczenia), æwiczê 6x w tygodniu i siedzê z dzieæmi w domu, wiêc mo¿e nie jest to ciê¿ka fizyczna praca, ale te¿ na pewno nie siedzenie za biurkiem. I wtedy na U potrzeba niby 2880 kcal. Przy ¶redniej aktywno¶ci (wg nich æwiczenia 1-2x, czyli jednak zdecydowanie mniej) to 2580. Czyli je¶li jem 2100 (tyle wysz³o dzi¶, bo zaczê³am liczyæ), to chyba powinno byæ w sam raz? Czy powinno byæ wiêcej/mniej, ¿eby waga spokojnie spada³a?

Dzisiejsze R:

1. Owsianka na mleczku kokosowym z wiórkami kokosowymi
2. 2 kromki razowca z Philadelphi±, wêdzonym ³ososiem, sa³at±, natk± pietruszki; pomidor
3. Pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem nat., makiem i daktylami; czarna kawa
4. Kawa³ek kaczki (nie wiem co z ni±, bo to resztki z wesela :p), pêczak z olejem lnianym, pó³ paczki warzyw na patelniê
Czarna kawa, kostka 70% i kostka 90%
Tiffany na boczki z obci±¿eniem, 30d shred lev 2
5. 2 jajka gotowane, mizeria

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-15, 06:54   #1286
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
przepraszam.

tyle ode mnie
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-15, 12:11   #1287
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Ten w±tek zaczyna schodziæ na psy... a szkoda...

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-15, 13:09   #1288
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Moze niech siê wypowiedz± osoby, ktore bardziej to ogarniaj±. Ale na pewno jesz za ma³o
Jak Ci waga stanie, to z czego obetniesz ?

Zawsze mozna zje¶æ jakas zupe z miêsem, jajecznice, jakies placki np cukieniowe, chociaz juz teraz po sezonie.
Trzeba szukac pomys³ów, przeszukaj w±tek, s± tutaj osoby, które uk³adaj± ¶wietne menu, sama siê wzoruje na niektórych posilkach, gdy brakuje mi inwencji twórczej
Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Zdecydowanie za ma³o, skoro nie jesz zbó¿ powinna¶ spo¿ywaæ wêglowodany z innych ¼róde³, tak drastyczne wyeliminowanie ich mo¿e Ci zaszkodziæ, poza tym spowalnia metabolizm i zaraz mo¿esz sobie rozwaliæ tarczycê. Je¿eli chcesz i¶æ tym systemem czyli jedzenia 3 posi³ków powinny byæ one zdecydowanie wiêksze i bardziej kaloryczne.
To, ¿e nie jeste¶ g³odna nie oznacza wcale ¿e Twój organizm nie potrzebuje paliwa.
Dziêki serdeczne dziewczyny, da³y¶cie mi trochê do my¶lenia. Zw³aszcza Ty têczowa dlolinko, bardzo ceniê Twoje rady w tym w±tku.

No to dzisiejsza, chyba lepsza od wczorajszej - Rka:

I: omlet z 3 jaj i m±ki migda³owej sma¿ony na oleju kokosowym z wêdzonym filetem z indyka, serem Hit z Ryk i papryk±; 2 mandarynki.

II: trzy nale¶niki z m±ki kasztanowej z pó³t³ustym twarogiem (ca³a kostka 200g) z cynamonem.

III: powtórka z wczoraj, czyli dwa mielone z ³opatki i surówka z ró¿nych warzyw z oliw± (kotlety spore, a surówki ca³a micha).
Stary 2013-10-15, 14:02   #1289
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

witam, po moim przed³u¿onym weekendzie i wrzucam moj dzisiejszy jad³ospis REDUKCYJNY

7.30 - kawa z mlekiem, nale¶nik z m±ki pe³noziarnistej nadziany twarogiem, odrobin± ¶mietany i cynamonem, ³y¿ka d¿emu truskawkowego

10.30 - 2 kromki chleba ¿ytniego z ¿urawin±, pó³ opakowania twarogu delikatnego president (smak naturalny), pó³ pêczka rzodkiewek, pó³ opakowania kie³ków lucerny

13.30 - pó³ puszki tuñczyka, 1 kromka chleba ¿ytniego z ¿urawin±, 3 mandarynki

18.00 - zupa dyniowa (dynia, marchewka, cebula, bulion) z lanymi kluskami z m±ki pe³noziarnistej

19.30- 21.30 - ZUMBA

22.00 - mieszanka mro¿onych warzyw na patelniê z curry (pó³ opakowania)

w ci±gudnia do picia woda niegazowana
Stary 2013-10-15, 15:00   #1290
aszer
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 133

R

mo¿e byæ?

I 3 ³y¿ki owsianki gotowanej na wodzie, ¶liwki, banan, migda³y, jagody goji, cynamon; kawa z mlekiem
II jajecznica na ³y¿ce oliwy, w³oskiej szynce i cebuli z dwóch jaj i jednego bia³ka + 2 du¿e kromki chleba razowego
III duszona sola + sa³atka z mozzarelli, pomidora, fasoli czerwonej, kukurydzy, ogórka kiszonego, sa³aty i papryki
jab³ko
IV pó³ kostki chudego twarogu

aszer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.